forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Umjetnost
 Knjige & co (popis recenzija u prvom postu)
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author  Topic Next Topic
Page: of 243

zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17846 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 09/11/2009 : 16:54:51  Show Profile Show Extended Profile  Send zeljko a Private Message  Reply with Quote
ja sam nedavno čitao Šupljeg čovjeka i veoma mi se dopao njegov stil pisanja

Utabanim stazama ocaja!
Go to Top of Page

vope
Senior Member

Montenegro
2968 Posts

Member since 21/12/2006

Posted - 09/11/2009 : 21:16:04  Show Profile Show Extended Profile  Send vope a Yahoo! Message  Send vope a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by todorko

Posle te glupave knjige sam pročitao "Ja sam legenda" od Ričarda Metisona i mogu vam reći da je fantastična i svetlosnim godinama udaljena od holivudskog sranja sa Vilom Smitom u glavnoj ulozi. Sve preporuke.

apso-fakin-lutli

...
Go to Top of Page

gregorbikupil
Junior Member

Slovenia
428 Posts

Member since 13/03/2008

Posted - 10/11/2009 : 08:58:17  Show Profile Show Extended Profile  Send gregorbikupil a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by vope
Sva četiri, pa Strvinarsku utehu, pa Ilijadu i Olimp, pa Leto noći i Ukletu zimu, pa Pesme boginje Kali, pa Teror, pa Šupljeg čovjeka, pa nekoliko kratkih priča i evo je Laguna upravo izbacila Drud kojeg čekam da mi dođe pred noge... Malo li je?
Inače serijal Hiperion (kompletan!) mi je nešto najbolje od SF-a uopšte.

slažem se. Horrore u generalu ne volim, pa Simmonsa nisam pročitao baš toliko ko neki, ali Hyperion / Endymion jesam, i pesme boginje Kali - ta je užasna (horror je, znači sjajna) a imam za pročitat još Carrion comfort, Ilium i Olympos: Ilium i Olympos su zaključena cjelina ili još fali toga na kraju????

Avatar mi je super... malo nihilisticki... a i sporo se nalaže... evo, sad ce...
Go to Top of Page

vope
Senior Member

Montenegro
2968 Posts

Member since 21/12/2006

Posted - 10/11/2009 : 09:04:47  Show Profile Show Extended Profile  Send vope a Yahoo! Message  Send vope a Private Message  Reply with Quote
Ilijada i Olimp su zaključena cjelina. Za sad...

...
Go to Top of Page

Dok Lester
Advanced Member

5078 Posts

Member since 15/11/2001

Posted - 10/11/2009 : 10:13:28  Show Profile Show Extended Profile  Send Dok Lester a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by gregorbikupil

A jeste li probali Dana Simmonsa?

Leto noći i Ukletu zimu

ja sam samo ovo dvoje i mogu reci da je za svaku preporuku
Go to Top of Page

gregorbikupil
Junior Member

Slovenia
428 Posts

Member since 13/03/2008

Posted - 10/11/2009 : 11:33:59  Show Profile Show Extended Profile  Send gregorbikupil a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ilijada i Olimp su zaključena cjelina. Za sad...

Super. samo da nije "nastavak u sledečem broju"...

Avatar mi je super... malo nihilisticki... a i sporo se nalaže... evo, sad ce...
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 10/11/2009 : 18:20:58  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
[quote]Originally posted by gregorbikupil

A jeste li probali Dana Simmonsa?
Hyperion, Pad Hyperiona (prvi i drugi dio)?
[/quote

Postoje knjige koje su istinska remek - djela, knjige koje ostavljaju utisak jači od drugih, knjige o kojima se razmišlja. Knjige koje želite da ih i drugi pročitaju kako bi zajedno sa vama mogli podijeliti ushit genijalnosti tih pisanih riječi.
Takve knjige su Prsten, Inženjeri Prstena, Eon, Grad i Zvijezde, Jazbina na nebu, Vatra nad dubinom...

