Author |
Topic |
pravedni
Advanced Member
Serbia
4057 Posts
Member since 03/12/2009 |
Posted - 21/07/2010 : 23:00:10
|
quote: Originally posted by Caleb
quote: Originally posted by lwood
u Rimu je bija problem zbog Vatikana
Da, ali kako god, pocelo 1861., zavrsilo 1870.
Te godine (1870) papa proglašen za nepogrešivog na Vatikanskom koncilu. Italijanska država i Vatikan su se pomirili tek u doba Musolinija...Vatikanski koncil je bio prvi još od Tridentskog koncila,koji je sazvan 1547.godine. Medju nekoliko crkvenih velikodostojnika koji su se izjasnili protiv papine nepogrešivosti bio je i hrvatski nadbiskup Josip Juraj Štrosmajer... Tako je Pije IX i službeno postao jedini nepogrešivi covek na kugli zemaljskoj. |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47165 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 21/07/2010 : 23:03:46
|
a onda se dio vjernika izdvojia i danas su poznati pod imenom "starokatolici" odnedavno su u uniji s Anglikancima |
depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni. Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu |
|
|
pravedni
Advanced Member
Serbia
4057 Posts
Posted - 21/07/2010 : 23:14:13
|
a onda se dio vjernika izdvojia i danas su poznati pod imenom "starokatolici" odnedavno su u uniji s Anglikancima
Moj kolega i prijatelj,Predrag Rakic,je napisao knjigu o Starokatolicima u bivšoj Jugoslaviji. On je sin bivšeg profesora Bogoslovskog fakulteta u Beogradu,R.Rakica,koji je dosta prevodio sa nemackog... |
|
|
pravedni
Advanced Member
Serbia
4057 Posts
Posted - 22/07/2010 : 08:23:59
|
quote: Originally posted by mikado
http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/199296/Pronadjena-skulptura-boginje-Dijane-u-lovu
Da, baš kod nas u Feliks Romulijani (ja sam inace iz Zajecara). Ne znam koliko je to poznato, ali u Feliks Romulijani, na brdu Magura, je izvršena poslednja apoteoza (proglašenje za boga kod Rimljana). Bogovima su proglašeni car Galerije i njegova majka Romulijana i oni su poslednji rimski bogovi. Car Konstantin koju godinu kasnije donosi Milanski edikt kojim se u teoriji izjednacava hrišcanstvo sa ostalim religijama, a u praksi polako zadobija povlašcen položaj. Car Teodosije, krajem IV veka proglašava hrišcanstvo državnom religijom, a poslednji ostaci starih mnogobožackih religija nestaju sa zatvaranjem Akademije u Atini za vreme cara Justinijana u VI veku.
Bio sam u Romulijani...Dragi prijatelju,ako te zanima - u "Glasniku Srpske pravoslavne crkve za septembar i oktobar 2009.godine stampan je moj rad "Potiski krunski distrikt u doba Krunovine Srpsko vojvodstvo i Tamiski Banat". Tema je zanimljiva i nije do sada cesto eksploatisana u nasoj istoriografiji. Pozdrav od Nedeljka! |
|
|
mikado
Senior Member
Serbia
1710 Posts
Member since 01/06/2009 |
Posted - 22/07/2010 : 14:05:14
|
quote: Originally posted by pravedni
http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/199296/Pronadjena-skulptura-boginje-Dijane-u-lovu
Da, baš kod nas u Feliks Romulijani (ja sam inace iz Zajecara). Ne znam koliko je to poznato, ali u Feliks Romulijani, na brdu Magura, je izvršena poslednja apoteoza (proglašenje za boga kod Rimljana). Bogovima su proglašeni car Galerije i njegova majka Romulijana i oni su poslednji rimski bogovi. Car Konstantin koju godinu kasnije donosi Milanski edikt kojim se u teoriji izjednacava hrišcanstvo sa ostalim religijama, a u praksi polako zadobija povlašcen položaj. Car Teodosije, krajem IV veka proglašava hrišcanstvo državnom religijom, a poslednji ostaci starih mnogobožackih religija nestaju sa zatvaranjem Akademije u Atini za vreme cara Justinijana u VI veku.
Bio sam u Romulijani...Dragi prijatelju,ako te zanima - u "Glasniku Srpske pravoslavne crkve za septembar i oktobar 2009.godine stampan je moj rad "Potiski krunski distrikt u doba Krunovine Srpsko vojvodstvo i Tamiski Banat". Tema je zanimljiva i nije do sada cesto eksploatisana u nasoj istoriografiji. Pozdrav od Nedeljka!
