forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Umjetnost
 Knjige & co (popis recenzija u prvom postu)
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author  Topic Next Topic
Page: of 243

Rock.Bob Rock
Senior Member

Croatia
1146 Posts

Member since 25/03/2009

Posted - 13/01/2010 : 15:04:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Rock.Bob Rock a Private Message  Reply with Quote
Ispada da ja jedini ovdje nisam pročitao "Ja sam legenda". Ovaj zadnji film mi je bio baš dobar, jel to dobro ili loše

Inače, pročitao: Herbert-Dina, Wyndham-Dan trifida
Čita se: Herbert-Mesija Dine, Wiliamson-Humanoidi (Wiliamson? Čini mi se, tako nekako, ne da mi se sad gledati)

.
Go to Top of Page

sawitch
Advanced Member

Serbia
40683 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 13/01/2010 : 16:45:42  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message  Reply with Quote
Ako ce te utesiti, nisam ni ja procitao Ja sam legenda... Ali odgledao sam film i ta tematika me apsolutno ne privlaci... Tako da ne verujem da cu je ikad procitati...

Patricia hic mea totus mundus est
Go to Top of Page

Dzimi Gitara
stripovi.com suradnik

1985 Posts

Member since 14/11/2001

Posted - 13/01/2010 : 16:55:42  Show Profile Show Extended Profile  Visit Dzimi Gitara's Homepage  Send Dzimi Gitara a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by sawitch

quote:
Originally posted by kreŠa

Nakon odlicnog Konstantinovog raskrsca,

Znaci zadovoljan si Konstantinovim raskrscem?!?! I ja sam cuo da je dobra knjiga, i mislio da li da je narucim ili ne, i ipak sam se opredelio za nesto drugo...

Konstantinovo raskrsce ima sve moje preporuke. Srpska istorija, nacisti, vampiri... recepta za bestseler uspeh, ali veoma pametno napisano. Inace, ne znam koliko vas zna, Dejan Stojiljkovic je clan ovog foruma, Dexa Pantelejski. Inace i autor legendarnog stripa Extra Gedza. Covek je za Konstantinovo raskrsce dobio nagradu Milos Crnjanski, a sada je i u najuzem izboru za Ninovu nagradu. Pa posto smo proslavljali uspehe drugih forumasa u bodibildingu i ostalom, eto red je da se i ovo pomene.

http://kamenje.blogspot.com/
https://stalker.rs/

https://www.facebook.com/Stalker-izdava%C4%8Dka-ku%C4%87a-139197274650766/
Go to Top of Page

sawitch
Advanced Member

Serbia
40683 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 13/01/2010 : 17:05:19  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message  Reply with Quote
Sta sve ima na ovom forumu... Poznati pisci, crtaci, umetnici, sportisti, politicari, ja nobelovac... Jeeeee.. A to znaci da cemo moci dobiti i posvetu od coveka... Extra.. Ako ga znas, reci mu da nam se javi malo ovde....

Go to Top of Page

Dzimi Gitara
stripovi.com suradnik

1985 Posts

Member since 14/11/2001

Posted - 13/01/2010 : 17:11:46  Show Profile Show Extended Profile  Visit Dzimi Gitara's Homepage  Send Dzimi Gitara a Private Message  Reply with Quote
Prvo moras da procitas knjigu.

Tu je Dexa, skoro se vratio na forum, sa Stinkijem u ostalim "disidentima". Ali sumnjam da covek sada ima mnogo vremena da caska po forumima. A i Dexa je kafanski covek, a ti si antialkoholicar. Ne biste se uklopili.

Go to Top of Page

sawitch
Advanced Member

Serbia
40683 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 13/01/2010 : 17:16:10  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message  Reply with Quote
Pu, ispasce da moram poceti da locem da bih se uklopio sa ljudima... A knjiga mi je sledeca za kupovinu... Sto posto..

