forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Umjetnost
 Knjige & co (popis recenzija u prvom postu)
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 249

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 30/03/2010 : 10:27:10  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
Drugari kojima se svideo Hiperion:
Procitah upravo da se Warner bros. uhvatio ekranizacije, te bi u (prvom) filmu trebali da budu obuhvaceni Hiperion i Pad Hiperiona.
Over and out.

Potpis u dva reda, prema pravilniku:
Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D.
Go to Top of Page

Rock.Bob Rock
Senior Member

Croatia
1146 Posts

Member since 25/03/2009

Posted - 30/03/2010 : 11:54:12  Show Profile Show Extended Profile  Send Rock.Bob Rock a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by zeljko

staaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa nikad cuo za taj prevod ursule le gvin
ocuuuuuuuu i ja tu knjigu drag mi je hainski ciklus

Pa ima i na hrvatski prijevod

http://www.izvori.com/knjiga.php?id=64

.
Go to Top of Page

zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17907 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 30/03/2010 : 16:24:00  Show Profile Show Extended Profile  Send zeljko a Private Message  Reply with Quote
sta ja mogu nisam je nikad vidio niti čuo
zaista čudno :-??

Utabanim stazama ocaja!
Go to Top of Page

profesor-inz
Advanced Member

4204 Posts

Member since 27/11/2008

Posted - 30/03/2010 : 17:37:09  Show Profile Show Extended Profile  Send profesor-inz a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by manhunter

quote:
Originally posted by profesor-inz
AJDE NASTAVI DA PROVOCIRAS, STAVI JOS NEKI POST O TIM GLUPOSTIMA, TO JE PRAVA STVAR ZA RAZLIKU OD KAFKE, TI SI MODERATOR I TI MOZES DA POSTUJES I 10 PUTA ZA REDOM, A JA NE!!!

Pazi, imao si deset poslednjih upozorenja. I lepo sam te pitao da li želiš da učestvuješ na forumu ili ne.
Ukoliko se ne slažeš sa radom moderatora, pošalji mu privatnu poruku i pokušajte to da raspravite. Ukoliko ne ide, pošalješ pitanje Markosu. Nijedan moderator nije nedodirljiv, niti može da radi šta želi.

Međutim, ja posmatram kako poslednja dva-tri dana opet furaš onaj ego-trip, a toga više nema. I pogotovo ne posle silnih poslednjih upozorenja. Mnogi su leteli i bez ikakvog skretanja pažnje. U tom smislu, ili reši to sa mladjom privatno, ili reši taj svopj problem sam sa sobom, ili do viđenja. Ti biraš.

Ukoliko želiš nešto da mi kažeš, da me ispsuješ ili šta već, moj mail imaš.

Ok, malo sam preoštro reagovao, ali me je stvarno iznervirao proglasivši temu o Francu Kafki suvišnom. Ne želim da ratujem, ali nema potrebe da mi zaključava topik bez razloga.
Go to Top of Page

Rock.Bob Rock
Senior Member

Croatia
1146 Posts

Member since 25/03/2009

Posted - 30/03/2010 : 19:50:38  Show Profile Show Extended Profile  Send Rock.Bob Rock a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by profesor-inz

quote:
Originally posted by mladjo

Evo jednog zanimljivog teksta kojeg sam našao na webu:

Pojam steampunk nastao je početkom devedesetih godina prošloga stoljeća, kao ironična izvedenica pojma cyberpunk. Na kraju je naziv ostao i proširio se, a sâm je književni smjer stekao mnogo poklonika. Riječ je o djelima koja se bave anakroničnim, tehnološki naprednijim viktorijanskim dobom, ili pak o djelima koja govore o alternativnim svjetovima ili dalekim planetima koji su “zapeli” u takvoj naprednoj viktorijani. Steampunk svoje svjetove gradi po uzoru na futurističke romane iz 19. stoljeća: predlošci su mu djela H. G. Wellsa, Julesa Vernea ili Mary Shelley – začetnika žanra znanstvene fantastike. Ima u njemu raketa na Mjesec, podvodnih baza, vremenskih strojeva, ali i više od toga: nezgrapnih mehaničkih ljudi, robota na parni pogon, cepelina, tajnih društava i teorija zavjere, podmuklih zlikovaca kovrčavih zulufa, visokih, bljedunjavih junaka s monoklima i cilindrima, kompjutora s uglačanim polugama, prekidačima i zupčanicima od mjedi … No, ideje za steampunk ne nastaju samo na predlošku viktorijanske Engleske. Polazištem za priču može poslužiti bilo koje razdoblje ili događaj iz 19. stoljeća – bilo to doba američkog divljeg zapada ili postignuća prve industrijske revolucije.

