forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Koliko piraterija šteti izdavačima?
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

manhunter
Moderator

Switzerland
26036 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 09/06/2011 : 17:44:37  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
Preneto sa drugog topica:

quote:
Originally posted by andjelt

Izvinjavam se ako ću ovim povrediti nečija osećanja, ALI ne mogu a da ne primetim i naglas kazem :

kako to da ovaj topik ne bude zaključan, onaj topik "Zagor in English " takodje, ni onaj "ZS i LMS revival" ... a ovom dečku ste zaključali topik i nalepili etiketu "PIRATERIJA!"
http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=39988#1304848

nemam ja nista protiv svih ovih projekata, čak sta vise, spreman sam u svako doba da ih podrzim, ali ne razumem princip ... i to prolazi sad tako neopaženo , niko nije primetio, niti postavio pitanje ...

quote:
Originally posted by manhunter

A zašto bi ovaj topic ovde bio zaključan? gde ti ovde vidiš pirateriju?

Ako sam ja dobro razumeo, tamo sam "nalepio" čoveku "pirateriju" zbog ovog:

Ja i još jedan tip prevodimo Ultimate Spidermana na hrvatski, skenove. Naravno, sad bi se zapitali: "zašto, pobogu, prevodite kada imamo kiosk izdanje". E, pa, pošto kiosk izdanje sve sporije izlazi, mi smo počeli prevoditi i stare i nove nastavke i stavit ćemo ih na net, pogodne za download.

Ne ulazim u to da li je namera dobra ili loša, već mi ovo boldovano bode oči. Moguće da sam pogrešio, neka mi neko objasni onda drugačije.
što se Atille i Acea tiče, koliko sam ja shvatio, oni svoje primerke skeniraju i uvezuju na sebi dopadljiv način. Nigde nisam video link za download. Možda sam prevideo. Postavljanje fotografija na kojima se vide ta izdanja je isto kao kad neko postavi fotku uvezanih Stripoteka ili Zabavnika.

quote:

quote:
Originally posted by Paka01

Jebiga, istina je ovo za Atilline stripove. Potpuno ista stvar ko i sa ovima od Zagor12.

U pravilima imamo ovo:

7. Nije dozvoljeno postavljanje linkova na skenove domaćih izdanja.

I to je ono što je Zagor12 hteo da uradi.

Sad možemo da "opravdamo" Attilu i kažemo da on to nije ni radio, izdanja su skenirana italijanska, sa njegovim prevodom i dizajnom.

Ali nećemo da idemo toliko u principe. Attila će izbrisati sve linkove ka skenovima izdanja koja aktuelno izlaze ili su izlazila poslednjih 20 godina.
Pa će nam pasti kamen sa srca.

quote:
Originally posted by sawitch

Glupo je uopste zabranjivati download stripova... Osim ovih koji su trenutno na kioscima.. Ko hoce da kupi strip, kupice ga svakako, ko nece taj nece ni puskom da ga teraju... Kad strip zavrsi sa kioskom i ostane samo u tih par striparnica koje postoje u ex YU onda moze da ide na net.. Nikome to nece naneti ne znam kakvu stetu, naprotiv moze samo pomoci da se neko odluci da kupi strip... Ja kada procitam neku stripcinu moram je pribaviti za svoju kolekciju... Naravno, izuzetaka ima svuda ali su zanemarljivi za kompletnu formulu...

I am legion. I do not forget. I do not forgive.

Edited by - manhunter on 09/06/2011 17:45:03

Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11454 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 09/06/2011 : 17:47:10  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
Ja se slažen sa ovim zadnjim postom, sawitchevim... Više-manje je takvo i moje mišljenje.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud

https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
26036 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 09/06/2011 : 17:52:03  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by andjelt

@manhunter

Ti mene očigledno zajebavas

- pa napisao sam ti gore da je atila izbacio tamo da se downloaduje "Divovi dobra i zla" , to sad ide u OP veselog četvrtka, atila je postavio "Jednooki džek" to otprilike sledece godine ide u Extra zagoru, postavio je ove najnovije zagore koji su trenutno na kioscima u italiji ...

