Author |
Topic  |
provodina
Average Member

Croatia
897 Posts
Member since 07/05/2007 |
Posted - 03/05/2009 : 14:51:13
|
quote: Originally posted by vope
Oba ova serijala su odlicna ali u razlicitim kategorijama. Marti se bavi tajnama svijeta, istorijom, misterijama svakojakog tipa i pun je, što utemeljenih što izmišljenih, informacija i predstavlja odlicnu bazu za pocetak proucavanja nekog fenomena, istorije itd. Sa druge strane Dilan je okrenut hororu, tacnije raznim vrstama horora kroz koji se nerijetko bavi životnim stvarima i filozofijom koja je skoro uvijek bila ogledalo duše scenariste u cijim je rukama u datom momentu bio. Svaki scenarista je kroz Dilana pored cudovišta, krvoprolica i svega onog što horor cini hororom pricao svoju pricu i poglede na svijet i na sam serijal (Sklavi prednjaci), što Dilanu daje neku dublju i mracniju crtu koju Marti nema i zbog toga mi je Dilan bolji i jedan je od najdražih mi strip-junaka.
E ovo je odgovor kojeg poštujem. Bravo za post. |
 |
|
Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
Member since 26/04/2009 |
Posted - 03/05/2009 : 16:10:58
|
quote: Originally posted by provodina
quote: Originally posted by Panon
Ova je rasprava uglavnom prerasla u napadanje Mhejla, samo zato što mu se Martin ne svida. Kao da je on jedini koji je dao tako niske ocjene za recenziju nekog junaka, to je njegovo mišljenje o epizodi i nitko nema pravo blatiti ga zbog iznesenog mišljenja. Meni su novije Martijeve epizode vecinom cista glupost i dosada, ali paralelno s njima citam i ove Libellusove, tako da je moj argument opravdan, ali Mhejl je korak ispred mene, jer je on to shvatio i bez citanja prvih epizoda. Mislim, ja studiram povijest, ali mi zato Martin nije najbolji strip junak samo zato što se u serijalu pojavljuje dosta povijesnih podataka. To mi je OK za procitat i upoznati sve te teorije o povezanosti naših civilizacija s atlantidskom ili izvanzemaljskima, ali to uglavnom citam zbog znatiželje i opuštajuceg štiva.
Nije me briga za recenziju iako je i to samo po sebi debilno jer nije napisao ama baš ništa zašto mu se ta epizoda nesvida. On je napao samog junaka bez pokrica nebi li na brzinu stekao neki status legende na forumu. U tome je problem svega.
Martin se bavi pseudoarheologijom tako da se to sve kosi sa poviješcu opcenito. On je Mišak ''Na rubu znanosti'' tip kojeg povijesnicari nevole baš. On miša povijest i fantastiku, ali na temelju podataka koje drugi pseudoarheolozi drže tocnim.
E ovako... Ovo je najgore omalovažavanje koje sam cuo na forumu! Ako stvarno misliš da sam pokrenuo sve ovo da bih stekao neki status 'legende', onda mi je stvarno žao što nisi zakljucio, ništa, ama baš ništa o meni. Nažalost, znam da dosta novih clanova oštro napada ili kritikuje nešta da bi se bolje uklopila (kao Mrav Veseli cetvrtak), ali ja nisam jedan od tih. Ako ikada budem stvarno želio da steknem status uglednog clana (ili 'legende', kako si omalovažavajuce rekao), pokušacu da to postignem ne besciljnim pljuvanjem, vec konstruktivnim i zdravim doprinosom ovom sajtu, poštujuci druge. Trenutno sam na ovome sajtu radi druženja, raspravljanja o pricama, recenzija, preporuka za citanje... A ne da bih sticao nekakve imaginarne statuse! No, dobro da predeme preko tvoje uvrijede (tako je meni zvucalo). Da bih pokazao da znam objektivno da komentarišem, priznaci da je ono na recenzijama cista glupost i podjebavanje jednog strip-junaka. Izvinjavam se svim fanovima, to je receno u totalnom afektu. Ali i dalje mislim da bolju ideju a goru realizaciju nisam odavno vidio. Medutim, nikako ne povlacim svoje mišljenje da je Marti Misterija serijal, to jest njegov noviji dio, prema reakcijama vecine citalaca i prema nekim mojim utiscima, teško smece. Ako posmatramo epizode koje izdaje VC i epizode koje izdaje SA kao dva razlicita perioda, onda su rekacije na oba perioda izuzetno negativne. Šta onda da mislimo o serijalu? A, koliko vidim, ni epizode iz Slobodne Dalmacije (koje nisam citao), uopšte nemaju neke velike pohvale, pa je jedan clan cak rekao da je u tom periodu prestao da kupuje Martija. A famozni ciklus Apokalipse, koji je sada u toku u hrvatskim izdanjima, dobio je oko tridesetak procenata na UBC (iako savršeno znam da ni oni nisu neki objektivni faktori, te da se njihov ukus cesto razilazi sa našim)! I posle cujemo stare žalbe o neredovnom Martijevom izlaženju, ali, kako da redovno izlazi kad ga je napustilo i dosta starih fanova?! Naravno, ne želim zlu sudbinu serijalu, dabogda se poboljšo i redovnije izlazio. Znam da je teško prihvatiti da se serijal jako srozao i pokvario, ali to treba prihvatiti, a ne napadati mene.
Što se tice tvojih komentara o Dilanu Dogu, necu ti ih zamijerati, zato što vjerujem da su izreceni u afektu. A Sklavi je napustio serijal, odabravši da ne sroza svoja umijece i kvalitet serijala, dok me Kasteli iznenadi 'fenomenalnom' 'Kaznom Elohima'. U modernom Dilan Dogu, ima daleko više elemenata od onij koje si ti naveo (koljacina i crni humor). U serijal uskacu Meda i Barbatova, podižuci serijal na nešto viši kvalitet, a cak su i Rujuove epizode solidno uradene, bez nekih nebuloza. A bogami vidim da je zlatno Dilanovo doba daleko više na cijeni od zlatnog doba Martija Misterije. Mene u pricama iritira spor tempo radnje, kao i cinjenica da autori, iako imaju 160 stranica, nisu u stanju smisliti dobar kraj?! Takode, napali ste me zato što me Marti iritira. P valjad imam prava da kažem svoje mišljenje, i kazacu ga svakome, ma koliko fan on bio. Ipak, bolje da se okrenem serijalima koji mi se citaju i koje volim.
|
 |
|
Škrky
Junior Member

