Author |
Topic ![Next Topic Next Topic](icon_go_right.gif) |
Mhejl
stripovi.com suradnik
![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif)
![](AvatarUpload/Lone Wolf05_088.jpg)
Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
Member since 26/04/2009 |
|
aleksa crnobrnja
New Member
![](icon_star_gold.gif)
![](AvatarUpload/brendon.jpg)
276 Posts
Member since 19/02/2009 |
Posted - 02/05/2009 : 19:18:33
|
quote: Originally posted by profesor-inz
Odmori brate malo,inace da bi sudio o Dilanu i pravio poredenja i zakljucke potrebno je da procitaš sve epizode,to procitano nije dovoljno da stvoriš sliku o razvoju serijala.
Meni se cini da Mhejl puno, puno konstruktivnije i argumentiranije sudi o Dylanu Dogu na temelju šacice procitanih epizoda nego što to radiš ti, koji na ovom forumu najveci dio energije beskorisno trošiš na krajnje prostu, opetovanu i nimalo neargumetiranu netrpeljivost prema Dylanu Dogu kao serijalu... da se na kraju covjek stvarno mora upitati koliko si ti zapravo blesav. |
![Go to Top of Page Go to Top of Page](icon_go_up.gif) |
|
teller
Advanced Member
![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif)
![](AvatarUpload/kit.gif)
Slovenia
19106 Posts
Member since 02/06/2008 |
Posted - 02/05/2009 : 19:20:19
|
prvih sto i nekoliko brojeva oba fantasticna,kasnije su se oba srozala na nizke grane,tako da današnje price Martija i Dilana nisu ni blizu onih koji ti junaci zaslužuju...ispada da su samo Zagor i Tex još na nekakvom koliko-toliko visokom nivoju...koliko znam Dilan je prodavaniji, pa ako to nešto znaci... |
CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI! STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
|
|
Mhejl
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
Posted - 02/05/2009 : 19:23:43
|
quote: Originally posted by teller
prvih sto i nekoliko brojeva oba fantasticna,kasnije su se oba srozala na nizke grane,tako da današnje price Martija i Dilana nisu ni blizu onih koji ti junaci zaslužuju...ispada da su samo Zagor i Tex još na nekakvom koliko-toliko visokom nivoju...koliko znam Dilan je prodavaniji, pa ako to nešto znaci...
Hm, što se tice Teksa od Veselog cetvrtka, nije na nekom jako visokom nivou... |
|
alexts
Advanced Member
![](AvatarUpload/SUPERMAN.gif)
Serbia
9019 Posts
Member since 25/09/2005 |
Posted - 02/05/2009 : 19:26:26
|
quote: Originally posted by Mhejl
Crtež je loš, Dilan mi ne lici na sebe, jedino je svijet mrtvih dobro nacrtan.
![](icon_smile_sleepy.gif)
Daleko je crtež od lošeg tj iznad lošeg!
Ljudi koji se prosecno razumeju u crtež bi trebalo da shvate (a ljubitelji Bonelija posebno, jer je to njihov "sindrom") da se kvalitet crteža ne ogleda samo (ako uopšte) u tome koliko glavni junak lici "na sebe" tj na svoju najpoznatiju verziju, koju su obicno utemeljili prvi i najpoznatiji crtaci nekog lika tj serijala.
Postoje stotine drugih važnijih elemenata koji su bitni za dobar crtež.
|
|
teller
Advanced Member
![](AvatarUpload/kit.gif)
Slovenia
19106 Posts
Member since 02/06/2008 |
Posted - 02/05/2009 : 19:27:11
|
zato sam i napisao koliko-toliko a da,i brzo ozdravljenje(nije valjda ona nova gripa u pitanju?) |
CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI! STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
|
|
Mhejl
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
Posted - 02/05/2009 : 19:29:50
|
quote: Originally posted by teller
zato sam i napisao koliko-toliko a da,i brzo ozdravljenje(nije valjda ona nova gripa u pitanju?)
Ma jok, malo jaca prehlada...