A takav je i Hyperion

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

gregorbikupil
Junior Member

Slovenia
428 Posts

Member since 13/03/2008

Posted - 11/11/2009 : 08:42:39  Show Profile Show Extended Profile  Send gregorbikupil a Private Message  Reply with Quote
Sjajno si postavio tu fokusnu tačku za uvid u kvalitet pojedinih knjiga.
Evo, da nastavim (pokušaču izostavit one koje su več pomenute u ovom topicu) s još nekim naslovima:
TOLKIEN - SILMARILION (vjerovatno pomenuto, ali tu ima materije iz koje bi se moglo izgradit 20 Gospodara prstenova, pa eto - pominjem na prvome mjestu)
ASIMOV - KRAJ VJEČNOSTI (neponovljivo remek djelo velikog majstora)
HEINLEIN - STRANGER IN A STRANGE LAND
HEINLEIN - STARSHIP TROOPERS (nije zajebancija, tu ima političkih i socioloških komponenti koje se soprostavljaju demokratičnom poretku, ostavi sad sve ono pucanje - sjajno)
POHL - GATEWAY
ZELAZNY - LORD OF LIGHT
STURGEON - MORE THAN HUMAN (previše optimistička, s previše vjere u čovečanstvo - baš iz istih razloga neču uključiti Simak-a i Bester-a)
LEM - DNEVNICI IJONA TIHOG (staviču samo tu - šta god njegovo uhvatite)
SILVERBERG - WORLD INSIDE
DELANY- EINSTEIN INTERSECTION
BRADBURY - MARSOVSKE KRONIKE
MIEVILLE - THE SCAR (new wierd - Lovecraft uz ovo dodje nekako lagan; pomenuo bi još Poewrsovu "Dinner at Deviant's palace" - iz doba kad new wierd još nije ni ime imao)
BUTLER - WILD SEED
DICK - UBIK (po meni njegova najkompletnija i najdorečenija)
HOWARD - CONAN (nemojte me imat za blesavog - to treba. Na engleskom, ako može.)
MOORCOCK - BEHOLD THE MAN
GAIMAN - AMERICAN GODS (njegovi stripovi mi se ne svidjaju. Knjige - da)
KING - DARK TOWER (cjeli taj ciklus ima cca 3000 stranica, i preko - put od početka do kraja taman je i nezaboravan)
RYMAN - WAS (ljepota)
KAY - TIGANA (još ljepša)

Ima još. Nisam još ni sve pročitao, pa ih neču preporučivat, iako znam, da ih treba preporučivat (Crowley, Wolfe, Leguin - Earthsea, Vance, Leiber, Martin, Mckillip)- kad pročitam, javljam.

Edited by - gregorbikupil on 11/11/2009 08:52:59
Go to Top of Page

Nameless
Average Member

525 Posts

Member since 16/09/2009

Posted - 11/11/2009 : 21:58:22  Show Profile Show Extended Profile  Send Nameless a Private Message  Reply with Quote
Prije 5-6 godina sam čuo za roman Džeka Londona "Zvezdana lutalica" kao jedino njegovo djelo koje nije objavljeno u ex-yu zato što je govorilo o reinkarnaciji.U medjuvremenu je objavljen,ali kad sam ga tražio u gradskoj biblioteci nisu ni čuli za njega.Interesuje me jeli čitao to neko i kakvi su utisci?
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 11/11/2009 : 22:34:20  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by gregorbikupil

