forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Talični Tom ili Lucky Luke?
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 12

vronski 2
Senior Member

2381 Posts

Member since 11/10/2009

Posted - 26/04/2010 : 15:36:47  Show Profile Show Extended Profile  Send vronski 2 a Private Message  Reply with Quote
Bilo je slučajeva i da su seriju TVIN PEAKS prevodili kao "Vrhovi blizanci"!
Ipak, "najjači" mi je prevod filma "Gone with the wind", ("Prohujalo sa vihorom") koji je na HRT-u emitovan kao "Zamjeo ih vjetar"!
Go to Top of Page

vronski 2
Senior Member

2381 Posts

Member since 11/10/2009

Posted - 26/04/2010 : 15:46:56  Show Profile Show Extended Profile  Send vronski 2 a Private Message  Reply with Quote
Ako Hrvati muška imena završavaju na A zašto onda kod vas nije Dilano Dog, Zagoro, ili Dampiro?
Go to Top of Page

vronski 2
Senior Member

2381 Posts

Member since 11/10/2009

Posted - 26/04/2010 : 15:47:39  Show Profile Show Extended Profile  Send vronski 2 a Private Message  Reply with Quote
Htedoh reći ako završavaju na O
;)
Go to Top of Page

Renky
stripovi.com suradnik

Croatia
11092 Posts

Member since 15/11/2002

Posted - 26/04/2010 : 15:50:44  Show Profile Show Extended Profile  Visit Renky's Homepage  Send Renky a Private Message  Reply with Quote
Ti si ono kao novinar a?

"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter
Go to Top of Page

vronski 2
Senior Member

2381 Posts

Member since 11/10/2009

Posted - 26/04/2010 : 15:53:32  Show Profile Show Extended Profile  Send vronski 2 a Private Message  Reply with Quote
Ukucaj moje ime na GOOGLE-u pa ćeš onda videti da ti je ono "kao" suvišno!
Go to Top of Page

Bob Rok
Advanced Member

4922 Posts

Member since 11/03/2009

Posted - 26/04/2010 : 15:58:03  Show Profile Show Extended Profile  Send Bob Rok a Private Message  Reply with Quote
Ja na guglu mogu da ukucam vidovita Zorka i da mi pretrazivac izbaci ko je ona, sto nista ne znaci. NAZALOST, ti si novinar. Da se pametni pitaju, ti bi mogao da radis samo kao brisac parketa ili potrcko u novinama

Ja se zovem El-Muhammed, iz plemena starih Azra, sto za ljubav zivot gube i umiru kada ljube.
Go to Top of Page

Renky
stripovi.com suradnik

Croatia
11092 Posts

Member since 15/11/2002

Posted - 26/04/2010 : 15:59:49  Show Profile Show Extended Profile  Visit Renky's Homepage  Send Renky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by vronski 2

http://www.google.hr/search?hl=hr&source=hp&q=vronski2&meta=&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=

Kao najzanimljiviji podatak izbacilo mi ovo...
http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=35677

"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter
Go to Top of Page

Bob Rok
Advanced Member

4922 Posts

Member since 11/03/2009

Posted - 26/04/2010 : 16:01:14  Show Profile Show Extended Profile  Send Bob Rok a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Renky

quote:

http://www.google.hr/search?hl=hr&source=hp&q=vronski2&meta=&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=

Kao najzanimljiviji podatak izbacilo mi ovo...
http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=35677

Ja se zovem El-Muhammed, iz plemena starih Azra, sto za ljubav zivot gube i umiru kada ljube.
Go to Top of Page

Renky
stripovi.com suradnik

Croatia
11092 Posts

Member since 15/11/2002

Posted - 26/04/2010 : 16:12:42  Show Profile Show Extended Profile  Visit Renky's Homepage  Send Renky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Gand

quote:
A zašto onda kod vas nije Dilano Dog, Zagoro, ili Dampiro?

OK, tako u biti i jest, ali je to vidljivo samo Hrvatima.
Boja je čipirana tako da Srbi citaju kako njima odgovara.

Hi hi hi

Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22318 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 26/04/2010 : 16:12:51  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
quote:

Nemos vjerovat! Ponovit cu jos jednom… Hrvati muska imena NE zavrsavaju na A.

Naravno, ista stvar je kod Srba.
Ima izuzetaka kao sto su Saša,Vanja i jos nekoliko.(ista imena imaju i kod zena) Obadva imena imaju kod Srba kao i kod Hrvata.

