Author |
Topic  |
Dado
Advanced Member

Switzerland
21068 Posts
Member since 02/08/2002 |
Posted - 26/11/2007 : 11:32:55
|
Postovani ---dp---, Prije nego li bilo sto odgovorim zelim ti se ispricati ako sam te na bilo koji nacin uvrijedio. No mislim kako bi bio red da, prije nego mi pocmes stavljati rijeci u usta koje nisam ni pomislio a kamoli napisao, ipak vidis o cemu ja to pisem, da procitas koji post, ili se bar kod neutralnih izvora raspitas. Jer dojma sam da si procitao jedan jedini post, i replicirao na osnovu toga.
Kad bi malo bolje pogledao vidio bi da ja ustvari pisem na pragu ovoga sto si i sam spomenuo (40 godina Zagora u Hrvatskoj), i da si ipak malo promasio komentar. Moje misljenje je kako LMS i ZS izdanja nisu iskljucivo srpska, vec da su to izdanja ex YU. Kao sto ni vjesnikov Alan Ford nije iskljujcivo hrvatsko izdanje. Kad to nebi bilo tako, zar bi se moglo uopce slaviti 40 godina Zagora u Hrvatskoj? Ne razumijem na koji nacin bi to moje misljenje nekoga moglo vrijedjati!? O ovoj temi se pisalo prije par dana u drugom topicu... pa da se ne ponavljamo.
A sto se tice opaske kako neki ne smiju ili se ustrucavaju nesto napisati zbog toga jer sam moderator, mogu se zaista samo nasmijati. Nisam koristio moderatorske mogucnosti ni onda kad me se vrijedjalo na osobnoj razini a kamoli kad bi u pitanju bili moji neistomisljenici u nekoj stripovskoj raspravi. Ja sam samo clan foruma, nista veci ili bolji od bilo kojeg drugoga, prosjecnog clana.
|
Ovaj naš beskrajni razvoj pretvara nas u nešto beskrajno drugo...oslobodi me Bože slobode bezGranicne |
 |
|
marlowe
Advanced Member

.jpg)
Serbia
4279 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 26/11/2007 : 11:45:53
|
Velika je razlika izmedju "nisu iskljucivo srpska, vec i ex-yu" i "nisu srpska vec jugoslovenska, odnosno AP vojvodjanska". Izvinjenje je bilo potrebno i na mestu je. Tako je, nisu ISKLJUCIVO srpska, vec i ex-yu. Ona su srpska, kada se prica o srpskom stripu, a mogu se razmatrati i u kontekstu jugoslovenskog stripa, i biti jugoslovenska. Buduci da je ovo knjiga koja se bavi srpskim izdanjima, ona tu zauzimaju mesto kao i sva druga srpska izdanja. Ako neko zeli da proucava i bavi se jugoslovenskim stripom ili izdavastvom, svakako da tu treba da uvrsti i srpska izdanja koja su izlazila tokom trajanja, relativno kratke, sire zajednice Jugoslavije u koju je Srbija usla kao nezavisna drzava i ulozila svoju drzavnost. I to je sve jasno kao kristal. No, vratimo se sada temi - Vek srpskog stripa. |
________________________ Remember, remember the fifth of November, The gunpowder, treason and plot, I see of no reason why gunpowder treason should ever be forgot. |
 |
|
Dado
Advanced Member

Switzerland
21068 Posts
Posted - 26/11/2007 : 11:48:11
|
LMS, ZS, Alan Ford i sva slicna izdanja su srpska onoliko koliko i hrvatska, slovenska, makedonska... |
Ovaj naš beskrajni razvoj pretvara nas u nešto beskrajno drugo...oslobodi me Bože slobode bezGranicne |
 |
|
marlowe
Advanced Member