Croatia
410 Posts
Member since 11/11/2008 |
|
Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6319 Posts
Member since 04/06/2007 |
Posted - 03/05/2009 : 16:32:40
|
Meni se ni stare epizode MM ne svidaju, prvenstveno jer mi je stil pisanja loš... U prvim epizodama je stalno bilo prisutno ono 'Njujork... Tu se nalazi ulica Vašington Njuz... Dom Martija Misterije...' i takve nebuloze... Previše nepotrebnih didaskalija... Recimo, upravo sam procitao 'Africku magiju'... Iako zanimljiva tema (obožavam dinosaure), ubije mi doživljaj totalno kad vidim, nad scenom gdje pterodaktil napada helikopter, didaskalije tipa: 'Ogromni pterodaktil je napao helikopter...' Mislim, nisam slijep!!! I nema izlike da se to tad tako radilo, taj strip je izašao sredinom 80-ih...
S druge strane, Dylanove prve epizode su puno bolje napisane, bez puno didaskalija i s naglaskom na dijalogu... Jedini slucaj kad se sjecam da su mi didaskalije u DD zasmetale jest u epizodi 'Alfa i Omega' kad Dylana napada (gle slucaja) dinosaur... I ono, piše 'London... Ta i ta ulica... Danas... Užas...'
Prvenstveno zbog toga i zbog dubine prica, puno mi je draži Dylan, i mada me silne misterije zanimaju, MM me nikad nije uspio oduševiti, uglavnom zbog lošeg stila pisanja... Koliko znam, i sam Castelli je to priznao, rekavši da bi te pocetne MM epizode trebalo ponovno, kvalitetnije napisati... |
Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213 |
 |
|
Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
Posted - 03/05/2009 : 16:39:05
|
quote: Originally posted by Škrky
Nazivati strip prvo govnom (recenzija) pa sad i "teškim smecem" - sjajan nacin za stjecanje statusa na ovom forumu.
I kažeš, planiraš postici konstruktivan i zdrav doprinos sajtu, poštujuci druge?
Kvalitetan pocetak.
Ah, da zaboravio sam da ovde svi moramo misliti da je svaka epizoda fantasticna. Vidiš i sam da su i druge ocjene te epizode slicne. Ne namjeravam da mijenjam mišljenje zbog takvih provokacija.
Pozdrav |
 |
|
Škrky
Junior Member

