forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 ZAGOR
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 1214

Rick
Average Member

Serbia
900 Posts

Member since 21/01/2009

Posted - 21/03/2012 : 18:38:12  Show Profile Show Extended Profile  Send Rick a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Zeljko Ferri

Verujem da ce Buratini svima odgovoriti. Prvi put kad sam mu poslao neke svoje table, odgovorio mi je za 10-15ak dana.
Sada cekam odgovor od pocetka februara za mnogo manje tabli....3 table i 2 naslovne strane. Kad za to nema vremena, mogu misliti koliko mu treba za scenarije. Mada mislim da oni to zajedno ocenjuju i odlucuju, ali je zadnja Buratinijeva cini mi se od sad od kako nas je matori Boneli napustio.

Znam za scenariste koji cekaju odgovor od Buratinija po 6 meseci i vise...

Znaš i one koji čekaju 9 meseci. I ja verujem da naposletku odgovori svakom. I VREDI ČEKATI!

"Duh Sa Sekirom nikada nije zaista napustio Darkwood. I dalje pazi na svoje kraljevstvo i nasledje. I ponekad se javi, kao pozdrav, ili opomena, kako kome."

Edited by - Rick on 21/03/2012 18:38:48
Go to Top of Page

Zeljko Ferri
Senior Member

Serbia
1304 Posts

Member since 15/12/2004

Posted - 21/03/2012 : 18:46:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Zeljko Ferri a Yahoo! Message  Send Zeljko Ferri a Private Message  Reply with Quote

Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 21/03/2012 : 19:39:48  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Rick
Znaš i one koji čekaju 9 meseci. I ja verujem da naposletku odgovori svakom. I VREDI ČEKATI!

Eto vidiš, samo si se morao potužiti na forumu, i odmah te ljudi utješe...

“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."
Go to Top of Page

Rick
Average Member

Serbia
900 Posts

Member since 21/01/2009

Posted - 21/03/2012 : 19:46:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Rick a Private Message  Reply with Quote
Not funny, DeeCay!

Kada mi izađe prva priča za Boneli (Zagor ili neki drugi naslov, ali neka bude Zagor), imaš primerak od mene (original, da ne čekaš da ga objave kod nas) sa posvetom: To DeeCay, The Man Who Laughs!

"Duh Sa Sekirom nikada nije zaista napustio Darkwood. I dalje pazi na svoje kraljevstvo i nasledje. I ponekad se javi, kao pozdrav, ili opomena, kako kome."
Go to Top of Page

solar
Moderator

Croatia
21432 Posts

Member since 16/03/2004

Posted - 21/03/2012 : 19:58:29  Show Profile Show Extended Profile  Send solar a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ono što je Zagora dovelo na ovaj nivo popularnosti nedostaje novim pričama. Ili bar ja to nešto ne mogu da vidim, pročitam.

Slažem se da je u jednom trenutku kvaliteta pala ispod određene razine, posebno u razdoblju 2001-2004, kada je Boselli prestao pisati scenarije. Ali u međuvremenu se dogodila ona saga sa Richterom koja je donekle spasila prosjek.
Ali poslije 500-tog broja ima više naznaka da je budućnost svijetla. To su recentni primjeri kvalitetnih epizoda poput: "Mrtve šume", "Kamenog diva", "U potrazi za Zagorom", "Puni mjesec", pa ova epizoda Hawaka itd.
Tu su i novi/stari scenaristi poput Caponea, Raucha i Bosellija, koji je napisao 4 priče za sljedeće razdoblje. Tu je i hrpa novih crtača, neki bolji, neki gori, ali toga prije nije bilo.
Počela je Južnoamerička odiseja, napokon smo dočekali i Gigant izdanje, i važna činjenica da se Zagor u Italiji još uvijek dobro drži.
To su sve razlozi za jedan dobro utemeljeni optimizam s naše strane.
Go to Top of Page

Rick
Average Member

Serbia
900 Posts

Member since 21/01/2009

Posted - 21/03/2012 : 20:19:10  Show Profile Show Extended Profile  Send Rick a Private Message  Reply with Quote
Slažem se da je Zagor u uzlaznoj fazi, i da je ona otpočela Rihterom. Zahvalan sam na epizodama u kojima se vratio Boseli.

