forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Secanja: detinjstvo i stripovi
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 25

Mairosu
Advanced Member

6689 Posts

Member since 03/07/2008

Posted - 03/06/2011 : 09:48:59  Show Profile Show Extended Profile  Send Mairosu a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by cat claw

Ali ne i u hladu stare kajsije u dvoristu vile u Sarajevskoj 3

Nisam znao da si i ti veteran Sarajevske ulice

(nema veze sto su gradovi razliciti :D)

Ko igra za raju, i zanemaruje taktiku, zavrsit ce karijeru u nizerazrednom Vratniku.

Kakav ti je kupus, takva ti je sarma -- otac Tadej
Go to Top of Page

red cloud
Advanced Member

Serbia
3927 Posts

Member since 29/06/2009

Posted - 03/06/2011 : 09:54:49  Show Profile Show Extended Profile  Send red cloud a Private Message  Reply with Quote
Prokleto blago, veliki format, uz sve to i u boji! Taj strip je u to vreme bio stvar prestiza! I uopste ti specijalni brojevi, iako su bili reprinti, bili su na dobrom glasu.
Najvise sam voleo da se po tmurnom vremenu i po kisi, zavucem u svoju sobu, i po sto puta preslazem stripove u ormanu...slazem po junaku, pa po brojevima, pa po ediciji...nikad mi nije bilo dosadno.
Pa odlasci kod druge dece koja su skupljala stripove. Sa nekima si mogao lako da zavrsis menjazu stripova, a neki su bili teski ko trepca! Imao sam jednog druga, imao je fenomenalne stripove, dobro ocuvane, stare brojeve, ali kad mu ponudis i po 50 stripova za jedan samo lakonski odgovori: Nema pojma!!! Da poludis! I jos je na kraju prodao sve stripove nekom liku iz Beograda! Ja i dva druga smo hteli da ga ubijemo zbog toga! Ej ludace, znas nas, znas da volimo te stripove, i ako si vec odlucio da ih prodas, sto ih ne prodade nama?!

Nasilje u Darkvudu
Go to Top of Page

adriano
Advanced Member

Croatia
4580 Posts

Member since 12/11/2009

Posted - 03/06/2011 : 10:15:40  Show Profile Show Extended Profile  Send adriano a Private Message  Reply with Quote
istina, uvijek su neka razmažena djeca imala najbolje kolekcije, a sami stripovi ih nisu toliko zanimali. ali su uživali u patnji i ljubomori druge djece, pa se nisu htjeli mjenjat. samo bi rekli," da imam te romane, ali se neću mjenjat". Već sam tada spoznao da ljudi mogu biti zli. pogotovo djeca.
Go to Top of Page

red cloud
Advanced Member

Serbia
3927 Posts

Member since 29/06/2009

Posted - 03/06/2011 : 10:55:06  Show Profile Show Extended Profile  Send red cloud a Private Message  Reply with Quote
Da, ja sam tad znao koje je godine koji strip izasao, koji je bio broj, koji su stripovi izasli pre a koji posle njega, kao enciklopedija. A neki se nisu ni trudili oko stripova, a neznam ni sam kako, imali su stripova o kojima je vecina samo mogla da masta.

