Author |
Topic  |
Bruce Springsteen
Advanced Member

5550 Posts
Member since 28/10/2008 |
Posted - 15/02/2009 : 21:09:14
|
Apsolutno se slažem sa Antom i cronosom, ostaje nada da ce u buducnosti nešto ovakvog biti i na kioscima u SC varijanti i po pristupacnijoj ceni. Inace i moje mišljenje za Dragonera, da je ako ne najbolje sigurno jedno od najboljih kiosk-izdanja u 2008.godini. |
 |
|
anto
Advanced Member

Serbia
21830 Posts
Member since 29/06/2008 |
Posted - 15/02/2009 : 21:11:54
|
Da ne bude zabune, nikog ne napadam, posebno ne VC, njima bih zaista podigao spomenik za oživljavanjem strip scene u Srbiji, momci su sjajni (Dusman, Colt,Going, ex Sloba i Ðole), izdanja su im odlicna (ima tu nekih grešaka , pre svega dizajn, ali niko nije savršen),...... Jednostavno takva je situacija ,pretpostavljam da su strip prava skupa a tržište nesigurno, pa samo ostaje da cekamo de dode neko bolje vreme |
Odbrojavanje: još 28 dana |
 |
|
anto
Advanced Member

Serbia
21830 Posts
Posted - 15/02/2009 : 21:56:00
|
U pravu si Brus, Dragonero je medu top 5 kiosk izdanja (moji favoriti :Nekropolis, Severozapadna Teritorija,Kolekcionar,Dragonero i Veliki San (DD); nažalost stripoteke još nisam stigao da procitam pa ne mogu da ih ocenjujem)
|
 |
|
Colt
stripovi.com kum

3298 Posts
Member since 18/10/2001 |
Posted - 15/02/2009 : 23:08:00
|
quote: Originally posted by anto
Da ne bude zabune, nikog ne napadam, posebno ne VC, njima bih zaista podigao spomenik za oživljavanjem strip scene u Srbiji, momci su sjajni (Dusman, Colt,Going, ex Sloba i Ðole), izdanja su im odlicna (ima tu nekih grešaka , pre svega dizajn, ali niko nije savršen),...... Jednostavno takva je situacija ,pretpostavljam da su strip prava skupa a tržište nesigurno, pa samo ostaje da cekamo de dode neko bolje vreme
Mozda nije lose da posaljes mail redakciji i izneses svoj predlog... ja samo prevodim i stvarno nisam upucen u bilo sta sem toga, a na Barseloni nisam ni saradjivao. |
 |
|
Bruce Wayne
Senior Member

Serbia
1060 Posts
Member since 03/09/2008 |
Posted - 15/02/2009 : 23:09:51
|
quote: Originally posted by srdjandj
Inkal košta 100 dinara? Ili si pogrešio, misliš 500 dinara, a dvobroji 1000 dinara.
Moja greska.....1000 din naravno i to dvobroji naravno,dok je mladost dzona difula izlazila jeftinije ili skuplje,ali znam sigurno da nije bila ista cena kao inkal!!! |
Of all the gin joints in all the towns in all the world, she walks into mine.
|
 |
|
alexts
Advanced Member

Serbia
9283 Posts
Member since 25/09/2005 |
Posted - 15/02/2009 : 23:31:27
|
Ako VC stvarno želi da populariše ne-boneli stripove na nacin na koji je to uradio sa revitalizacijom bonelija na srpskom tržištu, onda je definitivno trebao da pokrene strip reviju ili kiosk ediciju SC albuma.
Malo luksuznija varijanta Stripoteke (ili, ako hocete Super eksa) ili nešto nalik na politikine albume Asterixa. Ali na kioscima, do 600 din ili manje, zavisno od opreme. |
 |
|
Le Samourai
Senior Member

.jpg)
2871 Posts
Member since 14/10/2008 |
Posted - 15/02/2009 : 23:41:18
|
Nisu iste stvari misliti, srati i cvece brati. OK, vi ste zheleli kiosk, to je sve lepo, ali, eto nije kiosk nego je tirazh od 500 i prodaje se samo u striparnicama. Pa shta?
Evo ni Fibra ne ide na kiosk, chak ni sa jednim izdanjem, uzhasne li firme. |
 |
|
sawitch
Advanced Member

