Author |
Topic |
Panon
Senior Member
2656 Posts
Member since 16/08/2007 |
|
Bruce Springsteen
Advanced Member
5545 Posts
Member since 28/10/2008 |
Posted - 26/11/2008 : 23:36:48
|
quote: Originally posted by globinjo
quote: Originally posted by Bruce Springsteen
quote: Originally posted by Solid Snake
najnovije vesti: Zagor izlazi dva puta mesecno.Jedna serija stare brojeve(pocinje od broj 85),jedna nove(pocinje od broj 500). Umesto Tex izlazice Mister NO(HC).
Odlicna vest, narocito za Zagora od broja 500!!!
ma krasna vijest,evo sam se rastopio
Šta bi ti se tek desilo da krenu sa Kapetanom Mikijem! |
|
|
globinjo
Moderator
Croatia
33493 Posts
Member since 12/09/2002 |
Posted - 26/11/2008 : 23:41:06
|
quote: Originally posted by Panon
Nemoj tako. Treba podupirat izdavanje stripova, ma gdje god i od kojeg broja se ono zbivalo.
ma šta cu podupirat ediciju koja pocinje od broja 500,i drugu koja pocinje od broja 85 koja je izašla 150 puta...pun mi je kufer tih reprinta i pocetaka od broja pitaj Boga kojeg...sad ce i bosanci pocet izdavat zagora,pa slovenci i eto ti kupusa...vidila žaba konja da se potkiva,pa htjela i ona...da se razumijemo,imam sva moguca izdanja zagora s prostora ex yu,ali,sve ima svoje granice...makedonci su poceli od prvog broja neke junake i zna se kako su završili,tako da ne vidim perspektivu u ovim izdanjima...možda se i varam,ali... |
https://www.facebook.com/Comicator/ https://www.instagram.com/comicator_stripfestival/ |
|
|
Renky
stripovi.com suradnik
Croatia
11091 Posts
Member since 15/11/2002 |
Posted - 26/11/2008 : 23:52:00
|
Ma nece,al bi to dobar projekat bio.Prvi dvojazicni strip.
Nebi bija prvi |
"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter |
|
|
---dp---
Advanced Member
17232 Posts
Member since 26/10/2001 |
Posted - 26/11/2008 : 23:59:20
|
Ja mislim da ce ovaj Zagor od broja 500 ici, makar zbog nas iz Srbije koji cemo to nabavljati. Bilo bi dobro da nekako organizujemo preko Slobe nabavku, ja cu to nabavljati samo iz razloga da procitam epizode koje su 20 brojeva ispred nas, ipak makedonski razumem neuporedivo bolje nego italijanski |
|
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22315 Posts
Member since 10/11/2007 |
Posted - 26/11/2008 : 23:59:39
|
dobra prilika za sve makedonce sto ne znaju dobro nas jezik da se napokon kako treba upoznaju sa Bonellijem
braco makedonci: Zagor nambr van,Dylan nambr van, Tex pfui-kaka
|
Edited by - King Warrior on 26/11/2008 23:59:56 |
|
|
Bruce Springsteen
Advanced Member
5545 Posts
Member since 28/10/2008 |
Posted - 27/11/2008 : 00:18:50
|
quote: Originally posted by Ultras
quote: Originally posted by ---dp--- Bilo bi dobro da nekako organizujemo preko Slobe nabavku...
A ja se bas spremio da to predlozim To bi bilo odlicno, kupovao bih i ja pod uslovom da edicija bude kvalitetno odradjena
Pridružujem se!!! |
|
|
vlaki
New Member
218 Posts
Member since 24/10/2003 |
Posted - 27/11/2008 : 00:37:24
|
Jel ce se ovi tvrdoukoriceni stripovi prodavat na kioscima ili negdje u Skoplju ili Ohridu ima kakva striparnica (ili ce je imati?) u kojoj ce se posebno prodavati?
