Author |
Topic |
manhunter
Moderator
Switzerland
25596 Posts
Member since 17/09/2004 |
Posted - 29/12/2007 : 13:58:44
|
Interesantno, baš sinoc sam imao razgovor na temu Miller/Moore& co. sa prijateljem. I da ponovim još jednom: jedina vrednost DKR je u tome, što neko rece, što je vratio Batmana u život, i zato poštujem autora.Pojavio se u pravo vreme, dobio dovoljno veliku pažnju da povuce i ostale i donese im popularnost. Jedino iz tog razloga. Inace, meni licno, strip je smece najobicnije, kao i vecina stvari od Millera(i Moorea) precenjena i napumpana do maksimuma.. Znam,znam, sada ce me "znalci" docekati sa: "nisi još na tom nivou da razumeš", a ja bih im rekao da sam cak i prešao taj nivo.. |
I am legion. I do not forget. I do not forgive.
|
Edited by - manhunter on 29/12/2007 14:00:23 |
|
|
mifugo
Senior Member
1007 Posts
Member since 28/05/2005 |
Posted - 29/12/2007 : 17:57:17
|
totalno mi je cudno kad neko otvori temu "jeste citali millerova batmana?" al dobro...
meni se isto millerov crtež ne svida, ali mi je strip cijeli u redu jer je sama ideja zanimljiva i nova (tj. tada je bila zašto je taj strip i prekretnica kod batmana)... svakako vrijedi procitati... dkr mi je pak smece... |
|
|
mali od palube
Advanced Member
Mali
3136 Posts
Member since 16/09/2007 |
Posted - 29/12/2007 : 18:00:15
|
quote: Originally posted by manhunter
Interesantno, baš sinoc sam imao razgovor na temu Miller/Moore& co. sa prijateljem. I da ponovim još jednom: jedina vrednost DKR je u tome, što neko rece, što je vratio Batmana u život, i zato poštujem autora.Pojavio se u pravo vreme, dobio dovoljno veliku pažnju da povuce i ostale i donese im popularnost. Jedino iz tog razloga. Inace, meni licno, strip je smece najobicnije, kao i vecina stvari od Millera(i Moorea) precenjena i napumpana do maksimuma.. Znam,znam, sada ce me "znalci" docekati sa: "nisi još na tom nivou da razumeš", a ja bih im rekao da sam cak i prešao taj nivo..
Gle Manhunter, meni je strip sigurno medu top 10 stripova zbog price, scenarija i naslovnice. Crtež je bez sumnje ocajan(oprostite Milleroljupci). Najbolji dio u stripu je kraj batmanove i supermanove borbe. Ono: "Hocu da pamtiš Klark. Tokom svih godina koje slede. U najintimnijim trenucima. Hocu da pamtiš. Moju ruku, na svom grlu. Hocu. Da pamtiš. Jedinog coveka koji te je pobedio." Krc, ode batman. Pogreb šmrcanje uz proklinjanje supermana. I na kraju batman sa gomilom kopiladi koja ce nastaviti borbu protiv krimiala.
TO je ono najbolje u ovom stripu. TO je ono što nam ostavlja doživljaje koji nam ostaju iducih 2 tjedna. Dobro je što je Miller crtao ovaj strip jer da ga je crtao netko drugi onda bi nestalo papira na našoj planeti jer bi svi htjeli imati ovu epizodu. No kako ju Miller kvari ostaje samo medu top 10. |
|
|
Man_of_Steel
Advanced Member
Serbia
3708 Posts
Member since 24/10/2007 |
|
jurica
Senior Member
1799 Posts
Member since 19/02/2003 |
Posted - 29/12/2007 : 18:17:19
|
quote: Originally posted by mali od palube
I na kraju batman sa gomilom kopiladi koja ce nastaviti borbu protiv krimiala.
kriminala? pa zapravo i da... ali tu skupinu ljudi protiv kojih se Batman na kraju DKR namjerava boriti najcesce ne zovemo kriminalcima nego politicarima. |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8733 Posts
Member since 25/09/2005 |
Posted - 29/12/2007 : 19:58:37
|
Ko god je procitao neki strip i rekao da je GENIJALAN, a da mu je crtež OCAJAN je u kontradikciji sa samim sobom!
Sad ce oni koji ne kapiraju stvari baš najbolje zavapiti kako je ne znam ništa i kako je sasvim moguce da ih neki strip oduševi zbog odlicnog scenarija iako mu je crtež ocajan.
Takvima (koji ne kapiraju stvari baš najbolje) mogu reci da verovatno i nisu citali strip sa ocajnim crtežom, a mnogo dobrim scenarijem (što, ustvari, i jeste vrlo retka kombinacija) ili ako jesu, nisu ga prepoznali kao genijalan, nego kao loš ili ništa posebno.