.jpg)
Serbia
4279 Posts
Posted - 26/11/2007 : 11:54:01
|
quote: Originally posted by Dado
LMS, ZS, Alan Ford i sva slicna izdanja su srpska onoliko koliko i hrvatska, slovenska, makedonska...
Ti tvrdis da je Plavi vjesnik jednako crnogorski koliko i hrvatski? I da je Zvitorepec jednako makedonski koliko i slovenacki? Reci to bilo kome i spremi se da budes ismejan. Reci to, leba ti, Aljinovicu, Sitaru, Macanu, Zupanu, Krulcicu - bilo kome ko se bavi istorijom stripa, ili bilo kome ko se bavi bilo kakvom kulturnom delatnoscu. Ovo je vrhunac. Bolje i od Mirka Ilica.
   |
________________________ Remember, remember the fifth of November, The gunpowder, treason and plot, I see of no reason why gunpowder treason should ever be forgot. |
 |
|
jaki
Advanced Member

Croatia
27658 Posts
Member since 13/03/2004 |
|
Dado
Advanced Member

Switzerland
21068 Posts
Posted - 26/11/2007 : 12:23:42
|
quote: Originally posted by marlowe
LMS, ZS, Alan Ford i sva slicna izdanja su srpska onoliko koliko i hrvatska, slovenska, makedonska...
Ti tvrdis da je Plavi vjesnik jednako crnogorski koliko i hrvatski? I da je Zvitorepec jednako makedonski koliko i slovenacki? Reci to bilo kome i spremi se da budes ismejan. Reci to, leba ti, Aljinovicu, Sitaru, Macanu, Zupanu, Krulcicu - bilo kome ko se bavi istorijom stripa, ili bilo kome ko se bavi bilo kakvom kulturnom delatnoscu. Ovo je vrhunac. Bolje i od Mirka Ilica.

Dragi druze, porediti ZS i LMS i slicna izdanja s Plavim vjesnikom, Zivotorepcem...   i to sve skupa gledati iz konteksta pripadnosti izdanja je vise nego smijesno.  Ako ti to mozes porediti onda ti svaka cast. Ja nigdje ne tvrdim da je Plavi vjesnik jednako crnogorski koliko i hrvatski. To su sasvim drukcija izdanja od LMSa, ZS, Alan Forda... Opet krivo educiras ljude. Daj malo citaj te knjige, nemoj samo slagati u ormar... |
 |
|
marlowe
Advanced Member

.jpg)
Serbia
4279 Posts
Posted - 26/11/2007 : 12:25:26
|
Hvala na paznji. |
 |
|
Dado
Advanced Member

Switzerland
21068 Posts
Posted - 26/11/2007 : 12:43:56
|
Porediti djela Maurovica, Neugebauera, Radilovica, Zarka Bekera, Reisingera, Mladena Bjažica (i dr.) s djelima Galepa, Magnusa, Letterija, Nolitte, Ferrija, Bunkera... i pricati to u kontekstu sto je domace, sto nije, odnosno sto kome pripada je zaista, zaista smijesno.    Cesto spominjes Mirka Ilica a nisi mi odgovorio na pitanje, ciji je on? |
 |
|
Dado
Advanced Member

Switzerland
21068 Posts
Posted - 26/11/2007 : 12:49:43
|
Ali dosta od mene, na ovu temu, da ne kvarim topic... |
 |
|
marlowe
Advanced Member

.jpg)
Serbia
4279 Posts
Posted - 26/11/2007 : 13:23:00
|
Mirko Ilic je hrvatski strip autor i americki dizajner. Tebe verovatno buni njegovo etnicko srpsko poreklo, ali jednom kada prevazidjes poimanje sveta na osnovu etnicnosti, bice bolje. I nemoj vise da kvaris temu. Lose delujes. |
 |
|
Pavel01
Senior Member

