Author |
Topic  |
Grujah.
Advanced Member

Serbia
3254 Posts
Member since 28/07/2009 |
Posted - 14/12/2010 : 03:11:16
|
quote: Originally posted by Darth Ivan ...ili bi trebo rec frendovima da necu ic s njima u kafic jer oni dime.
Znaci imas prijatelje koji puse, i sa njima izlazis, i ne smetaju ti njihove cigarete? Ako se pusenje zabrani i postoji cirka, 5% kafica u kojima se pusi opet ces morati reci tim prijateljima da neces izaci sa njim jer ti neces uci u lokal u kojem se pusi a oni u onaj u kojem ne. A pas te lako moze napasti. |
Edited by - Grujah. on 14/12/2010 03:16:45 |
 |
|
henry
Senior Member

Serbia
1708 Posts
Member since 20/09/2005 |
Posted - 14/12/2010 : 03:51:42
|
Kao što sam vec rekao, važna je sloboda izbora. Zabranom pušenja ta sloboda se guši. Ako je neko zloslutan, može da se zapita šta je sledece. Alkohol je takode štetan. Koliko je života samo uništio. Ajde da zabranimo i njega. Fosilna goriva zagaduju atmosferu, zabranimo automobile, koristimo samo javni prevoz i bicikle. Fejsbuk i video igrice zatupljuju omladinu i krive im kicmu, stavimo ih van zakona. I tako dalje i tako dalje. A suština je ta da je ovima što nam kroje kapu mnogo lakše da donesu zakon o zabrani pušenja negoli neke sistemske i antikorupcijske kojima ce zavezati svoje gramzive ruke. I Grcka je koliko godina clan Evropske unije, pa do skora nije ni pomišljala da donese takav zakon.
Slažem se da maksimalno treba zaštititi nepušace, neko pomenu ventilaciju. Zašto da ne, dati poreske olakšice vlasnicima objekata koji žele tako nešto da ugrade. Ionako, prema nekim podacima više od 10 procenata budžeta Srbije dolazi od nas pušaca. Pitam se gde idu te ogromne pare, da li se daju za obnovu porodilišta, unapredivanje zdravstva, otvaranje bolnica ili na finansiranje birokratije i politicara, kupovinu socijalnog mira i finansiranje izbornih kampanja...
|
Košta toliko da si ga vi, s prihodima koje imate, iz Despotije Ace Velikog teško možete priuštiti. Drž se ti svog Ace i ostavi se civiliziranog svijeta i EU, nije to za takve! |
Edited by - henry on 14/12/2010 03:53:20 |
 |
|
henry
Senior Member

Serbia
1708 Posts
Member since 20/09/2005 |
Posted - 14/12/2010 : 03:59:54
|
I da, vlasnici ugostiteljskih objekata imaju pravo izbora da li ce dozvoliti pušenje u svojim lokalima ili ne. A moje je pravo da ne odem u one u kojima je pušenje zabranjeno. A ako neko od mojih prijatelja smatra da mu, stavljajuci ga u poziciju pasivnog pušaca, ugrožavam zdravlje ima pravo da se ne druži sa mnom. Kao što ja imam pravo da te iste prijatelje prijavim kada, recimo, voze u alkoholisanom stanju zbog kršenja zakona i ugrožavanja bezbednosti i tudih i svojih života. |
Košta toliko da si ga vi, s prihodima koje imate, iz Despotije Ace Velikog teško možete priuštiti. Drž se ti svog Ace i ostavi se civiliziranog svijeta i EU, nije to za takve! |
 |
|
acestroke
stripovi.com suradnik

USA
11652 Posts
Member since 16/04/2009 |
Posted - 14/12/2010 : 04:17:03
|
quote: Originally posted by Ultras
quote: Originally posted by acestroke
.. Nije samo da su lose za zdravlje, ali ovdje su stvarno preskupe...
acestroke, nepušac si, ali znaš li koliko je pakla Marlboro ili Lucky Strike ...
Baš me zanima...
Ujak mi je preko 70, a pusi skro kutiju dnevno. Nekad mu ja kupim cigare kad odem u radnju, tako da znam kolike su cijene. Neke kutije kostaju oko $8, neke su preko $10... C,c,c.... Ja bi radije dva ili tri romana za te pare kupovo ... Da neko placa da smrdi ko smrt i da ga cigare polako ubijaju je, kako kazu ovdje, 'beyond me'. Ali tako je to, jebi ga, kad se navikne nije lako prestat, ja sam sretan da nikad nisam moro da pusim, tako da sam lako digo ruke od tih govana, ali vidim da nije svima lako odustat od pusenja....
|
http://www.acestroke.blogspot.com |
 |
|
Mali_Mate
stripovi.com suradnik

