Author |
Topic |
Zagor-te-nay
Senior Member
Croatia
2456 Posts
Member since 03/05/2006 |
|
Risar_69
Advanced Member
Slovenia
11679 Posts
Member since 05/05/2008 |
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47136 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 05/02/2013 : 00:30:25
|
quote: Originally posted by emirem
quote: Originally posted by Jasko
Kod nas ministar javno predlaze da lekari bez posla idu u Nemacku
Treba se krvavo potruditi i u Njemackoj za radnu dozvolu..prvo jezik onaj osnovni,pa strucni..a 6 godina medicine i/ili specijalizacije treba poloziti..najbolje prolaze oni sto su njegovatelji ( citaj: ciscenje guza,nosenje patki/guski,kahlica itd)...takve drilaju privatni domovi za njegu a i trebaju te naci negdje na burzama ili im se javiti nekako preko oglasa ili sajtova...
|
depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni. Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47136 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 05/02/2013 : 00:32:33
|
quote: Originally posted by brni
Autonomnost Dalmacije..
|
depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni. Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu |
|
|
NESVRSTANI
Advanced Member
Croatia
10229 Posts
Member since 08/02/2006 |
Posted - 05/02/2013 : 00:40:00
|
quote: Originally posted by Zagor-te-nay
Znanje je moc. tu DDR-ov grb rastura. Cekic i...šestar! Prejako!
Prejako |
Doli sve stranke!!! Živili naši dušmani!!! |
|
|
ZoranC
Senior Member
Germany
1916 Posts
Member since 20/09/2010 |
Posted - 05/02/2013 : 10:05:35
|
Ja bas i nisam mjerodavan s obzirom da vec 25 godina ne zivim u Hrvatskoj, ali mogu uporediti neke stvari koje su se mene ticale u Hrvatskoj i sada u Njemackoj: Zavrsio dole skolu (sve petice, jedna cetvorka) i odem na biro za zaposljavanje. Nema se novca za studij. Cetir mjeseca na birou, onda sam nadjem kakav takav posao, ulozim i potrosim se sav, nista od toga, bio lijen ili vrijedan, isto ti je. Odem u Njemacku i prevedem skolska svjedocanstva i odmah na osnovu toga dobijem vise ponuda za skolovanje(koje sam i dan-danas rado koristio). E sad zavrsavas skolu i vec ti, na osnovu ocjena i truda, nude posao bolji od onog za koji si skolovan i istovremeno, s obzirom da su platili sve troskove, obavezuju te na nekoliko godina da ostanes u njihovom poduzecu. Evo sad sin zavrsava skolu i vec stiglo 46 ponuda za daljnji put skolovanja. Ne zato sto oni nekoga vole, nego sto svaki besposlenik manje, znaci poreznik vise. Ne znam da li se u Hrvatskoj sta promijenilo, ali ne vjerujem da su dotle stigli da razmisljaju ovako racionalno. |
|
|
djule
Senior Member
1019 Posts
Member since 09/06/2011 |
Posted - 05/02/2013 : 10:15:52
|
quote: Originally posted by ZoranC
Ja bas i nisam mjerodavan s obzirom da vec 25 godina ne zivim u Hrvatskoj, ali mogu uporediti neke stvari koje su se mene ticale u Hrvatskoj i sada u Njemackoj: Zavrsio dole skolu (sve petice, jedna cetvorka) i odem na biro za zaposljavanje. Nema se novca za studij. Cetir mjeseca na birou, onda sam nadjem kakav takav posao, ulozim i potrosim se sav, nista od toga, bio lijen ili vrijedan, isto ti je. Odem u Njemacku i prevedem skolska svjedocanstva i odmah na osnovu toga dobijem vise ponuda za skolovanje(koje sam i dan-danas rado koristio). E sad zavrsavas skolu i vec ti, na osnovu ocjena i truda, nude posao bolji od onog za koji si skolovan i istovremeno, s obzirom da su platili sve troskove, obavezuju te na nekoliko godina da ostanes u njihovom poduzecu. Evo sad sin zavrsava skolu i vec stiglo 46 ponuda za daljnji put skolovanja. Ne zato sto oni nekoga vole, nego sto svaki besposlenik manje, znaci poreznik vise. Ne znam da li se u Hrvatskoj sta promijenilo, ali ne vjerujem da su dotle stigli da razmisljaju ovako racionalno.