Croatia
2470 Posts
Member since 10/03/2007 |
|
Dado
Advanced Member

Switzerland
21068 Posts
Posted - 26/11/2007 : 15:41:58
|
quote: Originally posted by marlowe
Mirko Ilic je hrvatski strip autor i americki dizajner. Tebe verovatno buni njegovo etnicko srpsko poreklo, ali jednom kada prevazidjes poimanje sveta na osnovu etnicnosti, bice bolje. I nemoj vise da kvaris temu. Lose delujes.
Ne buni mene nista, samo sam to htio cuti iz tvoje tipkovnice... sladje je.  Kako bi me uopce moglo buniti, kad si ti rekao da ja nista ne znam. Kako mogu znati necije etnicko porjeklo a da za njega nisam cuo? Nisu svi time optereceni sto drugima pokusavas prebaciti. Koliko se sjecam ti navodis kako su ti primjerice ZS i LMS (Bonelli produkcija) bitni jedino zbog toga sto je to navodno srpsko izdanje i sto su srpski autori radili na naslovnicama (zamjenskim). Vidis, mene nije briga kome pripada neko djelo, moze mi biti samo dobro ili lose. Alan Ford mi nije drag zbog toga sto ga je objavio vjesnik, postoje ljudi koje zanimaju neke druge stvari osim etnicosti, znam da ti je tesko povjerovati ali istina je.  E sad kome je od nas dvojice etnicost bitna, ostavljam drugima da procjene... |
 |
|
sdragan@
Senior Member

Western Sahara
1780 Posts
Member since 01/05/2005 |
Posted - 26/11/2007 : 17:43:51
|
quote: Originally posted by jaki
Pa,Novi Sad je na granici sa HR,taman priko Dunava
  He,he...nadam se da je ovo trebalo biti samo duhovita opaska...  |
"Bijah uhvacen u zamku,I pozvan da se predam,Al taj nisam ja,Stuc u ruke i crta. Kako gordo teku suze,Skrivao sam mnoge ljude,Kao i imena,A sad i ona ginu sa mnom
 |
 |
|
sdragan@
Senior Member

Western Sahara
1780 Posts
Posted - 26/11/2007 : 18:06:50
|
. Moje misljenje je kako LMS i ZS izdanja nisu iskljucivo srpska, vec da su to izdanja ex YU. Kao sto ni vjesnikov Alan Ford nije iskljujcivo hrvatsko izdanje. Kad to nebi bilo tako, zar bi se moglo uopce slaviti 40 godina Zagora u Hrvatskoj?
Sudeci po svemu sto sam procitao u ovom a i u ostalim tvojim postovima...bitna je samo jedna stvar a to je zajednicko "TRZISTE". To je jedina stvar koja povezuje sve tvoje tvrdnje... Ima jos jedna cinjenica na koju se pozivas a to su AUTORI samih stripova...dakle ako autori nisu iskljucivo Srbi,Hrvati,Slovenci,itd...automatski se vodi pod EX-YU izdanja...ima logike priznajem... Ali po toj logici i ja u Srbiji mogu reci kako su izdanja Fibr...Libellusa...Ludensa... Srpska!?...zar ne ? Deluje glupo ali tako ispada... Dakle moras se malo vise potruditi kako bi nam objasno neke tvoje tvrdnje...
|
"Bijah uhvacen u zamku,I pozvan da se predam,Al taj nisam ja,Stuc u ruke i crta. Kako gordo teku suze,Skrivao sam mnoge ljude,Kao i imena,A sad i ona ginu sa mnom
 |
 |
|
LeeMan
Senior Member

Hungary
1257 Posts
Member since 04/10/2003 |
Posted - 26/11/2007 : 18:18:25
|
Dragane ako je doslo do nesuglasice medju nama - a nemam pojma zashto, molim te razjasni mi o chemu se radi...poslah ti mail odavno a ti nishta...?! |
Ej lutko šeceru,ja sam ptica nebeska,i kao takav umrjecu! |
Edited by - LeeMan on 26/11/2007 18:18:47 |
 |
|
sdragan@
Senior Member

