forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 VC:Dragonero
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 7

weljko94
Advanced Member

Serbia
3015 Posts

Member since 08/02/2008

Posted - 29/11/2008 : 23:28:53  Show Profile Show Extended Profile  Send weljko94 a Private Message
quote:
Originally posted by jaki

quote:
Originally posted by Bruce Springsteen

Najbolje tehnicki odradeno izdanje VC, i uopšte kiosk izdanje!!!

pretjeruješ.ima masu loše odštampanih stranica.
vrime je više da se i to popravi ali sumnjam,kad vec nisu do sada.

mozda si ti uzeo falican primerak.meni je sa stripom sve ok,cak stavishe!!!

Tebi pripada kraljevstvo zaborava na cijim
granicama padaju sve maske,pa se tako prema tvojoj palati približavamo lišeni secanja, godina i kao bezimena bica ulazimo u božanski putir,nalik na kakvu vatrenu hostiju
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
7981 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 30/11/2008 : 00:16:43  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message
Nije falican, ima bledo otisnutih strana.
Go to Top of Page

Le Samourai
Senior Member

2871 Posts

Member since 14/10/2008

Posted - 30/11/2008 : 01:42:53  Show Profile Show Extended Profile  Send Le Samourai a Private Message
Ima, to je poslednje VC izdanje koje je imalo znachajniji broj bledo otisnutih strana. Sve posle toga je imalo po jednu, dve, nekad i nijednu. Taj segment je znachajno popravljen.
Go to Top of Page

weljko94
Advanced Member

Serbia
3015 Posts

Member since 08/02/2008

Posted - 30/11/2008 : 13:01:09  Show Profile Show Extended Profile  Send weljko94 a Private Message
quote:
Originally posted by Le Samourai

Ima, to je poslednje VC izdanje koje je imalo znachajniji broj bledo otisnutih strana. Sve posle toga je imalo po jednu, dve, nekad i nijednu. Taj segment je znachajno popravljen.

da,a i uveli su nove korice koje bash lepo i izgledaju i dobar je osecaj kad se predje rukom.

granicama padaju sve maske,pa se tako prema tvojoj palati približavamo lišeni secanja, godina i kao bezimena bica ulazimo u božanski putir,nalik na kakvu vatrenu hostiju
Go to Top of Page

Aftermath
Junior Member

Croatia
420 Posts

Member since 30/06/2006

Posted - 30/11/2008 : 14:37:39  Show Profile Show Extended Profile  Send Aftermath a Private Message
Jel ovo stiglo u Libellus?

Go to Top of Page

Le Samourai
Senior Member

2871 Posts

Member since 14/10/2008

Posted - 30/11/2008 : 14:41:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Le Samourai a Private Message
E, a meni su bash najbolje bile te mat za Dragonero, kao MM maxiji. Kad bi sve bile takve...ih!
Go to Top of Page

vlada035
Junior Member

Serbia
451 Posts

Member since 26/10/2008

Posted - 30/11/2008 : 15:11:46  Show Profile Show Extended Profile  Send vlada035 a Private Message
I meni su najbolje korice za Dragonera,mocno izgledaju onako mat
Go to Top of Page

Gil-galad
stripovi.com suradnik

Serbia
3544 Posts

Member since 19/05/2008

Posted - 22/12/2008 : 12:48:15  Show Profile Show Extended Profile  Send Gil-galad a Private Message
http://www.popboks.com/tekst.php?ID=6977
Go to Top of Page

mrav
New Member

Tunisia
185 Posts

Member since 19/12/2008

Posted - 22/12/2008 : 14:53:43  Show Profile Show Extended Profile  Send mrav a Private Message
Znam da se mnogo nece sloziti samnom ali ajde. Ne smeta mi.

Dragonero kao bonelijevski proizvod je cista nula. Ne valja nista. Iz vise razloga.

