Author |
Topic |
ordell
Senior Member
Slovenia
1899 Posts
Member since 20/08/2006 |
Posted - 23/12/2011 : 11:17:31
|
quote: Originally posted by ken2
ja bi mogao samo dati primjedbu na kinu, ja odavno predvidam da ce i oni upasti u debelu krizu, previše se kurce, moraju imati najvecu i najbolju olimpijadu, grade najviše nebodere, hoce kapitalizam, ali bez demokracije, grade milijunske puste gradove, pojedinci im se bogate, a raja radi za kikiriki...neodrživo
Kina je zadnja drzava koja ce propast. Zato jer smo naspram njima svi mi razmazeni ko mala djeca. Govorim sad o Kinezima van njihove drzave. Dosta smo u proslosti radili sa njima u Italiji i ne mozes vjerovati dok ne vidis. Nije njima potreban nikakav luksuz, ma kakav krevet, spavaju oni na kartonskim kutijama, spremaju hranu na malom sporeticu, 10 njih u jednoj sobi itd. a imaju veliki hangar i gomilu robe koju prodaju. Odmah se u skladistu sije, pere, pegla, ma ko roboti. Nema pauze, od zore do mraka i niko se ne buni. Fali mi ovo ono, umoran sam, bolestan, lose se osjecam, treba mi odmor itd. jer dobro znaju da moraju raditi i gotovo. I ako je tako u inostranstvu, onda mozemo prepostavljati kako je tek u Kini. Sto se tice drz.sustava, izvukli su najbolje od kapitalizma i zadrzali autokratiju sto se pokazalo vrlo efektivno. |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47141 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 23/12/2011 : 11:20:01
|
quote: Originally posted by ordell
ja bi mogao samo dati primjedbu na kinu, ja odavno predvidam da ce i oni upasti u debelu krizu, previše se kurce, moraju imati najvecu i najbolju olimpijadu, grade najviše nebodere, hoce kapitalizam, ali bez demokracije, grade milijunske puste gradove, pojedinci im se bogate, a raja radi za kikiriki...neodrživo
Kina je zadnja drzava koja ce propast. Zato jer smo naspram njima svi mi razmazeni ko mala djeca. Govorim sad o Kinezima van njihove drzave. Dosta smo u proslosti radili sa njima u Italiji i ne mozes vjerovati dok ne vidis. Nije njima potreban nikakav luksuz, ma kakav krevet, spavaju oni na kartonskim kutijama, spremaju hranu na malom sporeticu, 10 njih u jednoj sobi itd. a imaju veliki hangar i gomilu robe koju prodaju. Odmah se u skladistu sije, pere, pegla, ma ko roboti. Nema pauze, od zore do mraka i niko se ne buni. Fali mi ovo ono, umoran sam, bolestan, lose se osjecam, treba mi odmor itd. jer dobro znaju da moraju raditi i gotovo. I ako je tako u inostranstvu, onda mozemo prepostavljati kako je tek u Kini. Sto se tice drz.sustava, izvukli su najbolje od kapitalizma i zadrzali autokratiju sto se pokazalo vrlo efektivno.
efektivno za državu,obicni ljudi su na razini robova ka šta su više manje oduvik i bili. |
depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni. Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu |
|
|
Poli
Advanced Member
Slovenia
38022 Posts
Member since 26/10/2007 |
Posted - 23/12/2011 : 11:21:09
|
quote: Originally posted by globinjo
jebote,nevjerovatno,jedan baci kost,i onda uvik isti pocnu glodat...ostavite se jadnog tita,pa ni mrtav nema mira...sve cu vas poizbacivat...
I slazem se sa Obijem. Ni sam ne idem preko svojih granica, to sto imam (po)trosim.... zapravo ne, jedini pravi "dug" mi je hipotekarni kredit za stan sto smo uzeli. Ali drukcije nikad ne bi mogao zivjeti na svome, a posle par godina placanja stanarine covjek se zapita ima li smisla ako isti taj iznos mogu dati za kredit pa na kraju imam tu gajbu, odnosno nase djete.
