forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Martin Mystére maxi
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 5

Antracit
Average Member

Croatia
509 Posts

Member since 09/08/2002

Posted - 10/08/2009 : 12:26:10  Show Profile Show Extended Profile  Send Antracit a Private Message
@Inferno:

Je li ovo što ti piše u signatureu neka ironija?

Of all the things I've lost, I miss my mind the most
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 10/08/2009 : 12:32:15  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message
SUmnjam. Takva tvrdnja se sama po sebi podrazumijeva.

“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."
Go to Top of Page

Inferno
stripovi.com suradnik

Croatia
3752 Posts

Member since 19/01/2007

Posted - 10/08/2009 : 13:12:27  Show Profile Show Extended Profile  Send Inferno a Private Message
quote:
Originally posted by Antracit

@Inferno:

Prakticki.

Mefisto je lik koji Texa spasava od kritika na pretjeranom realizmu.
Go to Top of Page

Antracit
Average Member

Croatia
509 Posts

Member since 09/08/2002

Posted - 10/08/2009 : 13:20:58  Show Profile Show Extended Profile  Send Antracit a Private Message
quote:
Originally posted by Inferno

quote:
Originally posted by Antracit

@Inferno:

Prakticki.

Hah, ne znam da li ce ti se novi Maxi svidjeti jer isto ima brdo "svakakvog povezivanja". Meni npr. GIG3 - Ljudi u crnom nije nikako sjeo, no ovaj Maxi koji se nadovezuje na njega (kao i na još dosta epizoda) mi je sasvim OK (iako me i dalje živcira pojava onog smiješnog mutanta koji kao da je križanac psica sa tužnim ocima i Cudovišta iz mocvare(tm))

Go to Top of Page

Škrky
Junior Member

Croatia
410 Posts

Member since 11/11/2008

Posted - 10/08/2009 : 14:36:21  Show Profile Show Extended Profile  Visit Škrky's Homepage  Send Škrky a Private Message
>"Virus na izmaku tisucljeca" - je prelijevanje iz šupljeg u prazno.

Ne bih se baš tako izrazio, nije toliko loš, no ispod je razine drugih ciklusa, npr. o Vjecnom ratu ili nordijskim sagama.

> Dosta si kriticniji od mene. Ja bi ih ocijenio:

Operacija Džingis Kan - sjedi - dva!
Spektar - dobra
Hamptonovo prijestolje - dobra
Vucji ratnici/Odinovo oko - dobra
Bilikenov povratak - sasvim dobra
Na dvoru Kralja Sunca - loša
Satorova zagonetka - dobra/vrlo dobra
Cepelin - dobra
Virus na izmaku tisucljeca - vrlo dobra

Ovo su otprilike i moje ocjene, "Satorova zagonetka" mi je tek prolazno dobra, a "Dvor kralja Sunca" grozan.

MM maxi 2 sam vidio još u subotu poslijepodne na jednom kiosku iNovina, tada nažalost vec zatvorenom. Na ostalim otvorenim kioscima tiska ga nije bilo.

Odgovorno tvrdim da sam možda u pravu!
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 10/08/2009 : 15:31:11  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message
Malo sam prolistao maxi... Uvijek mi je drago što se vracaju na neke stare/nove epizode. Martin kao adolescent izgleda mi kao oke premisa, vidjeli smo sve i svašta, no još nismo ništa vidjelo o Martinu prije smrti njegovih roditelja. Korg, Adam i povijest LJUc-a su mi je jedna od interesantnijih tema. Ericsson, razlicite frakcije i povijest LJUC-a, Isemori i Plejadani, Russo nastavlja tamo gdje je stao Beretta...

“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 10/08/2009 : 22:36:24  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message
Ovaj maxi je izašao u Italiji u 6. mj. 2006., objavljen negdje nakon izlaska Velikog Houdinija (#285) (uskoro kod VC-a), i nakon G11 "Crveni kralj" (2.mj.). U biti, prema nekom cudnom redoslijedu, tu smo negdje!