ovo boldano je sjajna recenica.
kaj se tice hrvatske, promijenilo se, al na gore, cijeli sustav je spao na mali broj zaposlenih koji uzdržavaju ostatak hrvatske, omjer zaposlenih i penzionera uskoro bude jednak. takoder, cijeli sustav sa doprinosima,porezima,prirezima,nametima uzdržava mali broj ljudi.
kaj je najgore, industrija kakva je nekad bila, ne postoji više. ne postoji više industrija koja stvara novu vrijednost, postoji samo potrošacka industrija(trgovine,supermarketi...).
isto vrijedi i za poljoprivredu, u 10 godina skoro 100.000 poljoprivrednih gospodarstava je zatvoreno. znaci ne 100.000 radnih mjesta vec obiteljskih gospodarstava i onih koji su zapošljavali. uvozom se to pokriva jer je sustav uništio poljoprivredu(inace, podatak zanimljiv: hrvatska bi mogla u punom potencijalu hraniti 25 milijuna ljudi i svake godine imati rast od 1% bdp-a samo zahvaljujuci poljoprivredi).
isto tak i industrija, evo sjajan primjer zagreba: u 20 godina nestalo 100.000 radnih mjesta u industriji,sektoru koji stvara novu vrijednost http://www.h-alter.org/vijesti/hrvatska/deindustrijalizacija-zagreba-kontekst-i-ucinci
ili brodogradnja: http://www.slobodnifilozofski.com/2011/02/jovica-loncar-brodogradnja-je.html |
Edited by - djule on 05/02/2013 10:17:06 |
|
|
wolf
Advanced Member
4577 Posts
Member since 05/08/2003 |
Posted - 05/02/2013 : 10:46:04
|
Iznijeli ste ovdje dosta zanimljivih prijedloga, ali sve dok imamo na vlasti likove kojima je osobni interes iznad svega sve ovo još uvijek ce biti u domeni znanstvene fantastike.
Cijeli svijet shvaca da je put izlaza iz krize u rasterecenju poreza i poticaju potrošnje, jedino ovi naši misle da se neogranicenim deranjem ono malo radnog življa i oporezivanjem poljskih WC-a može spasiti stanje koje vode u katastrofu. |
Edited by - wolf on 05/02/2013 10:46:59 |
|
|
djule
Senior Member
1019 Posts
Posted - 05/02/2013 : 11:09:37
|
osnove makroekonomije(nebitno iz kojeg politicko-ekonomskog spektra gledali) da štednjom nemre doc do gospodarskog rasta.
jedino ovi debili kod nas misle da to tak ide, a to izaziva kontra efekt; smanjuje se potrošnja i investicije.
