Author |
Topic  |
Djuro
New Member

Serbia
273 Posts
Member since 29/03/2006 |
Posted - 03/05/2009 : 01:04:26
|
quote: Originally posted by aleksa crnobrnja
Ma užasan mi je Marti Misterija u zadnje vrijeme. Cak me pomalo opsjedaju jednake misli kao ononad za vrijeme tzv. "talijanskog" ciklusa MM prica u izdanju Slobodne Dalmacije, gdje sam jednostavno zbog niza meni neprobavljivih epizoda odustao od serijala, samo da bi mu se kasnije vratio... no, bojim se da ako ovoga puta opet odustanem, više mu se necu vratiti.
Preporucio bih ti da jos malo sacekas. Mislim da od broja 287 krecu sve bolje epizode, u kojima se Castelli vraca u staru formu, a mnogo vise prostora dobijaju i Morales i Recagno. Morales vraca realnost u serijal i daje Martiju potpuno novu dimenziju. Recagnova epska fantastika meni licno lezi, a cini mi se i da je malo radio na nekim zanatskim vjestinama koje su mu ranije nedostajale, i da je sad mnogo spretniji u strukturiranju price, nego ranije.
Od epizoda koje slijede nakon kazne elohima, procitao sam Ameliju Erhart, Emoticon :(, Zbogom, Java i Tajnu Jovanke Orleanke. Tri price su odlicne, a Emoticon :( je najslabiji, ali je i dalje bolji od svega sto je izdao VC. |
 |
|
Inferno
stripovi.com suradnik

Croatia
3752 Posts
Member since 19/01/2007 |
|
King Warrior
stripovi.com suradnik

.jpg)
22368 Posts
Member since 10/11/2007 |
Posted - 03/05/2009 : 09:03:06
|
Jos jedna bitna stvar je da MM u svom sci-fi zanru stripa nije nista drugo do trecerazredni serijal,dok je DD u zanru horrora prvorazredni strip serijal na svjetskom nivou |
 |
|
Laza1997
Starting Member

Serbia
42 Posts
Member since 03/05/2009 |
Posted - 03/05/2009 : 10:34:53
|
Rekao bih DD,oba volim ali DD je uvek bio jaci u strani price i raznovrsnoscu tema.
Nekima se tematika DD-a ne svidja jer pocinje uvek isto (bar vecina):
Sta se desilo-GROUGGHH (zvoni zvono)-dilanov klijent (obicno zena)-kratak razgovor-pocinje istraga =D
Neki nemaju zivaca da vide sta ce se posle desiti sto je greska =D |
 |
|
Pajtos
Advanced Member

.jpg)
Sierra Leone
4692 Posts
Member since 28/07/2008 |
Posted - 03/05/2009 : 10:45:35
|
@King E,sad si im zabiberio! U vezi Mhejla i ovog topica,mislim da je preterano reci da je on popljuvao MM-a.Konstruisao je svoje misljenje na osnovu par epizoda i hrabro ga izlozio,a mi,iskusniji,smo tu da ga dopunimo(stekao sam utisak da je bilo iznenadjenih i uvredjenih Martijevaca! ) i,po mogucnosti,usmerimo u pravom smeru! Ja skupljam i citam sve,tako da mi ovakvi topici dodju kao drugarska zahebancija tipa "ha,ko je jaci",kao osvezenje podforuma i kao pomocna pista za uvezbavanje recenzista kao sto su Inferno,Crnobrnja,Djura,Hanter...veliko je zadovoljstvo kad inicijalna kapisla,kao sto je ovaj mhejlov topic,aktivira razmenu brda informacija,a ja se uvalim u stolicu i samo citam,citam...  |
 |
|
elfak nish
Advanced Member

Serbia
5707 Posts
Member since 23/02/2009 |
|
manhunter
Moderator

Switzerland
25985 Posts
Member since 17/09/2004 |
Posted - 03/05/2009 : 10:56:04
|
quote: Originally posted by King Warrior
Jos jedna bitna stvar je da MM u svom sci-fi zanru stripa nije nista drugo do trecerazredni serijal,dok je DD u zanru horrora prvorazredni strip serijal na svjetskom nivou
Upravo tako. Medutim, šta se dešava ako uporedimo sam one najbolje periode oba junaka? Recimo prvih pedeset epizoda? Ja nemam odgovor, pošto su mi i jedan i drugi podjednako dragi. |
I am legion. I do not forget. I do not forgive.
|
 |
|
Škrky
Junior Member

