Author |
Topic |
kasper
Advanced Member
10882 Posts
Member since 04/11/2001 |
|
Aco
stripovi.com suradnik
Slovenia
6195 Posts
Member since 29/11/2001 |
Posted - 17/10/2009 : 15:27:30
|
Ne sjećam se kad sam posljednji put bio ovako tužan kao nakon završetka čitanja Mort Cindera.Kraj,nema više,nema nastavaka,sve je u toj jednoj (prekrasnoj) knjizi..a strip je fantastičan.Zadnja priča o borbi kod Termopila..svaka čast Frank Milleru,ali ma kakvi 300, ovo je prava stvar.Ko što bi Srbi rekli - do koske!;-))Uz Sharaz-de i Zarobljenika zvijezda,najbolji strip koji sam čitao ove godine. |
Bond.James Bond. |
|
|
Death
Senior Member
Croatia
1208 Posts
Member since 10/01/2008 |
|
Curunir
Advanced Member
Croatia
10369 Posts
Member since 28/07/2002 |
Posted - 19/10/2009 : 01:45:38
|
Sam strip najbolje od najboljeg za ovu godinu.
ali zasto nije u boji??? kako bi samo pasalo ovo obojiti, k'o katedra kerumu... |
Ne upuštajte se u raspravu s budalama, spustit ce vas na svoju razinu, a potom vas zatuci iskustvom. |
|
|
Mhejl
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
Member since 26/04/2009 |
|
Ignus
Senior Member
1357 Posts
Member since 22/06/2009 |
Posted - 08/11/2009 : 15:56:34
|
Pročitao prije par dana. Sve priče su odlične ali me se najviše dojmila posljednja - Bitka kod Termopila. Postoje jednako dobri stripovi ali boljeg se trenutno ne mogu sjetiti.
P.S. O moj bože! Bolje da nisam na kraju stripa čitao biografiju Hectora Germana Oesterhelda....pa to je prestrašno. Vojna hunta je mučila i ubila mu 4 kčeri ( od kojih jedna u 8. a druga u 6. mjesecu trudnoće!!! ) da bi na kraju i njega bacili iz helikoptera u more.... |
Zar nitko nece pomoci udovicinu sinu? |
Edited by - Ignus on 08/11/2009 15:58:19 |
|
|
Raspucin
Senior Member
Barbados
2411 Posts
Member since 17/10/2006 |
Posted - 27/11/2009 : 01:02:25
|
I ovo je strasan strip, sigurno kandidat za izdanje godine. Cini mi se da sam tek sa Mort Cinderom uhvatio taj Osterheldov filing. U razumevanju samog strip je puno pomogao i uvodnik, koji je kao i uvek kod Fibre odlican. Kako neko prethodno rece, strip bas rastura onda kad Mort Cinder pocne da prica price, gde je Termopilski klanac stvarno fascinantan i scenaristicki, ali pre svega crtezom. Prvi deo sa ljudima olovnih ociju mi je po malo vukao na Eternauta, ali nastavak je kao da si izmesao Trilja i Prata. Da li je moguce da su se ta trojica poznavali? Izvinite ako je to glupo pitanje. Naime, ja obozavam te trivijalnosti koje su pratile stvaranje nekog velikog dela. Uzgred da li ime Mort Cinder moze da se prevede? |
JUUUUUGOOOSLAAAAVIIIIJOO NA NOGE |
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29375 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 27/11/2009 : 10:02:53
|
Oesterhelhd je sigurno poznavao i Trilla i Pratta, jedino nisam siguran jesu li se Trillo i Pratt medjusobno znali, ali vrlo vjerojatno jesu. Ime se, koliko ja znam, ne moze prevesti. |
Trouble will find me |
|
|
Dzimi Gitara
stripovi.com suradnik
1922 Posts
Member since 14/11/2001 |
|
Raspucin
Senior Member
Barbados
2411 Posts
Member since 17/10/2006 |
|
all_ba
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
4149 Posts
Member since 01/04/2008 |
Posted - 05/01/2010 : 10:52:42
|
