Author |
Topic |
fikus
Senior Member
1966 Posts
Member since 02/11/2010 |
Posted - 30/07/2014 : 12:06:40
|
quote: Originally posted by Mali_Mate
quote: Originally posted by fikus
Jebale vas više formule. Beskonacnost je misao, fikcija kojom se hranimo u stvarnom životu.
i u matematici
A zamisli samo kako je bilo Cantorovom psihijatru. E jesu se napricali. |
always progressive, never conventional! |
|
|
Milac
Starting Member
Bosnia and Herzegovina
90 Posts
Member since 27/06/2003 |
Posted - 30/07/2014 : 12:14:25
|
quote: Originally posted by nagor
quote: ...ali sve ovo što je formulisano u savremenoj fizici posljednjih godina se nevjerovatno poklapa sa "u pocetku bi tama nad bezdanom" i "neka bude svjetlost, i bi svjetlost".
Sve si lijepo rekao i onda na kraju dao nepotreban legitimitet pisanju, koje to nije zaslužilo. Ispada ko da je knjiga primitivnih semitskih pastira znanost. Normalno, da ce primitivno pleme uzet tu "tama-svjetlost" metaforu jer je logicna. Noc je za život uvijek znacila mrtvilo/spavanje/vegetiranje... svjetlost obrnuto... barem to se može u prirodi lagano uocit i nema ništa nevjerovatnog u tome što se "poklapa".
Dobro, malo sam izletio sa teme. Svako ima pravo na svoj stav, uostalom. Htio sam naglasiti da ima nešto iza prastarih zapisa, bez obzira kako se zvali. Pomenuo sam ova dva citata jer se poklapaju sa temom, a postoji desetine i stotine drugih ( i iz drugih izvora, ne Starog Zavjeta ) koji potvrduju znanja koja je covjecanstvo usvojilo tek u 20 - om i 21 - om stoljecu. Osobno sam uvjeren da je postojalo znanje/civilizacija koja je nekad postojala i bila mnogo naprednija od onih što ucima u redovnom školovanju. Sad, sve se može banalizovati, stari zavjet se može gledati kao "knjiga primitivnih semitskih pastira", egipatske piramide kao "gomile naredanog kamenja", Mona Liza kao "žvrljotina srednjevjekovnog prosvjetnog radnika", otkrice Amerike kao "plovidba brodom od jednog kopna do drugog" itd. |
|
|
Mali_Mate
stripovi.com suradnik
Croatia
2065 Posts
Member since 18/03/2006 |
Posted - 30/07/2014 : 12:18:41
|
Jebale vas više formule. Beskonacnost je misao, fikcija kojom se hranimo u stvarnom životu.
i u matematici
A zamisli samo kako je bilo Cantorovom psihijatru. E jesu se napricali.
ma, kad je bio kod nekog diletanta
"Cantor suffered from chronic depression for the rest of his life, for which he was excused from teaching on several occasions and repeatedly confined in various sanatoria" |
http://matanovogumno.blogspot.com |
|
|
nagor
Advanced Member
Croatia
12553 Posts
Member since 21/02/2012 |
Posted - 30/07/2014 : 12:29:37
|
quote: Originally posted by Milac
quote: ...ali sve ovo što je formulisano u savremenoj fizici posljednjih godina se nevjerovatno poklapa sa "u pocetku bi tama nad bezdanom" i "neka bude svjetlost, i bi svjetlost".
Sve si lijepo rekao i onda na kraju dao nepotreban legitimitet pisanju, koje to nije zaslužilo. Ispada ko da je knjiga primitivnih semitskih pastira znanost. Normalno, da ce primitivno pleme uzet tu "tama-svjetlost" metaforu jer je logicna. Noc je za život uvijek znacila mrtvilo/spavanje/vegetiranje... svjetlost obrnuto... barem to se može u prirodi lagano uocit i nema ništa nevjerovatnog u tome što se "poklapa".
Dobro, malo sam izletio sa teme. Svako ima pravo na svoj stav, uostalom. Htio sam naglasiti da ima nešto iza prastarih zapisa, bez obzira kako se zvali. Pomenuo sam ova dva citata jer se poklapaju sa temom, a postoji desetine i stotine drugih ( i iz drugih izvora, ne Starog Zavjeta ) koji potvrduju znanja koja je covjecanstvo usvojilo tek u 20 - om i 21 - om stoljecu. Osobno sam uvjeren da je postojalo znanje/civilizacija koja je nekad postojala i bila mnogo naprednija od onih što ucima u redovnom školovanju. Sad, sve se može banalizovati, stari zavjet se može gledati kao "knjiga primitivnih semitskih pastira", egipatske piramide kao "gomile naredanog kamenja", Mona Liza kao "žvrljotina srednjevjekovnog prosvjetnog radnika", otkrice Amerike kao "plovidba brodom od jednog kopna do drugog" itd.