1. Stampa kojom je lep crtez prenesen na papir je losa. Dakle prva mana Dragonera je tehnicka strana. Ima dosta losih otisaka, belih fleka, dosta stranica koje su bledje od drugih.

2. Strip tipa dragonera, kitnjasti crtez, daleko odskace po kvalitetu od bilo kog drugog bonelijevog junaka. Kao takav ne bi trebalo da se stampa na tamo malenom formatu. Dragonero je strip kojem bi Stripoteka mnogo mnogo vise odgovarala. Takav crtez nije prirodno izdavati u bonelijevom formatu. Naravno ta greska je ako se ne varam prisutna i u originalu.

3. Prica je puna plagijata. Bedem, ledeni me jako podsecaju na motive iz Pesme leda i vatre. Cuvarka me jako podseca na Diablo 2, moju omiljenu igru, gde se pojavljuju IDENTNICNE cuvarke. A da ne govorim o tonama plagijata Gospodara prstenova. Ja razumem da je Tolkinov svet neponovljiv i da je normalno da se on preplice i koristi i kod drugih autora, kako knjiga tako i stripova. Medjutim neodoljivu asocijaciju na Pesmu leda i vatre posle procitanih prvih nekoliko strana nisam mogao da omasim. Dakle nije u pitanju samo plagijat tolkinovog sveta, sto je prihvatljivo, nego i same fabule kao i knjizevnih motiva koji su preradjeni kod drugih umetnika. Jednostavnije receno Dragonero je jedan opsti plagijat. Da, zaboravio sam da pomenem i mnoge elemente Tocka vremena.

4. Neprilagodjenost obima. Naime strip je prepun nekih komplikovanih mapa, koje bi trebalo da nam docaraju Dragonero svet. BUT ! Citajuci strip shvatate da je radnja preterano jednostavna, kako prostorno tako i scenarijski, pa se sve te bezvezne mape posle shvataju kao suvisne. Uvodjenje mapa je opet pokusaj autora da kod citaoca stvori osecaj ogromantnosti i komplikovanosti Dragonero sveta. Ali samo citanje nam pokazuje da se u ovaj strip uopste nije mnogo truda ulozilo, ni po pitanju fabule a ni po pitanju geografskog okruzenja. Dragonero nam ne stvara osecaj slozenosti bilo cega.

Kao jedinu pozitivnu stranu stripa vidim crtez. Crtez mi se dopada i ukazuje na to da je to svesno i bio jedini adut kojim se treba privuci publika.

Strip je naivan, brzo uradjen, los.

http://www.sfpogled.net/

Edited by - mrav on 22/12/2008 14:59:04
Go to Top of Page

Gil-galad
stripovi.com suradnik

Serbia
3544 Posts

Member since 19/05/2008

Posted - 22/12/2008 : 15:52:23  Show Profile Show Extended Profile  Send Gil-galad a Private Message
Mrav, je l' si ti prochitao ceo topic? :))
Go to Top of Page

Le Samourai
Senior Member

2871 Posts

Member since 14/10/2008

Posted - 22/12/2008 : 16:00:14  Show Profile Show Extended Profile  Send Le Samourai a Private Message
quote:
Originally posted by Gil-galad

Ih, kad bi chitao shta drugi pishu, kad bi stigao za dva i po dana da nabije 85 postova?
Go to Top of Page

mrav
New Member

Tunisia
185 Posts

Member since 19/12/2008

Posted - 22/12/2008 : 17:08:56  Show Profile Show Extended Profile  Send mrav a Private Message
quote:

Nisam. Sto jel ima nesto zanimljivo?

A sta god da pise nema veze.. ovo je moje misljenje i to je to.

Go to Top of Page

mrav
New Member

Tunisia
185 Posts

Member since 19/12/2008

Posted - 22/12/2008 : 17:11:08  Show Profile Show Extended Profile  Send mrav a Private Message
quote:

quote:

Ih, kad bi chitao shta drugi pishu, kad bi stigao za dva i po dana da nabije 85 postova?