Go to Top of Page

Dzimi Gitara
stripovi.com suradnik

1985 Posts

Member since 14/11/2001

Posted - 13/01/2010 : 17:20:08  Show Profile Show Extended Profile  Visit Dzimi Gitara's Homepage  Send Dzimi Gitara a Private Message  Reply with Quote
Ja sam tebi to davno rekao. Moras poceti da loces da bi se uklopio sa samim sobom, a onda i sa ostalima. Ako si nekako to ipak uspeo bez alkohola, onda ti je moj savet sledeci. Moras poceti da loces iz cistog zadovoljstva. Obrni okreni...

Salu na stranu, ja mislim da ce se tebi Konstantin veoma svideti. Nemoj da ocekujes rasvetljenje nekih egzistencijalnih problema, ali pravu zabavu ces dobiti svakako.

Go to Top of Page

sawitch
Advanced Member

Serbia
40683 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 13/01/2010 : 17:23:38  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message  Reply with Quote
Ja od knjige i ocekujem zabavu i da me drzi do kraja... A ne da saznajem ko zna kakve stvari.. Upisao bih jos jedan fakultet da me interesuje prosirenje znanja

Znaci od sledece plate uzimam sigurno to.. Svaki mesec tri knjige su minimum...

Go to Top of Page

Dzimi Gitara
stripovi.com suradnik

1985 Posts

Member since 14/11/2001

Posted - 13/01/2010 : 17:25:43  Show Profile Show Extended Profile  Visit Dzimi Gitara's Homepage  Send Dzimi Gitara a Private Message  Reply with Quote
Ja sam zavrsio dva fakulteta. Jedan na Marakani, a drugi u kafani.
I zato slusaj savete mudrog starca!!

Go to Top of Page

vope
Senior Member

Montenegro
2968 Posts

Member since 21/12/2006

Posted - 13/01/2010 : 19:49:47  Show Profile Show Extended Profile  Send vope a Yahoo! Message  Send vope a Private Message  Reply with Quote

Zbirka priča iz Hainskog ciklusa u kojima se opisuju različiti aspekti kontakata Lige naroda
iliti Ekumena sa novim, potencijalnim svijetovima-članovima ovog društva, revolucijama i ostalim
sličim stvarima. U pozadini svake priče, nenametljivo se provlače momenat stvaranja Ekumena, te
pronalazak ansibla, začetak telepatskog opštenja pojedinih humanoidnih vrsta što sve zajedno
predstavlja stubove na kojima počiva Ursulin hainski univerzum. Za manje obaviještene oko Haina -
Hain predstvalja planetu-pra kolijevku svih humanoidnih životnih formi u svemiru pa i samog čovječanstva.
Hainci, uz CetIjance, kao jako napredna rasa, su u davnoj prošlosti započeli istraživački projekat u kome
su na nastanjivim svjetovima širom kosmosa ostavljali "životni materijal" iz koga će se kasnije razviti
humane forme čije će glavne karakteristike zavisiti od životnih uslova koje pruža data planeta da bi
se milionima godina u budućnosti ponovo susreli sa svojom pra-djecom i uspostavili utopistički savez
planeta...

Priče:
SVET SE KAŽE ŠUMA (ovdje feminizam izbija u toksično-koncentrovanom obliku)
PROSTRANIJA OD CARSTVA I SPORIJA
KRALJ ZIME
SEMLEJINA OGRLICA
DAN UOČI REVOLUCIJE
DEVET ŽIVOTA

...
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 13/01/2010 : 23:06:56  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mladjo