Croatia
2065 Posts
Member since 18/03/2006 |
Posted - 14/12/2010 : 07:13:55
|
quote: Originally posted by Grujah.
Evo, henri je odgovorio za mene. Cigarete su LEGALNE. Svako ima pravo da ih koristi. Klub/Restoran/Kafana je privatna svojina. Vlasnik ima pravo da dozvoli svojim musterijama da koriste LEGALNU suptancu u PRIVATNOM prostoru. Sa firmama je malo drugacije, i da, tu se nepusacima treba dati malo "lufta". Sto se tice fakulteta i drugih drzavnih institucija, tu doduse imaju pravo da regulisu pusenje, ali majko mila, treba sici sa treceg sprata ETFa skroz do dole da se smrzavas po ovoj kisi. Sranje.
E jok...birtija je privatni prostor s javnom namjenom, daklem se zakonski drugacije definiraju prava i obveze nego da je samo rijec o privatnom prostoru. Inace bi vlasnik birtije mogao zabranit ulaz crncima, navijacima Hajduka isl. To samo kazem da pripomenem da to ne moze bit argument u nekoj raspravi o pusenju u kaficima...inace, sloboda izbora svakog gazde hoce li se kod njega pusit ftw. Nije da itko ikoga tjera u kafice, pa se sad najednom to pusenje mora zabranit kako jadni nepusaci, prisiljeni ulazit u opskurne prostorije ne bi obolili... |
http://matanovogumno.blogspot.com |
 |
|
red cloud
Advanced Member

Serbia
3928 Posts
Member since 29/06/2009 |
|
split85
Advanced Member

Croatia
8334 Posts
Member since 25/01/2010 |
|
Poli
Advanced Member

Slovenia
38181 Posts
Member since 26/10/2007 |
Posted - 14/12/2010 : 10:34:57
|
Ako se mene pita odma' sam za to da poskupe cigarete i alkoholna pica za barem 200%. Zabrana pusenja u restavracijama etc. je ishodiste. Naravno, nisam ja neki faktor u pitanju.  |
Anything is possible dec d uej Be the Change You Want to See
|
 |
|
panzer
Advanced Member

12758 Posts
Member since 18/05/2005 |
Posted - 14/12/2010 : 10:40:02
|
quote: Originally posted by red cloud
Ta govna nikad nisam ni stavljao u usta. Znaci bez problema, ne pogadja me zabrana ni najmanje! 
A da, ti pušiš samu lulu. 
Jedanput pokušao kad sam bio mali (uz prisutnost roditelja). Od tada nikad više i nije mi žao.
 |
Ich bin kein Mensch, ich bin kein Tier, ich bin ein Panzer-Grenadier! |
Edited by - panzer on 14/12/2010 10:42:34 |
 |
|
Grujah.
Advanced Member

Serbia
3254 Posts
Member since 28/07/2009 |
Posted - 14/12/2010 : 11:08:03
|
quote: Originally posted by Mali_Mate
Evo, henri je odgovorio za mene. Cigarete su LEGALNE. Svako ima pravo da ih koristi. Klub/Restoran/Kafana je privatna svojina. Vlasnik ima pravo da dozvoli svojim musterijama da koriste LEGALNU suptancu u PRIVATNOM prostoru. Sa firmama je malo drugacije, i da, tu se nepusacima treba dati malo "lufta". Sto se tice fakulteta i drugih drzavnih institucija, tu doduse imaju pravo da regulisu pusenje, ali majko mila, treba sici sa treceg sprata ETFa skroz do dole da se smrzavas po ovoj kisi. Sranje.
E jok...birtija je privatni prostor s javnom namjenom, daklem se zakonski drugacije definiraju prava i obveze nego da je samo rijec o privatnom prostoru. Inace bi vlasnik birtije mogao zabranit ulaz crncima, navijacima Hajduka isl. To samo kazem da pripomenem da to ne moze bit argument u nekoj raspravi o pusenju u kaficima...inace, sloboda izbora svakog gazde hoce li se kod njega pusit ftw. Nije da itko ikoga tjera u kafice, pa se sad najednom to pusenje mora zabranit kako jadni nepusaci, prisiljeni ulazit u opskurne prostorije ne bi obolili...
Crncima ne mozes da zabranis ulaz jer im je ustavom zagarantovano da takvih diskriminacija nece biti. Navijacima Hajduka mozes da zabranis ulaz.  |
 |
|
Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
Member since 26/04/2009 |
Posted - 14/12/2010 : 11:12:24
|
Baš juce su davali ekranizaciju "Procesa" na RTS-u... Savršena prilika da malo razmislimo o pretjeranoj birokratizaciji jednog društva koje želi da sve izreguliše propisima, kaznama i "procesima". |
 |
|
red cloud
Advanced Member

