forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Svaštara
 Istorija/povijest i sve vezano za nju
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 6

pravedni
Advanced Member

Serbia
4057 Posts

Member since 03/12/2009

Posted - 21/07/2010 : 23:00:10  Show Profile Show Extended Profile  Send pravedni a Private Message
quote:
Originally posted by Caleb

quote:
Originally posted by lwood

u Rimu je bija problem zbog Vatikana

Da, ali kako god, pocelo 1861., zavrsilo 1870.

Te godine (1870) papa proglašen za nepogrešivog na Vatikanskom koncilu. Italijanska država i Vatikan su se pomirili tek u doba Musolinija...Vatikanski koncil je bio prvi još od Tridentskog koncila,koji je sazvan 1547.godine. Medju nekoliko crkvenih velikodostojnika koji su se izjasnili protiv papine nepogrešivosti bio je i hrvatski nadbiskup Josip Juraj Štrosmajer... Tako je Pije IX i službeno postao jedini nepogrešivi covek na kugli zemaljskoj.
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47165 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 21/07/2010 : 23:03:46  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
a onda se dio vjernika izdvojia i danas su poznati pod imenom "starokatolici"
odnedavno su u uniji s Anglikancima

depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni.
Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu
Go to Top of Page

pravedni
Advanced Member

Serbia
4057 Posts

Member since 03/12/2009

Posted - 21/07/2010 : 23:14:13  Show Profile Show Extended Profile  Send pravedni a Private Message
quote:

Moj kolega i prijatelj,Predrag Rakic,je napisao knjigu o Starokatolicima u bivšoj Jugoslaviji. On je sin bivšeg profesora Bogoslovskog fakulteta u Beogradu,R.Rakica,koji je dosta prevodio sa nemackog...
Go to Top of Page

pravedni
Advanced Member

Serbia
4057 Posts

Member since 03/12/2009

Posted - 22/07/2010 : 08:23:59  Show Profile Show Extended Profile  Send pravedni a Private Message
quote:
Originally posted by mikado

quote:

http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/199296/Pronadjena-skulptura-boginje-Dijane-u-lovu

Da, baš kod nas u Feliks Romulijani (ja sam inace iz Zajecara). Ne znam koliko je to poznato, ali u Feliks Romulijani, na brdu Magura, je izvršena poslednja apoteoza (proglašenje za boga kod Rimljana). Bogovima su proglašeni car Galerije i njegova majka Romulijana i oni su poslednji rimski bogovi. Car Konstantin koju godinu kasnije donosi Milanski edikt kojim se u teoriji izjednacava hrišcanstvo sa ostalim religijama, a u praksi polako zadobija povlašcen položaj. Car Teodosije, krajem IV veka proglašava hrišcanstvo državnom religijom, a poslednji ostaci starih mnogobožackih religija nestaju sa zatvaranjem Akademije u Atini za vreme cara Justinijana u VI veku.

Bio sam u Romulijani...Dragi prijatelju,ako te zanima - u "Glasniku Srpske pravoslavne crkve za septembar i oktobar 2009.godine stampan je moj rad "Potiski krunski distrikt u doba Krunovine Srpsko vojvodstvo i Tamiski Banat". Tema je zanimljiva i nije do sada cesto eksploatisana u nasoj istoriografiji. Pozdrav od Nedeljka!
Go to Top of Page

mikado
Senior Member

Serbia
1710 Posts

Member since 01/06/2009

Posted - 22/07/2010 : 14:05:14  Show Profile Show Extended Profile  Visit mikado's Homepage  Send mikado a Private Message
quote:
Originally posted by pravedni

quote:

quote:

http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/199296/Pronadjena-skulptura-boginje-Dijane-u-lovu

Da, baš kod nas u Feliks Romulijani (ja sam inace iz Zajecara). Ne znam koliko je to poznato, ali u Feliks Romulijani, na brdu Magura, je izvršena poslednja apoteoza (proglašenje za boga kod Rimljana). Bogovima su proglašeni car Galerije i njegova majka Romulijana i oni su poslednji rimski bogovi. Car Konstantin koju godinu kasnije donosi Milanski edikt kojim se u teoriji izjednacava hrišcanstvo sa ostalim religijama, a u praksi polako zadobija povlašcen položaj. Car Teodosije, krajem IV veka proglašava hrišcanstvo državnom religijom, a poslednji ostaci starih mnogobožackih religija nestaju sa zatvaranjem Akademije u Atini za vreme cara Justinijana u VI veku.

