Author |
Topic |
dosada
Advanced Member
Croatia
9033 Posts
Member since 13/05/2009 |
|
dsormaz1
Advanced Member
13156 Posts
Member since 28/04/2002 |
Posted - 18/02/2013 : 13:07:35
|
quote: Originally posted by lwood
quote: Originally posted by dsormaz1
Protiv smrtne kazne! Bilo je slucajeva da su nedužni ljudi bili osudeni na smrt i pogubljeni da bi se kasnije uspostavilo da nisu bili krivi.
a puno in je bolje došlo ako su nedužni proveli 20-30 godina na robiji
Manje zlo, jer su barem ostali živi. Inace, loša ti je usporedba. |
|
|
dosada
Advanced Member
Croatia
9033 Posts
Member since 13/05/2009 |
Posted - 18/02/2013 : 13:11:03
|
Protiv smrtne kazne! Bilo je slucajeva da su nedužni ljudi bili osudeni na smrt i pogubljeni da bi se kasnije uspostavilo da nisu bili krivi.
a puno in je bolje došlo ako su nedužni proveli 20-30 godina na robiji
Manje zlo, jer su barem ostali živi. Inace, loša ti je usporedba.
nije mu loša usporedba uopce, problem je kaj si ti skrenul u drugu temu....temu "nevino osudeni" |
razmjena filmova za stripove! http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=45640
|
Edited by - dosada on 18/02/2013 14:05:58 |
|
|
srdjandj
Advanced Member
Serbia
22435 Posts
Member since 02/05/2005 |
|
Windwalker
Advanced Member
Croatia
4530 Posts
Member since 08/03/2008 |
|
Zagor12
Advanced Member
Croatia
6763 Posts
Member since 23/08/2010 |
|
stripofil
Senior Member
Croatia
1687 Posts
Member since 15/10/2010 |
Posted - 18/02/2013 : 14:53:33
|
Teško pitanje, na koje nema pravog odgovora. Sve opcije imaju prednosti i nedostatke.
Prvo pitanje koje si svi trebamo postaviti je koji je cilj zatvaranja ili pogubljenja.
Vecina se povodi za osvetom, nekakvom nadoknadom "štete". Nažalost kad nekoga izgubite ništa ga više ne može vratiti. Da li ce zlocinca osuditi na doživotnu, objesiti ili mu oderati kožu i ostaviti lešinarima da ga pojedu nece ispuniti prazninu i popraviti štetu.
Znaci ostaje drugi puno bitniji cilj od osvete, a to je sprijeciti ga da ponovi svoj zlocin.
1. smrtna kazna + ispunjava jedan i drugi cilj. Osveta + sprijecavanje daljnjih zlocina. - spušta nas na nivo ubojica, ali opravdanje je da je to za dobrobit zajednice... - postoji mogucnost pogreške, manipulacije
2. doživotna kazna - prividna utjeha jer zlocinac "pati", nema brze smrti. No to je samo prividno jer saznanje da je i dalje živ, a vaša voljena osoba nije nece sigurno pružiti veliku utjehu. - velika mogucnost manipuliranja - mogucnost pomilovanja, prijevremenog izlaska iz zatvora - mogucnost ponavljanja zlocina u zatvoru - mogucnost bijega - mogucnost greške
3. doživotna kazna uz izopcenje iz zajednice (zeljko je naveo nekoliko primjera) + najteža kazna za pocinjeni zlocin, kao da si osuden na smrt, ali i dalje prividno živiš + zlocinac nije u mogucnosti ponoviti zlocin + nema pomilovanja i manipuliranja - moralno je vrlo upitno - mogucnost greške - mogucnost bijega
4. medicinski "popravak" (eksperimentalno) + reprogramiranje osobe, radanje nove osobe + nema ponavljanja zlocina od strane prvotne osobe - postoji mogucnost otkrivanja svoje povijesti i kretanja starim putem - moralno upitno - mogucnost greške
Možda bi bilo dobro definirati što se podrazumijeva pod teški zlocin. Moje razmišljanje je vezano uz ekstremno teške slucajeve tipa serijske ubojice. U tom slucaju nema govora o nekakvom popravku kroz zatvorski program.
Osobno nisam za doživotnu kaznu, ne za ovakav tip zlocinaca. Ako moram birati iskljucivo izmedu doživotne i smrtne kazne teškom odlukom bi izabrao smrtnu kaznu. Naravno samo za slucajeve u kojima nema sumnje u zlocin i zlocinca. Smatram da je preveliki rizik zadržati takve pojedince u društvu. |
|
|
srdjandj
Advanced Member
Serbia
22435 Posts
Member since 02/05/2005 |
Posted - 18/02/2013 : 15:07:30
|
Ja sam za doživotnu robiju, bez prava na pomilovanje! |
Iz Vršca stiže glas, u vinu leži spas, ko vino ne pije, taj nek se ubije!!! |
|
|
stripofil
Senior Member
Croatia
1687 Posts
Posted - 18/02/2013 : 15:11:06
|
quote: Originally posted by srdjandj
Ja sam za doživotnu robiju, bez prava na pomilovanje!