Sjajno si postavio tu fokusnu tačku za uvid u kvalitet pojedinih knjiga.
Evo, da nastavim (pokušaču izostavit one koje su več pomenute u ovom topicu) s još nekim naslovima:
TOLKIEN - SILMARILION (vjerovatno pomenuto, ali tu ima materije iz koje bi se moglo izgradit 20 Gospodara prstenova, pa eto - pominjem na prvome mjestu)
ASIMOV - KRAJ VJEČNOSTI (neponovljivo remek djelo velikog majstora)
HEINLEIN - STRANGER IN A STRANGE LAND
HEINLEIN - STARSHIP TROOPERS (nije zajebancija, tu ima političkih i socioloških komponenti koje se soprostavljaju demokratičnom poretku, ostavi sad sve ono pucanje - sjajno)
POHL - GATEWAY
ZELAZNY - LORD OF LIGHT
STURGEON - MORE THAN HUMAN (previše optimistička, s previše vjere u čovečanstvo - baš iz istih razloga neču uključiti Simak-a i Bester-a)
LEM - DNEVNICI IJONA TIHOG (staviču samo tu - šta god njegovo uhvatite)
SILVERBERG - WORLD INSIDE
DELANY- EINSTEIN INTERSECTION
BRADBURY - MARSOVSKE KRONIKE
MIEVILLE - THE SCAR (new wierd - Lovecraft uz ovo dodje nekako lagan; pomenuo bi još Poewrsovu "Dinner at Deviant's palace" - iz doba kad new wierd još nije ni ime imao)
BUTLER - WILD SEED
DICK - UBIK (po meni njegova najkompletnija i najdorečenija)
HOWARD - CONAN (nemojte me imat za blesavog - to treba. Na engleskom, ako može.)
MOORCOCK - BEHOLD THE MAN
GAIMAN - AMERICAN GODS (njegovi stripovi mi se ne svidjaju. Knjige - da)
KING - DARK TOWER (cjeli taj ciklus ima cca 3000 stranica, i preko - put od početka do kraja taman je i nezaboravan)
RYMAN - WAS (ljepota)
KAY - TIGANA (još ljepša)

Ima još. Nisam još ni sve pročitao, pa ih neču preporučivat, iako znam, da ih treba preporučivat (Crowley, Wolfe, Leguin - Earthsea, Vance, Leiber, Martin, Mckillip)- kad pročitam, javljam.

Huh, ima ovdje izvrsnih djela. Kapija i Više nego ljudski možda najviše odskaču. Zanimljivo je npr. da su Bredburyjeve Marsovske kronike i Tetovirani čovjek izlazile i u Siriusu, priča po priča. Bredbury je izvrstan, ali ja se sad ne mogu sjetiti ama baš ni jedne priče koja završava happy endom. Na žalost, u životu je to često tako...
U zadnje vrijeme čitam Lema. Fijasko, Nepobedivi, Kadet Pirx...You name it. Taj čovjek zna pogoditi atmosferu. Volim ga čitati dok vani grmi i pljušti. Totalni ugodjaj:))

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

vope
Senior Member

Montenegro
2968 Posts

Member since 21/12/2006

Posted - 12/11/2009 : 07:37:17  Show Profile Show Extended Profile  Send vope a Yahoo! Message  Send vope a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Nameless

Prije 5-6 godina sam čuo za roman Džeka Londona "Zvezdana lutalica" kao jedino njegovo djelo koje nije objavljeno u ex-yu zato što je govorilo o reinkarnaciji.U medjuvremenu je objavljen,ali kad sam ga tražio u gradskoj biblioteci nisu ni čuli za njega.Interesuje me jeli čitao to neko i kakvi su utisci?

Ta knjiga je izdata još oko 2000. čini mi se ako ne i prije, i fenomenalna je. Pored reinkarnacije (malo netipične, više proživljavanje davnih života dok si sputan u ludačkoj košulji) govori o univerzalnoj ljubavi čovjeka prema ženi na jedan jako, jako lijep i piktoreskan način. I ne liči ni na jednu drugu knjigu koju je London napisao.
Inače snimljen je poprilično neuspio film na ovu temu, "Jacket" sa Adrijanom Brodijem i Kirom Najtli, ali je uzeta samo ideja iz knjige.

...

Edited by - vope on 12/11/2009 07:38:15
Go to Top of Page

vope
Senior Member

Montenegro
2968 Posts

Member since 21/12/2006

Posted - 12/11/2009 : 08:59:01  Show Profile Show Extended Profile  Send vope a Yahoo! Message  Send vope a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mladjo

U zadnje vrijeme čitam Lema. Fijasko, Nepobedivi, Kadet Pirx...You name it. Taj čovjek zna pogoditi atmosferu. Volim ga čitati dok vani grmi i pljušti. Totalni ugodjaj:))

Zadnje što sam pročitao od Lema je Eden i moj opšti utisak o njegovom pisanju je da zna da žestoko da zagnjavi sa opisivanjem nauštrb radnje tako da je u dosta momenata dosadan. Nego još ne pročitah ni Fijasko a čini mi se ni Nepobedivog...

