forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Svaštara
 Bog i filozofija
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 10

ordell
Senior Member

Slovenia
1899 Posts

Member since 20/08/2006

Posted - 15/11/2010 : 20:51:31  Show Profile Show Extended Profile  Send ordell a Private Message
Proscitao sad postove, malo kasnim, hvala:)
Go to Top of Page

Corto_Maltese
Average Member

997 Posts

Member since 15/02/2005

Posted - 15/11/2010 : 21:48:15  Show Profile Show Extended Profile  Send Corto_Maltese a Private Message
Ova zanimljiva diskusija me podseti na onaj grafit:

Bog je mrtav.
Nice
(ispod dopisano)

Nice je mrtav.
Bog

:)))

Zalosno je kada covek ne zna sta hoce, a katastrofalno kada ne zna koliko moze!

Jovan Ducic
Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 15/11/2010 : 21:51:23  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message
quote:
Originally posted by dsormaz1

To je i u redu. Zašto mijenjati vjeru zbog braka?

Mozda zato da deca ne bi bila katoslavci ili pravolici?
Go to Top of Page

D.J.
stripovi.com suradnik

USA
7113 Posts

Member since 21/07/2002

Posted - 15/11/2010 : 22:23:52  Show Profile Show Extended Profile  Send D.J. a Private Message
quote:
Originally posted by ordell

Ovako, tata mi Hrvat, majka Srpkinja - krstili me u katolickoj crkvi u Ljubljani, prva pricest takoder, firmu obavio u Hr. Postujemo i slavimo jedne i druge praznike.
Djevojka mi iz Beograda, imamo ozbiljnu namjeru za zajednicki zivot
E sad, dali je stvarno potrebno preci u istu vjeru da bi se vjencali u crkvi? Jer to mi se ne cini ispravnim, ja ne bih presao, a ne bih nikad od nje trazio a ni zelio da to ucini. Boze, pa krscanska je to vjera. Nije sad da je kineskinja pa da je ucim viljuskom jesti

Ordell, ja sam nesto kao ti samo obrnuto.
Potpisujem ono za istu vjeru. Svi smo mi krscani, i katolici i pravoslavci i protestanti. Ja mogu otici u bilo koju krscansku crkvu i slusati svecenika, moliti se i biti OK. Dok je fokus na Bogu i osnovama kao sto je Nicene Creed sve je uredu, a ne na ljudskim pravilima i razlikama izmedu tradicija. Te stvari ne definiraju Krscanstvo. Mislite da Boga zanima da li se netko krsti da cijelo tijelo zaroni ili da se poprska? Bog gleda u srce, a ne u vanjske stvari.

E da... i zena mi je kineskinja i jede i sa viljuskom i sa stapicima, kao i ja. Ljudi su svi slicni, treba gledati u stvari koje nas zajedno spajaju, a ne razdvajaju

www.epicentercomics.com
Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9616 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 15/11/2010 : 22:40:18  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message
ovo me podseti na jedan smehotres od pre 2-3 godine....
kada je jedan somalijac usred neke price (ne znam vise ni o cemu) rekao "pa svi se mi radjamo kao muslimani"
kako smo se mi pocepali

ne shvatajte me pogresno, da je to rekao neko ko zna o cemu prica, ovo bih vrlo brzo zaboravio, ili zapamtio na drugi nacin, ali ovaj kad nam je rekao....

Potpis u dva reda, prema pravilniku:
Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D.
Go to Top of Page

D.J.
stripovi.com suradnik

USA
7113 Posts

Member since 21/07/2002

Posted - 15/11/2010 : 23:00:31  Show Profile Show Extended Profile  Send D.J. a Private Message
quote:
Originally posted by Lord Vader89

ovo me podseti na jedan smehotres od pre 2-3 godine....
kada je jedan somalijac usred neke price (ne znam vise ni o cemu) rekao "pa svi se mi radjamo kao muslimani"
kako smo se mi pocepali

ne shvatajte me pogresno, da je to rekao neko ko zna o cemu prica, ovo bih vrlo brzo zaboravio, ili zapamtio na drugi nacin, ali ovaj kad nam je rekao....