Epizode na koje se veže epizoda:
MM LIB 4 Strava u Providenceu (simbol Velikih drevnih)
MM LIBG 3 Ljudi u crnom (Biblija o Ljudima u crnom)
MM LIBG 8 Tajna prozirnih sjenki (beretta, Isemori, Antimaterija, Plejadani)
MM LIBG 9 Grad magova (Martin i Ericsson sukobljavaju se s kultom Celaphasa, još jedna potvrda da je hram takoder prema dimenziji Velikih Drevnih, samo što se to egzaktno ne spominje)
MM LIBG 11 Crveni kralj (Murchadna)
MM SA 46/48 Vitezovi hrama (prvi susret s Ericsonom, Martin saznaje za Sokolove i Golubice, dvije struje LJudi u crnom)
n.127bis "L'ultimo mistero" (Vril i nacisti)
n.235/237 "Minaccia dal passato" (Martin se ponovno udružuje s Ericssonom i na moment postaje agent Ljudi u crnom, Veliki Drevni?)
n.247 "I Tecnomanti" (Ramgodov povratak iz mrtvih, kompanija Microchip i Novi Poredak, tehnomanti, praktikanti magije i tehnologije)
n.263 "Lo scrigno dell'Imperatrice" (tijekom sukoba u Kini, Martinu se u ruci stvara aktivna murchadna)
n.241 "Vent'anni di mysteri" (Kut Humi govori Martinu o prirodi Murchadne)

Zapravo, sad mi je sinulo da je ovo u biti neka nadogradnja ideja koje je Beretta zapoceo u G8 "Tajna prozirnih sjenki". Nisam se ni pitao što je uopce taj Vril i gdje je on uopce, a bome niti kakva je to podjela vladala medu agarthijevcima. Tko su sljedbenici Celaphasa npr.? Sada znamo da ta podjela nije fizicke naravi, vec samo druga strana balansa dobra i zla... Russo se aktivno ulovio toga Vrila i dvojice osnivaca Ljudi u crnom, jer ih je rabio vec nekoliko puta. Sad je vec Berettina verzija vjecitog rata i Atlantide opcenito prihvacena jer se Russo aktivno time koristi. Bit ce cistki na celu LJUC-a, no šteta što nije dana nikakav hint tko je generalni direktor Ljudi u Crnom (kad se vec rade cistke), što se pita Ericsson na kraju G9 "Grad magova".

Solidno su cak i odradene scene borbi, da se ne bi ugušili u kolicini saznanja koje Russo tako detaljno i s toliko strpljenja saopcava citatelju. Malo onirizma, pa ciste iluzije, pa malo filozofskog naklapanja o velicini i moci Boga/Vrila, sve u svemu, ovo mi je jedan od boljih maxija. Vjerojatno je Russo i pretjerao negdje oko demistifikacije svih elemenata koje je pokušao ispovezati, no izvukao se jer vec davno neke epizode nisao prolistao. Crtež mi se takoder dopao, svakako bolje od prijašnjeg Ongara.
Evo ukratko...

Edited by - DeeCay on 10/08/2009 22:41:18
Go to Top of Page

Inferno
stripovi.com suradnik

Croatia
3752 Posts

Member since 19/01/2007

Posted - 11/08/2009 : 03:05:40  Show Profile Show Extended Profile  Send Inferno a Private Message
Procitao sam prvu pricu: "Detektivi nemogucega".
Moram reci da je fenomenalna i da sam oduševljen.
Rijec je o Martinovim gimnazijskim danima i mislim da njegova prošlost, sadašnjost i buducnost nisu mogei biti suceljene na bolji nacin od ovoga što nam je ponudio A. Russo.

