Author |
Topic  |
Skywalker
Starting Member
Serbia
32 Posts
Member since 14/01/2006 |
Posted - 04/12/2007 : 13:24:16
|
Nisam bog zna sta ucestvovao na froumima do sada. Moze covek na forumu procitati zaista korisne stvari ali i ogromne budalastine. Ipak pitam se i sam koja je filozofija kolekcionara stripa? Ja jesam kolekcionar, doduse filetelije, ali to ne znaci da ne volim da procitam dobar strip... Stavise na hiljade mi ih je proslo kroz ruke, kao mali sam ih zaista mnoge procitao, pa sam cak do svoje 20-te skupljao Alan Forda Vjesnikovo izdanje i Zagora iz ZS i LMS... Priznajem da ni tada, 80 i neke nisam imao komplete, ali sam imao dosta toga... Puno se govori i o popularizaciji stripa ali sve je to postalo biznis i lova... O kojoj se popularizaciji stripa govori u sirokim masama kada je cena stripa izrazena u dvocifrenom broju evra... Pa cak i 2-3 eura predstavlja nepremostivi problem za klinca iz osnovne skole koji je dobio dzeparac za topli obrok... Ljudi moji, pa kinezi porazise svet jeftinom robom, za popularizaciju stripa potrebni su jeftini stripovi... Ali licno sam upoznao na desetine kolekcionara stripova i tvrdim da ljudi mladji od mene vecinom nisu procitali ni ono sto su u kolekciji prikupili... Najvaznije im je da je kolekcija glanc... Ne daj boze da raskesiraju strip i ostave otiske prstiju na njemu... Bas bih voleo da vidim koliko je clanova ovog foruma procitalo citavu svoju kolekciju stripova ?!
|
In God we trust ! |
|
---dp---
Advanced Member

17232 Posts
Member since 26/10/2001 |
Posted - 04/12/2007 : 13:45:53
|
Pa kako da procitam kad imam 300 italijanskih Zagora, a ne znam italijanski? To tek za pocetak. Da ne govorim koliko imam skeniranih stripova, a i njih smatram pravim stripovima, ne mnogo manje pravim od papirnih, jer kad je dobar sken, ja taj strip mogu i da odstampam i da uvezem, ali zasto bih, kad mi je u racunaru on uvek "pod prstima". A skeniranih imam toliko da mi treba 18 zivota od po 100 godina da ih sve sa gustom procitam, onako kako i inace citam stripove, polako, zagledajuci svaku slicicu.
Sto se tice "glancera" trudim se da one stripove koji to jesu, ne habam vise nego sto je to normalno prilikom citanja, a ne pada mi na kraj pameti da ih smestam u kesice ili ko zna sta vec (jos malo, pa cemo mumificirati stripove u zavoje i praviti sarkofage za njih   ). Stavise, nije retko da zaspim u krevetu sa stripom, pa kako mu bude. Dakle, moja ljubav prema stripovima nije platonska vec vrlo konkretna    |
 |
|
alen
Advanced Member