Pa dobro al 50 sam nabio za sat vremena na kritikovanju veselog cetvrtka ne? Nije da ne citam ja sad bas. Malo preterujes.

Go to Top of Page

mrav
New Member

Tunisia
185 Posts

Member since 19/12/2008

Posted - 22/12/2008 : 17:24:13  Show Profile Show Extended Profile  Send mrav a Private Message
Evo sad sam procitao ceo topic i vidim da ima ljudi koji se slazu samnom, mada sam ja to nekako najbolje opisao.

Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
7981 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 22/12/2008 : 18:15:10  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message
quote:
Originally posted by mrav

Znam da se mnogo nece sloziti samnom ali ajde. Ne smeta mi.

Dragonero kao bonelijevski proizvod je cista nula. Ne valja nista. Iz vise razloga.

1. Stampa kojom je lep crtez prenesen na papir je losa. Dakle prva mana Dragonera je tehnicka strana. Ima dosta losih otisaka, belih fleka, dosta stranica koje su bledje od drugih.

2. Strip tipa dragonera, kitnjasti crtez, daleko odskace po kvalitetu od bilo kog drugog bonelijevog junaka. Kao takav ne bi trebalo da se stampa na tamo malenom formatu. Dragonero je strip kojem bi Stripoteka mnogo mnogo vise odgovarala. Takav crtez nije prirodno izdavati u bonelijevom formatu. Naravno ta greska je ako se ne varam prisutna i u originalu.

3. Prica je puna plagijata. Bedem, ledeni me jako podsecaju na motive iz Pesme leda i vatre. Cuvarka me jako podseca na Diablo 2, moju omiljenu igru, gde se pojavljuju IDENTNICNE cuvarke. A da ne govorim o tonama plagijata Gospodara prstenova. Ja razumem da je Tolkinov svet neponovljiv i da je normalno da se on preplice i koristi i kod drugih autora, kako knjiga tako i stripova. Medjutim neodoljivu asocijaciju na Pesmu leda i vatre posle procitanih prvih nekoliko strana nisam mogao da omasim. Dakle nije u pitanju samo plagijat tolkinovog sveta, sto je prihvatljivo, nego i same fabule kao i knjizevnih motiva koji su preradjeni kod drugih umetnika. Jednostavnije receno Dragonero je jedan opsti plagijat. Da, zaboravio sam da pomenem i mnoge elemente Tocka vremena.

4. Neprilagodjenost obima. Naime strip je prepun nekih komplikovanih mapa, koje bi trebalo da nam docaraju Dragonero svet. BUT ! Citajuci strip shvatate da je radnja preterano jednostavna, kako prostorno tako i scenarijski, pa se sve te bezvezne mape posle shvataju kao suvisne. Uvodjenje mapa je opet pokusaj autora da kod citaoca stvori osecaj ogromantnosti i komplikovanosti Dragonero sveta. Ali samo citanje nam pokazuje da se u ovaj strip uopste nije mnogo truda ulozilo, ni po pitanju fabule a ni po pitanju geografskog okruzenja. Dragonero nam ne stvara osecaj slozenosti bilo cega.

Kao jedinu pozitivnu stranu stripa vidim crtez. Crtez mi se dopada i ukazuje na to da je to svesno i bio jedini adut kojim se treba privuci publika.

Strip je naivan, brzo uradjen, los.

Danas svakakvi amateri i strip-laici pišu recenzije za stripove.

Ovaj prikaz koji je dao Mrav primer je diletantizma i može se pobiti korak po korak, tj tacku po tacku:

1. Reci da je strip loš zbog loše štampe ima taman toliko smisla, koliko i proglasiti najnoviji holivudski high tech blokbaster lošim jer je prikazan u lošem bioskopu u nekom selu. Dakle, besmisleno je.
Zar su holivudski studiji i film-mejkeri krivi što su bioskopski projektori u Donjoj Sugubini propali i što treba da im se zamene lampe i sociva, popravi transportni sistem, promeni platno i mono ozvucenje zameni surroundom da bi projekcija bila na nivou?

