forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Sta mislite o...aktuelno: WESTERN
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 27

Curunir
Advanced Member

Croatia
10369 Posts

Member since 28/07/2002

Posted - 28/11/2009 : 00:12:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Curunir a Private Message
s tobom ne pricam dok ne stavis potpis na norvesko-dansko-srpskom

Ne upuštajte se u raspravu s budalama, spustit ce vas na svoju razinu, a potom vas zatuci iskustvom.
Go to Top of Page

rommel
stripovi.com suradnik

Croatia
7436 Posts

Member since 26/11/2001

Posted - 28/11/2009 : 00:18:56  Show Profile Show Extended Profile  Send rommel a Private Message
quote:
Originally posted by jang

možda ce se situacija promeniti kada više ne bude 0% poreza za knjige (tvrde korice)

knjige su i meke korice a bit ce jad i bjeda kad to ukinu bez obzira na ovu zlocestu opasku ja sam za hc jer sve sto je mekog uveza s vremenom tezi degradaciji
Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 28/11/2009 : 00:37:48  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message
quote:
Originally posted by Curunir

s tobom ne pricam dok ne stavis potpis na norvesko-dansko-srpskom

pih, pa da me zovu izdajnikom i srbi i norvezani

Potpis u dva reda, prema pravilniku:
Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D.
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22368 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 28/11/2009 : 00:41:35  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message
quote:
Originally posted by Lord Vader89

naime....u NN svetu, papir se ne koristi, zabranjena je njegova upotreba nakon katastrofe koja je potresla zemlju, posle koje je covecanstvo odlucilo da cuva svoje sume

procitao sam nekoliko NN epizoda. Ta mora da me je zaobisla
Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 28/11/2009 : 00:44:25  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message
ma to je samo lajtmotiv, nista bitno. drugim recima, nije tesko zaobici

Potpis u dva reda, prema pravilniku:
Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D.
Go to Top of Page

mlLandj3
Average Member

Serbia
680 Posts

Member since 22/09/2009

Posted - 28/11/2009 : 17:36:38  Show Profile Show Extended Profile  Visit mlLandj3's Homepage  Send mlLandj3 a Private Message
quote:
Originally posted by King Warrior

quote:
Originally posted by Rick

Stoga se vracam na pitanje s pocetka mog (ne toliko dosadnom, nadam se) pisaniju: ako je "ono nekad" iznedrilo "ovo sad", šta možemo da ocekujemo da ce nastati od "ovog sad"
...
Dakle, šta nas ceka

Moje misljenje je da nam nije ostalo jos puno prostora u kojem strip moze da evoulira. Jasno, naletice nesto novo, ali to ce ujedno biti i posljednji trzaji.Sa pojavom videa i igrica krajem osamdesetih, strip je prezivio jedan tezak udarac, jer je to klincima prije bio jedan od rijetkih hobija sto su mogli da izaberu, odjednom su dobili alternativu. Naravno,dolaskom interneta strip je dozivio najtezi udarac sto se moze zamisliti i mada je kraj prognoziran vec prije deset godina, to se na srecu nije desilo. Naprotiv, ulaskom jednog medija kao sto je film u strip industriju, upravo dozivljavamo novo proljece i izgleda trenutno tako kao da je strip opet na putu pobjednika. Moje subjektivno misljenje je da je to samo maska i urlik jedne ranjene zvijeri koja nece pozivjeti jos dugo.Ovaj trend kombinacije stripa i filma ce uskoro biti potrosen i film ce traziti nove ideje na nekom drugom mjestu, dok ce strip padati u zaborav. Budimo realisticni, sa danasnjim razvojem tehnologije samo je pitanje vremena kada ce se pojaviti nesto novo i zadati konacni udarac stripu kao hobiju.Za maksimalno 50 godina,strip ce vjerovatno ostati u sjecanjima istoricara kao jeftina zabava "neandertalaca" sa pocetka 21 vijeka.Pored tehnoloskog, ne treba zaboraviti ni ekoloske razloge zbog kojih strip u ovoj formi za jedno vrijeme vjerovatno nece postajati. Vec vidim neke parole za nekih dvadesetak godina:
"Spasite sumu, ne koristite papir!"
Iz svih tih razloga mislim da ce malo toga novog da se pojavi i da cemo mi stripofili uskoro zivjeti od proslosti i prisjecanja starih dobrih vremena.