Bio sam u Romulijani...Dragi prijatelju,ako te zanima - u "Glasniku Srpske pravoslavne crkve za septembar i oktobar 2009.godine stampan je moj rad "Potiski krunski distrikt u doba Krunovine Srpsko vojvodstvo i Tamiski Banat". Tema je zanimljiva i nije do sada cesto eksploatisana u nasoj istoriografiji. Pozdrav od Nedeljka!

Video sam taj clanak i spremao se da ga procitam ali nisam našao dovoljno vremena, cim ga budem našao procitacu i javicu ti se sa utiscima.

https://religiopedija.blogspot.com/
https://bonelistripovi.blogspot.com/
Go to Top of Page

mikado
Senior Member

Serbia
1710 Posts

Member since 01/06/2009

Posted - 22/07/2010 : 14:06:20  Show Profile Show Extended Profile  Visit mikado's Homepage  Send mikado a Private Message
quote:

quote:

Moj kolega i prijatelj,Predrag Rakic,je napisao knjigu o Starokatolicima u bivšoj Jugoslaviji. On je sin bivšeg profesora Bogoslovskog fakulteta u Beogradu,R.Rakica,koji je dosta prevodio sa nemackog...

Koja je to knjiga i gde se može nabaviti? Veoma me interesuje ova tema.

https://religiopedija.blogspot.com/
https://bonelistripovi.blogspot.com/
Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12921 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 22/07/2010 : 15:41:07  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message
quote:
Originally posted by Panon

quote:
Originally posted by Mr. Bushido

quote:
Originally posted by adriano

mene od povijesti zanima samo 41-45.

Znaci, prve godine vladavine rimskog cara Klaudija?

hehehe
A cuj, mi na predavanjima nismo ni imali predavanja o 2. svj. ratu, jer je praksa Odsjeka za povijest u Zg da o tome ne drži predavanja. Kao, u povijesti nisu toliko važni ratovi nego politicko-ekonomsko-kulturno-socijalne promjene i problemi, znate, sve u stilu škole Anala

Povijest na Filozofskom fakultetu ili na Hrvatskim studijima?

Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins
Go to Top of Page

adriano
Advanced Member

Croatia
4528 Posts

Member since 12/11/2009

Posted - 22/07/2010 : 15:46:11  Show Profile Show Extended Profile  Send adriano a Private Message
blizu si, ovi na koje sam ja mislio su se isto ugledali na rim i careve.samo možda više na Nerona, nego na KLaudija.
quote:

quote:

Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12921 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 22/07/2010 : 16:04:00  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message
quote:

blizu si, ovi na koje sam ja mislio su se isto ugledali na rim i careve.samo možda više na Nerona, nego na KLaudija.
quote:

quote:

Što se Nerona tice, cini se kako on nije bio ni upola izopacen ili loš vladar kakvim ga se donedavno prikazivalo u historiografiji i medijima. Novo tumacenje izvora, kao i sortiranje pouzdanih od falsificiranih, kao i tendenciozno pisanih, pruža jednu bitno drukciju sliku. Ili barem dovodi u pitanje tradicionalno videnje Nerona. Isto vrijedi i za Kaligulu i Komoda.

Go to Top of Page

pravedni
Advanced Member

Serbia
4057 Posts

Member since 03/12/2009

Posted - 22/07/2010 : 18:20:27  Show Profile Show Extended Profile  Send pravedni a Private Message
quote:

quote:

quote:

Koja je to knjiga i gde se može nabaviti? Veoma me interesuje ova tema.

Predrag Rakic - "Starokatolicka crkva u Jugoslaviji do pocetka Drugog svetskog rata" (Hrišcanska misao 2008.g.). Solidno je napisano,autor se lepo služio naucnom metodom,jedino da je knjiga bila bar još malo opširnija...
Go to Top of Page

dsormaz1
Advanced Member

13147 Posts

Member since 28/04/2002

Posted - 22/07/2010 : 19:48:24  Show Profile Show Extended Profile  Send dsormaz1 a Private Message
quote:
Originally posted by GGG

Mislim da je najveca bila kod Leipziga 1813...

