forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Izdavacki izlog
 FIBRA PREDSTAVLJA: Tvrđa 1 & 2
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 8

noemis
Senior Member

Serbia
1320 Posts

Member since 11/05/2010

Posted - 02/11/2010 : 00:54:56  Show Profile Show Extended Profile  Send noemis a Private Message  Reply with Quote
nemam apsolutno nikakvog uvida kako funkcioniše izdavaštvo, ali (kako mrzim ove uvodne diskurse, koji bi trebali opravdati moje neznanje, a ujedno dati mi "pravo" (koje btw i ne postoji u pravnom obliku) da govorim); elem, ali zar ne bi trebalo da ovi serijali privuku što više kupaca, hoću reći da delux izdanja uopšte nisu neophodna kad su serijali u pitanju... možda bi za kolekcionare, koji vole da po 18-ti put kupuju zagora, dilana, mr. noa ili ken parkera da bi ih imali u zlatnom povezu, trebalo osnovati posebnu ediciju, pa nek se iživljavaju i sa KVALITETOM izdanja i sa KVANTITETOM bačenog novca; s druge strane, neka izdanja zahtevaju kvalitetnije izdanje, što i jesu (da ne nabrajam razne integrale), no očigledno da serijal ne može u visok tiraž i masovnu prodaju ako nije namenjen po obliku, tematici i ceni masovnoj prodaji...

bilo kako bilo, sadržaj bi trebalo da je iznad forme (osim ako posebno zahtevana forma nije u funkciji sadržaja), kultura čitanja stripova iznad kulture kolekcionarskog sakupljanja,arhiviranja i ređanja po policama istih, zaboga, pa to su samo stripovi... uostalom, možete izdavati/kupovati dilana doga i ostale oslikane uljem na kanvasu i dalje će njihov sadržaj biti prilično bedan

"Ja se mnogo bojim ljudi koji hoce da usrece narod... ...niko nema prava da silom svog suseda cini srecnim."
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21173 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 02/11/2010 : 07:13:06  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Markos

Pa nema tu nekih tajni, bar sto se mene tice. Zekani: 140, skupa s knjiznicama. Ženski strip na Balkanu će u perspektivi vjerojatno doseći 100 komada.

140 X 2 Zekana ili 140 ukupno ?
U svakom slučaju slabo.
Ali mu tu nešto ne štima - po zdravoj, logici svako ko kupi Zekana kupiće i Tvrđu, verovatno ljudi kasne sa kupovinom, a kao što kažeš Markose, teke je sad bio uvoz u Srbiju.Nadamo se da će se popraviti broj prodatih Tvrđa u sledećih par meseci!

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29426 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 02/11/2010 : 09:12:09  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by anto

quote:

Pa nema tu nekih tajni, bar sto se mene tice. Zekani: 140, skupa s knjiznicama. Ženski strip na Balkanu će u perspektivi vjerojatno doseći 100 komada.

140 X 2 Zekana ili 140 ukupno ?
U svakom slučaju slabo.
Ali mu tu nešto ne štima - po zdravoj, logici svako ko kupi Zekana kupiće i Tvrđu, verovatno ljudi kasne sa kupovinom, a kao što kažeš Markose, teke je sad bio uvoz u Srbiju.Nadamo se da će se popraviti broj prodatih Tvrđa u sledećih par meseci!

140x2. Što se uvoza u Srbiju tiče, to je 15 komada, nisu to neke lude količine. Ali ma naravno da će se popraviti, poanta cijele ove priče je da nije to baš tako kao što ljudi misle da je, samo to.

Trouble will find me
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29426 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 02/11/2010 : 09:18:57  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by noemis

nemam apsolutno nikakvog uvida kako funkcioniše izdavaštvo, ali (kako mrzim ove uvodne diskurse, koji bi trebali opravdati moje neznanje, a ujedno dati mi "pravo" (koje btw i ne postoji u pravnom obliku) da govorim); elem, ali zar ne bi trebalo da ovi serijali privuku što više kupaca, hoću reći da delux izdanja uopšte nisu neophodna kad su serijali u pitanju... možda bi za kolekcionare, koji vole da po 18-ti put kupuju zagora, dilana, mr. noa ili ken parkera da bi ih imali u zlatnom povezu, trebalo osnovati posebnu ediciju, pa nek se iživljavaju i sa KVALITETOM izdanja i sa KVANTITETOM bačenog novca; s druge strane, neka izdanja zahtevaju kvalitetnije izdanje, što i jesu (da ne nabrajam razne integrale), no očigledno da serijal ne može u visok tiraž i masovnu prodaju ako nije namenjen po obliku, tematici i ceni masovnoj prodaji...