A drukcije kod sebe jos ne vidim znake krize, mislim na platu (isto jebeno niska ka i sve godine prije). Cjene naravno idu gore ali jos se moze... mada sam vec par puta u posljednjim mjesecima bio na nuli par dana nako plate.
|
Anything is possible dec d uej Be the Change You Want to See
|
|
|
Risar_69
Advanced Member
Slovenia
11679 Posts
Member since 05/05/2008 |
Posted - 23/12/2011 : 11:26:07
|
Citao sam sve ovo, negdje se nasmijao, negdje se uozbiljio. Na kratko: za sve je kriv sistem, što to dopušta, a ljudi koji ga iskoriste, iskoriste ga. Na žalost je tako danas. |
Kad pocneš crtati, uvek moraš imati na kraju olovke, srce, ruku i misli! |
|
|
ordell
Senior Member
Slovenia
1899 Posts
Posted - 23/12/2011 : 11:34:31
|
quote: Originally posted by lwood
Kina je zadnja drzava koja ce propast. Zato jer smo naspram njima svi mi razmazeni ko mala djeca. Govorim sad o Kinezima van njihove drzave. Dosta smo u proslosti radili sa njima u Italiji i ne mozes vjerovati dok ne vidis. Nije njima potreban nikakav luksuz, ma kakav krevet, spavaju oni na kartonskim kutijama, spremaju hranu na malom sporeticu, 10 njih u jednoj sobi itd. a imaju veliki hangar i gomilu robe koju prodaju. Odmah se u skladistu sije, pere, pegla, ma ko roboti. Nema pauze, od zore do mraka i niko se ne buni. Fali mi ovo ono, umoran sam, bolestan, lose se osjecam, treba mi odmor itd. jer dobro znaju da moraju raditi i gotovo. I ako je tako u inostranstvu, onda mozemo prepostavljati kako je tek u Kini. Sto se tice drz.sustava, izvukli su najbolje od kapitalizma i zadrzali autokratiju sto se pokazalo vrlo efektivno.
efektivno za državu,obicni ljudi su na razini robova ka šta su više manje oduvik i bili.
Da naravno, to sam i mislio. Ali oni su danas jedna od velesila svijeta, niko im ne moze postavljati uslove.
|
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47141 Posts
Posted - 23/12/2011 : 11:38:56
|
da, ali opet to nije cudno. vecinu svjetske povijesti Kina je i imala najvece gospodarstvo.
|
depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni. Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47141 Posts
Posted - 23/12/2011 : 11:45:28
|
1 USA 14,526,550 2 China 10,119,896 3 Japan 4,323,504 4 India 4,057,787 5 Germany 2,944,352 6 Russia 2,230,954 7 UK 2,181,456 8 Brazil 2,178,529 9 France 2,134,941 10 Italy 1,778,832 11 Mexico 1,564,872
Podaci MMF-a za 2010. |
Edited by - lwood on 23/12/2011 11:46:26 |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47141 Posts
Posted - 23/12/2011 : 12:02:03
|
1 USA 2,8% 2 China 10,3 % 3 Japan 3,9 % 4 India 11,1 % 5 Germany 3,5 % 6 Russia 4 % 7 UK 1,25 % 8 Brazil 7,49 % 9 France 1,48 % 10 Italy 1,29 % 11 Mexico 5,5 %
a ovo su procjene stope rasta . (isto za 2010.) |
|
|
supermark
stripovi.com suradnik
Croatia
29618 Posts
Member since 06/02/2007 |
Posted - 23/12/2011 : 12:15:39
|
neodrživo visoka stopa rasta vjerovali ili ne, njima je glavni problem sto imaju previse novaca i sad dolazi tecaj na udar, a ako im tecaj aprecira... ode im cijela politika u bananu
|
|
|
ordell
Senior Member
Slovenia
1899 Posts
Posted - 23/12/2011 : 12:18:44
|
Meni nije jasno kako je Japan napravio takav progres. Zapravo nisam previse upoznat sa njihovom istorijom, ali kad posmislim koliko vremena su bili prakticki odrezani od ostatka svijeta, i pogotovo ako usporedis ostatak Azije i njih, razlike su u svetlosnim godinama. Kako? Pod 2 - Spanjolska. Najveci kolonialisti, imali zlata na bacanje, sto je cak privodilo do inflacije u 16.stoljecu, a opet nisu uspjeli da sacuvaju neku bitniju ulogu danas. Zasto?
Ajde sad :D |
|
|
Mairosu
Advanced Member
6689 Posts
Member since 03/07/2008 |
Posted - 23/12/2011 : 12:23:32
|
Meni nije jasno kako je Japan napravio takav progres. Zapravo nisam previse upoznat sa njihovom istorijom, ali kad posmislim koliko vremena su bili prakticki odrezani od ostatka svijeta, i pogotovo ako usporedis ostatak Azije i njih, razlike su u svetlosnim godinama. Kako?
