forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Svaštara
 Ja sam:
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 20

okiboki
Advanced Member

Serbia
10835 Posts

Member since 23/11/2008

Posted - 26/03/2012 : 22:50:51  Show Profile Show Extended Profile  Send okiboki a Private Message
quote:
Originally posted by mladjo

Na Baniji su Vlasi Srbi
U Dalmaciji su Vlaji suprotno od Bodula, znaci oni koji sa balkona ne vide more.
U Srbiji su Vlasi pripadnici Vlaške narodnosti.

Inace, ja sam tek nedavno otkrio da Rusi i Rusini nisu isto.

Ja zivim u Vojvodini 30 godina i i dalje ne znam sta su Rusini.Mislim da to niko ziv ne zna

Ni živih se nisam boja, dok su bili za užasa, a nekmoli mrtvih pasa.
Go to Top of Page

andjusticeforall
Advanced Member

Croatia
3080 Posts

Member since 09/12/2009

Posted - 26/03/2012 : 22:55:38  Show Profile Show Extended Profile  Send andjusticeforall a Private Message
A tek Pemci?

https://hrvatskiautorskistrip.blogspot.com/
Go to Top of Page

Ultras
Advanced Member

Serbia
10065 Posts

Member since 17/10/2008

Posted - 26/03/2012 : 22:57:44  Show Profile Show Extended Profile  Visit Ultras's Homepage  Send Ultras a Private Message
quote:
Elderane84
Srbi iz BiH zovu Srbe iz Srbije Srbijancima. Valjda da se razluci odakle je ko.

Da. Ovo sam prvi put cuo u Sarajevu '87.
Bili smo na ekskurziji i okupirali neku cevabdzinicu na Bašcaršiji.
Prilazi nam vlasnik i uz "izvolite, sedite" pita: "Jeste li vi Srbijanci?"
Mi, klinci, odgovorimo: "Mi smo iz Kragujevca, iz Srbije" a on ce "Pa, kažem ja: Srbijanci".

Osim u narodnoj pesmi tu sam prvi put cuo da nas neko tako oslovljava.

Evo, okiboki kaže da je i u Vojvodini tako...

Nekako ja ne preferiram taj naziv... ne znam zašto...
Nije pogrdan - daleko bilo ali eto ...

Svet stripa - portal - instagram - facebook - tiktok - youtube
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 26/03/2012 : 23:04:35  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message
quote:
Originally posted by lwood

quote:

Na Baniji su Vlasi Srbi
U Dalmaciji su Vlaji suprotno od Bodula, znaci oni koji sa balkona ne vide more.

Boduli su otocani a vlaji su oni priko brda da budemo precizniji.
onaj uski obalni pojas nastanjuju likovi koji nisu ni jedno ni drugo npr. lwood

Znaci postoje Boduli, Vlaji i Lwood
Znao sam da si rasa za sebe

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 26/03/2012 : 23:09:04  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message
quote:
Originally posted by okiboki

quote:

Na Baniji su Vlasi Srbi

Ja zivim u Vojvodini 30 godina i i dalje ne znam sta su Rusini.Mislim da to niko ziv ne zna

Od kuma buduca supruga ima kumu RFusinku (e sad ak si shvatio tko je tko) I onda je ona nešto objašnjavala o tome...
Ali zanimljivo je i porijeklo Vlaha. To su zapravo narod koji vuce polu srpske a polu rumunjske korijene, jel' tako? Kad smo se vozili uz Ðerdap, bila je neka pjesma na radiju na Vlaškom, bila je užasno smešna Zapravo, bile su želje i pozdravi, a cijelo selo je valjda htjelo zaželjeti nekoj klinkici treci rodendan, pa dok su se svi izredali...Slušali smo par pesmica, bile su, onak, khm, etno

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 26/03/2012 : 23:12:41  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message
ja dok sam folklor igrao
vlaske igre su se picile
ohboy, koje zadovoljstvo :D

Potpis u dva reda, prema pravilniku:
Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D.
Go to Top of Page

Imrahil
Advanced Member

Serbia
13542 Posts

Member since 21/08/2005

Posted - 26/03/2012 : 23:17:45  Show Profile Show Extended Profile  Send Imrahil a Yahoo! Message  Send Imrahil a Private Message
Igrao si folklor?
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
26074 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 26/03/2012 : 23:18:40  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message
quote:

Ali zanimljivo je i porijeklo Vlaha. To su zapravo narod koji vuce polu srpske a polu rumunjske korijene, jel' tako? Kad smo se vozili uz Ðerdap, bila je neka pjesma na radiju na Vlaškom, bila je užasno smešna Zapravo, bile su želje i pozdravi, a cijelo selo je valjda htjelo zaželjeti nekoj klinkici treci rodendan, pa dok su se svi izredali...Slušali smo par pesmica, bile su, onak, khm, etno

Ja dolazim iz kraja koji je meštovito naseljen (opština je otprilike 50:50 Srbi-Vlasi), tako da znam o cemu pricaš.

I am legion. I do not forget. I do not forgive.

Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 26/03/2012 : 23:47:46  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message
Di si ti? Bio sam sad baš u Jugoistocnoj Srbiji, Bovansko jezero, Sokobanja, Knjaževac...A prije još Kladovo & co. Nikako da u Bor odem, a kroz Zajecar sam samo prošao, 2004., po noci...

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 26/03/2012 : 23:48:51  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message
quote:
Ali zanimljivo je i porijeklo Vlaha. To su zapravo narod koji vuce polu srpske a polu rumunjske korijene, jel' tako?

da...naselili su šire podrucje Balkana (ovo prema zapadu, RH i BiH) u vreme Turske najezde (16. i 17. st.). Na podrucju Habsburške Monarhije (koja od 1527. obuhvaca i ugarsko-hrvatsko kraljevstvo) dobili su i poseban status (Vlaški statuti), te naselili podrucje Vojne krajine gdje su imali poseban status razlicit od kmetskog. Dobil zemlju zauzvrat morali ratovati...

razmjena filmova za stripove!
http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=45640

Edited by - dosada on 26/03/2012 23:50:34
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
26074 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 26/03/2012 : 23:59:10  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message
quote:

Di si ti? Bio sam sad baš u Jugoistocnoj Srbiji, Bovansko jezero, Sokobanja, Knjaževac...A prije još Kladovo & co. Nikako da u Bor odem, a kroz Zajecar sam samo prošao, 2004., po noci...

Granica Centralne i Istocne Srbije, pocetak oblasti koja se naziva Homolje. Petrovac na Mlavi, Žagubica, Bor, Svilajnac. Ništa zanimljivo za videti, osim predivne prirode.

Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
26074 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 27/03/2012 : 00:00:12  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message
quote:
Originally posted by dosada

quote:
Ali zanimljivo je i porijeklo Vlaha. To su zapravo narod koji vuce polu srpske a polu rumunjske korijene, jel' tako?

da...naselili su šire podrucje Balkana (ovo prema zapadu, RH i BiH) u vreme Turske najezde (16. i 17. st.). Na podrucju Habsburške Monarhije (koja od 1527. obuhvaca i ugarsko-hrvatsko kraljevstvo) dobili su i poseban status (Vlaški statuti), te naselili podrucje Vojne krajine gdje su imali poseban status razlicit od kmetskog. Dobil zemlju zauzvrat morali ratovati...

Tanak, tanak led. Toliko.

Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47604 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 27/03/2012 : 00:23:29  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
quote:

quote:
Originally posted by lwood

quote:

Na Baniji su Vlasi Srbi

Boduli su otocani a vlaji su oni priko brda da budemo precizniji.
onaj uski obalni pojas nastanjuju likovi koji nisu ni jedno ni drugo npr. lwood

Znaci postoje Boduli, Vlaji i Lwood
Znao sam da si rasa za sebe

tocno

You stared at the abyss, you'll never rest in peace
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47604 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 27/03/2012 : 00:23:47  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
quote:
Originally posted by manhunter

quote:

quote:

You stared at the abyss, you'll never rest in peace
Go to Top of Page

zlikovski
Senior Member

Croatia
1090 Posts

Member since 21/03/2008

Posted - 27/03/2012 : 00:30:15  Show Profile Show Extended Profile  Send zlikovski a Private Message
@obi kruger ti je objasnio, šokci su ti hc slavonci, prema tome hc hrvati :)
pemci = cesi
a znate li tko su galcijani, koliko ja znam to su ukrainci ili poljaci - grkokatolici.
a gede?