Naravno da ne. Zbog svega toga film ne može biti loš, jer se on prikazuje i u Delta cityju, Tuckwoodu i ostalim savremenim multipleksima.

2. Drugi argument takode nema mnogo veze sa mozgom. tacno je da stripovi tipa francusko-belgijskih albuma sa dosta kadrova po strani, npr 10-16 mogu biti necitki na manjem formatu, ali u Dragoneru to nije slucaj. On ima PROSECNIH 5-6 KADROVA i A5 ga ne cini necitkim, a ostalo je stvar ukusa.

Primedba je kao da za neki film kažemo da je loš, jer smo ga gledali na DVDu, a lepši je u bioskopu, na velikom platnu. Ili, gledali smo ga na kompjuterskom 17 incnom monitoru, umesto na plazmi od 42", na kojoj izgleda bolje.

Znaci besmisleno.

3. Tacka 3 ima malo istine, ali "recezentu" izmice znacenje reci PLAGIJAT. Plagijat je uvek kopija jednog dela, koje je pokradeno na svim bitnijim nivoima. Ne postoji "opšti plagijat", on je uvek poseban i zna se šta se plagira.

Može se reci da je delo neoriginalno, da koristi razne stereotipe i motive drugih dela, ali ne i da je plagijat. Treba reci i da celokupan žanr epske fantastike poprilicno robuje stereotipima i ponavljanju istih motiva i ideja, pa tako Dragonero nije baš poseban izuzetak u negativnom smislu kad je ovaj žanr upitanju.

U tome leži i komercijalnost ovog žanra danas jer kod citalaca prolaze zmajevi, trolovi, orci, patuljci, carobnjaci, herojske potrage i zadaci, družine, sukobi epskih razmera itd. U tom smislu, Dragonero igra na sigurno.

4. Navesti kao bitnu manu da su mape suvišne i nepotrebne je stvarno suvišno i nepotrebno. Ako je to dovoljan razlog da je strip "nula", onda možda recezentu smeta i frizura ili boja ociju glavnog junaka?

JOŠ: elementarna stvar pri pokušaju pisanja objektivnog prikaza je da se pored negativnih osobina navedu i vrline-kvaliteti dela.

Ne reci da je Dragonero pitak i zabavan strip, dobrog ritma i režije, solidne naracije, zanimljivih likova i ok dijaloga je prilicno nekorektno.

Crtež je jako dobar, a TO JE MNOGO ZNACAJNIJE OD NEKE uzgredne periferne dobre osobine i to je jedna od suštinskih stvari, koja u sebe obuhvata dobro nacrtane likove ljudi i kreatura, senke tj tuširanje, dobru kostimografiju, scenografiju, pejzaže, kvalitetne akcione scene itd itd.

Sjajna kombinacija italijenske škole sa dodirom uticaja velikana americkog i evropskog stripa poput Džeka Kirbija i Moebiusa.

Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
7981 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 22/12/2008 : 18:21:44  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message
Dragonero je do sada najbolje VC izdanje i najobimniji strip na srpskim kioscima. Širokoj publici je ponudena, prakticno, graficka novela i to za malo novca, za koji pruža više nego dovoljno.
Go to Top of Page

Le Samourai
Senior Member

2871 Posts

Member since 14/10/2008

Posted - 22/12/2008 : 18:22:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Le Samourai a Private Message
quote:
Originally posted by alexts

Sjajna kombinacija italijenske škole sa dodirom uticaja velikana americkog i evropskog stripa poput Džeka Kirbija i Moebiusa.

