Author |
Topic |
tinton
stripovi.com suradnik
United Kingdom
19776 Posts
Member since 23/10/2011 |
Posted - 13/09/2013 : 17:40:23
|
quote: Originally posted by Amos
quote: Originally posted by fikus
Mene zanima ima li praznovjerje ikakav doticaj s religijom? Znacli li da ako je netko vjernik nije praznovjeran i obratno ili je moguce biti i jedno i drugo?
Bilo kakva vrsta praznovjerja je u potpunoj suprotnosti s kršcanstvom, kao i proricanje buducnosti, uroci, i slicno jer se takvim ponašanjem svoj život stavlja na raspolaganje i službu silama koje nemaju veze sa stvarnošcu, vec su u sprezi sa sugestijom, spekulacijama, zabludama prevarama i slicnim. Od najstarijih vremena se ove pojave u judo-kršcanskom kulturološkom krugu doživljavaju kao teške opacine i osudene su još od doba starozavjetnih patrijarha i proroka, koji stav je nastavilo i kršcanstvo do današnjih dana.
Kršcani su pozvani u svom životu tražiti iskljucivo Božju volju, a praznovjerje podrazumijeva robovati izmišljotinama i život stavljati u volju besmislenih stvari, npr. crne macke koja ne zna bi li ili ne bi prešla preko puta.
Sveto Pismo u Mt 25,13 daje jasan stav o ovom pitanju, gdje Isus kaže: "Bdijte dakle, jer ne znate ni dana ni casa."
Elem, uživajte ljudi u današnjem danu kao i u svakom drugom i fakofirajte crne macke, ljestve, horoskope, voodoo, aboridžinska prokletstva kosti itd.
slažem se s dosadom u ovome - koja je razlika u tome što neka žena na televiziji predvidi da ce ti sutra biti dobar dan ili u tome što je neki prorok ilija predvidao nešto za svoj anrod - ista je stvar, smao popovima ne odgovara da neko drugi manipulira ljudima na nacin kao i oni
p.s. nije li grijeh psovati? |
Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
|
|
|
dosada
Advanced Member
Croatia
9033 Posts
Member since 13/05/2009 |
|
mladjo
Advanced Member
Croatia
20013 Posts
Member since 15/04/2007 |
Posted - 13/09/2013 : 18:17:38
|
Držite se pravila, znaci bez uvreda i zabranjenih tema, molim. |
COUNT ZERO INTERRUPT an interrupt of a process decrements a counter to zero
|
|
|
fikus
Senior Member
1966 Posts
Member since 02/11/2010 |
Posted - 13/09/2013 : 20:02:33
|
Sjetimo se Ivaniševicevih lopti koje je ponovno tražio nakon što bi zabio as. Puno je takvih sitnica kojima smo zakomplicirali ionako komplicirane živote. Recimo kucanje u drvo (ako nema drva onda o glavu), gledanja u oci kad se s nekim kucamo cašama... |
always progressive, never conventional! |
|
|
mamlaz
Advanced Member
Croatia
9934 Posts
Member since 28/02/2004 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik
Croatia
21661 Posts
Member since 24/09/2002 |
|
mamlaz
Advanced Member
Croatia
9934 Posts
Posted - 13/09/2013 : 20:28:59
|
quote: Originally posted by mamlaz
ovaj mi se topik stvarno ne da citati.
Mamlaz je junfer!