Da, site izdanija na Varm Komiks ce se prodavaat na kiosci, osobeno ce gi ima vo Skopje i Ohrid. Site zaostanati broevi ce možat da se naracaat direktno od izdavacot Varm Komiks. Podetalni informacii imate na web stranicata www.varmcomics.com Ima ideja za otvaranje specijalna strip knižarnica vo Skopje, kade ce se prodavaat domašni i stranski izdanija. |
|
|
vlaki
New Member
218 Posts
Posted - 27/11/2008 : 00:42:42
|
quote: Originally posted by delboj
A kako su dobili prava, zar prava za Makedoniju ne drži Veseli cetvrtak?
NE. Varm Komiks gi ima ekskluzivnite prava za izdavanje na Boneli junacite, potpišan e i dogovor so SAF - Slovenija, od Januari 2009 edinstven legalen izdavac za Republika Makedonija ce bide Varm Komiks. Vece idat materijalite, pa site skeptici neka se zamolcat malku... I Makedonija ima pravo na strip izdanija na sopstven jazik! |
|
|
vlaki
New Member
218 Posts
Posted - 27/11/2008 : 00:56:10
|
Odlicne strip vesti iz Makedonije. Podrska za Varm Comics. Solid Snake, vazi li i dalje onaj dogovor o slanju Zagora u Kragujevac ? Da li znas od kog originalnog broja krece ? Vlaki, ima li u Makedoniji jos nekog strip sajta osim ovog ?
http://forums.cjb.net/stripovimkcom-about666-0-asc-20.html
Ti Blagodaram na poddrškata!Ultras - i oficijalno: Zagor klasik serija zapocnuva od originalniot broj 85, ima i pricina zaradi toa, ova e preskoknata prikazna od Dnevnik, poradi verskite simboli i Baronot Rakoši, a drugo, e voved vo eden odlicen serijal od epizodi... Novite epizodi pocnuvaat od broj 500. Oficijalniot website na Varm Komiks e www.varmcomics.com - tuka e i forumot kade ima korisni informacii. Postojat mnogu dobri blogovi za odredeni strip junaci i za odredeni makedonski strip crtaci. Se nadevam deka naskoro ce vi puštam linkovi i za niv. |
|
|
vlaki
New Member
218 Posts
Posted - 27/11/2008 : 00:57:32
|
quote: Originally posted by Solid Snake Zagor krece najverovatnije od originalni broj 42 Il mostro della laguna...
Malo neobicno što krece od broja 42, to je epizoda sa kapetanom Nilsenom i "Crvenom vešticom", a ta epizoda pocinje u predhodom broju, tako da pocetak iste nece biti
Originali od broj 85 Angoscia! Nova serija od broj 500 Magica Indiana Oficijalni informacii! |
|
|
vlaki
New Member
218 Posts
Posted - 27/11/2008 : 00:59:26
|
quote: Originally posted by I like girlz
hajde fino, cestitke i makednoncima :)
Blagodarime! Golem pozdrav do bratskiot narod vo Bosna i Hercegovina! Da dade Gospod i Vie da se raduvate na sopstveni, bosanski izdanija! Živjeli!!! |
|
|
vlaki
New Member
218 Posts
Posted - 27/11/2008 : 01:03:19
|
quote: Originally posted by ---dp---
Slazem se sa Mladjom, treba to predloziti vlasniku, jer tad bih i ja kupovao
Vlasnikot ima strategija, ima plan, znae što treba, plus brojot 500 e skorešen broj... Osnovna cel na izdavacot e da se zadovoli makedonskiot pazar, mladata publika, a site ostanati, žal mi e, ama zasega toa e toa... I Hrvatska i Srbija si imaat sopstveni izdavaci firmi koi si se nadležni za toj pazar! |
|
|
vlaki
New Member
218 Posts
Posted - 27/11/2008 : 01:04:47
|
quote: Originally posted by srdjandj
quote: Originally posted by ---dp---
Odlicne vesti, jos da znam makedonski onoliko dobro koliko znam hrvatski i srpski... Jesli li siguran za ovog Texa u HC da ce biti tako niska cena?
Tako kaze gazda Varm Comicsa.A za makedonski jezik,nemoj da lazes,razumete vi Srbi(a i Hrvati).Samo je Hrvatima problem cirilica.