Serbia
41174 Posts
Member since 17/11/2007 |
Posted - 15/02/2009 : 23:55:17
|
Covek hoce da kaze da bi voleo da ima Barselonu ali da bi bio zadovoljan sa mekim koricama... I da bi tako bilo znatno jeftinije i dostupnije... |
Patricia hic mea totus mundus est |
 |
|
axle munshine
Senior Member

Serbia
2402 Posts
Member since 14/06/2006 |
Posted - 16/02/2009 : 00:04:58
|
Svojevremeno je Marketprint,u drugoj polovini '80.,krenuo sa strip albumima,edicija Feniks,na kioscima SC,u knjizarama HC...nazalost,nije dugo trajalo,krenula je inflacija,pa sva ostala sranja,da ih ne nabrajam...I sada bi svi mi voleli istu formulu,SC na kioske,HC u knjizare,i svi zadovoljni...ali,realnost nalaze oprez,svaka greska se skupo placa...razmislite o tome... |
...BD, c'est la vie... |
 |
|
Le Samourai
Senior Member

.jpg)
2871 Posts
Posted - 16/02/2009 : 00:18:17
|
quote: Originally posted by sawitch
Covek hoce da kaze da bi voleo da ima Barselonu ali da bi bio zadovoljan sa mekim koricama... I da bi tako bilo znatno jeftinije i dostupnije...
Pa iskreno voleo bih i ja, ali sada napadati VC na toj osnovi, to mi nije jasno. To je bio izbor izdavacha, i album je vrlo lepo odradjen. Pa, ko voli nek izvoli. |
 |
|
axle munshine
Senior Member

Serbia
2402 Posts
Member since 14/06/2006 |
|
tiberije
Average Member

USA
789 Posts
Member since 08/06/2007 |
|
---dp---
Advanced Member

17232 Posts
Member since 26/10/2001 |
|
sawitch
Advanced Member

Serbia
41174 Posts
Member since 17/11/2007 |
Posted - 16/02/2009 : 02:15:39
|
@Samurai Ja nisam to video kao napad na VC, vec vise kao predlog, koji je po meni interesantan.. Ja nisam kupio Barselonu jer mi je suludo dati 15 eura za strip od 48 strana... Ali da je 500 dinara, uzeo bih ga, cak i ako me nesto preterano ni ne zanima.. Eto ti cisto moj primer, a mozda je jos ovakvih.. |
Patricia hic mea totus mundus est |
 |
|
alexts
Advanced Member

Serbia
9283 Posts
Member since 25/09/2005 |
Posted - 16/02/2009 : 03:43:20
|
quote: Originally posted by Le Samourai
Covek hoce da kaze da bi voleo da ima Barselonu ali da bi bio zadovoljan sa mekim koricama... I da bi tako bilo znatno jeftinije i dostupnije...
Pa iskreno voleo bih i ja, ali sada napadati VC na toj osnovi, to mi nije jasno. To je bio izbor izdavacha, i album je vrlo lepo odradjen. Pa, ko voli nek izvoli.
Stvarno postaje malo degutantno da stalno izigravaš advokata VC, pogotovo kad vidiš nepostojece napade.
Ovde se izražavaju želje i predlozi, a to je nešto što i sami izdavaci vole da cuju, jer na taj nacin osluškuju puls citalaca što im olakšava da lakše planiraju poteze uz manju mogucnost greške. |
 |
|
Colt
stripovi.com kum

