Author |
Topic |
lwood
Advanced Member
Colombia
47134 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 14/11/2010 : 21:06:27
|
quote: Originally posted by Beva
quote: Originally posted by anto
Pitanje za ateiste - šta je vaš smisao života ?
Mislim da je cilj vecine živih bica - prenošenje svojih gena, znaci razmnožavanje... E sad, vjernik vjeruje u život nakon smrti, ateist ne i to je kljucna razlika...
A ta iluzija kako se vjernikom postaje u nuždi - mislim da to uglavnom nije iskreno preobracenje i da se vecina takvih vrati starom nacinu života nakon što nevolja prode... I uglavnom su takvi ljudi (mislim na neiskrene preobracenike) ljudi bez karaktera... Pogledaj samo Obijeve tegobe, a opet se nije licemjerno okrenuo bogu...
Plus što je Obi možda i najmoralniji covjek ovdje, što dovoljno govori o kvazi-potrebi religije kako društvo ne bi zastranilo... Sve je individualno, vjernik - nevjernik, to ne igra nikakvu ulogu u tome kakav si covjek, bar kod velike vecine...
Što više citaš o organiziranim religijama, to cjelokupna slika ima sve manje smisla, zato vecinom vjernici ostaju oni koji postavljaju najmanje pitanja... Da se ne bi sad neki uvrijedili, kažem vecinom, iznimaka uvijek ima, ali ih ja dosad nisam osobno upoznao...
Imam prijatelja koji je postao ateist studirajuci teologiju, a imam jednog gorljivog katolika koji ne zna osnovne postavke katolicanstva...
I tako... Ja sam tu liberalan i ne sudim ljude po religijskim uvjerenjima, mada cesto s kolegama na faksu diskutiram o tome (a studiramo gradevinu :D)... Glavna stvar koja me smeta jest netolerancija kod vjernika... Kad su mi rekli da je homoseksualnost neprirodna, rekao sam da postoji i kod životinja i samim time je prirodna... Zatim sam ih pitao bi li se oni, kao vjernici, trebali držati Isusove 'ljubi bližnjeg svoga kao samoga sebe', i je li Isus zagovarao toleranciju... Rekli su mi da Isus nije mislio na pedere :) Što dalje pricati nakon toga :)
samo jednog? |
depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni. Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47134 Posts
Posted - 14/11/2010 : 21:08:36
|
quote: Originally posted by dsormaz1
quote: Originally posted by KRAS
quote: Originally posted by alen Tko normalan danas vjeruje u raj, pakao i ostale bedastoce koje serviraju religije.
Znaci vjernici su nenormalni?
Ma svi mi vjerujemo u Boga na neki nacin, meni se samo njegova administracija na zemlji gadi.
E sad i ja bi se volio docepat raja, ali mi je malo nelogicno, da recimo živim 70 godina i ponašam se shodno božjoj bolji i završim u vjecnom životu, negde na livadi opkružen janjcima i lavovima. Dosadno bi mi bilo. A i nismo svi postavljeni u isti startni položaj. Zašto bi neko bio zakinut za raj, a veliki je grešnik ali ne svojom voljom, nego zato što su drugi od njega naprqavili grešnika.
To su kompleksna teološka pitanja...
pa kakve veze ima rano kršcanstvo sa ovim danas? (aj mogli bi izdvojit neke pojedine protestantske grupacije) religija evoluira ka i sve drugo |
depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni. Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu |
|
|
dsormaz1
Advanced Member
13147 Posts
Member since 28/04/2002 |
Posted - 14/11/2010 : 21:24:17
|
quote: Originally posted by lwood
quote: Originally posted by KRAS
quote: Originally posted by alen Tko normalan danas vjeruje u raj, pakao i ostale bedastoce koje serviraju religije.
Znaci vjernici su nenormalni?
Ma svi mi vjerujemo u Boga na neki nacin, meni se samo njegova administracija na zemlji gadi.
E sad i ja bi se volio docepat raja, ali mi je malo nelogicno, da recimo živim 70 godina i ponašam se shodno božjoj bolji i završim u vjecnom životu, negde na livadi opkružen janjcima i lavovima. Dosadno bi mi bilo. A i nismo svi postavljeni u isti startni položaj. Zašto bi neko bio zakinut za raj, a veliki je grešnik ali ne svojom voljom, nego zato što su drugi od njega naprqavili grešnika.
