Author |
Topic  |
Mord
Advanced Member

Croatia
3135 Posts
Member since 20/10/2001 |
|
Bob
New Member

Croatia
262 Posts
Member since 21/05/2003 |
Posted - 14/08/2003 : 22:06:17
|
Najvise ti se isplati nastaviti citati Millera. "Man Without Fear" je sto se same price tice njegov najslabiji Daredevil (crtacki je jedan od najboljih - ako ne i najbolji jer je John Romita Jr. car superherojskog stripa). Najbolji je "Born Again" - kruna Millerovog DD opusa. Tu su i on i crtac David Mazzucchelli briljirali. Marvel je nedavno izdao i prve Millerove DD epizode s pocetka 80-tih koje je sam crtao (uz veliku pomoc Klausa Jansona) u tri knjige ("Daredevil Visionaries: Frank Miller Volumes 1-3"). Svakako probaj nabaviti prvu (bar mislim) Miller/Sienkiewicz kolaboraciju "Daredevil: Love And War", a ako si fan Elektre onda svakako "Elektra Assassin". Probaj i "Elektra Lives Again" ako ti nije bed kupovati nesto samo zbog odlicnog crteza jer je prica prilicno losa. To je Miller solo pisao i crtao, a njegova zena Lynn Varley prekrasno ofarbala. Mogu jos jedino preporuciti regularnu seriju s kraja 80-tih koju je crtao John Romita Jr., a pisala Ann Nocenti. Price u startu i nisu nesto, ali je crtez prvoklasan. Kasnije mi se cini da se i scenarij popravlja. Nisam 100% siguran jer sam davno to citao. A mozda i nisam objektivan jer se radi o jednom od meni najmilijih strip-crtaca. Prvih par epizoda je Marvel isto nedavno stavio u album, ali je skup i lose stampan pa ti ga ne bi preporucio. Takodjer postoji i novo izdanje "Love & War" i "Elektra Assassin" u jednom tvrdoukoricenom albumu, A4 formata (ako se ne varam). Nemoj ni slucajno nasjedati na ove nove epizode od Bendisa, Macka i slicnih diletanata jer je to sve prezvakavanje Millera sa glupavim dijalozima. Probaj Essential Daredevil sa starim epizodama iz 60-tih u c/b. Isplati se, 300-400 strana za male pare i ne mozes puno fulat ako volis cistu, zdravu superherojsku zabavu. :)
B. |
 |
|
mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts
Member since 28/12/2002 |
|
Witchblade
Senior Member

Croatia
2754 Posts
Member since 22/07/2002 |
Posted - 14/08/2003 : 22:27:22
|
Dobro kaze mcn. Svaka cast, skidam kapu pred ovim tekstom (osim sto se potkrao jedan mali lapsus calami: Jack Kirby si napisao "John Romita Jr."  )
______________________ "Koja su kola to bolja od Moskvica?" - Ilija Cvorovic |
 |
|
Bob
New Member

Croatia
262 Posts
Posted - 15/08/2003 : 00:14:14
|
>Jack Kirby si napisao "John Romita Jr."  )
He he he... Ali ne! Napisao sam da je Romita Jr. car. Zna se tko je KRALJ.
U svakom slucaju drago mi je da ovdje jos netko cijeni genij Jacka Kirbyja.
B. |
 |
|
Markos
Webmaster

Croatia
29717 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 15/08/2003 : 00:37:01
|
Ha procito Electra Assasin. Crtez odlican. Fenomenalan pace. Radnja je so-so. Pocinje odlicno, ali sto idem vise prema kraju to se vise gubim...a na kraju nemam vise pojma ko tu koga jebe, jel'te. Jesam li ja to samo prirodno glup ili sto?
Slicna stvar je i sa Enigmom. Crtez odlican, dok je prica ipak puno bolja IMHO, s tim da imam puno manje upitnika nakon citanja. Mozda citam prebrzo pa mi nesto pobjegne?
Bob! Bob! ;-)))
Kicking Squeeling Gucci Little Piggy |
 |
|
Bob
New Member

