forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Umjetnost
 Knjige & co (popis recenzija u prvom postu)
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 249

Mali_Mate
stripovi.com suradnik

Croatia
2065 Posts

Member since 18/03/2006

Posted - 23/08/2010 : 19:44:20  Show Profile Show Extended Profile  Visit Mali_Mate's Homepage  Send Mali_Mate a Private Message  Reply with Quote
Eto nu, da pejstam jednu tematsku, kad se uglavnom prica o SFu

http://dalje.com/hr-scena/kritika--parasvemir-sfera--mentor-2010/318024

Parasvemir
(Mentor und SFera, 2010.)

Ako ste kojim slučajem posjetili ovogodišnji SFerakon među inim stvarima vezanim uz sam skup mogli ste primjetiti nekoliko stvari. Prva je ona o povećanom udjelu žena u inače dominantno muškom druženju, druga je ona o prosjeku godina publike koja se vrzmala FERom (čini se kako je boom fantastičnih romana, od Harryja Pottera do Sumraka učinio svoje), a treća stvar, koja je možda bila i najuočljivija onima koji inače ne posjećuju ovakve manifestacije, jest prisutsvo ljudi u odjeći iz devetnaestog stoljeća nerijetko optočenoj mjedi. Nema u tome ničega čudnog, pod uvjetom da znate da je ovogodišnji SFerakon bio u znaku steampunka, a zajedno s njime i pripadajuća zbirka pripovjedaka 'Parasvemir'. Alternativna povijest u kojoj okosnicu tehnologije čine napredni parni strojevi nikada nije bila privlačnija.

SFerakonske zbirke priča (koje izlaze svake godine povodom skupa) inače su jedan od najprodavanijih (premda tu riječ u ovom slučaju treba uzeti sa zrnom soli) naslova domaćeg SF-a. Nije to zbog toga što bi priče SFerakonske zbirke bile neuobičajeno kvalitetne ili popularne već je to zbog činjenice što svaki posjetitelj SFerakona, nakon što plati ulaz, uz kartu dobije i SFerakonsku zbirku. Posjetitelji ovogodišnjeg SFerakona ove su godine imali sreće te su u svoje ruke dobili prilično zabavnu i mjestimice iznimno kvalitetnu zbirku priča koja je još jednom pokazala kako su domaći žanrovski pisci nerijetko agilniji i maštovitiji od većine velikih imena hrvatske književne scene. Tematski okviri ovogodišnje zbirke bili su podžanrovi SF-a - steampunk i space opera i možda upravo njima možemo zahvaliti što se na istom mjestu okupio toliki broj vješto ispričanih i mahom nepretencioznih uradaka kakvih se ne bi posramile ni veće zajednice žanrovskih pisaca diljem svijeta.

O ideji ovih podžanrova, o njihovim diskursima i epistemološkim uvjetima unutar kojih funkcioniraju može se uvijek iznova teoretizirati, no u toj teoretizaciji još jednom ne možemo pobjeći od pejorativnog pojma 'šund'. Upravo je 'šund' izvorište ovih podžanrova i kao takav neiscrpan izvor citata i semantičko polje podložno rekombinaciji. Suvremena djela ovih podžanrova prema izvorištu se odnose ili nekritično ili s dozom autoironije. Vještiji su autori (poput Chine Mievilliea, britanskog pisca čiji je epohalni roman 'Stanica Perdido' preveden na hrvatski jezik) uspjeli, unutar ove domene, pronaći vlastite svjetove dok su se zanatski korektni pisci uglavnom zadržavali na općeprihvaćenim elementima bez velike želje (a zlobnici bi rekli i sposobnosti) za promjenom. Kako mi nije želja u ovom tekstu raspravljati o "smislu" ovih podžanrova u cjelokupnom korpusu SF-a, okrenut ću se sada samoj zbirci koja je pred nama.
Bez obzira na koji način promatrali ove podžanrove, priče smještene unutar njihovog diskursa obično se ne mogu promatrati na isti način. Ukoliko pristajemo na opće odrednice podžanrova, tada priča mora ispuniti samo jedan jedini zadatak - biti im vjerna. Upravo iz tog razloga Aleksandar Žiljak može u svoju priču o devetnaeststoljetnom Zagrebu iz čista mira ubaciti ninđe, a da se to ne promatra kao napad na logiku ili zdravi razum. Steampunk elementi Žiljakove priče ostali su netaknuti unatoč koketiranju sa ikonografijom romana o Lesliju Eldridžu. Rudimentarna računala pokretana parom, humanoidni roboti i Japan iz meiđi razdoblja, avanture i političke zavjere - sve je to tu kako bi nas uvjerilo da je "Rumiko" do srži ukorijenjena u steampunk. Žiljakova je priča simptomatična za čitavu zbirku jer su i ostali autori u njoj nekako prigrlili ovaj neobavezni moment čitave rabote te se većina priča iz zbirke čita u sličnom tonu - kao neobavezni eksperiment u kojemu se autor zabavalja najviše od svih. Ipak, nekoliko priča iskače iz te paradigme te hrvatskoj publici nude nešto više od puke žanrovske zabave.