Alexts, ja se stvarno ne razumijem u crtacke tehnike i slicne stvari ali Pikatov crtež mi je jednostavno loš. Ne samo zato što loše crta Dilana, vec i zato što mi nimalo ne leži njegovo videnje fizike svijeta. I ostale likove crta loše, sa nekim neuvrjerljivim licima (izuzetak je Blok), a i okolina mu nije nešta posebno. Otišao sam na Bonelijev sajt i vidio njegov rad u najavljenom almanahu, jako, jako loše... |
Edited by - Mhejl on 02/05/2009 19:32:39 |
|
profesor-inz
Advanced Member
![](avatars/seilah.gif)
4204 Posts
Member since 27/11/2008 |
Posted - 02/05/2009 : 19:51:07
|
quote: Originally posted by Pajtos
...Dilan je imao dobar start, u meduvremenu serijal se poprilicno srozao sa malim šansama da se oporavi,tako da pretpostavljam da uskoro ulazi u oproštajni fazu.
Profo,pratim tvoje tumacenje razvoja raznih serijala i nikako mi nije jasna ta pristrasnost?Ako je Dilan stigao na kraju serijala sa 250 epizoda,kako to da Zagor(hvatam se za njega jer ga stalno guras u prvi plan )sa 500 epizoda nije na izdisaju,nije dosadan,nije predvidljiv,nije bla,bla,bla...Govorio si tu skoro da bi Zagor tek mogao da njuska po Evropi...pa eto,vidis,ja bi citao Dilana i da juri jednog te istog vukodlaka u osam epizoda od po pet nastavaka !
Sam si postavio pitanje i dao odgovor na njega brate...u tome i jeste stvar,Zagor kao junak ima više manevarskog prostora jer može da kombinuje žanrove,kod Dilana je drugacije ostaje mu da juri vukodlaka,zombija,vešticu...pa ponovo ispocetka...a to vecini dosadi. |
|
profesor-inz
Advanced Member
![](avatars/seilah.gif)
4204 Posts
Posted - 02/05/2009 : 19:52:45
|
quote: Originally posted by Mhejl
Odmori brate malo,inace da bi sudio o Dilanu i pravio poredenja i zakljucke potrebno je da procitaš sve epizode,to procitano nije dovoljno da stvoriš sliku o razvoju serijala.Dilan je imao dobar start, u meduvremenu serijal se poprilicno srozao sa malim šansama da se oporavi,tako da pretpostavljam da uskoro ulazi u oproštajni fazu.
Priznajem da nisam procitao vecinu epizoda, ali jednostavno volim da uporedujem i pametujem o pricama. Profesore, malo ko na ovome forumu raspravlja o samim pricama, vec uglavnom o izdavacima, novim junacima, štampi, prevodu... To me cesto smori i zato volim da se ovako raspricam o nekoj Zagorovoj ili Dilanovoj prici.
Pa kada ljudi požele da pricaju o samoj radnji obicno napišu recenziju ili ostave komentar na njoj... |
|
profesor-inz
Advanced Member
![](avatars/seilah.gif)
4204 Posts
Posted - 02/05/2009 : 19:54:08
|
quote: Originally posted by aleksa crnobrnja
Odmori brate malo,inace da bi sudio o Dilanu i pravio poredenja i zakljucke potrebno je da procitaš sve epizode,to procitano nije dovoljno da stvoriš sliku o razvoju serijala.
Meni se cini da Mhejl puno, puno konstruktivnije i argumentiranije sudi o Dylanu Dogu na temelju šacice procitanih epizoda nego što to radiš ti, koji na ovom forumu najveci dio energije beskorisno trošiš na krajnje prostu, opetovanu i nimalo neargumetiranu netrpeljivost prema Dylanu Dogu kao serijalu... da se na kraju covjek stvarno mora upitati koliko si ti zapravo blesav.