Nasilje u Darkvudu
Go to Top of Page

giant
Average Member

Slovenia
893 Posts

Member since 22/10/2006

Posted - 03/06/2011 : 14:56:36  Show Profile Show Extended Profile  Send giant a Private Message  Reply with Quote
Sećam se, bilo je za vreme početka rata u Bosni. U naš kraj dolazili su bjegunci, pogotovo jedna obitelj, koja se smestila u kuću iznad placa, na kojem smo svakodnevno igrali fotbal.
U obitelji su bili troje dece, jedan moje godište, drugi 2 godine mlađi a treći bio je najmlađi ali imao je neku, kako da kažem, hibu ili atrofiju, ne znam...teško je hodao, ali uvijek bio dobre volje
I tada smo se upoznali na jednom skupu na tom placu,da napravimo 2 ekipe i igramo zajedo. I tako je počelo ljepo prijateljstvo, koje je potrajalo nešto duže od 2 godine.
Sećam se, bio sam zakasnio na utakmicu i pitali me gde sam bio...kažem da sam čitao neku Zagorovu epizodu i oni odmah da imaju nešto starih stripova kod sebe i znaju nekoliko kolega, koji ih takođe drže.
Ja pitam u nevjerici da li mogu da mi ih pokažu. Kaže najstariji....nije problem, kad odigramo skoknem po njih.
Ja za vreme meča kopkam šta li to oni imaju, nikako da se skoncentriram na igru. Konačno završimo utakmicu, sjednemo i opušteno pričamo dok najstariji od one trojice nije išao po one romane.
Po tri, četiri minuta ja vidim da dolazi i da drži oko 5 komada romana...ali bio je predaleko da bi mogao preciznije vidjeti koji su...ali veličina je odgovarala serijalu LMS i ZS.
Dođe do mene (a ostali saučesnici u ekipama samo posmatraju, šta li mi to donosi) i kaže, ovo je za tebe, ja i braća ih ne skupljamo , samo ih čitamo. Okrenem da vidim naslovnu stranu prvog...lms 21...onda 2 ili 3 Telera i još lms 17. U jednom momentu mi je srce stalo...a onda poludelo....od sreće, jer do tada nisam nikada držao u rukama strip sa takvim pedigreem..Zagori u ediciji LMS i ZS ispod broja 250 bili su mi fatastika...
Ta je noć bila duga, od uzbuđenja nisam ni oka zaklopio...tad sam se možda po prvi put zaveo, da mi stripovi nisu samo štivo slobodnog vremena, nego i nešto više - strast.

Invincible shield
Go to Top of Page

adriano
Advanced Member

Croatia
4580 Posts

Member since 12/11/2009

Posted - 03/06/2011 : 15:07:42  Show Profile Show Extended Profile  Send adriano a Private Message  Reply with Quote
lijepa priča, da sam bar ja imao takvih iskustava. moja su uglavnom bila tužna. posudio bi stripove, koje mi nikad ne bi vratili. danas više nikom ne govorim da sklupljam stripove, jer čim to spomenem, odmah krene: joooj, daj mi posudi. nema šanse. ne posuđujem više nikom. jedino ako je netko ozbiljno bolestan, pa mu odnesem u bolnicu.
Go to Top of Page

red cloud
Advanced Member

Serbia
3927 Posts

Member since 29/06/2009

Posted - 06/06/2011 : 08:09:19  Show Profile Show Extended Profile  Send red cloud a Private Message  Reply with Quote
Giant, koliko si ti imao srece!!!

Nasilje u Darkvudu
Go to Top of Page

velka031
Advanced Member

Croatia
17022 Posts

Member since 18/03/2010

Posted - 07/06/2011 : 09:33:26  Show Profile Show Extended Profile  Send velka031 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by adriano

lijepa priča, da sam bar ja imao takvih iskustava. moja su uglavnom bila tužna. posudio bi stripove, koje mi nikad ne bi vratili. danas više nikom ne govorim da sklupljam stripove, jer čim to spomenem, odmah krene: joooj, daj mi posudi. nema šanse. ne posuđujem više nikom. jedino ako je netko ozbiljno bolestan, pa mu odnesem u bolnicu.

Ista stvar i sa mnom, bar 200 ZS Zagora su mi sjebali prijetelji i rodbina... Nema više posuđivanja...
Go to Top of Page

red cloud
Advanced Member

Serbia
3927 Posts

Member since 29/06/2009

Posted - 07/06/2011 : 14:18:54  Show Profile Show Extended Profile  Send red cloud a Private Message  Reply with Quote
Ja ne dam da se pridje blize od 2 metra stripovima!