Rat u Koreji je bio direktan razlog japanskog progresa, buduci da je americka i NATO vojska morala imati logisticku podrsku "izbliza", a Japan je u to vreme bio najbliza solucija.
Economically, Japan was able to benefit vastly from the war, and the Korean War greatly helped the rise of Japan's economy and its development into a world power. American requirements for supplies were organized through a Special Procurements system, which allowed for local purchases without the complex Pentagon procurement system. Over $3.5 billion was spent on Japanese companies, peaking at $809 million in 1953, and the zaibatsu went from being distrusted to being encouraged. Among those who thrived not only on orders from the military but also through American industrial experts, including W. Edwards Deming were Mitsui, Mitsubishi, and Sumitomo. Japanese manufacturing grew by 50% between March 1950 and 1951, and by 1952, pre-war standards of living were reached and output was twice the level of 1949. Becoming an independent country after the Treaty of San Francisco saved Japan from the burden of expense of the occupation forces.
http://en.wikipedia.org/wiki/Aftermath_of_the_Korean_War#Japan |
Ko igra za raju, i zanemaruje taktiku, zavrsit ce karijeru u nizerazrednom Vratniku.
Kakav ti je kupus, takva ti je sarma -- otac Tadej |
|
|
supermark
stripovi.com suradnik
Croatia
29618 Posts
Posted - 23/12/2011 : 12:37:50
|
quote: Originally posted by Mairosu
Meni nije jasno kako je Japan napravio takav progres. Zapravo nisam previse upoznat sa njihovom istorijom, ali kad posmislim koliko vremena su bili prakticki odrezani od ostatka svijeta, i pogotovo ako usporedis ostatak Azije i njih, razlike su u svetlosnim godinama. Kako?
Rat u Koreji je bio direktan razlog japanskog progresa, buduci da je americka i NATO vojska morala imati logisticku podrsku "izbliza", a Japan je u to vreme bio najbliza solucija.
Economically, Japan was able to benefit vastly from the war, and the Korean War greatly helped the rise of Japan's economy and its development into a world power. American requirements for supplies were organized through a Special Procurements system, which allowed for local purchases without the complex Pentagon procurement system. Over $3.5 billion was spent on Japanese companies, peaking at $809 million in 1953, and the zaibatsu went from being distrusted to being encouraged. Among those who thrived not only on orders from the military but also through American industrial experts, including W. Edwards Deming were Mitsui, Mitsubishi, and Sumitomo. Japanese manufacturing grew by 50% between March 1950 and 1951, and by 1952, pre-war standards of living were reached and output was twice the level of 1949. Becoming an independent country after the Treaty of San Francisco saved Japan from the burden of expense of the occupation forces.
http://en.wikipedia.org/wiki/Aftermath_of_the_Korean_War#Japan
pa ne mozes u ovome traziti razlog sto je japan trece najjace gospodarstvo u svijetu! to je kao da kazemo da je Einstein ispao takav jer je kao mali isao u dobar vrtic |
|
|
supermark
stripovi.com suradnik
Croatia
29618 Posts
Posted - 23/12/2011 : 12:38:49
|
Pod 2 - Spanjolska. Najveci kolonialisti, imali zlata na bacanje, sto je cak privodilo do inflacije u 16.stoljecu, a opet nisu uspjeli da sacuvaju neku bitniju ulogu danas. Zasto?
Ajde sad :D
previse zlata iz JA- unistila ih inflacija od koje se nikada nisu oporavili |
|
|
KRAS
Advanced Member
Slovenia
7774 Posts
Member since 18/05/2003 |
Posted - 23/12/2011 : 12:40:26
|
da, ali opet to nije cudno. vecinu svjetske povijesti Kina je i imala najvece gospodarstvo.
znaš šta oni rade... na jedne papire dode njih petorica u evropu...
odprilke kao što hrvatska na jedan serijski broj napravi tri samokresa 2000... |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47141 Posts
Posted - 23/12/2011 : 12:42:30
|
Pod 2 - Spanjolska. Najveci kolonialisti, imali zlata na bacanje, sto je cak privodilo do inflacije u 16.stoljecu, a opet nisu uspjeli da sacuvaju neku bitniju ulogu danas. Zasto?