Croatia
410 Posts
Member since 11/11/2008 |
Posted - 03/05/2009 : 11:16:53
|
Sva se ova rasprava kod vecine nas razvila u pretjerani "ili-ili", odnosno izvlacenje mana onoga drugoga da bi se naglasile i pojacale vrline kod onoga kojeg pojedini od nas preferira. Žalosno.
No kod mene je, morat cu se pohvaliti, ispalo suprotno. Ima oko godinu dana kako ništa novo Dylanovo nisam procitao dok od Martija skupljam apsolutno sve. A sad ste me prisjetili da mi DD nije toliko drasticno manje dobar da bi ga toliko manje citao i da moram hitno si nabaviti koju od epizoda koje navodite kao dobre, a još ih nisam citao. |
Odgovorno tvrdim da sam možda u pravu! https://scribbltom.wixsite.com/illustration |
 |
|
Djuro
New Member

Serbia
273 Posts
Member since 29/03/2006 |
Posted - 03/05/2009 : 11:52:46
|
quote: Originally posted by Inferno
@Djuro, dva odlicna posta!  
Tnx. I dalje cekam tvoj doprinos na ovu temu. Sigurno bi imao sto reci...  |
 |
|
Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
Member since 26/04/2009 |
Posted - 03/05/2009 : 11:57:36
|
quote: Originally posted by King Warrior
Jos jedna bitna stvar je da MM u svom sci-fi zanru stripa nije nista drugo do trecerazredni serijal,dok je DD u zanru horrora prvorazredni strip serijal na svjetskom nivou
Da, tacno tako Treba se spomenuti i da je u jednom periodu Dilan izlazio u više od 1000000 primjeraka širom svijeta. Ne znam koliki je bio tiraž prvog broja, ali vec je broj 43 dostigao tiraž od 185000 primjeraka. |
 |
|
provodina
Average Member

Croatia
897 Posts
Member since 07/05/2007 |
Posted - 03/05/2009 : 13:00:14
|
Kako najlakše privuci pozornost na sebe nego blacenjem junaka. Umisto da to svoje ''znanje''o DD konstruktivno prebaciš u neki drugi topic ti si naša blatiti po junaku od kojeg is procita 4 epizode.
Mislim odakle ti takva drskost dA raspravljaš o kvaliteti junaka sa tako malo procitanih epizoda.Ako nisi znao MM ima za sada 302 epizode,12 giganata itd ... malo prošvrljaj po homepage. Ako ga nevoliš tvoje pravo, ali pisati onakve gluposti bez pokrica je oprosti malo reci debilno.
Martin nije junak za svakoga.On nije razbribriga za odmorit ''mozak na pašu i to''.On je jedna velika saga bazirana na povijesnim cinjenicama, ali sa velikom dozom fantazije i tzv. pseudoarheologije. Ali ovo još nešto zaista važno ... nebi bilo DD i NN da nije bilo Martina Mystera jer on je prvi strip koji je utkao puteve tim drugim junacima i njihovim pricama.
|
 |
|
manhunter
Moderator

Switzerland
25985 Posts
Posted - 03/05/2009 : 13:31:09
|
@provodina Savršeno si u pravu, ali ako pogledaš iz drugog ugla, tj, iz ugla coveka koji je procitao samo tih par epizoda koje je objavio VC, do kakvog zakljucka bi došao? Bez namere da konstruktivno raspravljaš o tom junaku, vec da kažeš svoje prve utiske na osnovu tih par procitanih epizoda? Ne branim nikoga, i sam sam rekao da za raspravu o tim junacima(o svakom junaku?) treba da se procita više od polovine objavljenih epizoda, ali koliko epizoda treba da se procita da bi doneo prvi sud? Iskreno, ja da sam se prvi put sreo sa MM tek sada sa VC bih imao slican stav. Možda ne bih toliko pljuvao i razglabao, ali bi mi mišljenje bilo manje-više isto. |
|
 |
|
morrison
Advanced Member

