Recimo žensko ime Ines ostaje isto u Vokativu. Evo sad i mene bune neka imena, na primer : Ina, Una, Ena, Ilja...Mada mislim da ostaju ista u Vokativu.
Iz Vršca stiže glas, u vinu leži spas, ko vino ne pije, taj nek se ubije!!!
Sory što se uplićem, al ovo znam :)) U biti je vrlo jednostavno. Većina stranih imena ima vokativ isti nominativu(govorim za hrvatski jezik)...Npr. Ana, Ksenija, Nives, Ines, Klara..itd...dok kod muških imena, ta zakonitost vrijedi samo za ona imena koja završavaju s "o" i "e"...npr. Vlado, Mate...itd...
Dakle nema: "Hej Lano, hoćeš li ići..." Nego: "Hej Lana, hoćeš li ići..."
et
The only thing we know for sure is that he's *not* a vegetarian.
sorry nisam pratio spiku od početka ali mislim da je ova spika pokrenuta zbog naše polupismenosti a ne stripovske...inače mi koji smo odrasli na srbskim izdanjima i dan danas smo polupismeni..npr ja neznam ni č i ć ni ije i je ali glavna mi je spika "važno da se mi kužimo":))
Ni meni ne ide č i ć, ili ije, je... Malo sam se raspitao kod cure pa me naučila. Isto tako pisanje po forumima, puno toga me naučilo, gramatički naravno.
Mogu prihvatiti neuspjeh. Ali ne mogu prihvatiti da prestanem pokušavati.
Več sam dva puta u hrvatskim knjigama naišao na riječ življenje. Baš sam se iznenadio, jer je to naša riječ, a u Hrvata opčenito se upotrijebljava riječ život. Da li se radi o narječju ili je pak življenje starohrvatska riječ?
Ich bin kein Mensch, ich bin kein Tier, ich bin ein Panzer-Grenadier!
Več sam dva puta u hrvatskim knjigama naišao na riječ življenje. Baš sam se iznenadio, jer je to naša riječ, a u Hrvata opčenito se upotrijebljava riječ život. Da li se radi o narječju ili je pak življenje starohrvatska riječ?
Zivljenje i zivot u hrvatskom jeziku nisu sinonimi. Zivljenje je glagolska imenica izvedena od glagola zivjeti. Primjeri upotrebe: zivljenje zivota, zivljenje Evandjelja, kultura zivljenja, ...
Čitajući recenzije pojedinih autora na sajtu primjetih da često ne znaju razlikovati jer od jel'. Evo, mala pomoć u slici kako se te greške ne bi pojavljivale toliko učestalo
EDIT: (ovaj post je bio i još je gramatički neispravan )
Nsiam vrjevoao da zpavrao mgou rzmajueti šot čtaim. Zaavljhuujći nobniečoj mćoi ljdksuog mgzoa, pemra irtažsiavnjima nučainka, njie vžano kjoim su roedsljdoem npiasnaa slvoa u ričjei, jdieno je vžano da se pvro i psljdeonje sovlo nlaaze na sovm mstjeu.
Otasla solva mgou btii u ptponuom nerdeu i bez ozibra na ovu oloknost, tkest mžeote čtiati bez pobrelma. Ovo je zobg tgoa što ljduksi mzoak ne čtia savko slvoo poebsno, već rčeiji poramrta kao clejniu. Oavj preomećaj je šljiavo nzavan 'tipoglikemija'.