- Sto se tiče Baneta, ja nisam rekao da se tu radi o pirateriji. Rekao sam da on nema blagoslov za to svoje izdanje, a očigledno bez njega ne moze legalno da ga distribuira. Njemu se reklamiranje toga toleriše, kao i atili, a ovom dečku koji je hteo da prevodi marvele si presudio po kratkom postupku.

- i nije u redu da sad izvrćeš činjenice. Ja ovo ne govorim da bi opstruisao Banetov i Atilin poduhvat, već da bih pomogao zagor12. Ne znam kako drugačije ljudi da me shvate nego tako

Ne zajebavam te, zašto bih?
Attila je DDiZ reklamirao pre godinu dana. A izdanje VČ još nije ni otišlo u štampariju.

Mi (ne Bane, ovo je naš zajednički projekat, svih zainteresovanih forumaša na tri foruma) nemamo blagoslov za Zagora, ali ništa protivzakonito ne radimo.
Po tvojoj logici i oni topici sa scenarijima za neke buduće Zagorove stripove su kršenje prava? I to što ti koristiš originalne crteže iz domaćih i italijanskih izdanja da bi ih sklopio u novu celinu je kršenje prava?

Ne znam kako drugi razmišljaju, ali meni je ipak veći bezobrazluk kad neko otvoreno kaže da hoće da stavlja stripove domaćih izdanja koja trenutno izlaze na download nego sve ovo gore navedeno.

Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
26036 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 09/06/2011 : 17:56:03  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
@sawitch i PakaO1

Da, baš super razmišljanje.
Pitajte nekog izdavača šta misli o tome da mu se izdanja nalaze na "free download".

Naravno da ako neko ne želi da kupi strip neće ga kupiti nevezano da li negde postoji sken ili ne.

Ali ima onih koji kupe strip, a možda ga ne bi kupili ako mogu da ga skinu u 1:1 izdanju?

Edited by - manhunter on 09/06/2011 17:56:45
Go to Top of Page

andjelt
Senior Member

Serbia
2217 Posts

Member since 28/07/2008

Posted - 09/06/2011 : 17:57:20  Show Profile Show Extended Profile  Send andjelt a Private Message  Reply with Quote
A ne znam šta da ti kazem druze, ajd u pravu si

ja sam hteo da ukazem na nesto i da pomognem zagor12, imao sam utisak da će ga to tamo obeshrabriti ...

nije vredno dalje rasprave, definitivno ovog puta
Go to Top of Page

sawitch
Advanced Member

Serbia
41175 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 09/06/2011 : 17:59:03  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message  Reply with Quote
Izdavaci uz slabe prodaje zaziru od vlaznosti vazduha a ne od downloada...

Patricia hic mea totus mundus est
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11454 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 09/06/2011 : 18:00:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ali ima onih koji kupe strip, a možda ga ne bi kupili ako mogu da ga skinu u 1:1 izdanju?

Ali ima onih koji skinu strip, a potom ga odluče kupit. U današnje vrime kad su strip albumi dosta skupi većina ljudi igra na sigurno i prvo provjeri jel strip valja, pa ga onda kupi. Izdavač bi triba za svaki iole skuplji strip stavit preview ko šta to radi Fibra. Onda bi bilo 100 puta lakše za odlučit se.

Ja sam Eternauta kupija na taj način. Pročita preview, svidija mi se i kupija sam strip. Šta misliš da bi ja kupija strip na slipo da nema previewa? Ma kako da ne. Prvo bi ga downloada negdi i onda ako bi mi se svidija, kupija bi ga.

And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud

Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
26036 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 09/06/2011 : 18:04:12  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ja sam Eternauta kupija na taj način. Pročita preview, svidija mi se i kupija sam strip. Šta misliš da bi ja kupija strip na slipo da nema previewa? Ma kako da ne. Prvo bi ga downloada negdi i onda ako bi mi se svidija, kupija bi ga.

Da, ali drugo je kad Markos stavi prvih 50-100 stranica nekog stripa da svi mogu da se upoznaju sa onim što je unutra.

A kad neko stavi strip od prve do poslednje stranice, a nema veze sa tom izdavačkom kućom, onda je to ipak malo...

Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11454 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 09/06/2011 : 18:07:39  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
E pa čuj, ako izdavač neće stavit preview za nešto tako skupo, neko mora upoznat ljude sa onime šta je unutar korica. Izdavači padaju radi svoje glupe taktike, a ne radi piraterije. Da su imalo pametni, svi koji izdaju skupe albume bi tribali radit previewe, bar po mome mišljenju. Ako oni to neće radit, nać će se neko ko oće i zbog toga mi ih nije ža.

Go to Top of Page

Mr.Brooks
New Member

Serbia
205 Posts

Member since 02/08/2007

Posted - 09/06/2011 : 18:08:13  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr.Brooks a Private Message  Reply with Quote
Mozda bi bilo bolje da je naslov ovog topica: "Definisite razliku po kojoj je (potencijalni) rad clana Zagor12 piraterija, a rad clana Attila77 nije". Bilo interesantno to cuti. Ovako je tema potpuno skrenula na drugi kolosek.
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11454 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 09/06/2011 : 18:09:06  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
Nebitno, i ovo je dobra tema.

Go to Top of Page

sawitch
Advanced Member

Serbia
41175 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 09/06/2011 : 18:09:25  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message  Reply with Quote
Ja kao i Paka01 nikada necu kupiti single shot strip a da ga ne procitam skeniranog... Da bacim 15-20 i vise eura a ne svidi mi se, pa nema teorije... A da ne govorim da sam se na Demiana i jos po neke stripove navukao preko skena... Tako da su sto se mene tice izdavaci profitirali uz pomoc "skenera"..

I kako moze odmoci nekom kiosk izdanju sken ako uzmemo u obzir da je kiosk izdanje najvise mesec dana u opticaju za siroke narodne mase...??? Bilo, proslo i sibaj dalje... Ako ces i praviti neku popularizaciju stripa, svakako je i sken jedan vid toga...

Patricia hic mea totus mundus est
Go to Top of Page

Colt
stripovi.com kum

3298 Posts

Member since 18/10/2001

Posted - 09/06/2011 : 18:17:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Colt a Private Message  Reply with Quote

quote:
Ne zajebavam te, zašto bih?
Attila je DDiZ reklamirao pre godinu dana. A izdanje VČ još nije ni otišlo u štampariju.

Mi (ne Bane, ovo je naš zajednički projekat, svih zainteresovanih forumaša na tri foruma) nemamo blagoslov za Zagora, ali ništa protivzakonito ne radimo.
Po tvojoj logici i oni topici sa scenarijima za neke buduće Zagorove stripove su kršenje prava? I to što ti koristiš originalne crteže iz domaćih i italijanskih izdanja da bi ih sklopio u novu celinu je kršenje prava?Ne znam kako drugi razmišljaju, ali meni je ipak veći bezobrazluk kad neko otvoreno kaže da hoće da stavlja stripove domaćih izdanja koja trenutno izlaze na download nego sve ovo gore navedeno.

Actually, pre ce biti da jeste protivzakonito. Strani izdavaci i vlasnici prava ocekuju da ih domaci izdavac kontaktira u pogledu postera, promotivnih akcija i slicnih stvari, iako je odobravanje takvih stvari cista formalnost. Ukoliko se misli da to sto ce Bane Kerac nacrtati nije neovlasceno koriscenje imena i lika strip junaka Zagora, onda bi trebalo da se posalje jedna kopija u SBE, da i oni imaju svoj primerak.
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
26036 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 09/06/2011 : 18:20:43  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Colt

Actually, pre ce biti da jeste protivzakonito. Strani izdavaci i vlasnici prava ocekuju da ih domaci izdavac kontaktira u pogledu postera, promotivnih akcija i slicnih stvari, iako je odobravanje takvih stvari cista formalnost. Ukoliko se misli da to sto ce Bane Kerac nacrtati nije neovlasceno koriscenje imena i lika strip junaka Zagora, onda bi trebalo da se posalje jedna kopija u SBE, da i oni imaju svoj primerak.

Šta je protivzakonito, to što imamo ideju?
Svaki dalji korak bez odobrenja Bonellija bi bio protivzakonit, a ovo što smo do sad uradili...pa ne znam baš.

Go to Top of Page

Mr.Brooks
New Member

Serbia
205 Posts

Member since 02/08/2007

Posted - 09/06/2011 : 18:21:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr.Brooks a Private Message  Reply with Quote
quote:

Nebitno, i ovo je dobra tema.