Mislim da si krivo procitao moj post. Kad sam rekao : "Svi smo mi krscani, i katolici i pravoslavci i protestanti" mislio sam da svi koji su katolici, pravoslavci i protestanti su krscani. Normalno da ako ne prihvacas Isusa Krista kao Boga i spasitelja da nisi krscanin.
Ako si to meni uputio pazljivije citaj, ako nisi, oprosti sto ti nepotrebno objasnjavam.

www.epicentercomics.com

Edited by - D.J. on 15/11/2010 23:12:36
Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9616 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 15/11/2010 : 23:37:59  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message

ma kaki tebi, sta ti je, samo me je izjava malo podsetila na to. to sto je po konstrukciji slicna, uopste ne znaci da ima isto niti priblizno isto znacenje. niti sam hteo na to da upucujem.

nego reko, aj mali intermission, smeha malo, zdravo je to

Potpis u dva reda, prema pravilniku:
Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D.
Go to Top of Page

D.J.
stripovi.com suradnik

USA
7113 Posts

Member since 21/07/2002

Posted - 16/11/2010 : 00:11:32  Show Profile Show Extended Profile  Send D.J. a Private Message
quote:
Originally posted by Lord Vader89

ma kaki tebi, sta ti je, samo me je izjava malo podsetila na to. to sto je po konstrukciji slicna, uopste ne znaci da ima isto niti priblizno isto znacenje. niti sam hteo na to da upucujem.

nego reko, aj mali intermission, smeha malo, zdravo je to

Super onda! I ja sam ovdje na forumu radi druzenja, zabave i smijeha. Mislim si, nisam se u ovih 8 godina s nikime na forumu posvadio pa necu valjda sada!

www.epicentercomics.com
Go to Top of Page

Marenovic
Junior Member

Serbia
426 Posts

Member since 08/01/2009

Posted - 16/11/2010 : 00:49:32  Show Profile Show Extended Profile  Send Marenovic a Private Message
Vidis, ziveo sam u zabludi.
Dobro je da sam barem s ovom zabludom rascistio.

Priznajem da sam pogresio i da prethodni post nije tacan.
Evo ovde nesto o tome, ali cu ipak pitati nekoga upucenijega narednih dana da bih konacno potvrdio tacnost ovoga:

http://forum.burek.com/kako-se-mjena-vjera-t413273.html

Tekst je na cirilici, ako hocete da ga kopiram........

edit: nesto me zeza copy/paste

Kolekcionar starina....
Imate li stogod staro a ocuvano? Moze i neka tetka...

Edited by - Marenovic on 16/11/2010 00:50:33
Go to Top of Page

Marenovic
Junior Member

Serbia
426 Posts

Member since 08/01/2009

Posted - 16/11/2010 : 00:52:49  Show Profile Show Extended Profile  Send Marenovic a Private Message

Inace, govoreci o veri, vidite koliko vam problema stvara vera?
Momak jedna vera, cura druga. Pa sad treba da budu iste vere da bi danas/sutra deca bila iste vere.
Da znaju sta su, ovi ili oni. E a da mi prihvatimo ateizam kao vrhovnu veru, bice nam svejedno koji je bog i s koliko eksera bio prikovan za krst.

Bilo bi mnogo manje deoba.
Mnogo vise sloge. Manje mrznje.....atheisam rulez!

Kolekcionar starina....
Go to Top of Page

Risar_69
Advanced Member

Slovenia
11679 Posts

Member since 05/05/2008

Posted - 16/11/2010 : 01:15:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Risar_69 a Private Message
Pogledao sam vec davno i ovo uz Zeitgeist Addendum.
http://www.youtube.com/watch?v=BNf-P_5u_Hw
Možda je ko kod vas u tom društvu ili je cuo za to društvo u svom kraju. Znam da je u Hrvatskoj jako.
Kao zanimljivost, na lokalnim tv stanicama Addendum se vec vrti, a kao još veca zanimljivost i jedna katolicka tv stanica molila je naše društvo, da joj ustupimo taj film.
Sredio sam da je intervju sa društvom došao i na neke radio stanice, sad cemo i u novine, i tako dalje, zašto opet to sve spominjem, svakom covjeku kad dam dvd filma kažem, imaj svoje mišljenje kad to pogledaš, nikad covjeka ne smeš terati u npr. to je dobro, to nije, neka sam prosudi, ali bez srda, mirno.
Pozdrav svim DOBRIM ljudima, kako kažu rodimo se svi dobri, ali nas onda sistem i društvo-družba pokvari.

Kad pocneš crtati, uvek moraš imati na kraju olovke, srce, ruku i misli!

Edited by - Risar_69 on 16/11/2010 01:24:48
Go to Top of Page

Grujah.
Advanced Member

Serbia
3254 Posts

Member since 28/07/2009

Posted - 16/11/2010 : 01:25:21  Show Profile Show Extended Profile  Send Grujah. a Private Message
quote:
Originally posted by Marenovic

Momak jedna vera, cura druga. Pa sad treba da budu iste vere da bi danas/sutra deca bila iste vere.
Da znaju sta su, ovi ili oni. E a da mi prihvatimo ateizam kao vrhovnu veru, bice nam svejedno koji je bog i s koliko eksera bio prikovan za krst.