Ovo čitate iz krivog razloga.
Ako ovo čitate kako bi proniknuli u um čovjeka koji je stvorio Schrodingerovu petlju – vjerujte mi, dijelim Vaše oduševljenje, ali neću je objašnjavati ovdje. "Filozofija fizike" tako gordo zvuči i daje trenutke duge kao vječnost potrebne za shvaćanje i kontemplaciju nakon toga. Tek ću iskoristiti mogućnosti modernog doba da Vas na kraju teksta uputim na članak o tome. Razmislite sami. Iako čovjek nikada sa svojim mislima nije sam.
Ako ovo čitate nadajući se sižeu jednog romana – morati ću Vas razočarati i ovdje. O, može ovdje biti riječi o radnji, tekstu, putovanjima i događajima u ovom djelu, ali sve je to minorno u odnosu na količinu teksta koju bi jedan običan siže morao imati za ovu knjigu. Natuknice – to da, samo da zaintrigiraju one koji nisu čitali i podsjete one koji jesu.
Ako ovo čitate jer se pitate zašto sam počeo ovaj osvrt istom rečenicom kao što počinje knjiga i to ne odobravate – pa, shvatite to kao osobni hommage jednom piscu i njegovoj mašti.
Ako ovo čitate da produbite svoju vjeru – zadatak će Vam otići u neželjenom smjeru. A ako ovo čitate da učvrstite stajališta suprotna vjeri – naići ćete na plodno tlo.
Ako ovo čitate da bi uživali u krajobrazima rijeke Tethys – onda se vratite na prethodnu knjigu. Rijeka je ovdje samo sjena onoga što je predstavljala prije
I na kraju, ako ovo čitate kako biste pročitali nešto što će Vas uznemiriti, navesti na razmišljanje i natjerati na letove mašte prema novim svijetovima sna – ha onda ovo i čitate iz pravog razloga.

Nastavlja se...

Schrodingerova petlja:
http://en.wikipedia.org/wiki/Schr%C3%B6dinger%27s_cat

Dan Simmons:Endymion
Izdavač:IZVORI - ZF biblioteka, 1996.
606 str.
Prijevod:Nenad Patrun

Žanr:Science - fiction
Endymion je kultno djelo američkog sf/horror/fantasy/hard - boiled pisca Dana Simmonsa(između ostalog nagrađenog i Hugom),te direktni nastavak knjiga Hyperion i Pad Hyperiona, a predhodnik četvrte i posljednje knjige ciklusa pod naslovom Uspon Endymiona.Knjige su usko povezane sa radnjom i ne mogu se čitati svaka za sebe što u ovom slučaju znači više od 2500 stranica jednog od najkvalitetnijeg sf-a ikad napisanog.Osim po Hyperionovom ciklusu, DS je među sf ljubiteljima poznat i po knjigama ILIJ i OLIMP, koje su već našle svoje sjajno mjesto među zvijezdama žanra. Knjiga se izravno nadovezuje na Pad Hyperiona, iako više - manje nije riječ o istim junacima, a i vremenski tok jeprebačen tristo godina u budućnost. Priča počinje pričom. Glavni junak, Raul Endymion, zatočen u Schrodingerovoj petlji, bilježi fragmente(pomalo skučena riječ, ali dobro) svoga života i usput nam baca mrvice, stranicu po stranicu, lijeno otkrivajući svoju prošlost. Tristo godina nakon Pada, crkva je dovela poznati svemir u međuplanetarni srednji vijek, data/megasfere više ne postoje, a i dalekobacači su daleka prošlost. Napravilo se što se moralo kako bi čovječanstvo bilo spašeno, ali po koju cijenu... Ali uskoro se dolazi do nevjerojatnog otkrića:plan je i dalje tu, uloge su samo djelomično izmjenjene, a netko jako bitan prodao je svoju dušu.
Cijeli serijal, pa tako i ova knjiga, pisan je kompleksnim riječnikom, a opet tako čitkim i britkim. Knjiga je teška za čitanje, ali isplati se. Jedno od najboljih sf ostvarenja koje sam pročitao.

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 13/01/2010 : 23:52:00  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
@Vope
Imao sam sad hrpu posla, pa nisam stigao ni čitati ni pisati, ali sad, nakon što smažem još jednom Uspon Endymiona, možemo krenuti s osvrtima na hrvatski/srpski sf. Vidio sam zanimljiv članak o povijesti srpskog sf-a u zadnjem, četvrtom broju UBIQ-a.Svakako nabavi ako možeš.