Edited by - King Warrior on 26/04/2010 16:13:41
Go to Top of Page

vronski 2
Senior Member

2381 Posts

Member since 11/10/2009

Posted - 26/04/2010 : 16:16:40  Show Profile Show Extended Profile  Send vronski 2 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Bob Rok

Ja na guglu mogu da ukucam vidovita Zorka i da mi pretrazivac izbaci ko je ona, sto nista ne znaci. NAZALOST, ti si novinar. Da se pametni pitaju, ti bi mogao da radis samo kao brisac parketa ili potrcko u novinama

Kada ti dečko dobiješ PET novinarskih nagrada od kojih je jedna i najznačajnija u Srbiji onda se javi! Ne moraš baš da toliko često podsećaš povde forumaše koliko si zloban i neinformisan, da upotrebim tu malo blažu reč!
Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 26/04/2010 : 16:17:36  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by cat claw
Zar ce Gricka vjestica postati Gricka coprnica samo radi nekih novokomponovanih jezickih cistunaca?

Ako se nekome gadi taj „novokomponirani“ hrvatski, to su Hrvati, vjeruj mi, ali coprnica ne spada u taj kos. Jos je moja prababa koristila taj izraz koji se do danas zadrzao vise u nekoj geg formi.

Coprnica je i Zagorkin izraz i tipicno je stari hrvatski. Stavio sam u onaj novokomponovani kontekst zbog novokomponovanog cistunstva koje bi da izbaci sve ''makar i sumnjive'' reci a vjestica je vrlo sumnjiva..

quote:
Šilja je dobio bosansko poreklo pa je postao Šiljo.

Zasto bosansko? Pa i u hrvatskoj se govori Šiljo.
Brijem da samo Srbi slovo A stavljaju na kraj MUSKOG imena.

Cinjenice su na tvojoj strani. Pod bosansko sam mislio cuveno Mujo i Haso. Nije da ne znam za DarkO i ZeljkO hehe
O, pa i Srbi imaju imena na O - Mirko, Slavko ali se ne menjaju po bosanski Mirki i Slavki, nego Mirku i Slavku

quote:
Zekoslav Mrkva, nije nego

Nije to novi prijevod. Zec se jos '80-tih u TVZg sinkronizirao na hrvatski i krstio sa Zekoslav Mrkva. U istom je paketu TVBg Patak Daca kod nas bio Patak Dodo, a glupavi lopov Milivoj Tvrtko.

I to mi je poznato, ali mislim da je to bilo zbog nesinhronizovanosti studija i kompetentnosti urednika koji nisu imali pojma da je Dusko Dugousko bio ovde prisutan puno vremena pre njih. Prosto, za njih je to bio crtic ko crtic i ''daj ga nekom da prevede''.

quote:
Interesantan je podatak da je, u ona vremena kada je sve bilo svejedno, Lunjin sin u bg Novostima bio Švrlja, a u hrvatskim novinama Švrćo. Posle se to sastavilo u Švrća.

Isto kao i kod Silja / Siljo.
Nema mrtve sanse da s eu HR nesto musko zvalo SvrcA
Naravno. Napisao sam to da istaknem kako je sasvim lepo funkcionisalo jer sam citao i jedne i druge i UOPSTE nisam primecivao razliku.
Isto tako sam citao Vinetua i Winnetoua.

Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22318 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 26/04/2010 : 16:23:12  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
quote:

ali se ne menjaju po bosanski Mirki i Slavki, nego Mirku i Slavku[/b]

ja ne znam od kakvih si to cobana cuo ali i na bosanskom je Mirku i Slavku.
Mirki i Slavki= zenska imena Mirka i Slavka.
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25313 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 26/04/2010 : 16:25:06  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by King Warrior

Ima izuzetaka kao sto su Saša,Vanja i jos nekoliko.(ista imena imaju i kod zena) Obadva imena imaju kod Srba kao i kod Hrvata.

Malo ovde buni to što jedni pričaju o imenima, a drugi o skraćenicama ili nadimcima, imenima "od milja". Tako da si ti sasvim u pravu, i u srpskom se vlastita muška imena ne završavaju na A, osim par izuzetaka.

Kod mene na primer, je specifična situacija, ljudi iz mog sela vode poreklo iz Hercegovine, a govorimo kosovsko-resavskim narečjem srpskog jezika. Pa ipak, jedini smo u daljem okruženju koji govore Pero,Miko,Đoko, a ne Pera,Mika, Đoka.
I kod mene bi TT bio Talični Tomo.

edit: dok sam ja ovo složio, Gand se već osvrnuo na imena i čitavu zabunu. ;)

I am legion. I do not forget. I do not forgive.

