Author |
Topic |
kandraks
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
3914 Posts
Member since 16/03/2009 |
Posted - 25/11/2009 : 21:36:19
|
Cinjenica je da HC izgleda bolje i na polici a bogami i u ruci ali sam ipak za SC! Bitno mi je uzivam u stripu a ne kakve su mu korice... |
Dagda, Gospodaru Noci, obasjaj svoga slugu jer on ce zlatnim srpom Druida ubrati Svetu Imelu koja otvara Vrata Nadnaravnog Svijeta...Vrata koja vode do Bogova!!! |
|
|
Bruce Springsteen
Advanced Member
5545 Posts
Member since 28/10/2008 |
Posted - 25/11/2009 : 22:02:21
|
quote: Originally posted by kandraks
Cinjenica je da HC izgleda bolje i na polici a bogami i u ruci ali sam ipak za SC! Bitno mi je uzivam u stripu a ne kakve su mu korice...
Ne bih se složio da HC bolje izgleda u ruci od SC Naravno veoma je bitan uvez i lepak kad je u pitanju SC Recimo OP Zagora "Velika zavera" sa svojih 390 strana i odlicnim uvezom odlicno izgleda pri citanju i dodiru, dok recimo takvo izdanje sa tim brojem strana u HC izgdleda baš glomazno i teško
@ Gil-galad
Izvini na ponovno pominjane Zagora, ali šta ceš...
|
|
|
mladjo
Advanced Member
Croatia
20013 Posts
Member since 15/04/2007 |
|
Rick
Average Member
Serbia
900 Posts
Member since 21/01/2009 |
Posted - 25/11/2009 : 23:34:45
|
quote: Originally posted by Bruce Springsteen Ne bih se složio da HC bolje izgleda u ruci od SC Naravno veoma je bitan uvez i lepak kad je u pitanju SC Recimo OP Zagora "Velika zavera" sa svojih 390 strana i odlicnim uvezom odlicno izgleda pri citanju i dodiru, dok recimo takvo izdanje sa tim brojem strana u HC izgdleda baš glomazno i teško
Slažem se sa ovim, Bruse. Uvek je pitanje šta se dobija, a šta gubi. Pojedini stripovi zahtevaju HC, ali kod vecine Bonelijevaca to nije slucaj. Na kraju, kao što rece naš drug druid- pre HC bitniji je sam strip, a uživali smo i školovali se kao citaoci na beloj (u boljoj varijanti) ili požuteloj (kod jedva pronadjenih starijih primeraka) roto-hartiji ZS, LMS i mnogih drugih izdanja. A ovde, kako vidim, bar kada je o stripu rec, uglavnom sve samo vukovci! |
"Duh Sa Sekirom nikada nije zaista napustio Darkwood. I dalje pazi na svoje kraljevstvo i nasledje. I ponekad se javi, kao pozdrav, ili opomena, kako kome." |
|
|
Bruce Springsteen
Advanced Member
5545 Posts
Member since 28/10/2008 |
Posted - 25/11/2009 : 23:43:36
|
quote: Originally posted by Rick
quote: Originally posted by Bruce Springsteen Ne bih se složio da HC bolje izgleda u ruci od SC Naravno veoma je bitan uvez i lepak kad je u pitanju SC Recimo OP Zagora "Velika zavera" sa svojih 390 strana i odlicnim uvezom odlicno izgleda pri citanju i dodiru, dok recimo takvo izdanje sa tim brojem strana u HC izgdleda baš glomazno i teško
Slažem se sa ovim, Bruse. Uvek je pitanje šta se dobija, a šta gubi. Pojedini stripovi zahtevaju HC, ali kod vecine Bonelijevaca to nije slucaj. Na kraju, kao što rece naš drug druid- pre HC bitniji je sam strip, a uživali smo i školovali se kao citaoci na beloj (u boljoj varijanti) ili požuteloj (kod jedva pronadjenih starijih primeraka) roto-hartiji ZS, LMS i mnogih drugih izdanja. A ovde, kako vidim, bar kada je o stripu rec, uglavnom sve samo vukovci!
Ima tu još jedna stvar kod HC, što cini mi se kad ga uzmeš u ruke više vodiš racuna da ga ne oštetiš (ne daj bože da se zakaci slucajno u vitrinu ili ti ispadne iz ruke na pod i odu tvrde stranice ili rikna). Kod SC je sve to nekako jednostavnije i lepršavije za citanje |
|
|
Grujah.