Crni,odakle sad ti ispade? |
|
Pajtos
Advanced Member
![](AvatarUpload/PAJTOS AWATAR(6).jpg)
Sierra Leone
4684 Posts
Member since 28/07/2008 |
|
Mhejl
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
Posted - 02/05/2009 : 19:58:39
|
Oba serijala imaju velike potencijale, koji se, nažalost, ne eksploatišu u potpunosti. Kod Dilana je problem što Paskal cesto pretvori epizodu u krimic, dakle radnja nema veze sa originalnim postavkama serijala. Kod Zagora je problem što neke neprijatelje daleko previše forsiraju (Mortimer, Veribad), a ne smisle price koje su dostojne njih. |
|
Djuro
New Member
![](icon_star_gold.gif)
Serbia
273 Posts
Member since 29/03/2006 |
Posted - 02/05/2009 : 20:11:04
|
Pravo kaze Profa. Opet, nije da se nesto ne slazem sa tvojim vidjenjem DD VC epizoda, a ocigledno je i da si pratio postove starijih forumasa, pa tvoji postovi o Dilanu imaju smisla.
S druge strane, pricati o Martiju, a ne procitati bar 50% od prvih 100 epizoda i Giganata, nije bas ozbiljno. Na jednom mjestu si rekao da ga vise neces kupovati, a onda si poslije pokrenuo topik koji je posvecen njemu (bar pola topika). I uopste, cudna mi je tolika pljuvacina po Martiju kao liku (kritika epizoda je druga stvar), na osnovu procitanih 5 epizoda (ispravi me ako sam nesto pogresno shvatio).
Generalno, nije mi jasno zasto ljudi koji ne vole i ne citaju neke junake, redovno citaju topike koji su vezani za njih i konstantno daju negativne komentare ili jednostavno lupaju gluposti. Ja Zagora ne volim, i ne posjecujem topike o Zagoru, niti komentarisem njegove epizode, pa mi nije jasno otkud Zagorovi fanovi komentarisu kvalitet mangi i BD-a, a Dilanovi fanovi pljuju Martija... |
|
Mhejl
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
Posted - 02/05/2009 : 20:21:15
|
quote: Originally posted by Djuro
Pravo kaze Profa. Opet, nije da se nesto ne slazem sa tvojim vidjenjem DD VC epizoda, a ocigledno je i da si pratio postove starijih forumasa, pa tvoji postovi o Dilanu imaju smisla. S druge strane, pricati o Martiju, a ne procitati bar 50% od prvih 100 epizoda i Giganata, nije bas ozbiljno. Na jednom mjestu si rekao da ga vise neces kupovati, a onda si poslije pokrenuo topik koji je posvecen njemu (bar pola topika). I uopste, cudna mi je tolika pljuvacina po Martiju kao liku (kritika epizoda je druga stvar), na osnovu procitanih 5 epizoda (ispravi me ako sam nesto pogresno shvatio).
Generalno, nije mi jasno zasto ljudi koji ne vole i ne citaju neke junake, redovno citaju topike koji su vezani za njih i konstantno daju negativne komentare ili jednostavno lupaju gluposti. Ja Zagora ne volim, i ne posjecujem topike o Zagoru, niti komentarisem njegove epizode, pa mi nije jasno otkud Zagorovi fanovi komentarisu kvalitet mangi i BD-a, a Dilanovi fanovi pljuju Martija...