Wasserkrabe i Armenska kocka

Prva i uvjerljivo najbolja priča čitave zbirke je "Wasserkrabe" Adrijana Sarajlije. Priča je to koja priziva duhove Ive Andrića i Meše Selimovića. Kako svojim jezikom tako i općom atmosferom. Pripovijest o hajdučiji, njemačkim znanstvenicima, Osmanlijama i bacačima plamena u Bosni devetnaestog stoljeća onaj je tip pripovijesti kakvu bih volio češće čitati u ovakvim zbirkama. "Wasserkrabe" nije pretjerano inovativan na polju radnje. Priča o osmanlijskim vladarima, njihovim kroničarima, kćerima, hajducima i nesretnoj ljubavi ne donosi ništa što nam već nisu ispripovijedale priče narodnih kazivača, ispjevali guslari i zapisali neki drugi kroničari. SF element je u njoj tek dekorativne naravi. No, ono u čemu priča briljira i što mnogi naši SF pisci (poput Eda Barola) često zanemaruju, jest korištenje jezika i njegova stilizacija. Premda bi se Sarajliji mogla zamjeriti preforsiranost na polju jezika, ostaje činjenica kako je to jedan od rijetkih tekstova koji je samoj izvedbi podario pozornost koju zaslužuje te je ideju priče razumio kao ideju vještog manipuliranja jezikom. Većina pisaca lošeg SF-a, kako stranog tako i domaćeg, ne pridaje dovoljno pozornosti ovoj komponenti književnosti te pokušava, svakoj narativnoj logici unatoč, pod svaku silu progurati onu inicijalnu ideju koja im se učinila zanimljivom. Zbog toga se nerijetko dogodi da se čitatelj nađe pred pričom koja je imala i potencijal i ideju ali je nepovratno pala na polju izvedbe jer autor nije poznavao glagolska vremena niti sintaksu hrvatskog jezika. Dok se god nalazimo u domeni književne riječi, ma što tko o njoj mislio, ovakve nedostatke valja uzimati u obzir. Sarajlijin "Wasserkrabe" zaobišao je tu prepreku i ponudio najdojmljiviju i najuočljiviju priču ove zbirke. Ovaj ćemo put njenu sadržajnu plitkost zanemariti.

Druga priča koju valja istaknuti jest priča Katarine Brbore - "Armenska kocka." Za razliku od Sarajlije koji je pozornost čitatelja odvlačio na način pripovijedanja, Brbora to čini načinom na koji tretira svijet svoje priče. Brbora svoje junake smješta u Dubrovačku republiku nakon velikog potresa 1667. godine. Premda i ona koristi poznate i pomalo šablonske teme poput vampirâ (koji u ovoj inkarnaciji nisu demonske prirode) i putovanja kroz vrijeme, smješta ih u kontekst unutar kojega ovi, posebno u domaćoj književnosti, u pravilu ne borave. Doba Drubrovačke republike inznimno je zahvalno doba kako za pripovjedače tako i za istraživače, a Katarina Brbora svojom je pričom ukazala na ključni element SF-a u tretiranju povijesti - onaj reinterpretacije i kritičkog promišljanja. Dok se standardni povijesni roman mora zadržati unutar okvira poznatih događaja, spekulativna fikcija na tom polju ima relativnu slobodu. Kako je sloboda Dubrovačke republike bila jedan od ključnih mitova o naciji, kako ovih modernih tako i onih preporodnih, mogućnost reinterpretacije tih istih mitova, kritičkog iščitavanja mitoloških paradigmi te upisivanje novih semantičkih vrijednosti u poznate obrasce, nameće se kao ključni zadatak ozbiljne pripovjedne djelatnosti. Povodom ove priče treba spomenuti još nekoliko stvari. Prije svega, bilo bi zanimljivo vidjeti Brboru kako istu ili sličnu priču pripovijeda, umjesto na standardnom, na starom dubrovačkom jeziku - na jeziku Gundulića i Držića. Premda bi se tim postupkom smanjila čitljivost same priče, vjerujem kako bi se njime dobilo na upečatljivosti te kako bi se u isti mah na neki način uskrsnuo duh zaboravljene književnosti (a uskrsnuće je jedan od ključnih elemenata steampunka kao žanra). Druga stvar koju valja spomenuti je činjenica kako je posljednjih tisuću godina hrvatske povijesti nešto za što bi američki pisci, izdavači, filmaši i čitava horda sličnih djelatnika prodala vlastitu majku. Sav taj potencijal, pri čemu je književnost možda i najmanje kriva za to, još uvijek leži neiskorišten i samo čeka sposobnu ruku da ga obradi u skladu sa zahtjevima suvremenog doba. Katarina Brbora pokazala je jedan način te obrade. Unatoč tomu što u njemu ima još mjesta za napredak, valja ga uočiti kao bitan pomak u domaćem diskursu.

