Author |
Topic  |
zlatkob
Average Member

Croatia
633 Posts
Member since 24/02/2006 |
Posted - 20/01/2008 : 23:45:06
|
quote: Originally posted by Tex Willer
quote: Originally posted by night
Znali neko ko je izdavac?Mislim je li neka jaka firma ili grupa volontera?
Cini mi se da Markos rece da je neko ko je finansijski jak. Mislim da su dosadasnji izdavaci u Srbiji dosad pucali zato sto nisu imali novac da pokriju jedan period dok to ne krene. Ne mozes da se bavis izdavastvom i da cekas da se proda prvih 5 brojeva da bi ti izdao sesti. A ne razumem zasto se krije ko je izdavac kad stripovi ionako krecu za par nedelja
možda netko ko se boji negativnih reakcija, sprdnje i sl.?  |
Kosovo i Metohija = Srbija |
 |
|
dcopic
stripovi.com suradnik

Croatia
6221 Posts
Member since 20/01/2005 |
Posted - 20/01/2008 : 23:52:10
|
Ovaj novi izdavac mora samo jednu stvar napraviti kako bi uspio u ovom poslu i kako bi narednih godina sve savršeno funkcioniralo i kako bi On i Mi bili jako zadovoljni, a to je:
PRIPREMITI DOVOLJNU KOLICINU FINANCIJSKIH SREDSTAVA!
Aka taj problem imaju riješen, svi ostali problemi nestat ce kao kap vode u pustinji... |
 |
|
flamboyant soul
stripovi.com suradnik

United Kingdom
1975 Posts
Member since 10/07/2007 |
Posted - 20/01/2008 : 23:52:47
|
quote: Originally posted by jgoran5 koji debilizam...definitivno ne kupujem..sta su mislili da ce s ovime smanjiti prodaju ludensa...kreteni
Šta ti to tako osobno shvacaš, a?
Uostalom, odgovor na sve se stvarno nalazi u samom pocetku tvog posta - debilizam. Kad bi barem svako na ovom forumu bio toliko korektan da prije svakog svog posta najavi o cemu ce biti rijec, puno bi se manje vremena trošio citajuci idiotarije. |
Dobro i šta mi sada treba da uradimo? |
 |
|
jgoran5
Senior Member

Croatia
1931 Posts
Member since 07/07/2002 |
Posted - 21/01/2008 : 06:04:19
|
quote: Originally posted by flamboyant soul
quote: Originally posted by jgoran5 koji debilizam...definitivno ne kupujem..sta su mislili da ce s ovime smanjiti prodaju ludensa...kreteni
Šta ti to tako osobno shvacaš, a?
Uostalom, odgovor na sve se stvarno nalazi u samom pocetku tvog posta - debilizam. Kad bi barem svako na ovom forumu bio toliko korektan da prije svakog svog posta najavi o cemu ce biti rijec, puno bi se manje vremena trošio citajuci idiotarije.
jebote,vise nemozes ni reci svoje misljenje..apsolutno ne mislim da novi izdavac moze smanjiti ludensu prodaju da ali sam rekao da je debilizam i upravo tako izgleda kad vidis odakle pocinje sa izdavanjem.. nevolim kad me nazivaju idiotom jer iznosim svoje misljenje..i uopce to ne shvacam osobno..
|
------------- carpe diem... -------------
|
 |
|
SejoSexon
Advanced Member

Austria
17229 Posts
Member since 16/04/2002 |
Posted - 21/01/2008 : 06:17:04
|
Ja cu kupovati M No-a i DD. I gle cuda, nema više onih tipova koji su pljuvali po Rustemagicu kako mrzi Srbe, kako im ne dozvoljava da izdaje novije epizode Dylana jer štiti Bernarda itd., itd. |
But I'm just a soul whose intentions are good Oh Lord, please don't let me be misunderstood
|
 |
|
SejoSexon
Advanced Member

Austria
17229 Posts
Posted - 21/01/2008 : 06:18:10
|
quote: Originally posted by duck
Hoce li biti distibucija za BiH ili bar RS? Koliko vidim nece.
Oni nemaju prava za BiH tako da ne mogu prodavati svoja izdanja na kioscima širom BiH. |
But I'm just a soul whose intentions are good Oh Lord, please don't let me be misunderstood
|
 |
|
Corto_Maltese
Average Member