Advanced Member
Serbia
3254 Posts
Member since 28/07/2009 |
Posted - 25/11/2009 : 23:55:46
|
Meni se u globalu više svida HC. Ja sam komentarisao HC onako kako je sad kod nas na tržištu.. znaci nerealna razlika u ceni izmedju HC i SC. Da je razlika u ceni tipa 100 dinara za manja a 200 za veca izdanja, kupovao bi HC za podosta izdanja. a ovako BP izda Watchmena u SC za 2200 a HC za 3100, HC mi se više svida, ali hebe mi se za korice kada za novce od njih mogu da kupim još jednu graficku novelu. |
Edited by - Grujah. on 26/11/2009 00:39:13 |
|
|
Nameless
Average Member
525 Posts
Member since 16/09/2009 |
Posted - 26/11/2009 : 00:05:53
|
Meni je hc draži,ali zbog nerealne razlike u cijenama ipak bi prije kupio sc.Kod kiosk izdanja nemam dilemu,jer je tu hc cisto bacanje para.
|
|
|
Nameless
Average Member
525 Posts
Member since 16/09/2009 |
Posted - 26/11/2009 : 00:05:57
|
Meni je hc draži,ali zbog nerealne razlike u cijenama ipak bi prije kupio sc.Kod kiosk izdanja nemam dilemu,jer je tu hc cisto bacanje para.
|
|
|
jang
Advanced Member
Slovenia
10970 Posts
Member since 01/11/2002 |
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22313 Posts
Member since 10/11/2007 |
Posted - 27/11/2009 : 17:24:42
|
10. Nekad i sad
kolega Rick je dao ideju za sljedecu temu:
koliko vam nedostaju negde napred (gore) pomenuti klasicari poput Rejmonda, Fostera, Hogarta, Kanifa, Vilijamsona... radovi slicni njihovim? Meni- neopisivo!
Danas je, cini mi se, strip industrija prepuna prinaucenih zanatlija, koji zahvaljujuci ekspanziji tržišta imaju visoke tiraže i zaradjuju dobre pare. Ista situacija je i kod amera, i kod žabara i kod petlova. Danas se u svetu stripa mnogo crta, ali se retko kada pripoveda na onaj pravi, da ne kažem stari, nacin. Mislite li da se pristup stripu promenio nabolje ili nagore? I kod izdavaca i kod autora?
Da bi mogli da ukljucimo i sire mase u raspravu jer ne znaju svi imena poput Hogarta ili Rejmonda, prosiricemo temu na nekad i sad. Sta je prije bolje bilo, a sta danas? Koliko vam nedostaju "stara" vremena kada se radi o stripovima? Posto je pojam "nekad" relativan, neka svako odluci za sebe koje vrijeme ce da uzme za ono "prije", posto to varira kod ljudi koji su 15 ili 55 godina stari. |
|
|
Obi-wan
Advanced Member
Croatia
13782 Posts
Member since 29/08/2004 |
Posted - 27/11/2009 : 17:39:24
|
Mjenjaža sa drugim klincima pa odmah na citanje - 30 komada odjednom, zaliveno sokom i grickalicama... Pa u trafiki novi Zagor pa cekanje na nastavak pa stari podere novog Zagora zbog ocjene 4 iz muzickog... Those were the days... |
What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine. |
|
|
mladjo
Advanced Member
Croatia
20013 Posts
Member since 15/04/2007 |
Posted - 27/11/2009 : 17:43:39
|
Osobno, mislim da je crtež poprilicno evoluirao u odnosu na prošla vremena. Zapravo, ta tendencija je maltene pravocrtna. Mnogi stariji crteži djeluju "arhaicno", što, naravno, ne mora biti ništa loše.Vrlo veliki broj takvih crteža je i danas izvrstan, a dosta njih su i bolji od "modernih". Makar, generalno, mislim da se danas puno bolje crta. Naravno, ovo je objektivno stajalište. Mnogi(pa i ja, naravno) volimo mnoge "stare" stripove iz ciste subjektivnosti... |
COUNT ZERO INTERRUPT an interrupt of a process decrements a counter to zero
|
|
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22313 Posts
Posted - 27/11/2009 : 18:11:26
|
Generalno mislim da se sve promijenilo na bolje. Crtez je kako kaze mladjo evoluirao. Prije je stvarno tako bilo da su stripovi bili "stisnuti" u perfektno odmjerene kvadratice i bilo je puno manje eksperimentisanja.Price su bile naivnije, da nepricamo o stvarima kao sto su sex/gola tijela i neke vrste nasilja koje su bile tabu u stripovima za sire mase.Price su rijetko bile komplikovane i nacin pripovijedanja dosta jednostavniji uporedjejuci sa nekim autorskim novelama od danas. Svakako, ono sta je bilo bolje prije je nacin na koji su se dozivljavali stripovi. Odlazak do kioska na Ilidzi ispred samoposluge ili do onog na autobuskoj stanici je bio vrhunac dana i prekriven nekom magijom koju danas ne mogu da objasnim. Kada stanem ispred kioska i gledam ta dva,tri stripa, bilo je isto kao kad Gollum vidi prsten. Danas odlazak u jedan shop sa hiljadama stripovima prestavlja rutinsku posjetu bez ikakve carolije. |
|
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik
France
9616 Posts
Member since 05/07/2007 |
Posted - 27/11/2009 : 18:45:14
|
slazem se sa king warriorom. iako sam gneracija `89, i ja sam poceo svoju strip karijeru momentima kada sam skupljao dukate po kuci da bih kupio horusove stripove na kiosku, ili neki pojedinacni jeftiniji komad kad sam otkrio darkvud. pa kad idem u skolu, uvek prodjem pored kioska da vidim jel se pojavilo nesto novo, tacno sam tako razvio senzor za stripove, mogu da ih naciljam na kilometar i tako natenane bogatim svoju kolekciju od 20-30 primeraka polako ali sigurno, pa ih premestam na manje police, da bi prividno izgledalo da ih ima vise....eh....