Ono što, ipak i nažalost, ostaje kao činjenica, bar za mene, je da se Zagorova legenda eksploatiše, a da joj se malo toga dodaje. Uzima se zdravo za gotovo- on je to što jeste, i sada će da taba, plaši, spašava... kako je to radio u prethodnih 50 godina. Epizode koje si naveo su same po sebi solidne, ali kada se porede sa onima na koje podsećaju, ne zadržavaju istu ocenu. "Krv mohavka" i "Alhemičareve žrtve", "Kameni div" i "Bratić Simon", "Mrtva šuma" i... više njih.
Osim "Poslednje Tule" u VČ ne vidim nijednu objavljenu priču koja obogaćuje legendu o Duhu Sa Sekirom.

Što se crtača tiče, već rekoh svoje mišljenje u jednom od prethodnih postova.

Verovatno sam toliko rigorozan zbog toga što mi je Zagor i dalje jedan od najomiljenjih junaka.

Go to Top of Page

solar
Moderator

Croatia
21432 Posts

Member since 16/03/2004

Posted - 21/03/2012 : 20:26:35  Show Profile Show Extended Profile  Send solar a Private Message  Reply with Quote
Shvaćam što hoćeš reći.
Jedini koji je, po mom sudu, uspio produbiti Zagorov lik i donio mu nešto novo je Boselli. U onom periodu od "Nestalog istraživača" pa do "Morske strave", stvorio je novi kanon po kojem se cijela Zagorova produkcija ravna već 20 godina.
Go to Top of Page

Rick
Average Member

Serbia
900 Posts

Member since 21/01/2009

Posted - 21/03/2012 : 20:27:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Rick a Private Message  Reply with Quote
Tako je! Nemam šta da dodam na to, osim da Zagor ima osnove čvrste kao kamen i priče koje se nadograđuju na tu osnovu mogle bi biti mnogo jače. Čast izuzecima.

Edited by - Rick on 21/03/2012 20:28:38
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 21/03/2012 : 21:50:12  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote

DNEVNIK CITANJA:
Etika junaštva i deklišeizirani koreni u “Zagor prica...”
Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12974 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 21/03/2012 : 22:25:00  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
Boselli je imao neke zanimljive ideje, činilo se da će gurnuti Zagora u nekom novom smjeru. Intrigantan je bio taj koncept, kako je Zagor dio linije moćnih pojedinaca koji su kroz povijest štitili svijet od zla (Damballah, Pahana, itd.). Nažalost, imam dojam da se Bosellijeve ideje nisu baš svidjele urednicima, kao da je dobio po prstima. Nakon sage o Dagonu kvaliteta Bosellijevih priča je strmoglavo pala, počeo se vrtiti na mjestu, a Zagor se vratio na stari status quo. I sada se ponavljaju kojekakve odiseje, sramežljivi pokušaji da se privuku novi čitatelji.

Ipak, Bosellijev najsjajniji potez bilo je stvaranje najboljeg Zagorovog negativca/anti-junaka - Nata Murda.

Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins
Go to Top of Page

solar
Moderator

Croatia
21432 Posts

Member since 16/03/2004

Posted - 21/03/2012 : 23:03:13  Show Profile Show Extended Profile  Send solar a Private Message  Reply with Quote
Boselli je i poslije Dagona/Morske strave imao izvrsnih priča: "Kapetan Midnight", gdje je Murda pretvorio u pokajnika koji se bori za pravdu, "Povratak vampira", "Dugin most", gdje mu je Bonelli dopustio da dira u same temelje serijala.
Pad kvalitete (premda ne drastični) dolazi u vrijeme afričkog ciklusa, a najveći krivac je Bosellijeva prezaposlenost. Usporedno sa Zagorom, radio je i na Teksu (poslije Nizzija najvažniji scenarist), i onda je počeo raditi Dampyra (oko ´99 su počele pripreme). Logična posljedica toga je određeni pad kvalitete, koji je najočitiji u "Povratku Kandraksa".
- Boselli je bio idejni vizionar "novog Zagora" gdje se pojavljuju likovi nekarakteristični za serijal, sve odreda snažne pojave poput Murda, Sivog Vuka, onog renđera, Caina itd.
- Tu je i "novi tip žena", Gambit, Madam Laveau, Ylenia, preko njih on uvodi Zagora u moderno doba gdje dominiraju ljubavne veze Dylan Dogovskog tipa.
- Tu se pojavljuje i nova Zagorovska mitologija (Dambalah, keltski korjeni itd.).

Tom novom Zagoru čitatelji su rekli DA.
Nakon 2001. godine nastaje rupa, taj novi Zagor je većim dijelom nestao (Bosellija nema, Andreucci prebačen u Dampyra). Mislim da je za glavnog urednika ponovno došao Canzio itd.