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 14/01/2010 : 10:07:12  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Zanimljivosti:
*Endymion je inače u grčkoj mitologiji pastir iz pećine Latma u Kariji.
Sin Zeusa i Nimfe Kalike, bio je ljubimac Selene, boginje mjeseca. Ujedno i jedan od prvih metroseksualaca u mitologiji:))

*Rijeka Tethys čudesna je ideja pisca knjige. Radi se o rijeci koja je zapravo sastavljena od mnoštva drugih rijeka spojenih u jednu putem dalekobacačkih portala. Ta živopisna pojava svoju ljepotu dugovala je još jednoj činjenici - tekla je kroz svemir! Inače, Tethys je još ime Saturnovog mjeseca, prethistorijskog mora, ali i ovdje isto ima mitologije:Tethys ili Tetija je grčka Titanida, boginja mora.

Saturnov mjesec Tethys

*Nešto više o Johnu Keatsu, glavnoj muzi pisca serijala:
http://hr.wikipedia.org/wiki/John_Keats

*Keats se vrlo često spominje u knjigama, naročito u prva dva nastavka, a iz jedne njegove pjesme izrodio se i naslov knjige; pjesma Endymion napisana je 1918.

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

vope
Senior Member

Montenegro
2968 Posts

Member since 21/12/2006

Posted - 17/01/2010 : 19:25:46  Show Profile Show Extended Profile  Send vope a Yahoo! Message  Send vope a Private Message  Reply with Quote

Zbirka priča sa početaka spisateljske Ursuline karijere u kojoj možemo vidjeti na
koji način i ka kojim smjerovima se kretalo njeno sazrijevanje kao SF pisca. Mnoge
priče su kasnije proširene u romane ili predstavljaju dodatke pojedinim romanima.
U originalu ova zbirka je objavljena zajedno sa pričama iz polarisovih "Hainskih priča",
nije mi poznat razlog zašto je Polaris izdao dvije knjige (1991. pa 1993.) umjesto
jedne, integralne. Ono što se može zaključiti, a što i sama Ursula ističe, da njen SF
ide u pravcu fiziologije, prirode, psihologije nasuprot tehnologije koja je pa skoro
minorno zastupljena u njenim knjigama.
Priče:
APRIL U PARIZU
MAJSTORI LOŽE
KUTIJA MRAKA
REČ OSLOBAĐANJA
PRAVILO IMENA
DOBAR TRIP
STVARI
PUT DO GLAVE
ZVEZDE ISPOD NAS
VIDNO POLJE
SMER PUTA
ONI ŠTO DOLAZE IZ OMELASA

...
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 20/01/2010 : 10:11:06  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Evo, između dve Endymionske knjige listam u elektronskom obliku knjigu DROBNJACI - poreklo, prošlost i etnička uloga u našem narodu...
Inače ima priča kako su dobili ime: Turski poreznici su došli naplatiti harač u selo, a momci su ih ubili, sasjekli i razvukli im drob po selu:)). I od tada ih zovu Drobnjaci. Izgleda da tradicija neplaćanja poreza u mojoj obitelji seže u duboku prošlost
Eto momci samo da znate, nemojte se sa mnom zajebavat jer nikad se ne zna kada će mi "žila Drobnjakuša" iskočit na vratu

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17846 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 20/01/2010 : 10:26:39  Show Profile Show Extended Profile  Send zeljko a Private Message  Reply with Quote
ocu ja knjige ursule
moze li mi iko pomoci :(

Utabanim stazama ocaja!
Go to Top of Page

drakulloni
Senior Member

1317 Posts

Member since 25/09/2009

Posted - 20/01/2010 : 10:44:55  Show Profile Show Extended Profile  Send drakulloni a Private Message  Reply with Quote
quote:

Evo, između dve Endymionske knjige listam u elektronskom obliku knjigu DROBNJACI - poreklo, prošlost i etnička uloga u našem narodu...
Inače ima priča kako su dobili ime: Turski poreznici su došli naplatiti harač u selo, a momci su ih ubili, sasjekli i razvukli im drob po selu:)). I od tada ih zovu Drobnjaci. Izgleda da tradicija neplaćanja poreza u mojoj obitelji seže u duboku prošlost
Eto momci samo da znate, nemojte se sa mnom zajebavat jer nikad se ne zna kada će mi "žila Drobnjakuša" iskočit na vratu

Posalji mi link za tu knjigu o Drobnjacima. Imam drugara koji se tako preziva, siguran sam da bi ga zanimalo.