Opet može pobjeci ili pociniti zlodjelo u zatvoru. Da ne govorimo da je i trošak zajednici, znaci ubio ti je nekoga i onda mu ti još placaš smještaj, hranu... |
|
|
maddox031
Senior Member
Croatia
1941 Posts
Member since 23/09/2011 |
Posted - 18/02/2013 : 15:35:01
|
ja bi sve takve, dozivotna bez prava pomilovanja
u zatvor kakvi se vidjaju u juznoj americi, gdje zatvorenici svime upravljaju, okolo tornjevi, tko zeli pobjec pucaj u koljena |
There can be only one, me! |
|
|
Barney
Average Member
Croatia
685 Posts
Member since 20/03/2011 |
|
Ferri
Senior Member
Montenegro
1845 Posts
Member since 10/01/2004 |
Posted - 18/02/2013 : 15:51:51
|
Za, definitivno. Ali vi zaboravljate i cinjenicu da kod nas vise nema ni dozivotne!!! Maksimum se dobija nekih 40 godina i to je to. Mada za mene je dozivotna kazna nesto potpuno glupo i nekorisno. |
Edited by - Ferri on 18/02/2013 16:10:22 |
|
|
stripofil
Senior Member
Croatia
1687 Posts
Posted - 18/02/2013 : 16:19:48
|
To ti je selektivno razmišljanje.
Bilo je slucajeva da su ljudi umrli zbog nemara ili lijecnicke pogreške. Da li to znaci da treba ukinuti doktore?
Zašto samo gledati koliko je ljudi nevino pogubljeno? Grešaka ima i uvijek ce ih biti, treba raditi na poboljšanju sistema kako bi se to svelo na minimum. Današnja tehnologija je daleko naprednija od tehnologije prije 30-40-50 godina i vjerujem da je postotak nevino osudenih daleko manji nego što je bio u prošlosti.
Pravo pitanje bi bilo koliko je ljudskih života spašeno jer su opasni pojedinci uklonjeni iz društva. |
|
|
stripofil
Senior Member
Croatia
1687 Posts
Posted - 18/02/2013 : 16:22:36
|
quote: Originally posted by Barney Prvo se mora riješiti ovaj problem kojeg je kolega dsormaz1 spomenuo a onda tek nekome oduzimati život. Današnji advokati su sposobni npr. junferici dokazati da je teška drolja a isto tako i drolji da je još uvijek nevina.
Smrtna kazna vec postoji u nekoliko država ali smatram da se za takvu odluku treba imati vrlo cvrste i 100% sigurne dokaze protiv kojih niti jedan advokat ne može.
Apsolutno, zato i vrijedi da dok postoji opravdana sumnja nije moguce nekoga osuditi na smrtnu ili doživotnu kaznu. Znaci dok ne postoje cvrsti dokazi ništa od takve kazne. |
|
|
acestroke
stripovi.com suradnik
USA
11652 Posts
Member since 16/04/2009 |
Posted - 18/02/2013 : 16:25:23
|
Ovdje u USA drzava potrosi odprilike $30,000 godisnje na jednog zatvorenika, i za to mi placamo vece poreze. Sada, ako taj zatvorenik, koji je mozda bio serijski ubica prije hapsenja, dobija dozivotnu kaznu, mozda ce u zatvoru da bude 50 ili 60 godina. Koliko to onda drzava treba da potrosi na takvu osobu da bi ga odrzali u zivotu, pogotovo kad je on vec ubio nekoliko nevinih ljudi?
Sada, egzekucija te iste osobe je puno jeftinija. Odluka za 'da ili ne' nekad je vise financijska nego moralna. |
http://www.acestroke.blogspot.com |
|
|
Ferri
Senior Member
Montenegro
1845 Posts
Member since 10/01/2004 |
Posted - 18/02/2013 : 16:29:57
|
quote: Originally posted by stripofil
To ti je selektivno razmišljanje.
Bilo je slucajeva da su ljudi umrli zbog nemara ili lijecnicke pogreške. Da li to znaci da treba ukinuti doktore?
Zašto samo gledati koliko je ljudi nevino pogubljeno? Grešaka ima i uvijek ce ih biti, treba raditi na poboljšanju sistema kako bi se to svelo na minimum. Današnja tehnologija je daleko naprednija od tehnologije prije 30-40-50 godina i vjerujem da je postotak nevino osudenih daleko manji nego što je bio u prošlosti.
Pravo pitanje bi bilo koliko je ljudskih života spašeno jer su opasni pojedinci uklonjeni iz društva.