Croatia
262 Posts
Posted - 15/08/2003 : 00:49:43
|
>Electra Assasin. Pocinje odlicno, ali sto idem vise prema kraju to se vise gubim...
Pa kruzio je trac svojevremeno kako bi Miller lijepo napisao scenarij za epizodu, poslao Sienkiewiczu da to nacrta i natrag dobio nesto sasvim drugo. Ali to jest najveca draz Elektre Assassin. Oni patuljci koji rade u S.H.I.E.L.D. -u, oni ludi helikopteri, Nick Fury koji sjedi u ogromnoj stolici koja je zapravo ogromni pistolj i sve te divne bizarne stvari. Da ne spominjem one flashbackove koje je ludi Sienkiewicz radio kolazem! Elektra Assassin definitivno zahtjeva veci angazman od prosjecnog superherojskog stripa. Zato i jest toliko dobra. Cak i da zanemarimo pricu toliko je vizualno bogata i originalna da samo to vrijedi da se procita! Preporucam ti da je ostavis malo sa strane pa kad se malo slegne onda fino ponovo. I polako. Isplati se, vjeruj mi. Tako sam i ja.
B. |
 |
|
Markos
Webmaster

Croatia
29717 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 15/08/2003 : 01:00:05
|
Vec je jesam dvaput procitao. Tj. prvi put sam odustao na pola, da bi drugi put nakon mjesec dva procitao cijelu:-))) Sto sad, da je procitam ponovo nakon pola godine:-)?
Kicking Squeeling Gucci Little Piggy |
 |
|
Bob
New Member

Croatia
262 Posts
|
mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts
|
Mord
Advanced Member

Croatia
3135 Posts
|
mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts
|
Mord
Advanced Member

Croatia
3135 Posts
|
Vlaad
New Member

USA
217 Posts
Member since 31/07/2003 |
Posted - 15/08/2003 : 15:21:18
|
Ne slazem se za Smitha; epizode su u najmanju ruku zanimljive. Doduse, vise mi je legao njegov Green Arrow - laksi je i manje pretenciozan. No ja sam fan, tako da je sasvim moguce da nisam objektivan.
Loeb & Sale su odlicni, ako ti ne smeta istu pricu citati po stoti put. |
 |
|
mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts
Posted - 15/08/2003 : 16:35:41
|
>Ne slazem se za Smitha; epizode su u najmanju ruku zanimljive.
Onih osam ssto je radio s Quesadom su ccisti plagijat Born Againa, s glupljim negativcem (nechu sad spilati, ali ako uzmess trejd i preflipass odmah ga skuzziss, a kao velika misterija je).
Ali da, ja nisam Smithov fan ni inacce...
mcn
|
 |
|
Bob
New Member

Croatia
262 Posts
Posted - 15/08/2003 : 17:47:07
|
Problem sa svim momcima koji su dosli iza Millera je sto je Miller vec sve fino rekao o DD-ovom originu sto se ima za reci. O Elektri isto. I ubio ju je, na kraju krajeva. Zasto se onda uvijek moramo vracati na isto? Loeb vjerojatno i nije katastrofalno los scenarist, s obzirom kakvih sve na americkoj sceni ima, ali u kombinaciji sa Tim Saleom koji je cijeli svoj crtacki stil izgradio na kradji Millera mi jednostavno izgleda kao ponovno prezvakavanje jednog te istog. Kevin Smith je grozan. Jedino sto taj covjek zna je napisati dijaloge koje mozes bez puno koncentracije citati. Ostalo je cista katastrofa. U DD-u je plagirao Millera potpuno, a u Green Arrowu Alana Moorea. Objektivno, to nije ni dovoljno za neki prosjek. U tom slucaju biram Loeba svaki dan. Uostalom, onaj novi Loebov i Leejev Batman i ne izgleda tako lose cim nema Tima Salea. Nevjerojatno je kako neki crtaci mogu biti toliko losi, a toliko popularni. Okej, Sale zna postaviti kadar, ali to je sve. A uvijek ga izvlace odlicni koloristi. Ovo nema veze da li sam neciji fan ili nisam. Objektivno ti stripovi ne valjaju.
B. |
 |
|
Bob
New Member

Croatia
262 Posts
Posted - 15/08/2003 : 18:01:25
|
Najveci problem sa americkom superherojskom strip scenom jest prezvakavanje jednog te istog. I to traje jos od 70-tih. Tako se fanove ostavlja sretnima i tjera ih da kupuju te naslove i dalje. Daredevil nije izuzetak. Millera preporucujem jer je on radio nesto novo. Uzeo je neki novi, originalniji pristup jer voli superheroje, stalo mu je do likova, stalo mu je do price. Isto vrijedi za Moorea. Ne radi se tu samo o nekakvom odraslijem pristupu pa su onda ti heroji non-stop mracni i ozbiljni. Bojim se da te iskrene ljubavi nema kod ovih novih scenarista. Mislim da su dolari i nekakav kvaziholivudski zvjezdani status na strip konvencijama njihova jedina motivacija, a to ne mogu tolerirati nikako. Mogu, ako postoji neki zadovoljavajuci nivo kvalitete i originalnosti, ali ne postoji.
B. |
 |
|
Vlaad
New Member

