Author |
Topic |
wolf
Advanced Member
4577 Posts
Member since 05/08/2003 |
Posted - 22/10/2011 : 17:24:53
|
A što misliš kad se kod nas nadu mehanicar iz Dalmacije, Zagorja i Slavonije? Svaki ima svoje izraze. Kad sam jednom pricao s covjekom koji se bavi elektronikom i klimama u Zadru mislio sam da sam u drugoj državi |
|
|
sawitch
Advanced Member
Serbia
40274 Posts
Member since 17/11/2007 |
Posted - 22/10/2011 : 17:31:40
|
quote: Originally posted by wolf
Pa sad, ne znam što bih ti rekao za gibanj. Ako je citav u banani možda bi bilo bolje nabaviti novi. Posljednji put sam imao posla s gibnjem na jednom Fici prije 13-ak godina (ili cak i više), jedva se našao drugi, ali je nakon izmjene razlika bila više nego primjetna. Isto je tako 'klackao', a poslije je, u kombinaciji s novim amortizerima i oprugama, bio skoro pa tvrd. Do tad je vec poceo navaljivati na kotace pri ekstremnijim udubinama i neravninama. Osobno nisam nikad mijenjao listove u gibnjevima. Inace nisam cuo da je to kod yuga uobicajeno, pa zato pretpostavljam da je ovaj tvoj pomalo dao svoje.
A ova suma za limariju me ni najmanje ne iznenaduje, danas se na autolimariji i okrece najveci novac, veci nego na mehanici. Osim što priroda i zime ucine svoje, tu su i debili koji ne znaju voziti pa razbijaju bez veze aute. Samo se nadaj da ti je dobro zaštitio spojeve i da je prethodno dobro premazao limove (bez toga racunaj na skoru hrdu vec nakon godinu dana).
Ubijem ga ako zardja za godinu dana... To sam mu rekao... Posto je trazio 100 eura prvo i onda kada je uraddio trazio 200.. Rekao su mu: "Evo ti, ali ako mu nesto bude, udavicu te.."..
Kaze da se navario za medalju.. Menjao mi rubove, pragove, spicio tablu lima u njega... Sad je valjda dobar... Bio mi dosta truo... |
Patricia hic mea totus mundus est |
|
|
bagi
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
3840 Posts
Member since 29/12/2002 |
Posted - 22/10/2011 : 19:15:16
|
Oh jao toooo!Tema za ubit se! Cika wolf imam jedan problem treba mi savjet ili rješenje istog.Ako omaneš objesi se instantno. Naime,vec danima me muci Mercedes c klase linije 202 sa 2,2 litrenim cdi motorom godište 1999.Motor se jednostavno samo ugasi kad dostigne radnu temperaturu i može ponovo upaliti nakon nekih 20-30 minuta.Pri kopcanju na dijagnostiku nikad ne javlja prisutnost kvara tj broj grešaka ništa,nic,nul,ziro.Uspješno testirane komponente: injektori,regulator pritiska goriva,senzor pritiska goriva,visokotlacna pumpa,senzor pozicije radilice iliti rpm senzor,indikator temperature motora,opcenito dovod goriva od rezervoara preko filtera goriva pa sve do motora itd.Uvijek isti rezultat - veliko ništa.Automobil i dalje uredno se gasi kad dostigne radnu temperaturu.Zalijevao sam ga i suzama ali džaba,nece smrad nego po svome. Help mi mister wolf ju ar maj onli hop! |
Wtf?