Western Sahara
1780 Posts
Posted - 26/11/2007 : 18:31:04
|
quote: Originally posted by LeeMan
Dragane ako je doslo do nesuglasice medju nama - a nemam pojma zashto, molim te razjasni mi o chemu se radi...poslah ti mail odavno a ti nishta...?!
Ah...Ivane...nedostatak vremena... Dobices odgovor ne brini se  |
 |
 |
|
night
Senior Member

Serbia
1803 Posts
Member since 07/07/2006 |
|
Man_of_Steel
Advanced Member

Serbia
3708 Posts
Member since 24/10/2007 |
Posted - 26/11/2007 : 18:57:04
|
quote: Originally posted by night
Ljudi muka mi je od preganjanja-nasi i njihovi.
Napred nasi!!! Nece ljudi da shvate i prihvate da nema oni njihovih i ovih nasih. Dok se ne obrazuje trziste u ome cemo moci bez predrasuda da pravilno rasudjujemo o kvalitete sr. ili hr. robe. Nije ni "nase", a ni "njihovo" zlatno, ali moramo da naucimo da biramo najbolje. |
Whenever You need hard center, I will be there... |
 |
|
Prodigy
Senior Member

Croatia
1801 Posts
Member since 01/12/2003 |
Posted - 26/11/2007 : 19:12:07
|
quote: Originally posted by sdragan@
. Moje misljenje je kako LMS i ZS izdanja nisu iskljucivo srpska, vec da su to izdanja ex YU. Kao sto ni vjesnikov Alan Ford nije iskljujcivo hrvatsko izdanje. Kad to nebi bilo tako, zar bi se moglo uopce slaviti 40 godina Zagora u Hrvatskoj?
Sudeci po svemu sto sam procitao u ovom a i u ostalim tvojim postovima...bitna je samo jedna stvar a to je zajednicko "TRZISTE". To je jedina stvar koja povezuje sve tvoje tvrdnje... Ima jos jedna cinjenica na koju se pozivas a to su AUTORI samih stripova...dakle ako autori nisu iskljucivo Srbi,Hrvati,Slovenci,itd...automatski se vodi pod EX-YU izdanja...ima logike priznajem... Ali po toj logici i ja u Srbiji mogu reci kako su izdanja Fibr...Libellusa...Ludensa... Srpska!?...zar ne ? Deluje glupo ali tako ispada... Dakle moras se malo vise potruditi kako bi nam objasno neke tvoje tvrdnje...
Nije samo trziste bilo zajednicko.Bila je i drzavna "kasica-prasica" u koju je izdvajalo svih 6 republika i 2 autonomne pokrajne,i to neki vise a neki manje.Od raspada Juge svak izdvaja u svoju kasicu,i sve ono sto ste izdali od tada je "srpski strip"-ako se gleda striktno gdje je sta izdano.A ako se misli na djela srpskih autora,onda opet nema veze ZS i LMS- to su pak talijani!
Ne cudi me sto pojedinci to ne razumiju nego grabe i svojataju sve i svasta pod svoje,al mi nije jasno zasto i druge pokusavaju ubjediti u tu svoju logiku.
I molim,nemojte se vredjati,ja sam se trudio maximalno izbjeci bilo kakav oblik vredjanja u ovom postu! |
I'm not O.K.,you're not O.K. and that is O.K.!!! |
 |
|
sdragan@
Senior Member