Serbia
3928 Posts
Member since 29/06/2009 |
Posted - 14/12/2010 : 11:24:24
|
quote: Originally posted by panzer
quote: Originally posted by red cloud
Ta govna nikad nisam ni stavljao u usta. Znaci bez problema, ne pogadja me zabrana ni najmanje! 
A da, ti pušiš samu lulu. 
Jedanput pokušao kad sam bio mali (uz prisutnost roditelja). Od tada nikad više i nije mi žao.

|
Nasilje u Darkvudu |
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 14/12/2010 : 12:28:24
|
Što se mene i mojeg osobnog zadovoljstva tice, nek se provodi zabrana pušenja i u kaficima i u javnim prostorima. Uopce me nije briga što se time krše neka prava i slobode (pušenje ipak šteti, htjeli mi ti priznati ili ne). Što se vas pušaca tice, tvornice duhana sigurno zadovoljno trljaju ruke za svaku cigaretu koju popušite. Potpomažete jednog od lobija izrabljivaca treceg svijeta.  |
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one." |
 |
|
delboj
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
17576 Posts
Member since 01/03/2004 |
Posted - 14/12/2010 : 12:41:23
|
Kakva ljudska prava? Nemaš prava da nekog necim ugrožavaš. To je pogrešna definicija, to niko ne bi smio da navodi kao ljudsko pravo. |
 |
|
paro
stripovi.com suradnik

Croatia
8619 Posts
Member since 30/03/2005 |
Posted - 14/12/2010 : 12:50:30
|
quote: Originally posted by delboj
Kakva ljudska prava? Nemaš prava da nekog necim ugrožavaš. To je pogrešna definicija, to niko ne bi smio da navodi kao ljudsko pravo.
Zašto misliš da bi itko ikoga ugrožava. Neka budu kafici za pušace i nepušace, pa ko voli nek izvoli. A apsolutno je moja sloboda izbora, a time i pravo dal cu ja svojevoljno udisat katran, žderat u McDonaldsu ili si prosvirat glavu...to se zove sloboda izbora iliti ljudsko pravo. |
There he goes. One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.
|
 |
|
Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts
Member since 21/03/2010 |
Posted - 14/12/2010 : 14:01:54
|
Znaci imas prijatelje koji puse, i sa njima izlazis, i ne smetaju ti njihove cigarete? Ako se pusenje zabrani i postoji cirka, 5% kafica u kojima se pusi opet ces morati reci tim prijateljima da neces izaci sa njim jer ti neces uci u lokal u kojem se pusi a oni u onaj u kojem ne. A pas te lako moze napasti.
rekao sam vec da sam nepušac i da mi dim smeta. samo je nažalost problem u tome što ti ne možeš baš rec frendu da se neceš s njim družit jer on dimi. covjek tad ne bi imao frendova. jest da je stvar u tome što pušaci uglavnom misle samo na sebe i na to kak mogu negdje sjest i dimit. cuj, bilo je par slucajeva da je mene isto cucek napao (došo do mene i poceo lajat etc.), ali bože moj, otjeraš ga ili se makneš. |
"Nothing lasts forever." |
 |
|
Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts
Posted - 14/12/2010 : 14:03:42
|
quote: Originally posted by henry
I da, vlasnici ugostiteljskih objekata imaju pravo izbora da li ce dozvoliti pušenje u svojim lokalima ili ne. A moje je pravo da ne odem u one u kojima je pušenje zabranjeno. A ako neko od mojih prijatelja smatra da mu, stavljajuci ga u poziciju pasivnog pušaca, ugrožavam zdravlje ima pravo da se ne druži sa mnom. Kao što ja imam pravo da te iste prijatelje prijavim kada, recimo, voze u alkoholisanom stanju zbog kršenja zakona i ugrožavanja bezbednosti i tudih i svojih života.
problem je u tome što kafici samo gledaju sebi profit, što je i logicno, pa otuda i ta dozvola pušenja. |
 |
|
Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts
Posted - 14/12/2010 : 14:07:45
|
quote: Originally posted by paro
Zašto misliš da bi itko ikoga ugrožava. Neka budu kafici za pušace i nepušace, pa ko voli nek izvoli. A apsolutno je moja sloboda izbora, a time i pravo dal cu ja svojevoljno udisat katran, žderat u McDonaldsu ili si prosvirat glavu...to se zove sloboda izbora iliti ljudsko pravo.
nema baš nekog smisla ak ti ideš s frendovima van, recimo ima vas 5, a od njih su trojica pušaci, i sad da dvojica vas ode u kafe za nepušace, a ova trojica u kafe za pušace. iako bi dvije vrste kafica bilo najbolje rješenje. |
 |
|
Mali_Mate
stripovi.com suradnik

