forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Sta mislite o...aktuelno: WESTERN
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 27

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9616 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 09/12/2009 : 00:40:57  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message
quote:
Originally posted by Mhejl

Juce sam citao stare epizode Srebrnog letaca i crtec je ocajan!

Steta, ne bih se slozio sa tobom....

Potpis u dva reda, prema pravilniku:
Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D.
Go to Top of Page

culfis
Advanced Member

6738 Posts

Member since 01/12/2006

Posted - 09/12/2009 : 00:56:33  Show Profile Show Extended Profile  Send culfis a Private Message

Jel to štos iz Minhena?
Go to Top of Page

Djeno
Junior Member

South Sandwich Islands
311 Posts

Member since 20/10/2009

Posted - 09/12/2009 : 01:48:20  Show Profile Show Extended Profile  Visit Djeno's Homepage  Send Djeno a Private Message
quote:
Originally posted by cat claw

@djeno
S obzirom sta citas i cemu se divis, nije ni cudo da sve pogresno shvatas.

bitno da si ti sve shvatio, legendo, pa sada samo još prosipaš mudrosti k'o penzioner. jbt, dode mi da ritualno spalim tarzana u znak protesta.

quote:
Originally posted by Beva

Ne znam, na blogu valjda postavlja radove koje najviše voli crtati, i to nisu neki upecatljivi kadrovi koji meni stvaraju dojam da on uopce brine o karakterizaciji likova, to je samo krv...

strip je strip, a skice su skice. ako hoceš karakterizaciju likova kupi strip (ili mazni sa neta) pa citaj. kao što obi-wan rece: invincible, ili ti nepobedivi je jedan od boljih stripova koji trenutno dolaze sa americkog tržišta i sigurno je da ga vredi pogledati.

quote:

Kako to radi majstor (mislim na izražajnost lica, ne na ljubavnu pricu :D), možeš vidjeti na ovom crtežu genijalnog Angela Stana (prije ili poslije uvijek pricam o njemu :D):

'vako sam ja brljao po fotošopu kad mi je caca kupio prvi komp. taj smudge-efekat je posebno ogavan.

a ako imaš oci u glavi videceš da ovaj mladi frajer ima usne ko cevape + mu je leva ruka duža od desne. 'ebo takvu majstoriju.

quote:
Originally posted by Mhejl

A što se tice superherojskog stila crtanja, to su cesto najobicnije gnjusobe od crteža, kao ovaj gore. Juce sam citao stare epizode Srebrnog letaca i crtec je ocajan!

cuj ovo. još ceš poceti da nas ubeduješ kako kirby ne valja ništa. vidim da si i ti jak kriticar kao i tvoj drug bevo.

www.bogdanovic.deviantart.com
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6026 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 09/12/2009 : 07:21:59  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message
quote:
Originally posted by Djeno

'vako sam ja brljao po fotošopu kad mi je caca kupio prvi komp. taj smudge-efekat je posebno ogavan.

a ako imaš oci u glavi videceš da ovaj mladi frajer ima usne ko cevape + mu je leva ruka duža od desne. 'ebo takvu majstoriju.

Takve efekte ne koristi u stripu, ovo je crtež za potrebe nekakve strip konvencije... Inace sjenci kao na ovom crtežu:

Ruke nisu u disproporciji, a usne, kakve to veze ima? Covjek ih tako crta, meni se svida njegov stil... Stvar je u izrazima lica, kad pogledam Stanove Dylana i Groucha ja vidim kako se osjecaju... Dok, recimo, kod Ottleya, to nije slucaj.. Kažem, dobra tehnika, ali nije to to...

Odmakli smo od teme, nadam se bar da nije dosadno...

Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213
Go to Top of Page

Barker
Advanced Member

Fyro Macedonia
4647 Posts

Member since 10/10/2003

Posted - 09/12/2009 : 08:35:28  Show Profile Show Extended Profile  Send Barker a Private Message
i sta sad ja nesrecnik da radim kad volem i stana i otlija? :D
(ovo sad zvuci kao neki opak trougao :) )

a zar ne bi bilo bolje da se za svaku temu otvara novi topik, posto ovako postaje konfuzno, a i ne zanimaju me sve teme, pa ako bi moglo...