Grad - to ste vi.
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17317 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 27/03/2012 : 00:42:59  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message
quote:
Originally posted by zlikovski

@obi kruger ti je objasnio, šokci su ti hc slavonci, prema tome hc hrvati :)
pemci = cesi
a znate li tko su galcijani, koliko ja znam to su ukrainci ili poljaci - grkokatolici.
a gede?

pemci su cesi
galicijani bi trebali biti ukrainci grkokatolici ( ima ih omanji broj po slavoniji mada se taj naziv pomalo gubi )
mislim da se u proslosti galicija spominje kao pokraina u zapadnoj ukraini
mada u zapadnoj ukraini ima dosta slovaka i madjara
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17317 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 27/03/2012 : 00:51:34  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message
sto se tice vlaha, po nekim istrazivacima radi se o narodu keltskog porijekla
wallace ( cita se valas ) na keltskom znaci - zivahan, brz, okretan
uostalom rumunjska se zvala valahija ( tako nekako ) prije dolaska osmanlija

Edited by - Kruger on 27/03/2012 00:53:21
Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 27/03/2012 : 01:08:19  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message
quote:

quote:

quote:

Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 27/03/2012 : 01:11:18  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message
s obzirom da sam na tankom ledu pisanjem o ovdašnjim narodima (ocigledno je još navek ono da je sadržaj nijee bitan vec se gleda tko piše)...onda vas ostavljam uz napoemnu da je Galicija takoder bila pokrajina unutar HM!

Edited by - dosada on 27/03/2012 01:12:11
Go to Top of Page

Caleb
Advanced Member

Greece
16591 Posts

Member since 01/07/2008

Posted - 27/03/2012 : 01:42:52  Show Profile Show Extended Profile  Visit Caleb's Homepage  Send Caleb a Private Message
quote:

quote:

quote:

quote:

Nije bas tako. Vlasi, kao nacionalna manjina danas: oni vode poreklo od romanizovanog stanovnistva koje je naseljavalo ove prostore jos u vreme poznog rima, kasnije vizantije... oni su ono sto je ostalo od tog romanizovanog stanovnistva.. kasnije se sve to izmesalo, dosli su sloveni, dza bu...
A ovo sto ti pominjes, Vlaski statuti... u otmanskom carstvu je postojao sloj stanovnistva koji se nazivao Vlasi, to su bili vojnici, koji su placali filuriju, sto je bio malo drugaciji porez od onog koji je placala ostala raja. Ti Srbi su naseljavani na granicama Tursek i Habzburske monarhije i imali su ubavezu da u vreme mira daju na svaku kucu po jednog vojnika, a u vreme rata iz svake kuce po jednog. Znaci, oni su bili poslednji bedem odbrane Turske i kako se Turska sirila ka severu i zapadu, tako su se i oni selili i naseljavali uz same granice. Npr. iz Smederevskog sandzaka su se selili u pozeski sandzak. E, sad, ti Srbi ce u dogovoru sHabzburzima u vreme Dugog rata 1593 - 1606 formirati vojnu krajinu, tj, karovacki i varazdinski generalat. Srbi iz pozeskog sandzaka ce naseljavati Varazdisnki, a Srbi iz Like i Krbave karlovacki generalat... da ne duzim, danasnji vlasi i ovaja naziv vlasi, nemaju veze. Stanovnistvo sa vlaskim statusom je totlano druga stvar, oni su vojnici, oslobodjeni svih obaveza, osim te filurije iliti haraca i ratovanja. Oni su dolaskom i naseljavanjem u krajinu postalni slobodni vojnici-seljaci... i ti vlaski statuti, isaija djakovic je licno isao kod cara leopolda kako bi trazio neke povlastice, koje je ovaj odobrio.. odobrio je da Srbi i dalje mogu postovati stari kalendar, sami smo mogli birati episkope, na primer, u Becu je papa birao nadbiskupa, a u ugarsko je kralj ga je kralj birao, tako da ej ovo bila bas bas velika privilegija da mi sami biramo svoje crkvene velikodostojnike..
Mozda sam ga malo zbrzao, ali trenutno ovo radimo na faksu... ovo sam sad ispisao iz glave, tj, ono sto sam popamtio na casu.