I ne svodi epizoda samo na to da saznamo tek neke banalne cinjenice iz Martiove prošlosti, vec je ovo jedna prica koja na univerzalan i suptilan nacin govori o razvoju MM-ove osobnosti, ocvršcivanju njegova karaktera, pa i o odnosu s bližnjima, zajedništvu, odrastanju, krizi srednjih godina (hm), utezima prošlosti, sumnjama, promišljanjima, strahovima i naposlijetku, o uspomenama koje vjecno bivaju dijelom nas.

Jednom rijecju, ovo je cista sumpsumcija onoga što Martin Mystere, kao strip junak, jest.

Strip je prepun simbolike, a na nama, citateljima, je da se zabavimo interpretiranjem. Scenarij je gotovo bez greške, a kad ja to kažem koji svuda nadem manu, onda to nešto znaci, heh. Baš se vidi da je Russo dobro smislio što uraditi, a u isto vrijeme je pripazio i da realizacija povuce željene efekte kod citatelja. Covjek je u potpunosti uspio u svom naumu, na kraju stvorivši jednu finu i nepretencioznu pricu, koja, uz to, ni ne pokušava preuzeti odgovornost u vidu nekakvog "milestonea" cjelokupnog serijala. Ta diskretnost joj nimalo ne smeta, štoviše, mnogi citatelji ce to znati i cijeniti. Pored svega što sam naveo, ova prica je, barem za mene, bila prilicno emotivna. Svakako dodatan plus. Takoder, prica potice i na razmišljnaje, možda baš iz razloga što je jednim dijelom napisana u dylandogovskoj maniri. To se najbolje ocituje u tome što su misteriji donekle ostavljeni po strani, a u prvi plan uskace nešto što bi mogli nazvati poetikom i dubokoumošcu. (Zamislite Rujua i njegove banalnosti, haha). Zanimljivo da i sam stari sumerski demon oko kojeg se vrti ova prica, dosta nalikuje Poltergeistu iz DD giganta "Bezimeni". Ukoliko vam se bude cinilo da je rijec tek o izmišljenom (nema baš uporišta u povijesnoj zbilji) i "random" demonu koji je tu tek iz razloga da se a Marty i njegovi prijatelji školarci imaju s cim pozabaviti, prevarili bi ste se. Taj demon se savršeno uklopio u radnju, te je i sam djelom simbolike o kojoj sam prije govorio. Osim toga, prica nas vodi u prošlost i zaista je užitak pratiti mladog Martina na koledžu i tako. Garantiram da ce te i vi, matori citatelji, osjetiti nostalgiju za dackim danima, šmrc. Jednostavno, Martin je tako simpa lik, posebno ovdje gdje ga promatramo kao školarca, cija se osobnost tek ima definirati. Meni, možda najzanimljviji dio jest njegov odnos s ocem i prosvjetnom svitom. Russo nam uspješno i na vrlo rijecit nacin uspijeva predstaviti Martinov pogled na svijet, tj. njegov plemeniti cilj da sve podvrgava sumnji kako bi na vijdjelo proizašla samo cista i gola istina. Samo sumnjicavost omogucava covjecanstvu da napreduje, a u isto vrijeme njome udovoljavamo potrebama naše duše.

Eto, došao sam do kraja ovog mog izlaganja.;) Mislim da kolicina teksta dovoljno govori koliko sam impresioniran ovom pricom. A tek 2. prica iz maxija slijedi. Još bih trebao spomenuti crtež koji je, eto, vrlo korektan i dopadljiv. Takoder sam uvjeren da vas ova prica nece ostaviti ravnodušnima i moja ocjena je velikih 9/10. Možda citatelji koji su ocekivali više misterija, nece u potpunosti dijeliti moje videnje, ali ponavljam, ovo je jedna netipicna prica koja je svakako bila potrebna serijalu kao osvježenje i moja ocjena je takva kakva jest.

Topla preporuka.

P.S. Onaj Martinov kolega koji vidi izvanzemaljce.. Identicno kao i kod DD "Užas beskonacnosti".

