Author |
Topic  |
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
Member since 15/04/2007 |
|
panzer
Advanced Member

12799 Posts
Member since 18/05/2005 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 15/07/2010 : 16:17:19
|
Mada sam ih kupio još prošle godine, prvu trilogiju odnosno prve tri koje je Bujoldica napisala, tek sam sad pročitao prvu knjigu "Pripravnik za ratnika". Jako mi se dopao stil kojim piše, dođe mi ko neka kombinacija Douglasa Adamsa (radi humora), i Star Treka (pacifizma i intergalaktičke podjele) i zakulisnih igara svemirske aristokracije iz Asimovljeve Fondacije. Jako sam se iznenadio s kojom lakoćom se Bujoldica kreće kroz razne SF motive, teorije i gadgete, na trenutak bih znao i pomisliti, jer ovo stvarno žena napisala? Drag mi je i taj osjećaj pacifizma koji se provlači kroz priču, zaista se cijeni ljudski život, koliko je god to u mogućnosti tijekom borbenih situacija...
 |
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one." |
Edited by - DeeCay on 15/07/2010 16:18:03 |
 |
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts
Member since 05/07/2007 |
Posted - 15/07/2010 : 16:19:53
|
quote: Originally posted by DeeCay
Mada sam ih kupio još prošle godine, prvu trilogiju odnosno prve tri koje je Bujoldica napisala, tek sam sad pročitao prvu knjigu "Pripravnik za ratnika". Jako mi se dopao stil kojim piše, dođe mi ko neka kombinacija Douglasa Adamsa (radi humora), i Star Treka (pacifizma i intergalaktičke podjele) i zakulisnih igara svemirske aristokracije iz Asimovljeve Fondacije. Jako sam se iznenadio s kojom lakoćom se Bujoldica kreće kroz razne SF motive, teorije i gadgete, na trenutak bih znao i pomisliti, jer ovo stvarno žena napisala? Drag mi je i taj osjećaj pacifizma koji se provlači kroz priču, zaista se cijeni ljudski život, koliko je god to u mogućnosti tijekom borbenih situacija...
zar ovo nije vise primereno Dini nego Zadouzbini   |
Potpis u dva reda, prema pravilniku: Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D. |
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 15/07/2010 : 16:26:27
|
quote: Originally posted by Lord Vader89 zar ovo nije vise primereno Dini nego Zadouzbini  
Možda i jest, no u Fondaciji sam se prvo susreo s tim što me se jako dojmilo. Dinu u knjigama nisam čitao, pa ako ti tako veliš, može onda i tako, zapeo samo na filmu. Dešava li se radnja Lynchevog filma na temelju prve Herbertove knjige? Vrijedi li nastavci? |
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one." |
 |
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts
Posted - 15/07/2010 : 16:32:33
|
quote: Originally posted by DeeCay
quote: Originally posted by Lord Vader89 zar ovo nije vise primereno Dini nego Zadouzbini  
Možda i jest, no u Fondaciji sam se prvo susreo s tim što me se jako dojmilo. Dinu u knjigama nisam čitao, pa ako ti tako veliš, može onda i tako, zapeo samo na filmu. Dešava li se radnja Lynchevog filma na temelju prve Herbertove knjige? Vrijedi li nastavci?
"Zaouduzbina" kakav sam car 
nego, Lincov film je vrlo veran, odlicna adaptacija prve knjige - Dina, koja odlicno funkcionise kao samostalna celina, te ako nemas zelju, ne moras citati nastavke.
Nastavaka ima 5 (Frenk Herbertovih), od kojih su 2. i 3. OK potpuno, jos se radnja drzi, a i linearno se nadovezuju na radnju prvog dela. 4. deo vec odlazi 1000 godina unapred i toliko se tamo filozofira i toliko se izgubis u nekim njegovim mislima, propovedanjima, mlacenju iz supljeg u prazno, uhhh, tesko ko crna zemlja. Nisam imao snage za dalje, narocito zato sto sam tako nesto citao na engleskom.
Mislio sam da kupim domaca izdanja, pa da probam ponovo jer, u sustini, prica je veoma veoma interesantna i privlacna, ali dzaba kad te covek ubije u pojam. stavise, prica je toliko zanimljiva da cu da se dohvatim i knjiga Brajan Herberta kad dodje vreme, ali mi je glupo pre nego sto zavrsims a Frenkom  
BTW imas adaptaciju prvog dela u obliku miniserije - "Dune 2000", koja je vrlo simpaticna, a druge dve knjige su adaptirane u "Children of Dune miniseriji" koja se nadovezuje na "Dune 2000"
Koliko sam ranije video na imdb, sprema se i nova adaptacija na filmskom platnu u najskorijem periodu  |
Potpis u dva reda, prema pravilniku: Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D. |
Edited by - Lord Vader89 on 15/07/2010 16:34:43 |
 |
|
panzer
Advanced Member