Croatia
2065 Posts
Member since 18/03/2006 |
Posted - 14/12/2010 : 14:18:47
|
quote: Originally posted by DeeCay
Što se mene i mojeg osobnog zadovoljstva tice, nek se provodi zabrana pušenja i u kaficima i u javnim prostorima. Uopce me nije briga što se time krše neka prava i slobode (pušenje ipak šteti, htjeli mi ti priznati ili ne). Što se vas pušaca tice, tvornice duhana sigurno zadovoljno trljaju ruke za svaku cigaretu koju popušite. Potpomažete jednog od lobija izrabljivaca treceg svijeta. 
Ofkors da steti, ali je selektivni sistem zabrane kretenizam. Mislim, premda sam pusac, ne bi ni rijec rekao protiv opce zabrane pusenja. (Dobro bi, ali bi mi argumenti bili druge vrste ). Ovako, zabraniti pusenje u zatvorenim prostorima u kako bi se spasilo zdravlje onih koji u njima nisu duzni boraviti mi je u njamanju ruku besmisleno. Ili pusenje steti pa cemo ga zabranit svima (to je valjda neka logika s marihuanom i slicnim stvarima), u svakoj prilici, ili se necemo zajebavti...Al dobro, ne treba sad potezati pricu zasto nema opce zabrane pusenja, znam i ja zasto Smijesno je da nam drzavna ekonomija opstaje na takvim stvarima. I ne samo nasa.... |
http://matanovogumno.blogspot.com |
 |
|
Kojot
Advanced Member

Switzerland
4138 Posts
Member since 21/12/2008 |
|
Obi-wan
Advanced Member

.jpg)
Croatia
13782 Posts
Member since 29/08/2004 |
Posted - 14/12/2010 : 17:57:41
|
Sta sad ja da radim ako imam samo jedan kafic i on pusta.. sta ja znam, MEtal koji tolko volis a ja ga na priemr ne volim?
HMetal nije otrovan za ljuski organizam... |
What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine. |
 |
|
Obi-wan
Advanced Member

.jpg)
Croatia
13782 Posts
Posted - 14/12/2010 : 18:00:52
|
quote: Originally posted by Darth Ivan
glavni je problem u tome što su vecina pušaca egoisticni, kojima je samo cilj u tom slucaju da mogu zapalit i boli ih ona stvar za druge. Slažem se. ja sam nepušac i smeta mi dim, i to jako. Takoder. Nanjušim taj smrad na kilometar. osobno nemam ništa protiv onih koji dime, ali me zanima zašto nepušaci moraju udisat taj smrad cikova? ok, ljudi, ak ocete dimit, dimite, ali poštedite nas nepušace tog duhanskog dima jebote... Nije lijepo da i nas truju. kako ne imati ništa protiv osobe koja te truje. osim toga, koja je svrha dimljenja opcenito? to da si uništavaš pluca i još za to moraš davat novce? Pocneš se frajerisat u mladosti i zbog nikotina razviješ ovisnost pa ne možeš više prestati. A katran te onda truje...
|
What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine. |
Edited by - Obi-wan on 14/12/2010 18:14:21 |
 |
|
Obi-wan
Advanced Member