bilo kako bilo, sadržaj bi trebalo da je iznad forme (osim ako posebno zahtevana forma nije u funkciji sadržaja), kultura čitanja stripova iznad kulture kolekcionarskog sakupljanja,arhiviranja i ređanja po policama istih, zaboga, pa to su samo stripovi... uostalom, možete izdavati/kupovati dilana doga i ostale oslikane uljem na kanvasu i dalje će njihov sadržaj biti prilično bedan

Nisam siguran što točno želiš reći;) Uglavnom, nije toliko stvar u tvrdom uvezu koliko u malom tiražu. Recimo da bi Tvrđa u mekom uvezu koštala 60 kuna, a to je tek onda preskupo. Stoga je HC više nužno zlo.

Trouble will find me
Go to Top of Page

noemis
Senior Member

Serbia
1320 Posts

Member since 11/05/2010

Posted - 02/11/2010 : 11:54:18  Show Profile Show Extended Profile  Send noemis a Private Message  Reply with Quote
no, da udarim još jedared na vetrenjače ;)

tvrđa i zekan su sjajni stripovi; fabulom, crtežom i nadasve sjanim humorom (svaka čast za prevod) prevazilaze (poput asteriksa i taličnog toma) opštepučki doživljaj stripa; iliti, mogu da prođu i kod ljudi koji ne čitaju stripove (kao što prolaze i uvek će prolaziti asteriks i tt); e sad, ljudi koji nisu stripofili nikda neće dati za neko tamo tanušavo stripče 1250din, a 850 možda i daju (i dalje je 2x skuplje od VČ taličnog), OVA POPULACIJA NE PERCIPIRA KORICE VEĆ SADRŽAJ, tj. ne poseduje "kolekcionarski kod", tako da je 80 kuna za trećinu skuplje od 60 kuna... naravno pitanje tiraža i distribucije (po srbiji) je tek posebna priča; nažalost, trondhajm će još uvek biti rezervisan samo za ciljnu populaciju, koja percipira razlike između HC i SC, a takva populacija je prema gorenavedenim brojkama jedva trocifrena... toliko o kulturi čitanja stripova čiji bi adut zekan/tvrđa sigurno bio

e da, delux izdanja, ako smemo praviti paralelu između izdavanja knjiga i izdavanja stripova, su rezervisana samo za izdanja koja su postala kultna i pojedine klasike (što se i pokazalo okej sa strip religijama: zagorizmom, dilandogizmom i sl.) za zekana/tvrđe jedva da je ko čuo, a već su delux...

"Ja se mnogo bojim ljudi koji hoce da usrece narod... ...niko nema prava da silom svog suseda cini srecnim."
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29426 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 02/11/2010 : 12:11:29  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
Sve je to meni jasno, samo zaboravljaš da se npr Gaston i Talični u mekanom uvezu u Hrvatskoj tiskaju u cca 1000-1200 komada po cijeni od 39 kuna (nisam više siguran u ove brojke, ali tu su negdje otprilike). Za prodaju ne znam, ali pretpostavimo da se proda pola. Imajući u obzir te rezultate - dakle za dvije jako poznate i popularne serije s dugom tradicijom, koliko realno možemo očekivati da bi se prodalo Tvrđe ili Zekana po toj cijeni u tom tiražu?

Trouble will find me
Go to Top of Page

noemis
Senior Member

Serbia
1320 Posts

Member since 11/05/2010

Posted - 02/11/2010 : 13:31:44  Show Profile Show Extended Profile  Send noemis a Private Message  Reply with Quote
ajmo jedan politički korektan odgovor: s obzirom na situaciju realno ne možemo očekivati ništa, već bi trebali biti zahvalni što imamo tvrđu i zekana (i ostala remek dela 9. umetnosti) uopšte u ponudi

ono što je sigurno, humoristički stripovi privlače i nestripofile, kalvin i hobs su pravo iznenađenje kod te populacije, i moram priznati da sam ovaj strip (uz dotične koje smo navodili) zatekao pod krovom ljudi koji inače ne čitaju stripove...
zekan i tvrđa imaju taj potencijal

verovatno je neophodno, istovremeno uz izdavačke poduhvate, razvijati i tržište stripa izvan strip kulture: strip kao opštekulturno štivo, strip kao razonoda, strip kao umetnost; proširiti populaciju čitalaca izvan one kojoj je strip neka vrsta manije, fibra ima najveći potencijal (BP takođe) da svojim izdanjima proširi čitalačku (ne stripalačku) publiku

moje tvrđe i zekani (...) nisu kod mene, na čitanju su, utisci su bez izuzetka pozitivni dok ne čuju cenu, onda sledi razočaranje i ono čuveno: ti si lud, pa ovo ne vredi toliko... 50 evra za 4 stripa i sl?!?!??!