Pojedini teoretičari u steampunk svrstavaju i djela poput “Vremenskog stroja” ili “20 tisuća milja pod morem”, no tek se od sedamdesetih i osamdesetih godina prošloga stoljeća objavljuju prvi pravi steampunk romani. Steampunk je kroz godine evoluirao, pa sada razlikujemo povijesni steampunk – koji se više oslanja na znanstvenu fantastiku i alternativnu povijest baziranu na tehnološkom napretku – te fantastični steampunk – smješten u fantastične svjetove koji se oslanjaju na tehnologiju parnoga stroja. Elementi fantasyja i horora također su često prisutni u steampunku, a razni utjecaji i međusobna preklapanja žanrova i podžanrova dovela su i do stvaranja novih, sa sveprisutnom “punk” odrednicom…

Für immer Punk

Najpoznatiji pankerski književni i filmski žanr, iz kojeg su postepeno nastajali i ostali “punkovi”, jest, naravno, futuristički CYBERPUNK, koji se bavi svim čarima i strahotama koje nam donosi kompjutorska, nano, virtualna i slična tehnologija. BIOPUNK istražuje kakvi sve horori mogu proizaći iz prčkanja po genima, MYTHPUNK je urbani fantasy koji počiva na folkloru, mitovima i bajkama, dok je SPLATTERPUNK podžanr horora specifičan po grafičkom opisivanju nasilja.

Od “povijesnih” podžanrova koji su se razvili iz steampunka (uvelike i pod utjecajem računalnih igara), postoje, primjerice: STONEPUNK (koji se bazira na kamenom dobu – npr. roman “The Land that Time Forgot” Edgara Ricea Borroughsa), BRONZEPUNK (koji se bavi brončanim dobom) ili IRONPUNK (koji se bavi željeznim dobom). SANDALPUNK obrađuje neku od starih civilizacija, koja se, međutim, nije urušila niti su je uništile barbarske horde, već je doživjela brz i – moglo bi se reći – neprirodan tehnološki napredak (npr. roman “Inne pieśni” / “Druge pjesme” poljskog autora Jaceka Dukaja). CANDLEPUNK opisuje civilizaciju kasnoga srednjeg vijeka koja barata futurističkom tehnologijom (npr. “Doomsday Book” Connie Willis), dok CLOCKPUNK također istražuje kakav bi svijet bio da su se pojedini tehnološki pomaci dogodili znatno ranije nego što doista jesu, u ovom slučaju u vrijeme renesanse (npr. romani “Mainspring” Jaya Lakea i “Jack Faust” Michaela Swanwicka).

DIESELPUNK je, po istom principu, smješten u post-steampunkovsku eru, u vrijeme između 1920. i 1950. godine, u doba industrijalizacije i tehnologije bazirane na dizelu (npr. film “Gospodar neba i svijet sutrašnjice”), a prethodi ATOMICPUNKU i TRANSISTORPUNKU, koji se bave vremenom 2. svjetskog rata i hladnog rata (npr. alternativne povijesti “The Man in the High Castle” Philipa K. Dicka i “Fatherland” Roberta Harrisa – prema kojem je snimljen i istoimeni film).

Stvarni steampunkeri

Međutim, nijedan od navedenih povijesnih pankerskih žanrova nije stekao toliko sljedbenika i poklonika kao steampunk. Općeniti je konsenzus da je to zbog rastućeg nezadovoljstva pojedinaca modernom tehnologijom, koja je hladna, nepristupačna i bez osobnosti. Steampunkeri se žele vratiti tehnologiji koja je istovremeno bila funkcionalna i lijepa, gdje je svaki ukras, svaka sklopka, svaki pojedini komad imao svoju svrhu, a istovremeno su se isticale i njegove estetske kvalitete. Danas je tehnologija prolazna – ono što je hi-tech danas, već sutra može biti zastarjelo. Sve to stvara određenu zasićenost, ali i nostalgiju za vremenima kada su se stvari radile da bi trajale.