Croatia
4621 Posts
Member since 14/02/2005 |
|
wiskey
Senior Member

Croatia
1250 Posts
Member since 11/12/2006 |
Posted - 04/12/2007 : 13:55:37
|
Osjecam potrebu da se javim. Prvo, ja sam procitao skoro sve što imam, a imam više od 11000 komada. To nije cudno, jer je samo u zadnje vrijeme navalilo sa produkcijom. Kada sam sedmicno kupovao 4-5 stripova, uvijek sam našao vremena za procitati ih. Nije se to nagomilalo odjednom. Drugo, slažem se da za popularizaciju stripa treba ici na jeftinija izdanja, ali, izašli smo iz vremena kada smo gledali kako je u Albaniji. Dosta smo kupovali smece, tj. stripove na lošem papiru, lošeg otiska i za 1/2 marke. Želimo malo da nam bude onako kako je u razvijenijim zemljama, a blizu smo. I predzadnje, i sam sam filatelist i znam kako razmišljaš, ali zar u gomili maraka koje su onako više da popune album, ipak ne izdvajaš one koje pojedinacno stoje preko npr. 500 eura, kao neke jugoslavenske marke i serije? I zadnje, ne mislim baš dobro o kolekcionarima koji kupuju strip, a ne citaju. Koji ce im onda klinac? To ti je kao da ti kao filatelist kupuješ nove serije u kesicama i tako ih ubacuješ u neku kutiju, bez da ih i pogledaš. Nekako mi je besmisleno. |
Edited by - wiskey on 04/12/2007 14:00:55 |
 |
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts
Member since 05/07/2007 |
Posted - 04/12/2007 : 13:56:16
|
quote: Originally posted by ---dp---
Pa kako da procitam kad imam 300 italijanskih Zagora, a ne znam italijanski? To tek za pocetak. Da ne govorim koliko imam skeniranih stripova, a i njih smatram pravim stripovima, ne mnogo manje pravim od papirnih, jer kad je dobar sken, ja taj strip mogu i da odstampam i da uvezem, ali zasto bih, kad mi je u racunaru on uvek "pod prstima". A skeniranih imam toliko da mi treba 18 zivota od po 100 godina da ih sve sa gustom procitam, onako kako i inace citam stripove, polako, zagledajuci svaku slicicu.
Sto se tice "glancera" trudim se da one stripove koji to jesu, ne habam vise nego sto je to normalno prilikom citanja, a ne pada mi na kraj pameti da ih smestam u kesice ili ko zna sta vec (jos malo, pa cemo mumificirati stripove u zavoje i praviti sarkofage za njih   ). Stavise, nije retko da zaspim u krevetu sa stripom, pa kako mu bude. Dakle, moja ljubav prema stripovima nije platonska vec vrlo konkretna   
A jel si skenirane skidao sa neta ili si kupovao ( presnimavao ) na CD-ove? Ako si skidao sa neta, bio bih vrlo zahvalan za neki link. Hvala unaprerd! |
Potpis u dva reda, prema pravilniku: Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D. |
 |
|
wanderer
Advanced Member

United Arab Emirates
3489 Posts
Member since 18/08/2004 |
Posted - 04/12/2007 : 13:59:51
|
quote: Originally posted by Lord Vader89 A jel si skenirane skidao sa neta ili si kupovao ( presnimavao ) na CD-ove? Ako si skidao sa neta, bio bih vrlo zahvalan za neki link. Hvala unaprerd!
na DC-u imas terbajte i terabajte skeniranih stripova... moja kolekcija skeniranih stripova se popela do 500GB, procitao sam skeniranih mozda cca 1000 komada u cijelom zivotu, da iscitam sve ostalo trebala bi mi barem 3-4 zivota koja bi posvetio sam tome  |
 |
|
wanderer
Advanced Member

United Arab Emirates
3489 Posts
Posted - 04/12/2007 : 14:04:57
|
quote: Originally posted by wiskey
Osjecam potrebu da se javim. Prvo, ja sam procitao skoro sve što imam, a imam više od 11000 komada. ...
i mogao bi da prepricas radnju svakoga od tih 11000 stripova cim vidis njegovu naslovnicu? |
 |
|
wiskey
Senior Member

Croatia
1250 Posts
Posted - 04/12/2007 : 14:25:10
|
Bih, ako bi ti mogao prepricati sve ono što si do sada u životu s nekim razgovarao, te rekao njihova imena.
E, jesi vickast, svaka ti dala. |
Edited by - wiskey on 04/12/2007 14:26:01 |
 |
|
wanderer
Advanced Member

United Arab Emirates
3489 Posts
Posted - 04/12/2007 : 14:36:34
|
Bih, ako bi ti mogao prepricati sve ono što si do sada u životu s nekim razgovarao, te rekao njihova imena.
E, jesi vickast, svaka ti dala.
      svaka mi dala, slazem se!!! |
 |
|
wiskey
Senior Member