Trebalo im je nekoliko godina da se "oporave" kako sam već napisao u prethodnim postovima. To znači da je Burattini postavljen za glavnog uredika, Boselli se vratio pripomoći sa onom sagom o Richteru, vratio se Capone, Rauch je počeo sazrijevati u scenarističkom smislu, neki novi fanovi/crtači su se pojavili na obzoru itd.
Burattini naravno ni iz bliza nema Bosellijev talenat i pripovijedačke vještine, ali je ipak, u nekoliko godina oformio solidan tim, koji vodi Zagora, u (nadam se dobru budućnost).

Edited by - solar on 21/03/2012 23:03:47
Go to Top of Page

solar
Moderator

Croatia
21432 Posts

Member since 16/03/2004

Posted - 21/03/2012 : 23:13:35  Show Profile Show Extended Profile  Send solar a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mr. Bushido

Nažalost, imam dojam da se Bosellijeve ideje nisu baš svidjele urednicima, kao da je dobio po prstima.

Baš suprotno, Burattini je jednom prilikom napisao da su mnoge ideje prošle jedino jer ih je Boselli predložio, i dodao je, da njemu to sigurno ne bi dozvolili (one ljubavne veze i još neke stvari).

Edited by - solar on 21/03/2012 23:14:00
Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12974 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 21/03/2012 : 23:25:50  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by solar

quote:
Originally posted by Mr. Bushido

Nažalost, imam dojam da se Bosellijeve ideje nisu baš svidjele urednicima, kao da je dobio po prstima.

Baš suprotno, Burattini je jednom prilikom napisao da su mnoge ideje prošle jedino jer ih je Boselli predložio, i dodao je, da njemu to sigurno ne bi dozvolili (one ljubavne veze i još neke stvari).

Ok, ali to ne objašnjava zašto se nije nastavilo Bosellijevim stopama.

Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins
Go to Top of Page

solar
Moderator

Croatia
21432 Posts

Member since 16/03/2004

Posted - 21/03/2012 : 23:33:04  Show Profile Show Extended Profile  Send solar a Private Message  Reply with Quote
Odgovor je jednostavan - nisu znali kako!
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 21/03/2012 : 23:33:20  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
Kao i uvek, Bushido pogodi u srz.
Zaista, taj mini serijal kod nas poznat pod "SD epizode" su dale mnoge temelje da Zagor postane veoma veoma slozen i zreliji lik. Recept za to je insistiranje na "zapisano u sudbini i DNK da bude borac na strani dobra svetskih razmera i vaznosti". To se vidi iz gomile crta koje su dodane, a sve su vezane za daleku proslost, da li sveta ili Zagora uopste. Bushido je vec spomenuo Vudu bozanstvo Damballaha s kojim je Zagor konkretno i definitivno povezan u "Carstvu Songhaya", te Pahana, mirotvorac iz doba Atlantide i Mua iz "Tajne Anasaza", Kiki Manitu ga imenuje prvakom Dobra u njegovom svetu, predodredjen dakle da se suocava sa raznim demonima iz sveta haosa tj.pakla (direktno ga ukljucuje u indijansku verziju vecite borbe izmedju dobra i zla). Zatim, tu je i Shyer koja mu predskazuje da ce odrzavati ravnotezu u tocku zivota (opet indijanska strana filozofije).
Kasnije, sve te verzije se povezuju u jednu zajednicku, iako su medjusobno tesko povezivi. Stavimo Damballaha i Pahanu u jednu stranu, onu koja je vezana za stare civilizacije i time za svet futuristicke (tj. one iz daleke proslosti) tehnologije, i tradicionalnog Zagora, cistog borca na strani raja tj Dobra cija se priroda ne veze za tehnologije i stare civilizacije vec za drevne teoloske filozofije kakva se moze naci samo u okvirima indijanskih verovanja, kakvog ga prikazuju Kiki Manitu i Shyer.

Te dve nespojive strane se naglo miksaju u "Putu povratka" (SR 549/550 "A volte ritornano", "Le progenie del male"). Tu Shyer priprema Zagora za susret sa vestackom verzijom Unkteha unutar tehnoloske tvrdjave drevne civilizacije (ne mogu da se setim da li je u pitanju Atlantida ili Mu). Naucila ga je drevnom jeziku (jezik prirode, dakle Manitua, a opet jezik koji su drevne civilizacije koristile) koji po svojoj prirodi veze tehnolosko sa teoloskim, a Zagor se nalazi tu u sredini. Tako i sami njegov simbol, ptica Groma unutar kruga zivota, je na neki nacin savrseno uklopljena u sve to, jer ptica gromovnik je opozitna Unktehima koje smo sreli kao suprotnost prirodi i Dobru, koji se opet javljaju i kao proizvod drevne civilizacije.