|
Edited by - bagi on 22/10/2011 19:21:47 |
|
|
wolf
Advanced Member
4577 Posts
Posted - 22/10/2011 : 20:12:01
|
Bojim se da je ovo ipak izvan mojih skromnih mogucnosti. Ipak ja nisam mehanicar niti se bavim dijagnostikom
Nego, je li program za dijagnostiku originalni Mercedesov? Cesto zamjenska, nelicencirana rješenja nisu najpouzdanija. Ovdje kod mene covjek je imao problem s BMW-om 5 iz 2002, pa dok nije otišao kod covjeka s originalnim programom nije uspio naci pravu grešku (sad se više ne sjecam koji je bio problem i uzrok ali znam da do tad nije mogao riješiti problem). Nadalje, je li auto testiran samo kad se pojavi problem ili si pokušao i dok je full hladan? Ako nisi, pokušaj ga ostaviti u servisu (ili gdje si vec radio dijagnostiku; nadam se da je sigurno ostaviti ga) da ga najprije testiraju kod inicijalnog paljenja kad je full hladan (drugi dan ujutro), a onda prate rad motora i vide da li ce sustav što prijaviti u trenutku kad dode do tog gašenja motora. Meni se zasad sve mota oko toga da je u pitanju tlak goriva, a program ga možda ne može pravilno detektirati, ili elektronika nije u stanju prijaviti grešku. To je vec puno ozbiljniji problem. Najmanje bih sumnjao na dovod goriva i injektore, jer injektori u biti veci problem stvaraju dok je motor hladniji (auto poskakuje i trza), a tako i kod dovoda goriva. Plus, injektori se prociste kod boljih servisa ali mislim da oni nemaju veze s tim. Dogodi se da ode jedan, rijetko dva, ali auto se ne gasi full radi toga. Radio bi, ali uz jace trzanje.
Nije baš neka konkretna pomoc, ali pokušaj ovo što sam ti ranije naveo - prvo vidi je li softver licenciran od Mercedesa, a onda neka ga detaljno testiraju na hladno i kad se zagrije, te nakon tih 20-30 minuta koje si spomenuo da treba cekati dok se ponovo može upaliti. |
|
|
bagi
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
3840 Posts
Posted - 22/10/2011 : 20:49:52
|
Vidiš,problem je mnogo dublji nego što misliš.Na žalost vlasnika automobila ja sam automehanicar(ili na moju žalost?).Vidim da se kužiš u stvari svaka cast.Samo ovo što si sad nabrojao vrijedi za benzinske motore a ne common rail dizelaše kao što je ovdje slucaj.Posjedujem bosch-ovu dijagnostiku i takoreci automobil je na nju skopcan vec zadnjih 48 sati ali ništa.Tješi me samo cinjenica da je vozilo bilo 3 dana u ovlaštenom mercedes benz servisu koji takoder nije mogao dati objašnjenje kvara.Uzeli su mu 100 eura za dijagnostiku i rekli mu da dode ponovo za desetak dana.Ovdje me boli cinjenica da je to u stvari vec prevaziden oblik ubrizgavanja tj common rail prve generacije i pogotovo to što radim uglavnom vozila koja su puno mlada i kompliciranija od navedenog sa puno uspjeha.Ali s vremena na vrijeme naide ovakav dosije x oko koga covjek lomi tintaru bezuspješno.Bilo mi je smiješno vidjeti ovu temu na forumu o stripovima a još smiješnije postati na nju...Tko zna,možda se iz nje iznjedri novi /www.iatn.net/ |
Wtf?
|
Edited by - bagi on 22/10/2011 20:55:15 |
|
|
wolf
Advanced Member
4577 Posts
Posted - 22/10/2011 : 21:14:04
|
Zato se zove podforum svaštara - možda se jave i serviseri televizora ili frižidera sa svojim mukama
Kako vec rekoh nisam se bavio nikad dijagnostikama, sve znanje sam skupljao onako kao nekakav entuzijast. Ali ovo što kažeš X-Files nije neuobicajena pojava, uvijek se nade neki primjerak koji stvara muke i ovlaštenim servisima. Samo, nisu mu trebali uzeti 100 eura za ništa. Razumio bih da su resetirali memoriju elektronike pa nešto postigli time, ali ovako oderati covjeka ne vidim neke svrhe. Ali s druge strane, to i jest karakteristika ovlaštenih servisa. |
|
|
Mairosu
Advanced Member
6689 Posts
Member since 03/07/2008 |
Posted - 22/10/2011 : 21:23:21
|
Ja sam danas, u manje-vise privatnoj reziji sa seoskim majstorom, konacno sredio Lagunu. Pre jace od godinu dana sam bio u navodno najjacem renault zvanicnom servisu u Srbiji, u NS, i tamo su mi otprilike nasli laundry list kvarova, medju kojima i silen blokove zbog kojih je auto navodno fishtailovao. OK, u medjuvremenu utvrdim ja i da treba menjati prednje diskove, i jos popraviti nesto sa prednjim trapom umetanjem popularnih biksni (jos jedan termin za Manhuntera :D). I juce krenemo kod majstora, kad on zove posle sat vremena, druze, silen blokovi su ti netaknuti, amortizeri ti prave zulum...i stvarno otisla oba amortizera pozadi, i feder se polomio jer se istrosio.