Croatia
1250 Posts
|
Raspucin
Senior Member

Barbados
2411 Posts
Member since 17/10/2006 |
Posted - 04/12/2007 : 15:42:35
|
Ja sam skoro kupio neke skenirane stripove i prvi put citao strip u tom obliku. Zamorno mi je to malo. Inace moja kolekcija ne broji više od stotinak stripova. Odlucio sam da kupujem samo nove stripove. nema mi veceg zadovoljstva, nego kad posle nekog vremena vidim da se taj strip malo pohabao, baš onoliko koliko to traži ucestalo citanje. |
JUUUUUGOOOSLAAAAVIIIIJOO NA NOGE |
 |
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts
Member since 05/07/2007 |
Posted - 04/12/2007 : 15:56:12
|
quote: Originally posted by wanderer
Osjecam potrebu da se javim. Prvo, ja sam procitao skoro sve što imam, a imam više od 11000 komada. ...
i mogao bi da prepricas radnju svakoga od tih 11000 stripova cim vidis njegovu naslovnicu?
Jel na DC.com?
|
Potpis u dva reda, prema pravilniku: Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D. |
 |
|
wanderer
Advanced Member

United Arab Emirates
3489 Posts
Posted - 04/12/2007 : 16:25:07
|
quote: Originally posted by Lord Vader89 Jel na DC.com?
program se zove dcplusplus (dc++) kad se malo upoznas sa programom vidjet ces da je zakon!!! prosli mjesec sam na njemu napravio prometa 300GB kod kuce  |
 |
|
LeeMan
Senior Member

Hungary
1257 Posts
Member since 04/10/2003 |
Posted - 04/12/2007 : 16:39:52
|
quote: Originally posted by Skywalker
Nisam bog zna sta ucestvovao na froumima do sada. Moze covek na forumu procitati zaista korisne stvari ali i ogromne budalastine. Ipak pitam se i sam koja je filozofija kolekcionara stripa? Ja jesam kolekcionar, doduse filetelije, ali to ne znaci da ne volim da procitam dobar strip... Stavise na hiljade mi ih je proslo kroz ruke, kao mali sam ih zaista mnoge procitao, pa sam cak do svoje 20-te skupljao Alan Forda Vjesnikovo izdanje i Zagora iz ZS i LMS... Priznajem da ni tada, 80 i neke nisam imao komplete, ali sam imao dosta toga... Puno se govori i o popularizaciji stripa ali sve je to postalo biznis i lova... O kojoj se popularizaciji stripa govori u sirokim masama kada je cena stripa izrazena u dvocifrenom broju evra... Pa cak i 2-3 eura predstavlja nepremostivi problem za klinca iz osnovne skole koji je dobio dzeparac za topli obrok... Ljudi moji, pa kinezi porazise svet jeftinom robom, za popularizaciju stripa potrebni su jeftini stripovi... Ali licno sam upoznao na desetine kolekcionara stripova i tvrdim da ljudi mladji od mene vecinom nisu procitali ni ono sto su u kolekciji prikupili... Najvaznije im je da je kolekcija glanc... Ne daj boze da raskesiraju strip i ostave otiske prstiju na njemu... Bas bih voleo da vidim koliko je clanova ovog foruma procitalo citavu svoju kolekciju stripova ?!
Daj Dejane, kakve su sad ovo fore? Dobrodoshao na forum!  Inache chovek uvek ima zanimljivih pricha, kad cemo na picence? U januaru cu za BG, mozemo onda... |
Ej lutko šeceru,ja sam ptica nebeska,i kao takav umrjecu! |
Edited by - LeeMan on 04/12/2007 16:43:11 |
 |
|
PAJDO
Senior Member

Croatia
2237 Posts
Member since 10/04/2003 |
Posted - 04/12/2007 : 17:17:50
|
Ja sam procitao sve i jedan strip koji imam u kolekciji, neke i više puta jer stripove obožavam. A kako želim da su mi svi glanc ili barem 5- kada nabavim takav strip da zamjenim lošiji iz kolekcije i njega takoder procitam. Dakle za mene razlike u kolekcionaru i citaocu stripa nema, al isto tako se slažem, kako je Markos jednom rekao, da je kolekcionar i onaj tko ima i deset stripova na polici. Što se tice popularizacije stripa medu djecom po meni je to prošlo svršeno vrijeme iako smo svjedoci velike produkcije stripa zadnjih godina, što je za nas starije ljubitelje stripa odlicno. Razloge si djelomicno sam naveo, a tu su i tv, videoigre, ...
|
In spite of my rage I´m still rat in a cage... |
 |
|
srdjandj
Advanced Member