Tema je svakako interesantna, mada nije losa ni ova : "Da li su svi clanovi jednaki ili su neki jednakiji od drugih".

Sto bi Balasevic rekao : "Princip je isti, sve su ostalo nijanse"

Hajde da napravimo malu metaforu:
"Covek predje ulicu na crveno svetlo. Nije bilo nikoga u blizini i niko nije ugrozen". Saobracajac koji je bio u blizini zna coveka, vidi da nikakve stete nije bilo i okrene glavu na drugu stranu.

Sledeceg dana neki drugi covek predje ulicu na crveno svetlo. Saobracajac ga zaustavi i naplati mu kaznu. Na pitanje zasto si meni naplatio a onom drugom nisi on kaze: Pa onaj prvi nije ugrozavao nikoga a ti si mogao da nastradas jer su druga kola bila na 10 metara od tebe. A zatim kaze : Hajde mi da vidimo da li je u redu prelaziti ulicu na crveno svetlo."

Edited by - Mr.Brooks on 09/06/2011 18:22:45
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
9284 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 09/06/2011 : 18:26:43  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
Ultimate Spider-Man je izdanje koje se na ovim prostorima izdaje duži niz godina, u manje-više kontinuitetu (uz 1 prekid i usporavanje ritma). Ako neko odluči da ga, takođe u prevodu, pararelno preko interneta distribuira besplatno, onda je on konkurencija i to nelojalna.

Takve stvari jedan ozbiljan sajt i forum ne bi smeo da podrži i to je prilično jasna stvar i nije baš za diskusiju.

O drugim slučajevima ne bih, jer nisam dovoljno upoznat, ali nije sve za poređenje, naročito ako neko radi nešto za sebe i par prijatelja.
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
26036 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 09/06/2011 : 18:27:00  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
Pošto vidim da treba ponovo, evo:

Ali nećemo da idemo toliko u principe. Attila će izbrisati sve linkove ka skenovima izdanja koja aktuelno izlaze ili su izlazila poslednjih 20 godina.
Pa će nam pasti kamen sa srca.

Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11454 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 09/06/2011 : 18:27:38  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
Manhuntere, ne komentiraš ništa na ovo?

quote:

E pa čuj, ako izdavač neće stavit preview za nešto tako skupo, neko mora upoznat ljude sa onime šta je unutar korica. Izdavači padaju radi svoje glupe taktike, a ne radi piraterije. Da su imalo pametni, svi koji izdaju skupe albume bi tribali radit previewe, bar po mome mišljenju. Ako oni to neće radit, nać će se neko ko oće i zbog toga mi ih nije ža.

Go to Top of Page

Colt
stripovi.com kum

3298 Posts

Member since 18/10/2001

Posted - 09/06/2011 : 18:36:00  Show Profile Show Extended Profile  Send Colt a Private Message  Reply with Quote
quote:

Svaki dalji korak bez odobrenja Bonellija bi bio protivzakonit, a ovo što smo do sad uradili...pa ne znam baš.

Ovde se prica o stvarnim izdanjima, ako sam dobro shvatio. Ili bi tih 100 ljudi trebalo da plate za ideju o stripu a ne za sam strip?
Kao sto rekoh, da se to uradi bez saglasnosti i blagoslova SBE, u pitanju bi bila nelegalna akcija a to pitanje se, koliko sam video, uopste nije postavljalo dok neko nije poveo pricu o Atili i sl.
Go to Top of Page

Attila77
Average Member

USA
891 Posts

Member since 08/05/2005

Posted - 09/06/2011 : 18:36:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Attila77 a Private Message  Reply with Quote
Zavrsio sam. Skinuo sam SVE linkove za skidanje nasih obradjenih stripova sa svog sajta (zlatnaserija.freeiz.com). To sam vec duze vreme nameravao uraditi, posto to stvarno nije bilo u redu. Sad kad kliknes na dugme otvorice stranicu projekta na zoni, pa sad, tamo morate biti clanovi ako zelite nesto skidati.
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
9284 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 09/06/2011 : 18:36:17  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
Ovo što rade Bane & komp je fan-art. Fan-art nekad spada u "sivu zonu" što se piraterije tiče, ali tu presuđuje da li je projekat na neki način zamišljen za komercijalnu eksploataciju ili ne (a ovde valjda nije) i da li na bilo koji način ugrožava vlasnika autorskog prava (ovde, rekao bih, sigurno ne).
Go to Top of Page

andjelt
Senior Member

Serbia
2217 Posts

Member since 28/07/2008

Posted - 09/06/2011 : 18:37:46  Show Profile Show Extended Profile  Send andjelt a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by alexts

