forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Dylan Dog vs. Marti Misterija!
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 6

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 02/05/2009 : 13:48:32  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message
Eto, pomislicete da sam dokon, ali ovo me stvarno zanima. Da li ovde ima više ljubitelja Marti Misterije ili Dilana Doga? Koji junak vam je objektivno bolji? Ko vam je bolji i dublji lik? Kome je veci Ima dosta slicnosti izmedu ova dva serijala: obojica su detektivi natprirodnog, sreli su se u dva specijalca, obojica se susrecu sa cudovištima i misterijama iz prošlosti....

Iskreno, meni je Dilan Dog bolji. Dugo sam razmišljao zašto. Evo par razloga:
1.Po mom skromnom mišljenju, lik Dilana Doga je puno zanimljiviji i dublji od lika Martija Misterije. Dilan je izuzetno upecatljiv lik, pravi zavodnik, složenog karaktera, cesto izmedu dobra i zla.... Sa druge strane, Martija sam uvijek posmatrao kao covjeka sa puno manje emocija, kao suvoparnog naucnika i kao puno manje upecatljivog lika.Knjiški moljac!
2.Puno mi više leži stil pripovjedanja i osnove Dilanovih prica. Više volim price koje se bave demonima, palim andelima, ljudskim strahovima i emocijama, nego price o misterijama iz prošlosti, vanzemaljcima i slicno. Jednostavno, meni su Dilanove price puno bolje.
3.Dilanov pomocnik je veliki šaljivdžija, sjajan komicar, tacka svijetla i humora u Dilanovim mracnim košmarima-Gruco! Ja sam i poceo da citam Dilana zbog Gruca i njegovih odvala. Pomocnik Martija Misterije je cutljiva sirovina iz praistorije- Java, najantipaticniji lik u istoriji stripa!
Stvarno bih cijenio da vidim vase mišljenje na ovoj zanimljivoj temi.
Go Dylan, go!

Edited by - Mhejl on 02/05/2009 14:16:11

dessa
Advanced Member

Serbia
4354 Posts

Member since 19/11/2008

Posted - 02/05/2009 : 14:03:18  Show Profile Show Extended Profile  Send dessa a Private Message
Pa kako da ti Java bude najantipaticniji lik kad je on jedini koji razume Grucov smisao za humor i jedini se smeje njegovim šalama?
Go to Top of Page

kreŠa
Advanced Member

Serbia
4746 Posts

Member since 26/01/2009

Posted - 02/05/2009 : 14:08:16  Show Profile Show Extended Profile  Visit kreŠa's Homepage  Send kreŠa a Private Message
Svakako Marti.Po meni,jedno 8 puta bolji od Dylana.Ima stvarno zanimljive price,koje su puno dublje od Dylanovih prica.Java mi je kul lik,dok mi Gruco ponekad dosadi.
Tako da...Martin

https://www.laguna.rs/se295_serijal_laku_noc_punpune_laguna.html
https://www.delfi.rs/starway
Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 02/05/2009 : 14:09:30  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message
quote:
Originally posted by dessa

Pa kako da ti Java bude najantipaticniji lik kad je on jedini koji razume Grucov smisao za humor i jedini se smeje njegovim šalama?

Ma ne, nego me narvira što na naslovnicama ima uvijek neku debilnu facu, a i što ga scenaristi koriste iskljucivo za vadenje Martija iz nevolja. Recimo, Java uleti tacno u pravi trenutak i spase Martija iz škripca ('Trinaesto iskušenje'), ili uz pomoc svojih praistorijskih cula rješi misteriju oko koje bi se, eto, crni Martin mucio danima ('Povratak u Nedodiju'). Uzgeed, naslovnice su stvarno ispod svakog normalnog nivoa, ovakve masakre odavno nisam vidio...
Krešo, možda si pogrešno shvatio moje mišljenje od 'dubini' prica. Marti svakako ima daleko realnije price, istorijiski utemeljene, tako da se citalac nekad zapita:'Da li se to baš ovako dogodilo?'. Ipak, meni više odgovara Dilanova tematika, gdje (po meni) ima puno realnijih emocija, cesto imamo poruke 'ispod površine' (koje ja narocito volim), jedino su možda kod Dilana slabiji crtaci.