Nasilje u Darkvudu
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11446 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 07/06/2011 : 14:35:55  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
Meni nema većega gušta nego posudit nekome strip i da mu se taj strip svidi
To šta vam je neko ukra strip, to ste sami krivi kad ne znate kome posuđivat... Mislin, 200 komada stripova su ti sjebali prijatelji i rodbina? Oprosti, al sam si kriv. Šta si dava 200 komada?

Zadnje 3 godine stalno prijateljima koji me pitaju posuđujem stripove bez problema. Normalno, triba znat kome posudit, a kome ne.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud

https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

red cloud
Advanced Member

Serbia
3927 Posts

Member since 29/06/2009

Posted - 08/06/2011 : 07:22:50  Show Profile Show Extended Profile  Send red cloud a Private Message  Reply with Quote
Ma, ljudi koji ne skupljaju stripove, neznaju sa njima da postupaju. Kada vidim da otvore strip, pa ga pritisnu rukom da bi mogli lakse da citaju, odnosno da se stranice ne vracaju unazad, povraca mi se.

Nasilje u Darkvudu
Go to Top of Page

D.J.
stripovi.com suradnik

USA
7132 Posts

Member since 21/07/2002

Posted - 08/06/2011 : 08:09:41  Show Profile Show Extended Profile  Send D.J. a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by red cloud

Ma, ljudi koji ne skupljaju stripove, neznaju sa njima da postupaju. Kada vidim da otvore strip, pa ga pritisnu rukom da bi mogli lakse da citaju, odnosno da se stranice ne vracaju unazad, povraca mi se.

A mene odmah srce zaboli! Doslovno mi staje dah! Zato svoje stripove pokazujem samo iz svoje ruke, a samo nakon "uputa za njihovo koristenje" dajem iz ruke!

www.epicentercomics.com
Go to Top of Page

giant
Average Member

Slovenia
893 Posts

Member since 22/10/2006

Posted - 08/06/2011 : 12:07:55  Show Profile Show Extended Profile  Send giant a Private Message  Reply with Quote
Pa kod mene je stvar poprilično jasna, što se posudivanja stripova radi:
imam 4 kutije (velike) stripova u lošem stanju (LMS,ZS,SD,LU,LU Ext.,..) sa namjerom, da kompletiram one ljepše, koje dobijem ako slučajno kojemu nešto nedostaje (pogotovo ZS i LMS), koja stranica i sl....i ove posuđivam unaokolo za čitanje ako se traže od mene. Oni iz kolekcije ostanu u ormaru, nema šanse ni cura da ih se takne, a kamoli bi da netko drugi dobije strip na čitanje...

Invincible shield
Go to Top of Page

Milos
Starting Member

Montenegro
76 Posts

Member since 17/11/2001

Posted - 09/06/2011 : 20:47:17  Show Profile Show Extended Profile  Send Milos a Private Message  Reply with Quote
Jane mogu da shvatim ljude koji robuju stvarima. Stripovi su da se čitaju, mislim da će ti stripovi vrlo brzo postati bezvrijedni jer čim izumru ljudi koje drži nostalgija tu je kraj stripovima. Remek djela Zlatne Serije i LMS neće imati nikakvu vrijednost jer jednostavno neće nikogazanimati. A i ako budu koga interesovali čitaće ih u digitalizovanom obliku. Već sada meni Ipad zamjenjuje papir sasvim uspješno. Po meni strip vrijedi više ako ga je više ljudi pročitalo a ne ako se za njega uzme euro više. Iskreno su mi kolekcionari čudni ljudi jer im kolekcije dovode živote na niske grane odričući se svega da bi imali što veću kolekciju i generalno uživaju u mazohizmu robovanja kolekciji a ne uživajući u njoj.
Dosta njih ima zarobljeno puno životnog prostora u hiljadama stripova koje neće još jednom pročitati a u dosta slučajevaih nijesu ni prvi put pročitali a samo gomilaju nove stvari. Ne osuđujem nikoga,jednostavno se ne slažem sa tom filozofijom.
Go to Top of Page

adriano
Advanced Member

Croatia
4580 Posts

Member since 12/11/2009

Posted - 10/06/2011 : 08:53:34  Show Profile Show Extended Profile  Send adriano a Private Message  Reply with Quote
u pravu si, ali ovo je više stvar principa. Neću posuđivat, jer mi ih ljudi uopće ne vraćaju. Valjda smatraju ako su stripovi, da se to niti ne vraća, jer kao već sam ih pročitao i nemaju nikakvu vrijednost.