Video sam taj clanak i spremao se da ga procitam ali nisam našao dovoljno vremena, cim ga budem našao procitacu i javicu ti se sa utiscima. |
https://religiopedija.blogspot.com/ https://bonelistripovi.blogspot.com/ |
|
|
mikado
Senior Member
Serbia
1710 Posts
Member since 01/06/2009 |
Posted - 22/07/2010 : 14:06:20
|
a onda se dio vjernika izdvojia i danas su poznati pod imenom "starokatolici" odnedavno su u uniji s Anglikancima
Moj kolega i prijatelj,Predrag Rakic,je napisao knjigu o Starokatolicima u bivšoj Jugoslaviji. On je sin bivšeg profesora Bogoslovskog fakulteta u Beogradu,R.Rakica,koji je dosta prevodio sa nemackog...
Koja je to knjiga i gde se može nabaviti? Veoma me interesuje ova tema. |
https://religiopedija.blogspot.com/ https://bonelistripovi.blogspot.com/ |
|
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik
Croatia
12921 Posts
Member since 23/09/2005 |
Posted - 22/07/2010 : 15:41:07
|
quote: Originally posted by Panon
quote: Originally posted by Mr. Bushido
quote: Originally posted by adriano
mene od povijesti zanima samo 41-45.
Znaci, prve godine vladavine rimskog cara Klaudija?
hehehe A cuj, mi na predavanjima nismo ni imali predavanja o 2. svj. ratu, jer je praksa Odsjeka za povijest u Zg da o tome ne drži predavanja. Kao, u povijesti nisu toliko važni ratovi nego politicko-ekonomsko-kulturno-socijalne promjene i problemi, znate, sve u stilu škole Anala
Povijest na Filozofskom fakultetu ili na Hrvatskim studijima? |
Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins |
|
|
adriano
Advanced Member
Croatia
4528 Posts
Member since 12/11/2009 |
Posted - 22/07/2010 : 15:46:11
|
blizu si, ovi na koje sam ja mislio su se isto ugledali na rim i careve.samo možda više na Nerona, nego na KLaudija.quote: Originally posted by Mr. Bushido
|
|
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik
Croatia
12921 Posts
Posted - 22/07/2010 : 16:04:00
|
blizu si, ovi na koje sam ja mislio su se isto ugledali na rim i careve.samo možda više na Nerona, nego na KLaudija.quote: Originally posted by Mr. Bushido
Što se Nerona tice, cini se kako on nije bio ni upola izopacen ili loš vladar kakvim ga se donedavno prikazivalo u historiografiji i medijima. Novo tumacenje izvora, kao i sortiranje pouzdanih od falsificiranih, kao i tendenciozno pisanih, pruža jednu bitno drukciju sliku. Ili barem dovodi u pitanje tradicionalno videnje Nerona. Isto vrijedi i za Kaligulu i Komoda. |
|
|
pravedni
Advanced Member
Serbia
4057 Posts
Posted - 22/07/2010 : 18:20:27
|
Moj kolega i prijatelj,Predrag Rakic,je napisao knjigu o Starokatolicima u bivšoj Jugoslaviji. On je sin bivšeg profesora Bogoslovskog fakulteta u Beogradu,R.Rakica,koji je dosta prevodio sa nemackog...
Koja je to knjiga i gde se može nabaviti? Veoma me interesuje ova tema.
Predrag Rakic - "Starokatolicka crkva u Jugoslaviji do pocetka Drugog svetskog rata" (Hrišcanska misao 2008.g.). Solidno je napisano,autor se lepo služio naucnom metodom,jedino da je knjiga bila bar još malo opširnija... |
|
|
dsormaz1
Advanced Member
13147 Posts
Member since 28/04/2002 |
|
Panon
Senior Member
2656 Posts
Member since 16/08/2007 |
Posted - 23/07/2010 : 12:27:46
|
quote: Originally posted by Panon hehehe A cuj, mi na predavanjima nismo ni imali predavanja o 2. svj. ratu, jer je praksa Odsjeka za povijest u Zg da o tome ne drži predavanja. Kao, u povijesti nisu toliko važni ratovi nego politicko-ekonomsko-kulturno-socijalne promjene i problemi, znate, sve u stilu škole Anala
Povijest na Filozofskom fakultetu ili na Hrvatskim studijima?