997 Posts
Member since 15/02/2005 |
Posted - 21/01/2008 : 08:36:25
|
A možda ce ipak plasirati na podrucju Republike Srpske, kao što to rade Novosti sa Simpsonovima |
Zalosno je kada covek ne zna sta hoce, a katastrofalno kada ne zna koliko moze!
Jovan Ducic |
 |
|
delboj
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
17597 Posts
Member since 01/03/2004 |
Posted - 21/01/2008 : 09:26:17
|
quote: Originally posted by SejoSexon
Ja cu kupovati M No-a i DD. I gle cuda, nema više onih tipova koji su pljuvali po Rustemagicu kako mrzi Srbe, kako im ne dozvoljava da izdaje novije epizode Dylana jer štiti Bernarda itd., itd.
Bar u necem da se slažem sa tobom, izbor izdanja za kupovinu je isti, samo DD i MN.
Ako je stvarno situacija takva da ako se otkupe prava za objavljivanje na jednom jeziku i da onda imaju pravo prodavati izdanja u zemljama u kojima je taj jezik zvanicni, onda se može naci rupa u zakonu da to bar nekako ide u BiH. Neki su pominjali da je tako uradio Ludens. Možda kao remitenda u paketima po nižoj cijeni. Jedino bi Zagor mogao da bude konkurencija Ludensovim izdanjima ali možda cak ni to. |
 |
|
SejoSexon
Advanced Member

Austria
17229 Posts
Posted - 21/01/2008 : 09:28:01
|
quote: Originally posted by Corto_Maltese
A možda ce ipak plasirati na podrucju Republike Srpske, kao što to rade Novosti sa Simpsonovima
Za Simpsone niko drugi nema prava za BIH dok za ove stripove Ludens ima prava za BIH, a ne mogu se kupovati prava za jedan dio države. |
|
 |
|
SejoSexon
Advanced Member

Austria
17229 Posts
Posted - 21/01/2008 : 09:30:27
|
quote: Originally posted by delboj
Ja cu kupovati M No-a i DD. I gle cuda, nema više onih tipova koji su pljuvali po Rustemagicu kako mrzi Srbe, kako im ne dozvoljava da izdaje novije epizode Dylana jer štiti Bernarda itd., itd.
Bar u necem da se slažem sa tobom, izbor izdanja za kupovinu je isti, samo DD i MN.
Ako je stvarno situacija takva da ako se otkupe prava za objavljivanje na jednom jeziku i da onda imaju pravo prodavati izdanja u zemljama u kojima je taj jezik zvanicni, onda se može naci rupa u zakonu da to bar nekako ide u BiH. Neki su pominjali da je tako uradio Ludens. Možda kao remitenda u paketima po nižoj cijeni. Jedino bi Zagor mogao da bude konkurencija Ludensovim izdanjima ali možda cak ni to.
Ja bih volio da i srpska izdanja izlaze na kioscima u BIH, no mislim da je to nemoguce. Koliko znam Ludens ima prava za BIH i SLO (pored HR)i to nema nikakve veze sa jezikom. Isto tako niko ne može izdati Zagora na slovenackom u SLO jer Ludens drži prava za SLO (neka me neko ispravi ako griješim). |
|
 |
|
wildboar
New Member

292 Posts
Member since 29/10/2005 |
Posted - 21/01/2008 : 10:11:17
|
A možda ce ipak plasirati na podrucju Republike Srpske, kao što to rade Novosti sa Simpsonovima
Za Simpsone niko drugi nema prava za BIH dok za ove stripove Ludens ima prava za BIH, a ne mogu se kupovati prava za jedan dio države.
Pod kojim ce uslovima prava prodati zavisi iskljucivo od onoga ko ih drzi, tako da je moguce prodati ih samo za teritoriju Republike Srpske ako to vlasnik prava zeli. Isto tako moze da ih proda i za vise drzava od jednom. Sve je to stvar procene onoga ko ima vlasnistvo nad autorskim pravima i njegove racunice. |
Novak Djokovic - Prvi teniser na svetu !!! |
Edited by - wildboar on 21/01/2008 10:15:31 |
 |
|
SejoSexon
Advanced Member