Edited by - Mhejl on 02/05/2009 14:14:29
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 02/05/2009 : 14:40:40  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message
Marti Misterija mi je bolji

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

Rock.Bob Rock
Senior Member

Croatia
1146 Posts

Member since 25/03/2009

Posted - 02/05/2009 : 15:25:58  Show Profile Show Extended Profile  Send Rock.Bob Rock a Private Message
quote:
Originally posted by mladjo

Marti Misterija mi je bolji

i meni

.
Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 02/05/2009 : 15:29:41  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message
Oh, dodavola...
De ste Dilanovci?
Go to Top of Page

profesor-inz
Advanced Member

4204 Posts

Member since 27/11/2008

Posted - 02/05/2009 : 15:33:26  Show Profile Show Extended Profile  Send profesor-inz a Private Message
Sada su i jedan i drugi ugasili,oba su imali zlatne periode,Dilan za nijansu bolje...Dvorac straha i Dama u crnom su klasici kakve Marti nije imao.
Go to Top of Page

dessa
Advanced Member

Serbia
4354 Posts

Member since 19/11/2008

Posted - 02/05/2009 : 15:37:51  Show Profile Show Extended Profile  Send dessa a Private Message
quote:
Originally posted by Mhejl

Oh, dodavola...
De ste Dilanovci?

Ja zaboravio da se izjasnim. Meni je Dilan (naj)bolji.
Go to Top of Page

gogyly
New Member

Serbia
147 Posts

Member since 10/01/2008

Posted - 02/05/2009 : 15:40:49  Show Profile Show Extended Profile  Send gogyly a Yahoo! Message  Send gogyly a Private Message
Dylan i to iz dva razloga. Jedini strip koji vucem iz mladosti i precitavam po milioniti put epizode do 100tke. Drugi jer se i moja lepsa polovina zagrejala za strip bas zbog njega i sada delimo finansije za stripove na 2 dela...

-Resio sam slucaj, Batler je ubica!!!
Go to Top of Page

Pajtos
Advanced Member

Sierra Leone
4678 Posts

Member since 28/07/2008

Posted - 02/05/2009 : 16:05:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Pajtos a Private Message
DD,naravno! Imas jos dva sigurna fana,samo sad trenutno pijance po Nisu!
Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 02/05/2009 : 16:10:20  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message
Ono što me prilicno nervira, jeste da veliki broj clanova foruma tvrdi da se Dilan nenormalno srozao, da redovna serija ništa ne valja... Ja sam Dilana poceo da citam u izdanju Veselog cetvrtka, od 11. broja. Iako me taj broj nije nešto oduševio, dovoljno je bilo da procitam sledeci broj, 'Ðavolov dodir' da odlucim da stalno uzimam Dilana. Dakle, samo citajuci VC redovnu seriju, Dilan mi je postao drugi omiljeni junak. Pa zar to nije dokaz da griješe oni koji novijeg Dilana proglašavaju za ispodprosjecnog? Nisam procitao skoro nijednu od prvih epizoda, jedino sam procitao broj 100 i broj 46.'Pakao'. Od novijih Dilana kojih imam, najbolji su mi 'Nekropolis', 'Ðavolov dodir' i 'Mudrost mrtvih'. Znaci ja tek treba da procitam Dilanove najbolje price, a vec mi je drugi omiljeni junak. Evo mojih ocjena redovnog Dilana i redovnog Martija (oni koje posjedujem, nemam sve Dilane):
Nekropolis-9
Nelojalna konkurencija-5.5
Ðavolov dodir-9
Mudrost mrtvih-8.5
Dva života Drim-6.5
Na talasima sjecanja-6
Nesanica-6

Sudbina Atlantide-6
Povratak u Nedodiju-7
Trinaesto iskušenje-5
Zlatni buda-6
Kazna Elohima-2.5
Eh,da planiram da uzimam i kolekcionarkog Dilana, da vidim i ja zlatno doba

Edited by - Mhejl on 02/05/2009 16:14:47
Go to Top of Page

dessa
Advanced Member

Serbia
4354 Posts

Member since 19/11/2008

Posted - 02/05/2009 : 16:31:03  Show Profile Show Extended Profile  Send dessa a Private Message
Blago tebi kad još uvek nisi citao najbolje Dilanove epizode! Ako bi te epizode uporedili sa npr. ovim koje je Ludens izdao u poslednjiih nekoliko godina(ne znam kakve su aktuelne epizode u Italiji), Dilan se jeste srozao. Ne mislim da su te epizode loše, ali ipak...
Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 02/05/2009 : 16:35:14  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message
quote:
Originally posted by dessa

Blago tebi kad još uvek nisi citao najbolje Dilanove epizode! Ako bi te epizode uporedili sa npr. ovim koje je Ludens izdao u poslednjiih nekoliko godina(ne znam kakve su aktuelne epizode u Italiji), Dilan se jeste srozao. Ne mislim da su te epizode loše, ali ipak...

Ma polako cu ih skupljati, veliko je uživanje kad iz Alan Forda naruciš najbolje Dilanove i Zagorove epizode (tako sam nabavio 'Nekropolis', 'Pakao', 'Dugo putovanje'). Sledeci na spisku DD prioriteta su 'Carobni frulaš', gigant 'Duga noc', SD 22 'Prica o Dilanu Dogu' i 'Dok vas smrt ne rastavi'. Što se tice Marti Misterije, razmišljam da nabavim Libellusovu knjigu 'Izvor mladosti'. A redovnog DD od Ludensa nisam citao.