Ajde sad :D [/quote]
ukratko: Španjolska je da ne ulazimo pretjerano u povijest izgubila vecinu kolonijalnog carstva nakon šta je okupira Napoleon. izbijaju pobune u vecini španjolske amerike i ostaje im kuba,portoriko i filipini. znaci gotovo ništa od prijašnjeg carstva. u samoj Španjolskoj izbijaju razni unutrašnji sukobi. konacnu tocku na i stavljaju ameri 1898. kad ostaju i bez tih par kolonija. u prvom svjetskom ratu (pošto su neutralni)dolazi do znacajnijeg ulaganja pogotovo britanskog kapitala. nakon rata nastavljaju se duboke unutrašnje podjele koje kulminaciju dosežu 1931. kad je zbacen kralj i proglašena republika i konacno 1936. kad izbija rat. napomenimo i to da je u prvim misecima rata pola tone zlata iz španjolske narodne banke prebaceno u sssr.(oko 75 % ukupnog zlata) (tada je Španjolska bila 4. država po zalihama zlata u svitu) tako sve u svemu još su i dobri danas
|
Edited by - lwood on 23/12/2011 12:43:07 |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47141 Posts
Posted - 23/12/2011 : 12:44:40
|
quote: Originally posted by KRAS
znaš šta oni rade... na jedne papire dode njih petorica u evropu...
odprilke kao što hrvatska na jedan serijski broj napravi tri samokresa 2000...
ma dobro to se zna.bila je neka baza u Italiji da "Kinezi nikad ne umiru" ne prijavljuju smrti u zajednici samo dovlace novu ekipu
|
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47141 Posts
Posted - 23/12/2011 : 12:45:52
|
ma Japan se razvija zadnjih 150 godina na zapadni sistem |
|
|
paro
stripovi.com suradnik
Croatia
8582 Posts
Member since 30/03/2005 |
Posted - 23/12/2011 : 13:12:48
|
ma Japan se razvija zadnjih 150 godina na zapadni sistem
Pa zar niste gledali film u kojem Tom Cruise glumi samuraja |
There he goes. One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.
|
|
|
Mairosu
Advanced Member
6689 Posts
Member since 03/07/2008 |
Posted - 23/12/2011 : 13:15:56
|
OK, lose sam procitao, mislio sam da je pitanje odakle bum japana posle rata i okupacije. Izvinjenje zutoljupcima. |
Ko igra za raju, i zanemaruje taktiku, zavrsit ce karijeru u nizerazrednom Vratniku.
Kakav ti je kupus, takva ti je sarma -- otac Tadej |
|
|
1Euro
Advanced Member
12486 Posts
Member since 17/07/2008 |
Posted - 23/12/2011 : 13:28:18
|
pa odgovor u cemu je razlika izmedu Španjolske i Japana npr. je TEHNOLOGIJA I NAPREDAK.
Recimo Japanci su radišan narod, oni uce, izume neke stvari,neke cipove, robote,....i onda to prodavaju. Svoju energiju su polse 2.svijetskog rata uložili u napredak, tehnologiju,....
Španjolci su pokrali zlato od Inka,Azteka,...i preseravali se tim zlatom. nije sve zlato ni došlo do Španjolske (pokrali gusari, pirati, englezi, francuzi,...) ali svejedno, došlo je puno zlata u Španjolsku i time su se gradile crkve npr. gradovi, uzdržavala se vojska, gradili su se brodovi,....ali recimo kada je Španjolska armada napala Englesku npr. skoro sve brodove su izgubili (znaci uzaludno baceno zlato...), gubili su kolonije, jer su bili previše pohlepni. Tražili su samo zlato, dok ih npr neke rude, minerali,voce,zacini,.....nisu toliko zanimali.
Japanci su bili pametniji, oni su npr iz preostalih azijskih država uzimali material (rude,naftu,minerale,...šta god) i nešto su onda sa tim materialom napravili, izumili nešto i prodali 100 puta skuplje, dok su Španjolci trošili zlato za bez veze. No skoro bez veze, jer su pomocu zlata placali i umjetnike koji su im gradili neke lijepe gradevine, koje stoje još danas....Ali to je nerentabilno....Svako zlato se jednom potroši,...
Pogledajte šta rade Kinezi danas:
-odu u Afriku i dogovore se sa nekom africkom zemljom da ce im oni sagraditi ceste npr, dok im Afrika dava surovine, koje onda Kinezi upotrebljavaju za svoje proizvode, koje onda prodavaju po cijelome svijetu.