Jer ocajan crtež sprecava uživanje u stripu, narušava kvalitet naracije i ne dopušta kvalitetnoj prici da dode do izražaja.
Zakljucak: To znaci da Milerov crtež (u DKR, ali i uopšte) ima neke kvalitete koje laici i nisu baš u stanju da svesno prepoznaju u prvom momentu/trenutnom nivou percepcije - "skrivene" kvaliteta - za neke, a nekima sasvim ocigledne.
Mane su uocljivije, to jeste. |
|
|
flamboyant soul
stripovi.com suradnik
United Kingdom
1975 Posts
Member since 10/07/2007 |
Posted - 29/12/2007 : 21:40:50
|
Tvoj je post kontradiktoran koliko i ta tvrdnja o ''genijalnom stripu sa ocajnim crtežom'', alexts. I ponovno se tu pojavljuju neki krajnje sumnjivi pojmovi tipa 'laik', koji su u najboljem slucaju na granici snobizma (ako ne i preko), barem kada se govori o necemu cija je osnovna zadaca da zabavi. Laik i zabava nekako ne idu zajedno, barem ne u mojem umu odnosno ne-umu (kako ga vec želiš nazvati). O ostalim stvarima se da pricati, i raspravljati. |
Dobro i šta mi sada treba da uradimo? |
Edited by - flamboyant soul on 29/12/2007 21:42:21 |
|
|
mali od palube
Advanced Member
Mali
3136 Posts
Posted - 29/12/2007 : 22:12:21
|
quote: Originally posted by alexts
Ko god je procitao neki strip i rekao da je GENIJALAN, a da mu je crtež OCAJAN je u kontradikciji sa samim sobom!
Sad ce oni koji ne kapiraju stvari baš najbolje zavapiti kako je ne znam ništa i kako je sasvim moguce da ih neki strip oduševi zbog odlicnog scenarija iako mu je crtež ocajan.
Takvima (koji ne kapiraju stvari baš najbolje) mogu reci da verovatno i nisu citali strip sa ocajnim crtežom, a mnogo dobrim scenarijem (što, ustvari, i jeste vrlo retka kombinacija) ili ako jesu, nisu ga prepoznali kao genijalan, nego kao loš ili ništa posebno.
Jer ocajan crtež sprecava uživanje u stripu, narušava kvalitet naracije i ne dopušta kvalitetnoj prici da dode do izražaja.
Zakljucak: To znaci da Milerov crtež (u DKR, ali i uopšte) ima neke kvalitete koje laici i nisu baš u stanju da svesno prepoznaju u prvom momentu/trenutnom nivou percepcije - "skrivene" kvaliteta - za neke, a nekima sasvim ocigledne.
Mane su uocljivije, to jeste.
Ovo što pricaš je sasvim glupo. Osim toga upotrebljavaš pojmove koji zvuce pametno ali iako sam mali prokužio sam da govoriš besmislice. Zašto covjeku strip nebi bio genijalan uz loš crtež. Neki kažu (a to su uglavnom poznavalaci stripa) da je u stripu najvažnija prica a ne crtež. Prema tome kada kažem da je strip genijalan mislim na strip kao njegovu pricu i scenarij. A onda nadodam da je crtež loš nisam rekao ništa nelogicno i nisam u kontra-nešto sa samim sobom kako ti kažeš. A ovu raspravu cemo nastaviti negdje kada se uživo vidimo ne nekom strip dogadaju jer mi se neda toliko pisati dokazujuci svoju pamet kada ju netrebam dokazivati jer je imam na bacanje. Puno te pozdravlja veliki mali od palube. |
|
|
mali od palube
Advanced Member
Mali
3136 Posts
|
alen
Advanced Member
Croatia
4621 Posts
Member since 14/02/2005 |
Posted - 29/12/2007 : 22:19:17
|
Ima ona biblijska o "biserju pred svinjama", ali bojim se da bi bilo uvrijedenih. Evo i smajli iz tog razloga: . |
itsyourworldyoucanchangeit |
|
|
flamboyant soul
stripovi.com suradnik
United Kingdom
1975 Posts
|
flamboyant soul
stripovi.com suradnik
United Kingdom
1975 Posts
Posted - 29/12/2007 : 22:25:23
|
quote: Originally posted by alen
Ima ona biblijska o "biserju pred svinjama", ali bojim se da bi bilo uvrijedenih. Evo i smajli iz tog razloga: .
''Margaritas ante porcos.''