ajd' da kazemo da si se samo zezao.
Malo mi je muka od pricica kako su video igrice ubile strip. Mozda kod one populacije koja je i ovako i onako citala samo Velikog Bleka pa kad su to izgustirali, predjose na ovaj novi popularni medij.
A onda su odrasli i zaposlili se u lokalnom diskontu pica u kome bi do mile volje sa kolegama prepricavali kako je ovaj jeb'o onu kad su bili na ekskurziji u prvom srednje ili kad su ono marisali dnevnike u sestom osnovne.
Knjizara Plato u Beogradu ima solidnu ponudu raznih stripova i gle cuda, to je obicno najposeceniji odeljak. Profil ljudi koji "visi" tamo je prilicno intelektualne orijentacije. Napomenimo jos i to da su to uglavnom studenti, buduci inzenjeri, advokati, lekari i profesionalci raznih struka koji ce jednoga dana imati relativno bogat zivot koji ce im omoguciti kupovinu onoga sto sada kao studenti mogu samo da prelistavaju u knjizarama.
Pojava interneta je zadala jedan samar stripu u onolikoj meri kao i pojava CD- klasicnim plocama na vinilu. Muzicka industrija je zabelezila jeftini poen omogucivsi stampanje muzike na daleko jeftinijem mediju. Sada, dvadesetak godina kasnije ja molim Boga da se neko seti da vrati ploce jer je CD kao nosac zvuka uzasno nepostojan. Muzika se daunloaduje sa raznih sajtova, kompjuteri se uvek iznova kupuju kako se pojavi bolja konfiguracija, kad kupis novi komp, trudis se da sacuvane podatke prebacis na novi hard disk, u tom procesu se pola toga izgubi, i onda sve to izgubi smisao. Ja danas, od gomile muzike koju sam ranije pakovao na kompjuter zbog svega ovoga, nemam nista! Odrekao sam se svega i zadovoljavam se iskljucivo radiom. Gle cuda, i njega su progasili mrtvim nakon pojave televizije.
Stripovi se citaju skenirani, postoje cak i interaktivne stranice ge imas stilizovano okretanje listova ali sve se na kraju svede na recenicu iz filma "Lepa sela, lepo gore": "Ti si, profesore profitir'o s tim tvojim knjigama. Da si krao televizore k'o ovi drugi, gdje bi sad imao da ga ustekas!"
Toliko o formi a sto se tice sustine, to jest ideje, motiva da se ljudi uopste izrazavaju kroz strip ili bilo koji drugi medij, pa samo se podsetimo da je krajem devetnaestog veka dat predlog da se ugasi americki zavod za patente posto je, eto, sve sto je imalo da se izmisli, vec izmisljeno.

Edited by - mlLandj3 on 28/11/2009 17:39:38
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22368 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 28/11/2009 : 18:08:30  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message
quote:
Originally posted by mlLandj3

1. ajd' da kazemo da si se samo zezao.