Serbia
5142 Posts
Member since 29/01/2008 |
|
Archy
stripovi.com suradnik

Croatia
1448 Posts
Member since 27/11/2008 |
Posted - 03/05/2009 : 13:36:54
|
quote: Originally posted by provodina
Kako najlakše privuci pozornost na sebe nego blacenjem junaka. Umisto da to svoje ''znanje''o DD konstruktivno prebaciš u neki drugi topic ti si naša blatiti po junaku od kojeg is procita 4 epizode.
Mislim odakle ti takva drskost dA raspravljaš o kvaliteti junaka sa tako malo procitanih epizoda.Ako nisi znao MM ima za sada 302 epizode,12 giganata itd ... malo prošvrljaj po homepage. Ako ga nevoliš tvoje pravo, ali pisati onakve gluposti bez pokrica je oprosti malo reci debilno.
Martin nije junak za svakoga.On nije razbribriga za odmorit ''mozak na pašu i to''.On je jedna velika saga bazirana na povijesnim cinjenicama, ali sa velikom dozom fantazije i tzv. pseudoarheologije. Ali ovo još nešto zaista važno ... nebi bilo DD i NN da nije bilo Martina Mystera jer on je prvi strip koji je utkao puteve tim drugim junacima i njihovim pricama.
Apsolutno se slažem! |
No sikiriki |
 |
|
provodina
Average Member

Croatia
897 Posts
Posted - 03/05/2009 : 13:45:02
|
@manhunter
Mislim da sam se veci izjasnio o tome ...
Martin nije junak za svakoga.On nije razbribriga za odmorit ''mozak na pašu i to''.On je jedna velika saga bazirana na povijesnim cinjenicama, ali sa velikom dozom fantazije i tzv. pseudoarheologije.
Znaci on traje i dalje neke epizode su vezane za sagu neke nisu. Imamo sagu o Atlanti i Mu , Heksagonu , Templarima itd.
E sad neki ne vole pratiti junake na taj nacin neki vole, ali nemati pojma o cemu se radi u stripu i da li je povezan s icim od prije neznaci da je strip škovaca.Nego da ti fali podloga. ako imaš tu podlogi i receš da su škovaca onda svaka cast. Ali blatiti cilog junaka i njegovu osobnost koju nisi mogao u potpuno ni doživit sa tim epizodama je smiješno. P.S. Ni meni nisu legle te epizode,a izjasnio sam se i u tome. Ali bar iman podlogu pa znam tocno na šta mislim.
Dylan Dog s druge strane možeš citati zasebno epizode je duboke povezanosti više i nema toliko jer je Sclavi napustio brod .. On je tocno ono što ljudi vole seks i krvoprolice za maloljetnike. |
Edited by - provodina on 03/05/2009 13:51:22 |
 |
|
cibalia
Senior Member

Sierra Leone
1699 Posts
Member since 14/11/2008 |
Posted - 03/05/2009 : 13:49:08
|
Ako nisi znao MM ima za sada 302 epizode,12 giganata itd ...
13. giganata, a sveukupno ima 404. epizoda (zbroj svih MM serija...)
edit:Mhejl, cemu ovo na recenziji 13. iskušenje...  |
U vlaku sam završio u istom vagonu s profesorom-inzom. Poceo mi je pricati o Zagorovim recenzijama, Zagorovim fanovima i autorima, te o Zagoru opcenito. Nakon 10 minuta sam se bacio pod tracnice... |
Edited by - cibalia on 03/05/2009 13:50:14 |
 |
|
provodina
Average Member

Croatia
897 Posts
Posted - 03/05/2009 : 13:53:22
|
quote: Originally posted by cibalia
Ako nisi znao MM ima za sada 302 epizode,12 giganata itd ...
13. giganata, a sveukupno ima 404. epizoda (zbroj svih MM serija...)
edit:Mhejl, cemu ovo na recenziji 13. iskušenje... 
Nije još izašao, a ovo mislio sam na regularnu seriju ...
edit:Mhejl, cemu ovo na recenziji 13. iskušenje... 
On je samo novajlija na forumu koji traži pažnju, a mi smo se uhvatili na tu udicu. To je sve. |
 |
|
aleksa crnobrnja
New Member