Khm, hvala Alene. Barem da netko cijeni moj skromni doprinos. |
Dobro i šta mi sada treba da uradimo? |
|
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25596 Posts
Member since 17/09/2004 |
Posted - 29/12/2007 : 22:30:59
|
Ima ona biblijska o "biserju pred svinjama", ali bojim se da bi bilo uvrijedenih. Evo i smajli iz tog razloga: .
Naravno da bi bilo uvredjenih, eto, ja ne bih dopustio da me bilo ko nazove svinjom koja ne ume da proceni vrednost "bisera". Sve je pitanje ukusa, umetnost ionako nije definisana stvar. Kao što rekoh, doticni strip cenim samo zbog znacaja u istoriji stripa, delo samo po sebi je meni licno smece. A veoma sam tašta osoba, pa ne dozvoljavam da mi neko soli pamet. U ime toga, evo jedan smajli |
I am legion. I do not forget. I do not forgive.
|
|
|
Vid
Senior Member
Slovenia
1254 Posts
Member since 07/10/2004 |
Posted - 29/12/2007 : 22:31:29
|
quote: Originally posted by beli luk
Taj strip je zajedno sa Watchmen-ima prekretnica u svetu stripa, posle ta dva stripa ceo svet je poceo ozbiljnije da shvata strip.
Oni koji strip vole shvatali su ga ozbiljno i prije. I nije im trebalo takvo smece, da bi cijenili junake kao što so Asterix, Gaston, Corto Maltese ili Blueberry. A to su stripovi stariji i kvalitetniji nego ova dva, pa bi me stvarno cudilo, da bi neko koji nije volio strip zbog tih junaka zavolio strip zbog Millera ili Moora. |
|
|
Vid
Senior Member
Slovenia
1254 Posts
Member since 07/10/2004 |
Posted - 29/12/2007 : 22:33:41
|
quote: Originally posted by jurica 2. ako netko napise "Stvarno strasno amaterski" za crtez covjeka koji je svojim crtanjem zaradio vise novaca nego ces ti ikada i vidjeti (a "amaterski" nije kvalitativna nego profesijska kategorija), ocigledno je da ta osoba ne zna o cemu prica, zar nije?
I Hitler je zaradio dosta novca, pa se zbog toga ne smatra, da je bio dobar predsjednik. |
|
|
mali od palube
Advanced Member
Mali
3136 Posts
Posted - 29/12/2007 : 22:56:18
|
quote: Originally posted by flamboyant soul
Svaka cast mali, ali možda je sad ipak vrijeme da odeš polagano u krpe.
Nije smješno!!!
|
|
|
mali od palube
Advanced Member
Mali
3136 Posts
Posted - 29/12/2007 : 22:57:27
|
Evo jednog uvrijedenog: JA!!! Kako se zezam evo smajlija |
|
|
jurica
Senior Member
1799 Posts
Member since 19/02/2003 |
Posted - 29/12/2007 : 23:14:36
|
quote: Originally posted by Vid
quote: Originally posted by jurica 2. ako netko napise "Stvarno strasno amaterski" za crtez covjeka koji je svojim crtanjem zaradio vise novaca nego ces ti ikada i vidjeti (a "amaterski" nije kvalitativna nego profesijska kategorija), ocigledno je da ta osoba ne zna o cemu prica, zar nije?
I Hitler je zaradio dosta novca, pa se zbog toga ne smatra, da je bio dobar predsjednik.
toleriram jer pretpostavljam da ne razumijes bas savrseno jezik (napomenu u zagradi mozda nisi shvatio, vjerojatno bi i ja na slovenskom ponesto propustio). |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8733 Posts
Posted - 30/12/2007 : 00:37:11
|
quote: Originally posted by flamboyant soul
Tvoj je post kontradiktoran koliko i ta tvrdnja o ''genijalnom stripu sa ocajnim crtežom'', alexts. I ponovno se tu pojavljuju neki krajnje sumnjivi pojmovi tipa 'laik', koji su u najboljem slucaju na granici snobizma (ako ne i preko), barem kada se govori o necemu cija je osnovna zadaca da zabavi. Laik i zabava nekako ne idu zajedno, barem ne u mojem umu odnosno ne-umu (kako ga vec želiš nazvati). O ostalim stvarima se da pricati, i raspravljati.
Niceg kontradiktornog tu nema.
Otvarac ovog topika je ustvrdio da je DKR genijalan strip, a da mu je crtež ocajan a ja sam se nadovezao.
Strip je pre svega medij - sredstvo komunikacije. Može biti cista zabava (entertainment, ne - fun), ali i prava umetnost (i populisticka i elitna), a cesto je kombinacija.