Sad je sve OK - do daljnjega. Ali, jebem ti zvanicne servise. |
Ko igra za raju, i zanemaruje taktiku, zavrsit ce karijeru u nizerazrednom Vratniku.
Kakav ti je kupus, takva ti je sarma -- otac Tadej |
|
|
wolf
Advanced Member
4577 Posts
Posted - 22/10/2011 : 21:53:43
|
To je danas uobicajen problem - ima fenomenalnih ovlaštenh servisa, a ima i bagre za koju nije jasno tko im je uopce dao licencu za ovlašteno servisiranje. |
|
|
Mairosu
Advanced Member
6689 Posts
Posted - 22/10/2011 : 21:57:40
|
Pitanje za Bagija i ostale koji se razumeju : odranije sam iz vise izvora procitao da valja voziti dizelase po principu da gorivo nikad ne sidje do rezerve, tj. da valja voziti sa uvek dovoljno goriva u rezervoaru kako bi bosch pumpa ostala "podmazana" i ne bi grebala talog. Uzevsi u obzir kakvo je gorivo u Srbiji, ovo mi nekako uvek imalo smisla, buduci da bi talog koji napravi NIS Jugopetrol verovatno dobrano zapusio protok. U mojoj Ibizi , koju ja svakodnevno vozim (1.9 SDI), odrzavam gorivo skoro uvek iznad pola, u ekstremnim slucajevima stignem do rezerve ali nikad i vozim na rezervi. Jesam li u pravu sto radim ovo ? I ako jesam, jel se i ova politika odnosi na benzince (ovo je vec cista znatizelja). |
Ko igra za raju, i zanemaruje taktiku, zavrsit ce karijeru u nizerazrednom Vratniku.
|
|
wolf
Advanced Member
4577 Posts
Posted - 22/10/2011 : 22:06:02
|
Opcenito nije dobro voziti na rezervi upravo zbog taloga, ni benzince ni dizelaše. Da li je to baš specificno pravilo za dizelaše nije mi poznato, jer osobno više preferiram benzinska vozila. Ali gorivo je svuda lošije nego bi trebalo biti. Svašta cujem kakvih sve problema ljudi znaju imati s talogom. Osobno nikad ne idem u rezervu, pa u tu svrhu uvijek u gepeku imam i dodatni kanistar s 5 litara benzina za svaki slucaj. |
|
|
Mairosu
Advanced Member
6689 Posts
Posted - 22/10/2011 : 22:12:19
|
Navodno dosta stedis pumpu ovim malim znakom paznje. Ako ti ode bosch pumpa na dizelasu, popravka ce te ojaditi... |
|
|
wolf
Advanced Member
4577 Posts
|
Mairosu
Advanced Member
6689 Posts
Posted - 22/10/2011 : 22:16:33
|
Drugim recima, Sawitchu, na tebe se ovo ne odnosi :D |
|
|
bagi
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
3840 Posts
Posted - 22/10/2011 : 22:33:51
|
quote: Originally posted by Mairosu
Pitanje za Bagija i ostale koji se razumeju : odranije sam iz vise izvora procitao da valja voziti dizelase po principu da gorivo nikad ne sidje do rezerve, tj. da valja voziti sa uvek dovoljno goriva u rezervoaru kako bi bosch pumpa ostala "podmazana" i ne bi grebala talog. Uzevsi u obzir kakvo je gorivo u Srbiji, ovo mi nekako uvek imalo smisla, buduci da bi talog koji napravi NIS Jugopetrol verovatno dobrano zapusio protok. U mojoj Ibizi , koju ja svakodnevno vozim (1.9 SDI), odrzavam gorivo skoro uvek iznad pola, u ekstremnim slucajevima stignem do rezerve ali nikad i vozim na rezervi. Jesam li u pravu sto radim ovo ? I ako jesam, jel se i ova politika odnosi na benzince (ovo je vec cista znatizelja).