Au majku mu, glupe li izjave
Go to Top of Page

paro
stripovi.com suradnik

Croatia
8582 Posts

Member since 30/03/2005

Posted - 16/11/2010 : 01:54:32  Show Profile Show Extended Profile  Visit paro's Homepage  Send paro a Private Message
quote:
Originally posted by D.J.

[quote]

E da... i zena mi je kineskinja i jede i sa viljuskom i sa stapicima, kao i ja. Ljudi su svi slicni, treba gledati u stvari koje nas zajedno spajaju, a ne razdvajaju

Na stranu religija....nego....dal ti žena ima neku simpaticnu sestru?

There he goes. One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.
Go to Top of Page

Marenovic
Junior Member

Serbia
426 Posts

Member since 08/01/2009

Posted - 16/11/2010 : 02:52:47  Show Profile Show Extended Profile  Send Marenovic a Private Message
Ili jos bolje, ima li ti zena jos dve sestre, jos jedan zainteresovan za kineskinje.....

@Grujah, zasto bi to bilo glupo?
Razmisli malo.

Da ono dvoje iz price sa pocetka ove strane nisu clanovi odredjene verske zajednice vec ateisti, ne bi imali problema sa tim koju veru privoleti.
Vec ne bi ni mislili o veri.

Kolekcionar starina....
Go to Top of Page

ordell
Senior Member

Slovenia
1899 Posts

Member since 20/08/2006

Posted - 16/11/2010 : 10:08:18  Show Profile Show Extended Profile  Send ordell a Private Message
Krscanstvo (a i svaka druga religija) bi trebala predstavljati nacin zivota, a ne stalna ispitivanja o vjerodostojnosti biblijskih ili drugih prica, tipa koliko zivotinja je Noa strpao na barku, to nije bit. U svakom slucaju, de facto postivanje 10 bozjih zapovjedi vodi ka srecnom i ispunjenom zivotu.
Go to Top of Page

adriano
Advanced Member

Croatia
4511 Posts

Member since 12/11/2009

Posted - 16/11/2010 : 12:44:50  Show Profile Show Extended Profile  Send adriano a Private Message
ima li ti žena 3 sestre?
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6026 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 16/11/2010 : 13:13:48  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message
quote:
Originally posted by ordell

Krscanstvo (a i svaka druga religija) bi trebala predstavljati nacin zivota, a ne stalna ispitivanja o vjerodostojnosti biblijskih ili drugih prica, tipa koliko zivotinja je Noa strpao na barku, to nije bit. U svakom slucaju, de facto postivanje 10 bozjih zapovjedi vodi ka srecnom i ispunjenom zivotu.

U tome uglavnom i jest stvar... Najbitnije je živjeti moralno, nebitno bio ti kršcanin ili ne...

Ali, po crkvi, da bi bio katolik (govorim s pozicije vjere u kojoj sam odgojen), moraš vjerovati u sve crkvene dogme, inace nisi pravi katolik... Naprimjer, a dosta 'vjernika' to ne zna, kad primaš hostiju, ti moraš vjerovati kako se ona pretvara u tijelo i krv Kristovu... Ne simbolicno, nego uistinu pretvara... Ja, ma koliko pokušavao, u to nisam mogao vjerovati... I masu je takvih stvari bez kojih ne možeš biti katolik, barem po stavu crkve... E sad, što crkvenom vrhu odgovara velik broj vjernika pa baš i ne provjeravaju takve stvari, to je druga prica... A ja ne želim biti licemjer pa se praviti vjernikom ako to zaista nisam...

Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213
Go to Top of Page

Grujah.
Advanced Member

Serbia
3254 Posts

Member since 28/07/2009

Posted - 16/11/2010 : 15:10:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Grujah. a Private Message
quote:

Ili jos bolje, ima li ti zena jos dve sestre, jos jedan zainteresovan za kineskinje.....

@Grujah, zasto bi to bilo glupo?
Razmisli malo.

Da ono dvoje iz price sa pocetka ove strane nisu clanovi odredjene verske zajednice vec ateisti, ne bi imali problema sa tim koju veru privoleti.

Nema sta "uvesti" "vrhovnu veru" (osim sto je i nemoguce). Ne verovati u Boga i ne priklanjati se ni jednoj crkvi je stvar slobodnog izbora (kao i izbor religije), niko te ljude ne tera da se vencaju u crkvi, da prihvataju ovu/onu veru ili da se ne vencavaju sa izabranicima druge vere do njih samih. Niko ih ne oprecava da kazu "A jebe mi se i za crkvu i boga i sve ove peripetije" do njih samih.