3298 Posts
Member since 18/10/2001 |
Posted - 16/02/2009 : 04:18:19
|
Izdavac valjda prati ovo, ionako je ranije neko trazio da se krene sa albumima pa je verovatno zato i odstampana Barselona... a ako cemo pravo, zelje citalaca u Srbiji su prilicno nerealne. Koliko sam razumeo, Barselona ce sa popustom za clanove kluba biti 950, sto je izazvalo negativne reakcije vecine ljudi ovde. Sa druge strane, kada sam svratio u Darkvud nedavno, video sam da je i dosta albuma iz Hrvatske u tom rangu, ali ih ljudi svejedno kupuju. I nisam primetio da bilo ko ovde komentarise "ja bih da konacno procitam Fonta pa zato apelujem da Zarobljenik Zvezda ili Jon Rohner budu izdanje za 30 kuna ili 400 dinara". Naprotiv, pozdravlja se svaki novi izlazak stripa i citaoci znaju koliko objektivno kosta HC album, i da li se Font radi kao HC ili SC. Pominjao si Marketprint, a secam se kakva je "panika" nastupila kada su izasli poslednji brojevi Tornjeva, koji su opet bili jeftiniji od izdanja iz Hrvatske, ali je i takva suma ljudima u Srbiji bila mahom neprihvatljiva. Kada je System radio MV, svi su hteli i HC verziju; kada se jednom preslo na nju poceli su da dobijaju mailove "pa sta je sad ovo, tvrde korice a cena ode gore" i ljudi su mahom odustajali. Nemam predstavu da li ce VC nastaviti sa albumima, niti me to zanima, ali treba biti realan i priznati da se citalacka populacija u Srbiji drzi onoga "xxxxxxx a da ne udje" : hoce se sve i to ako je moguce po sto nizoj ceni. A to ipak ne ide tako. |
 |
|
---dp---
Advanced Member

17232 Posts
Posted - 16/02/2009 : 05:00:39
|
quote: Originally posted by alexts
quote: Originally posted by Le Samourai
Pa iskreno voleo bih i ja, ali sada napadati VC na toj osnovi, to mi nije jasno. To je bio izbor izdavacha, i album je vrlo lepo odradjen. Pa, ko voli nek izvoli.
Stvarno postaje malo degutantno da stalno izigravaš advokata VC, pogotovo kad vidiš nepostojece napade.
Ovde se izražavaju želje i predlozi, a to je nešto što i sami izdavaci vole da cuju, jer na taj nacin osluškuju puls citalaca što im olakšava da lakše planiraju poteze uz manju mogucnost greške.
Alexts, nadam se da ne ulazimo u novu diskusiju... nije mi samo jasno zasto je svako ko ima pozitivno misljenje o izdanjima VC-a njihov advokat? Seti se samo nasih maratonskih rasprava kad ste mene nazivali njihovim advokatom. Evo, i Colt je sasvim razumljivo napisao neke cinjenice a ipak nije njihov advokat (vec se mnogo puta ogradio od toga i napisao da ovde nastupa iskljucivo kao citalac). A da postoje konstantni napadi na VC koji cesto nemaju osnova, postoje. Primer je upravo ovo o cemu sad pricamo - Barselona to jest njena cena. |
 |
|
---dp---
Advanced Member

17232 Posts
Posted - 16/02/2009 : 05:04:27
|
Samo da dodam da je cena od 960 dinara sasvim prihvatljiva. I meni bi tih 1200 dinara bilo previse, ali to je stvar mojih finansijskih mogucnosti a ne njihove poslovne arogancije. Ipak je to HC i kolor. Ako sam za crno-beli CatClaw dao 700 dinara, dacu 960 za isto toliko strana Barselone u koloru. Da ne govorim da imam zelju da podrzim izdavaca koji se pokazao do sada jako korektan prema svojim citaocima. Ako izuzmemo Blazinu i dizajn, mogu reci da ipak umeju da osluskuju puls svojih citalaca. Smanjili su cenu kolekcionarskog Zagora, kolor jubilarci imaju istu cenu kao ostali brojevi (150 dinara), a vode racuna o citaocima tako sto pokrecu klub citalaca i daju u startu 20% popusta uz najavu vecih popusta za stalne citaoce. |
Edited by - ---dp--- on 16/02/2009 05:09:38 |
 |
|
Tex Willer
Advanced Member