Onom gore spisku definitivno hvale Klarkov "Kraj djetinjstva" i Simakov "Grad", mada bi se tu moglo nadodati još toga al da ne pravimo gužvu ove rede.

...
Go to Top of Page

zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17846 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 12/11/2009 : 10:10:08  Show Profile Show Extended Profile  Send zeljko a Private Message  Reply with Quote
Nepobjedivi je mozda najbolji poslije solarisa
čudna evolucija na čudnoj planeti

Utabanim stazama ocaja!
Go to Top of Page

Risar_69
Advanced Member

Slovenia
11679 Posts

Member since 05/05/2008

Posted - 12/11/2009 : 11:33:20  Show Profile Show Extended Profile  Send Risar_69 a Private Message  Reply with Quote
Jer sam nostalgičar i volim stare stvari, pregledujem Leksikon yu mitologije(filmovi, sport, izrazi, hrana, zabava, glumice,....).
Najviše se sečam 70 i 80 god. kad sam bio klinac.
Tekst je u svim jezicima ex yu.Tiskano u 3.000 primeraka.God.2004
Izdavači: Rende, Beograd i Postscriptum, Zagreb
Za nostalgičare odlična stvar

Evo ovdje je i kronologija i pod odjeci, mišljenja raznih avtora
http://www.postyu.info/

Kad pocneš crtati, uvek moraš imati na kraju olovke, srce, ruku i misli!

Edited by - Risar_69 on 12/11/2009 12:44:07
Go to Top of Page

vope
Senior Member

Montenegro
2968 Posts

Member since 21/12/2006

Posted - 12/11/2009 : 12:46:53  Show Profile Show Extended Profile  Send vope a Yahoo! Message  Send vope a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Risar_69

Jer sam nostalgičar i volim stare stvari, pregledujem Leksikon yu mitologije(filmovi, sport, izrazi, hrana, zabava, glumice,....).
Najviše se sečam 70 i 80 god. kad sam bio klinac.
Tekst je u svim jezicima ex yu.Tiskano u 3.000 primeraka.God.2004
Izdavači: Rende, Beograd i Postscriptum, Zagreb
Za nostalgičare odlična stvar

Evo ovdje je i kronologija i pod odjeci, mišljenja raznih avtora
http://www.postyu.info/

Tu smo knjigu kupili kolegi kao jedan od poklona za odlazak u penziju. Idealna stvar za takve poklone.

...
Go to Top of Page

Risar_69
Advanced Member

Slovenia
11679 Posts

Member since 05/05/2008

Posted - 12/11/2009 : 12:50:04  Show Profile Show Extended Profile  Send Risar_69 a Private Message  Reply with Quote
Vope, odlična je knjiga. Ja sam je kupio 2006te u Novom Sadu na Exitu, bila je sto puta jeftinija nego kod nas. A neču zaboraviti onu stripaonicu na katu-koliko stripova, nadam se da još ide.

Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 12/11/2009 : 12:59:40  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
verovatno mislis na klub ljubitelja stripova, ako govoris o Novom Sadu. ide jos uvek

Potpis u dva reda, prema pravilniku:
Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D.
Go to Top of Page

vope
Senior Member

Montenegro
2968 Posts

Member since 21/12/2006

Posted - 12/11/2009 : 13:08:08  Show Profile Show Extended Profile  Send vope a Yahoo! Message  Send vope a Private Message  Reply with Quote
Slično kao i Risar i ja sam je prvi put posjetio kad sam išao na Exit 05. Nezobaravan osjećaj.

