Author |
Topic |
Bob Rok
Advanced Member
4922 Posts
Member since 11/03/2009 |
Posted - 21/11/2009 : 12:11:48
|
Pokusano, stalo se na 5. strani. Osim brojeva koje poseduje, smatram da ne zasluzuje toliko postovanje. Maltene, totem u nas... Mada, to zavisi i od interesovanja. Mene radnja na americkom zapadu nikad nije privlacila, ni kao mesto ni kao doba. Tako da stripove iz tog vremena i sa tom temom, meni ne pasu. A eto, volim pustolove kao sto je Korto. Iako kod Zagora ima na momente tih elemenata, njegova svemogucnost da sve potamani je |
Ja se zovem El-Muhammed, iz plemena starih Azra, sto za ljubav zivot gube i umiru kada ljube. |
|
|
Opti
stripovi.com suradnik
Vatican City
4533 Posts
Member since 06/07/2009 |
|
Renky
stripovi.com suradnik
Croatia
11091 Posts
Member since 15/11/2002 |
Posted - 21/11/2009 : 14:58:04
|
Ma sve je stvar osobnog doživljaja... bija to Zagor ili Corto. Da ne ispadnem uvik kontraš Bonelliju i gorespomenuti Corto kultni status donekle zahvaljuje i onima koji ga hvale iz pomodarstva i želje za svrstavanjem u "intelektualce stripa" a cesto nemaju pojma o cemu pricaju. Iskreno ni dan danas ne mogu polovati sve reference i ne kužim ga u dovoljnoj mjeri da bi pisa eseje o istom ( o Cortu pricam, da ne bude zabune )... a pogotovo san još manje kužija kao klinac. Šta mogu, ja bar priznajem. |
"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter |
|
|
Curunir
Advanced Member
Croatia
10369 Posts
Member since 28/07/2002 |
Posted - 21/11/2009 : 16:00:01
|
kako rece Bane, corta treba spariti sa superhikom... da mu malo probusi... nadmenost
inace, takodjer primjer ultrapreuvelicanosti... skoro poput moorea... |
Ne upuštajte se u raspravu s budalama, spustit ce vas na svoju razinu, a potom vas zatuci iskustvom. |
|
|
Djeno
Junior Member
South Sandwich Islands
311 Posts
Member since 20/10/2009 |
Posted - 21/11/2009 : 16:00:27
|
quote: Originally posted by henry
... Neko ko ne ume da nacrta cica Glišu uz pomoc šestara i uglomera polemiše sa Kercom o strip crtacima...
što da ne? misliš da samo profesionalni strip crtaci mogu da procene šta je dobar/loš crtež? pa ne mora niko da bude john buscema da vidi da zagor izgleda k'o da su ga nogama crtali. vidi to svako nego baš ljude briga za to. oni to volu i kraj.
eto, meni licno taj zagor lici na socijalnu verziju fantoma, kao što mi je i blok cokolada socijalna verzija milhšnitea, ali to je zato što sam ja odrastao u švici. da sam odrastao na balkanu verovatno bih se kao i svi ostali tuk'o u venu zagorom i blok cokoladom.
|
www.bogdanovic.deviantart.com |
|
|
Misko iz Darwooda
New Member
171 Posts
Member since 26/02/2007 |
|
kreŠa
Advanced Member
Serbia
4746 Posts
Member since 26/01/2009 |
|
tiberije
Average Member
USA
789 Posts
Member since 08/06/2007 |
Posted - 21/11/2009 : 20:04:42
|
Bese jedna pesma od Dza ili BU, "Ziveo Staljin i Svetska Revolucija". Ljubitelji Zagora i nostalgicari za 70 i 80-im godinama proslog veka (medju kojima sam i ja, bi mogli da je preimenuju u "Ziveo Zagor i Svetska Revolucija" :D:) |
Trazim ritam u koraku, usporavim ti hod |
|
|
mikado
Senior Member
Serbia
1710 Posts
Member since 01/06/2009 |
|
Djuro
New Member
Serbia
273 Posts
Member since 29/03/2006 |
|
REJS
Senior Member
Serbia
2891 Posts
Member since 17/03/2008 |
Posted - 21/11/2009 : 22:34:28
|
Starije Zagorove price su imale formulu uspeha 1.Lagani razvoj radnje opusten sa dozom humora i dobre atmosfere spakovane u imaginarnu mocvaru ili mali gradice prepune saluna. 2.Nagovestaj avanture,opasnosti ili misterije,famozno zagorovo 6 culo za nadprirodno i obavezna igra senki na njegovom licu koja pojacava napetost. 3.pocetak avanture,zaplet i vrhunac price. 4.Sve to mora biti upakovano u najmanje 3 nastavka,jer krace price ne mogu nida se razviju na manjem broju strana. Primer su Divovi dobra i Zla,Crna Kula,Svemirska Braca koji spadaju u najboljr Zagorove avanyure.A svaka ima po 5 nastavaka. Danasnji stripovi o Zagoru jednostavno trce da iskazu svoju vrednost i kvalitet,a zaboravljaju mnoge stvari koje su potrebne da bi strip jednostavno imao dusu. I kao sto neko rece ,uskoro nam nece biti potrebni glumci za filmove, imamo specijalne efekte. |
http://www.youtube.com/watch?v=C5qbvnqMClk
Izbacite Facepalm sprecite sukobe,givnite sansu miru !!!