Ima logike ali i nema.Uzevši u obzir da cijev koja vuce gorivo iz rezervoara je uronjena skoro do dna (kako bi bez toga vozilo uopce moglo i doci do rezerve?) i ako ima taloga postoji velika šansa da ce ga povuci i pri punom rezervoaru.Voziš sdi motor koji je na glasu kao zadnji potpuno pouzdan dizel motor jer je magare koje ide i ide doduše polagano ali stiže do odredišta.Pri uvlacenju smrada iz rezervoara prvo strada filter goriva i to se manifestuje trzanjem u vožnji,pojavom plavkastog dima,gubitka snage i otežanog paljenja motora.Pametnom dosta da posjeti servis a nekom olakog razmišljanja to je "manja" smetnja koja nakon odredenog vremena neminovno vodi oštecenju i prilicno pouzdane pumpe sdi motora.Moderniji dizelaši imaju preddobavne pumpe koje se nalaze u rezervoaru i opet su postavljene u kucištima pricvršcenim za dno rezervoara te takode podložne povlacenju govana koje u ovom jadnom jugoistocnom dijelu Evrope svakodnevno sipamo u rezervoare.No tu su sistemi filtracije koji, ruku na srce, problem riješe vrlo upitno jer i najmanje cestice prljavštine oštecuju ultraosjetljive common rail komponente poput injektora itd. Stoga su donedavno (skoro) svaki proizvodaci vozila za ove prostore imali prepolovljene servisne intervale.Npr ako je servisni interval za tržišta EU 30 hiljada km za naše prostore je maximum 15 hiljada km. Ovo se odnosi na dizelaše,benzinci su tu malo sigurniji,dakako samo ako se ne radi o nekim modernijim motorima tipa fsi,gdi itd koji u biti imaju isti princip ubrizgavanja kao i common rail dizelaši... |
Wtf?
|
Edited by - bagi on 22/10/2011 22:37:48 |
|
|
Mairosu
Advanced Member
6689 Posts
Posted - 22/10/2011 : 22:40:18
|
Filtere za vazduh i gorivo menjam sa uljem na 5-6k km. Koristim mineralno ulje, koje mi je preporuceno zato sto vozim dizelasa koji je presao 120k+.
Posto si resio pitanje taloga, negde sam citao da i Bosch pumpa bolje radi ako je "podmazanija" tj. ako ima vise goriva u rezervoaru Ima li tu necega ?
SDI je fantastican motor - za mene. 65 konja me ne vodi nikud brzo, ali pouzdanost i vucnost su mu na jako zavidnom nivou. |
|
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25296 Posts
Member since 17/09/2004 |
Posted - 22/10/2011 : 22:47:39
|
Ovo prvi put cujem za dizelaše/rezervu. Da li to važi i za novije motore (2010. godište)? Ja sam cesto u rezervi (mrzi me da sipam benzin), cak sam par puta vozio i do 0 km (po displeju).
Ima li razloga da budem zabrinut? |
I am legion. I do not forget. I do not forgive.
|
|
|
bagi
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
3840 Posts
Posted - 22/10/2011 : 22:50:49
|
quote: Originally posted by manhunter
Ovo prvi put cujem za dizelaše/rezervu. Da li to važi i za novije motore (2010. godište)? Ja sam cesto u rezervi (mrzi me da sipam benzin), cak sam par puta vozio i do 0 km (po displeju).
Ima li razloga da budem zabrinut?