U zadnjih je par godina tako steampunk pronašao put i u stvarni svijet, zahvaljujući zanesenjacima, obrtnicima i umjetnicima koji su odlučili doslovno izvesti spoj novih tehnologija i viktorijanskog izgleda i izvedbe. Nazivaju ih steampunk hakerima, a pojedinci poput Jakea von Slatta (http://steampunkworkshop.com/) i Richarda Nagyja (www.datamancer.net) već uživaju kultni status među poklonicima steampunk uradi-to-sam sprava i spravica. Bilo da se radi o steampunk gitari – koja izgleda kao da se može vidjeti njezina “unutrašnjost” ispunjena zupčanicima i mehanizmima koji je “pokreću” – steampunk tipkovnici – izrađenoj od antikvitetnih dijelova – ili pravom pravcatom steampunk laptopu – od drveta, bakra i mjedi – nije riječ o igračkama sa samo ukrasnom namjenom, već o predmetima koje doista funkcioniraju i koje se mogu najnormalnije koristiti u svakodnevnom životu.

Tako danas steampunk hakeri diljem svijeta izrađuju kompjutorska kućišta s ložištem (http://skrati.net/sp1), steampunk kompjutorske miševe (http://skrati.net/sp2), steampunk kompjutore s hlađenjem na vodu (http://skrati.net/sp3), svjetiljke od bakrenih cijevi (http://skrati.net/sp4), steampunk robote (http://skrati.net/sp5) i slično, a sve uglavnom popraćeno detaljnim uputama drugim steampunk hakerima kako da to naprave u vlastitom domu.

Steampunk kao umjetnost

No, steampunku u stvarnome životu ovdje nije kraj. Pojedini su steampunkeri odlučili otići i korak dalje te stvarati istovremeno u fikciji i stvarnosti. Mnogo je umjetnika u ovome žanru pronašlo inspiraciju, pa se s punim pravom može govoriti o steampunk umjetnosti.

Jedno od najzanimljivijih takvih umjetničkih djela je steampunk kućica na stablu (http://steamtreehouse.com/), koju su dizajnirali Sean Orlando, Derick Gomez i Dan Hanck. Riječ je o metalnom stablu s kućicom od drva i čelika nad koju se nadvija “krošnja” s metalnim granama. Stablo i kućica dizajnirani su po uzoru na arhitekturu viktorijanskoga doba, a kućica ima sve što bi jedna steampunk kućica morala imati: skrivene prostorije iza pomičnih pregrada, podna vrata, promatračnicu, kamin, razne poluge i zupčanike koji pokreću okulare ili glazbala na parni pogon, komunikacijske cijevi itd. Stablo i kućica nastali su tako da su autori razmišljali o dalekoj budućnosti Zemlje, u kojoj je globalno zatopljenje uzrokovalo nestanak svih stabala na svijetu i kada se ljudi više ne sjećaju kako drvo izgleda, pa ga pokušavaju rekonstruirati iz priča i pradavnih opisa. Projekt je prvi put prikazan prošloga ljeta na umjetničkom festivalu Burning Man (www.burningman.com) u Nevadi.

Umjetnik AlexCF (http://alexcf.com/) specijalizirao se za kriptozoologiju i predmete iz prošlosti, kojih baš i nije bilo. U njegovom se ateljeu tako može pronaći steampunk mikroskop koji se nosi na glavi, rukavica za stereometrijsku manipulaciju ili, na primjer, sprava za putovanje kroz vrijeme. Pronaći ćete kod njega i spravu za konzerviranje marsovske flore, osušeni primjerak okota Cthulhua, bebu plesiosaura, vampirski relikvijar i mnoga druga umjetnička djela koja kao da su izašla iz nekog horor filma ili dokumentarca o ekspediciji na izgubljeni svijet u alternativnom svemiru.

ZAISTA JE ZANIMLJIVIJI OD KAFKE....

Istina profo, počinješ se i ti popravljati, konačno si uvidio što je prava kvaliteta

.
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 30/03/2010 : 22:21:23  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
ja opet čitan nešto šta ne smin spominjat

You stared at the abyss, you'll never rest in peace
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 30/03/2010 : 22:23:51  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
a prije tog san pročita bulgakova ponovo -Mastor i margarita
odlična knjiga . nisan to čita od 4. srednje

Go to Top of Page

Rock.Bob Rock
Senior Member

Croatia
1146 Posts

Member since 25/03/2009

Posted - 31/03/2010 : 20:45:03  Show Profile Show Extended Profile  Send Rock.Bob Rock a Private Message  Reply with Quote
ljudi, možete poslikati svoje police?