Austria
17229 Posts
Posted - 21/01/2008 : 10:33:20
|
quote: Originally posted by wildboar
Za Simpsone niko drugi nema prava za BIH dok za ove stripove Ludens ima prava za BIH, a ne mogu se kupovati prava za jedan dio države.
Pod kojim ce uslovima prava prodati zavisi iskljucivo od onoga ko ih drzi, tako da je moguce prodati ih samo za teritoriju Republike Srpske ako to vlasnik prava zeli. Isto tako moze da ih proda i za vise drzava od jednom. Sve je to stvar procene onoga ko ima vlasnistvo nad autorskim pravima i njegove racunice.
Prava za BIH drži Ludens, a koliko znam prava se ne mogu prodavati u jedan dio države (možda griješim). |
|
 |
|
supermark
stripovi.com suradnik

(1).jpg)
Croatia
29655 Posts
Member since 06/02/2007 |
Posted - 21/01/2008 : 11:32:36
|
quote: Originally posted by zlatkob
quote: Originally posted by sed1
i jos nesto mi smeta kod ludensa,prijevod...
s vremenom ce biti i gori
kako to mislis? 
zar je gaspar produzila ugovor?   |
 |
|
vope
Senior Member

Montenegro
2969 Posts
Member since 21/12/2006 |
Posted - 21/01/2008 : 11:37:33
|
Da sada sam kupovao Ludens izdanja. Kupovacu i ova nova. I nastavicu da kupujem Ludensove stripove. Zašto? Zbog kolekcije i zbog sigurnosti, jer ce svi ti, meni interesantni stripovi, izaci u njihovom "odijelu" ako ovaj "poletarac" pukne eventualy. Nije neki veliki trošak pratiti sve to. Aj pa neka je sa srecom!! |
... |
 |
|
wildboar
New Member

292 Posts
Member since 29/10/2005 |
Posted - 21/01/2008 : 11:41:50
|
quote: Originally posted by wildboar
Pod kojim ce uslovima prava prodati zavisi iskljucivo od onoga ko ih drzi, tako da je moguce prodati ih samo za teritoriju Republike Srpske ako to vlasnik prava zeli. Isto tako moze da ih proda i za vise drzava od jednom. Sve je to stvar procene onoga ko ima vlasnistvo nad autorskim pravima i njegove racunice.
Prava za BIH drži Ludens, a koliko znam prava se ne mogu prodavati u jedan dio države (možda griješim).
To iskljucivo zavisi od onoga ko drzi prava- ako ima racunicu moze da prenese svoja prava na vise firmi ili da svakoj prepusti po deo teritorije, ako u tome nadje racunicu. |
Novak Djokovic - Prvi teniser na svetu !!! |
 |
|
Corto_Maltese
Average Member

997 Posts
Member since 15/02/2005 |
Posted - 21/01/2008 : 11:49:16
|
Mislim da bi za pitanje prenosa prava trebalo konsultovati pravnike, gde je sada Raspucin :)) |
Zalosno je kada covek ne zna sta hoce, a katastrofalno kada ne zna koliko moze!
Jovan Ducic |
 |
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 21/01/2008 : 12:14:40
|
quote: Originally posted by supermark
quote: Originally posted by zlatkob
quote: Originally posted by sed1
i jos nesto mi smeta kod ludensa,prijevod...
s vremenom ce biti i gori
kako to mislis? 
zar je gaspar produzila ugovor?  
bice da je.   |
You stared at the abyss, you'll never rest in peace |
 |
|
srdjandj
Advanced Member