To je ekstremno složena oblast ljudskog delovanja i ima svoje poznavaoce i proucavaoce, baš kao i muzika, književnost, dizajn, bilo šta... |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8733 Posts
Posted - 30/12/2007 : 00:46:48
|
quote: Originally posted by mali od palube Ovo što pricaš je sasvim glupo. Osim toga upotrebljavaš pojmove koji zvuce pametno ali iako sam mali prokužio sam da govoriš besmislice. Zašto covjeku strip nebi bio genijalan uz loš crtež. Neki kažu (a to su uglavnom poznavalaci stripa) da je u stripu najvažnija prica a ne crtež. Prema tome kada kažem da je strip genijalan mislim na strip kao njegovu pricu i scenarij. A onda nadodam da je crtež loš nisam rekao ništa nelogicno i nisam u kontra-nešto sa samim sobom kako ti kažeš. A ovu raspravu cemo nastaviti negdje kada se uživo vidimo ne nekom strip dogadaju jer mi se neda toliko pisati dokazujuci svoju pamet kada ju netrebam dokazivati jer je imam na bacanje. Puno te pozdravlja veliki mali od palube.
Ako si posle dužeg razmišljanja došao do zakljucka da je ono što sam napisao glupo, cestitam! Postoje velike šanse da nikada u životu neceš nauciti ništa jer misliš da sam vec sve najbolje znaš.
Ti poznavaoci stripa koji kažu da je bitnija prica u stripu neka citaju knjige zajedno sa tobom, koji ce im davo strip - to je vizuelni medij!!
Frenk Miler ima izuzetnu likovnu naraciju, stripovsku režiju, odlicno kadriranje i kompoziciju.
To su sve elementi strip crteža, cesto dosta važniji za strip od tacne anatomije ili upeglanog sencenja.
O tome je vec dosta pisano (pisao je i mcn), a i Hugo Prat je hvalio Milera kao kompletnog autora.
Ali dosta sam pricao gluposti, necu više. |
|
|
mike
Senior Member
Slovenia
2863 Posts
Member since 04/11/2001 |
Posted - 30/12/2007 : 01:57:15
|
quote: Originally posted by Vid
quote: Originally posted by beli luk
Taj strip je zajedno sa Watchmen-ima prekretnica u svetu stripa, posle ta dva stripa ceo svet je poceo ozbiljnije da shvata strip.
Oni koji strip vole shvatali su ga ozbiljno i prije. I nije im trebalo takvo smece, da bi cijenili junake kao što so Asterix, Gaston, Corto Maltese ili Blueberry. A to su stripovi stariji i kvalitetniji nego ova dva, pa bi me stvarno cudilo, da bi neko koji nije volio strip zbog tih junaka zavolio strip zbog Millera ili Moora.
Gledaj Vid, mozes ti to nazvati smecem, sranjem i slicnim, ali cinjenica jeste, je i bit ce zauvijek i za sva vremena, da bez Millera i Moora strip danas ne bi bio gdje je. Naravno, nasao bi se netko drugi. Ali nije.
I kvaliteta ovdje nije upitna. Nego se o ukusima ne raspravlja. Tebi jesu Asterix, Gaston, Corto ili Blueberry kvalitetniji. A meni? Ne segnu toj dvojici ni do malog mekog. |
Taylor. |
|
|
ned_lynx
Senior Member
2340 Posts
Member since 06/08/2005 |
|
ned_lynx
Senior Member
2340 Posts
Member since 06/08/2005 |
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8733 Posts
Posted - 30/12/2007 : 03:48:44
|
quote: Originally posted by Boyan.P
promaklo vam nekima u globalu sta je u stvari strip... tako da mi nije jasno to scenarij zakon crtez uzas, moze se to desit u nekoj granici daleko od toga, ali onda vam nebi bio stip genijalan, jer bas kod stripa je to tako da se ta prica scenarij prica kroz slicice kadrove,,tako da je uzasan crtac nema smisla koliko bi bio dobar scenarij jer nebi ispao a ma bas nikako... ako se gleda samo scenarij onda se treba citati knjige a nikako strip, jer strip se treba analizirati vizualno da se pogleda dali je kao prvo crtac uspio tako ispricati pricu da vas i samoga uvuce u nju i da se uzivite u citanje..
Bravo majstore.
Valjda ce tebe shvatiti bolje. |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8733 Posts
Posted - 30/12/2007 : 04:58:03
|
quote: Originally posted by ned_lynx
quote: Otvarac ovog topika...
!
Nakon ovoga, nema se više šta reci.
Otvarac - onaj koji otvara, kojim se otvara - eng: opener.
Placa li mene neko za edukaciju ovde? |
|
|
Topic |
|