Author |
Topic  |
delboj
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
17675 Posts
Member since 01/03/2004 |
Posted - 07/01/2008 : 20:25:35
|
quote: Originally posted by mladjo
Eh, još da sve to izlazi u obliku " Zlatne serije "...
Zapravo, nije mi jasno kako se nitko nije sjetio da od Dnevnika otkupi prava na imena " Zlatna serija " i " Lunov magus strip ", i onda u okvirima tih edicija izdaje stripove. To bi sigurno utrostrucilo barem pocetnu prodaju.
I, netko rece, da postoji 1 posto ljudi u Srbiji koji citaju strip i kupuju ga. Srbija ima, koliko, 9 - 10 miliuna ljudi. 1 posto je 90 000, ako se ne varam. Naravno, ne bi tiraža nikad bila tolika, ali tržište postoji. Samo treba biti pametan.
Prema statistickim podacima Srbija ima oko 9,5 miliona stanovnika ali to je samo procjena. Racunaj da se to odmah u startu smanji na oko 7 miliona koje mogu pokriti distribucijom. Tržište postoji, ali zbog cega onda nisu uspjeli Vanini, Abaton, System comics? Koliko je ljudi kupovalo Dilana Doga i to one preskocene epizode? Premalo za opstanak na kioscima. Doduše, završili su sa reprintom lako dostupnih epizoda Horusa, a ne kao što je bilo planirano od broja 201 pa na dalje. Abaton i Vanini su se takode vrlo malo zadržali na kioscima, Abaton samo po 6 broja Zagora i Dilana, Vanini po 7 Zagora, Mister Noa, Martija Misterije i Dilana. Teško da ce to ici bolje i sada. 1996. Horus je lijepo poceo sa prodajom, cijena je bila povoljna, distribucija odlicna na podrucju SRJ Jugoslavije i Republike Srpske ali opet nije išlo. Problem je bila naplata potraživanja, cudan izbor redakcije (npr. posebno Zagor sa epizodom u prvom broju od pola i sl.). Al izdali su najviše Boneli stripova poslije Dnevnika, pa makar bilo to i bez prava kako se pricalo. Vanini je imao bolji pocetak, izbor epizoda je bio dosta dobar, planovi su bili veliki. Na kraju ništa, još jedan propali izdavac u nizu.
Ta prica da dolaze Ludensovi stripovi redovno bez kašnjenja, pa da bi prodaja bila veca ne izgleda realno. Ko želi da kupuje stripove u Srbiji može to da nabavlja iz Beograda, nade se vec neki nacin. Remitenda se slabo prodaje, možda bi bilo malo bolje da dolaze redovno, ali to je nedovoljno. Ludens ima u startu malo vece tržište od Srbije, znaci Hrvtaska, BiH, Slovenija i to nešto malo što prodaju beogradskim strip knjižarama. Rasproda se dosta toga u remitendi ali opet je najveci tiraž Zagora 9000, gdje se proda malo više od polovine, DD 7000, gdje se ne proda ni polovina, a o ostalom da se i ne prica. A još kad se uzme u obzir da u Hrvatskoj stripovi izlaze prakticno u kontinuitetu, dok je u Srbiji izašlo vrlo malo toga poslije Dnevnika. Citaoci su se odvikli od stripova, teško se može ostvariti prodaja cak i na niovu Ludensove. Onda, sad je sporan i izbor epizoda, prvo Zagora. Ako ponove princip Vaninija i Abatona da krenu malo ispred Ludensa, mislim da je to u startu loša odluka. Ludens sad ima dobar ritam, ide po 15-16 redovnih i extra godišnje, cak se malo i smanjuje zaostatak za Italijanima. Evo da krenu i 30 brojeva unaprijed to bi Ludens trebao da stigne za dvije godine. Ja vjerovatno ne bih u tom slucaju kupovao takvo izdanje, jer remitenda dolazi redovno na kioske u zadnje vrijeme, pa ne vidim razlog da dupliram brojeve. S tim još što je velika mogucnost da izade samo 6-7 brojeva. Možda bi bilo najbolje da pocetak bude od originalnog broja 353 ili nešto tako, jer su te epizode ipak rjede kod citalaca u Srbiji. Što se tice Dilana, možda takode da krenu od broja 94, ili ako je to moguce od broja 201. Za Mister Noa ne znam, lijepo bi bilo da to krene od prvog broja ali pitanje je gdje su kupci. Libellus sa HC izdanjima ima možda 400 kupaca, plus nepovjerenje u novog izdavaca su u startu problem za izdavaca. A opet da krenu tamo gdje je stao Vanini, mogli bi da odustanu poslije 2-3 broja. Za Dampyra ne znam, mislim da bi tema prve epizode odbila više od pola citalaca. Ali možda i ne bude tako, možda baš taj strip uspije. Ja bih najviše volio da objave preskocene epizode Martija Misterije, jer toga nema previše i ako bi prodaja bila imalo zadovaljavajuca možda bi i uspjeli da to odrade.
Lijepo bi bilo da nas novi izdavac iznenadi i da ovo navedeno nije tacno, iako je teško sad u to povjerovati. Izgleda da danas uspijevaju samo neki stripovi kao Simpsoni, Divlja magija itd. To je nešto što nikad necu kupiti, jer me ni najmanje ne zanima.
|
 |
|
sawitch
Advanced Member