dobro je rekao u NU2 jedan od najboljih sindikalista(uz klausa iz petrokemije) mijat stanic, da ga parafraziram: "oni nisu dobili mandat za rasprodaju državne imovine jer to nije njihovo vec svih nas. oni su dobili mandat za vodenje države,al to ne znaci da narod isto ne smije sudjelovat i odlucivat" |
|
|
ZoranC
Senior Member
Germany
1916 Posts
Member since 20/09/2010 |
Posted - 05/02/2013 : 11:27:17
|
@wolf U pravu si. Evo i ovdje je ponekad dovoljna samo informacija(koja je sigurno u tom momentu i istinita)da se ocekuje rast konjunkture za 1,8%, uz to stabilna porezna osnova, relativno neugrozena radna mjesta i vec struje mase u trgovine i na godisnje odmore, kupuje se namjestaj, renoviraju se kuce... A SVAKA, ama bas SVAKA ta ulaganja pojedinca zatvaraju krug i odrazavaju se pozitivno na standard, privredu, porez, prihode osiguranjima... Evo jos jednog primjera iz Njemacke: sredinom devedesetih bila velika potraznja stambenog prostora i politicari u minimalnom roku zakljuce da se svakom ko hoce graditi kucu pokloni 8 godina po 8000 ondasnjih maraka. Uz to spuste kamate na stambeni kredit na 4-5% i vidi cuda... Ne govorim ovo da bih nekoga zadivio. Naprotiv, tuzan sam kad cujem sta se radi u Hrvatskoj. Ja imam hrvatsku putovnicu i nikad mi nije palo na pamet uzeti drugo drzavljanstvo. Cak sanjam o tome uzeti neki minimalni apartman na moru. Ali kad vidim sta se radi rastuzime. Nisam bijesan, nego tuzan. |
|
|
dosada
Advanced Member
Croatia
9033 Posts
Member since 13/05/2009 |
Posted - 05/02/2013 : 11:28:46
|
quote: Originally posted by split85
Besplatno studiranje je jedna velika utopija koju su studenti popušili kao politicka obecanja. To samo pokazuje kako mnogi nisu spremni za stvaran život. Jer ako nekome to možeš prodat da ce obrazovanje bit besplatnu, u perijodu najgore krize od doba 30-tih godina prošlog stoljeca. Onda se zapitaš jebote kakvi su to buduci intelektualci koji bi trebali doprinosit ovom društvu.
istina, ta i sl. pitanja si i ja stalno postavljam...kak ovo društvo misli napred kad jednostvane stvari ne povezuje!?
a ovo "tvornice radnicima" je baš jedno takvo pitanje....da su radnici sposobni rukovoditi icime ne bi sebe doveli u situaciju d stoje pored stroja svaki dan 8 sati. radnici ne mogu upravljat ni pogonima a kamoli tvornicama. Uozbiljite se i probudite, ljudi! |
razmjena filmova za stripove! http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=45640
|
Edited by - dosada on 05/02/2013 11:30:09 |
|
|
djule
Senior Member
1019 Posts
Posted - 05/02/2013 : 11:37:06
|
quote: Originally posted by dosada
istina, ta i sl. pitanja si i ja stalno postavljam...kak ovo društvo misli napred kad jednostvane stvari ne povezuje!?
a ovo "tvornice radnicima" je baš jedno takvo pitanje....da su radnici sposobni rukovoditi icime ne bi sebe doveli u situaciju d stoje pored stroja svaki dan 8 sati. radnici ne mogu upravljat ni pogonima a kamoli tvornicama. Uozbiljite se i probudite, ljudi!
radnicko samoupravljanje ili radnicko dionicarstvo kak god oceš?
najbolji primjer ti je uljanik, naše jedino brodogradilište koje je u rukama radnika i posluje pozitivno. ili oceš primjer kutinske petrokemije, gdje je najbolji sindikat u državi, koji su pokazali kurac i tudmanu i cacicu kad su htjeli ih privatizirat i nikad nisu poslovali s gubitkom(o cijeni plina necemo, jer oni nemaju veze s tim vec država,a oni placaju višu cijenu plina neg kaj bi trebali)?
evo ti samo dva primjera, a možemo primjer i poljoprvirednih kombinata, brodogradilišta nekad, diokija, kaj god oceš...
takvo podcjenjivanje radnicke klase je dovelo do tog da smo dali odredenoj kasti da upravlja tvornicama, nakon cega su opljackane i uništene.
takav oblik radnickog samoupravljanja je izgradio našu industriju i ne, te industrije nisu bile u gubicima zbog radnika i njihove nesposobnosti kak ti veliš vec radi onih privatnih interesa i onog kaj se desilo u 90ima.
država pretvorila društveno u državno. a državno onda prodala privatnom. za koju cijenu? za cijenu propasti |
Edited by - djule on 05/02/2013 11:37:50 |
|
|
ken2
stripovi.com suradnik
Croatia
8163 Posts
Member since 30/07/2002 |
Posted - 05/02/2013 : 11:51:20
|
Besplatno studiranje je jedna velika utopija koju su studenti popušili kao politicka obecanja. To samo pokazuje kako mnogi nisu spremni za stvaran život. Jer ako nekome to možeš prodat da ce obrazovanje bit besplatnu, u perijodu najgore krize od doba 30-tih godina prošlog stoljeca. Onda se zapitaš jebote kakvi su to buduci intelektualci koji bi trebali doprinosit ovom društvu.
