Author |
Topic |
vronski 2
Senior Member
2381 Posts
Member since 11/10/2009 |
Posted - 26/04/2010 : 15:36:47
|
Bilo je slučajeva i da su seriju TVIN PEAKS prevodili kao "Vrhovi blizanci"! Ipak, "najjači" mi je prevod filma "Gone with the wind", ("Prohujalo sa vihorom") koji je na HRT-u emitovan kao "Zamjeo ih vjetar"! |
|
|
vronski 2
Senior Member
2381 Posts
|
vronski 2
Senior Member
2381 Posts
|
Renky
stripovi.com suradnik
Croatia
11092 Posts
Member since 15/11/2002 |
Posted - 26/04/2010 : 15:50:44
|
Ti si ono kao novinar a? |
"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter |
|
|
vronski 2
Senior Member
2381 Posts
|
Bob Rok
Advanced Member
4922 Posts
Member since 11/03/2009 |
Posted - 26/04/2010 : 15:58:03
|
Ja na guglu mogu da ukucam vidovita Zorka i da mi pretrazivac izbaci ko je ona, sto nista ne znaci. NAZALOST, ti si novinar. Da se pametni pitaju, ti bi mogao da radis samo kao brisac parketa ili potrcko u novinama |
Ja se zovem El-Muhammed, iz plemena starih Azra, sto za ljubav zivot gube i umiru kada ljube. |
|
|
Renky
stripovi.com suradnik
Croatia
11092 Posts
|
Bob Rok
Advanced Member
4922 Posts
Member since 11/03/2009 |
|
Renky
stripovi.com suradnik
Croatia
11092 Posts
Posted - 26/04/2010 : 16:12:42
|
quote: Originally posted by Gand
quote: Originally posted by vronski 2 A zašto onda kod vas nije Dilano Dog, Zagoro, ili Dampiro?
OK, tako u biti i jest, ali je to vidljivo samo Hrvatima. Boja je čipirana tako da Srbi citaju kako njima odgovara.
Hi hi hi |
"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter |
|
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22318 Posts
Member since 10/11/2007 |
Posted - 26/04/2010 : 16:12:51
|
Nemos vjerovat! Ponovit cu jos jednom… Hrvati muska imena NE zavrsavaju na A.
Naravno, ista stvar je kod Srba. Ima izuzetaka kao sto su Saša,Vanja i jos nekoliko.(ista imena imaju i kod zena) Obadva imena imaju kod Srba kao i kod Hrvata. |
Edited by - King Warrior on 26/04/2010 16:13:41 |
|
|
vronski 2
Senior Member
2381 Posts
Posted - 26/04/2010 : 16:16:40
|
quote: Originally posted by Bob Rok
Ja na guglu mogu da ukucam vidovita Zorka i da mi pretrazivac izbaci ko je ona, sto nista ne znaci. NAZALOST, ti si novinar. Da se pametni pitaju, ti bi mogao da radis samo kao brisac parketa ili potrcko u novinama
Kada ti dečko dobiješ PET novinarskih nagrada od kojih je jedna i najznačajnija u Srbiji onda se javi! Ne moraš baš da toliko često podsećaš povde forumaše koliko si zloban i neinformisan, da upotrebim tu malo blažu reč! |
|
|
cat claw
Advanced Member
5843 Posts
Member since 06/10/2007 |
Posted - 26/04/2010 : 16:17:36
|
quote: Originally posted by cat claw Zar ce Gricka vjestica postati Gricka coprnica samo radi nekih novokomponovanih jezickih cistunaca?
Ako se nekome gadi taj „novokomponirani“ hrvatski, to su Hrvati, vjeruj mi, ali coprnica ne spada u taj kos. Jos je moja prababa koristila taj izraz koji se do danas zadrzao vise u nekoj geg formi.
Coprnica je i Zagorkin izraz i tipicno je stari hrvatski. Stavio sam u onaj novokomponovani kontekst zbog novokomponovanog cistunstva koje bi da izbaci sve ''makar i sumnjive'' reci a vjestica je vrlo sumnjiva..
quote: Originally posted by cat claw Šilja je dobio bosansko poreklo pa je postao Šiljo.