svi iz te populacije bi bez izuzetka želeli da je strip pristupačniji, da nije rezervisan samo za "ludake" čijim razumom upravlja kolekcionarski-strip-kod...

vidim da se vrtimo u krug, stara priča, samo su akteri novi (bar ja), sve je svima dorbo poznato ali nikako da se maknemo iz te "dobropoznate" pozicije

Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
26936 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 02/11/2010 : 13:58:52  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
quote:

Nisam siguran što točno želiš reći;) Uglavnom, nije toliko stvar u tvrdom uvezu koliko u malom tiražu. Recimo da bi Tvrđa u mekom uvezu koštala 60 kuna, a to je tek onda preskupo. Stoga je HC više nužno zlo.

A koliko bi koštala da nije onaj fancy sjajni papir već obićni i sc?
20 kn manje x4=80 kn.Ja bi rađe tako a i manje mista na policama zauzimaju.

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

noemis
Senior Member

Serbia
1320 Posts

Member since 11/05/2010

Posted - 02/11/2010 : 14:04:18  Show Profile Show Extended Profile  Send noemis a Private Message  Reply with Quote
populacija koju sam imao na umu je sa postjugoslovenskog područja, pogotovo srbija "koja ima duplo više stanovnika" (valjda i potencijalnih kupaca), no vidim da se rešenje tiraža samo nameće, dovoljno je samo transportovati ostale stripove (koji nisu "sciljani" u otkup ministarstva za biblioteke) preko bare i problem je rešen

znao sam da će se pre ili kasnije neko uhvatiti za slikovnice, boksove cigareta i sl. ako je tako možemo reći da je na sajmu evropa, jedna istorija - epohalno delo normana dejvisa na 1500 strana, sa stotinak neprocenjivih mapa i statistika koštala samo 1800 dinara, dečja (hm?!) edicija na štandu evrogintija: svift, tvem, frans.... sve HC po 300 dinara... ovako se može u nedogled ali nema nikakvog smisla dok
mcn gleda preko bare, a ja oko sebe

Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29426 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 02/11/2010 : 14:17:40  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by jaki

quote:

Papir je razlika recimo 2-3 kune po broju. Sad sam za neke projekte uzeo neki bas skupi papir (za Blast/Paula/Opskurne gradove/Taniguchija) i to je velika razlika u cijeni, ali kunstrduck /offset nije neka ušteda.

Trouble will find me
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29426 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 02/11/2010 : 14:26:03  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
quote:
znao sam da će se pre ili kasnije neko uhvatiti za slikovnice, boksove cigareta i sl. ako je tako možemo reći da je na sajmu evropa, jedna istorija - epohalno delo normana dejvisa na 1500 strana, sa stotinak neprocenjivih mapa i statistika koštala samo 1800 dinara, dečja (hm?!) edicija na štandu evrogintija: svift, tvem, frans.... sve HC po 300 dinara... ovako se može u nedogled ali nema nikakvog smisla dok
mcn gleda preko bare, a ja oko sebe

Kako ne razumiješ da je kod cijene stvar u tiražu? Pa mislim, evo, i Put u tulum Belog Puta košta 500 dinara, zar ne? Da, ali je tiskan u 5400 primjeraka. I da, zbog takve politike BP radi svega 7-8 stripova godišnje. Fibra će, s druge strane, samo ove godine objaviti 47 (što je opet drugi ekstrem, ali dobro dočarava koliko se te izdavačke filozofije razlikuju i kako se manifestiraju).

Trouble will find me
Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
26936 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 02/11/2010 : 14:35:11  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

Papir je razlika recimo 2-3 kune po broju. Sad sam za neke projekte uzeo neki bas skupi papir (za Blast/Paula/Opskurne gradove/Taniguchija) i to je velika razlika u cijeni, ali kunstrduck /offset nije neka ušteda.

To je još 10 kuna manjeukupno 90 kuna manje.

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29426 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 02/11/2010 : 14:51:29  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
Da. I onda ce opet biti Fibra je skupa, meki uvez za 60 kuna, a XYZ ima meki uvez za 20/30/40 itd itd. Nema tu vajde, ne možeš svima ugoditi, pa onda na kraju ugađaš sebi.