Bistro i duboko nebo utociste pruza!
Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 09/12/2009 : 08:45:30  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message
quote:
Originally posted by culfis

Drugog sam citao.
Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 09/12/2009 : 16:38:44  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message
@djeno
Uopste nisi ozbiljan za bilo kakvu diskusiju. Covek koji ne shvata da penzioneri nisu samo zvocala nego govore na osnovu nekog stecenog znanja i iskustva nije vredan paznje a jos manje postova.
Tarzane slobodno spali. Za takve stripove je uvreda da ih u rukama drzi neko kao ti.
Go to Top of Page

Djeno
Junior Member

South Sandwich Islands
311 Posts

Member since 20/10/2009

Posted - 09/12/2009 : 17:50:44  Show Profile Show Extended Profile  Visit Djeno's Homepage  Send Djeno a Private Message
quote:

Takve efekte ne koristi u stripu, ovo je crtež za potrebe nekakve strip konvencije... Inace sjenci kao na ovom crtežu:

ovo je vec nešto.

quote:

Ruke nisu u disproporciji...

jesu jesu. uzmi lenjir pa izmeri.

quote:
Originally posted by Barker

a zar ne bi bilo bolje da se za svaku temu otvara novi topik, posto ovako postaje konfuzno, a i ne zanimaju me sve teme, pa ako bi moglo...

podržavam.

quote:
Originally posted by cat claw

@djeno
Covek koji ne shvata da penzioneri nisu samo zvocala nego govore na osnovu nekog stecenog znanja i iskustva nije vredan paznje a jos manje postova.

ti u ovoj raspravi nisi pokazao ni znanje ni iskustvo ali si zato pokazao koliko si ispao iz toka jer ne znaš neka od kljucnih imena koja tenutno definišu umetnost kojom se i ti baviš + sad još i gundaš. valjda zato što te sramota, šta li.

a za tarzana sam se šalio. ne bih nikad spalio neciji strip samo zato što mi ide na ganglije.

živ bio.

Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25292 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 09/12/2009 : 17:56:07  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message
quote:
Originally posted by Djeno

quote:
Originally posted by Barker

podržavam.

Ja ne podržavam, manje spamajte pa nece biti ni konfuzno ni nepregedno.

[quote]Originally posted by Djeno
ti u ovoj raspravi nisi pokazao ni znanje ni iskustvo ..........samo zato što mi ide na ganglije.

Kao ovo, na primer i slicne vratolomije.

BTW, Ottley sucks. Nije mi jasno zašto ga braniš kad imaš veci talenat nego on?

I am legion. I do not forget. I do not forgive.

Go to Top of Page

Djeno
Junior Member

South Sandwich Islands
311 Posts

Member since 20/10/2009

Posted - 10/12/2009 : 00:49:28  Show Profile Show Extended Profile  Visit Djeno's Homepage  Send Djeno a Private Message
quote:
Originally posted by manhunter

BTW, Ottley sucks. Nije mi jasno zašto ga braniš kad imaš veci talenat nego on?

auuu... castim pivo prvom prilikom.

Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22313 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 13/12/2009 : 18:31:51  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message
Ok, idemo dalja sa jednom temom koja ce mozda biti interesantna.
12. Naslovnice
Koliko su vazne naslovnice za strip?
Kod mene je slucaj da kod stripova koje vec poznam da naslovnice i nisu toliko vazne, medjutim upravo kod stvari koje su mi nepoznate prvo sto gledam je upravo naslovnica. Dosta puta se desavalo da sam upravo neke dobre stripove dugo vremena ignorisao jer nema atraktivnu naslovnicu, pa tek sa vremenom saznao da je strip vrijedan za procitati. Nije se jednom desilo i obrnuto, upravo da me je naslovnica privukla a sam strip razocarao.Kod Bonelli stripova naslovnice mi nisu bitne, iz jednostavnog razloga jer poznam stripove i princip kojeg se drzi Bonelli , a to je da uvijek isti covjek crta naslovnice, barem jedan odredjeni period. Ipak mislim da dosta ljudi i kod Bonelli stripova donosi predrasude zbog naslovnica, tako npr. Ken Parker je prije imao dosta neatraktivne naslovnice i nije bio kod sireg kruga ljudi priznat, danas stvari stoje drugacije, mada nisam siguran da li je tome doprinjelo nove naslovnice ili niz drugih stvari izmedju ostalih i ovaj forum kao i njegov admin.Kod Amera su same naslovnice vise govorile, jer dosta stripova se drzi mota, ko crta naslovnice,crta i unutrasnjost stripa.
Koliko su vam vazne naslovnice?
Da li mislite da je najbolje ko crta strip da nacrta i naslovnicu, jer u neku ruku se covjek osjeca prevarenim ako nesto kupi sa naslovnicom od Rossa ili Ferrija, a u unutrasnjosti dobije Bogdanove ili Chiarollu!?