To mi se vec svida. Stari spisi, koji su preuzeli svoje price od starijih. Cinjenica je da je Biblija preuzela dosta te mitologije od starih civilizacija Mezopotamije. Bilo bi stvarno kul, da ima nešto martimisterijevskog iza svega toga.
|
|
|
Just_Charlie
Advanced Member
8578 Posts
Member since 07/01/2008 |
Posted - 30/07/2014 : 13:04:42
|
Misao je energija. Kamo se i kako ona krece? Ima li limitiranu kilometrazu ili putuje beskonacno? Toliko. :) |
~ Prvo suputnik onda put ~
|
|
|
kiky
stripovi.com suradnik
7366 Posts
Member since 17/07/2003 |
Posted - 30/07/2014 : 13:24:05
|
vec je odavno jasno da ajnštajnova famozna E=mc2 u sebi sadrži "božanske" implikacije. nema tu zapravo velike mudrosti i kompleksnosti; jednadžba jasno kaže da je masa = energija i da je energija = masa. ništa zapravo ne propada niti ne nestaje zauvijek. ako carlita kaže da je energija misao... do cega onda dolazimo? da je svemir (materija) mogao nastati iz misli... iz ideje..? i da ce se svemir (materija) jednom ponovno vratiti u misao (energiju)..?
nevjerovatno i super uzbudljivo... |
|
|
mladjo
Advanced Member
Croatia
20013 Posts
Member since 15/04/2007 |
Posted - 30/07/2014 : 13:32:29
|
Bravo momci, izvrsna rasprava! Evo iskreno, Johnnyjevo objašnjenje mi se cini vjerojatnijim ali ova rasprava mi je pokazala da i u matematici ima rasprava i da neke stvari nisu egzaktne Mislim, znao sam za to ali ovo je lijepi primjer
Imam još nekoliko pitanja (tipa Schrodingerova petlja) ali o tome kasnije |
COUNT ZERO INTERRUPT an interrupt of a process decrements a counter to zero
|
|
|
Amos
Senior Member
Croatia
2896 Posts
Member since 03/01/2011 |
Posted - 30/07/2014 : 14:41:35
|
To mi se vec svida. Stari spisi, koji su preuzeli svoje price od starijih. Cinjenica je da je Biblija preuzela dosta te mitologije od starih civilizacija Mezopotamije. Bilo bi stvarno kul, da ima nešto martimisterijevskog iza svega toga.
Što se tu ima odmah "vec svidati". To da netko kaže kako je Biblija izmišljotina je odmah razlog za mrkvu? U protivnom batina?
Naravno da medu ostalim stvarima sadrži i dio bliskoistocnih mitoloških predaja. Pobogu, nastala je na tom prostoru. Knjiga Postanka je posebno bogata metaforama jer izvještaj o stvaranju nije znanstveni prikaz postupka stvaranja svemira vec slikovito pripovijedanje koje je slušateljima trebalo govoriti o Stvoritelju, a tek onda o stvorenom. Doslovno tumaciti taj izvještaj je besmislen trud.
Za nepismene pastire onoga doba to je bilo dostignuce, kao što je za nas danas dostignuce teorija Velikog praska. Pitanje je što ce znati ljudi za 500-1000 godina. Možda ce na naše Banganje gledati kao mi na nepismene pastire? |
Uža san gledati Inspektora Rexa, ali odusta san kad su prominili pasa. |
|
|
Just_Charlie
Advanced Member
8578 Posts
Member since 07/01/2008 |
Posted - 30/07/2014 : 14:44:22
|
Hm. biti ce mi zanimljivo i novo pitanje kao i ostatak odgovora na tu temu s obzirom da sam se svastaneceg iz ove teme dotakla u jednom nedavnom tekstu - slobodnim stilom..:)
|
~ Prvo suputnik onda put ~
|
|
|
Zagor i Ogi
Average Member
Serbia
851 Posts
Member since 16/09/2013 |
Posted - 30/07/2014 : 14:51:18
|
quote: Originally posted by Johnny Difool
quote: Originally posted by mladjo
da, beskonacnosti unose veselje u cijelu problematiku
ali, parnih brojeva nema manje od "svih brojeva"
naime, dva su skupa jednake velicine ako svakom clanu jednoga skupa možemo pridružiti jedan clan iz drugoga skupa
skup parnih brojeva P (koji se proteže u beskonacnost) tako je jednako velik koliko i skup prirodnih brojeva N koji se takoder proteže u beskonacnost
beskonacnosti su jako vesele
Ali kako? Svaki dio skupa parnih brojeva možemo pridružiti skupu svih brojeva ali svaki dio skupa svih brojeva ne možemo pridružiti skupu parnih brojeva jer skup svih brojeva cine i neparni brojevi koji nisu dio skupa parnih brojeva.