Serbia
22436 Posts
Member since 02/05/2005 |
Posted - 04/12/2007 : 17:31:36
|
Po meni svaki kolekcionar je i procitao sve svoje stripove, kod mene cita cela familija, tako da mislim da nema neprocitanog stripa. Što se tice dece, vec sam pomenuo mog najmladeg brata koji je procitao preko 5000 stripova, upravo je danas procitao dodatak o 40 godina Zagora u HR i knjigu Tisucu Zagorovih svjetova i toliko se ponovo napalio na Zagora, tako da kaže da ce da pocne da cita ponovo celu kolekciju Zagora od prvog broja, onako kako je objavljeno u Italiji, znaci pocinje sa Šuma zamki- extra seriju!!! |
Iz Vršca stiže glas, u vinu leži spas, ko vino ne pije, taj nek se ubije!!! |
 |
|
Obi-wan
Advanced Member

.jpg)
Croatia
13782 Posts
Member since 29/08/2004 |
Posted - 04/12/2007 : 17:47:46
|
Pod "kolekcionar" se misli na osobu kojoj je jedino važno skupiti velik broj stripova po brojevima koje ce uredno poslagati. Ti stripovi moraju biti glanceri i nisu za rukovanje. "Citaoc" je osoba koja želi citati stripove što više. Nije ga briga da li su njegovi, iz knjižnice, od komšije, niti ga je briga kako su ocuvani (jer se i loše ocuvani mogu citati). Zaboravio si trecu kategoriju - "prodavac stripova". U pitanju je osoba koja ne zna puno o stripu, ne cita stripove, a ako ih cuva to je samo zato što za "glencere" može dobiti više novca. Jednostavno, osoba koja putem stripova ostvaruje dodatnu ili cak osnovnu zaradu.
Ogromna vecina clanova ovog sajta se ne može svrstati pod jednu od tih kategorija. Vecina su citaoci-kolekcionari koji putem aukcija prodaju svoje duplikate pa su zato i prodavaci. Osobno nemam ništa protiv niti jednog od tri vida striparenja (citanje, skupljanje, prodaja) jer sve je to pozitivno i svatko radi najviše ono što mu paše.
Za popularizaciju stripa, odgovor je isti kao i na 90 % svih postavljenih pitanja: novac. Svi koji izdaju, prodaju, štampaju, reklamiraju stripove, rade to zbog novca. Pupularizacija je tu sekundarna pojava, što je meni sasvim ok. |
What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine. |
Edited by - Obi-wan on 04/12/2007 17:51:59 |
 |
|
Dalen
Senior Member

.jpg)
Croatia
2276 Posts
Member since 13/03/2003 |
Posted - 04/12/2007 : 18:24:28
|
quote: Originally posted by Obi-wan
Ogromna vecina clanova ovog sajta se ne može svrstati pod jednu od tih kategorija. Vecina su citaoci-kolekcionari koji putem aukcija prodaju svoje duplikate pa su zato i prodavaci.
Super tocna konstatacija . |
 |
|
tex2
stripovi.com suradnik

.jpg)
Croatia
33513 Posts
Member since 17/09/2006 |
Posted - 04/12/2007 : 18:37:07
|
imam preko 4000 stripova i uglavnom sam sve procitao, što nisam cu sigurno u iducih par godina(iduce godine nadam se da ce napokon dobiti svoj pravi dom , te mi tako postati lakše dostupni i tad cu moc rec kako sam ih sve procital, naravno nadam se da bum imal vremena!)
Kaj se tice popularizacije stripa, volio bi da se varam al cini mi se da današnju mladež to baš i ne zanima... |
"Od svakog treba tražiti samo ono što on može dati." "The puck is in! The home team wins!", the good ol' hockey game
|
 |
|
srdjandj
Advanced Member