@djule Imaš plemenite namjere i ja bi volija da tako bude pa ako ne nama barem našoj djeci, ali ovom našem društvu treba još vemena da sazrije.
ajde razmisli i ti malo da nije bilo besplatnog studiranja ova zemlja bi još bila u srednjem vijeku - pa pogledaj odakle su svi naši doktori, profesori, odvjetnici, intelektualci, inženjeri... 90% njih roditelji nikad ne bi poslali na škole da je trebalo pored stanovanja i hrane još placat i visoke školarine (mislim da bi po takvim pravilima i ja ostao doma) i dalje bi imali plemstvo i sirotinju možda bi nam bilo bolje tako, ko ce to znat ali cinjenica je da parole o nemogucnosti besplatnog studija plasiraju oni koji su besplatno studirali - i koji bi da nije toga bilo sada bili vlasnici kafica ili bi radili na zemlji
i zato, cuvajmo pravo na studiranje, ne košta to tako puno, a važno je naravno, treba podržati da tu privilegiju uživaju samo oni koji uce, a ne razni 'studenti' koji unedogled zlorabe ta prava |
if you tolerate this, then your children will be next |
|
|
dosada
Advanced Member
Croatia
9033 Posts
Member since 13/05/2009 |
|
split85
Advanced Member
Croatia
8249 Posts
Member since 25/01/2010 |
Posted - 05/02/2013 : 12:32:21
|
Pravo na studiranje trebaju imat svi. I svima treba bit pristupacno, ali nikako besplatno.
@ken2 Šta nam je prioritet? Bolji uvjeti u školama, bolja radna okolina za profesore i ucenike, bolje place za profesore i kulturni odgoj djece. Ovo zadnje navedeno je njgore, a ni ovo ostalo baš ne zaostaje. Znaci puno je dat 1000€ za akademsku godinu na fakultetu, a nije puno dat 1000€ za ljetovanje na Jadranu ili skijanje u Austriji. 1000€ je 1000€, skupo ali se treba bolje rasporedit. To je dio naše kulture i stvar prioriteta. |
Sorare pozivnica: https://sorare.com/r/sreja1985 |
|
|
djule
Senior Member
1019 Posts
Posted - 05/02/2013 : 12:37:14
|
quote: Originally posted by dosada
quote: Originally posted by djule
radnicko samoupravljanje ili radnicko dionicarstvo kak god oceš?
e to je vec druga prica, Petrokemijom ne upravljaju radnici vec inžinjeri a do je sasvim druga prica. Tvornicama iskljucivo trebaju upravljati injžinjeri i menaderi, a ne radnici!
menažderi?
pa evo, vec upravljaju 20ak godina pa zato i 3/4 tvornica je kod nas propalo.
nije isto upravljati privatnim biznisom gdje je najvažniji profit i gdje sam ovisiš o sebi, a nije isto upravljat državnom(nekad društvenom) imovinom.
@split85
a kak možeš drukcije omogucit svima dostupan studij ak nije besplatan?
po toj analogiji,zakaj onda i zdravstvo bi moralo biti javno dostupno,tj. besplatno? |
|
|
djule
Senior Member
1019 Posts
Posted - 05/02/2013 : 12:40:25
|
Znaci puno je dat 1000€ za akademsku godinu na fakultetu, a nije puno dat 1000€ za ljetovanje na Jadranu ili skijanje u Austriji. 1000€ je 1000€, skupo ali se treba bolje rasporedit. To je dio naše kulture i stvar prioriteta.
tko to daje soma eura za skijanje u austriji i ljetovanje na jadranu? pa zna se kolko ljudi daje tu lovu i koji su ti ljudi. a obrazovanje je primarno za sve. i za onog sa pantovcaka, za onog iz sinja,onog iz klanjca, za onog iz slavonskog broda i za onog iz otocca. misliš da svi oni imaju startnu poziciju od soma eura samo za školarinu(a izbjegavaš ukalkulirat i trošak života onima kojima faks nije u rodnom mjestu)?