Serbia
22436 Posts
Member since 02/05/2005 |
Posted - 21/01/2008 : 13:32:56
|
Opet kažem, cekajmo da to napokon krene, onda cemo pljuvati, hvaliti, prdeti i slicno! |
Iz Vršca stiže glas, u vinu leži spas, ko vino ne pije, taj nek se ubije!!! |
 |
|
delboj
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
17597 Posts
Posted - 21/01/2008 : 13:35:24
|
Ja bih volio da i srpska izdanja izlaze na kioscima u BIH, no mislim da je to nemoguce. Koliko znam Ludens ima prava za BIH i SLO (pored HR)i to nema nikakve veze sa jezikom. Isto tako niko ne može izdati Zagora na slovenackom u SLO jer Ludens drži prava za SLO (neka me neko ispravi ako griješim).
Ne znam baš kako bi to tacno moglo da izgleda u praksi ali možda se može naci neko rješenje. Ja sam to davno procitao na ovom forumu kad je neko napisao da ako izdavac otkupi prava za objavljivanje na jednom jeziku, onda može da prodaje to izdanje u svim državama gdje je taj jezik zvanicni, što je slucaj sa hrvatskim jezikom u BiH. Na pocetku izdavanja Slobodna Dalmacija je prodavala svoja izdanja samo na teritoriji u BiH gdje su vecina Hrvati, a kasnije, tek pred kraj izlaženja su poceli pomalo da se šire i na ostatak BiH. I Ludens je na pocetku imao malo drugaciju praksu, pa su jedno vrijeme npr. izdanja dolazila u zapadni dio Mostara kad i u Hrvatskoj a u istocnom dijelu sa zakašnjenjem remitenda. Ovo piše i u jednoj staroj temi na forumu. Onda su povremeno dolazila neka izdanja kao remitenda u Republiku Srpsku, neka nisu uopšte, neka ni sad ne dolaze redovno u sve gradove. Za to su krivi distributeri, prije svega INTER PRESS sa svojim neorganizovanim predstavništvima. Ali prodaja je slaba, pa se ni ne trude mnogo. Nisu htjeli da pristanu na distribuciji Texa extra i Malog rendžera od Van Gogha jer se slabo prodava Ludensov Tex. Kasnije je ponegdje bilo remitende Malog rendžera, dok Tex extra nisam nigdje vidio. Tako to u praksi izgleda, INTER PRESS sa centralom u Širokom Brijegu i, koliko je meni poznato, dva predstvaništa: u Banjaluci i Domaljevcu, plus još posrednik INTERNACIONAL PRESS sa Pala koji tek reda radi proda nekoliko primjeraka. Slabo rade, slabo se prodaju stripovi, a malo je izgleda da nešto bude bolje.
Možda se prava ne mogu kupiti za jedan dio države ali se može ograniciti distribucija na Republiku Srpsku. Ne zbog toga što izdavac ne bi htio da prodaje izdanja u cijeloj BiH, nego zbog toga što to nece biti isplativo distributerima. Ne vjerujem da bi INTER PRESS uzeo to da radi, a ni neki drugi distributer zbog neisplativosti. INTERNACIONAL PRESS sa centralom u Banjaluci i predstavništvom na Palama svakako bi to sve dobijao zajedno sa dnevnom štampom tako da nema dodatnih troškova prevoza i drugih troškova. Mislim da bi prodaja Zagora mogla samo da smanji prodaju Zagorovog Ludensa u BiH, jer nema baš mnogo kolekcionara koji bi duplirali epizode u tako kratkom roku. Ali DD i MN bi mogli da idu kao bar neka remitenda, možda u paketima po 6 KM ili nešto slicno. Sve to pod uslovom da izdavac pokaže interesovanje za tako nešto, u šta baš ne vjerujem. Bilo kako bilo, nabavljacu sve što izade od DD i MN, a ako se desi cudo pa projekat zaživi i onda krenu sa extra serijom Zagora od prvog broja, Teksom ili Martijem, onda bih uzimao i to. Ali stvarno mi je besmisleno da kupujem epizode Zagora koje ce izaci za manje od godinu dana u izdanju Ludensa, pa da to sad dupliram. Nisam baš neki veliki kolekcionar da moram kupiti svako izdanje.
Ali ono što mi i dalje ostaje potpuno nejasno kako su se moglo paralelno prodavati na kioscima u BiH iste epizode SVET special i AF klasik, nekad u razmaku od samo par mjeseci. Ili kako može da se prodaje u Crnoj Gori hrvatsko izdanje Egmonta Miki Maus, a valjda i još ona ostala njihova izdanja, paralelno sa izdanjem na srpskom jeziku, a to isto ne može u BiH. Mislim da je cak bilo tako jedno vrijeme i u Srbiji ali su valjda povukli hrvatsko izdanje sa kioska. Pisao sam im u vezi sa tom problematikom, ni oni ne znaju, kažu da su hrvatske kolege tu duže od njih u poslu i da im ne mogu reci da povuku izdanje koje vec dugo prodavaju u npr. Crnoj Gori. |
Edited by - delboj on 21/01/2008 13:52:34 |
 |
|
I like girlz
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
7884 Posts
Member since 18/01/2005 |
Posted - 21/01/2008 : 13:58:27
|
Ja bih volio da i srpska izdanja izlaze na kioscima u BIH, no mislim da je to nemoguce.
i ja bih volio da vidim stripove ovog izdavaca i na kioscima širom bih, pa makar i ono što bi rekli "ispod stola"  |
"Experience is simply the name we give our mistakes" |
 |
|
delboj
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
17597 Posts
Posted - 21/01/2008 : 14:27:52
|
quote: Originally posted by I like girlz
Ja bih volio da i srpska izdanja izlaze na kioscima u BIH, no mislim da je to nemoguce.
i ja bih volio da vidim stripove ovog izdavaca i na kioscima širom bih, pa makar i ono što bi rekli "ispod stola" 
Pa možda i bude tako, vidjecemo.
|
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 21/01/2008 : 15:24:08
|
Nek izlazi sve, pa nek se konkurencija potuce i spusti cijene. A mislim da se to nece dobiti jer je ciljana publika proizvoda manji krug ljudi koji ce ionako sve kupovati ili nece ništa. ah... |
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one." |
 |
|
flamboyant soul
stripovi.com suradnik