Tacno tako. Procitao sam sve recenzije, a izdržao sam i DD Unified Theory Topic![](icon_smile_big.gif) ![](icon_smile_big.gif) ![](icon_smile_approve.gif) ![](icon_smile_approve.gif) Ovu temu sam postavio zato što me je oduvijek zanimalo koji ce od ove dvojice junaka pobijediti. Evo, priznajem, moje izjave o Martinu su tako radikalne djelimicno zbog moje nervoze i ocajnih, zaista ocajnih epizoda. Ovo mi je najviše zgadilo serijal: dolazim, kuci, ceka me broj 'Kazna Elohima'. Prijatelj mi kaže: 'Super ti je broj, najbolji do sada'. Otvaram strip, citam pricu. Završim pricu i još pola sata se cudim kako je takav (ne)kvalitet opstao. I ostale epizode nisu nešta. Znam da nemam pretjerano pravo da sudim o Marti Misteriji, ali mi se cini kao serijal koji je zapoceo kao plagijat Indijane Džonsa, da bi sada postao, da citiram jednog clana 'neuspješni klon Natan Nevera'. Žao mi je što moram ovo da kažem, ali i sam lik Martija me je poceo nervirati, iako mi je u pocetku bio baš simpatican. Ako bolje pogledaš njegovu licnost, vidjeceš da je on potpuno 'cist', skoro kao Supermen, bez ijedne mrlje u prošlosti, junak sa svim moralnim kvalitetima. Meni licno je prilicno dosadan i sterilan. I posle tvrde da je veci lik od Dilana! A na kraju krajeva, na ovome forumu smo da iskažemo svoje mišljenje, da imamo neke kvalitetne dijaloge, koje hocu da ostvarim na ovoj temi. I stvarno mislim da mogu sasvim komotno da raspravljam o Dilanu Dogu, iako nisam procitao antologijske prve epizode (a i njih polako skupljam). Znaci, po toj logici, o nekim junacima u potpunosto mogu da sude i raspravljaju samo oni koji su procitali svaku bogovjetnu pricu? |
Edited by - Mhejl on 02/05/2009 20:23:02 |
|
manhunter
Moderator
![](icon_star_cyan.gif) ![](icon_star_cyan.gif) ![](icon_star_cyan.gif) ![](icon_star_cyan.gif) ![](icon_star_cyan.gif)
![](AvatarUpload/maximus.jpg)
Switzerland
25765 Posts
Member since 17/09/2004 |
Posted - 02/05/2009 : 20:37:01
|
O nekim junacima možeš stvarno da raspravljaš stvarno samo ako si procitao svaku pricu. DD i MM ne spadaju u tu grupu, ali da bi stvarno mogao da konstruktivno raspravljaš, moraš da procitaš sigurno nekih 60% serijala. Inace, ako se raspravlja samo na nivou onoga što je izdao VC na primer, onda je to, najblaže receno, neodrživo. |
I am legion. I do not forget. I do not forgive.
|
Edited by - manhunter on 02/05/2009 20:42:17 |
|
Mhejl
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
|
Škrky
Junior Member
![](icon_star_bronze.gif) ![](icon_star_bronze.gif)
![](AvatarUpload/Profilna-2017-2--avatar.jpg)
Croatia
410 Posts
Member since 11/11/2008 |
Posted - 02/05/2009 : 20:51:58
|
Mhejl, nemoj se uvrijediti, ali: ako se vecina citatelja "Kazne Elohima" slaže s onim što ti je rekao prijatelj o stripu (a takav dojam ostavljaju komentari na "Postrevolucionarni..." topicu), a ti misliš potpuno suprotno, ne misliš li da je problem u tebi.
Ništa strašno ako ti MM ne odgovara zbog pripovjedackog stila, tematike, manjka emotivnosti ili nevažno cega. Ta dva stripa imaju nekih slicnosti zbog kojih možda smatraš da ako voliš jednoga bi trebao uglavnom uživati i u drugome, ali ako nije tako, ništa strašno.
Uglavnom nije potrebno ici u nekakvo pretjerano blacenje poput onoga koje si iznio na drugom topicu. |
Odgovorno tvrdim da sam možda u pravu! https://scribbltom.wixsite.com/illustration |
|
Mhejl
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
Posted - 02/05/2009 : 20:55:57
|
quote: Originally posted by Škrky
Mhejl, nemoj se uvrijediti, ali: ako se vecina citatelja "Kazne Elohima" slaže s onim što ti je rekao prijatelj o stripu (a takav dojam ostavljaju komentari na "Postrevolucionarni..." topicu), a ti misliš potpuno suprotno, ne misliš li da je problem u tebi.
Ništa strašno ako ti MM ne odgovara zbog pripovjedackog stila, tematike, manjka emotivnosti ili nevažno cega. Ta dva stripa imaju nekih slicnosti zbog kojih možda smatraš da ako voliš jednoga bi trebao uglavnom uživati i u drugome, ali ako nije tako, ništa strašno.
Uglavnom nije potrebno ici u nekakvo pretjerano blacenje poput onoga koje si iznio na drugom topicu.
