Author |
Topic  |
lwood
Advanced Member

Colombia
47483 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 26/04/2012 : 16:13:21
|
zanima me ima li negdi arhiva o napadima iz 1920-tih? znaci doba kraljevine SHS. po netu nisan ništa naša.bez obzira šta ovo nije bilo toliko rašireno tribalo bi negdi bit zavedeno.
|
narocito na one koji su uspješni. |
|
Jasko
Advanced Member

(2).gif)
Nicaragua
6227 Posts
Member since 29/02/2012 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 26/04/2012 : 16:57:15
|
uh, i ja sam pomislio da ce lwood krenuti u te vode, pa da pita ima li netko na forumu iskustva s tim! |
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one." |
 |
|
fikus
Senior Member

1966 Posts
Member since 02/11/2010 |
Posted - 26/04/2012 : 17:06:49
|
Predlažem Yo-ho-ho Cannon. Odlicna igrica u kojoj si ti kapetan i glavni zapovjednik gusarskog broda odnosno gusarske topovnjace. Gusari žele razoriti razne tvrdave na obali i njihove topove kako bi se što lakše domogli blaga. Pomozi im u njihovoj gusarskoj pustolovini. Možeš igrati zajedno sa svojim frendom iz razreda. |
always progressive, never conventional! |
 |
|
tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19831 Posts
Member since 23/10/2011 |
Posted - 26/04/2012 : 17:30:55
|
quote: Originally posted by fikus
Predlažem Yo-ho-ho Cannon. Odlicna igrica u kojoj si ti kapetan i glavni zapovjednik gusarskog broda odnosno gusarske topovnjace. Gusari žele razoriti razne tvrdave na obali i njihove topove kako bi se što lakše domogli blaga. Pomozi im u njihovoj gusarskoj pustolovini. Možeš igrati zajedno sa svojim frendom iz razreda.
   |
Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
|
 |
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47483 Posts
Posted - 26/04/2012 : 17:31:16
|
quote: Originally posted by Jasko
Oces da pravis biznis? 
ne. zanima me jedan dogadaj iz 20-tih. ne znam di bi se mogla nalazit kartoteka. možda u BG,ako još postoji |
 |
|
Jasko
Advanced Member

(2).gif)
Nicaragua
6227 Posts
Member since 29/02/2012 |
Posted - 26/04/2012 : 17:36:01
|
quote: Originally posted by lwood ne. zanima me jedan dogadaj iz 20-tih. ne znam di bi se mogla nalazit kartoteka. možda u BG,ako još postoji
Moguce je da Zabavnik zna. Posalji im pitanje na adresu, odgovorice u nekom od narednih brojeva  ???????? ?????  |
 |
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47483 Posts
Posted - 26/04/2012 : 17:38:14
|
quote: Originally posted by Jasko
quote: Originally posted by lwood ne. zanima me jedan dogadaj iz 20-tih. ne znam di bi se mogla nalazit kartoteka. možda u BG,ako još postoji
Moguce je da Zabavnik zna. Posalji im pitanje na adresu, odgovorice u nekom od narednih brojeva  ???????? ????? 
narafski. ali više bi mi pomoga neko ko ima pristup policijskim arhivima. jer pretpostavljan da je to tamo ako nije uništeno |
 |
|
jaki
Advanced Member

Croatia
27211 Posts
Member since 13/03/2004 |
|
Poli
Advanced Member

Slovenia
38181 Posts
Member since 26/10/2007 |
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47483 Posts
Posted - 26/04/2012 : 17:58:53
|
quote: Originally posted by jaki
ajde,ja cu ti izbrisati dosje cijena?prava sitnica.
odavno san ja to rješia  |
 |
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47483 Posts
Posted - 26/04/2012 : 18:11:15
|
quote: Originally posted by Poli
cukundeda ti je bio moreplovac pa je pao piratima u ruke?
ma kakvi |
 |
|
fikus
Senior Member

1966 Posts
Member since 02/11/2010 |
Posted - 26/04/2012 : 22:34:45
|
Ajde sad ozbiljno. Neznam što tocno tražiš. Malo je nejasno iz posta. U policijskim arhivama teško da ceš naci, iako nije nemoguce ako znaš tocno što tražiš. Ali bi mogao vidjeti na Filozofskom fakultetu odsjek za povijest. A možeš me kontaktirati i na PM. |
always progressive, never conventional! |
 |
|
1Euro
Advanced Member