Zasto bosansko? Pa i u hrvatskoj se govori Šiljo. Brijem da samo Srbi slovo A stavljaju na kraj MUSKOG imena.
Cinjenice su na tvojoj strani. Pod bosansko sam mislio cuveno Mujo i Haso. Nije da ne znam za DarkO i ZeljkO hehe O, pa i Srbi imaju imena na O - Mirko, Slavko ali se ne menjaju po bosanski Mirki i Slavki, nego Mirku i Slavku
quote: Originally posted by cat claw Zekoslav Mrkva, nije nego
Nije to novi prijevod. Zec se jos '80-tih u TVZg sinkronizirao na hrvatski i krstio sa Zekoslav Mrkva. U istom je paketu TVBg Patak Daca kod nas bio Patak Dodo, a glupavi lopov Milivoj Tvrtko.
I to mi je poznato, ali mislim da je to bilo zbog nesinhronizovanosti studija i kompetentnosti urednika koji nisu imali pojma da je Dusko Dugousko bio ovde prisutan puno vremena pre njih. Prosto, za njih je to bio crtic ko crtic i ''daj ga nekom da prevede''.
quote: Originally posted by cat claw Interesantan je podatak da je, u ona vremena kada je sve bilo svejedno, Lunjin sin u bg Novostima bio Švrlja, a u hrvatskim novinama Švrćo. Posle se to sastavilo u Švrća.
Isto kao i kod Silja / Siljo. Nema mrtve sanse da s eu HR nesto musko zvalo SvrcA Naravno. Napisao sam to da istaknem kako je sasvim lepo funkcionisalo jer sam citao i jedne i druge i UOPSTE nisam primecivao razliku. Isto tako sam citao Vinetua i Winnetoua.
|
|
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22318 Posts
Member since 10/11/2007 |
Posted - 26/04/2010 : 16:23:12
|
quote: Originally posted by cat claw
ali se ne menjaju po bosanski Mirki i Slavki, nego Mirku i Slavku[/b]
ja ne znam od kakvih si to cobana cuo ali i na bosanskom je Mirku i Slavku. Mirki i Slavki= zenska imena Mirka i Slavka. |
|
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25313 Posts
Member since 17/09/2004 |
Posted - 26/04/2010 : 16:25:06
|
quote: Originally posted by King Warrior
Naravno, ista stvar je kod Srba. Ima izuzetaka kao sto su Saša,Vanja i jos nekoliko.(ista imena imaju i kod zena) Obadva imena imaju kod Srba kao i kod Hrvata.
Malo ovde buni to što jedni pričaju o imenima, a drugi o skraćenicama ili nadimcima, imenima "od milja". Tako da si ti sasvim u pravu, i u srpskom se vlastita muška imena ne završavaju na A, osim par izuzetaka.
Kod mene na primer, je specifična situacija, ljudi iz mog sela vode poreklo iz Hercegovine, a govorimo kosovsko-resavskim narečjem srpskog jezika. Pa ipak, jedini smo u daljem okruženju koji govore Pero,Miko,Đoko, a ne Pera,Mika, Đoka. I kod mene bi TT bio Talični Tomo.
edit: dok sam ja ovo složio, Gand se već osvrnuo na imena i čitavu zabunu. ;) |
I am legion. I do not forget. I do not forgive.
