Author |
Topic |
Deers
Advanced Member
Croatia
9393 Posts
Member since 29/03/2004 |
Posted - 05/02/2013 : 14:22:59
|
Dignut kredit za školovat dijete nije problem ali zadužit nekog prije nego što je u mogucnosti poceti zaradivat je po meni greška u koracima. Je, 18 godina je sasvim dovoljno za uštedit djeci za platit školovanje. Ako imaš, naravno, redovit i stalan posao, po mogucnosti da rade oba roditelja, da u tih 18 godina ne moraš zamijenit auto više od jednog puta i da ne dode do nepredvidenih troškova... |
"Trzaj mišica i nad prazninom sam." |
|
|
djule
Senior Member
1019 Posts
Member since 09/06/2011 |
Posted - 05/02/2013 : 14:37:35
|
quote: Originally posted by split85
Besplatno obrazovanje je utopija dokle god naše obrazovne ustanove ne budu adekvatno opremljene i naši profesori ne budu dovoljno placeni za svoj rad. A to ce bit moguce kad budemo imali gospodarstvo koje proizvodi i izvozi. E onda se mogu i penzioneri besplatno školovat ako to žele.
mislim da nema smisla o školstvu, kad ti pricaš o kruškama, a ja o jabukama.
opet generaliziraš(auto sa 18 godina, tko dobiva, budimo realni), a veliš da je besplatno obrazovanje(govorimo o visokom obrazovanju naravno) utopija dok ga je 2009. imalo 13 zemalja EU. takoder, govoriti da je utopija ako smo ga mi imali 45 godina. ti mi daješ primjera cigareta, auta, zimovanja... kao da to vrijedi za cijelu državu. kao da svi mi ovdje to radimo, pa cak i ti. generaliziraš.
sa školarinom ti odmah u startu osakacuješ nekog i nemreš mu dati priliku i jednak start zbog financijske situacije.
ovo oko štednje, amerikanaca... i ti amerikanci koji izdvajaju(kak lijepo to prikaže propaganda u filmovima) idu na privatne fakultete, ne na javne. zakaj? zato kaj se upravo uvodenjem školarina stavila jednakost na vagi izmedu privatnih i javnih i naravno, harvard, yale i ostali egzistiraju na principu biznisa, uzmu najbolje profesore i moš se jebat. školarina na zšemu je 30.000. da je školarina na efzgu isto tak ili približno, zna se tocno kam bi studenti išli, a govorimo o javnim fakultetima koji su vec placeni, koje si i ti platio kroz porez, prirez, doprinos... dva put placaš istu uslugu.
to je neoliberalni diskurz shvacanja, ne postojanje nikakve distinkcije izmedu onog što je socijalno,a što nije, što je prioritet za društvo, a što nije. ovak možemo do sutra, ja velim da je obrazovanje socijalna kategorija,a ti buš mi rekao kak znaš nekog klinca kom je caca kupil gliser |
|
|
dosada
Advanced Member
Croatia
9033 Posts
Member since 13/05/2009 |
Posted - 05/02/2013 : 14:40:14
|
quote: Originally posted by djule
menažderi?
pa evo, vec upravljaju 20ak godina pa zato i 3/4 tvornica je kod nas propalo.
nije isto upravljati privatnim biznisom gdje je najvažniji profit i gdje sam ovisiš o sebi, a nije isto upravljat državnom(nekad društvenom) imovinom.
da inžinjeri i menaderi, samo onakvi kakvi upravljaju i Petrokemijom koju spominješ...radnici ne upravljaju Petrokemijom!