To su kompleksna teološka pitanja...
pa kakve veze ima rano kršcanstvo sa ovim danas? (aj mogli bi izdvojit neke pojedine protestantske grupacije) religija evoluira ka i sve drugo
Pa i današnja kršcanska religija vjeruje u raj i pakao. Katolicka i u cistilište. Protestanti ne vjeruju u cistilište, za pravoslavne ne znam priznaju li cistilište ili ne. |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47134 Posts
Posted - 14/11/2010 : 21:25:47
|
pravoslavna i katolicka teologija su ti gotovo jednake.
|
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47134 Posts
Posted - 14/11/2010 : 21:27:14
|
uglavnom, nisu sasvim kompatibilni sa NZ.to htjedoh rec |
|
|
cat claw
Advanced Member
5843 Posts
Member since 06/10/2007 |
Posted - 14/11/2010 : 21:29:55
|
religija evoluira ka i sve drugo
Evoluira, nego sta. Sada koristi zvucnike od 1000w i e-banking. I ne ide peske nego vozi Cherokee. |
|
|
Mhejl
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
Member since 26/04/2009 |
Posted - 14/11/2010 : 21:52:23
|
quote: Originally posted by dsormaz1 za pravoslavne ne znam priznaju li cistilište ili ne.
Ne priznajemo. Negdje sam citao da je, nakon uvodenja pojma "cistilište", naglo skocio broj osoba kojima su se priznavala videnja "duhova" svojih voljenih, to jest nesmirenih duša odatle. A onda je receno da ce ponovo imati mir ako otkupe njihova loša dijela velikim prilogom crkvi... |
|
|
Sneaksie Thiefsie
Advanced Member
4537 Posts
Member since 22/04/2008 |
Posted - 14/11/2010 : 22:04:26
|
Sta tek da kazu psihijatri kojima se povecao broj slucajeva poremecaj misljenja po sadrzaju sumanute ideje religijskog karaktera? Oboleli od semitske vere...Pandemija
|
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47134 Posts
Posted - 14/11/2010 : 22:26:13
|
quote: Originally posted by Mhejl
quote: Originally posted by dsormaz1 za pravoslavne ne znam priznaju li cistilište ili ne.
Ne priznajemo. Negdje sam citao da je, nakon uvodenja pojma "cistilište", naglo skocio broj osoba kojima su se priznavala videnja "duhova" svojih voljenih, to jest nesmirenih duša odatle. A onda je receno da ce ponovo imati mir ako otkupe njihova loša dijela velikim prilogom crkvi...
jesi siguran?
Naime, obje Crkve vjeruju u jednog Boga, nebeskog Oca svih ljudi. Bog je jedan, no tri su božanske osobe - Otac, Sin i Duh Sveti. Obje Crkve vjeruju da je Isus Krist pravi Sin Božji, došao na zemlju te roden od Bogorodice - Marije, postao Spasitelj svih ljudi.
Što se tice Marije Bogorodice, dok se mnogi katolici mole izravno Djevici, pravoslavci to ne cine. Odnosno, oni samo mole Mariju da traži za njih pomoc od Boga.
Rodenje Isusovo slavi se u obiteljima pravoslavne vjeroispovijesti kao i kod katolicke - u krugu obitelji uz svecani rucak, cestitanje, te naravno euharistiju.
Slicnu ulogu rimskom papi ima carigradski patrijarh, koji je prvi po casti medu pravoslavnim episkopima. Glasnogovornik je pravoslavlja, predsjeda saborima pravoslavnih crkvenih poglavara, no nema jurisdikciju nad drugim patrijarsima kao što papa ima nad biskupima, svecenstvom te katolickim narodom.
Svecenicka služba dijeli se u Istocnoj crkvi na dakone, svecenike (jereje) te episkope. Paralelu možemo povuci s katolickim dakonima, svecenicima te biskupima.