Iako sam poprilićno zakasnio da dam svoj komentar za Mort Cinder strip, ne mogu a da ne dam i ja svoje mišljenje. Ja sam ga davno pročitao u Stripoteci.Fantastičan strip. Kao i sam autor (i scenarista ) pripada samom vrhu svjetskog stripa. Svaka čast Izdavaču, Markosu. Po meni ulazi među Top 10 svih antologijskih ostvarenja devete umjetnosti. I u svakom slučaju jedan od najboljih albuma koje je Fibra objavila. Ma ne samo Fibra, nego uopće bilo koji Izdavač na ex Yu prostorima. Autor stripa ima jedinstven i prepoznatljiv rukopis, što je vrlo bitno za autora, a svojim stilom izdvojio se poput Topia od ostalih strip crtača. I poput Topia i za njega se može reći da je pravi umjetnik među strip crtačima. Ako bi mogao napraviti digresiju između njega i ostalih strip crtača, onda bi on mogao da zauzme Pikasovo mjesto u odnosu na ostale umjetnike. Preporuka svim probirljivim stripoljupcima. |
C'est la vie... https://www.facebook.com/Revija-Bosona-455611547926400/timeline/
|
|
|
tristan
Junior Member
Belgium
401 Posts
Member since 12/08/2005 |
|
no1
Senior Member
Croatia
1322 Posts
Member since 16/06/2005 |
Posted - 22/01/2010 : 17:10:17
|
Evo napokon i on je došao na red. I već nakon nekoliko stranica sam znao da je Mort PUN POGODAK. Dobro,svatko tko ima imalo avanturističkog duha teško da će reći nešto protiv ovog stripa. Teme koje idu od gradnje Babilona pa do besmrtnih Plazmo ljudi koji putuju svemirom teško da će ikoga ostaviti ravnodušnim. Iz nekog razloga sam bio i ljubomoran na ljude koji su ga čitali davne 1963god u reviji Misterix, valjda zato što su ga čitali skoro 50god prije mene :) Što se tiče crteža,mogu reći da bih volio da mi koja tabla visi na zidu. Ezra na naslovnici izvučen iz kadra priče Lisisiva grobnica je još jednom PUN POGODAK. Mislim da je zadnja priča bitka kod Termopila inspirirana filmom "The 300 Spartans" koji se i pojavio u to vrijeme,Odnosno nešto raniije 1962god. Jedan dio teksta me i posejtio na "300" Franka Millera gdje stoji ovo
"strijela če biti toliko da će zasjeniti sunce.. Još bolje,onda ćemo se boriti u hladu"
E sad neznam dali je u izvornom tekstu tako stajalo,al znam da se to koristilo i u filmu "300" i stripu 300. Stvarno sam ponosan što Morta imam u kolekciji!
|
Edited by - no1 on 22/01/2010 17:11:27 |
|
|
Dzimi Gitara
stripovi.com suradnik
1922 Posts
|
no1
Senior Member
Croatia
1322 Posts
Member since 16/06/2005 |
|
Dzimi Gitara
stripovi.com suradnik
1922 Posts
|
DeeCay
stripovi.com suradnik
Croatia
21661 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 05/02/2010 : 13:40:40
|
Izrazito amtosferičan strip, radnjom i posebno Breccinim crtežom... Teme se kreću negdje na relaciji horor priča do onih s povijesnom, ali i pseudopovijesnom osnovom (Babilonski toranj i daenikenovkska fantazija). Plus priče iz "Zone sumraka".
"Ljudi olovnih očiju" je možda malo preduga, kao da se namjerno odugovlačilo dok Oesterheld ne smisli zadovoljivi rasplet. Tu sam se sjetio Castellijeve opaske iz uvoda o fantastičnom građenju priče i atmosfere, da bi rasplet bio ponešto zbrzan. Zapravo je i Castelli tijekom svoje karijere imao svoje faze kad nas je jednostavno lišio prave kulminacije i raspleta s onim istim entuzijazmom kako je gradio priču. A i priča kao da koristi neke temeljne motive kao i "Eternaut" - nekakvu vrstu vremenskog putnika Mort Cindera, doktora sličnog Rukama koji ostvaruje umnu kontrolu nad ljudima.
No, sve ostale kratke priče su zaista dobre. Onu zadnju, o Leonidi i bitci kod Termopila čovjek obradio jako dobro četrdesetak godina prije Millera... Neke stvari kao da je i Castelli posudio za svoje serijal.