Lepo je promenniti se...Jos je lepse promeniti se zauvek.
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 20/01/2010 : 11:41:23  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Evo ga
http://www.shareteka.com/files/0K2RKS8J/drobnjaci.rar

Ali nešto sad ne radi...ak ne mreš otvoriti, budem ti poslal na mail

EDIT:radi!

COUNT ZERO INTERRUPT

Edited by - mladjo on 20/01/2010 11:42:41
Go to Top of Page

vope
Senior Member

Montenegro
2968 Posts

Member since 21/12/2006

Posted - 20/01/2010 : 14:45:35  Show Profile Show Extended Profile  Send vope a Yahoo! Message  Send vope a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ha, ha. Drobnjaci su mi pleme-komšije preko brda, dobri i stameni ljudi. A vidim i krajnje opasni, ne se zajebavat...

...
Go to Top of Page

vope
Senior Member

Montenegro
2968 Posts

Member since 21/12/2006

Posted - 20/01/2010 : 14:49:35  Show Profile Show Extended Profile  Send vope a Yahoo! Message  Send vope a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by zeljko

ocu ja knjige ursule

Teško stari do ovih starih knjiga, ja sam imao ogromnu sreću pa sam naletio na njih. Od novih izdanja imaš "Levu ruku tame" sa originalnim Ursulinim predgovorom u izdanju beogradskog Solarisa, 5-6 eura. Kod nas je ima u knjižarama.

...
Go to Top of Page

sawitch
Advanced Member

Serbia
40683 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 20/01/2010 : 15:07:33  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message  Reply with Quote
Joj, ja se i dalje patim sa Dorijanom Grejom... Uzasno dosadna knjiga...

Go to Top of Page

vope
Senior Member

Montenegro
2968 Posts

Member since 21/12/2006

Posted - 20/01/2010 : 15:19:09  Show Profile Show Extended Profile  Send vope a Yahoo! Message  Send vope a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by sawitch

Joj, ja se i dalje patim sa Dorijanom Grejom... Uzasno dosadna knjiga...

Sale druže ta knjiga je odlična i ni najmanje dosadna. Ako ti ne ide sad sa njom ostavi pa pokušaj neki drugi put, možda nijesi u povoljnom psihičkom rapoloženju trenutno pa ti se ne lijepi za vijuge...

...
Go to Top of Page

sawitch
Advanced Member

Serbia
40683 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 20/01/2010 : 15:24:09  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message  Reply with Quote
Moguce.. Pazi, citam je lagano... Ima interesantnik dijaloga, tacnije ne ni dijaloga vec interesantnih misli.. Ali sto kazes, mozda nisam u raspolozenju za nju...

Go to Top of Page

zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17846 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 20/01/2010 : 16:16:29  Show Profile Show Extended Profile  Send zeljko a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by vope

quote:

ocu ja knjige ursule

Teško stari do ovih starih knjiga, ja sam imao ogromnu sreću pa sam naletio na njih. Od novih izdanja imaš "Levu ruku tame" sa originalnim Ursulinim predgovorom u izdanju beogradskog Solarisa, 5-6 eura. Kod nas je ima u knjižarama.

imam to i ostatak ponude kentaur i polaris te ono izdanje od Ursule smedje knjige iz opatije meni se cini...
ali me zanima većina Polaris izdanja od 92. do 98.

pomagajte

Utabanim stazama ocaja!
Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 20/01/2010 : 16:17:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by vope

quote:

ocu ja knjige ursule

to treba naci, nisam je davno video u Bg knjizarama, a svoj primerak sam kupio pre 3,5 godine.

Potpis u dva reda, prema pravilniku:
Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D.
Go to Top of Page
Page: of 243  Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.56 seconds. Snitz Forums 2000