276 Posts
Member since 19/02/2009 |
Posted - 03/05/2009 : 14:06:29
|
Martin nije junak za svakoga.On nije razbribriga za odmorit ''mozak na pašu i to''.On je jedna velika saga bazirana na povijesnim cinjenicama, ali sa velikom dozom fantazije i tzv. pseudoarheologije.
Dylan Dog nije junak za svakoga. On nije razbibriga za "baciti mozak na pašu". U dosta slucajeva možemo slobodno da ga okarakteriziramo kao primjer jednog poprilicno subverzivnog, satiricnog i atipicnog horror stripa... sa velikom dozom ironije.
On je tocno ono što ljudi vole seks i krvoprolice za maloljetnike.
Ovdje se mhejla masovno kritizira što se tako olako razbacuje odredenim "zakljuccima", a onda ideš i napišeš nešto poput ovoga. Bezveze.
|
 |
|
manhunter
Moderator

Switzerland
25985 Posts
Posted - 03/05/2009 : 14:27:16
|
Ok, sad sam tek video, pa me zanima koliko Mhejl ima godina? Pošto, neko ko ostavi komentar na recenziju:
Autor:Mhejl 2.5.2009 13:39:00 Ocjena: (1,1,1,1) 10%
Govno od stripa, kao i citav Marti Misterija serijal.
a procitao je samo cetiri stripa, mora biti ili maloletnik pa misli da je ovo sam pocetak MM serijala, ili ovo što tvrdi provodina. |
|
 |
|
Škrky
Junior Member

Croatia
410 Posts
Member since 11/11/2008 |
Posted - 03/05/2009 : 14:29:06
|
Dylan Dog nije junak za svakoga. On nije razbibriga za "baciti mozak na pašu". U dosta slucajeva možemo slobodno da ga okarakteriziramo kao primjer jednog poprilicno subverzivnog, satiricnog i atipicnog horror stripa... sa velikom dozom ironije.
Ovdje se mhejla masovno kritizira što se tako olako razbacuje odredenim "zakljuccima", a onda ideš i napišeš nešto poput ovoga. Bezveze.
Dylana je širokom puku ipak lakše citati zbog manje kolicine velikog raspredanja o svemu i svacemu što je kod Martija cest slucaj.
U tom je smislu Martijev minus što pokušava citatelja necemu nauciti, ako se radi o istinitim dogadajima i cinjenicama, a i fikcije pokušava na jednak nacin ubaciti u jedan znanstveno-obrazovni okvir. To velik dio citatelja odbije.
Sve što je kod Dylana satiricno i atipicno ipak ne odbija vecinu citatelja u jednakoj mjeri.
A sa time da ne treba na olako razbacivanje agresivnim zakljuccima uzvracati jednakom mjerom se slažem. |
Odgovorno tvrdim da sam možda u pravu! https://scribbltom.wixsite.com/illustration |
 |
|
Panon
Senior Member

2656 Posts
Member since 16/08/2007 |
Posted - 03/05/2009 : 14:32:19
|
Ova je rasprava uglavnom prerasla u napadanje Mhejla, samo zato što mu se Martin ne svida. Kao da je on jedini koji je dao tako niske ocjene za recenziju nekog junaka, to je njegovo mišljenje o epizodi i nitko nema pravo blatiti ga zbog iznesenog mišljenja. Meni su novije Martijeve epizode vecinom cista glupost i dosada, ali paralelno s njima citam i ove Libellusove, tako da je moj argument opravdan, ali Mhejl je korak ispred mene, jer je on to shvatio i bez citanja prvih epizoda. Mislim, ja studiram povijest, ali mi zato Martin nije najbolji strip junak samo zato što se u serijalu pojavljuje dosta povijesnih podataka. To mi je OK za procitat i upoznati sve te teorije o povezanosti naših civilizacija s atlantidskom ili izvanzemaljskima, ali to uglavnom citam zbog znatiželje i opuštajuceg štiva. |
 |
|
provodina
Average Member

Croatia
897 Posts
Posted - 03/05/2009 : 14:39:44
|
Ovdje izvlaciš iz konteksta ...
Dylan Dog s druge strane možeš citati zasebno epizode je duboke povezanosti više i nema toliko jer je Sclavi napustio brod .. On je tocno ono što ljudi vole seks i krvoprolice za maloljetnike.
Napisao sam to.On je danas bez Sclavija upravo to šta sam i napisao. Dosta ti je da citaš epizode koje nisu njegove ili Barbatine ... Puno buke za ništa ... Jedno opce šamaranje ... nažalost 
Martin gura te sage i tu dozu pseudoarheologije kakvu takvu. A tvorac nije napustio svoj brod nego ce ako triba potonuti za njim. Kod DD imaš Barbatovu koja izvlaci Kod MM imaš Castellia, Moralesa i Recagna koji reanimira serijal.
|
 |
|
kreŠa
Advanced Member