USA
217 Posts
|
Bob
New Member

Croatia
262 Posts
Posted - 15/08/2003 : 18:13:35
|
Pa Kevinu Smithu bi bilo pametnije da se drzi filmova, iako je pokazao da mu ni to ne ide u zadnje vrijeme. "Clerks" i "Mallrats" su bili stvarno zabavni i prilicno svjezi filmovi. Ovo ostalo je iritantno i pretenciozno do bola. Uostalom, otkud ideja da Kevin Smith zna pisati stripove? Jer nije los filmas? Jer se u njegovim filmovima prica usputno o stripu? Jer je u tom trenutku bio popularan pa je Marvel tako htio privuc neku siru publiku? Nije mi jasno otkud je on kvalificiran za taj posao? Po cemu? Jedno je biti fan, a drugo profesionalac, tj. profesionalni strip-scenarist.
B. |
 |
|
Vlaad
New Member

USA
217 Posts
Posted - 15/08/2003 : 18:21:55
|
quote: Originally posted by Bob
Kevin Smith je grozan. Jedino sto taj covjek zna je napisati dijaloge koje mozes bez puno koncentracije citati.
Da, a ostali pisu dijaloge koje mogu citati samo sa puno koncentracije. 
quote: Originally posted by Bob U DD-u je plagirao Millera potpuno, a u Green Arrowu Alana Moorea.
Teske reci. Njegov stil ili neki odredjeni strip?
quote: Originally posted by Bob Objektivno, to nije ni dovoljno za neki prosjek.
Zanimljivo kako svi ljudi vole upotrebljavati rec "objektivno". Evo, neka to zvanicno bude omiljena rec za mesec avgust. 
quote: Originally posted by Bob Uostalom, onaj novi Loebov i Leejev Batman i ne izgleda tako lose cim nema Tima Salea.
Ovde sam sebi skaces u usta. Uzgred, taj serijal je crap. "Objektivno". 
quote: Originally posted by Bob Nevjerojatno je kako neki crtaci mogu biti toliko losi, a toliko popularni.
Ko, Sale ili Lee? 
quote: Originally posted by Bob Objektivno ti stripovi ne valjaju.
B.
Ah, here it is again.  |
 |
|
Bob
New Member

Croatia
262 Posts
Posted - 15/08/2003 : 18:43:54
|
>>Da, a ostali pisu dijaloge koje mogu citati samo sa puno koncentracije. 
Pa da. Da procitam jednu Claremontovu stranu treba mi tri godine. Uostalom, to je bio jedini kompliment na Smithov racun.
>>Teske reci. Njegov stil ili neki odredjeni strip? I stil i strip. Swamp Thinga prvenstveno.
>>Zanimljivo kako svi ljudi vole upotrebljavati rec "objektivno". Evo, neka to zvanicno bude omiljena rec za mesec avgust. 
Ne znam za druge, ali ja citam americke stripove vec dugo i znam o cem pricam. A gledam i filmove.
>>Ovde sam sebi skaces u usta. Uzgred, taj serijal je crap. "Objektivno".  Zapravo sam mislio kako konacno neki Loebov strip izgleda interesantnije. Cim ga Sale ne crta. A to da je crap - je.
>>Ko, Sale ili Lee?  Biraj! Mislio sam na Salea, prvenstveno. Lee mi je drazi. Samo da ima boljeg tusera...
>>Ah, here it is again.  Of course! There will be more.   
B. |
Edited by - Bob on 15/08/2003 18:46:22 |
 |
|
zveles
Advanced Member