Go to Top of Page

Inferno
stripovi.com suradnik

Croatia
3752 Posts

Member since 19/01/2007

Posted - 11/08/2009 : 03:07:28  Show Profile Show Extended Profile  Send Inferno a Private Message
Zanimljivsti i greške:

http://www.ubcfumetti.com/martinmystere/?IT-MM-M3A

Go to Top of Page

zkne
Junior Member

489 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 11/08/2009 : 10:46:34  Show Profile Show Extended Profile  Send zkne a Yahoo! Message  Send zkne a Private Message
Ovaj maxi je stvarno odlican!
Go to Top of Page

aleksa crnobrnja
New Member

276 Posts

Member since 19/02/2009

Posted - 11/08/2009 : 13:24:55  Show Profile Show Extended Profile  Send aleksa crnobrnja a Private Message
"Detektivi nemoguceg" podsjecaju na Kingov "It".
Go to Top of Page

Tornadomaster
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
2509 Posts

Member since 01/08/2009

Posted - 11/08/2009 : 16:24:24  Show Profile Show Extended Profile  Visit Tornadomaster's Homepage  Send Tornadomaster a Private Message
quote:
Originally posted by aleksa crnobrnja

"Detektivi nemoguceg" podsjecaju na Kingov "It".

Gledajuci i citajuci postove - možda ima šanse za MM Maxi! Ali dok dode kod nas...

Pici dalje Dilan Dože, da te braca na police slože.
Go to Top of Page

delboj
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
17006 Posts

Member since 01/03/2004

Posted - 11/08/2009 : 20:53:11  Show Profile Show Extended Profile  Send delboj a Private Message
Ja sam procitao da je u nekim gradovima vec na kioscima. Ali ovdje niko nije najavio.
Go to Top of Page

dnevni boravak
Senior Member

Croatia
1033 Posts

Member since 26/07/2008

Posted - 11/08/2009 : 21:36:17  Show Profile Show Extended Profile  Send dnevni boravak a Private Message
prva prica: 80%
Scenarij me nije toliko ocarao vec tema jer je ovako nešto jako nedostajalo. Dosad naznamo ništa o Martinu iz njegovog djetinjstva a ovdje je sve lijepo razradeno, Martin je onakav kakav treba biti, školsko društvo mu je onakvo kakvo je mogao imati, odnos sa ocem je debelo zaheban itd.
Nesvida mi se skroz rasplet s zloduhom na kraju, al nema veze.

druga prica: 90%
Ma mora Castelli imat svoje prste u ovome.

Ko nije još, neka navali citati!!!

I'm working on a dream Though sometimes it feels so far away
I'm working on a dream And I know it will be mine someday......

Edited by - dnevni boravak on 11/08/2009 21:37:05
Go to Top of Page

Inferno
stripovi.com suradnik

Croatia
3752 Posts

Member since 19/01/2007

Posted - 12/08/2009 : 00:01:58  Show Profile Show Extended Profile  Send Inferno a Private Message
Da, druga prica je još bolja. :))
I ja sam se zacudio da Russo zna onako petljati i kombinirati, hihi.
Ma užitak teški. Ovo je pravi MM. Komplicirano do boga bata. Scenarij skoro bez greške. Nema vrludanja,
vec su dati odgovori na sva pitanja iz glavnog narativnog pravca (Adam & Vril). Znaci, nije samo utvrdivanje gradiva i krpljenje rupa u kontinuitetu (što od nedavno postaje svrha edicija van redovne serije). Prezanimljivo.

Deecay je sve napisao. Glvane reference su na gig8, mm 235/237 http://www.ubcfumetti.com/mm/235.htm, te mm 247 http://www.ubcfumetti.com/mm/247.htm Šteta što cemo o tome citati za 300 godina.

Znaci, službeno mm gig8 postaje temelj za daljna petljanja s kontinuitetom. Aj dobro. Samo bih volio da se bar prave glupi kad je u pitanju "Sudbina Atlantide". E, to je pravo sranje (koje valja ignorirati)

Imam neko pitanje vezano za ovu maxi pricu, ali o tom, po tom.