U pravu si, necu više blatiti serijal, možda sam malo pretjerao. Evo, da kažem nešto pozitivno: procitao sam pola epizode Izvor mladosti i jako, jako mi se dopalo. Sve da izbjegnem katran i perje!![](icon_smile_big.gif) |
Edited by - Mhejl on 02/05/2009 20:57:38 |
|
aleksa crnobrnja
New Member
![](icon_star_gold.gif)
![](AvatarUpload/brendon.jpg)
276 Posts
Member since 19/02/2009 |
Posted - 02/05/2009 : 21:04:17
|
Ma užasan mi je Marti Misterija u zadnje vrijeme. Cak me pomalo opsjedaju jednake misli kao ononad za vrijeme tzv. "talijanskog" ciklusa MM prica u izdanju Slobodne Dalmacije, gdje sam jednostavno zbog niza meni neprobavljivih epizoda odustao od serijala, samo da bi mu se kasnije vratio... no, bojim se da ako ovoga puta opet odustanem, više mu se necu vratiti. Ono, ta interesantna historijska pozadina još je uvijek više-manje tu, no kada je vrijeme da se u prici vrati u sadašnjost, onda tu scenarist odjednom nezna/nema više što da se kaže. I jedino što je postalo vanserijsko u tom stripu lately je njegova cijena, što te još više udalji od izdanja.
U Dylanu Dogu još uvijek barem imamo te momente uvježbane i interesantne Paole Barbato, pa zatim tu svako malo uskoci i Michelle Medda te ucini dragocjen doprinos serijalu. Za Rujua nebi rekao da je problem što od serijala radi krimic, jer ja mu nebi dao piše Nicka Raidera. On je covjek oskudne mašte i vještine, u zadnje vrijeme više kao radnik na pokretnoj traci, koji samo eto tako iz mjeseca u mjesec štanca epizode... i rijetko kada ubode. |
Edited by - aleksa crnobrnja on 02/05/2009 21:05:12 |
|
denko
Starting Member
Croatia
1 Posts
Member since 22/02/2009 |
|
manhunter
Moderator
![](icon_star_cyan.gif) ![](icon_star_cyan.gif) ![](icon_star_cyan.gif) ![](icon_star_cyan.gif) ![](icon_star_cyan.gif)
![](AvatarUpload/maximus.jpg)
Switzerland
25765 Posts
Member since 17/09/2004 |
Posted - 02/05/2009 : 21:30:11
|
Evo i ja sam prehladen , ali da probam da sastavim nešto smisleno uprkos lekovima .
Prvo sam se, naravno, upoznao sa MM, oduševio se sa tim junakom, i skoro u startu mi je postao jedan od omiljenih. Tako da sam bio jedan od "cudaka" koji citaju stripove gde nema tuca i pucnjava . Do 45. epizode drži izuzetno visok nivo, kasnije polako gubi na snazi, ali ostaje dosta dobar, da bi definitivno krenuo sa posrtanjem negde kod broja 105, i od tada sledi nizbrdica, u povremene dobre epizode koje nas podsecaju na dobra vremena. Uzevši u obzir citav opus (redovne, specijalce, maxije i gigante), više od polovine svih epizoda je loše, ili ispod proseka, a MM je od odlicnog avanturisticko-naucnog stripa sa povremenim elementima epske fantastike je postao sasvim prosecan skoro-pa-SF-serijal, i nagora moguca kopija Nathana Nevera.
Dylan, sa druge strane, je u vreme premijernog izlaženja bio jedan od najboljih serijala, prvih 50 epizoda su nenormalno dobre, mada, nasuprot MM koji skoro nije imao lošu epizodu u tom najboljem periodu, DD u tih prvih 50 ima i par crnih rupa. Posle tog perioda, serijal naglo pada, pokušava se skoro nešto kao kod MM, ali se, na srecu, i odustaje od toga, i serijal se uz pomoc više scenarista vraca na manje-više solidan kolosek. Uzevši u obzir sve izašle epizode (redovne, specijalce, maxije i gigante), DD ima oko 2/3 odlicnih ili solidnih prica, i uspeva da se kao sasvim ne-bonellijevski junak održava u Bonelli moru.
|
I am legion. I do not forget. I do not forgive.