Naravno da parnih brojeva ima manje od svih brojeva! Dodatno boldano je gadna besmislica. Pa nisu svi brojevi parni!
Parnih brojeva ima jednako kao i neparnih, a nula je neutralna. Parni i neparni brojevi cine skupove jednake velicine, i niceg drugog tu nema. Nikakav skup parnih brojeva P nije jednak skupu prirodnih brojeva N, vec je P = N / 2.
Prirodni su svi brojevi, i parni i neparni.
Mali_Mate gadno brka neke pojmove.
Ponekad možda misli i na prim brojeve (brojeve djeljive samo s jedan i sa samim sobom), jer prim brojeva (1, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19, 23, 29, 31, 37, 41, 43, 47, 51, 53, 57... ) ima manje od parnih brojeva, pa logicno i od neparnih, buduci da nisu svi neparni brojevi ujedno i prim brojevi, iako su svi prim brojevi neparni!.
NIJE TACNO!!!! A 2??? Jedini parni broj!!!! |
The only good thing in life isZAGOR |
|
|
Johnny Difool
Advanced Member
Croatia
13988 Posts
Member since 21/02/2010 |
Posted - 30/07/2014 : 15:00:48
|
Bravo momci, izvrsna rasprava! Evo iskreno, Johnnyjevo objašnjenje mi se cini vjerojatnijim ali ova rasprava mi je pokazala da i u matematici ima rasprava i da neke stvari nisu egzaktne Mislim, znao sam za to ali ovo je lijepi primjer
Imam još nekoliko pitanja (tipa Schrodingerova petlja) ali o tome kasnije
Stvar je u tome što vrijedi i ovo moje i ono Matino, s tim što moje vrijedi za definirane, determinirane, mjerljive i konacne velicine a njegovo pokušava makar dogovorno definirai, opisati i uciniti "mjerljivim" ono što teži beskonacnosti i što jest beskonacno.
|
Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite, i ta ce mi mladost teško pasti... |
|
|
nagor
Advanced Member
Croatia
12553 Posts
Member since 21/02/2012 |
Posted - 30/07/2014 : 15:25:02
|
quote: Originally posted by Amos
Što se tu ima odmah "vec svidati". To da netko kaže kako je Biblija izmišljotina je odmah razlog za mrkvu? U protivnom batina?
Naravno da medu ostalim stvarima sadrži i dio bliskoistocnih mitoloških predaja. Pobogu, nastala je na tom prostoru. Knjiga Postanka je posebno bogata metaforama jer izvještaj o stvaranju nije znanstveni prikaz postupka stvaranja svemira vec slikovito pripovijedanje koje je slušateljima trebalo govoriti o Stvoritelju, a tek onda o stvorenom. Doslovno tumaciti taj izvještaj je besmislen trud.
Da, ako doslovno shvacaš bibliju, nema ti spasa i zaslužuješ batinu jer se kreceš u kontra pravcu zdrave pameti. Ako ti je biblija samo izvor slikovitih metafora onda oke.
quote: Za nepismene pastire onoga doba to je bilo dostignuce, kao što je za nas danas dostignuce teorija Velikog praska. Pitanje je što ce znati ljudi za 500-1000 godina. Možda ce na naše Banganje gledati kao mi na nepismene pastire?
Slažem se. Za neke znanstvenike je vec sada Big Bang preuzak konstrukt.
Razlika je u tome, da se jedni natjecu u dekonstrukciji starih istina u korist novih ispravnijih, koje mogu osigurat prosperitet cijeloj ljudskoj vrsti, dok ovi tvoji uce kako je Isus jahao na dinosauru ili o tome kako je u redu da ti dijete umre, jer bog zabranjuje transfuziju krvi.
Problem je što se u najjacoj zemlji svijeta - SAD-u, koja u biti odlucuje, kojim smjerom ce naša civilizacija krenut, velik broj ljudi vjeruje kako je Biblija doslovan tekst u kojoj se nalaze odgovori na sva moguca pitanja.