Napomenimo kako pravoslavci mnogo pažnje posvecuju svecima, a slicni su nam i pri sakramenetima gdje je bitno naglasiti kako postoji samo jedno krštenje. Dakle, osoba pravoslavne vjeroispovijesti pri prelasku u rimokatolicku Crkvu nije dužna ponavljati sakrament krštenja. (i obratno)
Temelj pravoslavlja je Sveto pismo, Novi i Stari zavjet, što je slucaj i kod katolika. No, pravoslavci smatraju kako je njihova vjera utemeljena na Svetom pismu ona prava, odakle izvode i svoje ime, cesto se nazivajuci pravovjernima.
Tradicija katolika i pravoslavaca nakon prvih sedam zajednickih sabora razvijala se u suprotnim smjerovima, s godinama stvarajuci sve veci jaz. Tako je sada uobicajeno da pravoslavni jereji nose bradu, crkve su im pune ikona (slika) koje krasi zlatna boja, a obredi su dosta bogatiji od katolickih. Velika tradicionalna razlika javila se i kod celibata, kojeg jereji ne prakticiraju.
Dakle, pravoslavci i katolici dijele jednu vjeru, a zbog nepoklapanja gregorijanskog i julijanskog kalendara Njegovo rodenje se ne slavi isti dan...
|
|
|
Mhejl
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
Posted - 14/11/2010 : 22:43:22
|
Korijeni razlaza naših ogranaka hrišcanstva se ipak nalaze u tadašnjoj politickoj sceni. Vizantijski carevi, sa vjecitom željom da obnove Rimsko cartvo (što je Justinijan nakratko ostvario i finansijski žešce sjebao državu), u pocetku su davali podršku primatu pape, originalno episkopa grada Rima (ili biskupa, kako kažete). Vaseljenski (carigradski" patrijarh, pod vrhovnom vlašcu cara, nije mogao promijeniti stanje. Medutim, kada papa okrece leda caru (naprimjer, krunisanjem Karla Velikog za cara 800.godine - a valja napomenuti da je Vizantija u ocima mnogih vec bila izgubila legitimitet zbog prevrata carice Irine, 797.), državni vrh pocinje da favorizuje vaseljenskog patrijarha, "prvog medu jednakima". Premda je izmirenje sa Francima postignuto 812.godine, sukob sa Zapadom se dodatno pooštrava - razlike u obredima i, narocito, pokrštavanje nas Slovena dolivaju ulje na vatru. Sve se završava velikim raskolom... U našim dvijema državama, Zeti i Raškoj, dogodilo se ovo: u Mihailovoj Zeti primorje ostaje katolickog karaktera, a zalede pravoslavnog; dok u Raškoj energicno djelovanje Ohridske arhiepiskopije zadržava istocni primat. Rimu su, sa druge strane, pojacane ambicije pokrštavanjem obližnjih varvarskih država u njihovom ranom perodu, kao i formiranjem Papske države uz pomoc Pipina Malog, u brobi protiv Langobarda. Rimska crkva, kao svetionik starog svijeta medu varvarima, sa razvijenim birokratskim sistemom i starim dijacezama, trudila se da postane mocnija od svih vladara i država (naprimjer, zabrana narodnog jezika u službi - to je u Hrvatskoj bilo skopcano sa sukobom splitske i ninske biskupije, zar ne?), cesto dolazeci u sukob sa svjetovnim vladarima povodom pitanja kao što je postavljanje biskupa i pravosude (potpomažuci se falsifikovanom poveljom cara Konstantina). Jedini pokušaj prevazilaženja rascijepa o kome znam više je sabor u Lionu; forsiran od strane cara umiruce države, prevashodno radi politicko-vojnih ustupaka. Grcko sveštenstvo je odbilo vrhovnu vlast pape, i pokušaj je propao. A za cistilište nisam sasvim siguran. |
Edited by - Mhejl on 14/11/2010 22:44:19 |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47134 Posts
Posted - 14/11/2010 : 22:48:18
|
@ Mhejl ovde pricamo o vjeri /teologiji a ne o tome ko je priznava kojeg menadera |
|
|
Mhejl
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
Posted - 14/11/2010 : 22:52:29
|
@ Mhejl ovde pricamo o vjeri /teologiji a ne o tome ko je priznava kojeg menadera