Serbia
22436 Posts
Posted - 04/12/2007 : 18:42:02
|
Slažem se u potpunosti, da nije ovog sajta, ne bih ni imao ovoliko stripova. Uglavnom, sve svoje duplikate koje sam prodao, za taj novac sam kupio druge stripove koji su mi nedostajali, a puno puta sam samo formalno prodao na aukcijama, jer sam umesto novca dobio stripove koji su mi trebali! I platio uredno proviziju, kao da sam ih prodao, takode sam platio proviziju i za stripove koji su mi osvojili na aukciji, a da nikad nisu ni osetili obavezu da se jave na mail! Što se tice citanja stripova, naravno, citaju se svi stripovi i loše ocuvani i glanceri, ali zašto bih imao potrebu, na primer da citam Alan Ford klasik, Zagor klasik, Mark, Blek, AF kolor, Mister No Libellus, kad ih mogu procitati u izdanju ZS/LMS i Vjesnika. Tako da ove pomenute stripove držim strogo složene u policama u glanc stanju, neprocitane, a i pitanje je da li ce ih neko i citati, ali imam ih u lošijem stanju za citanje. Sad me i burazer nervira što hoce da pocne da cita Zagor extra, kažem mu da ima sve to u ZS/LMS, ali on hoce da cita baš ove hrvatske i pri tom se plašim da ce da ih izgužva ili nešto slicno, eto i to su muke kolekcionarske. :P :P :P |
 |
|
culfis
Advanced Member

6738 Posts
Member since 01/12/2006 |
Posted - 04/12/2007 : 18:55:41
|
Ja sam procitao vise stripova nego sto ih imam u `kolekciji`! Dobra tema, ali mislim da je Obi-wan odlicno `sistematizovao materiju`! Obi-wan neka sila bude s tobom! Veliki pozdrav Dejanu Stankovicu!!!
|
Jel to štos iz Minhena? |
 |
|
---dp---
Advanced Member

17232 Posts
Posted - 04/12/2007 : 19:22:22
|
quote: Originally posted by srdjandj
Slažem se u potpunosti, da nije ovog sajta, ne bih ni imao ovoliko stripova. Uglavnom, sve svoje duplikate koje sam prodao, za taj novac sam kupio druge stripove koji su mi nedostajali, a puno puta sam samo formalno prodao na aukcijama, jer sam umesto novca dobio stripove koji su mi trebali! I platio uredno proviziju, kao da sam ih prodao, takode sam platio proviziju i za stripove koji su mi osvojili na aukciji, a da nikad nisu ni osetili obavezu da se jave na mail! Što se tice citanja stripova, naravno, citaju se svi stripovi i loše ocuvani i glanceri, ali zašto bih imao potrebu, na primer da citam Alan Ford klasik, Zagor klasik, Mark, Blek, AF kolor, Mister No Libellus, kad ih mogu procitati u izdanju ZS/LMS i Vjesnika. Tako da ove pomenute stripove držim strogo složene u policama u glanc stanju, neprocitane, a i pitanje je da li ce ih neko i citati, ali imam ih u lošijem stanju za citanje. Sad me i burazer nervira što hoce da pocne da cita Zagor extra, kažem mu da ima sve to u ZS/LMS, ali on hoce da cita baš ove hrvatske i pri tom se plašim da ce da ih izgužva ili nešto slicno, eto i to su muke kolekcionarske. :P :P :P
Pa treba da cita SD/"Ludens" jer je veran originalu, ipak nemas sve u ZS/LMS jer em su "seckani", em nisu sve epizode objavljene. Ja upravo citam celu Zagor kolekciju treci put  |
 |
|
---dp---
Advanced Member