Ultimate Spider-Man je izdanje koje se na ovim prostorima izdaje duži niz godina, u manje-više kontinuitetu (uz 1 prekid i usporavanje ritma). Ako neko odluči da ga, takođe u prevodu, pararelno preko interneta distribuira besplatno, onda je on konkurencija i to nelojalna.

Takve stvari jedan ozbiljan sajt i forum ne bi smeo da podrži i to je prilično jasna stvar i nije baš za diskusiju.

O drugim slučajevima ne bih, jer nisam dovoljno upoznat, ali nije sve za poređenje, naročito ako neko radi nešto za sebe i par prijatelja.

pa dobro i ovaj decko sto prevodi Spider-Man to radi za sebe i prijatelje ...

... i sto dajes sebi za pravo da komentarises kad "nisi dovoljno upoznat" ?
Go to Top of Page

andjelt
Senior Member

Serbia
2217 Posts

Member since 28/07/2008

Posted - 09/06/2011 : 18:40:30  Show Profile Show Extended Profile  Send andjelt a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by alexts

Ovo što rade Bane & komp je fan-art. Fan-art nekad spada u "sivu zonu" što se piraterije tiče, ali tu presuđuje da li je projekat na neki način zamišljen za komercijalnu eksploataciju ili ne (a ovde valjda nije) i da li na bilo koji način ugrožava vlasnika autorskog prava (ovde, rekao bih, sigurno ne).

ne i nije komercijalan ... svi će dobiti po primerak po simboličnoj ceni od 3500 din ili ti 35€ , nema tu ničeg komercijalnog ...

dobro i table ce se prodati , ali mora i Bane nesto da zaradi neće valjda da bude fan-art entuzijasta za džaba

Edited by - andjelt on 09/06/2011 18:46:37
Go to Top of Page

andjelt
Senior Member

Serbia
2217 Posts

Member since 28/07/2008

Posted - 09/06/2011 : 18:43:18  Show Profile Show Extended Profile  Send andjelt a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Ovde se prica o stvarnim izdanjima, ako sam dobro shvatio. Ili bi tih 100 ljudi trebalo da plate za ideju o stripu a ne za sam strip?
Kao sto rekoh, da se to uradi bez saglasnosti i blagoslova SBE, u pitanju bi bila nelegalna akcija a to pitanje se, koliko sam video, uopste nije postavljalo dok neko nije poveo pricu o Atili i sl.

pa to sam ja rekao tamo na topiku spominjajuci i atilu ...
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
9284 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 09/06/2011 : 18:46:40  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Ili bi tih 100 ljudi trebalo da plate za ideju o stripu a ne za sam strip?

Kod mene u gradu postoji čovek koji crta na zidu, po kolima i sl. Odabereš šta hoće da ti nacrta, recimo Zagora, on ti nacrta, naravno platiš mu za trud i to je to. Nikakva piraterija.

Ovde 100 ljudi hoće fanovski strip u kome će se pojavljivati sa Zagorom, našli su čoveka koji će to da im odradi i ja Colte tvrdim da bi teško neko presudio da je to protivzakonito.

Neke firme u mom gradu (kafići, butici, video klubovi, frizerski saloni, brza hrana) nose naziv Asterix, Garfild, Šilja i sl. - čak se drznu da crteže ovih likova stave na izlog - to najverovatnije nije po zakonu o autorskim pravima, ali niko neće otići u frizerski salon zato što se zove Garfild, pa ne može biti reči o komercijalnoj eksploataciji, zato te firme nikada neće biti tužene i gonjene zbog toga.
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
26036 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 09/06/2011 : 18:47:28  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
Radi se o izdanjima koja će postati stvarna ako se dobiju prava.
Do tada, sve se svodi na piskaranje po nekom tamo forumu.

Pametnom dosta.

Edited by - manhunter on 09/06/2011 18:48:09
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.22 seconds. Snitz Forums 2000