Na Filozofskom. |
|
|
split85
Advanced Member
Croatia
8251 Posts
Member since 25/01/2010 |
Posted - 23/07/2010 : 14:32:27
|
Danas u 12:15 kao i svaki dan pogleda san "TV kalendar", po meni najbolju emisiju na HRT-u i ostanem stvarno zapanjen, iznenaden, šokiran jednim podatkom. U vrijeme otkrivanja novih puteva za Indiju i kolonizacije Sjeverne i Južne Amerike, Afrike mnoge tadašnje velesile su zasnivale svoje kolonije i u Aziji. Ništa to sad nebi bilo cudno da i Dubrovacka republika nije imala svoju koloniju u Indiji (Goa) , pored portugalske kolonije. Ugodno sam se izenadija tim podatkom. |
Sorare pozivnica: https://sorare.com/r/sreja1985 |
|
|
Rock.Bob Rock
Senior Member
Croatia
1146 Posts
Member since 25/03/2009 |
Posted - 23/07/2010 : 15:12:08
|
quote: Originally posted by split85
Danas u 12:15 kao i svaki dan pogleda san "TV kalendar", po meni najbolju emisiju na HRT-u i ostanem stvarno zapanjen, iznenaden, šokiran jednim podatkom. U vrijeme otkrivanja novih puteva za Indiju i kolonizacije Sjeverne i Južne Amerike, Afrike mnoge tadašnje velesile su zasnivale svoje kolonije i u Aziji. Ništa to sad nebi bilo cudno da i Dubrovacka republika nije imala svoju koloniju u Indiji (Goa) , pored portugalske kolonije. Ugodno sam se izenadija tim podatkom.
Kako to nisi znao? Naravno, bila je rijec o maloj trgovackoj koloniji u Indijii, ne o velikom komadu zemlje. |
. |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47165 Posts
Posted - 23/07/2010 : 15:46:06
|
a imala je i trecu trgovacku mornaricu u ono vrime.šta je još pohvalnije |
depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni. Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu |
|
|
Panon
Senior Member
2656 Posts
|
split85
Advanced Member
Croatia
8251 Posts
Member since 25/01/2010 |
Posted - 23/07/2010 : 18:14:26
|
quote: Originally posted by Rock.Bob Rock
quote: Originally posted by split85
Danas u 12:15 kao i svaki dan pogleda san "TV kalendar", po meni najbolju emisiju na HRT-u i ostanem stvarno zapanjen, iznenaden, šokiran jednim podatkom. U vrijeme otkrivanja novih puteva za Indiju i kolonizacije Sjeverne i Južne Amerike, Afrike mnoge tadašnje velesile su zasnivale svoje kolonije i u Aziji. Ništa to sad nebi bilo cudno da i Dubrovacka republika nije imala svoju koloniju u Indiji (Goa) , pored portugalske kolonije. Ugodno sam se izenadija tim podatkom.
Kako to nisi znao? Naravno, bila je rijec o maloj trgovackoj koloniji u Indijii, ne o velikom komadu zemlje.
NE nisam zna, sad mi je neugodno
|
Sorare pozivnica: https://sorare.com/r/sreja1985 |
|
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik
Croatia
12921 Posts
Posted - 23/07/2010 : 22:26:47
|
quote: Originally posted by Panon hehehe A cuj, mi na predavanjima nismo ni imali predavanja o 2. svj. ratu, jer je praksa Odsjeka za povijest u Zg da o tome ne drži predavanja. Kao, u povijesti nisu toliko važni ratovi nego politicko-ekonomsko-kulturno-socijalne promjene i problemi, znate, sve u stilu škole Anala
Na Filozofskom.
U tom slucaju ti izjava baš i ne stoji. Goldstein je imao barem dva kolegija posvecena NDH i NOB-u. A Jakovina se prakticki stalno bavi Drugim svjetskim ratom, samo što to cesto stavlja u nekakav dugorocni kontekst.