Burkina Faso (Upper Volta)
14077 Posts
Member since 17/09/2005 |
Posted - 16/02/2009 : 08:48:42
|
quote: Originally posted by ---dp---
Samo da dodam da je cena od 960 dinara sasvim prihvatljiva. I meni bi tih 1200 dinara bilo previse, ali to je stvar mojih finansijskih mogucnosti a ne njihove poslovne arogancije. Ipak je to HC i kolor. Ako sam za crno-beli CatClaw dao 700 dinara, dacu 960 za isto toliko strana Barselone u koloru. Da ne govorim da imam zelju da podrzim izdavaca koji se pokazao do sada jako korektan prema svojim citaocima. Ako izuzmemo Blazinu i dizajn, mogu reci da ipak umeju da osluskuju puls svojih citalaca. Smanjili su cenu kolekcionarskog Zagora, kolor jubilarci imaju istu cenu kao ostali brojevi (150 dinara), a vode racuna o citaocima tako sto pokrecu klub citalaca i daju u startu 20% popusta uz najavu vecih popusta za stalne citaoce.
Manhunter,mirno spavaj,vodimo normalnu konverzaciju. @dp Ja sam ocekivao da ce VC da ide sa nekim izdanjem tipa Dragonero,pa me cena i sam izgled izdanja iznenadio. Kad sad bolje razmislim,u pravu si,950 dinara je vec realna cena za HC album u boji sa zvucnim imenom u potpisu.
Sto se tice kolekcionarskog Zagora cena je smanjena zbog buke koja se digla zbog slabo odradjenog tehnickog dela posla. Meni je odgovarala i cena od 1400(pa i vise) ali uz kvalitet koji poseduju Fibra i Libellus. I opet cu ga uzeti posle svega,jer nema izbacenih stranica,a mislio sam da odustanem.
Sto se tice osluskivanja,nije mi jasno zasto ne ubrzaju Zagora(iako bi ja daleko pre Teksa i MM),jer ima dobru prodaju,Ludens je blizu pa ce neki odustati od paralelne kupovine. Ja jos uvek uzimam VC Zagora samo zbog prevoda. Da me neko pogresno ne shvati,ne zbog jezika vec bas zbog prevoda koji mi je daleko bolji od Ludensovog,kao uostalom i prevod NS AF od prevoda SA AF extra ili AF Borgisa(naravno da je Klasik ispred svih po tom pitanju). Nemam apsolutno nikakve primedbe na prevod u izdanjima Fibre i Libellusa,tako da je i to potvrda da se ne radi o jeziku vec o kvalitetu prevoda. |
 |
|
anto
Advanced Member

Serbia
21830 Posts
Posted - 16/02/2009 : 09:02:56
|
@ DP i Samuraj momci niko vas ne napada kao advokate VC, niti sam VC jednostavno Alexts, Savic i ja ( i dosta drugih forumaša ) izražavamo želju za jeftinijim kiosk SC izdanjima u cilju popularizacije ne Boneli stripa |
 |
|
ponki
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3113 Posts
Member since 20/09/2008 |
Posted - 16/02/2009 : 09:04:33
|
Ja podrzavam VC i njihovo objavljivanje albuma sve dok se ne preklapaju sa izdanjima Libellusa,Fibre,Belog puta i ostalih...ja cu kupiti to izdanje i smatram da nije skupo 11 evra za taj album ako je korektno odradjen kao sto cu kupiti svaki njihov naredni album u tom rangu i te cijene... |
Be yourself; everyone else is already taken. |
Edited by - ponki on 16/02/2009 09:37:40 |
 |
|
Le Samourai
Senior Member