Procitaj post iznad zadnjeg mairosu-ovog i vidjeceš da si u istoj banani kao i onaj što vazda šinja sa punim rezervoarom... |
Wtf?
|
Edited by - bagi on 22/10/2011 22:56:56 |
|
|
bagi
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
3840 Posts
Posted - 22/10/2011 : 22:55:35
|
Filtere za vazduh i gorivo menjam sa uljem na 5-6k km. Koristim mineralno ulje, koje mi je preporuceno zato sto vozim dizelasa koji je presao 120k+.
Posto si resio pitanje taloga, negde sam citao da i Bosch pumpa bolje radi ako je "podmazanija" tj. ako ima vise goriva u rezervoaru Ima li tu necega ? SDI je fantastican motor - za mene. 65 konja me ne vodi nikud brzo, ali pouzdanost i vucnost su mu na jako zavidnom nivou.
Nema.Naša dizel goriva su prepuna sumpora pa bio ti na rezervi ili iznad nje isto ti se piše.Znaci u tom slucaju 1 litar i 50 litara tog sranja je ista stvar.S toga je prepuruceno pri sipanju vecih kolicina goriva (30+ litara) nasuti oko pola litre ili na pun rezervoar i litru motornog,atf ili dvotaktol ulja koje ce ublažiti posljedice prekomjerne kolicine sumpora.Ublažiti a ne i otkloniti.
|
Wtf?
|
|
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25296 Posts
Member since 17/09/2004 |
Posted - 22/10/2011 : 22:57:02
|
quote: Originally posted by bagi
quote: Originally posted by manhunter
Ima li razloga da budem zabrinut?
Procitaj post iznad mairosu-ovog i vidjeceš da si u istoj banani kao i onaj što vazda šinja sa punim rezervoarom...
Prevideo.
Ok onda, pošto neko cimanje u toku vožnje nisam osetio do sad, a generalni servis radim jednom godišnje valjda nije toliko strašno... |
I am legion. I do not forget. I do not forgive.
|
|
|
Mairosu
Advanced Member
6689 Posts
Posted - 22/10/2011 : 22:57:02
|
Ovo za dvotaktol sam cuo. Moj rodjak jedan vozi Seat Arosu 1.7 SDI i toci iskljucivo dizel d2 u nju, a onda i rokne dvotaktol. Medjutim, negde citam da dvotaktol moze da napravi prilicnu garez i zbrku. Imas li komentar na ovo ? |
|
|
bagi
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
3840 Posts
Posted - 22/10/2011 : 23:04:46
|
Ovo za dvotaktol sam cuo. Moj rodjak jedan vozi Seat Arosu 1.7 SDI i toci iskljucivo dizel d2 u nju, a onda i rokne dvotaktol. Medjutim, negde citam da dvotaktol moze da napravi prilicnu garez i zbrku. Imas li komentar na ovo ?
Svaki sljedeci savjet je 20 ojri pa ti izvoli sa pitanjima...Garež i zbrku u motoru islkjiucivo radi gorivo i produkti njegovog sagorijevanja.Pogotovo s toga što izgaranjem goriva sa vecim postotkom sumpora nastaju vece kolicine cadi koja se putem ventila za povrat izduvnih gasova (EGR) vraca na dodatno sagorijevanje nazad u usis motora( iskljucivo u svrhu ekologije tj za smanjenje štetnih sastojaka izduvnih gasova).Tim putem se taloži u usisnoj grani,usisnim kanalima u glavi motora,kod vozila sa prednabijanjem i u turbini i pravi nered.Kod nas u BiH to se jednostavno riješi blokitanjem EGR ventila.Jebeš ekologiju a svakako nemamo (još) ni provjere kvalitete izduvnih gasova na tehnickom pregledu.Kod novijih dizelaša to je nemoguce izvesti jer imaju senzore na ispuhu i odmah bacaju motor u safe mod i pale lampicu kvara. |
Wtf?
|
Edited by - bagi on 22/10/2011 23:06:37 |
|
|
Mairosu
Advanced Member
6689 Posts
Posted - 22/10/2011 : 23:12:56
|
Svaki sljedeci savjet je 20 ojri pa ti izvoli sa pitanjima...