Edited by - Mhejl on 02/05/2009 16:36:22
Go to Top of Page

Panon
Senior Member

2656 Posts

Member since 16/08/2007

Posted - 02/05/2009 : 17:03:32  Show Profile Show Extended Profile  Send Panon a Private Message
Dylan Dog je stoput bolji od papucara Martina Njega je Diana uspjela priklještiti, ali Dylan se ne da na lanac Dylan je prvi Bonellijevac kojeg sam poceo kupaovati i skupljati jer me privukla tematika horora, natrpirodnog, vampira, vukodlaka, duhova, problem egzistencije, kriminal, neobicni scenariji i sve ostale cari Dylanovog svijeta.
Po meni, Dylan je serijal koji se ne može istrošiti, on je konstantno umjeren, ima ponekad genijalne scenarije, ali se zna i srozati. Ovisi o scenaristima, kako koji ima predodžbu o hororu, tjeskobi problemima covjecanstva itd. Dakle, Dylan može bez problema dogurati do broja 666
Što se tice Martina, smatram da je zlatno doba njegovog serijala prošlo tamo negdje oko broja 130., svi nabrijani misteriji su se izredali i na scenu su stupili pretežito nekakvi opskurni i nevažni, dok su se ponekad uz to forsirali i oni stari. I unatoc postrevoluconarnom Martinu, koji se na naslovnicama redovito prikazuje u onom starom pustolovnom prsluku iz prvih epizoda, serijal se jednostavno potrošio...

Zato: GO, DYLAN, GO!!!!!
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22315 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 02/05/2009 : 17:08:34  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message
Dylan naravno,poslije Zagora najbolji u Bonelliju
Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 02/05/2009 : 17:08:50  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message
Bravo Panone, ti nisi morao ni ostaviti post, avatar sve govori
Izgleda da ce Marti biti pregažen, HAHAHA!

Edited by - Mhejl on 02/05/2009 17:09:22
Go to Top of Page

Pajtos
Advanced Member

Sierra Leone
4678 Posts

Member since 28/07/2008

Posted - 02/05/2009 : 17:10:14  Show Profile Show Extended Profile  Send Pajtos a Private Message
Amen!
Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 02/05/2009 : 17:29:21  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message
Evo, napisacu nešto više i o Dilanovim epizodama koje posjedujem:
O prici 'Nekropolis' je puno receno, necu samo da ponavljam komentare.

'Mudrost mrtvih' mi na prvo citanje nije legla uopšte. Jedva sam se probio do trafike, a kad sam otvorio roman, vidio sam groznu, jezivu štampu. I tako sam, iako nervozan kao pas, nastavio da citam pricu. Naravno u takvom raspoloženju bila mi je ocajna, plus što ne volim Fregijerija. Iznerviran komentarima na ovom forumu, uzeo sam da citam pricu po drugi put. I onda sam shvatio. Shvatio sam važnu i jako tacnu poruku koju nam je Meda prenio ovom epizodom, rekavši sve na svoj klasicni, melahonicni nacin. Koliko zapravo živimo svoje vrijeme, koje nam je sam Bog podario? Koliko nam obaveze, trivijalne brige i nevažne, iritirajuce sitnice unište radost života? Zar moderni ljudi nisu najveci zombiji, pod stalnim pritiskom društva, sageti pod teretom odgovornosti, obaveza i životnih ciljeva? Kao što je Inferno rekao, naslov 'Mudrost mrtvih' je savršen, jer mudrost i pamet dodu prekasno... Fregijerija ne volim. On i u ovoj epizodi ima svojih klasicnih boljki, ali moram da priznam da je zadnju scenu, kad Dilan dolazi na Brajanov grob, nacrtao fenomenalno, vanserijski. Stano briljira, predivna naslovnica i boje.

'Dva života Drim' mi je dosta solidna epizoda, kako bih rekao, neki prosjek serijala. Ok, možda joj ocjenu podiže melahonlicni, predivno prikazani svijet mrtvih i pojavljivanje birokratskog pakla, ali i dalje ostaje cinjenica da nam Ruju previše cesto podmece krimice. Tako je i ovom prilikom osnova radnje kliše 'ludi ubica'. Ipak, ovo ne kvari drasticno utisak. Crtež je loš, Dilan mi ne lici na sebe, jedino je svijet mrtvih dobro nacrtan. Stano kao da nije imao ideju za naslovnicu.