.jpg)
Serbia
4790 Posts
Member since 26/01/2009 |
Posted - 03/05/2009 : 14:40:55
|
quote: Originally posted by Panon
Ova je rasprava uglavnom prerasla u napadanje Mhejla, samo zato što mu se Martin ne svida. Kao da je on jedini koji je dao tako niske ocjene za recenziju nekog junaka, to je njegovo mišljenje o epizodi i nitko nema pravo blatiti ga zbog iznesenog mišljenja. Meni su novije Martijeve epizode vecinom cista glupost i dosada, ali paralelno s njima citam i ove Libellusove, tako da je moj argument opravdan, ali Mhejl je korak ispred mene, jer je on to shvatio i bez citanja prvih epizoda. Mislim, ja studiram povijest, ali mi zato Martin nije najbolji strip junak samo zato što se u serijalu pojavljuje dosta povijesnih podataka. To mi je OK za procitat i upoznati sve te teorije o povezanosti naših civilizacija s atlantidskom ili izvanzemaljskima, ali to uglavnom citam zbog znatiželje i opuštajuceg štiva.
Da,ali reci da je ceo MM serijal uzas nakon 4 procitane epizode je stvarno preterano.Kao kad bi ja rekao da je Magicni Vetar nesto najgore(daleko od toga ),a procitao sam nekoliko epizoda. |
https://www.laguna.rs/se295_serijal_laku_noc_punpune_laguna.html https://www.delfi.rs/starway |
 |
|
vope
Senior Member

Montenegro
2969 Posts
Member since 21/12/2006 |
Posted - 03/05/2009 : 14:44:28
|
Oba ova serijala su odlicna ali u razlicitim kategorijama. Marti se bavi tajnama svijeta, istorijom, misterijama svakojakog tipa i pun je, što utemeljenih što izmišljenih, informacija i predstavlja odlicnu bazu za pocetak proucavanja nekog fenomena, istorije itd. Sa druge strane Dilan je okrenut hororu, tacnije raznim vrstama horora kroz koji se nerijetko bavi životnim stvarima i filozofijom koja je skoro uvijek bila ogledalo duše scenariste u cijim je rukama u datom momentu bio. Svaki scenarista je kroz Dilana pored cudovišta, krvoprolica i svega onog što horor cini hororom pricao svoju pricu i poglede na svijet i na sam serijal (Sklavi prednjaci), što Dilanu daje neku dublju i mracniju crtu koju Marti nema i zbog toga mi je Dilan bolji i jedan je od najdražih mi strip-junaka.
|
... |
 |
|
provodina
Average Member

Croatia
897 Posts
Posted - 03/05/2009 : 14:48:51
|
quote: Originally posted by Panon
Ova je rasprava uglavnom prerasla u napadanje Mhejla, samo zato što mu se Martin ne svida. Kao da je on jedini koji je dao tako niske ocjene za recenziju nekog junaka, to je njegovo mišljenje o epizodi i nitko nema pravo blatiti ga zbog iznesenog mišljenja. Meni su novije Martijeve epizode vecinom cista glupost i dosada, ali paralelno s njima citam i ove Libellusove, tako da je moj argument opravdan, ali Mhejl je korak ispred mene, jer je on to shvatio i bez citanja prvih epizoda. Mislim, ja studiram povijest, ali mi zato Martin nije najbolji strip junak samo zato što se u serijalu pojavljuje dosta povijesnih podataka. To mi je OK za procitat i upoznati sve te teorije o povezanosti naših civilizacija s atlantidskom ili izvanzemaljskima, ali to uglavnom citam zbog znatiželje i opuštajuceg štiva.
Nije me briga za recenziju iako je i to samo po sebi debilno jer nije napisao ama baš ništa zašto mu se ta epizoda nesvida. On je napao samog junaka bez pokrica nebi li na brzinu stekao neki status legende na forumu. U tome je problem svega.
Martin se bavi pseudoarheologijom tako da se to sve kosi sa poviješcu opcenito. On je Mišak ''Na rubu znanosti'' tip kojeg povijesnicari nevole baš. On miša povijest i fantastiku, ali na temelju podataka koje drugi pseudoarheolozi drže tocnim.
|
 |
|
Topic  |
|