Go to Top of Page

morrison
Advanced Member

Serbia
5142 Posts

Member since 29/01/2008

Posted - 12/06/2011 : 13:40:36  Show Profile Show Extended Profile  Send morrison a Private Message  Reply with Quote
Kada sam ponovo poceo da skupljam stripice pre 5-6 godina, uhvatila me je glanc histerija, pa nisam nikome davao ni da ih pipne a kamoli uzme na citanje.
Bogu hvala, ta faza nije dugo trajala pa ih danas manje-vise redovno pozajmljujem nekolicini drugara a par njih mi uzvraca, tako da sam procitao neke naslove koje tesko da bih skorije.
Takodje mi predstavlja zadovoljstvo da, npr. Dilanovcima medju poznanicima, proberem neke epizode po svom ukusu koje im se uglavnom dopadnu.
Sada svima preporucujem Karavan, posle pocetnog skepticizma, uglavnom su dobre reakcije na serijal.

There ain't no grave gonna hold my body down.
Go to Top of Page

velka031
Advanced Member

Croatia
17022 Posts

Member since 18/03/2010

Posted - 12/06/2011 : 20:59:08  Show Profile Show Extended Profile  Send velka031 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Paka01

Meni nema većega gušta nego posudit nekome strip i da mu se taj strip svidi
To šta vam je neko ukra strip, to ste sami krivi kad ne znate kome posuđivat... Mislin, 200 komada stripova su ti sjebali prijatelji i rodbina? Oprosti, al sam si kriv. Šta si dava 200 komada?

Zadnje 3 godine stalno prijateljima koji me pitaju posuđujem stripove bez problema. Normalno, triba znat kome posudit, a kome ne.

@Paka:
Pa jebiga, šta je dijete od 9 godina znalo o bezobraznim dečkima od 17-18 godina koji obećaju da imaju puno stripova za mijenjati, pa im lijepo donijelo svoje stripove, a oni odnijeli gore na stan i nikad nisu vratili, još bi ga i nalupali kad bi im poslije to spomenuo
Go to Top of Page

xilrion
Advanced Member

Croatia
3024 Posts

Member since 16/12/2010

Posted - 13/06/2011 : 14:30:58  Show Profile Show Extended Profile  Visit xilrion's Homepage  Send xilrion a Private Message  Reply with Quote
ja se sjećam kad smo u školi imali dane kad smo svi sakupljali stari papir po okolnim stanovima, 50% toga je završilo kod mene doma, a ne u kontejneru za papir. uvijek je neko bacio hrpu dobrih stripova. bio sam još mali i nisam kupovao stripove ali sam ih imao hrpu doma, a sve iz smeća .sjećam se kad sam prvi put vidio mister noa, conana, i hrpu stripoteka. nažalost tako sam i ja jednog dana pobacao dosta toga...

https://xilrion.deviantart.com/
Go to Top of Page

D.J.
stripovi.com suradnik

USA
7132 Posts

Member since 21/07/2002

Posted - 13/06/2011 : 22:49:19  Show Profile Show Extended Profile  Send D.J. a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Milos