Inace, maxi je u cjelini vrh. Obavezno procitati

p.s. onaj crtic o MM-u što Castelli spominje, o tome ce biti rijeci u specijalcu iz 2008.
Kaže @senka da je bio ugodno iznenaden.

p.s.2 trebalo mi je skoro 4 sata da procitam 2. pricu, ni manje, ni više. ;)

Edited by - Inferno on 12/08/2009 00:05:00
Go to Top of Page

Škrky
Junior Member

Croatia
410 Posts

Member since 11/11/2008

Posted - 12/08/2009 : 10:14:42  Show Profile Show Extended Profile  Visit Škrky's Homepage  Send Škrky a Private Message
"Sudbinu Atlatide" ne treba ignorirati vec razjasniti, što hitnije, paralelnim dimenzijama ili nekako drugacije.

Ne trebaju nam vjecne rupe u serijalu koji je, iako strašno kompleksan i sa zavidno razgranatom, masivnom cjelovitom radnjom (u odnosu na vecinu drugih Bonnellijevih likova), održavao zavidan nivo kontinuiteta, a iznimke dakle treba ukloniti.

Go to Top of Page

Škrky
Junior Member

Croatia
410 Posts

Member since 11/11/2008

Posted - 12/08/2009 : 19:34:48  Show Profile Show Extended Profile  Visit Škrky's Homepage  Send Škrky a Private Message
Je li ovo u Maxiju 3 prvi slucaj da je Oružje sa zrakama preimenovano u Oružje koje ispaljuje zrake?

Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 12/08/2009 : 20:06:07  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message
Pa, kako je na tržištu nekolicina izdavaca i prevoditelja istog lika, mislim da smo dosad mogli cuti vec dosta razlicitih verzija termina i naziva u MM. Više se nit ne cudim kad procitam drugacije prilagoden termin na kojeg sam se navikao.

Go to Top of Page

Antracit
Average Member

Croatia
509 Posts

Member since 09/08/2002

Posted - 13/08/2009 : 08:40:26  Show Profile Show Extended Profile  Send Antracit a Private Message
Majorana - Ettore i Hektor

Možda kasnije Majorana postane Mažuran ili Mažuranic

Edited by - Antracit on 13/08/2009 08:42:31
Go to Top of Page

bacho
Junior Member

Croatia
439 Posts

Member since 19/08/2007

Posted - 16/08/2009 : 21:00:33  Show Profile Show Extended Profile  Send bacho a Private Message
Stvarno dobar maxi. Posebno me se dojmio crtež.

I´m too old for this shit.
Go to Top of Page

Archy
stripovi.com suradnik

Croatia
1448 Posts

Member since 27/11/2008

Posted - 16/08/2009 : 21:12:27  Show Profile Show Extended Profile  Send Archy a Private Message
Poceo citati prvu pricu i jako je dobra, dapace odlicna, jedva sam se odljepio....

Ne znam još kakav ce biti kraj, ali za sada sve štima.

No sikiriki
Go to Top of Page

Deers
Advanced Member

Croatia
9399 Posts

Member since 29/03/2004

Posted - 19/08/2009 : 14:07:21  Show Profile Show Extended Profile  Send Deers a Private Message
Jako dobar maxi, prava poslastica. Ovo nisu samo neke nepovezane price kao do sada vec bitne u kontinuitetu.
Prva je meni bolj što zbog teme što zbog izvedbe. Finiš kad marti zarobljava demona u trecem oku ili što vec mi je baš odlicna.

Druga bi bila bolja da prica ne pokušava biti veca od sebe. Iako je ocito da nama fali dosta medu epizoda tekstualni dodatak to lijepo pokriva. E sada problem je u tome što Russo, iako je sve do sada odlicno povezao,s novim elementima koje uvodi ne zna što tocno s njima. Kada su oni ocito pripadnici svih religija koje su nastale nakon velikog rata podjelili onu matricu na tri djela podjelili su je na cekic, štit i što? bateriju za martinovo oružje ? martinovo oružje ima uopce baterije ?
po meni je to jedina velika greška.
a i taj vril mi se ne svida još od 8 giganta.