Edited by - manhunter on 26/04/2010 16:26:43
Go to Top of Page

Sekta
Average Member

Bosnia and Herzegovina
768 Posts

Member since 26/11/2009

Posted - 26/04/2010 : 16:33:58  Show Profile Show Extended Profile  Send Sekta a Private Message  Reply with Quote
Pa ipak, jedini smo u daljem okruženju koji govore Pero,Miko,Đoko, a ne Pera,Mika, Đoka.
I kod mene bi TT bio Talični Tomo.
Kod nas u Hercegovini se tako govori. Moje ime je Jovo, a ne Jova.

???? ????? ???? 100, ??? ?? ?? ?????? ???
Go to Top of Page

Renky
stripovi.com suradnik

Croatia
11092 Posts

Member since 15/11/2002

Posted - 26/04/2010 : 16:40:43  Show Profile Show Extended Profile  Visit Renky's Homepage  Send Renky a Private Message  Reply with Quote
Zar to nisu dva imena?

Go to Top of Page

Ignus
Senior Member

1357 Posts

Member since 22/06/2009

Posted - 26/04/2010 : 16:40:57  Show Profile Show Extended Profile  Send Ignus a Private Message  Reply with Quote
quote:

M Srecan je vrlo uopsteno u odnosu na talican. Talican se bas odnosi na srecan u ljubavi, kocki, poslu, izvucenim pitanjima na ispitu itd. Odrednica srecan se vise odnosi na situacije tipa leptirici, cvece, dobili cokoladu ili nove patike.

Koliko sam primjetio mlađe generacije za ovaj pojam često koriste izraz krumpir! Kao, joj koji si ti krumpir' ili ' baš si ga zakrumpirao' dakle njima bi možda bilo prihvatljivo i Krumpir Luka npr.

Zar nitko nece pomoci udovicinu sinu?
Go to Top of Page

vronski 2
Senior Member

2381 Posts

Member since 11/10/2009

Posted - 26/04/2010 : 16:49:10  Show Profile Show Extended Profile  Send vronski 2 a Private Message  Reply with Quote
[quote]Originally posted by Gand

Bane, kako rekoh promotoru Speedo gaca,

Nekima očigledno ni godinu dana nije bilo dovoljno da shvate da je taj topic bio obična zajebancija...
Go to Top of Page

vronski 2
Senior Member

2381 Posts

Member since 11/10/2009

Posted - 26/04/2010 : 16:49:56  Show Profile Show Extended Profile  Send vronski 2 a Private Message  Reply with Quote
A možda Ganda boli što ja za razliku od njega mogu na plaži da nosim i Speedo ako želim jer nemam bojler umesto stomaka!
;)
Go to Top of Page

Raymond
Senior Member

USA
1023 Posts

Member since 05/05/2006

Posted - 26/04/2010 : 17:00:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Raymond a Private Message  Reply with Quote
meni se svidja Lucky Luke vise...ne znam vise volim originalno a i francuzi ga zovu na engleski tako to...mijenjanje u neke naske rijeci nekako mi ne ide..
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47169 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 26/04/2010 : 17:29:19  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by dessa

Na šta ti misliš vronski!! c, c, c...
Onda bolje ovako:
"GANG BANG Falični Tom,
GANG BANG, tuca on".

Je l' čitao neko Faličnog Toma?

je. bolji od običnog

depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni.
Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47169 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 26/04/2010 : 17:29:32  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Rico

... ili Šime Šupak?

depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni.
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
8027 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 26/04/2010 : 17:36:51  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by King Warrior

quote:

Nemos vjerovat! Ponovit cu jos jednom… Hrvati muska imena NE zavrsavaju na A.

To jesu izuzeci, ali kod Hrvata, dok u Srbiji ima previše primera da bi bilo reč o izuzecima - pored pomenutih i Žika, Mika, Toma, Sima, Pera, Sava, Sanja, Aljoša, Nikola, Brana, Nemanja, Đoka itd itd itd.

Pa nadimci - Budža, Badža, Marla, Marta, Vasiljka...

Mnogo nešto "izuzetaka".
Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 26/04/2010 : 17:37:35  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Raymond

meni se svidja Lucky Luke vise...ne znam vise volim originalno a i francuzi ga zovu na engleski tako to...mijenjanje u neke naske rijeci nekako mi ne ide..

Ti se ne racunas. Tebi TAMO je svakako prirodniji engleski naziv. Ja kad sam prvi put citao Talicnog nisam imao pojma sa engleskim.
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47169 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 26/04/2010 : 17:40:26  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
glasa san za taličnog čisto zbog navike

Go to Top of Page
Page: of 12 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.19 seconds. Snitz Forums 2000