No further questions, your honour. :D |
|
|
wolf
Advanced Member
4577 Posts
Posted - 22/10/2011 : 23:13:38
|
Ja bih ipak dodao nešto u vezi taloga. Kad je u spremniku veca kolicina goriva tada se talog u biti rasprši u gorivu, s obzirom da se auto u vožnji trese (ovisno o podlozi po kojoj vozi) odnosno s autom se istovremeno protrese i gorivo u spremniku, pogotovo kod naglih kocenja, kretanja, ulazaka u oštrije zavoje i sl. Kako opada razina goriva tako je i veca koncentracija taloga prema dnu spremnika, tj. tamo gdje je cijev koja uzima gorivo, te se time uvlaci i sve više tog taloga i smeca. Na taj nacin se pri vožnji u rezervi uvuce i najviše taloga. Sve jedan mehanicar kojeg poznajem tvrdi da nije dobro voziti na rezervi niti jedan auto, bez obzira je li benzin ili dizel. Ne znam za ovu pricu s dvotaktolom, ali postoje one tablete koje se povremeno ubace u spremnik goriva i koje prociste injektore i pumpe. |
|
|
wolf
Advanced Member
4577 Posts
Posted - 22/10/2011 : 23:16:15
|
Ovo za dvotaktol sam cuo. Moj rodjak jedan vozi Seat Arosu 1.7 SDI i toci iskljucivo dizel d2 u nju, a onda i rokne dvotaktol. Medjutim, negde citam da dvotaktol moze da napravi prilicnu garez i zbrku. Imas li komentar na ovo ?
Svaki sljedeci savjet je 20 ojri pa ti izvoli sa pitanjima...Garež i zbrku u motoru islkjiucivo radi gorivo i produkti njegovog sagorijevanja.Pogotovo s toga što izgaranjem goriva sa vecim postotkom sumpora nastaju vece kolicine cadi koja se putem ventila za povrat izduvnih gasova (EGR) vraca na dodatno sagorijevanje nazad u usis motora( iskljucivo u svrhu ekologije tj za smanjenje štetnih sastojaka izduvnih gasova).Tim putem se taloži u usisnoj grani,usisnim kanalima u glavi motora,kod vozila sa prednabijanjem i u turbini i pravi nered.Kod nas u BiH to se jednostavno riješi blokitanjem EGR ventila.Jebeš ekologiju a svakako nemamo (još) ni provjere kvalitete izduvnih gasova na tehnickom pregledu.Kod novijih dizelaša to je nemoguce izvesti jer imaju senzore na ispuhu i odmah bacaju motor u safe mod i pale lampicu kvara.
... i evo još jednog od razloga zašto je stariji Golf dizelaš tako popularan |
|
|
bagi
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
3840 Posts
Posted - 22/10/2011 : 23:16:25
|
quote: Originally posted by wolf
Ja bih ipak dodao nešto u vezi taloga. Kad je u spremniku veca kolicina goriva tada se talog u biti rasprši u gorivu, s obzirom da se auto u vožnji trese (ovisno o podlozi po kojoj vozi) odnosno s autom se istovremeno protrese i gorivo u spremniku, pogotovo kod naglih kocenja, kretanja, ulazaka u oštrije zavoje i sl. Kako opada razina goriva tako je i veca koncentracija taloga prema dnu spremnika, tj. tamo gdje je cijev koja uzima gorivo, te se time uvlaci i sve više tog taloga i smeca. Na taj nacin se pri vožnji u rezervi uvuce i najviše taloga. Sve jedan mehanicar kojeg poznajem tvrdi da nije dobro voziti na rezervi niti jedan auto, bez obzira je li benzin ili dizel. Ne znam za ovu pricu s dvotaktolom, ali postoje one tablete koje se povremeno ubace u spremnik goriva i koje prociste injektore i pumpe.
Takoder postoje i one tablete koje natjeraju pumpu da digne pritisak i s tim cinom "dignu" i još koju stvar na odredeno vrijeme... |
Wtf?
|
Edited by - bagi on 22/10/2011 23:19:38 |
|
|
Topic |
|