Jane mogu da shvatim ljude koji robuju stvarima. Stripovi su da se čitaju, mislim da će ti stripovi vrlo brzo postati bezvrijedni jer čim izumru ljudi koje drži nostalgija tu je kraj stripovima. Remek djela Zlatne Serije i LMS neće imati nikakvu vrijednost jer jednostavno neće nikogazanimati. A i ako budu koga interesovali čitaće ih u digitalizovanom obliku. Već sada meni Ipad zamjenjuje papir sasvim uspješno. Po meni strip vrijedi više ako ga je više ljudi pročitalo a ne ako se za njega uzme euro više. Iskreno su mi kolekcionari čudni ljudi jer im kolekcije dovode živote na niske grane odričući se svega da bi imali što veću kolekciju i generalno uživaju u mazohizmu robovanja kolekciji a ne uživajući u njoj.
Dosta njih ima zarobljeno puno životnog prostora u hiljadama stripova koje neće još jednom pročitati a u dosta slučajevaih nijesu ni prvi put pročitali a samo gomilaju nove stvari. Ne osuđujem nikoga,jednostavno se ne slažem sa tom filozofijom.

Slazem se s tobom, ali ima nas koji smo procitali sve svoje stripove i skupljamo samo ono sto nam se bas svida, ne gledajuci da imamo sto vise (znaci broj uopce nije bitan, dapace bilo bi bolje da ih je malo manje radi nedostatka prostora), ali takoder volimo da su nam stripovi jos uvijek ne u perfektnom, ali odlicnom stanju. Zato ni ne bi volio imati onu perfektnu, fakticki netaknutu, kolekciju ZS i LMS od Dveribada, to mi je vise za muzej nego za citanje.

www.epicentercomics.com
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25398 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 13/06/2011 : 23:34:47  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by adriano
Već sam tada spoznao da ljudi mogu biti zli. pogotovo djeca.

Heheheh...
Ja sam sa jednim školskim drugom redovno menjao stripove, uzimali bi ih jedan od drugog na čitanje, pričali jedan drugom gde ima šta da se nađe...

I onda, jedne godine, dobijem ja od mame onog Fleša (žutog) za rođendan. Ako se dobro sećam, koštao je 180 nečeg(hiljada, miliona?), što je odgovaralo trećini njene plate.
Posle par dana, pozajmim drugu strip na čitanje. Kad sam ga hteo natrag, ladno mi je rekao "ne može"... Nije pomoglo ni to što sam ga molio, ni porodične intervencije i prepucavanja, ništa.

Pomoglo je to što sam mu na kraju ponudio svih svojih 300 i nešto stripova ZS i LMS. Meni je taj rođendanski poklon toliko značio, on je najzad uspeo da ima veću kolekciju od mene, a naše prijateljstvo više i nije bilo kao do tada.

Ipak, meni je neprocenjiva bila njegova faca kada sam ga posle par meseci pozvao kod sebe i pokazao mu više od 500 stripova koje sam uspeo da sakupim zahvaljujući bližoj i daljoj rodbini (a imao sam sreće da je više rođaka i komšija čitalo i sakupljalo stripove,a nekako su u to vreme otkrili devojke i motore).

Tako da, Nebojša S., ako ovo čitaš- svrati na festival početkom jula.

I am legion. I do not forget. I do not forgive.

Go to Top of Page

red cloud
Advanced Member

Serbia
3927 Posts

Member since 29/06/2009

Posted - 14/06/2011 : 08:39:06  Show Profile Show Extended Profile  Send red cloud a Private Message  Reply with Quote
Ja i moji drugovi smo bili suvise ratoborni da bi dozvolili da nas neko zeza za stripove, bilo da nam neko pokusa ukrasti ili da nam ne vrati pozajmljen strip