Croatia
410 Posts
|
Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
|
Škrky
Junior Member

Croatia
410 Posts
|
Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
|
Škrky
Junior Member

Croatia
410 Posts
|
Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
Posted - 03/05/2009 : 17:02:20
|
Naravno Sad sam ugledao svijetlost. Zakucacu se avionom u zgradu Ludensa ako ne ubrzaju Martija....
U stvari, što ne bismo otišli još dalje? Zašto ne napravimo Martija jedinim strip junakom na svijetu? Sve metode su dozvoljene, cak poželjne! Ja obaram Supermena i Betmena, a ti Dilana, Zagora i druge blijede Martinove kopije... |
Edited by - Mhejl on 03/05/2009 17:02:33 |
 |
|
Billy_the_Kid
Senior Member

.jpg)
1523 Posts
Member since 02/06/2005 |
Posted - 03/05/2009 : 17:03:36
|
heh ovo je zanimljivo Luka, po komentarima i meni zvucis kao klinac (koji se dobro izrazava, ali ipak ishitreno zakljucuje) Kad sam se pridruzio ovom forumu prvih godinu dana sam vise pratio sta se desava nego sto sam komentarisao sto bi i tebi preporucio. Poslije recimo 100 procitanih MM mozes u cijelosti promjeniti misljenje o MM i onda sam sebi biti kontradiktoran i ljudi ce imati lose misljenje o tebi. Mislim da ti je provodina dao dobre odgovore a i to je jedan od forumasa koji ti moze danas/sutra pomoci sa kakvim dobrim savjetom. Zato keep it cool |
Seeing things differently can open new paths. |
 |
|
Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
|
manhunter
Moderator

Switzerland
25985 Posts
Member since 17/09/2004 |
Posted - 03/05/2009 : 17:10:23
|
quote: Originally posted by Mhejl
Naravno Sad sam ugledao svijetlost. Zakucacu se avionom u zgradu Ludensa ako ne ubrzaju Martija....
U stvari, što ne bismo otišli još dalje? Zašto ne napravimo Martija jedinim strip junakom na svijetu? Sve metode su dozvoljene, cak poželjne! Ja obaram Supermena i Betmena, a ti Dilana, Zagora i druge blijede Martinove kopije...
Vidiš, u jednom trenutku sam pomislio da imaš nešto da kažeš na temu koju si sam zapoceo, ali ovakvi postovi te odmah razotkriju. |
I am legion. I do not forget. I do not forgive.
|
 |
|
Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
|
Škrky
Junior Member

Croatia
410 Posts
Posted - 03/05/2009 : 17:13:48
|
U stvari, što ne bismo otišli još dalje? Zašto ne napravimo Martija jedinim strip junakom na svijetu? Sve metode su dozvoljene, cak poželjne! Ja obaram Supermena i Betmena, a ti Dilana, Zagora i druge blijede Martinove kopije...
Vidim da si zakljucio da moja privrženost Martija (za koju cu bez problema priznati da je pretjerana u odnosu na druge junake) znaci da imam nešto protiv bilo kojih raznih drugih. Ni slucajno.
Strašno mi je drag Dylan Dog, pojedine njegove epizode su mi (s pripovjedacke strane jer mi je to uvijek nekako važnije kad se i sam bavim pisanjem) cista remek-djela.Vec sam spomenuo da mi je žao što vec dugo nisam ništa od DD-a procitao i da to moram brzo ispraviti.
I Zagor mi je i dalje drag, zapravo mislim da nemam junaka koji mi je naglašenije antipatican nego simpatican, u svakom slucaju svakog od njih poštujem kao necije autorsko (literarno ili likovno) djelo.
Sve moje bezobrazne reakcije su rezultat spomenutih pretjeranih simpatija prema Detektivu nemogucega, ne bi ni ti bio mnogo mirniji da uz Dylana vežu izraze poput "govna" i "smeca"
|
Odgovorno tvrdim da sam možda u pravu! https://scribbltom.wixsite.com/illustration |
 |
|
manhunter
Moderator