Što je pokazala ovogodišnja SFerakonska zbirka? Prije svega, pokazala je kako žanrovski pisci pripovijedanju pristupaju uz daleko više ljubavi i domišljatosti od velike većine beskrvnih pisaca kakvi se iz sezone u sezonu promoviraju. Nesumnjivo, dio razloga leži u tome što je rijetko koji od njih plaćen za ono što radi te književnosti i pripovijedanju pristupaju iz ljubavi i očaranosti materijalom. Drugo, pokazala je kako spekulativna fikcija ovih prostora nije ni blizu posljednjoj riječi te da od nje, u nadolazećim mjesecima i godinama, možemo štošta očekivati. Stoga, ukoliko vam ova zbirka, svojoj ezoteričnoj naravi unatoč, dopadne šaka nemojte propustiti priliku da se s njome pobliže upoznate. SF je odavno prestao biti pozornica sukoba između Zemljana i Marsovaca. Odrastao je i prebacio se na ozbiljnije teme. Vrijeme je da ih upoznate.

http://matanovogumno.blogspot.com
Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12799 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 24/08/2010 : 21:19:45  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mladjo

Panzeru, danas ću konačno i tvoju drugu priču pročitati

2. i 3. priča su više manje smiješne. Ova, zadnja u mom skromnom omnibusu, je tužna (ali samo ako dođeš do kraja, jer je prvi dio više manje generic)

http://www.2shared.com/document/0-9Vv2CL/Ideal_family.html

Ich bin kein Mensch, ich bin kein Tier, ich bin ein Panzer-Grenadier!

Edited by - panzer on 24/08/2010 21:21:53
Go to Top of Page

Rock.Bob Rock
Senior Member

Croatia
1146 Posts

Member since 25/03/2009

Posted - 25/08/2010 : 18:58:09  Show Profile Show Extended Profile  Send Rock.Bob Rock a Private Message  Reply with Quote
mladjo, mislim da je ocjenjivanje od 1 do 5 premalo, bolje od 1 do 10, tako ja radim.
A šta ako netko ide recenzirati nešto što nije SF? Da stavi sličice neke druge nagrade?

.
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 26/08/2010 : 00:14:29  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Rock.Bob Rock

mladjo, mislim da je ocjenjivanje od 1 do 5 premalo, bolje od 1 do 10, tako ja radim.
A šta ako netko ide recenzirati nešto što nije SF? Da stavi sličice neke druge nagrade?

Da, imaš pravo i za jednu i za drugu stvar.
Hajde da vidimo; što bi moglo biti "maskota" ocjenjivanja?
Dajte prijedloge pa da odlučimo.
I odmah da velim:NE! Gole žene ne mogu biti maskote

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

vope
Senior Member

Montenegro
2969 Posts

Member since 21/12/2006

Posted - 26/08/2010 : 08:40:37  Show Profile Show Extended Profile  Send vope a Yahoo! Message  Send vope a Private Message  Reply with Quote
A goli muškarci?
Samo da se pohvalim: sinoć sam dobio svoj prvi komplet Sirijusa i neizmjerno sam srećan.
SREĆAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAN!!!!!!!!!!!

...
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 26/08/2010 : 10:12:01  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Jebeno!!!!
Daj nabaci neku fotku!

P.S. Ja ga imam već dugo he he he hi hi hi...

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 26/08/2010 : 12:31:27  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by panzer

Mladjo, zbilja kratko i više zajebancija nego išta drugo:

http://www.2shared.com/document/lBS4woVL/Changes_in_heaven.html

Panzer: Changes in Heaven

U raju dolazi do promjena, žene - andjeli počinju raditi ozbiljne probleme nagrizajući samo tkivo strukture raja (može biti sto puta andjeo, šta joj to vrijedi kad je žensko - rekli bi neki:)) problemi na svakom koraku kojima solomonska riješenja nadležnih nimalo ne pomažu, a na kraju sve rezultira stvaranjem jednog novog svijeta. Hoće li nas istina osloboditi? Huh...
Panzerova kratka pripovjetka ipak nije na nivou prošle (makar sadrži dobar kraj) ali je svakako čitljiva i, samo načevši neke od problema, otvara mogućnosti čitavog niza zapleta na opisanu temu.
U svakom slučaju, soliodne tri strane fantasy-a taman za ubiti pauzu na poslu

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12799 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 26/08/2010 : 21:53:47  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote
Hvala, hvala. 2. i 3. priča napisane su bile tako: sjetio sam se, napisao i to je bilo to. Sve na prvu loptu.

Za 1. priču i drugi dio 4. priče uzeo sam si puno više vremena - popravljao sam jih više puta.

Go to Top of Page

Rock.Bob Rock
Senior Member

Croatia
1146 Posts

Member since 25/03/2009

Posted - 27/08/2010 : 11:37:08  Show Profile Show Extended Profile  Send Rock.Bob Rock a Private Message  Reply with Quote
Evo bar brzopoteznih:
John Dunning: Knjižareva smrt
Solidan krimić smješten u knjižarski milje. Istražitelj Cliff Janeway zanimljiv lik. Zanimljiv slučaj, ali ništa pretjerano revolucionarno.
5/10

Harlan Coben: Samo jedan pogled
Tipični bestseler, junakinja je kućanica iz predgrađa koja se uvuče u nešto veće od nje. Lošije od prethodnih romana ovog pisca (Nikom ni riječi npr. je bio odličan), ali brzo probavljivo. Naravno, tu su svi klišeji, policija ne vjeruje u zavjeru i naši će junaci morati sami sve riješiti!
4/10

E.C. Tubb: Zvjezdani sužanj
Nastavak je čak bolji od prethodnika (Zvijezdana smrt). Zanimljiv način putovanja kroz dimenzije. Ideja dimenzije u kojoj su muškarci robovi superiornim sisatim plavušama je prilično spaljena . Znam da ima onih koji ne bi imali ništa protiv da služe takvim robovlasnicama.
6/10