danas....uvek kupujem stripove na gomili, naguram ih na policu.... mislim, procitam ja sve, sto se toga tice, isto je ostalo, i citanje, i refleksije, ali nije merak isti
ono....sve sto jednom poraste, izgubi dusu |
Potpis u dva reda, prema pravilniku: Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D. |
|
|
Rick
Average Member
Serbia
900 Posts
Member since 21/01/2009 |
Posted - 27/11/2009 : 18:45:33
|
Hvala još jednom, King. Unapred se izvinjavam na obimnom postu.
Temu sam predložio iz više razloga. U svojoj evoluciji strip kao forma razvijao se, logicno, na osnovama koje su postavili klasicari. Ono što je, po meni, vredno zapažanja, jeste cinjenica da je "ono nekad" iznedrilo "ovo sad", i da je povratni proces u razvoju stripa, onaj koji bi oznacio korak ili dva nazad, uslovno receno, ka kvalitetima, i manama, naravno, klasicara, teško moguc. Pre svega, zbog toga što se percepcija kod citalaca znatno promenila. Strip je znatno napredovao pre svega u kontekstu razvoja scenarija. Sama njihova kompleksnost, kao i opseg tema koje se obradjuju i razliciti pristupi prici i pricanju, naterali su kriticare da strip oslobode vezanosti za pojam "razonoda mladjih naraštaja". Tome su ponajviše kumovali autori poput Milera, Mora, Žiroa, Sklavija,... Razvoj animacije, i poslednje decenije prisutna jaka veza izmedju filma i stripa, umnogome namecu autorima zahteve kojih inace ne bi bilo. Za to nam ne treba veci dokaz od cinjenice da je Dizni kupio Marvel, a Warner DC Comics. Pripoveda se i dalje u stripu, i pripovedaju se cesto dobre price, ali meni, ipak, nedostaje strip kao strip! Ne strip kao dopuna ili dalji rodjak animacije ili filma, ma koliko ta veza bila logicna. Stoga se vracam na pitanje s pocetka mog (ne toliko dosadnom, nadam se) pisaniju: ako je "ono nekad" iznedrilo "ovo sad", šta možemo da ocekujemo da ce nastati od "ovog sad" Volim Bonelija zato što se, izuzev malih izuzetaka, drži malo dalje od stalnog prekrajnja trendova, i što i dalje cuva vrednosti klasicara. Daleko od toga da to ne radi i puno izdavaca drugih škola stripa. Ja, ipak, ne mogu da se oslobodim utiska da se precesto stvaraju simbioze pravaca koji se po svojim osnovnim odlikama isuviše razlikuju. Dakle, šta nas ceka |
"Duh Sa Sekirom nikada nije zaista napustio Darkwood. I dalje pazi na svoje kraljevstvo i nasledje. I ponekad se javi, kao pozdrav, ili opomena, kako kome." |
|
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22313 Posts
Posted - 27/11/2009 : 19:42:48
|
Stoga se vracam na pitanje s pocetka mog (ne toliko dosadnom, nadam se) pisaniju: ako je "ono nekad" iznedrilo "ovo sad", šta možemo da ocekujemo da ce nastati od "ovog sad" ... Dakle, šta nas ceka
Moje misljenje je da nam nije ostalo jos puno prostora u kojem strip moze da evoulira. Jasno, naletice nesto novo, ali to ce ujedno biti i posljednji trzaji.Sa pojavom videa i igrica krajem osamdesetih, strip je prezivio jedan tezak udarac, jer je to klincima prije bio jedan od rijetkih hobija sto su mogli da izaberu, odjednom su dobili alternativu. Naravno,dolaskom interneta strip je dozivio najtezi udarac sto se moze zamisliti i mada je kraj prognoziran vec prije deset godina, to se na srecu nije desilo. Naprotiv, ulaskom jednog medija kao sto je film u strip industriju, upravo dozivljavamo novo proljece i izgleda trenutno tako kao da je strip opet na putu pobjednika. Moje subjektivno misljenje je da je to samo maska i urlik jedne ranjene