zbog cega generalizacija? |
|
|
split85
Advanced Member
Croatia
8249 Posts
Posted - 05/02/2013 : 12:51:11
|
@djule
Jesi možda pomislija na produktivno gospodrstvo, koje mi ocito nemamo. Kad ga budemo imali onda nece bit problem nikakva cijena, pa samim time i cijena školarine. A do tada ce mo placat sve i svašta. Treba ic korak po korak. Tražimo besplatno obrazovanje, a jedva spajamo kraj s krajem. Misliš da ce se s time olakšat studentima i njihovim roditeljima. A di su cijene smještaja, hrane i putovanja od fakulteta do kuce(studenskog doma). Besplatna školarina tu nece pomoc. Troškovi ostaju veliki.
Dokle god ne uredimo državu i njeno gospodarstvo nemamo šta tražit besplatno. Besplatno školstvo je kao da podižeš treci kat kuce i stavljaš krov, a nemaš prizemlje i dva kata. |
|
|
djule
Senior Member
1019 Posts
Posted - 05/02/2013 : 12:55:54
|
@djule
Jesi možda pomislija na produktivno gospodrstvo, koje mi ocito nemamo. Kad ga budemo imali onda nece bit problem nikakva cijena, pa samim time i cijena školarine. A do tada ce mo placat sve i svašta. Treba ic korak po korak. Tražimo besplatno obrazovanje, a jedva spajamo kraj s krajem. Misliš da ce se s time olakšat studentima i njihovim roditeljima. A di su cijene smještaja, hrane i putovanja od fakulteta do kuce(studenskog doma). Besplatna školarina tu nece pomoc. Troškovi ostaju veliki.
Dokle god ne uredimo državu i njeno gospodarstvo nemamo šta tražit besplatno. Besplatno školstvo je kao da podižeš treci kat kuce i stavljaš krov, a nemaš prizemlje i dva kata.
al vec sam gore napisao, sam prosudi, naravno da im ne bu pomoglo jer imaju ostale troškove,al bude im olakšalo.
školovanje je socijalna kategorija i ne možeš je stavljati u kontekst gospodarstva. kao ni zdravstvo.
za potpuno besplatno obrazovanje(od osnovnog do fakultetskog) na godišnjoj razini treba milijardu kuna. to je malo manje od 1% godišnjeg proracuna za 2013. misliš li da bi zaista država propala kad bi se izdvojilo 1% za obrazovanje, a ne trenutnih 0,5%?
govorimo o necem kaj se tice svih nas,al doslovno svih. |
|
|
split85
Advanced Member
Croatia
8249 Posts
Posted - 05/02/2013 : 12:59:59
|
quote: Originally posted by djule
Znaci puno je dat 1000€ za akademsku godinu na fakultetu, a nije puno dat 1000€ za ljetovanje na Jadranu ili skijanje u Austriji. 1000€ je 1000€, skupo ali se treba bolje rasporedit. To je dio naše kulture i stvar prioriteta.
tko to daje soma eura za skijanje u austriji i ljetovanje na jadranu? pa zna se kolko ljudi daje tu lovu i koji su ti ljudi. a obrazovanje je primarno za sve. i za onog sa pantovcaka, za onog iz sinja,onog iz klanjca, za onog iz slavonskog broda i za onog iz otocca. misliš da svi oni imaju startnu poziciju od soma eura samo za školarinu(a izbjegavaš ukalkulirat i trošak života onima kojima faks nije u rodnom mjestu)?
zbog cega generalizacija?
Sve je stvar prioriteta. A mi to kao društvo još nismo savladali. Veliki broj gradana RH ide na skijanje, pod svaku cijenu i nema se namjeru toga odrec. Još veci broj njih odlazi na Jadran na ljetovanje, ja netriban ja san tu. To smo usvojili tih 1000€. Baci oko ponekad na ducan u tvom susjestvu pa izbroji koliko se alkohola popije i Marlbora popuši ispred. To su sve neciji ocevi i djedovi. I di je taj novac moga otic. Nakon tri-cetri miseca ceš dobit jednu školarinu. Ovde se ne radi o doborstojecim ljudima, ovde se radi o ljudima koji spajaju kraj s krajem.