Edited by - King Warrior on 13/12/2009 18:33:43
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6026 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 13/12/2009 : 21:54:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message
Meni je bolje da kod serijskih stripova uvijek crta isti crtac, ukoliko je kvalitetan... Recimo, Stano na DD-u obavlja fantastican posao, dok ne mogu zamisliti Freghierijeve ili, ne daj Bože, Cossuove naslovnice... Villa je takoder majstor za naslovnice, premda ga kao crtaca i ne cijenim previše... O Milazzu ns Kenu da i ne pricam...

Americka praksa takoder nije loša, no kod njih je uglavnom pravilo (ako se ne varam), da nekoliko tematski vezanih nastavaka crta isti crtac, a pošto tih nastavaka bude podosta zbog manjeg broja stranica, logicno je da taj crtac radi i naslovnice...

Kod grafickih novela u dosta slucajeva naslovnice su minimalisticki nacrtane i dosta stilizirane, što zna jako lijepo izgledati... Primjerice, ovako:

Sve ima svojih pluseva i minusa, a naposlijetku, bilo kojim stilom crtana, bitno je samo da naslovnica zaintrigira citatelja...

Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213
Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9616 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 13/12/2009 : 22:21:48  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message
Meni je licno naslovna toliko nebitan faktor, da ne znam ni zasto odgovaram, al ajde; da se nadje i neko koga nije briga

moze eventualno da me zagolica, ali da je bilo kakav faktor pri odabiru stripa, ma kakvi....

Potpis u dva reda, prema pravilniku:
Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D.
Go to Top of Page

supermark
stripovi.com suradnik

Croatia
29618 Posts

Member since 06/02/2007

Posted - 13/12/2009 : 23:14:33  Show Profile Show Extended Profile  Visit supermark's Homepage  Send supermark a Private Message
nijedna naslovnica me nece odbiti od stripa, ukoliko ima dobru preporuku,
ali svejedno nije isto uzeti strip sa vrhunskom naslovnicom onaj i sa lošom

važno je znati da je naslovnica samo šlag na kraju, jer naslovnica ne može spasiti loš strip, koliko god dobra bila
Go to Top of Page

mlLandj3
Average Member

Serbia
680 Posts

Member since 22/09/2009

Posted - 14/12/2009 : 08:22:02  Show Profile Show Extended Profile  Visit mlLandj3's Homepage  Send mlLandj3 a Private Message

kad je rec o kiosk stripu, dobar deo života sam stripove citao u magazinima koji imaju jednu zajednicku naslovnu stranu tako da kod vecine stripova naslovnicu nisam ni shvatao kao integralni deo stripa i nikada nisam ni shvatao zašto se na naslovne stranice toliko uopšte obraca pažnja.
kad je u pitanju boneli, naslovna vec ima drugaciju ulogu jer svaki strip je sveska za sebe. Tu medjutim imamo slucaj da je naslovna samo obicna industrijska ilustracija u koloru i to po pravilu: Zagor mora uvek biti prikazan odnapred sa onom njegovom kamencinom bla, bla,bla, tako da ni u ovom slucaju naslovnice nešto nisu vredne pomena.
Kad su u pitanju strip albumi, tu vec najviše cenim i skidam kapu autorima koji naslovnu urade nekom slikarskom tehnikom. Dakle, žive boje, ne kompjuterski kolor, bez iscrtavanja linija i sve što vec sleduje. A toga nema baš puno jel' da?

Edited by - mlLandj3 on 14/12/2009 08:22:39
Go to Top of Page

drakulloni
Senior Member

1317 Posts

Member since 25/09/2009

Posted - 15/12/2009 : 08:38:57  Show Profile Show Extended Profile  Send drakulloni a Private Message
Naslovna strana je kao mala prezentacija samog stripa. Neka vrsta grafickog pecata koji autori stavljaju na svoj rad. Kod Bonelija je to izrazeno i potpisom crtaca. Tako da volim da vidim naslovnice koje prijaju mom oku, ali daleko od toga da ukoliko mi se ne svidi naslovnica ne procitam strip.

Lepo je promenniti se...Jos je lepse promeniti se zauvek.
Go to Top of Page

teller
Advanced Member

Slovenia
18861 Posts

Member since 02/06/2008

Posted - 15/12/2009 : 09:03:00  Show Profile Show Extended Profile  Send teller an AOL message  Send teller an ICQ Message  Send teller a Yahoo! Message
meni je naslovna pola stripa, ako ne valja naslovna,teško da ce me strip privci,
znam da to nije pravedno ali...tako me graficne novele i ne privlace sa svojim naslovnicama
iako sadrže odlicne stripove...naviko sam na boje i šarenilo.

CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI!
STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
Go to Top of Page

Imrahil
Advanced Member

Serbia
13456 Posts

Member since 21/08/2005

Posted - 15/12/2009 : 10:54:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Imrahil a Yahoo! Message  Send Imrahil a Private Message
Nije mi bas bitna, ali mi je naravno drago kad vidim odlicnu naslovnicu.
Go to Top of Page

zlikovski
Senior Member

Croatia
1090 Posts

Member since 21/03/2008

Posted - 15/12/2009 : 18:18:59  Show Profile Show Extended Profile  Send zlikovski a Private Message
lice prodaje pice

Grad - to ste vi.
Go to Top of Page

Bruce Springsteen
Advanced Member

5545 Posts

Member since 28/10/2008

Posted - 15/12/2009 : 19:28:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Bruce Springsteen a Private Message
Naslovica može biti veoma bitna za strip koji mi je nepoznat, pa donekle i za strip serijal koji mi je poznat. U mom slucaju zavoleo sam jedan strip serijal upravo zbog naslovica, tj. naslovice su bile kljucni motiv da tom stripu dam šansu da ga bolje upoznam a onda i zavolim Naravno radi se o Texu i Vilinim naslovicama i to upavo ovim
Go to Top of Page

kreŠa
Advanced Member

Serbia
4740 Posts

Member since 26/01/2009

Posted - 15/12/2009 : 19:36:22  Show Profile Show Extended Profile  Visit kreŠa's Homepage  Send kreŠa a Private Message
Meni i ne pravi razliku kod Bonelli stripova, a ako mi je strip nepoznat prelistam crtez unutar stripa.

https://www.laguna.rs/se295_serijal_laku_noc_punpune_laguna.html
https://www.delfi.rs/starway
Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
26814 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 15/12/2009 : 20:27:44  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message
Naslovnice su vrlo bitne u zemljama sa razvijenim strip tržištem gdje se treba izboriti za svoje mjesto/prodaju.Zato u USA se i trude da im naslovne budu atraktivne i da privucu pažnju kupaca.Cesto su uradene slikarskom tehnikom i verzijom iste na kompjuteru.Npr.u zadnje vrijeme u Marvela Ðurdevic radi bar nekoliko naslovnica mjesecno.Uzimaju se velika imena da crtaju naslovnicu i oni garantiraju vecu prodaju.Rade se i po nekoliko varijanti naslovnica,pogotovo za jubilarna izdanja.
Meni je naslovnica vrlo važna.I sam sam narucivao stripove a sve šta sam mogao o njemu znati je bila mala naslovnica iz c/b kataloga MHC.Neke sam stripove kupio iskljucivo zbog naslovnice a sadržaj me nije interesirao.To da se Ameri drže politike tko crta naslovnicu crta i u unutra nije istina.Prije ce biti obrnuto i prije a narocito sada.

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 15/12/2009 : 20:50:24  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message
Naslovnice same po sebi znaju biti prava umjetnicka djela koja bi se, dakako bez naslova i imena edicije(makar mi ni to ne bi smetalo previše) vrlo lako mogla objesiti kao slika na zid. Definitivno privlace moju pažnju, a što kvalitetnija/šokantnija naslovnica u kombinaciji sa dobrim naslovom je definitivni plus.

Evo npr:

Biste li rade okacili ovo na zid ili npr. VanGoghov suncokret?
Za mene nema dileme.

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

nolo contendre
Junior Member

Serbia
411 Posts

Member since 18/06/2009

Posted - 15/12/2009 : 20:54:55  Show Profile Show Extended Profile  Send nolo contendre a Private Message
1000 puta sam se uverio da naslovnica nema veze sa kvalitetom stripa..
1000 puta da se dvoumim izmedu 2 stripa,izabracu onaj sa lepšom naslovnicom..

Jebiga...
Go to Top of Page

Rock.Bob Rock
Senior Member

Croatia
1146 Posts

Member since 25/03/2009

Posted - 15/12/2009 : 21:14:13  Show Profile Show Extended Profile  Send Rock.Bob Rock a Private Message
quote:
Originally posted by mladjo

Naslovnice same po sebi znaju biti prava umjetnicka djela koja bi se, dakako bez naslova i imena edicije(makar mi ni to ne bi smetalo previše) vrlo lako mogla objesiti kao slika na zid. Definitivno privlace moju pažnju, a što kvalitetnija/šokantnija naslovnica u kombinaciji sa dobrim naslovom je definitivni plus.

Evo npr:

Biste li rade okacili ovo na zid ili npr. VanGoghov suncokret?
Za mene nema dileme.

Ni za mene, definitivno.

Obojica mislimo na suncokret, zar ne

.
Go to Top of Page
Page: of 27 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.29 seconds. Snitz Forums 2000