Shvatam. Pa, meni je osobno zanimljiv koncept Cistilišta iznijet u "Božanstvenoj komediji" - Edenski raj (znaci, raj fizickog savršenstva) kao nagrada za one koji su se iskupili... Ali ipak ne mogu preci u više sfere, misli i svijetlosti. Mada obavezno treba procitati i "Lucu mirkokozmu", koja je pokazala da se i na jeziku koji nije ucenjacki i koji nastaje medu narodom može postici zapanjujuca snaga izraza. |
|
|
Marenovic
Junior Member
Serbia
426 Posts
Member since 08/01/2009 |
Posted - 15/11/2010 : 00:17:29
|
Napomenimo kako pravoslavci mnogo pažnje posvecuju svecima, a slicni su nam i pri sakramenetima gdje je bitno naglasiti kako postoji samo jedno krštenje. Dakle, osoba pravoslavne vjeroispovijesti pri prelasku u rimokatolicku Crkvu nije dužna ponavljati sakrament krštenja. (i obratno)
NEMA obratno! Moguce je preci iz pravoslavne u katolicku crkvu jer ona prihvata da se iz druge hriscanske crkve predje u njihovu. Pravoslavna crkva ne prihvata prelazak iz drugih hriscanskih crkava u pravoslavnu. Dakle, ne verujem da ces naci nekoga ko je pokrsten / tj. presao iz katolicke u pravoslavnu veru. Pravoslavna crkva prihvata da pokrsti one "inoverne" iz drugih religija, tipa muslimani i sta ti ja znam neke druge egzoticne religije daljeg istoka.
Ali ne i iz druge hriscanske crkve.
U vezi teme, samo cu da dodam preko one knjige SVETA KRV, SVETI GRAL procitajte i sve ostale nastavke od istih autora.
Njihovo delo je kopirao Den Braun Plagijator
|
Kolekcionar starina.... Imate li stogod staro a ocuvano? Moze i neka tetka... |
|
|
Beva
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
6026 Posts
Member since 04/06/2007 |
|
Beva
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
6026 Posts
Member since 04/06/2007 |
Posted - 15/11/2010 : 14:44:58
|
quote: Originally posted by Marenovic
NEMA obratno! Moguce je preci iz pravoslavne u katolicku crkvu jer ona prihvata da se iz druge hriscanske crkve predje u njihovu. Pravoslavna crkva ne prihvata prelazak iz drugih hriscanskih crkava u pravoslavnu. Dakle, ne verujem da ces naci nekoga ko je pokrsten / tj. presao iz katolicke u pravoslavnu veru. Pravoslavna crkva prihvata da pokrsti one "inoverne" iz drugih religija, tipa muslimani i sta ti ja znam neke druge egzoticne religije daljeg istoka.
Siguran? Evo ti dokaz da nije tako:
http://www.dneoca.org/articles/typology0197.html
Vec prvi odlomak govori da si u krivu:
When I joined the Orthodox Church twelve years ago I made a decision that I had been circling for twenty-one years. It became necessary because I realized that my only reason for remaining a Catholic was what other people might think if I became Orthodox; at that point it was no longer really a choice. I believed in Orthodoxy, worshipped as often as I could in Orthodox churches, and remaining Catholic wasn't morally possible.
A i ne bi imalo logike da nije moguc prelazak iz najslicnije religije, a moguc je iz neke totalno razlicite... |
Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213 |
|
|
pravedni
Advanced Member
Serbia
4057 Posts
Member since 03/12/2009 |
Posted - 15/11/2010 : 16:59:34
|
quote: Originally posted by Beva
Siguran? Evo ti dokaz da nije tako:
http://www.dneoca.org/articles/typology0197.html
Vec prvi odlomak govori da si u krivu:
When I joined the Orthodox Church twelve years ago I made a decision that I had been circling for twenty-one years. It became necessary because I realized that my only reason for remaining a Catholic was what other people might think if I became Orthodox; at that point it was no longer really a choice. I believed in Orthodoxy, worshipped as often as I could in Orthodox churches, and remaining Catholic wasn't morally possible.
A i ne bi imalo logike da nije moguc prelazak iz najslicnije religije, a moguc je iz neke totalno razlicite...