Ralph E. Vaughn: Sherlock Holmes i zavojnice vremena
Sherlock meets H.G. Wells! Autor je očito zadivljen viktorijanskim dobom, pa nam je isporučio solidnu pričicu i kojoj Holmes putuje kroz vrijeme i bori se sa Morlocima. Ajde, solidno.
5/10

Stephen King: Godišnja doba (Seasons)
Sadrže 4 kratka romana:
Rita Hayworth i iskupljenje u Shawshanku
Sigurno ste gledali film, jedan od najboljih filmova u zadnje vrijeme, koji je prilično vjerno prenio Kingovu novelu. Tumbs up!
8/10

Darovit učenik
Dječak otkriva da je njegov susjed bio nazi-oficir. Šta će napraviti? Naravno, ucjenjivat će ga! U zamjenu za šutnju, starac će klincu pričati o svojim podvizima iz konc-logora. Klincu će se to svidjeti, sve dok ga ne počnu proganjati noćne more!
Briljantna ideja i izvedba.
9/10

Truplo
Dal' zbog prethodna dva kratka romana u zbirci, ovaj mi nije ostao u lijepom sjećanju. Klasična Kingova skupina djece, koja u ovom slučaju ide u potragu za mrtvim tijelom svog vršnjaka, ali će na tom putu odrasti i promijeniti se...
Mah, solidnih 6.5/10

Metoda disanja
Najkraća priča ovdje, Amerika poslije WWI, neudana žena je zatrudnila, ali ne želi pobaciti (kako joj društvene norme nalažu, jer u suprotnom će biti odbačena kao kurva) već će roditi dijete. Jedini koji joj tu pomaže je mladi liječnik.
6/10

P.D. James: Duh umorstva
Netko je ubio upraviteljicu psihijatrijske bolnice. Ali tko? Klasični whodunnit u stilu Agathe Cristie (netko od malog broja ljudi čiji su privatni životi prikazani je ubojica), ali nije to ni Poirot ni Miss Marple.
5/10

.
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 30/08/2010 : 20:44:33  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Koliko još do rendez - vousa?

Arthur C Clarke: serijal o Rami

dakle, to se zove imati peh. Prvi nastavak ovoga serijala, sada već kultni "Sastanak sa Ramom" pročitao sam prvi put još u djetinjstvu, a broj pročitanih puta sada se popeo, čini mi se, na pet. Knjiga u svakom slučaju izvrsno dočarava susret čovjeka sa izvanzemaljskom civilizacijom ali ono što mi nije bilo jasno je zašto je Clarke toliko odugovlačio sa pisanjem nastavka. Knjiga se nekako naprasno prekida i stječe se dojam da je nastavak conditio sine qua non, ali na nove puteve, kako svemirskog broda tako i ljudi, moralo se čekati poprilično dugo. I onda je došla Rama II. Clarke je u toj knjizi već obolio od bolesti odlaska u širinu (tako da je knjiga komotno mogla biti skraćena za trećinu. srećom ta bolest ga je držala samo u nekim djelima. Šta, i ja širim priču bez veze i bespotrebno skrećem s teme? Ma dajte, nije valjda:)) ali kada se sve uzme, kniga nije bila loša, osim što se stvar samo dodatno zakomplicirala. Vrt Rame konačno je ponudio neke odgovore. e sad, pazite ovo. Tamo negdje sredinom devedesetih bilo je izrazito teško doći do ove knjige međutim nekako sam je nabavio ( jedva sam je našao u jednoj knjižnici.) Dakle, dotad sam već bio pročitao oko dvije i pol knjige Rame, konačno dolazim do raspleta i...Nema teksta!!! Tekst u knjizi baš na toj strani baš u toj knjizi baš na tom mjestu nije bio odštampan. Ma koliko je vjerojatnost...Slijedilo je dugotrajno mučenje za pronalaskom novog primjerka i tek sam onda, nekoliko mjeseci od početka potrage mogao uživati u (cijelom) trećem dijelu.(Mladje čitatelje bih podsjetio da je to još uvijek bilo "Kameno doba", net je bio u začecima i nije se samo tako moglo doći do nečega.) Uglavnom, ako je do Vrta Rame bilo jako teško doći, do Razotkrivenog Rame je bilo nemoguće. Kasnije sam stavio na stranu taj serijal i sve je bilo dobro dok mi Sigi nije nabavio CD sa Polarisovim izdanjima. Razotkriveni Rama! Čovječe! Čitanje sva tri dijela ponovo, printanje knjige, tvrdi uvez, originalna naslovnica, par ubačenih dodataka čisto da ostavim svoj pečat - i čitanje je moglo krenuti. Bio je to pravi užitak za oči i um
Ovih dana baš sam ponovno prolistao sva četiri dijela (onako, nemarno, tek se povremeno duže zadržavajući na pojedinim dijelovima) i mogu reći da je ovaj serijal zlatno Clarkeovo dijete.
Ovo je onaj stari Clarke. Sve je tu. Dobro, moglo se to još malo zakomplicirati, moglo je to sve biti, kako da kažem, egzotičnije, ali i ovako nam je stari bard ostavio u naslijeđe dijela koja će se čitati i proučavati godinama.

P.S. Svemirski brod Rama očito je poslužio kao model za svemirski brod koji je Hellingen posjetio u "Demonima ludila". AAhjakkk!!!

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 30/08/2010 : 21:02:26  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Evo, apdejtao sam i popis na prvoj strani

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12799 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 30/08/2010 : 21:11:30  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote
Bilo je i vrijeme, rekli bi neki.

Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 30/08/2010 : 21:13:02  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Ma tko??!

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12799 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 30/08/2010 : 22:19:58  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote
J. K. Jerome: Three men in a boat, to say nothing about the dog

Jerome K. Jerome je ovu knjigu isprva kanio napisati u nekoliko ozbiljnijem tonu, ali je na kraju ipak pobijedio njegov pristni smisao za humor. Sam Jerome inače nije imao pojma, zašto je knjiga postala takav hit, jer je po njegovom mišljenju sam napisao i pametnije i zabavnije knjige od te (samo u SAD je za njegovog života bilo prodanih preko milijun kopija te knjige). Zbog uspjeha napisao je i nastavak, Trije muškarci lutaju, u kojima njegovi junaci lutaju po Njemačkoj, ali ga svijet ponajviše poznaje baš zbog gore spomenutog njegovog djela. Knjiga inače govori o trojici muškaraca i jednom psu - J. (sam Jerome), George i Harris te pas Montmorency, koji se jednoga dana odluče, da odu na putovanje nizvodno po Temzi. Ta jim donese pregršt zabavnih situacija, koje su opisane kao smrtno ozbiljne, pa zato ispadnu još više smiješne. Nije to baš Don Camillo, ali se mi je ipak više dopala nego Jeeves.
Inače, u sci-fi knjigi To Say Nothing of the Dog: How We Found the Bishop's Bird Stump (osvojila nagrade Hugo i Locus 1999. godine) autorice Connie Willis glavni junaci, koji putuje kroz vrijeme, na jednom od svojih putovanja nalete i na Jeromove junake. Mislim, da je kod nas prevedena kao Škofova rogovila ili tako nešto.

Edited by - panzer on 30/08/2010 22:35:22
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 30/08/2010 : 22:30:53  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Dodao sam i ovu na popis
Nema više zajebancije

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12799 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 30/08/2010 : 22:41:50  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote
O-o. Warning: Mladjo's radar is ON. I repeat: Mladjo's radar is ON.

Go to Top of Page

ken2
stripovi.com suradnik

Croatia
8229 Posts

Member since 30/07/2002

Posted - 30/08/2010 : 23:10:22  Show Profile Show Extended Profile  Send ken2 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by panzer

J. K. Jerome: Three men in a boat, to say nothing about the dog

Jerome K. Jerome je ovu knjigu isprva kanio napisati u nekoliko ozbiljnijem tonu, ali je na kraju ipak pobijedio njegov pristni smisao za humor. Sam Jerome inače nije imao pojma, zašto je knjiga postala takav hit, jer je po njegovom mišljenju sam napisao i pametnije i zabavnije knjige od te (samo u SAD je za njegovog života bilo prodanih preko milijun kopija te knjige). Zbog uspjeha napisao je i nastavak, Trije muškarci lutaju, u kojima njegovi junaci lutaju po Njemačkoj, ali ga svijet ponajviše poznaje baš zbog gore spomenutog njegovog djela. Knjiga inače govori o trojici muškaraca i jednom psu - J. (sam Jerome), George i Harris te pas Montmorency, koji se jednoga dana odluče, da odu na putovanje nizvodno po Temzi. Ta jim donese pregršt zabavnih situacija, koje su opisane kao smrtno ozbiljne, pa zato ispadnu još više smiješne. Nije to baš Don Camillo, ali se mi je ipak više dopala nego Jeeves.
Inače, u sci-fi knjigi To Say Nothing of the Dog: How We Found the Bishop's Bird Stump (osvojila nagrade Hugo i Locus 1999. godine) autorice Connie Willis glavni junaci, koji putuje kroz vrijeme, na jednom od svojih putovanja nalete i na Jeromove junake. Mislim, da je kod nas prevedena kao Škofova rogovila ili tako nešto.

odlična knjiga, baš sam se nasmijao čitajući je
omiljena mi scena, otprilike ovako, ipak je prošlo 15-ak godina od čitanja
pas je kao opasan po mačke, pravi stručnjak
i dođu oni u neko selo, mačak ide preko ulice, montmorency se zaleti za njim, a mačak sjedne i čeka ga; ova trojica viču bježi maco, spašavaj živu glavu...a mačak pun ožiljaka, pola uha mu fali, prošao sito i rešeto, i ne mrda on, i ide razgovor
pas: grrr vau grrr
mačak: izvolite, nešto ste trebali
pas: hm, ovaj, pa...
mačak: slobodno recite nema problema
pas: ništa ništa, hvala vam
mačak: i drugi put

if you tolerate this, then your children will be next
Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12799 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 31/08/2010 : 09:39:49  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote
Da, ili ono kad mladi par čavrlja i vuče za sobom tetku u čamcu, a pri tome nisu opazili, da se ovaj več dugo prije otkačio. Onda dođe jedan od glavnih junaka pa se priključi pa ga vuku neko vrijeme za sobom a onda šokirani gledaju: A gdje je tetka?

Odlično je i kad Jerome opisuje kako izgleda kad te za sobom vuku žene. Dvije vuku, jedna skakuta naokolo i smiješi se. Onda stanu a ti se zabiješ u obalu. Onda jim kažeš, neka te vuku, a one: A ti bi želio, da te vučemo? I onda to ide tako: malo čavrljaju, pa malo idu dalje, pa stanu, pa malo idu dalje. Sporo ide sve, sporo.