2. Malo mi je muka od pricica kako su video igrice ubile strip.

1. ma kakvi

2. Ko to kaze? Ja? Procitaj pazljivije moj post.

Sto se tice ostatka posta i nekih poredjenja, tu iskreno ne vidim neku vecu vezu sa buducnosti stripa.
Go to Top of Page

mlLandj3
Average Member

Serbia
680 Posts

Member since 22/09/2009

Posted - 28/11/2009 : 18:49:20  Show Profile Show Extended Profile  Visit mlLandj3's Homepage  Send mlLandj3 a Private Message
quote:

quote:

1. ma kakvi

Sto se tice ostatka posta i nekih poredjenja, tu iskreno ne vidim neku vecu vezu sa buducnosti stripa.

citam ga po ko zna koji put i ne mogu da se otmem utisku da si se zezao, zaista. Hajde priznaj da jesi, nije lepo da obmanjujes ljude.
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22368 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 28/11/2009 : 19:41:00  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message
quote:

quote:

quote:

1. ma kakvi

citam ga po ko zna koji put i ne mogu da se otmem utisku da si se zezao, zaista. Hajde priznaj da jesi, nije lepo da obmanjujes ljude.

procitaj jos koji put, mozda ti prorade klikeri i napokon skontas

ok, dosta ovih teenagerskih nadmudrivanja, idemo dalje sa temom
Go to Top of Page

Misko iz Darwooda
New Member

171 Posts

Member since 26/02/2007

Posted - 29/11/2009 : 12:11:04  Show Profile Show Extended Profile  Send Misko iz Darwooda a Private Message
ovi moderniji stripovi imaju raznolikije teme,ne ogranicavaju se na
vestern i superheroje.
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25985 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 29/11/2009 : 12:31:04  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message
quote:
Originally posted by Misko iz Darwooda

vestern i superheroje.

To bi se reklo da su oni "stari" stripovi imali samo te dve teme???

I am legion. I do not forget. I do not forgive.

Go to Top of Page

Curunir
Advanced Member

Croatia
10369 Posts

Member since 28/07/2002

Posted - 29/11/2009 : 15:55:57  Show Profile Show Extended Profile  Send Curunir a Private Message
zar nisu? evo rip kirbi je poglavica vijandota s telekinetskim mocima, a kraljevic hrabratnikovic mutirani potomak atlantidskog kralja koji u slobodno vrijeme voli navuci perjanicu i otplesati ples kiše

Ne upuštajte se u raspravu s budalama, spustit ce vas na svoju razinu, a potom vas zatuci iskustvom.
Go to Top of Page

Misko iz Darwooda
New Member

171 Posts

Member since 26/02/2007

Posted - 29/11/2009 : 16:40:32  Show Profile Show Extended Profile  Send Misko iz Darwooda a Private Message
quote:
Originally posted by manhunter

quote:
Originally posted by Misko iz Darwooda

vestern i superheroje.

To bi se reklo da su oni "stari" stripovi imali samo te dve teme???

ne,bilo ih je ipak malo više ali mi se neda nabrajati ih
()ali ovi noviji svakako imaju šire obzore.
Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 02/12/2009 : 08:13:52  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message
Ajmo da probamo ovako:
Ono nekad se pamtilo, a ovo danas je sezonska razbibriga.
Opazanja da pricam sa stanovista matorog zvocala arogantno odbijam.
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22368 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 04/12/2009 : 16:37:57  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message

11. Nasilje

Skoro pa u svakom stripu sastavni dio radnje je nasilje i to u raznim oblicima. Imamo Disney,Lucky Luke i Asterix gdje vecinom imamo oblik nasilja u tucama. Bonelli,USA heroji i vecina drugih stripova sirom svijeta, pored tuce sadrze ubijanje. BD ide korak dalje i pored navedenih stvari nije rijetkost da se prikazuju detaljna ubijanja na strasni nacin kao sto je klanje ili mucenja, takodje cesto se u tim stripovima pojavljuju silovanja i pedofilija, oblici nasilja koja su u drugim stripovima rijetkost ili ih nema uopste. Izgleda da strip podrzava razlicite oblike nasilja, koje upravo vecina nas u stvarnosti osudjuje, mada mi se cini da u stripovima to i ne registrujemo.Ako se malo bolje razmisli moze se doci do zakljucka da su Tex,Dylan i co. nista manje do masovne ubice jer se njihove zrtve mogu sabirati u stotinama.Ako pricamo o samoodbrani, pa ko mora vec da iz tog razloga ubije nekoliko stotina ljudi?!Ipak izgovor vecine junaka je da se bore za pravdu i mir,pa da li je masovno ubijanje stvarno pravi put za rijesenje kojem teze?
Mene su neke scene iz stripova bas potresle, prije svega pomenuto silovanje i pedofilija sto su za mene ,barem u stripu, najgori oblici nasilja.Naravno nista manje grozno su neki stripovi gdje se prikazuju masakriranja djece.
Sta mislite o nasilju u stripovima? Koji stripovi su ostavili gorak ukus na vas i o cemu se radilo?
Go to Top of Page