Stvar prioriteta. |
|
|
split85
Advanced Member
Croatia
8249 Posts
Posted - 05/02/2013 : 13:03:39
|
Sasvim je druga stvar koliko država izdvaja za školstvo. Da izdaje dovoljno možda bi bili bliže tom besplatnom školstvu. A to je sasvim neka druga prica. A dok državu nije briga za nas, onda bi barem nas trebalo bit briga prvenstveno za nas, pa za svoje bližnje. Jer ako ne pomogneš sebi neceš pomoc nikome.
|
Edited by - split85 on 05/02/2013 13:04:39 |
|
|
djule
Senior Member
1019 Posts
Posted - 05/02/2013 : 13:08:35
|
Sve je stvar prioriteta. A mi to kao društvo još nismo savladali. Veliki broj gradana RH ide na skijanje, pod svaku cijenu i nema se namjeru toga odrec. Još veci broj njih odlazi na Jadran na ljetovanje, ja netriban ja san tu. To smo usvojili tih 1000€. Baci oko ponekad na ducan u tvom susjestvu pa izbroji koliko se alkohola popije i Marlbora popuši ispred. To su sve neciji ocevi i djedovi. I di je taj novac moga otic. Nakon tri-cetri miseca ceš dobit jednu školarinu. Ovde se ne radi o doborstojecim ljudima, ovde se radi o ljudima koji spajaju kraj s krajem.
Stvar prioriteta.
al opet generaliziraš? kolko ljudi ide na skijanje? 200.000 kolko ih je na rubu siromaštva?
kolko ljudi pije i puši? a kolko ljudi ne zna jel bude imalo za kruh iduci dan?
da banaliziram malo, kolko forumaša daje mjesecno po 100 eura za stripove,a kolko ih priušti dva zagora?
to što imamo neke loše navike(manjina), ne znaci da ono što je neophodno svima nama(školovanje, zdravstvo) ne smije biti dostupno.
i opet nisi odgovorio, u ovakvoj crkotini od države, gdje nam je proracun mizeran, izdvojit jedan posto za školstvo koje bi bilo dostupno apsolutno svima, misliš da je puno ili malo?
cisto da ti dam za razmišljanje, clanstvo u EU košta nas za oko 600 milijuna eura godišnje. ofkorz iz godišnjeg proracuna. evo malo još prioretita |
|
|
Deers
Advanced Member
Croatia
9392 Posts
Member since 29/03/2004 |
Posted - 05/02/2013 : 13:38:46
|
Baš roditeljima na minimalcu ili socijalnoj pomoci treba još dodatnih 1000 E troškova za školarine. A u slucaju dvoje ili više djece cije školovanje ce se prije ili kasnije poklopit najbolje da bacaju kocku koji ce se obrazovat a koji ce to obrazovanje platit.
|
"Trzaj mišica i nad prazninom sam." |
|
|
NESVRSTANI
Advanced Member
Croatia
10229 Posts
Member since 08/02/2006 |
Posted - 05/02/2013 : 14:05:27
|
quote: Originally posted by Deers
Baš roditeljima na minimalcu ili socijalnoj pomoci treba još dodatnih 1000 E troškova za školarine. A u slucaju dvoje ili više djece cije školovanje ce se prije ili kasnije poklopit najbolje da bacaju kocku koji ce se obrazovat a koji ce to obrazovanje platit.
Roditeljima koji su na minimalcu ili socijalnoj pomoci a imaju talentiranu djecu treba država platit školovanje. To šta bi tako nešto kod nas otvorilo prostor za muljanje je drugi par cipela.