12799 Posts
Posted - 16/07/2010 : 10:21:09
|
quote: Originally posted by vope
I na kraju sam ponovo pročitao nekoliko sjajnih priča iz ovog, nažalost, jedinog monolita kog posjedujem. Nivenova "Nepostojani mesec", Kardova "Meso za kralja", Ursulina "Devet života", Elisonove "Dečak i njegov pas" - mada necjelovita i "Subita (Shatterday)" i još neke... Perfektno... Oću još monolita!!!!
Da li znaš ako se u Monolitu 1 nalaze priče Most i Zid i tko su avtori? |
Ich bin kein Mensch, ich bin kein Tier, ich bin ein Panzer-Grenadier! |
 |
|
vope
Senior Member

Montenegro
2969 Posts
Member since 21/12/2006 |
Posted - 16/07/2010 : 14:00:00
|
quote: Originally posted by panzer
I na kraju sam ponovo pročitao nekoliko sjajnih priča iz ovog, nažalost, jedinog monolita kog posjedujem. Nivenova "Nepostojani mesec", Kardova "Meso za kralja", Ursulina "Devet života", Elisonove "Dečak i njegov pas" - mada necjelovita i "Subita (Shatterday)" i još neke... Perfektno... Oću još monolita!!!!
Da li znaš ako se u Monolitu 1 nalaze priče Most i Zid i tko su avtori?
U srpskom Monolitu1 ih nema, možda u hrvatskom - kasnije ću da provjerim pa ću ti javiti. |
... |
 |
|
vope
Senior Member

Montenegro
2969 Posts
Posted - 16/07/2010 : 14:11:03
|
Našao sam "Most" u MonolitHu-1, autor je Slobodan Petrovski, ljeta gospodnjeg 1985. Priče "Zid" nema a jedinu sa tim imenom, da ja znam, je napisao Artur Klark i objavio je Kentaur u jednoj kraćoj zbirci priča ovoga autora. |
... |
 |
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts
Posted - 17/07/2010 : 22:51:46
|
mladjo, vope
mozete li mi reci koje su sve knjige obuhvacene u "Hiperion" sagi dakle, da li tu pripadaju i oni "Ilion" "Endimon" itditditd....ako da, kojim redom citati.... |
 |
|
Gil-galad
stripovi.com suradnik

Serbia
3544 Posts
Member since 19/05/2008 |
|
Rock.Bob Rock
Senior Member

Croatia
1146 Posts
Member since 25/03/2009 |
Posted - 18/07/2010 : 09:53:19
|
quote: Originally posted by Lord Vader89
mladjo, vope
mozete li mi reci koje su sve knjige obuhvacene u "Hiperion" sagi dakle, da li tu pripadaju i oni "Ilion" "Endimon" itditditd....ako da, kojim redom citati....
haha, pa to sam čak i ja znao 
Inače, Ilion ima nastavak Olympous. Ja sam samo to čitao od njega, i mogu reći da je Ilion dosta dobar, ali nastavak je nešto lošiji. Inače, kako naslov govori, ima veze sa grčkim bogovima. |
. |
 |
|
vope
Senior Member

Montenegro
2969 Posts
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts
|
panzer
Advanced Member

12799 Posts
Posted - 19/07/2010 : 09:07:36
|
Našao sam "Most" u MonolitHu-1, autor je Slobodan Petrovski, ljeta gospodnjeg 1985. Priče "Zid" nema a jedinu sa tim imenom, da ja znam, je napisao Artur Klark i objavio je Kentaur u jednoj kraćoj zbirci priča ovoga autora.
Hvala. Mora da je ta. Priča o malom svemiru sa jednim suncem, jednom planetom i zidom na njemu, koji nema kraja.
Update. Da, prava je. Wall of Darkness. |
Edited by - panzer on 19/07/2010 11:10:53 |
 |
|
panzer
Advanced Member

12799 Posts
Posted - 19/07/2010 : 09:08:17
|
My wife thinks sci-fi is something that teenage boys bury their noses in to escape the fact that they are unattractive to girls.
Dogman, Amazon |
 |
|
vope
Senior Member