.jpg)
Croatia
13782 Posts
Posted - 14/12/2010 : 18:03:40
|
quote: Originally posted by Darth Ivan
glavni je problem u tome što su vecina pušaca egoisticni, kojima je samo cilj u tom slucaju da mogu zapalit i boli ih ona stvar za druge. ja sam nepušac i smeta mi dim, i to jako. osobno nemam ništa protiv onih koji dime, ali me zanima zašto nepušaci moraju udisat taj smrad cikova? ok, ljudi, ak ocete dimit, dimite, ali poštedite nas nepušace tog duhanskog dima jebote...osim toga, koja je svrha dimljenja opcenito? to da si uništavaš pluca i još za to moraš davat novce?
Koja je svrha nije tvoj problem. Ljudi vole duvan i kraj. Koja je uostalom svrha opijanja?
Kako si to ti NATERAN da udises dim cigareta? Moraš disat pa ulazi i dim. Kao sto rece henri, eto njemu u restoranu smeta smrad kuvanog kupusa. I sta sad? Smrad kupusa nije otrovan. Meni ekstremno smeta kada na ulici naletim na psa (gotovo fobija), bilo na povocu bile ne. Znas kolko bi mi lakse bilo da nema pasa? Neopisivio. Ali sta sad? I ja se bojim pasa, ali to nije otrovno. Edit: I kao sto rekoh, nisam pusac. Meni nije dim narocito prijatan, stavise, zna ponekad i da mi smeta. Al nije u tome poenta.
U cemu je poenta. Vjeruješ u slobodu da ljudi puše i usput truju i nepušace? |
 |
|
paro
stripovi.com suradnik

Croatia
8619 Posts
Member since 30/03/2005 |
Posted - 14/12/2010 : 18:07:14
|
Ako netko smatra da ga se truje ne treba ic u kafice gdje se puši... Sloboda izbora je sloboda izbora, ja cu zapalit, a ako nekome smeta nema šta kukat i sjedit po kaficima, neka slobodno nade kafic za nepušace i neka mu je sa srecom.... |
There he goes. One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.
|
Edited by - paro on 14/12/2010 18:07:47 |
 |
|
Obi-wan
Advanced Member

.jpg)
Croatia
13782 Posts
Posted - 14/12/2010 : 18:07:52
|
quote: Originally posted by henry
Kao što sam vec rekao, važna je sloboda izbora. Zabranom pušenja ta sloboda se guši. Ako je neko zloslutan, može da se zapita šta je sledece. Alkohol je takode štetan. Alkohol ne truje druge, samo onoga tko se odluci napijati. Koliko je života samo uništio. Ajde da zabranimo i njega. Dobra ideja. Fosilna goriva zagaduju atmosferu, zabranimo automobile, koristimo samo javni prevoz i bicikle. Predimo na alternativne izvore energije polako. Fejsbuk i video igrice zatupljuju omladinu i krive im kicmu, stavimo ih van zakona. Samo onome tko pretjeruje, svakako ne onima pored njega. I tako dalje i tako dalje. A suština je ta da je ovima što nam kroje kapu mnogo lakše da donesu zakon o zabrani pušenja negoli neke sistemske i antikorupcijske kojima ce zavezati svoje gramzive ruke. Tu si na žalost u pravu. I Grcka je koliko godina clan Evropske unije, pa do skora nije ni pomišljala da donese takav zakon.
Slažem se da maksimalno treba zaštititi nepušace, neko pomenu ventilaciju. Zašto da ne, dati poreske olakšice vlasnicima objekata koji žele tako nešto da ugrade. Ionako, prema nekim podacima više od 10 procenata budžeta Srbije dolazi od nas pušaca. Pitam se gde idu te ogromne pare, da li se daju za obnovu porodilišta, unapredivanje zdravstva, otvaranje bolnica ili na finansiranje birokratije i politicara, kupovinu socijalnog mira i finansiranje izbornih kampanja...
|
 |
|
Topic  |
|