drakulloni
Senior Member

1317 Posts

Member since 25/09/2009

Posted - 04/12/2009 : 17:26:53  Show Profile Show Extended Profile  Send drakulloni a Private Message
To je samo kritika, a ne podržavanje. Verovatno je da ima i izuzetaka, ali nisu stripovi puni nasilja zato sto podrzavaju tu ideju, vec je svet otiso u....

Stripovi su vise kao refleksija svega toga. Autori predstavljaju svet onakvim kakav jeste, ili kroz razlicite paralele docaravaju realno stanje.

Lepo je promenniti se...Jos je lepse promeniti se zauvek.
Go to Top of Page

Archy
stripovi.com suradnik

Croatia
1448 Posts

Member since 27/11/2008

Posted - 04/12/2009 : 18:22:14  Show Profile Show Extended Profile  Send Archy a Private Message
Meni je nasilje u stripovima OK. Daje neku ozbiljnost i napetost radnji.

No sikiriki
Go to Top of Page

swamp thing
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4078 Posts

Member since 05/08/2009

Posted - 04/12/2009 : 19:42:07  Show Profile Show Extended Profile  Send swamp thing a Private Message
Mene je najvise potresao Maus, a od scena kada glavnom liku u ''The Crow'' siluju i ubijaju zenu mi nikako nije bilo svejedno... :(
Po meni dva najstrasnija stripa...
Go to Top of Page

Obi-wan
Advanced Member

Croatia
13782 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 04/12/2009 : 19:56:52  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message
Kratko:
U stripu što više nasilja, u stvarnosti što manje...

What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine.
Go to Top of Page

Bruce Springsteen
Advanced Member

5549 Posts

Member since 28/10/2008

Posted - 04/12/2009 : 20:16:53  Show Profile Show Extended Profile  Send Bruce Springsteen a Private Message
Vecina nas iz starije generacije rasla je uz stripove gde su nasilje i slicne stvari bile tabu teme, tako da pretpostavljam da se isti više zgražavaju nasilja u stripu i izbegavaju takve stripove, dok mlade generacije više prihvataju takvo štivo jer i sama današnjica ih vaspitava i tera na to.

Edited by - Bruce Springsteen on 04/12/2009 20:18:24
Go to Top of Page

teller
Advanced Member

Slovenia
19468 Posts

Member since 02/06/2008

Posted - 04/12/2009 : 21:07:52  Show Profile Show Extended Profile  Send teller an AOL message  Send teller an ICQ Message  Send teller a Yahoo! Message
mrzim nasilje, dok mi u stripovima ne smeta,cak daje neku dozu ozbiljnosti...kako
rece vec Archy...volim i završetke/krajeve prica sa tužnim završetkima...valjda su mi dosadili
svi oni hepyendi.

CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI!
STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
Go to Top of Page

tumen
Advanced Member

Serbia
3764 Posts

Member since 29/12/2008

Posted - 04/12/2009 : 22:20:06  Show Profile Show Extended Profile  Send tumen a Private Message
Nasilje u stripu je neminovnost,daje mu vecu dozu ozbiljnosti,ali mislim da se ipak sve više sa tim preteruje i da se pojavljuju neke poprilicno ogavne stvari.Ako je generalni trend u svetu da se takve stvari što više potiskuju,ne vidim zašto bi i stripovi bili izuzetak?Da se razumemo,mislim na zaista mucne i ogavne stvari kojih ima u nekim stripovima.
No,što se tice stripova koji su uglavnom popularni na ovim prostorima,a pogotovo Bonelijevih,mislim da je tu situacija zadovoljavajuca i da je u onim starijim izdanjima cak falilo nasilje jer je sve izgledalo kao caša slatke limunade.
Go to Top of Page

Poli
Advanced Member

Slovenia
38181 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 04/12/2009 : 22:48:58  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message
Eto, King Warrior me preticao. Vec neko vrijeme sam mislio otvoriti topic "Nasilje u stripu" a nikako da krenem.

Zanimljivo je kako se tolerise nasilje u stripovima koji su dostupni djeci, a u istim stripovima je golota jos uvijek vise/manje tabu. Ima iznimka, naravno (DD, ...). Propagira se cuga i pljuga... ma gdje to nas Svijet ide.

To sto sam se ja pitao je, kako to da ima toliko pucanja i ubijanja u stripovima, a ti isti stripovi se onda i najbolje prodaju; mada ne moze se ovdje opcenito govoriti.
Pa hajde da uzmemo za primjer samo Bonelli ediciju, jer je i najrasirenija na ovom podrucju (pustimo za cas Alana Forda, franc./belg. skolu i Yankieje).
Vecina stripova u SBE je povezana sa pucanjem, ubijanjem, glavnom liku ni u kom smislu nije strano oruzje. Odakle to? Zar stvarno treba svaki prosjecan strip koji je namjenjen sirokoj masi imati strijeljanje, mrtve...
Pa u svakodnevnom zivotu se ne susrecujemo sa toliko nasilja, vise manje. No, mi nismo superjunaci, jel (sad ce netko, "Ko to kaze!?" ), a nas zivot i nije toliko zanimljiv, da bi bio napravljen strip prema njemu. Za vecinu sigurno ne bi, ali meni su stripovi poput Svagdanje borbe, Potocica, Put u Italiju,... (da nabrojim samo nekoliko znanih u zadnjem casu) uvijek pravi melem.
Ali da li bi uspijela i neka duga serija (bez ubijanja)... hmmm, sigurno ne za fan bazu na primjerice Texa u Italiji.

Da se razumijemo, i meni pasu svi ti stripovi (mislim na SBE), ali ponekad i pretjeraju i dotjeraju sa tim "superjunastvom i I-am-always-right attitudom, bad ass machoti", previse ponavljanja onda od epizode do epizode..... zeeev.
Zato mi se vec od pocetka svidio Mister No jer su barem pokusali da ga prikazu realnije, sa porocima, mada je i on potamanio ohoho njih. Naravno, tu je i Ken Parker, ali da ostanemo kod SBE.

Pitanje - moze li kod SBE uspijeti neki duzi serijal (znaci, ne one shot ili nesto kratko od recimo 18 dijelova!) a da mu glavni lik nije opaki pistolero ili pametnjakovic ili zenskaros?

Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See

Edited by - Poli on 04/12/2009 22:51:00
Go to Top of Page

mamlaz
Advanced Member

Croatia
9955 Posts

Member since 28/02/2004

Posted - 04/12/2009 : 23:14:58  Show Profile Show Extended Profile  Visit mamlaz's Homepage  Send mamlaz a Private Message
nasilje u stripu je super stvar. cini mi se da je realnost sigurno mjesto:)

Mrzim mrznju!
Go to Top of Page

culfis
Advanced Member

6738 Posts

Member since 01/12/2006

Posted - 04/12/2009 : 23:32:22  Show Profile Show Extended Profile  Send culfis a Private Message
nasilje u darkvudu, akt nasilja,...

Jel to štos iz Minhena?
Go to Top of Page
Page: of 27 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.31 seconds. Snitz Forums 2000