Evo, ja razumem i makedonski i slovenacki....
Bravo za tebe, ti si vo prednost, ce možeš da gi citaš makedonskite izdanija bez problem. Za site ostanati, žao mi je... |
|
|
vlaki
New Member
218 Posts
|
vlaki
New Member
218 Posts
Posted - 27/11/2008 : 01:10:52
|
quote: Originally posted by Ferri
quote: Originally posted by SejoSexon
Mislim da to nema veze, bar je neko ako prije rekao kad se tek pojavio izdavac Veseli cetvrtak.
Ima veze. VC u MK izdaje stripove na srpskom jeziku, znaci da se radi o stranom izdanju.
A kako onda Ludens ima prava za Srbiju za izdanja Blek i Mark a stripove izdaje na Hrvatskom? A neko rece da ima i prava za CG mada tu uopste ne dolazi,a takodje ne izdaje ih na Crnogorskom. Takodje sem Bl i KM ima i prava za ostale junake za BIH a stripove ne izdaje na Bosnjackom? A neke i za Slo a nema ih na Slovenskom??!!
Eee, prijatele Ferri, toa e toa: od Srpsko - Hrvatski, zaradi nemilite nastani od 90-te, se napravija deset jazici! Posebno Hrvatski i Srpski, Bošnjacki, ili Bosanski, se izvinuvam, ne znam kako e tocno, pa najnovo i Crnogorski jazik. Zapadot dobi toa što sakaše, od eden zaednicki pazar, napravi 7 oddelni, i sekoja država si ima poseben jazik i posebni prava za izdavanje! Možebi utre ce se pobunat i Slovencite i Bosancite i Crnogorcite i ce baraat posebni licenci za izdanijata na Boneli na svoj jazik... |
|
|
vlaki
New Member
218 Posts
Posted - 27/11/2008 : 01:14:44
|
quote: Originally posted by Ferri
Malo si to zapetljao. Kad smo zimus govorili o pravima bilo je nekih pojašnjenja. Nije bitan jezik, prava se kupuju za odredenu zemlju ili jedan njen dio. Navodno Ludens ima prava za Bleka i Marka za podrucje cijele biviše Jugoslavije. A u BiH su zvanicno ravnopravna tri jezika.
A sta sa ostalih 5 drzava gde Hrvatski nije ni u jednoj? A sta sa CG u koje nit dolaze stripovi?
Makedonskiot jazik e razlicen od srpskiot i hrvatskiot, pa si pobaravme licenca za Boneli za Republika Makedonija. I si ja dobivme! Našite mladi pokolenija ne razbiraat srpski - hrvatski i ostanati jazici od prostorite na Ex YU, dalecni im se tie vreminja, ne gi povrzuva ništo so minatoto, Italija im e daleku, pa opcijata stripovi na makedonski im odgovara. Naše pravo e da si barame, ete i oficijalno, od Januari 2009, Boneli startuva na Makedonski! |
|
|
vlaki
New Member
218 Posts
Posted - 27/11/2008 : 01:15:25
|
quote: Originally posted by Le Samourai
VC mozhe da izdaje na svahiliju ako se tako dogovore sa Bonelijem. Sve mozhe. Za pare.
|
|
|
vlaki
New Member
218 Posts
Posted - 27/11/2008 : 01:27:33
|
quote: Originally posted by misa
Ovo je divna vest za stripomane. Nadam se da ce ti stripovi nalaziti put do Srbije, yacnije do Dimitrovgrada. A zna li se od kojih brojeva pocinju??
Pozdrav do site citateli i ljubiteli na stripot od jugoistocna Srbija, od Pirotsko - Dimitrovgradskata oblast! Srecna okolnost za bugarskoto malcinstvo tamu što makedonskite izdanija se razbirlivi za niv, plus ce se na kirilica, pa se nadevam deka ce ima distributer za Srbija, koj ce gi nosi makedonskite izdanija, kako reciprocitet za Veseli Cetvrtak. Podetalni informacii imaš na sajtot na Varm Komiks: www.varmcomics.com, poseti go Forumot i ce najdeš podetalni informacii. Pozdrav! |
|
|
vlaki
New Member
218 Posts
Posted - 27/11/2008 : 01:28:31
|
quote: Originally posted by dessa
Sve pohvale makedonskoj braci, zaista odlicna vest! Eee, a kakva nam je strip scena bila pre 10 godina(izuzev u Hrvatskoj)!
