Author |
Topic |
|
Šovinista
New Member
Serbia
178 Posts
Member since 27/08/2009 |
Posted - 25/01/2010 : 12:23:22
|
Hm, da otvorim i ja jednu temu. :) Moj komentar je u sledecem javljanju,
Prenosim sa StripVesti:
1. Aleksandar Zograf: "Polovni svet", Službeni glasnik, Beograd 2. Aleksa Gajic i Darko Grkinic: "Tehnotajz", Sistem komiks, Beograd 3. Nil Gejman i drugi: "Sendmen", Beli put, Beograd 4. Vilijem Vens i Van Hame: "13", Marketprint, Novi Sad 5. Vil Ajzner: "Zavera", Samizdat B92, Beograd 6. "Stripolis", Kulturni centar, Zrenjanin 7. Žoan Sfar: "Mali princ", Grafart, Beograd 8. Erže: "Tintin", IPS, Beograd 9. "Oblacici u štampi", Italijanski institut za kulturu, Beograd 10. Mali izdavaci
KRITICARI BIRAJU
DESET NAJBOLJIH
STRIP
ZAVERE I OSTALO
SLOBODAN IVKOV
Prošlogodišnji dobitnik Nin-ove nagrade za roman godine Vladimir Pištalo napisao je predgovor ciji naslov "Prividenja i sablasti u Srbiji" najbolje opisuje sadržaj zbornika stripskih beleški (dnevnickih zapisa, opservacija, epistola, putopisa...) Saše Rakezica (alijas Zograf).
Kao i tokom nekoliko prethodnih sezona, "Sistem komiks" je i u 2009. najviše uložio u dostojno, luksuzno prezentovanje domaceg stvaralaštva. Izmedu dva vanserijska naslova, tvrdo ukoricene zbirke izuzetnih stripskih minijatura "Ubice kao ti i ja" crtaca Rajka Miloševica Gere, nastalih po scenarijima Španca Oskara Aibara, i doradenog izdanja "Tehnotajz" opredelili smo se za ovaj drugi, jer je od njega nastao prvi srpski dugometražni animirani film, cija je jesenja premijera pretvorena u multimedijalni dogadaj.
Nema nikakve sumnje da je "Beli put" izdavac koji je prevodeni strip u Srbiji doveo do najviših svetskih produkcijskih standarda. Svaki naslov je pažljivo odabran i besprekorno realizovan, od "100 metaka", preko Žibrinog "Potkazivaca", pa do "Torgala". S pravom se smatra da su tri knjige "Sendmena", pisca Gejmana i mnoštva crtaca, delo koje je obeležilo 2009. No, i urnebesni "Redov Bili" kapitalna je knjiga, svevremeni americki klasik.
Izmedu više sjajnih serija luksuznih albuma od izdavaca mesecnika "Stripoteka" opredelili smo se za 19. epizodu "Trinaestice" jer je s njom završena ozbiljna saga o jednoj veoma mogucoj globalnoj svetskoj zaveri.
Ajznerov stripovani opis nastanka i recepcije "Protokola Sionskih mudraca" belodano pokazuje kako se, uprkos fantasticnom tehnickom razvoju civilizacije, mentalni sklop vecine njenih nosilaca vec vekovima skoro uopšte nije promenio.
Izvanredno odštampani casopis Branka Ðukica je otvorio novi prostor za domace autore.
Izdavac koji je, preko svoje edicije "Veseli cetvrtak", strip u 2009. iz knjižara vratio na kioske, obnovivši interes najmladih, objavio je u tvrdom povezu prvu stripovanu adaptaciju Egziperijevog kultnog dela.
U unosno stripsko izdavaštvo se upustio i "IPS", i to odmah sa dva tvrdo ukoricena toma jedne klasicne francuske serije, Eržeovog "Tintina".
Da Srbija u inostranstvu predstavi ono što poseduje u stripu, kao što je to maestralno izvedeno putujucom izložbom o italijanskom stripu, na srpsku kulturu bi se drugacije gledalo.