Kod nas u Beceju nije bio redak slucaj da Madjarica-katolkinja predje u pravoslavnu veru kada se uda za Srbina. Otac našeg velikog slikara Mladena Josica (radio portrete kralja Aleksandra i kraljice Marije) je bio pravoslavni sveštenik,dok mu je majka bila madjarica iz porodice Katona,koja je takodje prešla u Pravoslavlje... |
|
|
morrison
Advanced Member
Serbia
5142 Posts
Member since 29/01/2008 |
Posted - 15/11/2010 : 18:20:23
|
Ovo prvi put cujem. |
There ain't no grave gonna hold my body down. |
|
|
ordell
Senior Member
Slovenia
1899 Posts
Member since 20/08/2006 |
|
anto
Advanced Member
Serbia
21081 Posts
Member since 29/06/2008 |
Posted - 15/11/2010 : 18:46:55
|
Evo iz prve ruke Drugar mi je oženio devojku iz Ekvatorijalne Gvineje i da bi se vencali i u crkvi, morala je da prede u pravoslavnu veru. Inace ona je katolkinja i krštena je. Sveštenik je samo izvršio obred Svetog Miropomazanja i ona je sad pravoslavne vere. |
Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)! |
|
|
pravedni
Advanced Member
Serbia
4057 Posts
Member since 03/12/2009 |
Posted - 15/11/2010 : 20:11:10
|
quote: Originally posted by anto
Evo iz prve ruke Drugar mi je oženio devojku iz Ekvatorijalne Gvineje i da bi se vencali i u crkvi, morala je da prede u pravoslavnu veru. Inace ona je katolkinja i krštena je. Sveštenik je samo izvršio obred Svetog Miropomazanja i ona je sad pravoslavne vere.
Zanimljiv slucaj. Verovatno su i one Albanke-katolkinje koje su se poudavale po selima u Srbiji ako su se vencale u crkvi,prešle u Pravoslavlje. Vec sam pisao da kod nas u Backoj nije redak slucaj da Madjarice koje se udaju za Srbe predju u Pravoslavlje. Poznato mi je niz takvih primera... |
|
|
mr murdoc
Advanced Member
Switzerland
14557 Posts
Member since 02/01/2006 |
Posted - 15/11/2010 : 20:29:10
|
quote: Originally posted by ordell
Jel moguce ozeniti pravoslavku u katolickoj crkvi
da i obrnuto takoder. |
“To live is the rarest thing in the world. Most people exist, that is all.”? Oscar Wilde |
|
|
okiboki
Advanced Member
Serbia
10835 Posts
Member since 23/11/2008 |
Posted - 15/11/2010 : 20:43:39
|
quote: Originally posted by mr murdoc
quote: Originally posted by ordell
Jel moguce ozeniti pravoslavku u katolickoj crkvi
da i obrnuto takoder.
A da li je moguce ozeniti pravoslavku u katolickoj crkvi a da ona ostane pravoslavne vere?Ili obratno katolkinju u pravoslavnoj crkvi a da ona ostane katolicke vere? |
Ni živih se nisam boja, dok su bili za užasa, a nekmoli mrtvih pasa. |
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21081 Posts
Member since 29/06/2008 |
Posted - 15/11/2010 : 20:46:26
|
Evo opet iz prve ruke Pre tri godine moj brat od ujaka je oženio irkinju katolkinju u Beogradskoj Sabornoj crkvi, pri cemu je svako ostao u svojoj veri.
|
Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)! |
|
|
dsormaz1
Advanced Member
13147 Posts
Member since 28/04/2002 |
|
ordell
Senior Member
Slovenia
1899 Posts
Member since 20/08/2006 |
Posted - 15/11/2010 : 20:50:39
|
Ovako, tata mi Hrvat, majka Srpkinja - krstili me u katolickoj crkvi u Ljubljani, prva pricest takoder, firmu obavio u Hr. Postujemo i slavimo jedne i druge praznike. Djevojka mi iz Beograda, imamo ozbiljnu namjeru za zajednicki zivot E sad, dali je stvarno potrebno preci u istu vjeru da bi se vjencali u crkvi? Jer to mi se ne cini ispravnim, ja ne bih presao, a ne bih nikad od nje trazio a ni zelio da to ucini. Boze, pa krscanska je to vjera. Nije sad da je kineskinja pa da je ucim viljuskom jesti |
|
|
Topic |
|