...a neki smatraju kod Borodina 1812.
Go to Top of Page

Panon
Senior Member

2656 Posts

Member since 16/08/2007

Posted - 23/07/2010 : 12:27:46  Show Profile Show Extended Profile  Send Panon a Private Message
quote:

quote:
hehehe
A cuj, mi na predavanjima nismo ni imali predavanja o 2. svj. ratu, jer je praksa Odsjeka za povijest u Zg da o tome ne drži predavanja. Kao, u povijesti nisu toliko važni ratovi nego politicko-ekonomsko-kulturno-socijalne promjene i problemi, znate, sve u stilu škole Anala

Na Filozofskom.
Go to Top of Page

split85
Advanced Member

Croatia
8251 Posts

Member since 25/01/2010

Posted - 23/07/2010 : 14:32:27  Show Profile Show Extended Profile  Visit split85's Homepage  Send split85 a Private Message
Danas u 12:15 kao i svaki dan pogleda san "TV kalendar", po meni najbolju emisiju na HRT-u
i ostanem stvarno zapanjen, iznenaden, šokiran jednim podatkom.
U vrijeme otkrivanja novih puteva za Indiju i kolonizacije Sjeverne i Južne Amerike, Afrike mnoge tadašnje velesile su zasnivale svoje kolonije i u Aziji. Ništa to sad nebi bilo cudno da i Dubrovacka republika nije imala svoju koloniju u Indiji (Goa) , pored portugalske kolonije. Ugodno sam se izenadija tim podatkom.

Sorare pozivnica: https://sorare.com/r/sreja1985
Go to Top of Page

Rock.Bob Rock
Senior Member

Croatia
1146 Posts

Member since 25/03/2009

Posted - 23/07/2010 : 15:12:08  Show Profile Show Extended Profile  Send Rock.Bob Rock a Private Message
quote:
Originally posted by split85

Danas u 12:15 kao i svaki dan pogleda san "TV kalendar", po meni najbolju emisiju na HRT-u
U vrijeme otkrivanja novih puteva za Indiju i kolonizacije Sjeverne i Južne Amerike, Afrike mnoge tadašnje velesile su zasnivale svoje kolonije i u Aziji. Ništa to sad nebi bilo cudno da i Dubrovacka republika nije imala svoju koloniju u Indiji (Goa) , pored portugalske kolonije. Ugodno sam se izenadija tim podatkom.

Kako to nisi znao?
Naravno, bila je rijec o maloj trgovackoj koloniji u Indijii, ne o velikom komadu zemlje.

.
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47165 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 23/07/2010 : 15:46:06  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
a imala je i trecu trgovacku mornaricu u ono vrime.šta je još pohvalnije

depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni.
Go to Top of Page

Panon
Senior Member

2656 Posts

Member since 16/08/2007

Posted - 23/07/2010 : 18:13:51  Show Profile Show Extended Profile  Send Panon a Private Message
Evo nešto o povijesti Goe. Kao najvažnije cinjenice bih istakao da je Goa bila portugalska kolonija od 1510. i da ju je Indija vratila pod svoju vlast 1961. godine.

http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Goa
Go to Top of Page

split85
Advanced Member

Croatia
8251 Posts

Member since 25/01/2010

Posted - 23/07/2010 : 18:14:26  Show Profile Show Extended Profile  Visit split85's Homepage  Send split85 a Private Message
quote:
Originally posted by Rock.Bob Rock

quote:
Originally posted by split85

Kako to nisi znao?
Naravno, bila je rijec o maloj trgovackoj koloniji u Indijii, ne o velikom komadu zemlje.

NE nisam zna, sad mi je neugodno

Sorare pozivnica: https://sorare.com/r/sreja1985
Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12921 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 23/07/2010 : 22:26:47  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message
quote:

quote:

quote:
hehehe

Na Filozofskom.

U tom slucaju ti izjava baš i ne stoji. Goldstein je imao barem dva kolegija posvecena NDH i NOB-u. A Jakovina se prakticki stalno bavi Drugim svjetskim ratom, samo što to cesto stavlja u nekakav dugorocni kontekst.

Nego, ratovi i politika svakako cine važan dio ljudske povijesti, ali bilo bi zbilja pogrešno proucavati prošlost samo kroz taj aspekt. To što se Odsjek bavi istraživanjem politicko-ekonomsko-kulturno-socijalnih promjena i problema je svakako put u pravom smjeru.