Western Sahara
1780 Posts
Posted - 26/11/2007 : 19:33:18
|
quote: Originally posted by Prodigy
Nije samo trziste bilo zajednicko.Bila je i drzavna "kasica-prasica" u koju je izdvajalo svih 6 republika i 2 autonomne pokrajne,i to neki vise a neki manje.Od raspada Juge svak izdvaja u svoju kasicu,i sve ono sto ste izdali od tada je "srpski strip"-ako se gleda striktno gdje je sta izdano.A ako se misli na djela srpskih autora,onda opet nema veze ZS i LMS- to su pak talijani!
Ne cudi me sto pojedinci to ne razumiju nego grabe i svojataju sve i svasta pod svoje,al mi nije jasno zasto i druge pokusavaju ubjediti u tu svoju logiku.
I molim,nemojte se vredjati,ja sam se trudio maximalno izbjeci bilo kakav oblik vredjanja u ovom postu!
MA naravno da se necemo vredjati...  JA sam svoju repliku napisao uz pomoc Dadinih postova evo jednoga :
Porediti djela Maurovica, Neugebauera, Radilovica, Zarka Bekera, Reisingera, Mladena Bjažica (i dr.) s djelima Galepa, Magnusa, Letterija, Nolitte, Ferrija, Bunkera... i pricati to u kontekstu sto je domace, sto nije, odnosno sto kome pripada je zaista, zaista smijesno
Bilo je toga jos...mrsko mi je sada traziti...uglavnom sustina je u onome sto sam JA naveo u mom postu... Sto se tice zajednicke kasice prasice i ta tvrdnja je pod znakom pitanja...zna se da su u to vreme sve drzave ex-yu imale svoje zakone,svoje poreze,itd,itd... Sve u svemu sto god da se prodalo na TLU tadasnje drzave (Srbije,Hrvatske,Slovenije,itd...)odgovarajuci postotak od uzetog novca je isao na ime poreza na dobit ili cega vec slicnog...u kasu TE drzave... Druga je stvar to sto je Izdavac takodje placao porez u svojoj drzavi...bilo da se radilo o Vjesniku iz Zagreba ili Dnevniku iz Novog Sada...svaki je polacao porez od prodaje drzavi u kojoj je stampao stripove...
Manje vise situacija je i danas slicna...naravno imam u vidu samo legalno izvezena izdanja iz HR ili SR na podrucje susedne republike...Dakle...sustina je u ZAJEDNICKOM TRZISTU ! Uh...nadam se da sam bio jasan...
|
 |
 |
|
Dado
Advanced Member

Switzerland
21068 Posts
Posted - 27/11/2007 : 01:25:40
|
Nesto opsirnije o ovoj tematici mozes pronaci u topicu o cenzuri Kena Parkera, tamo sam navodio dosta precizne podatke, no potrudit cu se u kratkim crtama napisati pojasnjenje u vezi moga misljenja i stava oko ove situacije. |
 |
|
Dado
Advanced Member