Croatia
4036 Posts
Member since 28/03/2003 |
Posted - 15/08/2003 : 18:46:14
|
quote: Originally posted by Mord
A daredevil:yellow by jeph loeb??
Meni je cjelokupni dojam Yellow odlican. Isto kao i sa Spidermanom Blue, kojeg su radili odmah poslije Daredevil Yellow, te sa Hulkom Gray koji u US pocinje izlaziti za dva mjeseca, ovdje su Loeb i Sale uzeli jednog od kljucnih (klasicnih) Marvel likova i na sebi specifican nacin prepricali "origins" tog lika. Znaci, Daredevil Yellow ponovno govori o Mattu Murdocku i kako je on postao Daredevil. Razlika od originalne, stare price o njegovom postanku jest što su likovi puno bolje (citaj: dublje) razradeni - znaci: nema one puke Stan Lee-evske gorcine koja je Murdocka vodila da osveti oca i postane Daredevil, vec je lik ovdje suptilnije razraden, emocije su odlicno vodene i ukomponirano je mnoštvo sitnih prica (npr. otvaranje odvjetnickog ureda) i mnoštvo meduljudskih-emotivnih odnosa (i Matt i Foggy su zaljubljeni u svoju pomocnicu, ali Foggy se ne usuduje to priznati...). Naravno, Loeb je stari sentimentalni ljigavac, tako da u scenariju balansira po rubu patetika, no, na srecu, ni jednog trenutka ne potone u nju. Radnja se (pošto je ovo izdvojeno djelo iz bilo kakvog kontinuiteta ostalih saga o Daredevilu) dogada u današnje vrijeme, što je meni puno zgodnije nego vracanje u prošlost. Crtež Salea? Tko ga voli, uživat ce. Istina, boja puno znaci kog njegovog "prozracnog"/karikiranog crteža (Hansen je napravio savršenstvo na Supermanu For All Seasons; btw. to je još jedan slican "origins" naslov istog dvojca, poput Yellow, ali još prije napravljen s likom iz DC-a), a ovdje je i više nego solidna (ne mogu se sjetit imana - sorry). Sveukupan dojam, od 1 do 10 - cvrsta osmica!
THERE, THERE |
 |
|
Bob
New Member

Croatia
262 Posts
Posted - 15/08/2003 : 18:53:42
|
Eto, bas si me fino podsjetio... "Superman For All Seasons". Koje pretenciozno sranje! Vec po naslovu. Uopce mi nije jasno kako se nekome tko postuje i voli Supermena moze to svidjeti?! Uostalom, ta prica je bezvezna. Koja je poanta? Ali Hansen je predivan kolorist. PREDIVAN!!!
Isto tako mi nije jasno kog boga moraju produbljivati te origine?! Origin je tu da bude isprican u tri kadra, jednostavno, a onda se krene na konkretnu pricu. Zasto Loeb i Sale ne bi napravili novu avanturu nekog od tih likova? Naravno, lakse je na poznatom terenu samo malo nadogradjivati tu i tamo. Ne shvacam gdje je tu stvarno pisanje. Iskreno, meni se ni Millerova rekapitulacija DD-ovog origina u "Man Without Fear" ne svidja posebno. Tamo je totalno prekrizio stvari koje je sam postavio. Cemu to?
B. |
 |
|
Mord
Advanced Member

Croatia
3135 Posts
Posted - 15/08/2003 : 19:11:29
|
ok,procitao sam "man without fear" o daredevilovom postanku. Znaci yellow je isto o postanku. A born again???
svidilo mi se sto sam procitao i htio sam saznati sto bi se jos isplatilo nabaviti za procitati. Ali ne bi bas citao jos neku pricu na istu temu, citaj opet o njegovom postanku.
I jos jedno pitanje. Sto se tu nastavlja na sto? Kakav je continuity? jeli ovo sto je miller radio povezano? I Bob kazes da je Miller prekrizio stvari koje je sam postavio. Postavio gdje? |
 |
|
Vlaad
New Member

USA
217 Posts
Posted - 15/08/2003 : 19:20:03
|
quote: Originally posted by Bob Uostalom, otkud ideja da Kevin Smith zna pisati stripove? Jer nije los filmas? Nije mi jasno otkud je on kvalificiran za taj posao?
A ko je kvalificiran? 
|
 |
|
Vlaad
New Member

USA
217 Posts
Posted - 15/08/2003 : 19:25:41
|
quote: Originally posted by Bob Ali Hansen je predivan kolorist. PREDIVAN!!!
Ja mislim da ti zapravo ni ne volis Amere, nego si neki infiltrirani frankofil!
quote: Originally posted by Bob Zasto Loeb i Sale ne bi napravili novu avanturu nekog od tih likova? Naravno, lakse je na poznatom terenu samo malo nadogradjivati tu i tamo. Ne shvacam gdje je tu stvarno pisanje.
Shakespeare je tako napisao svoja najbolja dela... 
Uzgred, dobro ste me podsetili na Spider-Man: Blue. To je mnogo slatko. Eto, sad MORAM da ga ponovo prelistam.  |
 |
|
Topic  |
|