nakon 9/11 ovakva tema:( ps. nisam junfer, bar ne zadugo jos, nude mi se neke prilike:) |
Mrzim mrznju! |
|
|
mamlaz
Advanced Member
Croatia
9934 Posts
|
mr murdoc
Advanced Member
Switzerland
14557 Posts
Member since 02/01/2006 |
Posted - 13/09/2013 : 21:26:26
|
Amos je u pravu. Religija je dogma , kao i krscanstvo. Mozda malo naivno, ali u istu ruku zabavno |
“To live is the rarest thing in the world. Most people exist, that is all.”? Oscar Wilde |
|
|
fikus
Senior Member
1966 Posts
Member since 02/11/2010 |
Posted - 13/09/2013 : 21:42:51
|
Praznovjerje i religija dijele mnogo toga zajednickog - oboje se oslanja na maštu umjesto na cinjenice, oboje vodi porijeklo iz straha od nepoznatog. U praznovjerju covjek još uvijek nema dovoljno straha da bi se osjecao bespomocan, pa zato ima razne rituale kojima misli da utjece na tok dogadaja, dok u religiji on se ne oslanja na sebe vec na nekog patrona koga onda moli za zaštitu od necega nad cim inace nema kontrolu. |
always progressive, never conventional! |
|
|
bjelolasica
stripovi.com suradnik
Croatia
5106 Posts
Member since 30/08/2009 |
|
mamlaz
Advanced Member
Croatia
9934 Posts
Posted - 13/09/2013 : 22:20:39
|
quote: Originally posted by bjelolasica
Evo ja sam s curom koja mi ne da pi....
nije ni cudo ako joj valjas fore kao na forumu da imas tumor mozga |
Mrzim mrznju! |
|
|
zlatko900
Average Member
949 Posts
Member since 28/01/2012 |
Posted - 13/09/2013 : 22:42:37
|
quote: Originally posted by ddeki
Ja sam praznoveran, pa zato svaki put kad je petak 13. obilazim Dzejsona u sirokom krugu... A ja bih baš volio da ga sretnem...
|
|
|
zlatko900
Average Member
949 Posts
Posted - 13/09/2013 : 22:45:29
|
Vjerovali mi ili ne ali velika vecina nas kad ugleda dimnjacara uhvati se za gumb.
A šta misliš za cega se uhvati vecina nas muških kad vidimo neku dobru koku na cesti??? |
|
|
Poli
Advanced Member
Slovenia
38181 Posts
Member since 26/10/2007 |
|
zlatko900
Average Member
949 Posts
Posted - 13/09/2013 : 22:50:11
|
quote: Originally posted by bluefield
Gdje si cuo tu foru za zadnju žvaku? Znam ono za zadnju cigaru iz kutije,da to samo kurva uzme.
A jesi cuo za ono da nesmiješ pustiti da ti prede put žena sa praznom torbom u ruci? Ja sam baš takvu jutros propustio na zebri,pa mogu reci da sam cisto zadovoljan današnjim danom. Obavio i više nego sam se nadao. |
|
|
Oki
Advanced Member
Croatia
5331 Posts
Member since 10/02/2011 |
Posted - 13/09/2013 : 23:54:29
|
Cudan petak 13. Pred sat vremena sam išao na bankomat i vidim da mi je sjela placa? ...a normalno je 15. ili kasnije... |
|
|
Oki
Advanced Member
Croatia
5331 Posts
Posted - 13/09/2013 : 23:58:00
|
quote: Originally posted by zlatko900
Gdje si cuo tu foru za zadnju žvaku? Znam ono za zadnju cigaru iz kutije,da to samo kurva uzme.
A jesi cuo za ono da nesmiješ pustiti da ti prede put žena sa praznom torbom u ruci? Ja sam baš takvu jutros propustio na zebri,pa mogu reci da sam cisto zadovoljan današnjim danom. Obavio i više nego sam se nadao.
Ja sam danas cijeli dan pomagao prijatelju voziti drva iz šume na prikolici traktora(utovar/istovar) i moram priznati da smo cijelo vrijeme bili u laganom strahu da nam se ne dogodi neka pizdarija baš zbog toga što je petak 13. |
|
|
zlatko900
Average Member
949 Posts
Posted - 14/09/2013 : 00:06:05
|
quote: Originally posted by Oki
A jesi cuo za ono da nesmiješ pustiti da ti prede put žena sa praznom torbom u ruci? Ja sam baš takvu jutros propustio na zebri,pa mogu reci da sam cisto zadovoljan današnjim danom. Obavio i više nego sam se nadao.