E sad ga vec i ti pretera :D
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
7981 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 22/12/2008 : 18:25:42  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message
quote:

quote:
Originally posted by alexts

E sad ga vec i ti pretera :D

Samo na crtež sam tu mislio. Vide se uticaji.
Go to Top of Page

mrav
New Member

Tunisia
185 Posts

Member since 19/12/2008

Posted - 22/12/2008 : 19:43:00  Show Profile Show Extended Profile  Send mrav a Private Message
More alexts pun si tresanja. Nemoj molim te da peres sudove benzinom jer upravo to radis ovde. Kako si ti molim te moju recenziju ocenio kao diletanstsku. Pogledaj kako se zove tema. Si pogledao? Ok. E pa vidis da se tema zove Veseli Cetvrtak : Dragonero. Dakle ne samo Dragonero. Dakle moj post je bio namenjen iskljucivo srpskom izdanju Dragonera.

Shodno tome:

1. To sto ti sad pricas kako nema veze stampa sa stripom tacno je. Ali to je zalutala misao na temi gde se prica o jednom jedinom izdanju Veselog. Tako da je moja prva tacka izuzetno tacna i prigodna. Dok je tvoj komentatr nje neodgovarajuci.
2. Pricas mi o kadrovima. Pa pogledaj lepo jedan kadar Zagora i jedan kadar Dragonera. Bez obzira sto je njihov broj isti, kadrovi Dragonera su nebrojeno puta kvalitetniji i detaljniji. Tako da je tacno da iziskuju velik format papira. A to sto Boneli fura isti fazon po svaku cenu to je druga prica. Naravno ti izgleda da ne gledas sta je u kadru nacrtano, nego ih samo brojis? A u umetnosti nije sve u brojkama jel...
3. Ulazis u nebitno teoretisanje samo da bi pokusao da pronadjes anti argumente i za ovu tacku iako i sam priznajes da je tacna.
4. Ne mogu da verujem da tako plitko gledas. Nisam ja naveo postojanje mapa kao nedostatak. Nego njihovu neupotrebljivost.

Naravno, posle svega, prvi put mi se obracas sa tako ruznim izrazima. Mislim da to od tebe ne cini ni najmanje veceg strucnjaka, nego upravo ukazuje ko si ti i sta si.

Dakle upravo je tvoja odbrana Dragonera, gde je i srpsko izdanje, pa i sam italijanski original bez ikakvih vrednosti, dakle upravo je tvoj komentar neprilagodjen osobi koja druge ocenjuje kao diletante.

Kao slag na tortu ide tvoja izjava: "Dragonero je do sada najbolje VC izdanje" . To niko ne spori. Ali je pitanje kakva su onda ostala izdanja?

Eto. Ti na dalje za mene ides na ignore jer si nepristojan i prilicno agresivan. A i nesto se nisi bar u ovom protiv komentaru pokazao.

Pa paaaa !

Go to Top of Page

Bruce Wayne
Senior Member

Serbia
1060 Posts

Member since 03/09/2008

Posted - 22/12/2008 : 20:03:08  Show Profile Show Extended Profile  Send Bruce Wayne a Private Message
Ko se slaze da je mrav vronski i da je ovo osveta prema VC???

Of all the gin joints in all the towns in all the world, she walks into mine.

Go to Top of Page

weljko94
Advanced Member

Serbia
3015 Posts

Member since 08/02/2008

Posted - 22/12/2008 : 20:18:51  Show Profile Show Extended Profile  Send weljko94 a Private Message
ovo shto si onda ti rekao mrave kako je ovo plagijat tolkina i josh mnogo cega...onda ako sam te dobro razumeo svako delo na temu epske fantastike bi bilo plagijat...Jer gde cesh ti naci ijednu pricu na ovu temu a da nema orka,zmajeva,heroja,lepih zena,druzine itd...te se sa ovim ne slazem uopshte...

a shto se tice mape nzm shta da kazem...Jer poshto su stavili mapu samo su prikazali koliko je ovo delo linearno,ali ipak svakoga ko cita ovaj strip bi ga zanimalo kako ustvari izgleda ta cuvena zemlja...i to je u skoro svakom delu epske fantastike...

a za format se slazem potpuno,jer mislim da strip kalibra poput dragonera(pre svega mislim na crtez)treba biti udostojen veceg formata...