Ja svoje jadne neću, ali me baš zanima kakvu mladjo ili vope imaju policu.

.
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 31/03/2010 : 21:20:44  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
kako da ne. izbacilo bi me na bar 2 godine

Edited by - lwood on 31/03/2010 21:21:03
Go to Top of Page

vope
Senior Member

Montenegro
2969 Posts

Member since 21/12/2006

Posted - 01/04/2010 : 08:47:56  Show Profile Show Extended Profile  Send vope a Yahoo! Message  Send vope a Private Message  Reply with Quote

Poslednja, sedma, antologija od Polarisa. I najslabija, rekao bih.

Pol Mekoli i Kim Njumen, MRVICE SLAVE
Luda i originalna priča o tome na koji način su "mali zeleni" pronašli
način da pošalju izviđački brod na Zemlju. Ali nijesu računali na to da
su glumci "najratobornija" kasta na Zemlji.

Harlan Elison, ĆASKANJE SA ANUBISOM
Koga to moćni Anubis, čuvar sna mrtvih, čuva od pokoja duboko ispod saharskog
pijeska? Čovjeka koji je ubio bogove možda? Strašna tajna koja je otkrivena
samo Aleksandru Makedonskom biće otkrivena običnim smrtniku. Zabavna pričuljka.

Karl Edvard Vagner, PLAN 10 IZ UNUTRAŠNJEG SVEMIRA
Toliko je dobra da sam već zaboravio o čemu se radi.

Nikolas Rojl, POVRATAK KUĆI
Najbolja priča u knjizi, tipični paranoja-horor. Radnja započinje u Beogradu
pa se seli u rovitu postčaušeskuovsku Rumuniju i prati mladu ženu željnu
povratka kući. Očekujući opipljive plodove revolucije iznenadiće se izostatkom
istih, priviđaće joj se duhovi sekuritatee, biće bolno svako osvrtanje...
Odlično je opisana situacija u zemlji nakon pada Čaušeskovog režima, situacija
koja je ostala bezmalo ista kao i prije.

Piter Hamilton, PADAJUĆE KAMENJE
Mik Džeger je premijer Britanije, ostali ministri su poznati muzičari i tako
širom svijeta.
Jelena Opaka Krmeljuša i Mile Despot Kitić se bore za prevlast na Balkanu a
Majka Ceca je vođa pokreta otpora. Marija Dečko Šerifović je narodni heroj,
imala najveća muda pa popila metak. Doba je atomskog folka.

S.P.Somtou, SUMPOR I SO
Priča o Sodomi i Gomori iz prve ruke. Neloša.

Ijan Mekdonald, NAJBOLJE I OSTALO OD DŽEJMSA DŽOJSA
Paralelni univerzumi i gorepomenuti pisac u svemu tome. Interesantan je
koncept da svaka naša odluka generiše paralelni svijet u kom bi odlučili
drugačije. Standardno dobro pisanje.

Nil Gejmen, ZLATNE RIBICE I OSTALE PRIČE
Priča o jedinom stvarnom liku u Holivudu i njegovim impresijama o pravim
glumcima. I šaljiva i vjerovatno istinita priča kako se provode scenaristi
u zemlji Dembeliji (Holivudu). Lijepa priča.

Majkl Svonvik, SKERCO SA TIRANOSAURUSOM
Već viđeno. Iskoristite putovanje kroz vrijeme da posjetite restoran-vidikovac
sa pogledom na žive dinosauruse u doba krede i jure. I još ponešto o neizbježnim
vremenskim paradoksima.