Switzerland
21068 Posts
Posted - 27/11/2007 : 02:03:13
|
- Ne bih se slozio da je zajednicko trziste jedina stvar koja povezuje moje tvrdnje. O tome sam pisao u vec spomenutom topicu. Cinjenica je da su to bila YU izdanja, a to mozete vidjeti i na ISBN oznakama na samim izdanjima, gdje lijepo pise YU 1234XXX. Postojao je jugoslavenski bibliografski institut koji je se u vrijeme SFRJa brinuo za publikacije u cijeloj drzavi, izdavao ISBNove i ostale brojeve (sto je duznost danasnjih nacionalnih knjiznica) i brinuo se o cijelokupnoj bibliografiji, ukljucujuci i stripove od kraja sedamdesetih godina.
- Druga stvar su recimo prava. Vrlo tesko je zamisliti da je neka izdavacka kuca mogla prodavati svoja prava po republikama. Prava se prodaju po drzavama. Po potrebi, (i uz kakvu lijepu opkladu) lako pribavim dokaze kako primjerice nijedna izdavacka kuca iz republike HR nije mogla izdavati Bonelli izdanja, jer je Dnevnik imao prava na nivou jedne drzave.
- Treca stvar je jezik. Koliko znam sluzbeni jezik u YU je bio srpsko-hrvatski odnosno hrvatsko-srpski. Dakle i Srbi su u Srbiji imali povezicu s hrvatskim jezikom, kao sto su i Hrvati u HR imali sa srpskim.
- Cetvrta stvar, znate li kako (uglavnom) strucno nazivaju izdanje nekih stranih autora? "Prijevod stranog djela". U tim situacijama knjiznicama je daleko bitnije tko je radio prijevod, nego tko je radio recimo zamjensku naslovnicu... E sad kome pripadaju izdanja, primjerice LMSa, djela uglavnom talijanskih autora, u prijevodu na srpsko-hrvatski, s ponekom zamjenskom naslovnicom domacih autora, izdana od izdavacke kuce Dnevnik, smjestene u Novom Sadu, koja je imala prava za YU, i objavljivala to u cijeloj YU, s ISBN oznakama, uredno zavedene u jugoslavenski bibliografski institut?
- Danasnja izdanja recimo Ludensa ne mozes nazvati srpskim izdanjima iz jednostavnog razloga sto nisu na sluzbenom jeziku Srbije, sto su zavedena u nacionalnu knjiznicu HR (drzave, ne republike), sto su prava koja Ludens drzi vezana za HR i hrvatski jezik. Cak ih mozda sluzbeno nebi ni nazvali hrvatskim izdanjima, vec vjerojatno talijanskim izdanjima na hrvatskom jeziku, odnosno prijevod stranog djela. Isto vrijedi i obrnuto. Izdanja, recimo Abatona, nikako ne mogu biti HR izdanja. |
 |
|
---dp---
Advanced Member

17232 Posts
Member since 26/10/2001 |
Posted - 27/11/2007 : 07:21:56
|
Postovani ---dp---, Prije nego li bilo sto odgovorim zelim ti se ispricati ako sam te na bilo koji nacin uvrijedio. No mislim kako bi bio red da, prije nego mi pocmes stavljati rijeci u usta koje nisam ni pomislio a kamoli napisao, ipak vidis o cemu ja to pisem, da procitas koji post, ili se bar kod neutralnih izvora raspitas. Jer dojma sam da si procitao jedan jedini post, i replicirao na osnovu toga.