Go to Top of Page

pravedni
Advanced Member

Serbia
4057 Posts

Member since 03/12/2009

Posted - 23/07/2010 : 22:38:16  Show Profile Show Extended Profile  Send pravedni a Private Message
Mi smo na osnovnim studijama u Novom Sadu proucavali i Prvi i Drugi svetski rat. Išlo se sve do Korejskog i Vijetnamskog rata (i francuski i americki period)...
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47165 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 23/07/2010 : 22:49:03  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
ne vidin zašto ih ne bi proucavali . a korejski bi se ubrzo moga i nastavit

Go to Top of Page

Panon
Senior Member

2656 Posts

Member since 16/08/2007

Posted - 23/07/2010 : 23:23:58  Show Profile Show Extended Profile  Send Panon a Private Message
quote:

quote:

quote:

quote:
hehehe

Na Filozofskom.

U tom slucaju ti izjava baš i ne stoji. Goldstein je imao barem dva kolegija posvecena NDH i NOB-u. A Jakovina se prakticki stalno bavi Drugim svjetskim ratom, samo što to cesto stavlja u nekakav dugorocni kontekst.

Nego, ratovi i politika svakako cine važan dio ljudske povijesti, ali bilo bi zbilja pogrešno proucavati prošlost samo kroz taj aspekt. To što se Odsjek bavi istraživanjem politicko-ekonomsko-kulturno-socijalnih promjena i problema je svakako put u pravom smjeru.

mda, ali vezano uz NDH i NOB, to su izborni predmeti na diplomskom studiju. Predavanja o 2. svj. ratu nisu bila ukljucena u redovnu nastavu preddiplomskog studija koji sam ja sad odslušao.
Za Jakovinu ne znam, jer nam je on predavao povijest od 1945. do danas.
Go to Top of Page

GGG
Senior Member

Slovenia
2535 Posts

Member since 08/11/2003

Posted - 24/07/2010 : 00:27:33  Show Profile Show Extended Profile  Send GGG a Private Message
quote:
Originally posted by dsormaz1

quote:
Originally posted by GGG

Mislim da je najveca bila kod Leipziga 1813...

...a neki smatraju kod Borodina 1812.

Istina, ako je kriterij broj žrtava

Stara Huta za 36 minuta
Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 24/07/2010 : 15:23:38  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message
U današnjem Zabavniku izašao je tekst o Maratonskoj bici (490 p.n.e), prilicno dobro i jasno napisan...
Prije dva-tri dana ''Ukronija'' je stigla u Crnu Goru - ustinu zanimljiv koncept(mislim da je i Livije u jednom dijelu zamišljao scenario u kome je Aleksandar Makedonski napao Rim, a ne Persiju)! Na pamet mi padaju mnogi dogadaji koji su mogli krenuti drugacijim tokom...
Šta mislite, koji dogadaji su lako mogli ispasti drugaciji i šta bi nam donio drugaciji ishod?
Za pocetak...
Peloponeski rat (431-404):
Sad, ovde nije teško uociti moguce posledice. Da je Atinski pomorski savez odnio pobjedu u drugoj fazi rata (Sicilija), Atina bi dobila još potpuniju hegemoniju nad helenskim svijetom. Aristokratska struja bi bila potisnuta i demokratsko uredenje bi dominiralo. Teško mi je da zamislim scenario u kojem Makedonci dobijaju bitku kod Heroneje (338) protiv snažne i jedinstvene Grcke, ali to znaci da ne bi bilo helenisticke kulture i osvajanja Persije. Vjerovatno bi i formiranje Rima bilo ometeno cvršcom povezanošcu grckih italijanskih kolonija (''Magna Grecia'') sa maticom. Možda bi ravnoteža velikih sila bila uspostavljena u trouglu Grcka-Persija-Kartagina, bez lanca koji vodi do ogromnog Rimskog carstva.
Naravno, moguce je i da Atina, cak i kao ratni pobjednik, ne bi mogla cvršce povezati gomilu nezavisnih polisa, a možda bi se pojavili i novi rivali (npr. Teba), pa bi Makedonci/Persijanci iskoristili taj haos.

Edited by - Mhejl on 24/07/2010 15:33:36
Go to Top of Page

Stari borac
Average Member

Croatia
505 Posts

Member since 03/11/2004

Posted - 25/07/2010 : 20:17:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Stari borac a Private Message
quote:

quote:

Mikado, možeš li mi preporuciti neku noviju literaturu o Feliks Romulijani? Je li bilo kakvih arheoloških istraživanja unazad dvadesetak godina?
Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 25/07/2010 : 20:27:59  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message
Ime je dobila po mozaiku Macka Feliksa
Go to Top of Page
Page: of 6 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.19 seconds. Snitz Forums 2000