Author |
Topic |
Markos
Webmaster
Croatia
29360 Posts
Member since 27/08/2001 |
|
Raspucin
Senior Member
Barbados
2411 Posts
Member since 17/10/2006 |
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25296 Posts
Member since 17/09/2004 |
Posted - 01/06/2008 : 22:22:08
|
Pa bice 6 knjiga po 2000 primeraka, znaci 12000 komada. Ako planiraju da pridaju 10000 primeraka znaci da se nadaju da ce prodati skoro 85% tiraža. Ako to i otvare, nisu oni zaslužni, vec ce to znaciti, kao što rekoh, da je standard i svest kupaca na fenomenalnom nivou. Drugim recima, te cifre su price za lakoverne koji svojim idolima veruju šta god oni da kažu. A ja od sveg srca želim da se proda i celokupni tiraž, pa da bude i reprinta. |
I am legion. I do not forget. I do not forgive.
|
|
|
axle munshine
Senior Member
Serbia
2341 Posts
Member since 14/06/2006 |
|
Renky
stripovi.com suradnik
Croatia
11091 Posts
Member since 15/11/2002 |
Posted - 01/06/2008 : 22:42:43
|
E tu dolazimo do cake koja razlikuje "male" od "velikih".
Prodat ce se, to im iskreno želim, ali u kojem periodu?
U svakom slucaju opet nam ostaje cekati hoce li "veliki" a BP to po svemu jeste ( pogotovo ukljucujuci i ostale djelatnosti ) odigrati kao veliki igrac i ne cekati da proda rentabilni dio tiraža kako bi krenuo sa novim izdanjima vec odmah u nekom razumnom ritmu izbacivati naredne brojeve ili ce ( a dosadašnji ritam to sugerira ) biti "velik" na papiru a kao "mali" cekati da kapne koja kinta od prodaje kako bi isfinancirali novo izdanje. To je sistem "malih"...
Ne postaje se velik samo velikim tiražima jer su u meduvremenu neki "mali" sa malim tiražima postali "veliki". Dakle, može se... pogotovo ako se radi iz ljubavi.
A opet, najava novog Thorgala govori u prilog želji da se bude "veliki" izdavac u pravom smislu. Ne kažem da treba pretjerivati sa novim izdanjima ali na jesen, za sajam knjige, ocekujem gomilu novih izdanja. da se iskupe za dosadašnji sporiji ritam i da imam razloga uciniti 2000 km za doci do BG.
Uh, opet san se ulovija u raspravu di se racuni prave bez krcmara a vrime gubi bez potrebe.
|
"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter |
|
|
flamboyant soul
stripovi.com suradnik
United Kingdom
1975 Posts
Member since 10/07/2007 |
Posted - 01/06/2008 : 23:01:36
|
Tako nekako sam i ja razmišljao, kako je sve to varljivo. Mislim, jebeš ti to ako ceš odredeni broj stripova (par stotina do par tisuca) rasprodavati u sljedecih 5 ili više godina, to onda za strip scenu ne znaci prakticki ništa, jer ne postoji standardna baza kupaca. Stvar je gora kada se radi o HC stripovima, jer jedan dobar dio kupaca tih izdanja, bojim se, sa stripovima nema nikakve veze, nego su izdanje kupili jer im izgleda 'fensi'. |
Dobro i šta mi sada treba da uradimo? |
|
|
Raspucin
Senior Member
Barbados
2411 Posts
Posted - 02/06/2008 : 00:09:53
|
quote: Originally posted by flamboyant soul
Tako nekako sam i ja razmišljao, kako je sve to varljivo. Mislim, jebeš ti to ako ceš odredeni broj stripova (par stotina do par tisuca) rasprodavati u sljedecih 5 ili više godina, to onda za strip scenu ne znaci prakticki ništa, jer ne postoji standardna baza kupaca. Stvar je gora kada se radi o HC stripovima, jer jedan dobar dio kupaca tih izdanja, bojim se, sa stripovima nema nikakve veze, nego su izdanje kupili jer im izgleda 'fensi'.
Meni je cilj da izdavac opstane iz jako sebicnih razloga. Taj razlog je da i dalje pravi stripove kako bi ih ja kupovao. To da ce neko da ih kupi iz fenseraja ide i meni u prilogu. Što više para Bobanu, meni bolje. Gomilica raste li raste... |
JUUUUUGOOOSLAAAAVIIIIJOO NA NOGE |
|
|
axle munshine
Senior Member
Serbia
2341 Posts
Member since 14/06/2006 |
Posted - 02/06/2008 : 00:13:14
|
...mda...kad se presaberemo na godisnjem nivou lepa je ta gomilica...znam po sebi koliko izdvajam za stripove... |
...BD, c'est la vie... |
|
|
Raspucin
Senior Member
Barbados
2411 Posts
Posted - 02/06/2008 : 00:24:46
|
quote: Originally posted by axle munshine
...mda...kad se presaberemo na godisnjem nivou lepa je ta gomilica...znam po sebi koliko izdvajam za stripove...