Trouble will find me
Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
26936 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 02/11/2010 : 15:26:03  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
Kad govoriš o 20 kuna manje po albumu jel misliš 20 kuna manje za tisak i opremu ili 20 kuna manje na završnu cijenu u striparnici?
Da ali ovako ti je upitno mojih 320 kn a onako bi ima sigurno 230 kn
A možda ima još ovakvih kao ja.

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

noemis
Senior Member

Serbia
1320 Posts

Member since 11/05/2010

Posted - 02/11/2010 : 15:35:16  Show Profile Show Extended Profile  Send noemis a Private Message  Reply with Quote
hm? gde se dedoše mcn-ovi postovi? zamolio bih sile koje su uklonile njegove, da uklone i moje odgovore, nema smisla... zašto samo ja da ispadnem grbav?
;)

Go to Top of Page

noemis
Senior Member

Serbia
1320 Posts

Member since 11/05/2010

Posted - 02/11/2010 : 15:39:29  Show Profile Show Extended Profile  Send noemis a Private Message  Reply with Quote
s obzirom da mi forma izdanja uopšte nije bitna (naravno, ne treba sad otići u krajnost), i ja sam ZA pri ovom nezvaničnom i bezuticajnom glasanju

Go to Top of Page

feka82
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
2647 Posts

Member since 03/01/2008

Posted - 02/11/2010 : 15:41:57  Show Profile Show Extended Profile  Send feka82 a Private Message  Reply with Quote
tresla se gora rodio se mis

feka
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29426 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 02/11/2010 : 15:46:14  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
quote:

Kad govoriš o 20 kuna manje po albumu jel misliš 20 kuna manje za tisak i opremu ili 20 kuna manje na završnu cijenu u striparnici?

Na zavrsnu cijenu, naravno.

quote:
Da ali ovako ti je upitno mojih 320 kn a onako bi ima sigurno 230 kn
A možda ima još ovakvih kao ja.

A mozda bi izgubio neke koji ne zele dati toliko na meki uvez itd itd.

Trouble will find me
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29426 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 02/11/2010 : 15:46:48  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
quote:

hm? gde se dedoše mcn-ovi postovi? zamolio bih sile koje su uklonile njegove, da uklone i moje odgovore, nema smisla... zašto samo ja da ispadnem grbav?
;)

A ne znam, ocito ih je sam izbrisao.

Trouble will find me
Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
26936 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 02/11/2010 : 15:50:59  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
quote:

A da radiš i hc i sc kao Tino?

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

Grujah.
Advanced Member

Serbia
3254 Posts

Member since 28/07/2009

Posted - 02/11/2010 : 16:22:45  Show Profile Show Extended Profile  Send Grujah. a Private Message  Reply with Quote
Ja bih raiije uzeo meki uvez i manji format da mi se esaze sa Amerima, POGOTOVO ako bi bilo jeftinije, jer mi je ovako skroz neisplativo, za 2 Fibrine Tvrdje okoro da mogu da uzmem 3*2 NBMove :/
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29426 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 02/11/2010 : 16:35:39  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

A da radiš i hc i sc kao Tino?

Onda opet ne mogu dobiti te cijene kao da radim samo HC ili samo SC.

Trouble will find me
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29426 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 02/11/2010 : 16:38:42  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Grujah.

Ja bih raiije uzeo meki uvez i manji format da mi se esaze sa Amerima, POGOTOVO ako bi bilo jeftinije, jer mi je ovako skroz neisplativo, za 2 Fibrine Tvrdje okoro da mogu da uzmem 3*2 NBMove :/

A mislim, idemo sad usporedjivati pojedinacni HC album u originalnom formatu s SC integralom u duplo manjem formatu...
Ponavljam, ne mogu svima ugoditi, pa na kraju ugađam sebi. Sto je, tu je...

Trouble will find me
Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 02/11/2010 : 16:53:25  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
>A ne znam, ocito ih je sam izbrisao.

Jesam. Napisao sam ih načas zaboravivši da se na Forumu ne isplati biti ozbiljan pa sam što je hitrije moguće rektificirao pogrješku.

mcn

Zar danas još niste bili na www.darkomacan.com ? *** Moje aukcije: http://www.stripovi.com/index.asp?page=auction-search&Action=1&Seller=mcn
Go to Top of Page

noemis
Senior Member

Serbia
1320 Posts

Member since 11/05/2010

Posted - 02/11/2010 : 18:40:13  Show Profile Show Extended Profile  Send noemis a Private Message  Reply with Quote
e *ebiga, ako i ja obrišem svoje postove, ispašće markos šizofreničar, koji sam sebe ubeđuje u ispravnost sopstvene "izdavačke filozofije"..... hm...
:)

Go to Top of Page
Page: of 8 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.2 seconds. Snitz Forums 2000