Nasilje u Darkvudu
Go to Top of Page

kris77
Starting Member

Serbia
17 Posts

Member since 14/06/2006

Posted - 23/06/2011 : 14:09:23  Show Profile Show Extended Profile  Send kris77 a Private Message  Reply with Quote
Bio je jul mesec 1999-te godine, zavrsilo se sve ono sranje sa bombardovanjem, konacno dobih dozvolu za izlazak u grad i naravno prva stavka mi je bila odlazak na Zeleni Venac da pregledam sta ima da se kupi. Pre nego sto je pocelo bombardovanje nakupovao sam desetak dobro ocuvanih Zagora, sve na 200 i 300 i srecom uspeo sam na vreme da ih posaljem kuci.Setam ti ja tako to popodne od kutije do kutije i u jednom trenutku se izgubim. Uzmem strip u ruke i pitam coveka sto je prodavao posto kosta. Kaze on 30 maraka. Nisam mogao da verujem. 30 maraka za Zagor prica i to odlicno ocuvan (posle sam video da je falio jedan list, ali nebitno). Ja dam coveku pare i u tom trenutku ne znam da li je bilo srecnijeg coveka od mene. Sreca sto sam imao para kod mene. Mesec-dva posle toga ostao sam bez Sedme runde jer nisam imao dovoljno para. Ali Zagor prica je Zagor prica.
Go to Top of Page

red cloud
Advanced Member

Serbia
3927 Posts

Member since 29/06/2009

Posted - 21/07/2011 : 07:20:10  Show Profile Show Extended Profile  Send red cloud a Private Message  Reply with Quote
Lepa prica, kad se najmanje nadas dodjes do dobrog stripa za relativno male pare.

Nasilje u Darkvudu
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21165 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 08/09/2011 : 13:37:08  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
Najpre da kažem da se izvinjavam što ovu temu stavljam u ovaj pdf umesto u svaštaru, ali ni sam ne znam u kom podforumu joj je mesto - tako da ako treba da se premesti, a vi je cenjeni moeratori premestite.

Evo o čemu se radi: danas mi prođe kroz glavu neke fore iz dečaštva (kraj osnovne škole i početak srednje) a koje su podstaknute stripom, i slatko se nasmejah sećajući se tih gluposti.Ja ću ovde pomenuti dve takve "strip pošalice" (da se tako izrazim):
I
Nekoliko nas se okupi u blizini neke trafike u kojoj trenutno nema nijedan broj Alan Forda.Na svakih petnaestak minuta jedan od nas priđe i zapita:"Dobar dan, imate li Alan Forda ?".Prodavačica kaže da ga nema.Tako se izređa nas 5-6 i prodavačica već počne da pizdi što se vidi po njenom otresitom NE! na zadnjih par upita.A onda neko od nas priđe i što hladnokrvije je upita:"Dobara dan, ja sam Alan Ford.Da li me je ko tražio?" E tu je bilo raznih situacija.Neke su se prodavačice samo nasmejale na tu foru, a neke su baš podivljale i ispičkarale nas ili pretile svim i svačim što je podjebavamo itd.Ma bilo je tu neverovatnih rekacija.Jednom smo platili nekom lokalnom pijanduri, starijem čoveku, pivo da on bude Alan Ford.Joj, neka debela i uvek neljubazna prodavačica mu je jebala majku i pretila i policijom, ma urnebes jedan.

II
Nas nekoliko se pojavljujemo ispred trafike.Nikad manje od desetak.Najozbilnjiji upita prodavačicu:"Dobar dan.Da li je izašao Veliki Blek ??".Prodavačica odgovori da nije (sve su odlično znale ko su Blek,Zagor,Mark,...).Na to naš čovek, smrtno ozbiljan kaže :"Momci, OPKOLITE TRAFIKU!!!" A mi se na to postavimo u borbeni položaj opkoljavanja.Joj ljudi, kakvih je tu bilo rekacija.Od toga da nas prodavačica iskulira uz osmeh, pa preko toga da nas gađa kantom za smeće do toga da počne da vrišti misleći da će biti nekog sranja.

E to su bili dani!!