12545 Posts
Member since 17/07/2008 |
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47483 Posts
Posted - 27/04/2012 : 01:22:42
|
quote: Originally posted by fikus
Ajde sad ozbiljno. Neznam što tocno tražiš. Malo je nejasno iz posta. U policijskim arhivama teško da ceš naci, iako nije nemoguce ako znaš tocno što tražiš. Ali bi mogao vidjeti na Filozofskom fakultetu odsjek za povijest. A možeš me kontaktirati i na PM.
imaš pm |
 |
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47483 Posts
Posted - 27/04/2012 : 01:23:27
|
quote: Originally posted by 1Euro
ideš tražiti potopljeno blago???

odavno je to popaljeno Euro,mene zanima nešto sasvim drugo |
 |
|
elfak nish
Advanced Member

Serbia
5706 Posts
Member since 23/02/2009 |
|
stirling
New Member

Croatia
174 Posts
Member since 22/10/2008 |
Posted - 27/04/2012 : 08:36:53
|
quote: Originally posted by lwood
zanima me ima li negdi arhiva o napadima iz 1920-tih? znaci doba kraljevine SHS. po netu nisan ništa naša.bez obzira šta ovo nije bilo toliko rašireno tribalo bi negdi bit zavedeno.
Pošalji poruku na PM što ti treba pa se možda nešto pronade. Iako precizno bilježenje takvih dogadaja je više karakteristika Austro Ugarske, a u Kraljevini tek negdje iza 1925. ima detaljnijih podataka za pomorska dogadanja. |
 |
|
regar
Senior Member

Serbia
1187 Posts
Member since 15/02/2008 |
Posted - 27/04/2012 : 10:30:46
|
Steta sto se ovde skoro svaka tema gde neko potrazi pomoc pretvori u zajebanciju. Malo je kvalitetnih saveta.
Moj savet ti je da se prvo obratis Arhivu Srbije. Nekako ne verujem da je doslo do njih, ali ako si iz Beograda to bi ti mozda bio prvi korak. Ako je gusarenje bilo veoma rasireno Jadranom, mozda su ti podaci i dolazili u prestonicu tadasnje drzave. Problem sa ovim je naravno taj sto je tokom bombardovanja Beograda u drugom svetskom ratu izgorelo dosta dokumenata.
Ipak za ozbiljniju pretragu obratio bi se nekom pomorskom muzeju ili nekoj slicnoj instituciji u nekom od gradova na Jadranu. Mislim da bi mozda bilo dovoljno da se posalje mejl da se objasni sta se trazi i da ti odgovore da li imaju podatke o tome.
Nisam siguran, ali izgleda mi logicno da neki od gradova u Hrvatskoj koji su na Jadranu imaju muzej ili neku slicnu instituciju poput Kapetanije (ili kako god se zove) sa nekim podacima.
U krajnjem slucaju to isto mozes proveriti sa druge strane Jadrana, u Italiji. Ako u Hrvatskoj ili Crnoj Gori nema podataka, nekako sam uveren da Italijani imaju, jer bi po logici gusari pljackali i italijanske brodove i gradove. Isto posalji mejl, objasni situaciju i zamoli za pomoc.
Ovo su samo neke stvari koje mi padaju na pamet, po nekoj logici stvaru.
Ovde cu samo da pomenem jednu pricu, vezana je za dunavske gusare. Imam rodbinu u selu Stapar koje se nalazi blizu Sombora. To su Srbi-LAle, mirni ljudi.
Oni imaju zanimljivu pricu, u proslosti oni su bili pirati na Dunavu. Haos su pravili po Dunavu pa ih je valjda Marija Terezija raselila da ne budu blizu reke.
Kada su mi pricali pricu (jednom sam citao i u novinama), ja sam umirao od smeha. Ne bi verovali da su tako mirni ljudi u nekoj ne tako dalekoj proslosti bili gusari.
Uglavnom, oni su najveci deo podataka, ako se ne varam, nasli u Becu u arhivama iz doba Austro-Ugarske.
|
Žene imaju PROBLEM za svako rješenje!- Stephen W. Howking
|
Edited by - regar on 27/04/2012 10:32:51 |
 |
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47483 Posts
Posted - 27/04/2012 : 10:59:51
|
@ regar ,nisan iz BG nego iz ST.  šta se tice samog gusarenja postojalo je valjda odkad se pocelo plovit a postoji i danas u nekim dijelovima svita. mene konkretno zanima baš to razdoblje od uspostave SHS ,znaci direktno posli rata pa do recimo 1924. znaci poratni kaos. tu mi talijanski izvori ne mogu ništa pomoc,jer me zanima naša obala jadrana. |
 |
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47483 Posts
Posted - 27/04/2012 : 11:04:20
|
quote: Originally posted by stirling
Pošalji poruku na PM što ti treba pa se možda nešto pronade. Iako precizno bilježenje takvih dogadaja je više karakteristika Austro Ugarske, a u Kraljevini tek negdje iza 1925. ima detaljnijih podataka za pomorska dogadanja.
imaš pm |
 |
|
regar
Senior Member