Izuzetno su dragoceni naši izdavaci i urednici malotiražnih svezaka iza kojih uglavnom stoji samo po jedna osoba: "Stela" Zdravka Zupana (Beograd), "Komiko" Vuka Markovica (Novi Sad), Dejan Ðokovic-Dekara (Cacak -Novi Sad), Branislav Miltojevic (Niš)...
|
You can fool some people sometimes, but you can't fool all the people all the time. |
|
Šovinista
New Member
Serbia
178 Posts
Posted - 25/01/2010 : 12:30:32
|
S obzirom da je NINova nagrada za najbolje književno delo nešto cemu se u kulturnom životu pridaje ogromna pažnja, pomislio bi covek da kad ista novina pravi izbor za najbolji strip to može da bude takode velika stvar. Ali nije, što se vidi po izboru izdanja i potpunom nedostatku sluha za tendencije modernog stripa u Srbiji. Sramotna je lista od top 10 godišnjih izdanja koja se 90% sastoji od reprinta, starih izdanja i predstavljanja naslova koji su u svetu bili popularni pre 20 godina. "Mali izdavaci" kako su ovde nazvani svi koji rade male tiraže su se našli na zadnjem mestu, a svako ko malo prati scenu zna koliko je bitan jedan izdavac kao što je Lavitint, koji jedini u Srbiji ulaže u nove autore i novi srpski strip. Prvo mesto je dobio Zograf, a po tekstu bi se moglo reci da je to tako samo zato što mu je Pištalo kao prošlogodišnji dobtinik književne nagrade pisao predgovor. Tehnotajz je na drugom mestu, samo zbog filma. Koliko god mi i strip i film bili dragi, u pitanju je samo drugo izdanje stripa objavljenog pre 10 godina. "Stripolis" i "Oblacice u štampi" nisam ni video. "Sendmen" svakako zaslužuje nagradu, ali bi verovatno bilo bolje da mu je dodeljena onda kad je Beli put krenuo da ga izdaje, a ne sad.
Ne znam šta je taj Branislav Miltojevic izdao, ali mislim da stari stripovi koje izdaje Vuk iz Novog Sada cine kulturnu baštinu jednog naroda i sigurno zavreduju da se nadu na bolje mestu od desetog. |
You can fool some people sometimes, but you can't fool all the people all the time. |
Edited by - Šovinista on 25/01/2010 12:32:03 |
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29327 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 25/01/2010 : 12:55:40
|
Slazem se. Komiko, a pogotovo Lavirint bi svakako trebali biti pri vrhu. Ne mogu shvatiti kako je jedan katalog ili jedan jedni broj nekog strip casopisa vazniji od 350 stranica NOVOG stripa kojeg su napisali i nacrtali domaci autori. |
Trouble will find me |
|
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22311 Posts
Member since 10/11/2007 |
Posted - 25/01/2010 : 13:14:00
|
quote: Originally posted by Šovinista
S obzirom da je NINova nagrada za najbolje književno delo nešto cemu se u kulturnom životu pridaje ogromna pažnja, pomislio bi covek da kad ista novina pravi izbor za najbolji strip to može da bude takode velika stvar. Ali nije, što se vidi po izboru izdanja i potpunom nedostatku sluha za tendencije modernog stripa u Srbiji.
Tako je to kad najboljeg stomatologa bira grupa hirurga. Od takvih je ovakva jedna lista za ocekivati. Mali princ, poznato knjizevno djelo.Stavljaj na listu. XIII, strip sa neobicnim nazivom.Poznat, stavljaj. TINTIN, e za njega sam cuo. Stavljaj. Je li ima sta od Eisnera? Ima! Koliko stvari?Odlicno, hajde da izvlacimo slamke koji cemo staviti u top ten. Je li ima Stephen King neki strip kod nas? Nema. Jebiga, hajde da nadjemo nesto drugo.