Serbia
41167 Posts
Member since 17/11/2007 |
Posted - 07/01/2008 : 20:32:07
|
Pa mozda bi i trebalo nastaviti tamo gde je stao ZS ili LMS, a izdavati jednom mesecno tvrdo koricene specijale, kao sto su u Ludensu Zagor - Klasik... Najbolje epizode svih junaka, u jednoj svesci... Sad ne znam ni sam... Ali i dalje mislim da je moj predlog realan i najpriblizniji za sve... |
Patricia hic mea totus mundus est |
 |
|
I like girlz
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
7889 Posts
Member since 18/01/2005 |
Posted - 07/01/2008 : 20:45:14
|
onda je takav zagor vec unaprijed osuden na propast, jer manje više svi koji su htjeli to da imaju, nabavili su u izdanju slobodne dalmacije i ludensa. |
"Experience is simply the name we give our mistakes" |
 |
|
Obi-wan
Advanced Member

.jpg)
Croatia
13782 Posts
Member since 29/08/2004 |
Posted - 07/01/2008 : 21:10:02
|
quote: Originally posted by Raspucin
Ja cu kupiti šta god da izadje na kioscima Kosovske Mitrovice. Kupovacu i Zagora. Najviše bi se obradovao Mister No-u od prvog broja u mekim koricama. Voleo bi i da se Es-Es ponovo zove Kruger. Dobro bi bilo da krene i mekokoriceni Marti Misterija od prvog broja.
Iz tvojih usta u božije (izdavacke) uši... |
What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine. |
 |
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 07/01/2008 : 21:12:34
|
quote: Originally posted by I like girlz
onda je takav zagor vec unaprijed osuden na propast, jer manje više svi koji su htjeli to da imaju, nabavili su u izdanju slobodne dalmacije i ludensa.
to i ja kažen  |
You stared at the abyss, you'll never rest in peace |
 |
|
dcopic
stripovi.com suradnik

Croatia
6221 Posts
Member since 20/01/2005 |
Posted - 07/01/2008 : 21:17:17
|
U današnjem svijetu nije problem izdavati stripove. Imamo citatelje i potencijalne citatelje, imamo mogucnost kvalitetne distribucije, imamo vrhunske tiskare sa savršenim strojevima za tiskanje stripova, imamo vrhunske stripove u ponudi, vrhunske crteže, vrhunske scenarije, vrhunsku mogucnost reklamiranja svakog pojedinog stripa...
Pa u cemu je onda problem?!? Sve ovo se nudi svim potencijalnim izdavacima, pa opet mnogi ne uspijevaju ili muku muce.
Zato svakom potencijalnom izdavacu preporucam da si osigura neogranicena financijska sredstva i svi problemi u vezi izdavanja stripova bit ce kvalitetno riješeni u najkracem mogucem roku ;-) |
 |
|
flamboyant soul
stripovi.com suradnik

United Kingdom
1975 Posts
Member since 10/07/2007 |
Posted - 07/01/2008 : 21:17:21
|
quote: Originally posted by lwood
onda je takav zagor vec unaprijed osuden na propast, jer manje više svi koji su htjeli to da imaju, nabavili su u izdanju slobodne dalmacije i ludensa.
to i ja kažen 
Ukoliko bi izdanje bilo kvalitetno ja bih možda cak i kupovao, pa barem neke brojeve. Slobodna Dalmacija je radila dosta korektan posao, ali ova Ludensova poluraspadajuca trulež mi sve više i više ide na živce! |
Dobro i šta mi sada treba da uradimo? |
 |
|
aragon.sm
Average Member