Go to Top of Page

mrav
New Member

Tunisia
185 Posts

Member since 19/12/2008

Posted - 22/12/2008 : 20:23:30  Show Profile Show Extended Profile  Send mrav a Private Message
quote:
Originally posted by weljko94

ovo shto si onda ti rekao mrave kako je ovo plagijat tolkina i josh mnogo cega...onda ako sam te dobro razumeo svako delo na temu epske fantastike bi bilo plagijat...Jer gde cesh ti naci ijednu pricu na ovu temu a da nema orka,zmajeva,heroja,lepih zena,druzine itd...te se sa ovim ne slazem uopshte...

a shto se tice mape nzm shta da kazem...Jer poshto su stavili mapu samo su prikazali koliko je ovo delo linearno,ali ipak svakoga ko cita ovaj strip bi ga zanimalo kako ustvari izgleda ta cuvena zemlja...i to je u skoro svakom delu epske fantastike...

a za format se slazem potpuno,jer mislim da strip kalibra poput dragonera(pre svega mislim na crtez)treba biti udostojen veceg formata...

Da Veljko drago mi je da neko shvata da je bitno i ono sto je u kadru a ne samo broj kadrova.

Sto se tice plagijata nisi me razumeo. Nisam rekao da je problem koristiti motive iz Pesme leda i vatre, Diabla i sl. problem je preslikavati ih. Dakle ok je u prici imati zmajeve i orkove, ali ne mora majku mu da to bude sad na bedemu, koji je podignut prema hladnom severu i sl. Mislim da pisac nije ulozio ni najmanje truda da osmisli pricu. Valjda je pretpostavio da striparosi ne citaju knjige.

Ti jesi u pravu dakle, ali samo dodajem da ne govorim o tom osnovnom, "obaveznom" plagijatu, nego onom dubljem. I tu je Dragonero pao na kvalitetu price.

Edited by - mrav on 22/12/2008 20:24:58
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
7981 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 22/12/2008 : 21:53:08  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message
Valjda je covek naucio da je jedna stvar sam STRIP, a druga IZDANJE u kome je strip.

To je elementarna stvar.

Tu je i kontradiktornost - ako strip "ne valja ništa", kako to da zaslužuje bolje izdanje (bolji otisak, veci format)?

Nema logike, ako je loš, on zaslužuje lošije ili ne zaslužuje nikakvo izdanje. A ne veci format i bolju štampu, zar ne?

I neoriginalna dela mogu da budu dobra. Ako nude zanatski visok nivo, zanimljivost i uzbudenja, bez dosade.

Pogledajmo savremeni Holivud - gde je tu originalnost? Hari Poter, Narnia, Eragon, LOTR su ekranizacije knjiga. Gde su stotine holivudskih scenarista da smisle potpuno nove i originalne price?

Bonelijev scenarista je bar u Dragoneru ponudio zanimljivog glavnog junaka i njegovog pratioca u avanturama, što je ono što ljubitelji njihovih stripova tradicionalno traže.

Edited by - alexts on 22/12/2008 21:59:00
Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 22/12/2008 : 21:56:32  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message
Meni samo nije jasno koji je tvoj problem pa po defaultu kontinualno pljujes po VC otkad si se pojavio na Forumu.
Sutra kad bi izdao neko vrlo kvalitetno izdanje, opet bi nasao neki razlog da to probas da pogazis.

I jos se hvalis time sto si nabio 50 postova u pljuvaonici....e, zivote, zivote....

Potpis u dva reda, prema pravilniku:
Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D.

Edited by - Lord Vader89 on 22/12/2008 21:56:54
Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 22/12/2008 : 21:57:35  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message
Upuceno mravu

Potpis u dva reda, prema pravilniku:
Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D.
Go to Top of Page
Page: of 7 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.2 seconds. Snitz Forums 2000