...
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 01/04/2010 : 09:38:57  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Michael Swanwick je ekskluzivno za biblioteku Nexus odobrio slaganje 5 njegovih priča u zbirku pod imenom "Pet raketa", koja je jedinstvena u svijetu, a obuhvaća pet njegovih priča koje su dobile Huga. Za "Scerco sa Tiranosaurom" je dobio Huga 2000. godine, a evo što kaže u predgovoru knjizi:" Scerco... mi se posebno sviđa, a napisana je kao gruba skica mog romana "Bones of earth."Istraživao sam dinosaure dulje od godinu dana, razgovarao sa paleontolozima, prisustvovao simpozijima i iskreno rečeno zabavljao se kao nikada u životu.Ova priča ustanovila je socijalne okvire u kojima će moji znanstvenici raditi i postavila temelje putovanja kroz vrijeme". Inače, roman "Bones of earth" izašao je 2002. godine.
Sama priča mi nije ništa posebno. Klasični vremenski turnover i ako se dobro sjećam te godine je bilo puno boljih priča koje su mogle osvojiti Huga. Ali dobro...
Ostale priče za koje je Swanwick dobio Huga su:"Pravi puls stroja" (1999),"Pas je rekao Vau - Vau" (2002), "Polagani život" (2003)i "Legije u vremenu" (2004).Dakle, u 6 godina je pet puta dobio Huga za najbolju priču! Impresivno..." Scerco..." je najmanje dobra priča od ovih pet, svakako, a "Legije u Vremenu" ponajbolja. U svakom slučaju, lako nabavljiva knjiga, nije skupa...nabavite obavezno.
Inače Swanwickovi romani su:Vacuum flowers (1987), Stations of the tide (1991, Nebula) The iron dragon s daughter (1993 - fantasy o vilenjacimau Armanijevim odijelima i zmajevima kao avionima:)), Jack Faust (1997), već spomenuti Bones of earth (2002), te The dragons of Babel (2008).
Zanimljivo je, također, da je priča Legije u vremenu posvećena A.E.Van Vogtu, kojeg pisac iznimno cijeni, a tu dijelim mišljenje sa njim.

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 01/04/2010 : 09:43:48  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Lord Vader89

Drugari kojima se svideo Hiperion:
Procitah upravo da se Warner bros. uhvatio ekranizacije, te bi u (prvom) filmu trebali da budu obuhvaceni Hiperion i Pad Hiperiona.
Over and out.

Zanimljivo. Stvar je u tome da u te dve knjige ima materijala za seriju od dvadeset nastavaka. Baš me zanima kako će to sve zgurati u jedan film...

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17907 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 01/04/2010 : 20:39:06  Show Profile Show Extended Profile  Send zeljko a Private Message  Reply with Quote
počeo sam čitati braću karagmazove nek mi je samo nebo i providjenje na pomoci :D monster kojim mozes ubiti covjeka... 830 stranica
ni sam ne znam kako sam ovo citao u srednjoj... garant na preskok ganjajuci samo podvuceno i dijaloge :D
evo me ko grunf... vidimo se za 80 dana :D

Utabanim stazama ocaja!
Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 01/04/2010 : 21:09:22  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
quote:

počeo sam čitati braću karagmazove nek mi je samo nebo i providjenje na pomoci :D monster kojim mozes ubiti covjeka... 830 stranica
ni sam ne znam kako sam ovo citao u srednjoj... garant na preskok ganjajuci samo podvuceno i dijaloge :D

nabavio sam knjigu, OVAKO veliku!

Potpis u dva reda, prema pravilniku:
Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D.
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11454 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 01/04/2010 : 22:24:11  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
Trenutno ne čitam ništa, ne stignem... Al vidjeh na algoritmovoj web stranici
da bi ubrzo triba prvi dio Stephen Kingove Kule Tmine na hrvatskome... Jedva čekan!

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud

https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

vope
Senior Member

Montenegro
2969 Posts

Member since 21/12/2006

Posted - 03/04/2010 : 20:01:07  Show Profile Show Extended Profile  Send vope a Yahoo! Message  Send vope a Private Message  Reply with Quote

Filip Dik, UBIK
„Dik nikada čitaoca ne ostavlja na sigurnom tlu“, tako je neko okarakterisao
Dikovo pisanje i bio sasvim u pravu. Cio njegov opus (bar ovaj koji sam do sada
pročitao) se temelji na ovoj izjavi – skoro pa nikad vam nakon čitanja njegovih
knjiga neće biti sve do kraja jasno, sve stvari razjašnjene, ponekad ćete se
osjećati kao izvrnuta rukavica, i skoro nikad nećete imati osjećaj da ste pobjednik
u literarnom okršaju čitalac-pisac. Uvijek predstavlja izazov i zato nalazim beskrajno
zadovoljstvo u njegovim romanima i pričama.
Šta reći o „Ubiku“, blesava triler-komedija sa matriksovskim elementima (pseudorealni
svijet za polužive) sa sveprisutnim Ubikom (Ubiquitus – sveprisutnost, na latinskom),
metaforičkim božanskim uplivom u stvarnost oličenom u spreju koji zaustavlja regresiju
i propadanje i vraća stvari na pređašnje stanje. Je li vam išta jasno sad? E pa pročitajte
prvu rečenicu ovog skromnog teksta i potražite knjigu...