Serbia
666 Posts
Member since 15/07/2007 |
Posted - 07/01/2008 : 21:33:43
|
sta god da izda samo nek izda sto ce tice martija ja evo zvanicno obecavam da cu kupovati bar 3 primerka istog svakog meseca. Dok je kod nas izlazio Ken Perker i Dilan kupovao sam po 5 primeraka od svakog za druga iz Hrvatske. Sto se tice Hc varijante smatram da od toga nema nista.Aj sad vi stari poznavaoci stripa recite mi koliki je tiraz HC izdanja kod vas i dali ih u opste uzimate i koliko ih se proda. ja recimo imam trenutno oko 10 naslova u Hc varijanti i kad saberem sve dao sam dobre pare za to a sa tim sam zapostavio Martija kojeg skupljam od kad sam poceo da skupljam i citam stripove a tek nedavno sam sakupio svih 107 brojeva koje je dbnevnik izdao. Hocu da kazem da sam zatrpan kupovinom stripova koji mi u sustini ne trebaju ali su extra pa sam ih ipak kupio.A i iskreno roditelji mi se oduseve kad na policam vide izdanja u hc varijanti a ne "stari kupus koji smrdi" kako oni nazivaju dnevnikova izdanja i nemaju nista protiv kad potrosim platu na stripove. Zato sam za varijantu kad ludensu vec ostaje oko 40% izdanja koja ne prodaju nek ih plasiraju na nase trziste pa makar to bili i paketi od 3 broja kao sto sam vidjao kod vas na trafikama. A novi izdavac nek izdaje Tex-a,Mister No-a i neznam sta vec tako bi automacki dobio kupce sirem Hrvatske,Bosne i Slovenije |
 |
|
sawitch
Advanced Member

Serbia
41167 Posts
Posted - 07/01/2008 : 21:40:01
|
Ja nemam HC izdanja jer nemam gde da ih kupim... A da imam, sigurno ne bih mogao da odolim... Inace, kad odem u BG, to je sa namerom da kupim nesto pa za kusur kupim stripove u Darkwoodu... Zato nikad ni ne kupujem nesto na veliko... Ali, kao sto rekoh, da ima na trafici ispred moje zgrade, sigurno bih kupio... Ali 100% |
 |
|
aragon.sm
Average Member

Serbia
666 Posts
Posted - 07/01/2008 : 21:43:25
|
+++++ nediraj te mi Faktor 4 i Divlju magiju za njih ujedam grrrrrrrr ovi naslovi su najbolji pokusaj ne bonelijevske produkcije u srbiji zadnjih 10 godina svaki broj mozemo secirati do besvesti i traziti dlake u jajetu ali ljudi su stegli jaja i odlucili se da sami crtaju,kolorisu,rade scenario,rade crtani i odrade reklamu. za tako nesto Milanu TREBA DICI BISTU a + su radili i generaciju tesla i borce sumraka,ivana gotika,romera.... u vreme najgoreg sranja u srbiji(doduse mi smo jos uvek u sranju al mora proci)
|
 |
|
sawitch
Advanced Member

Serbia
41167 Posts
Posted - 07/01/2008 : 21:46:09
|
Meni sve to bezveze... Ne volim stripove kod kojih moram da pratim strelice i putokaze da znam sta prvo da citam... Slika ulazi jedna u drugu... Naprosto, Bonelijevi kaisi su zakon... |
 |
|
night
Senior Member

Serbia
1808 Posts
Member since 07/07/2006 |
Posted - 07/01/2008 : 22:31:33
|
Da necu kupovati sve sto izadje na kioscima - hocu, ali mislim da samo da neko kao "Svet" (iako me podilazi jeza od njihove izdavacke orjentacije,pa sam i AF jedno vreme bojkotovao,mesec ili dva) ko ima dobru distribuciju i para da izdaje u kontinuitetu.Kampanja,TV i skole i tek za godinu-dve ce biti nekih rezultata, inace je Boneli u Srbiji propao.Mislim da na kioscima treba da ide ono sto nije objavila ni SD ni Ludens,ipak nije zanemarljiv taj broj od 500-600(100 gore-dole) primeraka koji se prodaju u striparnicama i na kioscima kao remitenda. |
 |
|
delboj
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
17675 Posts
Posted - 08/01/2008 : 09:45:10
|
Kad bi bar predstavnik novog izdavaca došao na forum i odgovorio konkretno na pitanja, sve bi bilo jasnije. Prvo, koje epizode konkretno planiraju da objave. U slucaju da prodaja ne bude zadovaljavajuca, šta su dalji planovi, hoce li odustati poslije drugog, petog ili sedmog broja. Planiraju li možda neka specijalna izdanja? Prihvataju li realni rizik objavljujuci prvu epizodu Dampyra? Cudno mi je da se neko odlucio na taj strip, može se desiti da bude radila i cenzura. Sad se sjetih da ima i nekoliko preskocenih epizoda Mister Noa, to bi bilo taman za novog izdavaca, svakako nece izdržati više brojeva. |
 |
|
I like girlz
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
7889 Posts
|
Tex Willer
Advanced Member