Pazi sad kad ulete cetiri Bluberija na onih, koliko ih vec ima, pa krajem godine još dva Ljuba i rakete, pa Špageti, pa oni Odmetnuti... Ma to ce milina biti za gledanje, a kamo li za citanje. Uh živ nisam. Jednom prilikom sam, kao i svaki normalan tridesetogodišnjak, razmišljao šta bi bilo da mi se nešto, ne daj bože desi. Kontam ja troje dece sirocici bez oca, žena udovica na radost brojnog komšiluka, neisplaceni krediti, zatvorena kancelarija... Tek tu negde mi pade na pamet, mamu mu jebem, grehota bi bila da umrem sad kad su poceli da izlaze toliki stripovi. Onda sam batalio takva razmišljanja. Ne smem da umrem bar dok se ne završi Ken, dok ne izde tvrdokoriceni Inkal, kompletiraju se Ljubav i rakete... |
|
|
Duh_koji_hoda
Advanced Member
Serbia
3246 Posts
Member since 30/01/2003 |
Posted - 02/06/2008 : 00:53:47
|
quote: Originally posted by manhunter
quote: Originally posted by Raspucin
Iskusne stripadžije ce da kukaju i kupuju. Mislim da je BP naumio da pridobije one neiskusne, a oni cini se znaju kako se to radi.
Pa sad...Hajde da i sebe ubrojim u te "iskusne":od BP do sada imam samo Watchmene, i krenuo sam sa citanjem i stao kada sam naišao na rec "sajdžija". Iz principa. I tacka. Thorgala cu kupiti samo zato što mi je to omiljeni strip, ali cu inace retko šta kupiti od BP u buducnosti. A ako BP pridobije nove citaoce sa ovim izdanjem, svaka cast. Samo, zašto tim novajlijama ne ponudi nešto 100%-no, što ce im biti na policama kao primerak koji ce cuvati i pokazivati opet nekim "novim" i njih navlaciti na strip?
...hehe... no hard feelings... ali uz tebe mi sve vise i vise pristaje ona Merlinova pesma > "Moj je zivot..." he, he... |
|
Edited by - Duh_koji_hoda on 02/06/2008 00:55:07 |
|
|
GeneziS
Average Member
Western Sahara
702 Posts
Member since 14/03/2008 |
Posted - 02/06/2008 : 01:08:02
|
quote: Originally posted by Markos
Cek, odakle ta prica da ga rade u 10.000 primjeraka?
Boban je rekao nešto na sagiti. Ako se Thorgal bude prodao u 10000 primeraka, vracam se odmah dole da živim pošto cu znati da je standard i svest ljudi veci nego ovde gde sam sad silom prilika.
Ništa licno, al pricaš gluposti kroz citavu temu sa snobovskim nastupom. I kao da je ikom ovde bitno hoceš li se ili neceš ti vratiti "dole". |
Arguing On The Internet Is Like running In The Special Olympics - Even If You Win, You're Still Retarded
|
|
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25296 Posts
Posted - 02/06/2008 : 06:15:52
|
quote: Originally posted by Duh_koji_hoda
...hehe... no hard feelings... ali uz tebe mi sve vise i vise pristaje ona Merlinova pesma > "Moj je zivot..." he, he...
Nikad cuo...
quote: Originally posted by GeneziS
quote: Originally posted by Markos
Cek, odakle ta prica da ga rade u 10.000 primjeraka?
Boban je rekao nešto na sagiti. Ako se Thorgal bude prodao u 10000 primeraka, vracam se odmah dole da živim pošto cu znati da je standard i svest ljudi veci nego ovde gde sam sad silom prilika.
Ništa licno, al pricaš gluposti kroz citavu temu sa snobovskim nastupom. I kao da je ikom ovde bitno hoceš li se ili neceš ti vratiti "dole".