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

red cloud
Advanced Member

Serbia
3927 Posts

Member since 29/06/2009

Posted - 09/09/2011 : 09:24:14  Show Profile Show Extended Profile  Send red cloud a Private Message  Reply with Quote
Prolece 1993 godine...rat, sankcije, hiperinflacija, beznadje, turbofolk, zabava miliona...
Ja i drug u komsiluku medju poslednjim mohikancima koji jos uvek skupljaju stripove...Od desetina ljudi koje smo znali a koji su skupljali stripove ostala su pored nas samo jos dvojica. U godinama iza nas smo sa njima iscrpeli sve pregovore, dogovore, dilove oko stripova, i tu vise nikakvih razmena stripova nije bilo vec neko vreme. Odlazak u KG ili BG je tad bio misaona imenica, jer bi cena karte za bus od jutra do mraka bila duplirana, a istini za volju sa bednim ostacima necega sto se nekada nazivala plata, koje su nasi roditelji tada primali, sama pomen kupovine stripa je na njihova usta izbacivala bujicu teskih reci o tome kako ne shvatamo teskocu situacije. A nije da nismo shvatali. Tada smo uzimali jos samo nove Zagore, i ja licno price sa divljeg zapada, koje je reprintirao LMS...Razlika u ceni izmedju dva susedna broja iste edicije je bila enormna, tako da je izdavacima postao problem zato sto te cifre nisu mogle da stanu u one male kvadratice na naslovnoj strani. Potom je pri kraju, da ne kazem na izdisaju stripova, period izlaska dva broja umesto nedelju dana bio dve, pa u jednom trenutku i tri...Tesko vreme u svakom smislu...Ja i drug smo jedino jos kroz kutak za kolekcionare na zadnjoj strani svakog LMS-a, imali kontakt sa vecim brojem ljudi koji su odbili da odustanu od stripova. Skupili smo preko kutka za kolekcionare poprilican broj stripova, ali je celokupna situacija u zemlji bila depresivna, sto se itekako odrazilo i na stripadzije. U kasno prolece te godine jos jedan drug od te dvojice koji su se jos baktali sa stripovima, je rasprodao sve stripove, a da stvar bude gora, na opustelim kioscima, bi bila tek po neka hartija onoga sto se zvalo novine, ali su stripovi jednostavno utihnuli...Nada nas nije napustala, ali iz dana u dan je postalo jasno da se jedna epoha u nasim zivotima, a koju je obelezila ZS i LMS zavrsila. Nestala je tragicno, neplanirao i otisla u tisinu bas kao i zemlja u kojoj je nastala. Bilo je junsko jutro...ja i drug smo sedeli kod mene u sobi prebirajuci po milioniti put stripove koje smo imali. U jednom trenutku sam rekao: Zavrsili smo sa stripovima? Pogledao me je na trenutak i spustio pogled, i rekao sebi u bradu: Jesmo...Pozvali smo preostalog prijatelja koji je i dalje skupljao stripove, i ponudili da mu prodamo sve stripove koje imamo. Posto je on bio jedan od retkih koji ni u to vreme nije imao problema sa parama, pristao je. Spustio sam slusalicu, i rekao drugu da ovaj hoce da kupi stripove po ceni koju trazimo. Obojici nam je stajala knedla u grlu...Poceli smo da pakujemo stripove u kesu i torbe... Radili smo najsporije sto smo mogli, kao da smo hteli da svaki strip dobro zapatimo, jer su nam poslednji put prolazili kroz ruke. Sa kesama i torbama punih stripova smo se uputili prema kuci u kojoj ce ti stripovi ubuduce biti. Nismo progovorili ni rec usput. Dosli smo do te kuce, pozvonili, drug je otvorio i rekao nam da udjemo. Usli smo unutra i odneli stripove u njegovu sobu. Odmah nam je dao novac koji smo trazili. Neizbezno pitanje sa njegove strane, znajuci koliko smo bili zaludjeni stripovima: Zasto?! Samo smo slegli ramenima...Krenuli smo nazad svojim kucama, svesni da smo zatvorili jedno poglavlje u nasim zivotima, i svesni da se detinjstvo priblizili kraju, i da ulazimo u surovi svet odraslih. Pred nasim kucama smo podelili novac na ravne casti, i dogovorili da kasnije odemo do poslasticarnice da se pocastimo. Tesko...i kasno...nikakva poslastica nije mogla izbrisati gorak ukus u ustima...i srcu...

Nasilje u Darkvudu
Go to Top of Page
Page: of 25 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.19 seconds. Snitz Forums 2000