|
Edited by - manhunter on 26/04/2010 16:26:43 |
|
|
Sekta
Average Member
Bosnia and Herzegovina
768 Posts
Member since 26/11/2009 |
Posted - 26/04/2010 : 16:33:58
|
Pa ipak, jedini smo u daljem okruženju koji govore Pero,Miko,Đoko, a ne Pera,Mika, Đoka. I kod mene bi TT bio Talični Tomo. Kod nas u Hercegovini se tako govori. Moje ime je Jovo, a ne Jova. |
???? ????? ???? 100, ??? ?? ?? ?????? ??? |
|
|
Renky
stripovi.com suradnik
Croatia
11092 Posts
Posted - 26/04/2010 : 16:40:43
|
Zar to nisu dva imena? |
|
|
Ignus
Senior Member
1357 Posts
Member since 22/06/2009 |
Posted - 26/04/2010 : 16:40:57
|
quote: Originally posted by cat claw
M Srecan je vrlo uopsteno u odnosu na talican. Talican se bas odnosi na srecan u ljubavi, kocki, poslu, izvucenim pitanjima na ispitu itd. Odrednica srecan se vise odnosi na situacije tipa leptirici, cvece, dobili cokoladu ili nove patike.
Koliko sam primjetio mlađe generacije za ovaj pojam često koriste izraz krumpir! Kao, joj koji si ti krumpir' ili ' baš si ga zakrumpirao' dakle njima bi možda bilo prihvatljivo i Krumpir Luka npr. |
Zar nitko nece pomoci udovicinu sinu? |
|
|
vronski 2
Senior Member
2381 Posts
Posted - 26/04/2010 : 16:49:10
|
[quote]Originally posted by Gand
Bane, kako rekoh promotoru Speedo gaca,
Nekima očigledno ni godinu dana nije bilo dovoljno da shvate da je taj topic bio obična zajebancija...
|
|
|
vronski 2
Senior Member
2381 Posts
Posted - 26/04/2010 : 16:49:56
|
A možda Ganda boli što ja za razliku od njega mogu na plaži da nosim i Speedo ako želim jer nemam bojler umesto stomaka! ;) |
|
|
Raymond
Senior Member
USA
1023 Posts
Member since 05/05/2006 |
Posted - 26/04/2010 : 17:00:54
|
meni se svidja Lucky Luke vise...ne znam vise volim originalno a i francuzi ga zovu na engleski tako to...mijenjanje u neke naske rijeci nekako mi ne ide.. |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47169 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 26/04/2010 : 17:29:19
|
quote: Originally posted by dessa
Na šta ti misliš vronski!! c, c, c... Onda bolje ovako: "GANG BANG Falični Tom, GANG BANG, tuca on".
Je l' čitao neko Faličnog Toma?
je. bolji od običnog |
depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni. Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47169 Posts
Posted - 26/04/2010 : 17:29:32
|
quote: Originally posted by Rico
... ili Šime Šupak?
|
depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni. Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8027 Posts
Member since 25/09/2005 |
Posted - 26/04/2010 : 17:36:51
|
quote: Originally posted by King Warrior
Nemos vjerovat! Ponovit cu jos jednom… Hrvati muska imena NE zavrsavaju na A.
Naravno, ista stvar je kod Srba. Ima izuzetaka kao sto su Saša,Vanja i jos nekoliko.(ista imena imaju i kod zena) Obadva imena imaju kod Srba kao i kod Hrvata.
To jesu izuzeci, ali kod Hrvata, dok u Srbiji ima previše primera da bi bilo reč o izuzecima - pored pomenutih i Žika, Mika, Toma, Sima, Pera, Sava, Sanja, Aljoša, Nikola, Brana, Nemanja, Đoka itd itd itd.
Pa nadimci - Budža, Badža, Marla, Marta, Vasiljka...
Mnogo nešto "izuzetaka". |
|
|
cat claw
Advanced Member
5843 Posts
Member since 06/10/2007 |
Posted - 26/04/2010 : 17:37:35
|
quote: Originally posted by Raymond
meni se svidja Lucky Luke vise...ne znam vise volim originalno a i francuzi ga zovu na engleski tako to...mijenjanje u neke naske rijeci nekako mi ne ide..
Ti se ne racunas. Tebi TAMO je svakako prirodniji engleski naziv. Ja kad sam prvi put citao Talicnog nisam imao pojma sa engleskim. |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47169 Posts
Posted - 26/04/2010 : 17:40:26
|
glasa san za taličnog čisto zbog navike |
|
|
Topic |
|