Switzerland
25985 Posts
Posted - 03/05/2009 : 17:19:35
|
To je samo bezazlena šala...
Šala ili ne, ostavio si mnogo otvorenih odgovora na neka pitanja, a nisi nigde zauzeo jasan stav. Ispljuvao si jedan serijal na osnovu cetiri procitane price, a drugi si uzdigao u nebo na osnovu 5-6 epizoda. Nema šansi da te neko ozbiljno razume posle toga, pa nema potrebe da se još dodatno šališ.
|
I am legion. I do not forget. I do not forgive.
|
 |
|
manhunter
Moderator

Switzerland
25985 Posts
|
profesor-inz
Advanced Member

4204 Posts
Member since 27/11/2008 |
|
Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
Posted - 03/05/2009 : 17:37:59
|
Vidim da si zakljucio da moja privrženost Martija (za koju cu bez problema priznati da je pretjerana u odnosu na druge junake) znaci da imam nešto protiv bilo kojih raznih drugih. Ni slucajno.
Strašno mi je drag Dylan Dog, pojedine njegove epizode su mi (s pripovjedacke strane jer mi je to uvijek nekako važnije kad se i sam bavim pisanjem) cista remek-djela.Vec sam spomenuo da mi je žao što vec dugo nisam ništa od DD-a procitao i da to moram brzo ispraviti.
I Zagor mi je i dalje drag, zapravo mislim da nemam junaka koji mi je naglašenije antipatican nego simpatican, u svakom slucaju svakog od njih poštujem kao necije autorsko (literarno ili likovno) djelo.
Sve moje bezobrazne reakcije su rezultat spomenutih pretjeranih simpatija prema Detektivu nemogucega, ne bi ni ti bio mnogo mirniji da uz Dylana vežu izraze poput "govna" i "smeca"
Ne, nisam uopšte to zakljucio, samo sam se malo našalio. Vidimo se na nekom DD ili Zagor topiku...
quote: quote: Originally posted by profesor-inz Bojim se da ti spremaju katapult sa foruma...
Pa, bilo te je lijepo poznavati u svakom slucaju... |
Edited by - Mhejl on 03/05/2009 17:42:31 |
 |
|
profesor-inz
Advanced Member

4204 Posts
|
Škrky
Junior Member

Croatia
410 Posts
|
Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
Posted - 03/05/2009 : 17:43:26
|
quote: Originally posted by profesor-inz
Mhejl,cak i ako te katapultiraju sa foruma ostaceš upisan kao forumaš sa najviše postova na dan.
Živjecu u vašim srcima... |
 |
|
profesor-inz
Advanced Member

4204 Posts
Posted - 03/05/2009 : 17:44:28
|
Bojim se da ti spremaju katapult sa foruma...
Kakav katapult, decko se naocigled popravlja.
Na osnovu cega si to zakljucio...misliš dobar rucak zbog praznika... |
 |
|
Pajtos
Advanced Member

.jpg)
Sierra Leone
4692 Posts
Member since 28/07/2008 |
Posted - 03/05/2009 : 17:47:20
|
Bojim se da ti spremaju katapult sa foruma...
Theh,ne preterujmo,profo...kad tebe nisu do sada lansirali do prvog neptunovog satelita,nece ni njega! Raketa bi se zvala Inzolo 13! Salim se,stari,ne uzmi za zlo,treba malo u ovakvim trenucima poterati na veselje!  |
 |
|
Topic  |
|