Kad bi malo bolje pogledao vidio bi da ja ustvari pisem na pragu ovoga sto si i sam spomenuo (40 godina Zagora u Hrvatskoj), i da si ipak malo promasio komentar. Moje misljenje je kako LMS i ZS izdanja nisu iskljucivo srpska, vec da su to izdanja ex YU. Kao sto ni vjesnikov Alan Ford nije iskljujcivo hrvatsko izdanje. Kad to nebi bilo tako, zar bi se moglo uopce slaviti 40 godina Zagora u Hrvatskoj? Ne razumijem na koji nacin bi to moje misljenje nekoga moglo vrijedjati!? O ovoj temi se pisalo prije par dana u drugom topicu... pa da se ne ponavljamo.
A sto se tice opaske kako neki ne smiju ili se ustrucavaju nesto napisati zbog toga jer sam moderator, mogu se zaista samo nasmijati. Nisam koristio moderatorske mogucnosti ni onda kad me se vrijedjalo na osobnoj razini a kamoli kad bi u pitanju bili moji neistomisljenici u nekoj stripovskoj raspravi. Ja sam samo clan foruma, nista veci ili bolji od bilo kojeg drugoga, prosjecnog clana.
Ja cu svakako prihvatiti tvoje izvinjenje, jer svi mi gresimo pa treba i da prastamo. No, nevezano za to sto nisam, kako kazes, dovoljno informisan o raspravi koju ste ti i Marlowe vodili, meni je dovoljna bila primedba da je LMS i ZS izdavan, regionalno gledano, u SAP Vojvodini. Takva recenica ce se tesko protumaciti sa ove strane granice kao dobronamerna, vec upravo suprotno. Slicna bi bila primedba da, hipoteticki, neki strip "...nije izdavan u Hrvatskoj vec u exyu, regionalno gledano jeste izdavan u Istri, ali se ne moze reci da je to hrvatski strip". I sam vidis kolika bi to bila budalastina kad bi neko to tako napisao. Dakle, nista manje blesavo nije ni to sto si ti napisao u tom postu.
No, ako ostavimo po strani tu SAP Vojvodinu, i ako se vratimo tome da je LMS i ZS strip koji pripada exyu a ne samo Srbiji, sto jeste OK, inace ne bismo mogli pricati ni o 40 godina Zagora u Hrvatskoj - slazes se - zasto onda ne mozemo pricati i o 30 godina Zagora u Srbiji (ako uzmemo u obzir Vannini i Abaton), pa onda na osnovu toga i o 25 godina ZS i LMS u Srbiji, te shodno tome i o 100 godina stripa uopste u Srbiji? Dakle, ne govorim o srpskom stripu, vec o stripu u Srbiji?
Uz to mislim da ti kao moderator, ma koliko se osecao samo kao obican clan foruma, ne bi smeo sebi da dozvolis bilo kakve rasprave o bilo cemu sto nije vezano iskljucivo za strip, jer ulaskom u bilo koje druge rasprave, posebno vezane za politiku ili nacionalnost, neminovno dolazis u situaciju da samim svojim stavom stavis sebe na jednu ili drugu stranu sto jedan moderator ne bi smeo sebi da dozvoli. Nemam ja nista protiv tebe niti bilo koga drugog, ja samo mogu da se sa necim slozim ili ne i uvek cu, ako se sa necim ne slazem, to reci otvoreno a ne cutati i pricati 'iza ledja'. |
 |
|
marlowe
Advanced Member