Edited by - panzer on 31/08/2010 09:42:29
Go to Top of Page

alanford
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
1169 Posts

Member since 31/03/2009

Posted - 05/09/2010 : 16:45:00  Show Profile Show Extended Profile  Send alanford a Yahoo! Message  Send alanford a Private Message  Reply with Quote
Je li iko citao serijal The Wheel of time od Roberta Jordana? Kakvo je ?
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 05/09/2010 : 20:49:10  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
@Mate

Izvrstan je ovo tekst o SFerakonu i Steampunku, makar me taj žanr, iskreno, nije baš pretjerano privlačio. Ipak sam ja klasični sfovac
Čitao sam nešto domaćeg Steampunka;nije loše, zadnje sam čitao u UBIQ-u jednu dobru o Tesli, ne znam sad kako se zove...
Inače, pisali smo već nešto o Steampunku, pogledaj popis u prvom postu

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

Imrahil
Advanced Member

Serbia
13531 Posts

Member since 21/08/2005

Posted - 08/09/2010 : 14:31:25  Show Profile Show Extended Profile  Send Imrahil a Yahoo! Message  Send Imrahil a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by alanford

Citao ja, prvih 6 i po knjiga.
Meni je iskreno dobar, ali takodje iskreno, Jordan ponekad bas ume da udavi. Tako da, moja preporuka, jedino ako bas obozavas epsku fantastiku.
Go to Top of Page

alanford
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
1169 Posts

Member since 31/03/2009

Posted - 08/09/2010 : 16:00:00  Show Profile Show Extended Profile  Send alanford a Yahoo! Message  Send alanford a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Imrahil

quote:
Originally posted by alanford

Citao ja, prvih 6 i po knjiga.
Meni je iskreno dobar, ali takodje iskreno, Jordan ponekad bas ume da udavi. Tako da, moja preporuka, jedino ako bas obozavas epsku fantastiku.

Hvala na preporuci...Obozavam epsku fantastiku tako da cu ga uzeti...
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 11/09/2010 : 17:17:31  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
ZS/LMS SF-a

Kao što nema stripaša određenog doba godina koji ne osjeti određenu nostalgiju za žutom trakom sa lijeve strane stripa ili za naslovom od tri riječi na vrhu izdanja, tako ni nema starijeg SF-ovca kojem srce barem malo ne zadrhti pri spomenu SIRIUSA i KENTAURA.
Ove dvije edicije SF književnosti su ono što su spomenute dvije edicije za strip. Iako je SIRIUS imao poprilično značajniju ulogu u kreiranju SF stvaralaštva i ukusa čitatelja kod nas, ipak ne treba osporavati ni KENTAUR kao bitan kotač u kotrljanju SF-a Balkanom. Uske knjižice od dvijestotinjak strana uvijek su bile jedan od sinonima dobrog SF štiva i prava je šteta što poplava reizdanja u HC obliku kojom obiluje naš strip - svijet nije zahvatila i SF domenu. Uh, što bih dao za HC ediciju SIRIUSA i KENTAURA od prvog broja...
Edicija je objavljivala poprilično kvalitetnu književnost, a nekoliko knjiga spada, po osobnom mišljenju, među najbolje knjige uopće (Prsten, Kraj djetinjstva...) Pisci s Istoka su bili dobrano zastupljeni (Lem, braća Strugacki...) a objavljeno je i nešto naših autora. Sve u svemu, šaroliko SF tijelo.
Na žalost, knjige su po knjižnicama u sve lošijem stanju, ponuda po antikvarnicama nije tako bajna...Šteta, trebalo bi te knjige ( i ediciju uopće ) spriječiti od propadanja.
Osobno, imam dosta KENTAURA ali ni približno sve.

Ima li netko od Vas sve KENTAURE?
Koja Vam je najdraža kniga iz edicije?
Što mislite o izboru knjiga u ediciji?
Jesu li knjige dostupne u Vašoj biblioteci?

BROJ NASLOV NASLOV (or.) AUTOR AUTOR (or.) GOD(or.) GOD(Ken.)

1
Vrli novi svet Brave New World Oldos Haksli Aldous Huxley 1932 1967

2
Reklamokratija The Space Merchants Frederik Pol i C.M. Kornblut Frederik Pohl & C.M. Kornbluth 1953 1967

3
Izopačene životinje Les animaux denaturés Verkor (Žan Brij) Vercors (Jean Bruller) 1952 1967

4
Grad City Kliford Simak Clifford Simak 1952 1967

5
Zvezdane spore The Seedling Stars Džejms Bliš James Blish 1957 1967

6
Tahmasib Arkadij i Boris Strugacki 1967

7
Više nego ljudski More Than Human Teodor Sterdžen Theodore Sturgeon 1953 1968

8
1984 Nineteen Eighty-Four Džordž Orvel George Orwell 1949 1968

-
--- Nova serija --- ---------- ----------- -------- ----- -----

1
Ja, robot I, Robot Isak Asimov Isaac Asimov 1950 1976

2
Nepobedivi Niezwyciezony i inne opowiadania Stanislav Lem Stanislaw Lem 1964 1976

3
Potopljeni svet The Drowned World Dž.G. Balard James Graham Ballard 1962 1976

4
A kao Andromeda A for Andromeda Fred Hojl i Džon Eliot Fred Hoyle & John Elliot 1962 1976

5
Kraj detinjstva Childhood's End Artur Klark Arthur C. Clarke 1953 1976

6
Smrt trave The Death of Grass Džon Kristofer John Christopher 1956 1976

7
1984 Nineteen Eighty-Four Džordž Orvel George Orwell
1949
1977

8
Vrli novi svet Brave New World Oldos Haksli Aldous Huxley 1932 1977

9
Neodređeno vreme Le temps incertain Mišel Žeri Michel Jeury 1973 1977

10
Teško je biti Bog Arkadij i Boris Strugacki 1964 1977

11
Čovek u visokom dvorcu The Man in the High Castle Filip K. Dik Philip K. Dick 1962 1977