"Trzaj mišica i nad prazninom sam."
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 19/08/2009 : 14:40:49  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message
quote:
Originally posted by Deers
Kada su oni ocito pripadnici svih religija koje su nastale nakon velikog rata podjelili onu matricu na tri djela podjelili su je na cekic, štit i što? bateriju za martinovo oružje ? martinovo oružje ima uopce baterije ?
po meni je to jedina velika greška.
a i taj vril mi se ne svida još od 8 giganta.

Jel bi ti bilo lakše da je tu "bateriju" Russo nazvao otorinolaringološka misaona energija u komori s kratkotrajnim protomurcadnim efektom?

Fali nam (barem meni) još jedna trodijelna epizoda "MInaccia dal passato" gdje se takoder radi o Vrilu, Korgu i Adamu. Da vidim kako se sve to uopce povezuje naveliko. Epizoda "I technomanti" baš i ne spominje Vril. Plus "L'ultimo mistero" #127 bis gdje je opet Russo i vril. Nešto je covjek zapeo...

Edited by - DeeCay on 19/08/2009 14:53:07
Go to Top of Page

Inferno
stripovi.com suradnik

Croatia
3752 Posts

Member since 19/01/2007

Posted - 19/08/2009 : 15:13:40  Show Profile Show Extended Profile  Send Inferno a Private Message
"Minaccia dal passato" vjerojatno prethodi maxiju.

Inace, dobra je 2. prica iz maxija.
Zapravo, u njoj je vril najmanje bitan (na kraju su ga odguzili, super).
Dakle, interesantne su mi sve ostale stvari - tehnomanti, korg, adam i adam/ericcson, potencijalni daljni razvoj plota ljudi u crnom (ne znam je li se što nastavilo glede toga?).

Nisam prije citao ništa o vrilu, pa vas pitam:
Koja je razlika izmedu vrila i svemirske matrice? Da li se to predociti?
Je li to jedno te isto ili je "svemirska matrica" tek nekakva formula?
Kažu da su Atlantidani radili mutante uz pomoc vrila, jedinstvenog i božanskog oblika energije.
Je li to tako i kako su ga se docepali?

Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 19/08/2009 : 15:29:01  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message
quote:
Originally posted by Inferno

"Minaccia dal passato" vjerojatno prethodi maxiju.

Inace, dobra je 2. prica iz maxija. Zapravo, u njoj je vril najmanje bitan (na kraju su ga odguzili, super). Dakle, interesantne su mi sve ostale stvari - tehnomanti, korg, adam i adam/ericcson, potencijalni daljni razvoj plota ljudi u crnom (ne znam je li se što nastavilo glede toga?).

Ne bih rekao, mislim da se ovdje zadnje spominju Adam i Korg... KOliko vidim, Russo nije vec par godina ništa napisao, pa vjerojatno nitko nema volje dalje to razvijati?

quote:

Nisam prije citao ništa o vrilu, pa vas pitam:
Koja je razlika izmedu vrila i svemirske matrice? Da li se to predociti? Je li to jedno te isto ili je "svemirska matrica" tek nekakva formula?
Kažu da su Atlantidani radili mutante uz pomoc vrila, jedinstvenog i božanskog oblika energije.
Je li to tako i kako su ga se docepali?

Ja bih rekao da je Vril i svemirska matrica isto.
Nema li toga svega u G3 Ljudi u crnom? I G8 "Tajna Prozirnih sjenki"? Nešto je bilo s Plejadanima, te Sandartom/antimaterijom koju im kraljica nisu vratili. Ne sjecam se tocno svih detalja, no pogledat cu kad dodem doma.

Go to Top of Page
Page: of 5 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.19 seconds. Snitz Forums 2000