.jpg)
2871 Posts
Posted - 16/02/2009 : 12:08:11
|
quote: Originally posted by alexts
Ovde se izražavaju želje i predlozi, a to je nešto što i sami izdavaci vole da cuju, jer na taj nacin osluškuju puls citalaca što im olakšava da lakše planiraju poteze uz manju mogucnost greške.
Nisam ja nikakav advokat, ali me pomalo nervira kada vidim primedbe prema VC-u koje ne vidim ni za jednog drugog izdavacha. Moj komentar se nije odnosio samo na tvoj, vec i na nekoliko pre njega koji prorichu katastrofu kao da se desilo ne znam shta.
Jednostavna stvar je da VC shiri svoju delatnost strip albumima kojih u Srbiji ima bolno malo. Istina je da je cena pre popusta malo visha, ali je u rangu cene slichnih hrvatskih izdanja. I ja bih najradije da nisam platio Crnjake 20 evra, nego 500 dinara na kiosku ali mi nije ni pala na pamet ta mogucnost. Bilo mi je drago shto su izashli, iako im je cena i za tu opremu malo previsoka. Nije moja stvar da ulazim u rachunicu zashto je neshto izdato u 10000 ili 500 primeraka ili ide po ceni od 150 ili 950 dinara. Moje je da kazhem da li je strip dobar, da li je izdanje kvalitetno, i da li je vredno novca koji koshta. A zamerke tipa "ja bih to na kiosku SC za 400 dinara" su isto kao i kad bih rekao "ja bih da ne ide zagor nego umesto njega dvd sa snorkijevcima" poshto su to dve stvari koje nemaju skoro pa nikakvu vezu iz ugla izdavacha. |
 |
|
anto
Advanced Member

Serbia
21830 Posts
Posted - 16/02/2009 : 13:46:37
|
Samuraj, prijatelju cemu nervoza? Jednostavno je nekolicina nas izrazila želju za jeftinim SC izdanjima od 400,500 dinara (mada za vecinu ljudi i to je velika kinta) i šta je tu problem? Ne znam koliko imaš godina i da li se secaš kada si na kiosku mogao da kupiš 7,8 razlicitih strip revija bez problema + dnevnikova izdanja + Alan Forda od Vjesnika i da ništa ne osetiš.A danas kupiš 2 HC od Libelusa i 1 od belog puta i 1 od Fibre i potrošio si 70 evra za 4 stripa koja cu da procitam za 8 casova.Meni je to previše.Zato i jesam za više jeftinijih izdanja.I žena i ja imamo dobre i lepo placene poslove i imam svoju kucu i nijedan kredit, ali znaš li ti koliko treba novca mesecno za 4-clanu porodicu za normalne potrebe?Pa samo za gas mi je stigao racun 21650 dinara. I da ne dužim više mislim da sam u pravu po pitanju jeftinijih stripova, a kada ce ih biti i da li ce ih uopšte biti videcemo!
|
 |
|
Le Samourai
Senior Member

.jpg)
2871 Posts
Posted - 16/02/2009 : 13:57:48
|
Kad sam ja rekao da sam protiv jeftinih stripova? Iskreno, da nikada u zhivotu nije izdat nijedan tvrdokoricheni strip, ne bi mi bilo zhao. Ja stripove i chitam zbog njih samih, a ne zato da izgledaju lepo na polici.
I ja bih najvishe voleo da na kioscima ima pregrsht jeftinih stripova, vishe nego da su knjizhare pune najluksuznijih izdanja. To uopshte nije tema. Jednostavno mi nije jasna kolichina gneva usmerena na chinjenicu da je album izdat kao i svi drugi albumi u poslednjih desetak godina svugde u bivshoj Jugoslaviji, a ne po nekom modelu po kome funkcionishe samo stripoteka. Da je bilo ko drugi izdao ovaj album, nikome ne bi ni palo na pamet da kuka zashto nije izdat za pet evra na kioske. To je sve. |
 |
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts
Member since 05/07/2007 |
Posted - 16/02/2009 : 14:00:52
|
Evo da ja probam u par reci da glumim drvenog advokata Samuraju. Covek lepo kaze da je bezveze kritikovati izdavaca zato sto ne izdaje ono sto nama pojedinacno padne na pamet. Ja bih isto voleo i ovo i ono, pa ne kucam na vrata VC-u, Libelusu, Ludensu....i govorim okolo kako su im izdanja bezveze zato sto ne odgovaraju mojim parametrima. |
Potpis u dva reda, prema pravilniku: Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D. |
 |
|
Topic  |
|