Nego, ratovi i politika svakako cine važan dio ljudske povijesti, ali bilo bi zbilja pogrešno proucavati prošlost samo kroz taj aspekt. To što se Odsjek bavi istraživanjem politicko-ekonomsko-kulturno-socijalnih promjena i problema je svakako put u pravom smjeru. |
|
|
pravedni
Advanced Member
Serbia
4057 Posts
Posted - 23/07/2010 : 22:38:16
|
Mi smo na osnovnim studijama u Novom Sadu proucavali i Prvi i Drugi svetski rat. Išlo se sve do Korejskog i Vijetnamskog rata (i francuski i americki period)... |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47165 Posts
Posted - 23/07/2010 : 22:49:03
|
ne vidin zašto ih ne bi proucavali . a korejski bi se ubrzo moga i nastavit |
|
|
Panon
Senior Member
2656 Posts
Posted - 23/07/2010 : 23:23:58
|
Na Filozofskom.
U tom slucaju ti izjava baš i ne stoji. Goldstein je imao barem dva kolegija posvecena NDH i NOB-u. A Jakovina se prakticki stalno bavi Drugim svjetskim ratom, samo što to cesto stavlja u nekakav dugorocni kontekst.
Nego, ratovi i politika svakako cine važan dio ljudske povijesti, ali bilo bi zbilja pogrešno proucavati prošlost samo kroz taj aspekt. To što se Odsjek bavi istraživanjem politicko-ekonomsko-kulturno-socijalnih promjena i problema je svakako put u pravom smjeru.
mda, ali vezano uz NDH i NOB, to su izborni predmeti na diplomskom studiju. Predavanja o 2. svj. ratu nisu bila ukljucena u redovnu nastavu preddiplomskog studija koji sam ja sad odslušao. Za Jakovinu ne znam, jer nam je on predavao povijest od 1945. do danas. |
|
|
GGG
Senior Member
Slovenia
2535 Posts
Member since 08/11/2003 |
Posted - 24/07/2010 : 00:27:33
|
quote: Originally posted by dsormaz1
quote: Originally posted by GGG
Mislim da je najveca bila kod Leipziga 1813...
...a neki smatraju kod Borodina 1812.
Istina, ako je kriterij broj žrtava |
Stara Huta za 36 minuta |
|
|
Mhejl
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
Member since 26/04/2009 |
Posted - 24/07/2010 : 15:23:38
|
U današnjem Zabavniku izašao je tekst o Maratonskoj bici (490 p.n.e), prilicno dobro i jasno napisan... Prije dva-tri dana ''Ukronija'' je stigla u Crnu Goru - ustinu zanimljiv koncept(mislim da je i Livije u jednom dijelu zamišljao scenario u kome je Aleksandar Makedonski napao Rim, a ne Persiju)! Na pamet mi padaju mnogi dogadaji koji su mogli krenuti drugacijim tokom... Šta mislite, koji dogadaji su lako mogli ispasti drugaciji i šta bi nam donio drugaciji ishod? Za pocetak... Peloponeski rat (431-404): Sad, ovde nije teško uociti moguce posledice. Da je Atinski pomorski savez odnio pobjedu u drugoj fazi rata (Sicilija), Atina bi dobila još potpuniju hegemoniju nad helenskim svijetom. Aristokratska struja bi bila potisnuta i demokratsko uredenje bi dominiralo. Teško mi je da zamislim scenario u kojem Makedonci dobijaju bitku kod Heroneje (338) protiv snažne i jedinstvene Grcke, ali to znaci da ne bi bilo helenisticke kulture i osvajanja Persije. Vjerovatno bi i formiranje Rima bilo ometeno cvršcom povezanošcu grckih italijanskih kolonija (''Magna Grecia'') sa maticom. Možda bi ravnoteža velikih sila bila uspostavljena u trouglu Grcka-Persija-Kartagina, bez lanca koji vodi do ogromnog Rimskog carstva. Naravno, moguce je i da Atina, cak i kao ratni pobjednik, ne bi mogla cvršce povezati gomilu nezavisnih polisa, a možda bi se pojavili i novi rivali (npr. Teba), pa bi Makedonci/Persijanci iskoristili taj haos. |
Edited by - Mhejl on 24/07/2010 15:33:36 |
|
|
Stari borac
Average Member
Croatia
505 Posts
Member since 03/11/2004 |
Posted - 25/07/2010 : 20:17:29
|
Mikado, možeš li mi preporuciti neku noviju literaturu o Feliks Romulijani? Je li bilo kakvih arheoloških istraživanja unazad dvadesetak godina? |
|
|
cat claw
Advanced Member
5843 Posts
Member since 06/10/2007 |
|
Topic |
|