...
Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 12/11/2009 : 13:22:58  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
sto je najgore od svega, i ja bih mogao da se pripojim toj vasoj grupi. naime, uoci exita prosle godine smo igrali (folklor) ispred autobusa turisticke organizacije, stranci su trebali da vide malo pravih srpskih vrednosti, a ne taj exit....
i bas smo se stacionirali u ulici tacno ispred kluba. dobro, ne tacno ispred, blize onoj velikoj katedrali, ali svakako je bilo na pljuvomet
i tako sam se prvi put susreo sa famoznim klubom
Exit

Potpis u dva reda, prema pravilniku:
Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D.
Go to Top of Page

Risar_69
Advanced Member

Slovenia
11679 Posts

Member since 05/05/2008

Posted - 12/11/2009 : 13:25:12  Show Profile Show Extended Profile  Send Risar_69 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Lord Vader89

verovatno mislis na klub ljubitelja stripova, ako govoris o Novom Sadu. ide jos uvek

To,to, odlična stvar. Svidjelo mi se što je bilo sve natrpano stripovima.

Go to Top of Page

Nameless
Average Member

525 Posts

Member since 16/09/2009

Posted - 12/11/2009 : 13:32:03  Show Profile Show Extended Profile  Send Nameless a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Ta knjiga je izdata još oko 2000. čini mi se ako ne i prije, i fenomenalna je. Pored reinkarnacije (malo netipične, više proživljavanje davnih života dok si sputan u ludačkoj košulji) govori o univerzalnoj ljubavi čovjeka prema ženi na jedan jako, jako lijep i piktoreskan način. I ne liči ni na jednu drugu knjigu koju je London napisao.
Inače snimljen je poprilično neuspio film na ovu temu, "Jacket" sa Adrijanom Brodijem i Kirom Najtli, ali je uzeta samo ideja iz knjige.

Dje si je nasao?
Go to Top of Page

gregorbikupil
Junior Member

Slovenia
428 Posts

Member since 13/03/2008

Posted - 12/11/2009 : 13:42:34  Show Profile Show Extended Profile  Send gregorbikupil a Private Message  Reply with Quote
http://www.novaarka.hr/slices_arka/pdf/posebna_ponuda.pdf

http://www.gutenberg.org/files/1162/1162-h/1162-h.htm

Edited by - gregorbikupil on 12/11/2009 13:47:01
Go to Top of Page

vope
Senior Member

Montenegro
2968 Posts

Member since 21/12/2006

Posted - 12/11/2009 : 13:50:20  Show Profile Show Extended Profile  Send vope a Yahoo! Message  Send vope a Private Message  Reply with Quote
quote:

Dje si je nasao?

Kupio sam je čini mi se na Božićnjem sajmu knjiga na trgu Nikole Pašića u BG da li 2000. ili 2001. godine nijesam siguran.
U pitanju je izdavačka kuća Ezoterija i mislim da nije problem naći tu knjigu u bolje opremljenim knjižarama. Za PG knjižare već nijesam siguran da li je imaju uopšte.

...

Edited by - vope on 12/11/2009 13:56:14
Go to Top of Page

gregorbikupil
Junior Member

Slovenia
428 Posts

Member since 13/03/2008

Posted - 12/11/2009 : 13:53:29  Show Profile Show Extended Profile  Send gregorbikupil a Private Message  Reply with Quote
A PARDON, JA JAVIO ZAGREB....

Ana gutenbergu je cjeli tekst - istina, na engleskom, ali uštedi 20 ak EURi...

Go to Top of Page

gregorbikupil
Junior Member

Slovenia
428 Posts

Member since 13/03/2008

Posted - 12/11/2009 : 13:58:47  Show Profile Show Extended Profile  Send gregorbikupil a Private Message  Reply with Quote
EJ!!!!!

100TI POST!!!!
DOBIO ZVEZDU... ZVIJEZDU... MA JEBI GA ŠTA VAM JA ZNAM OVI JEZICI - DOBIO ČIN!!!!!

Edited by - gregorbikupil on 12/11/2009 13:59:09
Go to Top of Page
Page: of 243  Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.64 seconds. Snitz Forums 2000