I TO JE ZMAGOVITI RECEPT! |
|
|
zorglub
Average Member
Serbia
529 Posts
Member since 02/09/2008 |
Posted - 23/12/2011 : 13:31:09
|
Šta ti je želja za novcem i moci. Do par godina pre toga se klali, Ameri im bacili jebene atomske bombe ('ej atomske bombe!) i onda puj-pike ne važi, saradivacemo u novom ratu. Ljudski život je najjeftinija stvar na svetu. |
Odjednom mi se život proširio.
Kupindo |
|
|
paro
stripovi.com suradnik
Croatia
8582 Posts
Member since 30/03/2005 |
Posted - 23/12/2011 : 13:33:20
|
Mislim da ste malo fulali, jer ipak su Britanci bili i ostali strateški najlukaviji i najbolji kolonijalisti....Kanada, Hong Kong, Indija, Singapur, Južnoafricka, Australija blablabla |
There he goes. One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.
|
|
|
KRAS
Advanced Member
Slovenia
7774 Posts
Member since 18/05/2003 |
Posted - 23/12/2011 : 13:44:00
|
ma dobro to se zna.bila je neka baza u Italiji da "Kinezi nikad ne umiru" ne prijavljuju smrti u zajednici samo dovlace novu ekipu
gradic Prato pored Firenci... sjedište talijanske kožarske industrije... bio sam tamo, usro se živ... ima ih ko kineza... a nemaju svoje groblje |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47141 Posts
Posted - 23/12/2011 : 13:46:31
|
quote: Originally posted by 1Euro
pa odgovor u cemu je razlika izmedu Španjolske i Japana npr. je TEHNOLOGIJA I NAPREDAK.
Recimo Japanci su radišan narod, oni uce, izume neke stvari,neke cipove, robote,....i onda to prodavaju. Svoju energiju su polse 2.svijetskog rata uložili u napredak, tehnologiju,....
Španjolci su pokrali zlato od Inka,Azteka,...i preseravali se tim zlatom. nije sve zlato ni došlo do Španjolske (pokrali gusari, pirati, englezi, francuzi,...) ali svejedno, došlo je puno zlata u Španjolsku i time su se gradile crkve npr. gradovi, uzdržavala se vojska, gradili su se brodovi,....ali recimo kada je Španjolska armada napala Englesku npr. skoro sve brodove su izgubili (znaci uzaludno baceno zlato...), gubili su kolonije, jer su bili previše pohlepni. Tražili su samo zlato, dok ih npr neke rude, minerali,voce,zacini,.....nisu toliko zanimali.
Japanci su bili pametniji, oni su npr iz preostalih azijskih država uzimali material (rude,naftu,minerale,...šta god) i nešto su onda sa tim materialom napravili, izumili nešto i prodali 100 puta skuplje, dok su Španjolci trošili zlato za bez veze. No skoro bez veze, jer su pomocu zlata placali i umjetnike koji su im gradili neke lijepe gradevine, koje stoje još danas....Ali to je nerentabilno....Svako zlato se jednom potroši,...
Pogledajte šta rade Kinezi danas:
-odu u Afriku i dogovore se sa nekom africkom zemljom da ce im oni sagraditi ceste npr, dok im Afrika dava surovine, koje onda Kinezi upotrebljavaju za svoje proizvode, koje onda prodavaju po cijelome svijetu.
I TO JE ZMAGOVITI RECEPT!
Španjolci nisu bili ništa pohlepniji od drugih evropskih kolonijalnih sila,turaka ,arapa i slicnih skupina koje su se bavile osvajanjima. uostalom Japan je takoder vodia imperijalne ratove. Ruse su npr. 1905. satrali bez vecih problema |
|
|
1Euro
Advanced Member
12486 Posts
Member since 17/07/2008 |
Posted - 23/12/2011 : 13:46:37
|
quote: Originally posted by paro
Mislim da ste malo fulali, jer ipak su Britanci bili i ostali strateški najlukaviji i najbolji kolonijalisti....Kanada, Hong Kong, Indija, Singapur, Južnoafricka, Australija blablabla
pa jesu ali Englezima i dan danas dobro ide. Oni su bili pametni, oni nisu samo krali zlato i uzimali robove, nego su trgovali, njih su zanimale biljke npr. prijemog,...šta god,....i onda su pomoci svega toga napravili nešto (preprodavali, usavršili i onda prodali, unaprijedili,...)oni su na svoja putovanja slali ekspedicije, naucnike,trgovce,...a ne ko španjolci koji su slali konkvistadore..... I dan danas Englezi imaju commonwealth organizaciju gdje se prica baš u vezi surovina i trgovanja (jedna mini EU)... |
|
|
Topic |
|
|
|