United Kingdom
1975 Posts
Member since 10/07/2007 |
Posted - 21/01/2008 : 15:52:17
|
quote: Originally posted by jgoran5 jebote,vise nemozes ni reci svoje misljenje..apsolutno ne mislim da novi izdavac moze smanjiti ludensu prodaju da ali sam rekao da je debilizam i upravo tako izgleda kad vidis odakle pocinje sa izdavanjem.. nevolim kad me nazivaju idiotom jer iznosim svoje misljenje..i uopce to ne shvacam osobno..
Cuj, tvoj je post zvucao kao da radiš u Ludensu (možda i da?), pa me razljutio. Što se tice idiota, i toga tko je idiot odnosno tko nije, ti sasvim sigurno jesi idiot, ali sam i ja skupa s tobom. Zašto? - Zato jer (govorim prema svojim iskustvima) sam toliko glup da i dalje kupujem Ludensova izdanja iako znam da realno ne vrijede ni 5 kuna. Pola (mi) ih se odljepilo i raspada se, prijevod je valjda ona najsterilnija verzija poznavanja stranog jezika, spojena sa najslabijom sposobnošcu baratanja jezicnim formama (nisam siguran da se to tako kaže), dakle nešto ultra-jadno.
Poznato je da ovoj bagri možeš uvaliti bilo šta, bez da se bune i traže nešto bolje. Problemi u Ludensovim izdanjima su konstantni, uvijek se isto dešava, i nitko nije pronašao shodnim da to ispravi, ili da se sve barem svede na neku snošljivu razinu. Ništa. Zato, ako bi se našao netko tko bi Ludensu uzeo dio kolaca, pa da ti ljudi koji tamo rade stanu i zamisle se, u cemu je problem (znam, znam... I'm a dreamer...), ja bih bio presretan.
U meduvremenu ostajemo idi(j)oti, i ja i ti, samo je razlika da se ti time hvališ a ja ne. Pozdrav. |
Dobro i šta mi sada treba da uradimo? |
Edited by - flamboyant soul on 21/01/2008 16:49:17 |
 |
|
piquet
Senior Member

Croatia
1593 Posts
Member since 15/03/2003 |
Posted - 21/01/2008 : 16:17:39
|
quote: Pola (mi) ih se odljepilo i raspada se
meni nijedan...možda je ipak problem u (mi)... |
"I kako se može razaznati je li neciji jezik iskren, ako mu ne gledamo u lice dok govori i ako ne slušamo zvuk njegovih rijeci?" |
 |
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts
Member since 09/12/2005 |
|
Topic  |
|