Uostalom nemoj samo iznositi loše primjeri, uzmi primjer Plive koja je trebala ostati u društvenom vlasništvu i donosit profit kojeg sad donosi vlasniku. Takoder su njome i sad upravljaju menaderi, pa onda INA-e itd, itd. Svakom uspješnom firmom ne upravljaju radnici vec inžinjeri i menaderi...koji poštuju radnicka prava i vode intersa o profitu za sve!
ustvari ti pišeš slicno, jedino kaj si u zabludi jer misliš da Petrokemijom upravlja sindikat i radnici koji su ustvari samo kontrola upravi koja vodi poduzece... |
razmjena filmova za stripove! http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=45640
|
|
|
dosada
Advanced Member
Croatia
9033 Posts
Posted - 05/02/2013 : 14:41:50
|
quote: Originally posted by NESVRSTANI
quote: Originally posted by Deers
Baš roditeljima na minimalcu ili socijalnoj pomoci treba još dodatnih 1000 E troškova za školarine. A u slucaju dvoje ili više djece cije školovanje ce se prije ili kasnije poklopit najbolje da bacaju kocku koji ce se obrazovat a koji ce to obrazovanje platit.
Roditeljima koji su na minimalcu ili socijalnoj pomoci a imaju talentiranu djecu treba država platit školovanje. To šta bi tako nešto kod nas otvorilo prostor za muljanje je drugi par cipela.
država i lokalna jedinica, kaj djelomicno i postoji...stipendije koje dobivaju najbolji daci! |
razmjena filmova za stripove! http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=45640
|
Edited by - dosada on 05/02/2013 14:42:32 |
|
|
NESVRSTANI
Advanced Member
Croatia
10229 Posts
Member since 08/02/2006 |
Posted - 05/02/2013 : 14:45:18
|
Dignut kredit za školovat dijete nije problem ali zadužit nekog prije nego što je u mogucnosti poceti zaradivat je po meni greška u koracima. Je, 18 godina je sasvim dovoljno za uštedit djeci za platit školovanje. Ako imaš, naravno, redovit i stalan posao, po mogucnosti da rade oba roditelja, da u tih 18 godina ne moraš zamijenit auto više od jednog puta i da ne dode do nepredvidenih troškova...
Naravno da trenutno nije u mogucnosti, ali to se zato i zove ulaganje u vlastitu buducnost. Ja samo hocu rec da kad bi završeni fakultet bio garancija dobrog/vrlodobrog/odlicnog zaposlenja i iste takve place, ulaganje u obrazovanje(osobno ne državno) ne bi bilo nikakav problem. |
Doli sve stranke!!! Živili naši dušmani!!! |
|
|
wolf
Advanced Member
4577 Posts
Member since 05/08/2003 |
Posted - 05/02/2013 : 14:58:30
|
Nemamo mi kvalitetnih menadžera, to su sve odreda (kako bi susjedi rekli) - hohštapleri. Pouvaljivali se po stranacko-rodijackim vezama a od kvalitete nemaju ni k. Ono što valja otišlo je van.
A što se tice besplatnih studija, to je u redu za one koji ce studirati i završavati studije u redovnom roku. Inace bi se moglo dogoditi da studiraju iskljucivo djeca imucnih, a kako je vecina takvih imovinu stekla na mutno teško je i od njihovih potomaka ocekivati neko zalaganje na studiju (nije pravilo, ali uglavnom je tako). |
|
|
Deers
Advanced Member
Croatia
9393 Posts
Member since 29/03/2004 |
Posted - 05/02/2013 : 15:01:10
|
quote: Originally posted by NESVRSTANI
Dignut kredit za školovat dijete nije problem ali zadužit nekog prije nego što je u mogucnosti poceti zaradivat je po meni greška u koracima. Je, 18 godina je sasvim dovoljno za uštedit djeci za platit školovanje. Ako imaš, naravno, redovit i stalan posao, po mogucnosti da rade oba roditelja, da u tih 18 godina ne moraš zamijenit auto više od jednog puta i da ne dode do nepredvidenih troškova...
Naravno da trenutno nije u mogucnosti, ali to se zato i zove ulaganje u vlastitu buducnost. Ja samo hocu rec da kad bi završeni fakultet bio garancija dobrog/vrlodobrog/odlicnog zaposlenja i iste takve place, ulaganje u obrazovanje(osobno ne državno) ne bi bilo nikakav problem.