Hajde molim te, samo sa argumentima, ok? Ja pricam gluposti, a kad covek kaže da ce prodati 10 hiljada primeraka nekog stripa to je ok? A o mom povratku:jesam ja rekao da OVDE nekome bitno? To je bila samo ironicna recenica, ali nije svakome dato da to razume.... |
|
|
|
GeneziS
Average Member
Western Sahara
702 Posts
Posted - 02/06/2008 : 06:52:25
|
Ma kojih 10 000 primeraka? Cisto preseravanje. BP nije nikakav gigant, predstavljali se oni tako ili ne, ali su ipak potrebni i dobro je da postoje ( citaj izdaju stripove ). I ja imam mnogo sitnih zamerki na njihov racun, ali nisu zaslužili pljuvanje, posebno od nekoga ko se udostojio da kupi samo jedno njihovo izdanje i prestao da ga cita kad je video rec "sajdžija". Mislim, na cemu se bazira taj princip? Cemu sujeta. Objektivno gledano skroboljin prevod je dosta dobar i korektan, istina ima pojedinih propusta, ali sve to je subjektivno. I zašto je problem ako neko kaže rikna, a neko hrbat? Nek ga zove ko kako hoce, znamo svi na šta se misli, svi mi ovde savršeno poznajemo i razumemo jezik kojim govorimo jer on je isti ma kako ga mi zvali.
Ali necemo o tome. Vidi, nisu to "gluposti" što ti govoriš, imaš na to prava valjda, moj predhodni post je više reakcija na celokupnu razmaženost vecine na ovom sajtu. Preterano zameramo izdavacima kojim treba skinuti kapu jer se trude i rade nešto u ovom vremenu, vezano za strip. Treba ih podržati. |
Arguing On The Internet Is Like running In The Special Olympics - Even If You Win, You're Still Retarded
|
Edited by - GeneziS on 02/06/2008 07:01:09 |
|
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25296 Posts
Posted - 02/06/2008 : 07:52:19
|
Od BP imam samo jedan strip zato sto vecinu toga sto su izdali imam u originalu. A dupliram samo Zagora:-) Nisam razmazen niti snob, MENI se prevod ne svidja, i to je to. Nikoga nisam vredjao, kupovacu Thorgala, ali za ostatak ne znam... A nisam ni rekao da je BP gigant, te cifre je spominjao njihov covek. |
|
|
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25296 Posts
Posted - 02/06/2008 : 08:15:57
|
A pljuvao bas i nisam nikoga, samo sam rekao svoje misljenje. Jedini koji vredja ovde je onaj poltron. Cak stavise, rekao sam da im zelim da prodaju citav tiraz, i to ponavljam. |
|
|
|
Raspucin
Senior Member
Barbados
2411 Posts
Posted - 02/06/2008 : 08:52:48
|
Molio bi te Manhunteru da objasniš to "poltron" zato što sam ja pomenuo tu prici od 10.000 primerak. Ako si time mislio na mene, molio bi da mi to ovde jasno kažeš pred svim ovim ljudima. |
|
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25296 Posts
Posted - 02/06/2008 : 09:17:59
|
Molio bi te Manhunteru da objasniš to "poltron" zato što sam ja pomenuo tu prici od 10.000 primerak. Ako si time mislio na mene, molio bi da mi to ovde jasno kažeš pred svim ovim ljudima.
Ma neeee! Odakle ti to. Cifru od 10000 je spominjao Boban na sagiti. A poltron je neko drugi, onaj koji popizdi i pocne da vredja cim neko kritikuje BP. Nisam mislio na tebe, kakvi. Ti si kul tip |
|
|
|
Raspucin
Senior Member
Barbados
2411 Posts
Posted - 02/06/2008 : 11:52:43
|
Molio bi te Manhunteru da objasniš to "poltron" zato što sam ja pomenuo tu prici od 10.000 primerak. Ako si time mislio na mene, molio bi da mi to ovde jasno kažeš pred svim ovim ljudima.
Ma neeee! Odakle ti to. Cifru od 10000 je spominjao Boban na sagiti. A poltron je neko drugi, onaj koji popizdi i pocne da vredja cim neko kritikuje BP. Nisam mislio na tebe, kakvi. Ti si kul tip
Laknulo mi. Nezgoda je ova vrsta komunikacije iz razloga što ne može da se vidi covekova mimika. Baš mi bilo glupo da mi neko kaže da sam poltron, ni krivom ni dužnom. |
|
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25296 Posts
Posted - 02/06/2008 : 12:31:14
|
Laknulo mi. Nezgoda je ova vrsta komunikacije iz razloga što ne može da se vidi covekova mimika. Baš mi bilo glupo da mi neko kaže da sam poltron, ni krivom ni dužnom.