Možda bi bilo interesantno vidjeti i Mort Cinderovog preteču, Sherlocka Timesa kojeg su također radili Breccia i Oesterheld, također neki tip vremenskog putnika.
Strip koji vrijedi imati u svojoj kolekciji, definitivno. |
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one." |
Edited by - DeeCay on 05/02/2010 13:43:00 |
|
|
Mord
Advanced Member
Croatia
3134 Posts
Member since 20/10/2001 |
|
Porter
Advanced Member
Sweden
5874 Posts
Member since 01/08/2002 |
|
tiberije
Average Member
USA
789 Posts
Member since 08/06/2007 |
Posted - 21/07/2010 : 01:43:54
|
Ovo mi je sledeci strip na redu za citanje. Upravo sam zavrsio Pakao a pre toga Mausa, a pre toga Alvar Mayora. Sve se nesto nadam da ce ovaj strip biti na nivou prethodnika:) |
Trazim ritam u koraku, usporavim ti hod |
|
|
risbozg
Advanced Member
Croatia
15646 Posts
Member since 10/08/2003 |
Posted - 21/07/2010 : 12:18:37
|
bude bez brige...još i bolji |
10.08.2003..''Kada nepravda postane zakon, otpor je tvoja dužnost.". AJMOOOOOOOO " CREME DE LA CREME HRVATSKE LIGE " DINAMOOOOOOOOOOOOOO |
|
|
all_ba
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
4149 Posts
Member since 01/04/2008 |
|
tiberije
Average Member
USA
789 Posts
Member since 08/06/2007 |
Posted - 29/07/2010 : 22:47:44
|
Procitao sam strip i kao sto je vecina vec napisala, rec je o izuzetnom delu. Drugi deo stripa gde Mort Cinder prica svoja iskustva iz proslih zivota Ezri me podseca malo na Alvar Majora, ne toliko radnja koliko atmosfera kojom odisu price. Ali opet Alvar nosi malo vecu dozu mistike te mi je stoga drazi. Ozbiljno se dvoumim da li da krenem da citam Ethernauta za koga kazu da je Ostercheldovo remek delo ili da ostanem dosledan nekom redosledu citanja koji pratim neko vreme i gde ne citam nikada dva stripa od istog autora za redom. Videcemo. Sve u svemu sve pohvale za strip. |
Trazim ritam u koraku, usporavim ti hod |
|
|
Barker
Advanced Member
Fyro Macedonia
4649 Posts
Member since 10/10/2003 |
Posted - 18/04/2011 : 18:13:28
|
zavrsio juce sa citanjem i nekako sam ostao neutralan nakon citanja. nije da mi se nije dopalo, ali taj , kako da ga nazovem, vizuelno/narativni zastitni znak stripova iz 60-ih mi iz nepoznatih razloga uzasno smeta. o crtezu je bespotrebno trositi reci osim superlativa . |
Bistro i duboko nebo utociste pruza! |
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21125 Posts
Member since 29/06/2008 |
Posted - 05/01/2013 : 23:13:13
|
Ovaj zimski raspust sam iskoristio da pročitam neke od zaostataka koji mi se vuku, neki čak i par godina, kao što je Mort Cinder.Nekoliko puta sam započinjao sa čitanjem ovog dela i iz raznih razloga sam prekidao, ali sad sam ga ščepao i izgurao do kraja. Kao što rekoše neki, Mort Cinder mi je svojevremeno izgledao totalno bezveze i obavezno sam ga preskakao.Nisam čak ni pomišljao da ga čitam, toliko mi je bio odbojan.
Ali prođoše godine, i dođoše neki drugi pogledi u životu, između ostalih i na strip. Da sad ne ponavljam priču prethodnika kao papagaj, složio bih se u potpunosti;jedino što mene ovako na "prvu", nije previše uzbudila priča Ljudi olovnih očiju.Mislim, odlično ide priča, ali jednostavno malo je previše apstraktna za moj ukus. Od preostalih priča, možda bih malo izdvojio onu priču u zatvoru, a pogotovu Termopilski klanac, koja je stvarno prejaka.
I (opet) kao što rekoše neki, dođe ti nekako žao kad dođeš do kraja stripa. Definitivno, jedan od najboljih Fibrinih stripova. |
Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)! |
|
|
Topic |
|