zvijeri koja nece pozivjeti jos dugo.Ovaj trend kombinacije stripa i filma ce uskoro biti potrosen i film ce traziti nove ideje na nekom drugom mjestu, dok ce strip padati u zaborav. Budimo realisticni, sa danasnjim razvojem tehnologije samo je pitanje vremena kada ce se pojaviti nesto novo i zadati konacni udarac stripu kao hobiju.Za maksimalno 50 godina,strip ce vjerovatno ostati u sjecanjima istoricara kao jeftina zabava "neandertalaca" sa pocetka 21 vijeka.Pored tehnoloskog, ne treba zaboraviti ni ekoloske razloge zbog kojih strip u ovoj formi za jedno vrijeme vjerovatno nece postajati. Vec vidim neke parole za nekih dvadesetak godina: "Spasite sumu, ne koristite papir!" Iz svih tih razloga mislim da ce malo toga novog da se pojavi i da cemo mi stripofili uskoro zivjeti od proslosti i prisjecanja starih dobrih vremena.
|
|
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik
France
9616 Posts
Posted - 27/11/2009 : 21:24:22
|
ti si to poceo da citas Nathan Nevera, a ne javljas se odao si se |
Potpis u dva reda, prema pravilniku: Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D. |
|
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22313 Posts
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik
France
9616 Posts
Posted - 27/11/2009 : 22:15:37
|
quote:
"Spasite sumu, ne koristite papir!"
dzaba ti da se vadis
|
|
|
drakulloni
Senior Member
1317 Posts
Member since 25/09/2009 |
Posted - 27/11/2009 : 22:19:42
|
Izmislice se vestacki papir i stripovi ce ziveti jos dugo.
A ta prica nekad i sad ne vodi nikuda. Ubice vas romantika
Stripovi su u produkcijskom smislu dosta napredovali, i uvek ce biti umova koji ce na scenu izbaciti nesto novo i nesto osvezavajuce. To je antropoloska stvar, kotinuitet civilizacijskih tokova
Strip je relativno nova umetnost, nastala u 18-19veku(ako sam pogresio neka me neko ispravi). Logicno je da ce jos puno napredovati. Ako nastak 9.umetnosti uporedimo sa nekim drugim, starijim umetnostima, NPR:muzikom, sta tek tu da kazemo? Da je muzika vec odavno prevazidjena i da danas uopste ne postoji. Ne bih ja to rekao, iako sam ljubitelj bluza i rock'n'rolla. On je danas degradiran, ali zazivece ponovo. Isto vazi i za strip. U nekom trenutku dodje do zasicenja i zamora materjala, ali se posle nekog perioda pojavi nesto inovativno.
A samo je MR.NO vecan |
Lepo je promenniti se...Jos je lepse promeniti se zauvek. |
|
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22313 Posts
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik
France
9616 Posts
Posted - 27/11/2009 : 22:34:26
|
quote: Originally posted by King Warrior
i dalje ne kontam, majke mi
ma kontam da ne kontas, samo se zezam malo
naime....u NN svetu, papir se ne koristi, zabranjena je njegova upotreba nakon katastrofe koja je potresla zemlju, posle koje je covecanstvo odlucilo da cuva svoje sume |
|
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25288 Posts
Member since 17/09/2004 |
|
Curunir
Advanced Member
Croatia
10369 Posts
Member since 28/07/2002 |
Posted - 27/11/2009 : 23:38:34
|
quote: Originally posted by Lord Vader89
[quote] "Spalite sumu, koristite papir!"
e to je vec geslo dostojno potpisa |
Ne upuštajte se u raspravu s budalama, spustit ce vas na svoju razinu, a potom vas zatuci iskustvom. |
|
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik
France
9616 Posts
Posted - 27/11/2009 : 23:58:54
|
uplasi me, ja reko o mom potpisu pricas |
|
|
Topic |
|
|
|