Ta naivna vecina, kasnije odlucuje o mojoj i tvojoj buducnosti. To nije pravilan put... i zbog toga mi zasmeta ako mislim, da netko stavlja "rijec gospodnju" ispred zdravog razuma.
|
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47311 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 30/07/2014 : 15:43:20
|
Da, ako doslovno shvacaš bibliju, nema ti spasa i zaslužuješ batinu jer se kreceš u kontra pravcu zdrave pameti. Ako ti je biblija samo izvor slikovitih metafora onda oke.
quote: Za nepismene pastire onoga doba to je bilo dostignuce, kao što je za nas danas dostignuce teorija Velikog praska. Pitanje je što ce znati ljudi za 500-1000 godina. Možda ce na naše Banganje gledati kao mi na nepismene pastire?
Razlika je u tome, da se jedni natjecu u dekonstrukciji starih istina u korist novih ispravnijih, koje mogu osigurat prosperitet cijeloj ljudskoj vrsti, dok ovi tvoji uce kako je Isus jahao na dinosauru ili o tome kako je u redu da ti dijete umre, jer bog zabranjuje transfuziju krvi.
Problem je što se u najjacoj zemlji svijeta - SAD-u, koja u biti odlucuje, kojim smjerom ce naša civilizacija krenut, velik broj ljudi vjeruje kako je Biblija doslovan tekst u kojoj se nalaze odgovori na sva moguca pitanja.
Ta naivna vecina, kasnije odlucuje o mojoj i tvojoj buducnosti. To nije pravilan put... i zbog toga mi zasmeta ako mislim, da netko stavlja "rijec gospodnju" ispred zdravog razuma.
ne sican se da je amos prica takve gluposti. problem je šta ti trpaš sve u isti koš a transfuziju odbijaju samo jehovini svjedoci koliko ja znam |
depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni.
|
|
|
Amos
Senior Member
Croatia
2896 Posts
Posted - 30/07/2014 : 15:50:23
|
Problem je što se u najjacoj zemlji svijeta - SAD-u, koja u biti odlucuje, kojim smjerom ce naša civilizacija krenut, velik broj ljudi vjeruje kako je Biblija doslovan tekst u kojoj se nalaze odgovori na sva moguca pitanja. ....
"Ovi moji"! Ako misliš da moji to uce, onda je ocigledno da o njima ne znaš baš puno..
A Ameri ko Ameri. Nije im lako snaci se u tom sektaško-denominacijskom cirkusu pa svašta vjeruju. Ne bih se toliko osvrtao na njih jer s golemom religijskom diverzifikacijom kojom su preplavljeni ispada da svako selo ima svoje mišljenje o svemu.
Što se tice rijeci Gospodnje, ona u sebi sadrži sav razum i mudrost i za nju kaže psalam da "ostaje dovijeka" pa je se "glas razuma" pojedinog vremena (što god to bilo) ne dodiruje. |
Edited by - Amos on 30/07/2014 15:52:01 |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47311 Posts
Posted - 30/07/2014 : 15:58:10
|
a misliš da ovde ne viruju u svašta? jedino šta hr ima 80 puta manje ljudi i šta je manje razvijena pa se ne ocituje toliko . a i manje se ljudi pucaju religijon nego u amerikama |
depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni.
|
|
|
mladjo
Advanced Member
Croatia
20013 Posts
Posted - 30/07/2014 : 16:13:59
|
A pazite ovo: http://en.wikipedia.org/wiki/Infinite_monkey_theorem
Znaci matematicki gledano, ma koliko mikroskopski mala bila, mogucnost da ce majmun napisati Shakespearea (ako ima dovoljno vremena) postoji. Meni cist zdrav razum govori daje to apsolutno nemoguce pa makar majmunche imao milijardu godina na raspolaganju. Znaci, jedno je zdrav razum, a drugo je matematika ili je vjerojatnije da moj razum nije zdrav
Kaj vi velite? |
|
|
|
mladjo
Advanced Member
Croatia
20013 Posts
|
Amos
Senior Member
Croatia
2896 Posts
Posted - 30/07/2014 : 16:22:38
|
quote: Originally posted by lwood
a misliš da ovde ne viruju u svašta? jedino šta hr ima 80 puta manje ljudi i šta je manje razvijena pa se ne ocituje toliko . a i manje se ljudi pucaju religijon nego u amerikama
Viruju i tu, ali drugacija je klima nego tamo.
Enghdal u Stoljece rata 2 postavlja teoriju da je to preplavljivanje pseudoreligijama i sektama u Americi napravljeno planski. Mislim da je u pravu. |
|
|
mladjo
Advanced Member
Croatia
20013 Posts
|
Johnny Difool
Advanced Member
Croatia
13988 Posts
Member since 21/02/2010 |
Posted - 30/07/2014 : 20:05:25
|
Znaci matematicki gledano, ma koliko mikroskopski mala bila, mogucnost da ce majmun napisati Shakespearea (ako ima dovoljno vremena) postoji. Meni cist zdrav razum govori daje to apsolutno nemoguce pa makar majmunche imao milijardu godina na raspolaganju. Znaci, jedno je zdrav razum, a drugo je matematika ili je vjerojatnije da moj razum nije zdrav
Kaj vi velite?