Naravno, obrazovanje bi trebala biti najsigurnija investicija ali nije ni blizu.
|
"Trzaj mišica i nad prazninom sam." |
|
|
wolf
Advanced Member
4577 Posts
Member since 05/08/2003 |
Posted - 05/02/2013 : 15:03:19
|
Najveci paradoks i jest da je u nas ulaganje u obrazovanje postala najriskantnija investicija. Nema nikakvog jamstva za skori posao u struci. Mislim, kuka se da nam nedostaje lijecnika, a istovremeno ce ih na stotine na Zavod zato jer država nije u stanju osigurati im ono stažiranje. |
Edited by - wolf on 05/02/2013 15:04:15 |
|
|
split85
Advanced Member
Croatia
8249 Posts
Member since 25/01/2010 |
Posted - 05/02/2013 : 15:15:09
|
@djule
Ako nema svijesti, onda nema ni uredenog društva. Ako nema uredenog društva onda nema ni poroduktivnog gospodarstva. Ako nema produktivnog gospodarstva onda nema ni besplatnog zdravstvog sustava ni školskog . Zacarani krug. I kako onda misliš uvest besplatno obrazovanje.
Na samom pocetku rasprave san ti reka, ako se za nešto sam izboriš i griza si za to onda ceš više cijenit, nego da ti je dato besplatno. Bilo od roditelja ili države. Obrazovanje bi trebalo bit prioritet svake države i svakog društva i trebalo bi se ulagat u njega, pa makar besplatno. Samo šta to besplatno kod našeg naroda briše odgovornost za svoje postupke. Eto to je ostalo od prije 45 godina.
Ono šta je NESVRSTANI reka da bi se djeci slabijeg imovinskog statusa trebalo dat iznekog fonda i pomoc im pri školovanju. To cak cine neke lokalne samouprave. Ali da onda ti ljudi kasnije nakon završenog fakulteta doprinesu toji istoj lokalnoj samoupravi, a ne ih kasnije bacit na zavod i istirat ih države.
Jdno vrime san pratija MORH, to mi se cinilo ispravnim. Nakon diplome odradiš neko ugovoreno vrime za njih.
Jednjim djelom to davanje i rasipanje novca na takav nacin po drugim društvenim sferama nas je i dovelo do ovakvog stanja. |
Sorare pozivnica: https://sorare.com/r/sreja1985 |
|
|
split85
Advanced Member
Croatia
8249 Posts
Member since 25/01/2010 |
Posted - 05/02/2013 : 15:17:55
|
quote: Originally posted by wolf
Najveci paradoks i jest da je u nas ulaganje u obrazovanje postala najriskantnija investicija. Nema nikakvog jamstva za skori posao u struci. Mislim, kuka se da nam nedostaje lijecnika, a istovremeno ce ih na stotine na Zavod zato jer država nije u stanju osigurati im ono stažiranje.
+1
|
Sorare pozivnica: https://sorare.com/r/sreja1985 |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47136 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 05/02/2013 : 15:53:41
|
quote: Originally posted by wolf
Najveci paradoks i jest da je u nas ulaganje u obrazovanje postala najriskantnija investicija. Nema nikakvog jamstva za skori posao u struci. Mislim, kuka se da nam nedostaje lijecnika, a istovremeno ce ih na stotine na Zavod zato jer država nije u stanju osigurati im ono stažiranje.
ne na zavod nego ce otic iz ove države. uostalom šta ce nama doktori,triba uvest tecaj za vraceve |
depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni. Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47136 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 05/02/2013 : 15:55:16
|
gledajuci opcenito školstvo i mogucnosti zaposlenja s istim u ovoj državi ,najbolje je potpuno ukinit škole |
depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni. Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu |
|
|
dosada
Advanced Member
Croatia
9033 Posts
|
Topic |
|