Burkina Faso (Upper Volta)
14077 Posts
Member since 17/09/2005 |
Posted - 08/01/2008 : 22:56:04
|
quote: Originally posted by delboj
Prihvataju li realni rizik objavljujuci prvu epizodu Dampyra? Cudno mi je da se neko odlucio na taj strip, može se desiti da bude radila i cenzura. Sad se sjetih da ima i nekoliko preskocenih epizoda Mister Noa, to bi bilo taman za novog izdavaca, svakako nece izdržati više brojeva.
Zasto ne bi is'o Dampyr? Ne verujem da je to bas tol'ko problematicno. Meni je strip dobar i radnja mi uopste nije zasmetala. Ne verujem da ce biti cenzure. Samo nek oni(ko god to bio) pice brzo,brze od Bookglobe-a i sve ce biti u redu. |
 |
|
Tex Willer
Advanced Member

14077 Posts
Posted - 08/01/2008 : 22:57:58
|
nije lud da dolazi, to bi bilo kao ovca medu vukove 
Npr. kao Dado. Ja mislim da sanja nocu - "Kad ce Tex od prvog broja?" |
 |
|
sawitch
Advanced Member

Serbia
41167 Posts
|
delboj
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
17675 Posts
Posted - 09/01/2008 : 10:20:28
|
quote: Originally posted by shommy
znam i tacan datum i koji broj Zagora izlazi ali uzivam dok precrtavam dane na kalendaru,eh kako se to nekad radilo u vojsci,jos uvek imam taj kalendar,samo je mrak na njemu pa se nista ne vidi polarna noc od 366+ dana ee to su bili dani kao nekad kada se kupovao Tex u ZS ali samo zato da bi se videla naslovnica sledeceg Zagora
A zbog cega se praviš tajanstven, zašto ostali ne mogu da znaju kad i šta tacno izlazi?
quote:
Zasto ne bi is'o Dampyr? Ne verujem da je to bas tol'ko problematicno. Meni je strip dobar i radnja mi uopste nije zasmetala. Ne verujem da ce biti cenzure. Samo nek oni(ko god to bio) pice brzo,brze od Bookglobe-a i sve ce biti u redu.
Jesi li citao komentare recenzije prve epizode? |
Edited by - delboj on 09/01/2008 10:28:34 |
 |
|
Tex Willer
Advanced Member

14077 Posts
Posted - 09/01/2008 : 14:44:01
|
Jesam,al' to je ovde na forumu. Ne verujem da ce to da izazove toliku paznju van foruma (na to sam mislio). Ja sam se suzdrzao od komentara tad i necu ga komentarisati ni ubuduce,a strip kao strip mi se svidja. A dobro bi bilo da ga neko radi brzim tempom,jer ovako svake godine se kasni jos 4 komada u odnosu na Italijane.
|
 |
|
I like girlz
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
7889 Posts
Posted - 09/01/2008 : 14:46:51
|
zašto bi bio cenzurisan? zar smo u staljinovoj rusiji? taj prvi broj dampyra može smetati samo onima koji imaju necistu savjest i koji se poistovjecuju sa istim onima o kojima govori radnja te prve epizode. |
"Experience is simply the name we give our mistakes" |
 |
|
jaki
Advanced Member

Croatia
27660 Posts
Member since 13/03/2004 |
|
manhunter
Moderator

Switzerland
26028 Posts
Member since 17/09/2004 |
|
kico
Advanced Member

Croatia
11381 Posts
Member since 22/12/2004 |
|
aragon.sm
Average Member

Serbia
666 Posts
|
SejoSexon
Advanced Member

Austria
17229 Posts
Member since 16/04/2002 |
Posted - 10/01/2008 : 06:29:42
|
zašto bi bio cenzurisan? zar smo u staljinovoj rusiji? taj prvi broj dampyra može smetati samo onima koji imaju necistu savjest i koji se poistovjecuju sa istim onima o kojima govori radnja te prve epizode.
Upravo tako. Normalnom covjeku prve dvije epizode nece smetati. |
But I'm just a soul whose intentions are good Oh Lord, please don't let me be misunderstood
|
 |
|
Topic  |
|