12
Čuvari vremena Guardians of Time Pol Anderson Poul Anderson 1960 1977

13
Pod čeličnim nebom The Caves of Steel Isak Asimov Isaac Asimov 1954 1977

14
Golo Sunce The Naked Sun Isak Asimov Isaac Asimov 1957 1977

15
Zadužbina Foundation Isak Asimov Isaac Asimov 1952 1977

16
Zadužbina i carstvo Foundation and Empire Isak Asimov Isaac Asimov 1952 1977

17
Druga zadužbina Second Foundation Isak Asimov Isaac Asimov 1953 1977

18
Kraj večnosti The End of Eternity Isak Asimov Isaac Asimov 1955 1977

19
Sneg i led Erih Koš 1961 1977

20
Dan trifida The Day of the Triffids Džon Vindhem John Wyndham 1951 1977

21
Više nego ljudski More Than Human Teodor Sterdžen Theodore Sturgeon 1953 1977

22
Reklamokratija The Space Merchants Frederik Pol i Sesil M. Kornblut Frederik Pohl & C.M. Kornbluth 1953

1978

23
Zvezdane spore The Seedling Stars Džejms Bliš James Blish
1957
1978
24 Leopard sa Kilimandžara
1965
1978
25 Glas gospodara Glos pana Stanislav Lem Stanislaw Lem 1968 1978
26 Logor koncentracije Camp Concentration Tomas M. Diš Thomas Disch 1968 1978
27 Čovek naopako L'homme #224; rebours Filip Kirval Philippe Curval 1974 1978
28 Metuzalemova deca Methuselah's Children Robert Hajnlajn Robert Heinlein 1958 1978
29 Leva ruka tame The Left Hand of Darkness Ursula Legvin Ursula K. Le Guin 1969 1978
30 Mi #1052;#1099; Jevgenij Zamjatin # 1924 1978
31 Kolevka za macu Cat's Cradle Kurt Vonegat Kurt Jr. Vonnegut 1963 1978
32 Svetlost zemaljska Earthlight Artur Klark Arthur C. Clarke 1955 1978
33 Grad i zvezde The City and the Stars) Artur Klark Arthur C. Clarke 1956 1978
34 S druge strane neba (zbirka priča) The Other Side of the Sky Artur Klark Arthur C. Clarke 1958 1978
35 Izgubljeni svetovi 2001 Lost Worlds of 2001 Artur Klark Arthur C. Clarke 1971 1978
36 Sastanak sa Ramom Rendezvous with Rama Artur Klark Arthur C. Clarke 1973 1978
37 Matica Zemlja Imperial Earth Artur Klark Arthur C. Clarke 1975 1978
38 Ja sam legenda I Am Legend Ričard Metison Richard Matheson 1954 1979
39 Neoprezni putnik Le voyageur imprudent Rene Beržavel René Barjavel 1944 1979
40 Ljubavnici The Lovers Filip Hoze Farmer Philip José Farmer 1961 1979
41 Tetovirani čovek The Illustrated Man Rej Bredberi Ray Bradbury 1951 1979
42 Čovek koji je pao na Zemlju The Man Who Fell to Earth Volter Tevis Walter Tevis 1963 1979
43 Smrt megalopolisa La morte di megalopoli Roberto Vaka Roberto Vacca 1974 1979
44 Četvrto međuledeno doba Dai yon kampyo-ki Kobo Abe Kobo Abe 1959 1979
45 Golać na urvini 1968 1979
46 Arakis Dune (podeljeno u3 knjige) Frenk Herbert Frank Herbert 1965 1979
47 Muad'dib Dune Frenk Herbert Frank Herbert 1965 1979
48 Prorok Dune Frenk Herbert Frank Herbert 1965 1979
49 Mesija Dune Messiah Frenk Herbert Frank Herbert 1969 1979
50 Deca Arakisa I Children of Dune Frenk Herbert Frank Herbert 1976 1979
51 Deca Arakisa II Children of Dune Frenk Herbert Frank Herbert 1976 1979
52 Svet se kaže šuma The Word for World Is Forest Ursula Legvin Ursula K. Le Guin 1976 1980
53 Rajski vodoskoci The Fountains of Paradise Artur Klark Arthur C. Clarke 1979 1980
54 Na kraju ostade reč Ivan Ivanji 1980
55 Prsten Ringworld Lari Niven Larry Niven 1970 1980
56 Dveri vremena The Gate of Time Filip Hoze Farmer Philip José Farmer 1966 1980
57 Gospodari rata Les seigneurs de la guerre Žerar Klajn Gérard Klein 1971 1980
58 Nije vreme za heroje Inga hjältar här Sem Lundval Sam Lundwall 1971 1980
59 Kapija Gateway Frederik Pol Frederik Pohl 1977 1980
60 Utov dnevnik Branko Belan 1982
61 O zbirka priča Damir Mikuličić 1982
62 Dnevnik o Minotauru Dragan Orlović 1982
63 Moć atavizama Ljubomir Prelić 1982
64 Pavane Pavane Kejt Roberts Keith Roberts 1968 1984
65 S one strane plavog obzorja događanja Beyond the Blue Event Horizon Frederik Pol Frederik Pohl 1980 1984
66 Noćna krila Nightwings Robert Silverberg Robert Silverberg 1969 1984
67 Hotel kod poginulog alpiniste Arkadij i Boris Strugacki 1970 1984
68 Talason Dragan Orlović 1984
69 Najbolje svetske SF priče zbirka priča razni autori 1984
70 Najbolje svetske SF priče zbirka priča razni autori 1985
71 Susret sa Hičijima Heechee Rendezvous Frederik Pol Frederik Pohl 1984 1985
72 Venera plus X Venus Plus X Teodor Sterdžen Theodore Sturgeon 1960 1985
73 Čapljino oko The Eye of the Heron Ursula Legvin Ursula K. Le Guin 1982 1985
74 Halejeva kometa I Comet Halley Fred Hojl Fred Hoyle 1985 1985
75 Halejeva kometa II Comet Halley Fred Hojl Fred Hoyle 1985 1985
76 Mnogo vike nizašto Predrag Raos 1985
77 Najbolje svetske SF priče zbirka priča razni autori 1986
78 Ubik Ubik Filip K. Dik Philip K. Dick 1969 1986
79 Nova Nova Semjuel Dilejni Samuel Delany 1968 1986
80 Donji svetovi Zvonimir Kostić 1986
81 Podizanje zvezdane plime Startide Rising David Brin David Brin 1983 1988
82 Solaris Solaris Stanislav Lem Stanislaw Lem 1961 1988
83 Šume, kiše, grad i zvezde zbirka priča Slobodan Ćurčić 1988
84 Eon Eon Greg Ber Greg Bear 1985 1989
85 SF galaksija zbirka priča - razni autori Gavrilo Vučković 1989
86 Eden Eden Stanislav Lem Stanislaw Lem 1959 1989
87 U okeanu noći In the Ocean of the Night Gregori Benford Gregory Benford 1977 1989
88 Preko mora sunaca Across the Sea of Stars Gregori Benford Gregory Benford 1983 1989