|
|
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22315 Posts
Member since 10/11/2007 |
Posted - 22/11/2009 : 01:07:36
|
quote: Originally posted by REJS
Starije Zagorove price su imale formulu uspeha 1.Lagani razvoj radnje opusten sa dozom humora i dobre atmosfere spakovane u imaginarnu mocvaru ili mali gradice prepune saluna. 2.Nagovestaj avanture,opasnosti ili misterije,famozno zagorovo 6 culo za nadprirodno i obavezna igra senki na njegovom licu koja pojacava napetost. 3.pocetak avanture,zaplet i vrhunac price. 4.Sve to mora biti upakovano u najmanje 3 nastavka,jer krace price ne mogu nida se razviju na manjem broju strana. Primer su Divovi dobra i Zla,Crna Kula,Svemirska Braca koji spadaju u najboljr Zagorove avanyure.A svaka ima po 5 nastavaka. Danasnji stripovi o Zagoru jednostavno trce da iskazu svoju vrednost i kvalitet,a zaboravljaju mnoge stvari koje su potrebne da bi strip jednostavno imao dusu. I kao sto neko rece ,uskoro nam nece biti potrebni glumci za filmove, imamo specijalne efekte.
bas takvog Zagora smo i zavolili.Sve te pojedinosti i cine Zagorovu dusu! Necemo ovog novog Zagora u Tex fazonu koji se moze prepoznati samo po orlu na grudima. Eh, kada definitivno otpocne ova nova ekipa sa Nucciom,Vernijem, pa onda onako iz zasjede uskoce Toricelli,Esposito braca,Pesce i Della Monica. A Ferri dodje kao slag na torti. Ja vjerujem da ce se barem priblizno vratiti onaj nivo koji smo imali u zlatnom periodu.
|
Edited by - King Warrior on 22/11/2009 01:08:18 |
|
|
Nameless
Average Member
525 Posts
Member since 16/09/2009 |
Posted - 22/11/2009 : 01:38:18
|
Zagor je bio prvi strip koji sam kao djecak zavolio.Tada mi je kao i vecini bio najdraži ali kad sam otkrio Martija i Dilana,pao je u drugi plan.Danas djecak u meni s vremena na vrijeme procita neku epizodu (uglavnom ove iz OP) ali mi ni približno ne pricinjavaju zadovoljstvo kao nekad.
|
|
|
kandraks
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
3914 Posts
Member since 16/03/2009 |
Posted - 22/11/2009 : 03:19:43
|
Prvi strip koji sam dobio u zivotu bio je Zagor ,,Vrac Vabasi,, i od tada pa sve do sada Zagora neprestano skupljam i citam i to druzenje traje vec 24 godine.Doduse bilo je tu i pauza ali je najbitnije da sam mu se uvjek vracao!Slazem se sa ovim koji kazu da je Zagor strip za ,,malo vecu,, djecu, da ima puno boljih i ozbiljnijih stripova ali ono sto ja trazim upravo mi Zagor nudi:bijeg od svakodnevnih problema u oazu mira!To je sve sto mi treba i sto ja trazim od stripa!Ako hocu nesto ,,teze,, sto ce me natjerati na razmisljanje uzmem dobar film,procitam dobru knjigu ali stripovi mi sluze samo za opustanje i nista vise!I pored svih svojih uspona i padova,losih i dobrih prica,odlicnih i groznih crtaca Zagor je za mene ostao Zagor jer Zagor je vjecan!!! |
Dagda, Gospodaru Noci, obasjaj svoga slugu jer on ce zlatnim srpom Druida ubrati Svetu Imelu koja otvara Vrata Nadnaravnog Svijeta...Vrata koja vode do Bogova!!! |
|
|
zlatan bihac
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
7718 Posts
Member since 24/03/2009 |
|
teller
Advanced Member
Slovenia
18879 Posts
Member since 02/06/2008 |
|
cat claw
Advanced Member
5843 Posts
Member since 06/10/2007 |
|
Rico
Advanced Member
Croatia
3955 Posts
Member since 12/10/2004 |
|
Misko iz Darwooda
New Member
171 Posts
Member since 26/02/2007 |
|
zlatan bihac
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
7718 Posts
Member since 24/03/2009 |
Posted - 22/11/2009 : 16:10:17
|
quote: Originally posted by teller
...ko bi i drugacije mislio?