Preveo: Goran Krickovic, Tekst interpretirali: Ljubiša Bacic, Nada Blam, Miroslav Bijelic, Vlastimir Ðuza Stoiljkovic i Nikola Simic, Magnetoskop: Miroslav Nikolov, Ton majstor: Rihard Merc, Realizacija: Slavko Tatic
https://www.youtube.com/watch?v=TkE5VYffiR0

Edited by - Caleb on 27/03/2012 01:49:00
Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 27/03/2012 : 01:55:47  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message
nisi, sve je tocno...samo sam ja maksilmalno kratil tekst i ostavljal osnovne cinjenice o njihovom širenju prema zapadu u novom vijeku! Inace, tocno oni su naseljavali ovaj prostor zajedno s Romanima prije dolaska Slavena...

kaj studiraš?

Edited by - dosada on 27/03/2012 02:01:07
Go to Top of Page

Caleb
Advanced Member

Greece
16591 Posts

Member since 01/07/2008

Posted - 27/03/2012 : 02:07:21  Show Profile Show Extended Profile  Visit Caleb's Homepage  Send Caleb a Private Message
Istoriju. A bas se ovim (Vojna Krajina. Becki, Morejski, Dugi rat i sl.) trenutno bavimo na predmetu Istoria Srba od 16-18. veka.

Preveo: Goran Krickovic, Tekst interpretirali: Ljubiša Bacic, Nada Blam, Miroslav Bijelic, Vlastimir Ðuza Stoiljkovic i Nikola Simic, Magnetoskop: Miroslav Nikolov, Ton majstor: Rihard Merc, Realizacija: Slavko Tatic
https://www.youtube.com/watch?v=TkE5VYffiR0
Go to Top of Page

Kojot
Advanced Member

Switzerland
4145 Posts

Member since 21/12/2008

Posted - 27/03/2012 : 02:11:13  Show Profile Show Extended Profile  Send Kojot a Private Message
quote:

quote:

Ja dolazim iz kraja koji je meštovito naseljen (opština je otprilike 50:50 Srbi-Vlasi), tako da znam o cemu pricaš.

Imao sam ja dvojcu Vlasa u firmi u kojoj sam radio,bili su iz nekog sela, mislim da se zvalo Kucevo.
Hunteru posto si ti iz kraja u kome ima Vlaha,zanima me kojim jezikom pricaju,mislim vlaskim ,srpskim,rumunskim ili kojim vec?Hvala!
Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 27/03/2012 : 02:13:50  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message
quote:
Originally posted by Caleb

Istoriju. A bas se ovim (Vojna Krajina. Becki, Morejski, Dugi rat i sl.) trenutno bavimo na predmetu Istoria Srba od 16-18. veka.

kad završiš bumo kolege ;)

Mi smo to imali u sklopu povijesti jugoistocne europe i nacionalne povijesti...tak je bilo FF u Zg prije 15 godina, ovaj novi program je možda i drugaciji!

Edited by - dosada on 27/03/2012 02:14:37
Go to Top of Page

KRAS
Advanced Member

Slovenia
7797 Posts

Member since 18/05/2003

Posted - 27/03/2012 : 14:52:35  Show Profile Show Extended Profile  Send KRAS a Private Message
quote:

quote:

ja cu ti objasnim dosadni... katolicima bosne i krajine, naredeno je da srbe zovemo vlasima, nebil' se distancirali od njih tojes neko je htio prikazati da pravoslavci i katolici nisu istog roda... jer, da su precanski srbi zaista vlasi, ocuvao bi se vlaški jezik, a njega nema, nema vlaškog jezika u bosni i krajini... da su vlasi dolazili na ova podrucja sa osmanlijama niko i ne spori, medutim oni su se utoplili u narod jel'

ionako, nije važno kako neko sa strane naziva nekog, vec kako se ovaj izjašnjava...

evo americke crnce, zovu- crnje, camuge, nigeri, cadavi...

a oni sebi zovu afroamerikans....

ko je sad upravu, rasisti ili afromarikans...?

narod = jezik

Edited by - KRAS on 27/03/2012 14:55:10
Go to Top of Page
Page: of 20 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.56 seconds. Snitz Forums 2000