COUNT ZERO INTERRUPT

Edited by - mladjo on 11/09/2010 17:20:29
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 13/09/2010 : 00:37:27  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Noćne venere i drugo vrijeme

Robert Silverberg: Noćna krila (Nightwings)

Robert Silverberg je pisac koji nije previše bivao zapažen na ovim prostorima, makar ima popriličan broj solidnih knjiga. Ipak, osobno bih izdvojio jednu - priču: Stanica Hoksbil (objavljena u Alefu) istinsko je remek - djelo i preporučam svakome da je pročita.A i ostatak Alefa nije loš...
Postavši aktivan sredinom pedesetih, Silverberg je sudjelovao u stvaranju nove generacije SF-ovaca koja je značila odmak od "Zlatnog doba" - odmak koji je prvenstveno značio pomak u kvaliteti. I to pomak na bolje. Ipak, možda je i najzapaženiji njegov uradak suradnja sa Isaacom Asimovom u "prebacivanju" priče "Nightfall" iz priče u knjigu. Inače, Nightfall je jedna od najboljih, najgrađivanijih, najčitanijih i najobjavljenijih SF priča svih vremena (kod nas je objavljena u SIRIUSU pod nazivom "I pade noć")
"Noćna krila" solidno je post - apokaliptično djelce, dobro za razbibrigu, ali ništa više od toga. Stječe se dojam da se moglo više pažnje posvetiti samim ciklusima uspona i padova civilizacije, oblicima života koji egzistiraju, samom zapletu... a i sama knjiga je nedorečena. Kraj predstavlja završetak samo jedne epizode i šteta je što nije napisano još par nastavaka. Barem nije koliko ja znam...
Ništa posebno, ali ako imate slobodnu nedjelju popodne...

Robert Silverberg

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 13/09/2010 : 00:50:39  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Gradite! Uništite! Napustite!

Kliford Simak: GRAD

Evolucija ponekad može biti gadna stvar. Mjereno u tisućama, stotinama tisuća ili milijunima godina svašta može izaći ispod peke u pećnici majke prirode. A još ako tome malo pripomogne čovjek...
Socijalna (anti) utopija koju Simak gradi u ovom djelu zapravo pokušava pomiriti razne inteligencije prvo same sa sobom, onda sa prirodom, a na kraju jedne sa drugima, a sve to gledajući kroz prizmu jedne ljudske obitelji čiji će naraštaji vjekovima imati utjecaj na čovječanstvo. Knjiga na momente stvarno duboko ulazi u filozofiju, a dosta puta nam kroz prizmu drugih bića pokušava predočiti naše greške i način kako ih riješiti. Ili bar kako se nositi sa njima. Sve u svemu, svi smo mi jednaki u inteligenciji - pa bili to ljudi, psi, mutanti, roboti ili mravi.

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page
Page: of 249 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.77 seconds. Snitz Forums 2000