Ne vidin nikakav problem u tome da je školarina i 5000 eura godišnje ako ce nakon toga moje dite umisto 500 Eura place imat 1000. Ne triba bit genije za izracunat koliko bi u ovome slucaju tribalo godina za isplatit investiciju. Kad bi ovo bilo ovako meni ne bi bija problem dignit kredit, prodat komad zemlje, stan, štagod..., medutim u situaciji kad ja sa završenon višon školon na necemu što bi trebalo bit pristojno radno misto iman manju placu od ženinog brata koji je skladištar bilo kakvo ulaganje u sebe gubi smisao.
Naravno, u zajebanciji, ali uvik kažen kad se ovakva prica potegne u društvu da ja svome ditetu ni u ludilu necu dozvolit upis na fax. Trogodišnja strukovna škola, nakon toga u dide na zanat za vodoinstalatera i deri. Necu ga ja uzdržavat do 25. |
Doli sve stranke!!! Živili naši dušmani!!! |
|
|
split85
Advanced Member
Croatia
8249 Posts
Posted - 05/02/2013 : 14:11:11
|
@djule
Ono šta ce država radit sa sobom to je nažalost samo njezina stvar. Jer vidiš da se nitko od gradana RH ne buni ma to. To ti dokazuju "veliki" prosvjedi. Državi ocito nije prioritet obrazovanje, ma koliko se klela u to. Zato što se sa neukim ljudima lako manipulira. Tih 600 miljuna € se može puno bolje potrošit. Prvenstveno u zdravstvo i obrazovanje. Vjerojatno bi školstvo bilo bolje. Kad bi se jednog dana uvelo besplatno školovanje, samo nekom debilu ne bi bilo drago. Ali uvest besplatno obrazovanje u momentu di profesori spajaju kraj s krajem, kad škole prokišnjavaju, to bi bilo licemjerno. Pa danas profesori moraju održat više sati repeticija nego što im je tjedna satnica na poslu da prehrane svoje obitelji.
Što ce ti besplatno obrazovanje, ako nije adekvatno i ako ga nema ko volje obavljat. Jer dobro placeni radnik je dobar i odgovoran radnik, ali ima izuzetaka.
Idemo dignut krov, a temelje nemamo. A to tako ne ide.
Nitko ne može rec da ga visokoškolsko obrazovanje zateklo. Ima se po mome mišljenju dovoljno vremena da se roditelji pripreme na taj kljucan korak u životu svoga djeteta. 18 godina je dovoljno vremena da se uštedi novca za barem 5 godina studiranja. Djetetu za 18. rodendan neceš kupit auto od 5000€ nego možeš proc jeftinije,uplatit ceš mu prvu godinu faksa. Vjeruj mi do prije godinu-dvi ovo su radili i doborstojeci roditelji i oni koji su spajali kraj s krajem, da prikažu susjedima kako i oni to mogu. Koji glupi mentalitet.
Onaj koji oce studirat studirat ce pod svaku cijenu, pa makar sam zaradija za školarinu. Dan danas mi obrazaovanje shvacamo neozbiljno. Jutros u 8:10 san bija na zavodu za zapošljavanje i otac dovodi sina za prijavit ga na zavod. Mali nema diplomu o završenoj srednjoj školi, zato šta je odusta nakon prvog razreda. Da sam ja kojim slucajem to napravija svojim roditeljima, sad ovo ne bi pisa.
Mi želimo besplatno obrazovanje kakvo postoji u nekim bogatim državama, kako je to moguce primjenit u jednoj od najsiromašnijih država Europe? Pogledaj amerikance koliko izdvoje za obrazovanje svoje djece. Nakon završenog studija ta dica moraju sljedecih deset godina vracat kredite.A šta je najgore njihovi roditelji pocmu štedit za njihovo obrazovanje cim se rode i još upadnu u dugove. Iskreno se nadam da takav sustav nece pokucat i na naša vrata.
Besplatno obrazovanje je utopija dokle god naše obrazovne ustanove ne budu adekvatno opremljene i naši profesori ne budu dovoljno placeni za svoj rad. A to ce bit moguce kad budemo imali gospodarstvo koje proizvodi i izvozi. E onda se mogu i penzioneri besplatno školovat ako to žele.
|
|
|
Topic |
|