ma uvijek se nade tu i tamo... sreca što su u manjini. još uvijek pamtim nek od recenica koje sam vidio na ovom forumu tipa ''zagor nije samo strip,zagor je religija'' ili ''da nije zagora ne bi ni bilo stripova na ovim prostorima'' koje su mi ostale u sjecanju, i koje govore same za sebe... |
|
|
Born To Run
Average Member
901 Posts
Member since 05/01/2009 |
Posted - 22/11/2009 : 16:14:27
|
Kad sam ja bio u osnovnoj skoli oni koji su bili ludi sa Zagorom su po pravilu bili najgori djaci. To valjda nesto govori ... |
Please allow me to introduce myself I'm a man of wealth and taste |
|
|
Vlaad
New Member
USA
217 Posts
Member since 31/07/2003 |
Posted - 22/11/2009 : 16:33:59
|
quote: Originally posted by cat claw
sve dok je medju smajlijima za komentar samo ovaj znak,zagorhejteri mogu da se pokriju usima i da cute
Ima i Mister No. |
|
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22315 Posts
Member since 10/11/2007 |
Posted - 22/11/2009 : 18:35:20
|
quote: Originally posted by Born To Run
Kad sam ja bio u osnovnoj skoli oni koji su bili ludi sa Zagorom su po pravilu bili najgori djaci. To valjda nesto govori ...
Ja sam bio "vukovac" i bio sam lud za Zagorom. Valjda i to nesto govori |
|
|
zorglub
Average Member
Serbia
529 Posts
Member since 02/09/2008 |
Posted - 22/11/2009 : 19:19:14
|
quote: Originally posted by cat claw
Nije cilj polemike nekoga ubediti u nesto, jos manje pokusati nekoga da nauci da crta. Cilj je da svaka strana iznese stav, a da neko treci (citaoci, forumasi i ini zainteresovani) imaju oba stava pred sobom i oforme svoje misljenje. Posle citanja ovog topica, neki novi citalac Zagora mu sigurno nece prici grlom u jagode i propustiti da se ne obavesti i o onim drugim (boljim stripovima. Kuckanje po forumu je inace i dobar izgovor da se ne crta Naravno da direktni ucesnici u stvaranju (crtaci, muzicari) drugacijim ocima gledaju na proizvode svoje branse. Jeste, besmisleno je obozavaocu meketanja JK objasnjavati sta je hard rok. Em sto nece nista razumeti em ce te odmah proglasiti imbecilom zaostalim u sedamdesetim. Ali to ne menja cinjenicu da je meketanje meketanje, a u hard roku se ipak nadje nesto sto je muzika. Pa jos ako taj nesrecnik slucajno ponukan raspravom i stavi neki pravi CD u plejer, postoji mala mogucnost da postepeno zameni kriterijume i s vremena na vreme pusti JK da zadovolji svog Petra Pana. Fibrini stripovi koji su spomenuti naravno nisu OK gledano sa Fosterovskog i Rejmondovskog stanovista, ali su u svim ostalim aspektima vrlo jaki (pogledajte montazu, kadrove i svetlo, a pre svega tekst). Ako bismo sve merili akademizmom, ne bismo imali ni Milera, ni Berneta, ni Prata ni Sex Pistolse. Neki put treba prepoznati ideju u losem pakovanju i zanemariti los dizajn kutije. Ali ne treba svako takvo delo stavljati na istu policu sa kvalitetnijim proizvodima. Sve (i svako) ima svoje mesto.
Sad još i slušam Jelenu Karleušu.
Što se tice Zagija, citao sam ga kao klinac, mada mi je i tada nervirala njegova nepobedivost i cesto sam navijao za njegove protivnike. Sa pojavom Veselog Cetvrtka sam ponovo poceo intezivnije da pratim strip-scenu i dao sam i Zagoru šansu. Ali mi je koncept vestern stripa u kome se pojavljuju vilenjaci, džinovske žabe i pauci i dalje malo blesav. Naravno, ko voli samo napred. Ne treba negirati ni cinjenicu da Zagor i njegova popularnost i dobra prodaja na posredan nacin u dobroj meri guraju celu strip-scenu. |
Odjednom mi se život proširio.
Kupindo |
|
|
Renky
stripovi.com suradnik
Croatia
11091 Posts
Member since 15/11/2002 |
|
Topic |
|