'Na talasima sjecanja' je još jedna epizoda koja mi je bila grozna na prvo citanje, ali mi sad uopšte nije loša. Cinjenica da je u boji svakako je veliki plus. Radnja mi je zanimljiva prije svega zbog zanimljivog fenomena sa pamcenjem, a dobijamo prilicno zanimljivu sliku o životu takvih osoba. Kraj mi se dopada, baš onako dilandogovski. Stano je dobro uradio naslovnicu, samo što je loše nacrtao Dilanovu usnu i uši.

Toliko od mene, baš sam se umorio

Edited by - Mhejl on 02/05/2009 17:32:37
Go to Top of Page

profesor-inz
Advanced Member

4204 Posts

Member since 27/11/2008

Posted - 02/05/2009 : 18:07:21  Show Profile Show Extended Profile  Send profesor-inz a Private Message
Odmori brate malo,inace da bi sudio o Dilanu i pravio poredenja i zakljucke potrebno je da procitaš sve epizode,to procitano nije dovoljno da stvoriš sliku o razvoju serijala.Dilan je imao dobar start, u meduvremenu serijal se poprilicno srozao sa malim šansama da se oporavi,tako da pretpostavljam da uskoro ulazi u oproštajni fazu.
Go to Top of Page

cibalia
Senior Member

Sierra Leone
1699 Posts

Member since 14/11/2008

Posted - 02/05/2009 : 18:10:02  Show Profile Show Extended Profile  Visit cibalia's Homepage  Send cibalia a Private Message
Dylan je uz Kena najkvalitetniji Bonelli strip. No, moj glas ide Martinu, jer se on bavi meni privlacnijim temama. I nekako mi je Martin puno simpaticniji. Bonellijevac koji najviše slici mom karakteru.

Naprijed, DSSM!

U vlaku sam završio u istom vagonu s profesorom-inzom. Poceo mi je pricati o Zagorovim recenzijama, Zagorovim fanovima i autorima, te o Zagoru opcenito. Nakon 10 minuta sam se bacio pod tracnice...
Go to Top of Page

Archy
stripovi.com suradnik

Croatia
1448 Posts

Member since 27/11/2008

Posted - 02/05/2009 : 18:13:08  Show Profile Show Extended Profile  Send Archy a Private Message
Naravno, MM. Volim takve profesorske likove, a epizode sa pocetka serijala su fantasticne!

No sikiriki
Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 02/05/2009 : 18:30:07  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message
Dilan Dog- sedam glasova
Marti Misterija- pet glasova
Dodavola, ocekivao sam laku pobjedu, izgleda da ce biti tijesno!
Go to Top of Page

Pajtos
Advanced Member

Sierra Leone
4678 Posts

Member since 28/07/2008

Posted - 02/05/2009 : 18:31:55  Show Profile Show Extended Profile  Send Pajtos a Private Message
quote:
Originally posted by profesor-inz

...Dilan je imao dobar start, u meduvremenu serijal se poprilicno srozao sa malim šansama da se oporavi,tako da pretpostavljam da uskoro ulazi u oproštajni fazu.

Profo,pratim tvoje tumacenje razvoja raznih serijala i nikako mi nije jasna ta pristrasnost?Ako je Dilan stigao na kraju serijala sa 250 epizoda,kako to da Zagor(hvatam se za njega jer ga stalno guras u prvi plan )sa 500 epizoda nije na izdisaju,nije dosadan,nije predvidljiv,nije bla,bla,bla...Govorio si tu skoro da bi Zagor tek mogao da njuska po Evropi...pa eto,vidis,ja bi citao Dilana i da juri jednog te istog vukodlaka u osam epizoda od po pet nastavaka !
Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 02/05/2009 : 18:32:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message
quote:
Originally posted by profesor-inz

Odmori brate malo,inace da bi sudio o Dilanu i pravio poredenja i zakljucke potrebno je da procitaš sve epizode,to procitano nije dovoljno da stvoriš sliku o razvoju serijala.Dilan je imao dobar start, u meduvremenu serijal se poprilicno srozao sa malim šansama da se oporavi,tako da pretpostavljam da uskoro ulazi u oproštajni fazu.

Priznajem da nisam procitao vecinu epizoda, ali jednostavno volim da uporedujem i pametujem o pricama. Profesore, malo ko na ovome forumu raspravlja o samim pricama, vec uglavnom o izdavacima, novim junacima, štampi, prevodu... To me cesto smori i zato volim da se ovako raspricam o nekoj Zagorovoj ili Dilanovoj prici.
Go to Top of Page

mpavin
Advanced Member

Niue
7825 Posts

Member since 02/09/2005

Posted - 02/05/2009 : 19:17:46  Show Profile Show Extended Profile  Send mpavin a Private Message
Mhejl, ono na recenziji za Trinaesto iskušenje ti stvarno nije tribalo.
Go to Top of Page
Page: of 6 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.41 seconds. Snitz Forums 2000