stripovski analfabeti! |
|
|
Šovinista
New Member
Serbia
178 Posts
Posted - 25/01/2010 : 13:22:21
|
Malo grešiš. Ivkov je poznavalac stripa i njime se bavi verovatno vec 50 godina, ali to ne umanjuje pogrešnost ovakvog spiska. I jasno je meni da su i Zograf i Tehnotajz na visokim mestima zato što su domaci, ali bi ispred njih trebali da budu i Lavirint i Komiko. Ili bar da budu izmešani na prva 4 mesta. Ne vidim potrbu da se XIII stavlja na spisak uopšte, kad je Beli put izdao one odlicne Žibra stripove. Tintina je stavio zato što je klasik, i ok je da bude 8. mesto ako je drugaciji raspored na ostalim pozicijama. Ajzner, b92, Protokol sionskih mudraca... to se stavlja zato što je to uvek aktuelna tema, plus to je b92 koji je izdao strip. To bi moglo da ide na 10. mesto. |
|
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22311 Posts
Member since 10/11/2007 |
Posted - 25/01/2010 : 13:45:04
|
Ivkov je poznavalac stripa i njime se bavi verovatno vec 50 godina
Po ovoj listi se to ne moze primjetiti. Ako je to tacno, onda je napravljena jedna lista koja bi trebala da se dopadne i "kolegama" knjizevnicima. Hebes stripofile, oni su ionako podvrsta. |
|
|
Šovinista
New Member
Serbia
178 Posts
Posted - 25/01/2010 : 13:54:32
|
Ne poznajem coveka, ali sam njegove tekstove nalazio još u "Poletu" ili nekim slicnim omladinskim magazinima. Dakle, nije nemoguce to što kažeš... narocito kad pogledaš ovu listu. |
|
|
henry
Senior Member
Serbia
1465 Posts
Member since 20/09/2005 |
Posted - 25/01/2010 : 13:54:36
|
quote: Originally posted by henry
Malo grešiš. Ivkov je poznavalac stripa i njime se bavi verovatno vec 50 godina, ali to ne umanjuje pogrešnost ovakvog spiska.
Baš tako. Ivkov je poznavalac stripa, iako se cini da njegovo poznavanje seže otprilike do osme sednice CKSKS
|
Košta toliko da si ga vi, s prihodima koje imate, iz Despotije Ace Velikog teško možete priuštiti. Drž se ti svog Ace i ostavi se civiliziranog svijeta i EU, nije to za takve! |
|
|
marlowe
Advanced Member
Serbia
4279 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 25/01/2010 : 15:34:52
|
U principu, godisnja lista koju Ivkov vec godinama objavljuje u NIN-u svakako ima smisla i tezinu. Problem je, kako ga ja vidim, sto Ivkov nema potpuni uvid u kompletnu godisnju produkciju. Takodje, licno mi nije najjasniji odnos prioriteta izmedju srpskog i inostranog stripa na listi, ili premijernog ili opsteg produkcijskog ili tiraznog segmenta, ali smatram da su sve potencijalne rezerve koje pojedinac moze imati u odnosu na ovu listu rezultat ranijih godina kada je bio problem naci deset izdanja/inicijativa za samu godisnju listu. Sada je problem drugaciji - u poplavi izdanja tesko je sve ispratiti i sagledati sa jedinstvenog stanovista. U tom pogledu mislim da su Lavirint, Fabrika knjiga i Veseli cetvrtak morali imati veci rejting u 2009. godini - sto na osnovu produkcije, sto domacih radova, premijernih publikacija i/ili opsteg sireg uticaja. |
________________________ Remember, remember the fifth of November, The gunpowder, treason and plot, I see of no reason why gunpowder treason should ever be forgot. |
|
|
KuntaKinte
Senior Member
Serbia
1696 Posts
Member since 25/09/2007 |
Posted - 25/01/2010 : 22:04:13
|
Lista je lista, svako ima svoje i možemo samo da se slažemo ili ne sa tudim. Ja na primer volim Sfara, ali njegov Mali princ mi se ne bi našao ni na top 1000 za 2009.
Jedino mi je žao što je Ivkova toliko pojelo vreme. |
|
|
|
Topic |
|
|
|