Montenegro
2969 Posts
|
Gil-galad
stripovi.com suradnik

Serbia
3544 Posts
Member since 19/05/2008 |
|
Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
Member since 26/04/2009 |
Posted - 21/07/2010 : 15:43:25
|
Čitam... ''Ljeto noći''(Den Simons) - teški plagijat knjige ''It''. Na Wikipediji piše da knjige imaju samo slične polazne tačke, ali knjiga ne nudi ništa svoje, niti je uopšte toliko strašna kao daleko bole dijelo koje manje-više besramno kopira. Čudi me preporuka Stivena Kinga na poleđini... ''Ben Hur'' - pročitao sam prvi dio (i ne, nisam gledao film), i knjiga mi se dopada. Dobar roman sa zanimljivom istorijskom pozadinom... Nadam se da će kvalitet ostati isti i u drugom dijelu. Jedino što zamjeram piscu je prilično spor tempo razvijanja događaja, ali navikao sam se. Da li je neko čitao ''Slučaj kobra''? Je li vrijedna veće pažnje? |
 |
|
panzer
Advanced Member

12799 Posts
Posted - 22/07/2010 : 09:15:48
|
Kobra je poprilično u redu, ali je po meni The Eleventh Plague od Marr i Baldwin puno bolja. |
 |
|
vope
Senior Member

Montenegro
2969 Posts
|
Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
Member since 26/04/2009 |
|
nemanja93
Senior Member

Serbia
2439 Posts
Member since 06/03/2010 |
Posted - 24/07/2010 : 04:44:45
|
quote: Originally posted by Mhejl
quote: Originally posted by nemanja93
Pitanje za Mhejla: Da li si ti stvarno ovo prevodio? http://www.wotprevod.org/
Radi se o osmom delu Tocka vremena-Staza bodeza.
Jesam.
Ja i zaboravio da sam pitao Inace svaka cast na trudu |
Nisi se okrenula, zato nisi videla igrale su sene.
|
 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
Member since 15/04/2007 |
Posted - 26/07/2010 : 00:21:07
|
To već zna i svako dete...
...kvadrat nad hipotenuzom jednak je zbroju kvadrata nad dve katete. Ali, zašto to ne vrijedi i sa ostalim potencijama? I da li je to stvarno tako?
Arthur Clarke i Frederic Pohl: POSLJEDNJI TEOREM

Sam besmrtni bard sf književnosti dao je u zadnjem desetljeću svoga života sve odreda poprilično dobre knjige koje je više - manje napisao sa drugim piscima. Eh sad zašto sa drugima, zašto ih nije pisao sam? Ne znam, ali čini mi se da ostarjelom Clarkeu više nije išlo kontinuirano pisanje pa se on usredotiočio na ideje, zaplete i katrakterizaciju likova, dok je sklapanje svega toga u narativnu komponentu ostavio svome kolegi. Dakle, Clarke je dao ideju, a netko drugi ju je uobličio. Naravno, možda griješim... Uglavnom, nakon suradnje sa Baxterom Clarke se dohvatio još jednog maga sf književnosti, velikog Fredericka Pohla. Clarke i Pohl do ove knjige nisu surađivali, te je ovo djelo utoliko dobilo na težini. Ali, nažalost ovdje sudar dva velika uma i pisca nije urodio očekivanim plodom. Knjiga nije na narativnoj visini ostalih Clarkeovih knjiga, a dvije paralelne radnje nemaju onaj naboj koji je postojao u npr. "Oko vremena" sagi. Ali, sve u svemu, čitljiva knjiga u kojoj Clarke na interesantan način prikazuje jedan matematički problem, tzv. Fermatov Posljednji teorem. Više o samom teoremu: http://bs.wikipedia.org/wiki/Fermatov_posljednji_teorem
Sve u svemu, jedva prolazna ocjena. Osim po tome što su je napisala dvojica velikana i što je riječ o posljednjem Clarkeovom djelu, ova knjiga će malo po čemu drugome ostati u sjećanju.
|
COUNT ZERO INTERRUPT an interrupt of a process decrements a counter to zero
|
Edited by - mladjo on 26/07/2010 00:25:07 |
 |
|
panzer
Advanced Member

12799 Posts
Posted - 26/07/2010 : 18:24:02
|
Vidio sam danas u Konzorciju da imaju Ender's Game na slovenskom. Ali košta 35 eura, pa oni, koji vas ta knjiga zanima, radije počekajte na paperback verziju. |
 |
|
Topic  |
|