...
Go to Top of Page

profesor-inz
Advanced Member

4204 Posts

Member since 27/11/2008

Posted - 04/04/2010 : 09:52:27  Show Profile Show Extended Profile  Send profesor-inz a Private Message  Reply with Quote
quote:

svaka čast to je stvarno poduhvat...
Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12795 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 06/04/2010 : 09:19:26  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote
N. Calder: Magic Universe (Grand Tour of Modern Science)

Nigel Calder u svojoj knjigi, koja je došla u užji izbor za nagradu Aventis, analizira preko 120 različnih znanstvenih tema. Tako tu ima svega i svačega, od altruizma do crnih rupa, od nanotuba do El Nina, od Darwina do superatoma. Pošto nije vezan za nijednu od znanstvenih institucija, može pisati, što ga je volja, pa tako, kako piše na početku knjige, može potuči pogrešnu tezu, da je znanost nešto, sa čime se bave samo u SAD.

U svakoj od tema Calder predstavlja sve poznate naučnike, koji su doprinjeli njenome razvoju, ali i sve pogrešne pravce, u koje su tijekom vremena zalutali. Na kraju svake teme imate naslove srodnih tema, tako da se ta knjiga ne čita od 1 napred, nego pročitate temu, koju vas zanima, a onda skočite na jednu od srodnih tema. Čak i ako neke od tema ne volite, ipak je u knjigi više nego dosta materiala za ljubitelje znanosti. A i napisana je na takav način, da neče biti več "obsolete" za pet godina, več je možete uzeti u ruke 2020 i još uvijek če biti poprilično sviježa.

Po meni odlična knjiga.

Ich bin kein Mensch, ich bin kein Tier, ich bin ein Panzer-Grenadier!
Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12795 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 06/04/2010 : 09:20:23  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote
S. Baxter: Dark Future

Stephen Baxter se u ovoj knjigi bavi pitanjem, kako če izgledati bližnja i daleka budučnost svemira. Počne sa osvajanjem Mkeseca, odgovara na pitanje, zašto 1982 nismo išli osvajati Mars te zašto bi bila genetski modificirana sipa bolji navigator od Mayweatherja sa Enterprisa, pa sve do toga, koji planeti u sunčevom sustavu bi bili dobri za kolonizaciju. Kad-tad čemo morati svoj novi dom tražiti na planetama izvan našeg sustava te na kraju kolonizirati čitavu Galaksiju. U dalekoj budučnosti, kada če umrijeti sve zvijezde, Baxter predviđa, da če ljudi živjeti u okolini crnih rupa te če posebnim tehnikama od njih crpiti energiju. Čak kad če i te izpariti, život ima po njegovih riječih šanse da preživi, barem teoretski.

Dobra knjiga, ali malo kratka. Dio o daljnoj budučnosti, koji se meni vidio najviše zanimljiv, je najkrači od svih.

Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12795 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 06/04/2010 : 09:21:17  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote
B. Knight: Figure of Hate

U devetoj knjizi o mrliškom ogledniku Johnu de Wolfu na turniru viteza u Exeteru na kraju 12. stolječa dođe do verbalnog sukoba među vlasnikom dvorca iz Tivertona Hugom Peverelom in francuskim vitezom Reginaldom de Charteraijem. Peverela dva dana kasnije nađu ubijenog, a Charterai podstane glavni osumnjičeni. Ali motiv za Higovo ubojstvo imala su tri Hugova brata, njegova udovica pa čak i mačeha. Kod toliko osumnjičenih ljudi de Wolfe goto da ne zna, gde bi počeo sa istragom. Tko je onda ubojica i dali postoji link među smrču Peverela te tijela, kojeg su danima ranije našli u rijeki Exe?

Knight u svojim knjigama upotrebljava striktni "down-to-Earth pristup", znači bez mistike te bez neke "epskosti". Autor je inače dobro preućio taj period engleske prošlosti, ali meni se gore spomenuti način pisanja nije svidio previše.

Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12795 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 06/04/2010 : 09:22:00  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote
Val McDermid: A Place of Execution

Jednog zimskog dana 1963 u malog, zabačenom selu u Engleskoj, nestane 13-godišnja djevojčica Alison. Gotovo cijelu knjigu autorica je posvijetila traganju policije te stanovnika sela za spomenutom djevojčicom. Šta se dogodilo sa njome. Dali je mrtva ili živa?

Kod vlasnika sela, koji se tijekom traganja obnašao vrlo čudno, nađu fotografije vlasnika sela i djevojčice "u akciji". Vlasnika obtuže za silovanje i ubojstvo te ga objese, iako njezinom tijela nisu nika pronašli.

1998. Novinarka Catherine Heatcote pokušava nagovoriti umirovljenog inspektora Georga Bennetta, da joj još jednom ispriča sve o traganju za djevojčicom. Ovaj zbog toga još jednom ode u selo i tamo zbog pronalaska novog traga doživi srčani udar (ali preživi). Što se zaista zbilo te zimske noči i dali su ipak obijesili nevinog čovjeka?

Mcdermidova u toj knjigi piše u stilu priča o Miss Marple ili Midsommer Murders (ubojstva u mirnom engleskom selu), ali puno bolje. Vrlo dobar prikaz policijske procedure kod traganja nestale osobe sa šokantnim krajem.

Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12795 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 06/04/2010 : 09:23:05  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote
J. Theorin: Echoes from the Dead

Na švedskom otoku Öland nestane mali Jens. Svi pokušaji, da ga nađu, su neuspješni. Jednog dana, dvadeset godina poslije, njegov djed putem pošte dobije nešto, što je pripadalo Jensu. Jensova majka Julia se vrati na otok te počne tražiti nove tragove, koji če je dovesti do njenog sina. Sve ukazuje na to, da je Jensa u ruke ščepao Nils Kant, koji je terorizirso cijeli otok. Problem: Kant je umro prije 30 godina.

Ali nedugo potom dođe do prvih smrti pa postane jasno, da netko ne želi, da Julia sazna istinu. A ta je njoj bliže, nego si ta zamišlja ...

Dobra knjiga za sve ljubitelje skandinavskih krimiča te mračnih, malo poseljenih otoka sa pomalo luckastim stanovništvom, gdje čak i kad je sunčano imaš osječaj, da te netko vreba.

Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12795 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 06/04/2010 : 09:24:04  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote
K. Maitland: Company of Liars

Engleska 1348. Grupa od devet ljudi (trgovac sa relikvijama, čarobnjak, muzičar in njegov učenik, jednoruki pripovjedač priča, mladi par na bjegu, žena sa djevojčicom) bježi pred crnom kugom. Svaki od njih u sebi drži tajnu. Ali kako to biva, svaka tajna mora kad-tad na vidjelo. A kad do toga dođe, vlastnik tajne mora umrijeti. Tko i zašto iz grupe ubija druge i dali če itko do njih pobječi toj strašnoj sudbini?

Srednje dobra knjiga - one lie - one kill(da barem to naši političari i gospodarstvenici jednom pročitaju i nešto nauče iz toga!). Ponajviše mi se nije sviđalo to, da ima ubica natprirodne sposobnosti te da se ga naizgled ne da ubiti.

Go to Top of Page

kiky
stripovi.com suradnik

7368 Posts

Member since 17/07/2003

Posted - 06/04/2010 : 11:59:02  Show Profile Show Extended Profile  Visit kiky's Homepage  Send kiky a Private Message  Reply with Quote
David Icke - Priče Iz Vremenske Omče

kraljica elizabeta je gmaz i jede malu djecu
a obitelj bush je personifikacija sveg zla
i zamislite... oni su svi međusobno u rodu

al gore je rođak richarda nixona
jednako kao što ima rodbinske veze sa clintonima
i jednako kao što su barak obama i john mccain
međusobno povezani svojim zajedničkim pretkom karlom velikim
čija loza je dala veliku večinu američkih predsjednika
(svi odreda upleteni u masonjeriju)

sveta krv, sveti gral
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 06/04/2010 : 15:30:57  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ja upravo (ponovno pročitah Dobrog vojnika Švejka (760 strana). Majko mila kakva je to knjiga!. Usuđujem se reći da je ovaj, najnoviji prijevod (koji se koristi purgerskim slengom) čak i bolji od onog srpskog. Uskoro recenzija

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page
Page: of 249 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 1.84 seconds. Snitz Forums 2000