Edited by - Grujah. on 16/11/2010 15:11:16
Go to Top of Page

alen
Advanced Member

Croatia
4621 Posts

Member since 14/02/2005

Posted - 16/11/2010 : 15:18:40  Show Profile Show Extended Profile  Send alen a Private Message
Ono što sam ja otkrio je sažeto u sljedecem kopipejstu:

Emanuel Swedenborg
"Najpoznatiji aspekt njegove teologije je doktrina o duhu. Osnova svega je sloboda ljudske volje koja nam omogucuje da sami odlucujemo o svojoj volji. Nakon smrti, duša se kristalizira u onu vrstu ljubavi koja je dominirala individuom tijekom njezina života. Nagrada i kazna su stanja, ne posljedice, a raj ili pakao su u nama samima."

itsyourworldyoucanchangeit

Edited by - alen on 16/11/2010 15:19:03
Go to Top of Page

Heyoka
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4913 Posts

Member since 01/11/2001

Posted - 16/11/2010 : 17:03:41  Show Profile Show Extended Profile  Visit Heyoka's Homepage  Send Heyoka a Private Message
quote:
Originally posted by dsormaz1Taj njihov (masonski) "veliki arhitekt" može biti samo onaj koji je roden 6.6. u 6 sati.

Ateista ne može biti mason. Mora biti vjernik.

Potpis.
Go to Top of Page

Obi-wan
Advanced Member

Croatia
13782 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 16/11/2010 : 17:07:49  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message
quote:

Moja žena je pravoslavne vjere, a ja sam ateista.
To nam nije stvorilo ama baš nikada ni najmanji problem.
Ako je veza cvrsta i nepokolebljiva, te se ne podliježe pritiscima okoline, ništa ne može stati izmedu dvoje koji su razlicite vjere. Ako dozvole da ih to razdvoji, ni ne trebaju biti zajedno.

What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine.
Go to Top of Page

ordell
Senior Member

Slovenia
1899 Posts

Member since 20/08/2006

Posted - 16/11/2010 : 17:47:10  Show Profile Show Extended Profile  Send ordell a Private Message
quote:

Nisi dobro shvatio, ne postoji problem prihvatanja druge vjere, samo pitanje dali je moguca svadba u crkvi. Jer nam takvo vencanje ipak nesto znaci, a da smo ateisti, ne bih mogli to uciniti.
Go to Top of Page

ordell
Senior Member

Slovenia
1899 Posts

Member since 20/08/2006

Posted - 16/11/2010 : 17:49:23  Show Profile Show Extended Profile  Send ordell a Private Message
quote:
Originally posted by Obi-wan

quote:

Moja žena je pravoslavne vjere, a ja sam ateista.
To nam nije stvorilo ama baš nikada ni najmanji problem.
Ako je veza cvrsta i nepokolebljiva, te se ne podliježe pritiscima okoline, ništa ne može stati izmedu dvoje koji su razlicite vjere. Ako dozvole da ih to razdvoji, ni ne trebaju biti zajedno.

Upravo tako.
Go to Top of Page

dsormaz1
Advanced Member

13147 Posts

Member since 28/04/2002

Posted - 16/11/2010 : 19:58:36  Show Profile Show Extended Profile  Send dsormaz1 a Private Message
quote:
Originally posted by Heyoka

quote:
Originally posted by dsormaz1Taj njihov (masonski) "veliki arhitekt" može biti samo onaj koji je roden 6.6. u 6 sati.

Ateista ne može biti mason. Mora biti vjernik.

Da, taj vjernik mora vjerovati u "velikog arhitekta"=, tj. biti njegov sljedbenik i raditi za njega.

Edited by - dsormaz1 on 16/11/2010 20:00:42
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 16/11/2010 : 20:14:55  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message
Vjera nikad ne bi smjela stajati izmedu dvoje ljudi, ljubav i vodenje ljubavi morali biti najljepši duhovni cinovi, iznad religije. Takav sinkretizam duše i tijela ujedno je posveta i Bogu i covjeku, a bilo kakvo religijsko predstavništvo duhovnog na Zemlji samo je sklop pravila koje su odredili ljudi. Najbolje je biti vjernik, no ne do te mjere da to slijepo vjerovanje granici sa zdravim razumom. Prihvacam katolicanstvo, no neke ljudske dogme koje je odredila Crkva ne...

Suštinska definicija Boga kao ultimativno dobrostivog, pravednog, najmocnijeg i neopipljivog, no sveprisutnog i onog koji poštuje našu slobodnu volju - zašto ga ne vizualizirati kao jednu cistu misao, ideju o boljem svijetu, stavljajuci na strane sve ljudske dogme i crkvene institucije. Što ima npr. obiwan od toga što ne vjeruje u Boga, a niti u covjeka, a ponekad niti u sebe samoga?

Ja osobno ne volim crkvene institucije, ali misao o Bogu da (ne iskljucivo katolickog, govorim opcenito o religiji).

“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."
Go to Top of Page
Page: of 10 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.3 seconds. Snitz Forums 2000