Serbia
1187 Posts
Member since 15/02/2008 |
Posted - 27/04/2012 : 12:21:50
|
@ regar ,nisan iz BG nego iz ST.  šta se tice samog gusarenja postojalo je valjda odkad se pocelo plovit a postoji i danas u nekim dijelovima svita. mene konkretno zanima baš to razdoblje od uspostave SHS ,znaci direktno posli rata pa do recimo 1924. znaci poratni kaos. tu mi talijanski izvori ne mogu ništa pomoc,jer me zanima naša obala jadrana.
Nisam znao da si iz Splita, pise da si Kolumbijac .
Mislim da bi u Splitu trebalo da bude podataka o tome, samo je pitanj u kojoj instituciji. Ako ima neki muzej pomorstva, ili ako postoji arhiv grada to bi mogle da budu prave adrese.
Ako se ne varam u vreme SHS Split je bio najveca luka na balkanskoj strani Jadrana pa bi bilo logicno.
Pomenuo sam Italijane jer bi po nekoj logici isti pirati koji su pljackali jedan deo obale, mogli raditi i na drugom. Jadran nije preterano sirok imalo bi smisla. U svemu tome mozda bi postojali korisni podaci.
Kao sto rekoh, muzeji, arhivi i kapetanije, to su mozda prave adrese za takve podatke. Ili jos bolje price starih mornara, ali pitanje je da li je jos neko ziv od tih starina. |
Žene imaju PROBLEM za svako rješenje!- Stephen W. Howking
|
 |
|
Tutta
Advanced Member

Germany
32479 Posts
Member since 19/02/2010 |
Posted - 27/04/2012 : 12:52:27
|
tih godina jadran je bija krcat ratnih brodova,svakakvih zemalja.nevirujem da bi bas tada se netko usudija "gusariti" u velikom il manjem stilu. ako je ribar ribaru potopija camac,tesko da je to itko zapisa. |
+IN HOC SIGNO VINCES+
|
 |
|
1Euro
Advanced Member

12545 Posts
Member since 17/07/2008 |
Posted - 27/04/2012 : 14:07:41
|
quote: Originally posted by Tutta
tih godina jadran je bija krcat ratnih brodova,svakakvih zemalja.nevirujem da bi bas tada se netko usudija "gusariti" u velikom il manjem stilu. ako je ribar ribaru potopija camac,tesko da je to itko zapisa.
      dobra        |
 |
|
Mairosu
Advanced Member

6689 Posts
Member since 03/07/2008 |
Posted - 27/04/2012 : 14:21:13
|
Postoji pomorski fakultet u Kotoru, koji u svom sklopu ima i biblioteku, a tu je negde i pomorski muzej. Buduci da je Boka Kotorska bila pogodna lokacija za gusarenje (kao i obliznji Ulcinj, gde su se vekovima skrivali gusari), mozda mozes njih kontaktirati ? http://www.fzpkotor.com/joomla/ |
Ko igra za raju, i zanemaruje taktiku, zavrsit ce karijeru u nizerazrednom Vratniku.
Kakav ti je kupus, takva ti je sarma -- otac Tadej |
 |
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47483 Posts
Posted - 27/04/2012 : 16:08:13
|
quote: Originally posted by Mairosu
Postoji pomorski fakultet u Kotoru, koji u svom sklopu ima i biblioteku, a tu je negde i pomorski muzej. Buduci da je Boka Kotorska bila pogodna lokacija za gusarenje (kao i obliznji Ulcinj, gde su se vekovima skrivali gusari), mozda mozes njih kontaktirati ? http://www.fzpkotor.com/joomla/
ma bilo je gusara po ciloj obali.al mene zanima baš ovo vrime.u svakom slucaju fala na pomoci  |
 |
|
Topic  |
|