17232 Posts
Posted - 04/12/2007 : 19:23:23
|
quote: Originally posted by Lord Vader89
Sto se tice "glancera" trudim se da one stripove koji to jesu, ne habam vise nego sto je to normalno prilikom citanja, a ne pada mi na kraj pameti da ih smestam u kesice ili ko zna sta vec (jos malo, pa cemo mumificirati stripove u zavoje i praviti sarkofage za njih   ). Stavise, nije retko da zaspim u krevetu sa stripom, pa kako mu bude. Dakle, moja ljubav prema stripovima nije platonska vec vrlo konkretna   
A jel si skenirane skidao sa neta ili si kupovao ( presnimavao ) na CD-ove? Ako si skidao sa neta, bio bih vrlo zahvalan za neki link. Hvala unaprerd!
www.stripovionline.com |
 |
|
Man_of_Steel
Advanced Member

Serbia
3708 Posts
Member since 24/10/2007 |
Posted - 04/12/2007 : 19:52:09
|
Sto se mene ticce ja na pravim veliku razliku. Kada je neko kolekcionar on moze da obozava tu stvar ili da joj postane rob... Sto se mene tice smatram se kolekcionarom stripova, ali to nikakao ne umanjuje moju ljubav prema stripu. Uzivam u svakom stripu kao da mi je poslednji, ako me razumete na sta mislim... |
Whenever You need hard center, I will be there... |
 |
|
srdjandj
Advanced Member

Serbia
22436 Posts
Posted - 04/12/2007 : 20:16:06
|
Slažem se u potpunosti, da nije ovog sajta, ne bih ni imao ovoliko stripova. Uglavnom, sve svoje duplikate koje sam prodao, za taj novac sam kupio druge stripove koji su mi nedostajali, a puno puta sam samo formalno prodao na aukcijama, jer sam umesto novca dobio stripove koji su mi trebali! I platio uredno proviziju, kao da sam ih prodao, takode sam platio proviziju i za stripove koji su mi osvojili na aukciji, a da nikad nisu ni osetili obavezu da se jave na mail! Što se tice citanja stripova, naravno, citaju se svi stripovi i loše ocuvani i glanceri, ali zašto bih imao potrebu, na primer da citam Alan Ford klasik, Zagor klasik, Mark, Blek, AF kolor, Mister No Libellus, kad ih mogu procitati u izdanju ZS/LMS i Vjesnika. Tako da ove pomenute stripove držim strogo složene u policama u glanc stanju, neprocitane, a i pitanje je da li ce ih neko i citati, ali imam ih u lošijem stanju za citanje. Sad me i burazer nervira što hoce da pocne da cita Zagor extra, kažem mu da ima sve to u ZS/LMS, ali on hoce da cita baš ove hrvatske i pri tom se plašim da ce da ih izgužva ili nešto slicno, eto i to su muke kolekcionarske. :P :P :P
Pa treba da cita SD/"Ludens" jer je veran originalu, ipak nemas sve u ZS/LMS jer em su "seckani", em nisu sve epizode objavljene. Ja upravo citam celu Zagor kolekciju treci put 
Da, ali vec je jednom procitao, sad se ponovo popalio da ih ponovo cita, a taman sam ih lepo složio u orman, sad ponovo moram da vadim po 5 komada, pa kad procita, ponovo drugih 5 i tako dok sve ne procita, a u slaganje stripova imam poverenja samo u sebe!!!     |
 |
|
Man_of_Steel
Advanced Member

Serbia
3708 Posts
Member since 24/10/2007 |
Posted - 04/12/2007 : 21:28:27
|
Da, ali vec je jednom procitao, sad se ponovo popalio da ih ponovo cita, a taman sam ih lepo složio u orman, sad ponovo moram da vadim po 5 komada, pa kad procita, ponovo drugih 5 i tako dok sve ne procita, a u slaganje stripova imam poverenja samo u sebe!!!    
Iskusno prijatelju, iskusno... I sakat (nedao bog) ne bih dao da mi stripove slaze neko drugi!!! To je drustveno neprihvatljivo ponasenje! A sto se obnavljanja štiva tice ja to obnavljam dva po dva, pa se navucem ko mlad majmun, pa procitam deset komada... "Sta je Srbin uradio ako posteno nije preter'o..." - slavne reci Mileta sa cubure.... |
Whenever You need hard center, I will be there... |
 |
|
Topic  |
|
|
|