Ja sam danas cijeli dan pomagao prijatelju voziti drva iz šume na prikolici traktora(utovar/istovar) i moram priznati da smo cijelo vrijeme bili u laganom strahu da nam se ne dogodi neka pizdarija baš zbog toga što je petak 13.
Neka me isprave oni koji znaju jer ja nisam siguran,ali mislim da u nekim zemljama kad ti crna macka prede put-to je sreca. Kao što je broj 13 isto sretan broj...negdje...nekome... |
|
|
Just_Charlie
Advanced Member
8578 Posts
Member since 07/01/2008 |
Posted - 14/09/2013 : 00:28:09
|
ajme koja hrpetina praznovjerja ovdje, a nije babski forum. Nikada nimalo nisam praznovjerna i uvijek i svemu samo prkosim, igram se praznovjerjima jer imaju potencijal golemi za mnostvo zanimljivih prica, pa tako gledam i tarot, i u salicu od kave gdje bas uvijek vidim mnostvo minareta i pustinjske dine, i bavim se magijom, stujem mladi i puni Mjesec, predajem se bogovima, vragovima, kako mi kad i gdje dode, obozavam petak 13. jer radim vragolije taj dan, kao sto sam i danas, necu rec kako, ali je bilo lako..i tak. Inace, kako nisam praznovjerna, nisam niti religiozna pa sam u nekoliko proslih zivota bas zbog svega nabrojanog skoncavala u najboljim godinama na lomaci od strane razih puritanaca, inkvizitora, i bas svaki put karma kucka me iznova rodi jos goru nego prije, i smjesti u neku zajebanu zemlju gdje me cisto strah da cu i ovaj zivot na lomaci skoncati, ali vjerujte mi jedno, ja cu se opet roditi i biti sve to isto i nikad necu vjerovati u praznovjerja, samo sebe samu i to da tako mi je kako mi je jer sam si sama zasluzna ili kriva, a ne broj, macka, ljestve i tak te ostale gluposti koje sluze za zabavne price a ne za ogranicavanje ljudskih sloboda kretanja i misljenja i zivljenja na koncu, ako cete bas.. |
~ Prvo suputnik onda put ~
|
|
|
Oki
Advanced Member
Croatia
5331 Posts
Posted - 14/09/2013 : 00:59:44
|
...ima onaj jedan ozbiljan film...Hot shots iliti na naški "Kakvi frajeri" (1. ili 2.dio)...lik prode ispod ljestvi, crna macka mu prijede preko puta i ne znam što još sve ne,a kasnije u nastavku filma mu se nije otvorio padobran...je da je i to preživio,ali na kraju je ipak izgubio život u vozilu prve pomoci...! |
|
|
DeeCay
stripovi.com suradnik
Croatia
21661 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 14/09/2013 : 01:21:44
|
Ukoliko ti crna macka presijece put, moraš ostati na mjestu barem 15 minuta da poništiš negativni efekt! tak se prica, istina živa. |
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one." |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47348 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 14/09/2013 : 01:42:44
|
moraš pljunit udesno i popišat se krecuci se nazad |
depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni.
|
|
|
Oki
Advanced Member
Croatia
5331 Posts
Posted - 14/09/2013 : 02:03:14
|
quote: Originally posted by DeeCay
Ukoliko ti crna macka presijece put, moraš ostati na mjestu barem 15 minuta da poništiš negativni efekt! tak se prica, istina živa.
Imam doma crnu macku i crnog macka (macak dode doma jedan dan u tjednu,a ostale je u kurvanju)....uglavnom pljuvao i stajao bih cijeli dan da se na ovo obazirem.... |
|
|
IGMAN2
Senior Member
2427 Posts
Member since 08/05/2003 |
Posted - 15/09/2013 : 01:12:25
|
quote: Originally posted by Oki
Ja sam danas cijeli dan pomagao prijatelju voziti drva iz šume na prikolici traktora(utovar/istovar) i moram priznati da smo cijelo vrijeme bili u laganom strahu da nam se ne dogodi neka pizdarija baš zbog toga što je petak 13.
Da vas ne uhvate? |
|
|
Topic |
|