.jpg)
Serbia
4279 Posts
Posted - 27/11/2007 : 10:37:43
|
quote: E sad kome pripadaju izdanja, primjerice LMSa, djela uglavnom talijanskih autora, u prijevodu na srpsko-hrvatski, s ponekom zamjenskom naslovnicom domacih autora, izdana od izdavacke kuce Dnevnik, smjestene u Novom Sadu, koja je imala prava za YU, i objavljivala to u cijeloj YU, s ISBN oznakama, uredno zavedene u jugoslavenski bibliografski institut?
Da li ti stvarno i dalje ne mozes da razumes, ili naprosto kontaminiras temu? Pitaj bilo koga ko se bavi kulturnom delatnoscu, i objasnice ti. Ustvari, idi u bilo koju biblioteku pa pitaj sta su hrvatska izdanja, i objasni ima da je hrvatsko izdavastvo i publicistika ustvari staro kao jedan koker spanijel, a da su sve pre toga jugoslovenska (jednako hrvatska kao i makedonska) i austrougarska (jednako hrvatska kao i slovacka)izdanja. |
 |
|
Dado
Advanced Member

Switzerland
21068 Posts
Posted - 27/11/2007 : 11:50:26
|
quote: Originally posted by ---dp--- Ja cu svakako prihvatiti tvoje izvinjenje, jer svi mi gresimo pa treba i da prastamo. No, nevezano za to sto nisam, kako kazes, dovoljno informisan o raspravi koju ste ti i Marlowe vodili, meni je dovoljna bila primedba da je LMS i ZS izdavan, regionalno gledano, u SAP Vojvodini. Takva recenica ce se tesko protumaciti sa ove strane granice kao dobronamerna, vec upravo suprotno. Slicna bi bila primedba da, hipoteticki, neki strip "...nije izdavan u Hrvatskoj vec u exyu, regionalno gledano jeste izdavan u Istri, ali se ne moze reci da je to hrvatski strip". I sam vidis kolika bi to bila budalastina kad bi neko to tako napisao. Dakle, nista manje blesavo nije ni to sto si ti napisao u tom postu.
Gle, iskreno meni je svejedno gdje je to tocno izlazilo, regionalno ili sto ja znam vec. Mene ne zanimaju takve "granice" niti zelim nekome nesto otimati ili pridodavati, prisvajati. Zna se tko je u ovoj raspravi zelio prisvojiti sebi nesto, sto nema nikakvu osnovu. Procitaj malo i razgovore na ovu temu u topicu o cenzuriranim stranama Kena Parkera. U vezi Vojvodine, ja govorim o Vojvodini u vrijeme SFRJa. Ne govorim o danasnjoj niti o Vojvodini iz recimo 19. stoljeca. Poredjenje s Istrom ne stoji. Vojvodina je bila autonomna pokrajina (barem su me tako ucili) a Istra to nije bila. Ali recimo da kazes kako je neko napisano djelo izaslo tada i tada u Dubrovackoj Republici, meni osobno to nebi smetalo. Zasto bi, ako je izaslo tada, onda si rekao istinu. S druge strane nikad nisam napisao kako ti stripovi nisu izlazili i u Srbiji, pa naravno da jesu. Zato mi nije jasno sto je bilo pogresno kad sam napisao da je ZS i LMS izdavao dnevnik, smjesten u Novom Sadu, Vojvodina, Jugoslavija...? Nema tu nikakvih nacionalnih ili regionalnih podbadanja, mene to ne zanima. Davno sam presao granice koje nam neki u glavi namecu.
quote:
No, ako ostavimo po strani tu SAP Vojvodinu, i ako se vratimo tome da je LMS i ZS strip koji pripada exyu a ne samo Srbiji, sto jeste OK, inace ne bismo mogli pricati ni o 40 godina Zagora u Hrvatskoj - slazes se - zasto onda ne mozemo pricati i o 30 godina Zagora u Srbiji (ako uzmemo u obzir Vannini i Abaton), pa onda na osnovu toga i o 25 godina ZS i LMS u Srbiji, te shodno tome i o 100 godina stripa uopste u Srbiji? Dakle, ne govorim o srpskom stripu, vec o stripu u Srbiji?
Pa naravno da mozemo pricati o 30 godina Zagora u Srbiji ili koliko godina je vec tocno. Sve sto si napisao slazem se 100% i ja mislim potpuno isto. Zbog toga i mislim da bas nisi najbolje razumio o cemu pisem.
quote: Uz to mislim da ti kao moderator, ma koliko se osecao samo kao obican clan foruma, ne bi smeo sebi da dozvolis bilo kakve rasprave o bilo cemu sto nije vezano iskljucivo za strip, jer ulaskom u bilo koje druge rasprave, posebno vezane za politiku ili nacionalnost, neminovno dolazis u situaciju da samim svojim stavom stavis sebe na jednu ili drugu stranu sto jedan moderator ne bi smeo sebi da dozvoli. Nemam ja nista protiv tebe niti bilo koga drugog, ja samo mogu da se sa necim slozim ili ne i uvek cu, ako se sa necim ne slazem, to reci otvoreno a ne cutati i pricati 'iza ledja'.
Ukoliko ovo nije rasprava o stripu, vec je netko dozivljava kao nekakvu raspravu o nacionalnosti i politici ja se odmah, uz ispriku, povlacim iz rasprave. Naravno da cijenim tvoj stav sto ces meni ili bilo kome reci sve otvoreno a ne iza ledja, tako bi to sa svima trebalo biti, sa svima i prema svima. Ja ne zelim pricati o "nacionalnosti" nekog izdanja, jer iskreno receno mene to niti ne zanima. Meni neko izdanje nece biti dobro zbog toga sto je na njemu radio neki Hrvat ili zbog toga sto je izdano od firme iz Rijeke, Splita, Zagreba... Iskljucivo me zanima kvaliteta izdanja i nikakav nacionalni predznak u bilo kojem obliku, za razliku od nekih drugih clanova foruma. |
 |
|
Topic  |
|
|
|