Upravo tako,slazem se. Jer gledacuji tako onda dolazis do toga da je vise nevinih osudjeno na zatvor nego na smrtnu kaznu. Pa bi takvim razmisljanjem dovelo do toga da skinemo i kazne. Pravo pitanje je koliko je nevinih zivota oduzeto zbog toga sto pojedinci nisu uklonjeni iz drustva. Odnos nevino osudjenih na smrt naprema zrtvama zbog nerealizirane smrtne kazne je 1 prema 1000 najmanje!! |
|
|
swamp thing
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
4078 Posts
Member since 05/08/2009 |
Posted - 18/02/2013 : 16:37:18
|
quote: Originally posted by swamp thing
quote: Originally posted by swamp thing
Dobro je ovo @djule rekao, ali još pametnije je iskoristiti zlocince za dobrobit društva, dakle društveno koristan rad, što rece @dosada. Jedan moj poznanik je bio na nekom seminaru u Kairu, i vode njega tamošnji organizatori i dovedu ga do neke velike rake, neka gradevina se tu pravila. I pogleda on unutra, hrpa ljudi, oskudno obucenih, lopataju li lopataju. Pita on 'domacine' ko su ti ljudi, a ovi kažu da su to osudenici, ponajviše zbog djela vezanih za droge. Kažu da je za vecinu prestupa vezanih za zloupotrebu droga kazna preko 10 godina, a na tom prinudnom radu ti osudenici dožive maksimalno oko 7-8 godina. Pa ti dilaj. Dakle, protiv smrtne kazne, mislim da ne treba sebi niko to davati za pravo. Jedino ako ga sam uhvatim da mi nešto zgriješi, najebao bih mu se mamice :D
EDIT: greške
ne pricamo o "uspjesima" gulaga nego o smrtnoj kazni
A, izvini, ja mislio ovo tema o ornitologiji.
Pitanje je mislin bilo sasvim jasno: Mislite li da bi za neke osobito teške zlocine valjalo uvest smrtnu kaznu?
znaci nije pitanje triba li uvest društveno koristan rad,preodgoj itd
Odgovor je mislim bio sasvim jasan: ''Dakle, protiv smrtne kazne, mislim da ne treba sebi niko to davati za pravo.'' |
|
|
paro
stripovi.com suradnik
Croatia
8585 Posts
Member since 30/03/2005 |
Posted - 18/02/2013 : 16:46:07
|
Protiv |
There he goes. One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.
|
|
|
supermark
stripovi.com suradnik
Croatia
29623 Posts
Member since 06/02/2007 |
|
mr murdoc
Advanced Member
Switzerland
14557 Posts
Member since 02/01/2006 |
Posted - 18/02/2013 : 17:20:27
|
Za..neki zlocini su jednostavno neoprostivi. |
“To live is the rarest thing in the world. Most people exist, that is all.”? Oscar Wilde |
|
|
kiky
stripovi.com suradnik
7366 Posts
Member since 17/07/2003 |
Posted - 18/02/2013 : 17:51:09
|
smrtna kazna za ubojstvo s predumišljajem; dakle, ubojstvo s namjerom
a s obzirom u kakvom uništenom i korumpiranom društvu živimo, sve si više razmišljam i o smrtnoj kazni za gospodarski kriminal premda bi tu sintagmu "gospodarski kriminal" trebao još pobliže definirati i jasnije odrediti u kojem slucaju bi trebalo smrtnu kaznu za taj oblik zlocina propisati propisati, zavisno od intenziteta, protupravno pribavljene koristi, velicine materijalne/ljudske štete i slicno... |
|
|
brni
Advanced Member
Croatia
10434 Posts
Member since 18/06/2009 |
Posted - 18/02/2013 : 18:26:17
|
Ovo je pitanje di se jednostavno ne mogu odlucit izmedu da i ne..totalno sam podjeljen..glasa sam ovdje za ne ali da se izglasa kod nas zakon da se za teske zlocine uvede smrtna kazna sigurno ne bi izlazia na ulicu prosvjedovat.. |
"Clark Kent je Supermanova kritika covjecanstva" |
Edited by - brni on 18/02/2013 18:26:37 |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47314 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 18/02/2013 : 18:29:58
|
quote: Originally posted by brni
Ovo je pitanje di se jednostavno ne mogu odlucit izmedu da i ne..totalno sam podjeljen..glasa sam ovdje za ne ali da se izglasa kod nas zakon da se za teske zlocine uvede smrtna kazna sigurno ne bi izlazia na ulicu prosvjedovat..
pa stvar i je u tome šta je ovo kontroverzna tema. (znaš da inace najvolim takve ) |
depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni.
|
|
|
brni
Advanced Member
Croatia
10434 Posts
Member since 18/06/2009 |
Posted - 18/02/2013 : 18:35:28
|
pa stvar i je u tome šta je ovo kontroverzna tema. (znaš da inace najvolim takve )
U skladu s reputacijom.. |
"Clark Kent je Supermanova kritika covjecanstva" |
|
|
kiky
stripovi.com suradnik
7366 Posts
Member since 17/07/2003 |
|
Topic |
|