Pojednostavljeno: stvar je u tome da se postave odredeni parametri i odredene jednadžbe s nepoznanicom koja se traži, nije uopce važno o cemu je nevjerojatnom rijec, o tome da majmun napiše Hamleta, da Hajduk osvoji prvenstvo ili da vronski izdrži tjedan dana bez bana, i rješavanjem tih jednadžbi kao velicina nepoznanice pojavio bi se odredeni broj.
Taj broj može biti i bio bi jako mali, ovisno o parametrima, infinitezimalno malen ili na razini statisticke pogreške, ali bi postojao i imao bi odredenu vrijednost.
A kad postoji vrijednost, onda postoji i mogucnost da se to nešto ostvari, nevažno koliko zanemarivo malo izgledna i ostvariva.
|
Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite, i ta ce mi mladost teško pasti... |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47311 Posts
Posted - 30/07/2014 : 20:29:19
|
a misliš da ovde ne viruju u svašta? jedino šta hr ima 80 puta manje ljudi i šta je manje razvijena pa se ne ocituje toliko . a i manje se ljudi pucaju religijon nego u amerikama
Enghdal u Stoljece rata 2 postavlja teoriju da je to preplavljivanje pseudoreligijama i sektama u Americi napravljeno planski. Mislim da je u pravu.
još jedna od mnogobrojnih teorija zavjere. (da se držin teme nema ih bezbroj al ih ima pun q ) ka da ljude neko tira da u nešto viruju ili ne viruju.
|
|
Edited by - lwood on 30/07/2014 20:29:47 |
|
|
Archy
stripovi.com suradnik
Croatia
1448 Posts
Member since 27/11/2008 |
Posted - 31/07/2014 : 00:01:23
|
Zanimljiva rasprava! Ugodno iznenadenje nakon 350-og topica o zagorovim crtacima :)
Ukljucujem se sutra, sad idem u krpe, jer mi je trebalo preko pol sata da procitam sve kaj ste napisali :) |
No sikiriki |
|
|
mladjo
Advanced Member
Croatia
20013 Posts
Posted - 31/07/2014 : 00:06:52
|
quote: Originally posted by Johnny Difool
Kaj vi velite?
Pojednostavljeno: stvar je u tome da se postave odredeni parametri i odredene jednadžbe s nepoznanicom koja se traži, nije uopce važno o cemu je nevjerojatnom rijec, o tome da majmun napiše Hamleta, da Hajduk osvoji prvenstvo ili da vronski izdrži tjedan dana bez bana, i rješavanjem tih jednadžbi kao velicina nepoznanice pojavio bi se odredeni broj.
Taj broj može biti i bio bi jako mali, ovisno o parametrima, infinitezimalno malen ili na razini statisticke pogreške, ali bi postojao i imao bi odredenu vrijednost.
A kad postoji vrijednost, onda postoji i mogucnost da se to nešto ostvari, nevažno koliko zanemarivo malo izgledna i ostvariva.
Hajde da majmun napiše Hamleta ali da Hajduk osvoji prvenstvo... |
|
|
|
mladjo
Advanced Member
Croatia
20013 Posts
Posted - 31/07/2014 : 00:07:30
|
quote: Originally posted by Archy
Zanimljiva rasprava! Ugodno iznenadenje nakon 350-og topica o zagorovim crtacima :)
Ukljucujem se sutra, sad idem u krpe, jer mi je trebalo preko pol sata da procitam sve kaj ste napisali :)
Samo napred! |
|
|
|
Mord
Advanced Member
Croatia
3134 Posts
Member since 20/10/2001 |
Posted - 31/07/2014 : 00:38:59
|
Enghdal u Stoljece rata 2 postavlja teoriju da je to preplavljivanje pseudoreligijama i sektama u Americi napravljeno planski. Mislim da je u pravu.
još jedna od mnogobrojnih teorija zavjere. (da se držin teme nema ih bezbroj al ih ima pun q ) ka da ljude neko tira da u nešto viruju ili ne viruju.
Slazem se. Procitao sam 3 knjige od Engdahla i uh sto taj sve povezuje. Mislim, lijepo on to sve povezuje, zanimljivo je citat, ima covjek maste, samo je zajeb ako to uzmes kao nesto realno.
|
|
|
Topic |
|