Odime napred!!! Pozdrav do site i golema blagodarnost za poddrškata! |
|
|
vlaki
New Member
218 Posts
Posted - 27/11/2008 : 01:31:11
|
najnovije vesti: Zagor izlazi dva puta mesecno.Jedna serija stare brojeve(pocinje od broj 85),jedna nove(pocinje od broj 500). Umesto Tex izlazice Mister NO(HC).
Znaci Zagor broj 501 ima svetsku premijeru u Makedoniji (izdat je samo jos u maticnoj Italiji). Sve ostale zemlje kasne: Srbija 480, Brazil 472, Hrvatska 471, Turska 468..... Bravo i puno srece izdavacu. Da edicija bude kvalitetno odradjena i da dugo zivi na kioscima
Vo ime na izdavacot ti se zablagodaruvam! Ce bide mošne kvalitetna, na nivo na Ludens, so ekstra hartija i plastificirani sjajni korici... Strpete se i ce vidite! |
Edited by - vlaki on 27/11/2008 01:35:43 |
|
|
vlaki
New Member
218 Posts
Posted - 27/11/2008 : 01:33:16
|
Odlicna vest, narocito za Zagora od broja 500!!! Što se tice starih epizoda Zagora, prva informacija je bila da izlazi od broja 42, a sada od broja 85, da li postoji mogucnost da do pocetka izlaženja dode ponovo do promene, ili je ovo konacno Svakako meni je njavažnije da izlaze nove epizode, nadam se da cu naci nacina da dodem do njih. Što se tice starijih epizoda, njih vec imam u LUEX. MNo od kog broja krece, mislim da je bilo reci od broja 1, ali nisam siguran
Konecno: Zagor klasik - broj 85, nova serija - broj 500! Mister No od broj 1 vo tvrd povez! |
|
|
vlaki
New Member
218 Posts
Posted - 27/11/2008 : 01:41:15
|
A jel razlog zašto se u Makedoniji strip-scena aktivirala, zato što prodaja VC-ovih stripova ide dobro? Koji je uopce prosjek prodaje, ak se zna?
Ne e toa razlog, tuku pricinata e deka osetivme potreba, osobeno kon pomladite generacii koi sakaat izdanija na majcin jazik, da startuvame sopstveni izdanija i sekomu da mu bidat dostapni kvalitetni izdanija - i na vreme... A sekoj ima pravo da razmisluva kako saka... Veseli Cetvrtak nosi stripovi so zakasnuvanje od 2 meseci, specijalcite povece od 3 meseci, remintenda, požolteni izdanija, a cenata e ista, nema popust... Toa e malku diskriminatorski kon Makedoncite! A tie kupuvaat sve, od respekt sprema stripot! Prosek na prodažba - pomedu 500 i 800 parcinja od sekoj junak... |
|
|
vlaki
New Member
218 Posts
Posted - 27/11/2008 : 01:45:11
|
ma krasna vijest,evo sam se rastopio
Nekoi lude stvarno ne možat da se pomirat so toa deka nekoj može da bide podobar od niv, ama dobro, ve razbiram, vi se sruši monopolot na Ludens i kompanija, se pojavi Veseli Cetvrtak vo Srbija, a eve sega startuva i varm Komiks vo Makedonija.Možda za vas ne e krasna vest, ama za nas ovde vo Makedonija e PREKRASNA vest, a isto taka i za site onie koi znaat da go pocituvaat makedonskoto izdavaštvo i jazik! |
Edited by - vlaki on 27/11/2008 01:47:01 |
|
|
vlaki
New Member
218 Posts
Posted - 27/11/2008 : 01:45:40
|
Nemoj tako. Treba podupirat izdavanje stripova, ma gdje god i od kojeg broja se ono zbivalo.
Se složuvam... |
|
|
Topic |
|