Vidis, i ja sam o tome razmisljao. Napisem nesto ovde, a covek kad procita moze da shvati kao arogantno, prepotentno, kao provokaciju. A sasvim drugacije moze da zvuci u razgovoru. Ali mozda je problem samo u meni. Ne brini se, nemam nista protiv tebe, naprotiv, jedan si od onih koje bih voleo da upoznam i popricam. |
|
|
|
Raspucin
Senior Member
Barbados
2411 Posts
Posted - 02/06/2008 : 12:33:19
|
Laknulo mi. Nezgoda je ova vrsta komunikacije iz razloga što ne može da se vidi covekova mimika. Baš mi bilo glupo da mi neko kaže da sam poltron, ni krivom ni dužnom.
Vidis, i ja sam o tome razmisljao. Napisem nesto ovde, a covek kad procita moze da shvati kao arogantno, prepotentno, kao provokaciju. A sasvim drugacije moze da zvuci u razgovoru. Ali mozda je problem samo u meni. Ne brini se, nemam nista protiv tebe, naprotiv, jedan si od onih koje bih voleo da upoznam i popricam.
I meni bi bilo drago. Možda se uklopi nešto kad budeš dolazio na leto u zemlju. |
|
|
GeneziS
Average Member
Western Sahara
702 Posts
Posted - 02/06/2008 : 13:11:44
|
Vidis, i ja sam o tome razmisljao. Napisem nesto ovde, a covek kad procita moze da shvati kao arogantno, prepotentno, kao provokaciju. A sasvim drugacije moze da zvuci u razgovoru. Ali mozda je problem samo u meni.
U pravu si. To je problem kod ovog vida komunikacije i treba biti oprezan. Kad sam prvi put citao tvoje postove zvucali su arogantno, medutim kad si zatražio argumente procitao sam ih ponovo i shvatio da se u vecini toga slažem. I nije problem samo u tebi, u svima nama je, ljudi inace sve manje slušaju jedni druge i kad i slušaju to je obicno jako površno. I moj prvi post je verovatno zvucao kao provokacija a zaista to nije bio. |
|
|
|
Duh_koji_hoda
Advanced Member
Serbia
3246 Posts
Member since 30/01/2003 |
Posted - 02/06/2008 : 15:13:47
|
@ Manhunter
... isprozivati nekog, ko nije u prilici (ako se ne varam) da odgovori na ovom forum je vise nego kukavicki ili sta ti ja znam vec... a i bio si u Makarskoj prosle godine, a bio je i Boban... pa sto nisi imao hrabrosti da mu to sve u lice kazes... pffffffff... Napomena: ne branim ja ovde nikog, samo mi neke stvari jednostavno idu na kurac, kao recimo kuceci lavez u prazno i tako to... |
|
|
|
wildboar
New Member
292 Posts
Member since 29/10/2005 |
Posted - 02/06/2008 : 16:02:50
|
Kad se vide samo se odmeravaju, a onda na razdaljini od 500 km pocninje obracun, na zalost onih koji ne vole da ucestvuju u raznim prepucavanjima. |
Novak Djokovic - Prvi teniser na svetu !!! |
|
|
Obi-wan
Advanced Member
Croatia
13782 Posts
Member since 29/08/2004 |
Posted - 02/06/2008 : 16:22:06
|
@ Manhunter
... isprozivati nekog, ko nije u prilici (ako se ne varam) da odgovori na ovom forum je vise nego kukavicki ili sta ti ja znam vec... a i bio si u Makarskoj prosle godine, a bio je i Boban... pa sto nisi imao hrabrosti da mu to sve u lice kazes... pffffffff... Napomena: ne branim ja ovde nikog, samo mi neke stvari jednostavno idu na kurac, kao recimo kuceci lavez u prazno i tako to...
U lice nekome reci istinu! Jebote... Pa da izbije tuca i skandal. Ja mislim da je ovako bolje. Na netu možeš stvarno reci šta misliš bez opasnosti da te netko prebije... |
What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine. |
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29360 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 02/06/2008 : 16:29:52
|
@ Manhunter
... isprozivati nekog, ko nije u prilici (ako se ne varam) da odgovori na ovom forum je vise nego kukavicki ili sta ti ja znam vec... a i bio si u Makarskoj prosle godine, a bio je i Boban... pa sto nisi imao hrabrosti da mu to sve u lice kazes... pffffffff... Napomena: ne branim ja ovde nikog, samo mi neke stvari jednostavno idu na kurac, kao recimo kuceci lavez u prazno i tako to...
Boban ima acc. na s.com i moze odgovoriti, ako hoce. |
Trouble will find me |
|
|
Topic |
|