|
|
tiberije
Average Member
![](icon_star_orange.gif) ![](icon_star_orange.gif) ![](icon_star_orange.gif)
![](AvatarUpload/zagor_d01.jpg)
USA
789 Posts
Member since 08/06/2007 |
Posted - 02/05/2009 : 23:36:26
|
Volim i jednog i drugog, drazi mi je Marti ali ipak ne bih poredio babe i zabe, umetnicki domet sclavija u nekim epizodama Dilan Doga im daleko vecu vrednost nego bilo sta izaslo od martija
|
Trazim ritam u koraku, usporavim ti hod |
|
srdjandj
Advanced Member
![](AvatarUpload/carli.jpg)
Serbia
22435 Posts
Member since 02/05/2005 |
Posted - 02/05/2009 : 23:50:59
|
Oba junaka podjednako volim. Svaki mi je drag na svoj nacin. |
Iz Vršca stiže glas, u vinu leži spas, ko vino ne pije, taj nek se ubije!!! |
|
mezzano
Senior Member
![](icon_star_purple.gif) ![](icon_star_purple.gif) ![](icon_star_purple.gif) ![](icon_star_purple.gif)
![](AvatarUpload/Pearl Jam - Vs 90x90.gif)
Serbia
1241 Posts
Member since 26/06/2007 |
Posted - 03/05/2009 : 00:26:30
|
Marti. Jednostavno, mnogo mi se vise svidja tematika kojom se on bavi nego ona kojom se bavi Dilan.
Pokusao sam par puta da se nateram da citam Dilana... ali, jednostavno, ne ide. Najvise me nervira Gruco. |
|
Djuro
New Member
![](icon_star_gold.gif)
Serbia
273 Posts
Member since 29/03/2006 |
Posted - 03/05/2009 : 00:50:47
|
quote: Originally posted by Mhejl Ako bolje pogledaš njegovu licnost, vidjeceš da je on potpuno 'cist', skoro kao Supermen, bez ijedne mrlje u prošlosti, junak sa svim moralnim kvalitetima. Meni licno je prilicno dosadan i sterilan. I posle tvrde da je veci lik od Dilana! A na kraju krajeva, na ovome forumu smo da iskažemo svoje mišljenje, da imamo neke kvalitetne dijaloge, koje hocu da ostvarim na ovoj temi. I stvarno mislim da mogu sasvim komotno da raspravljam o Dilanu Dogu, iako nisam procitao antologijske prve epizode (a i njih polako skupljam). Znaci, po toj logici, o nekim junacima u potpunosto mogu da sude i raspravljaju samo oni koji su procitali svaku bogovjetnu pricu?
Marti nije nikako potpuno cist lik i nema nikakve slicnosti sa Supermenom. Dakle, radi se o egocentriku, brbljivcu, covjeku koji nije u stanju da iskaze svoje emocije, koji se panicno boji starenja, koji se toliko boji vezivanja da mu je trebalo oko 15 godina veze da bi ozenio svoju djevojku, covjeka koji vara svoju djevojku (igrom slucaja potvrdu za Martijevu nevjernost dobijamo u DD 18), covjeka koji svog najboljeg prijatelja dozivljava kao majordoma i ne moze da prihvati ideju da Java krene za svojom srecom (MM 296), itd. itd. I bas ove osobine Martija cine auteticnim iikom, koji uopste nije dosadni boy scout, a vjerujem da mnogi u njegovim osobinama cesto prepoznaju i sopstvene mane. Naravno, sve ove Martijeve osobine je nemoguce uociti na osnovu 5 vise-manje prosjecnih ili slabih epizoda. Zato ti i preporucujem da procitas par starijih, reprezentativnijih epizoda, pa da onda definitivno odlucis da li ces citati ovaj serijal ili ne.
Svako, naravno, treba da kaze ono sto misli, bez obzira na "potkovanost", ali mislim da ipak neka mjera mora postojati, i da nekontrolisano omalovazavanje, tesko moze voditi ka zanimljivom dijalogu.
|
|
Topic ![Next Topic Next Topic](icon_go_right.gif) |
|
|
|