Ima tu materijala za odlicnu pricu (i za odlican clanak...rezervisem!), samo da je Burattini shvati onoliko ozbiljno koliko to moze jedan Boselli

DNEVNIK CITANJA:
Go to Top of Page

Rick
Average Member

Serbia
900 Posts

Member since 21/01/2009

Posted - 21/03/2012 : 23:54:38  Show Profile Show Extended Profile  Send Rick a Private Message  Reply with Quote
Pijani, solar, Bushido, postavili ste prava pitanja i saželi temu u tri posta. Mislim da je Boselijevo odsustvo t.j. preopterećenost učinila da se izgubi nit koju je on i držao. Sklavi je postavio Zagrovu teološku stranu, Boseli poreklo. Ostali su, osim Bureta, manje-više van te priče. A i on sam ne drži sve njene konce, bar ne kako bih ja voleo.

Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 22/03/2012 : 00:00:02  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
Naprotiv, Burattini ce tek da pohvata konce. Valja videti kako ce se JA zavrsiti, ali kako predvidja "Put povratka" bice usko vezana za sve ove stvari koje sam gore naveo.

DNEVNIK CITANJA:
Go to Top of Page

Tonka24
Advanced Member

15030 Posts

Member since 09/11/2010

Posted - 22/03/2012 : 00:12:44  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonka24 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by PijaniPatak

Nova vest, sveze od Bureta

Ferri crta gigant broj 3
izgleda da je u pitanju 120 strana

EDIT: pardon, lose sam si preveo- Ferri je trenutno na 120 tabli (od ko zna koliko )

Jako dobra vijest
Go to Top of Page

solar
Moderator

Croatia
21432 Posts

Member since 16/03/2004

Posted - 22/03/2012 : 00:17:52  Show Profile Show Extended Profile  Send solar a Private Message  Reply with Quote
Što se tiče "Puta povratka", meni je bio odličan. Nakon što sam ga pročitao bio sam pozitivno šokiran. Nisam mislio da Burattini može napisati ovakvu priču, da nisam vidio potpis scenarista, rekao bih da je autor Boselli.
Nažalost, mnogi ljudi koji su komentiralu nisu ulazili dublje u priču tako da je "Put povratka" dobio lošije ocjene od zasluženog.

Istina je ono što je PP rekao. Burattini je s tom pričom položio temelje budućnoj JA odiseji. Na moje veliko iznenađenje uhvatio se u koštac s nekim metafizičkim temama koje mu nisu jača strana. Mene također zanima je li to samo "pucanj u prazno" ili idejna vodilja cijele sage.
Go to Top of Page

Tonka24
Advanced Member

15030 Posts

Member since 09/11/2010

Posted - 22/03/2012 : 00:22:59  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonka24 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by guderian

quote:
Originally posted by Pavel

Kakve veze ima naše voljenje Chiarolle s tim kad si ti čitao Demonsku masku?
A ako je uopće i bitno, cijenim i Vernija koji je maksimalno posvećen ovom stripu, kao i golemi trud koji ulaže. Zapravo,Zagor ima vrlo dobro osmišljenu crtačku ekipu: konzervativnog Vernija, tradicionalne autore poput Della Monice te ljude poput Chiarolle i Laurentija koji daju vlastitu interpretaciju lika, manje ili više različitu od tradicionalne. Meni su oni ujedno i najdraži, ali to je samo moj ukus, nemam potrebu nametati ga drugima.

Upravo ljubitelji novih crtača nameču svoj ukus drugima,pljuju stare crtače,njihove crteže proglašavaju zaostalim i nazadnim.I ako nisi shvatio moje spominjanje Demonske maske je upravo bilo vezano uz to da dok sam ja čitao Zagora,trošio novce na njega (zahvaljujući čemu ga i vi danas čitate)neki se još nisu ni rodili a sada pljuju!
I čuj,ne se pjeniti i daj mi molim te pojasni razliku između tradicionalnog i konzervativnog kada si te pojmove upotrijebio kao razliku između Vernija i Delamonice?

Vidim da nisi baš upučen kada tako govoriš, ljudi ovdje znaju da ja ne poljujem po ničemu što ima veze sa zagorom pogotovo po Ferriju ili Donateliju ( istina ne mogu prožvakat Segnu jr mi se ne sviđa njegov stil ) koji su mi dva najbolja crtača zagora. Lik ne lupaj bedastoče!
Go to Top of Page

solar
Moderator

Croatia
21432 Posts

Member since 16/03/2004

Posted - 22/03/2012 : 00:27:12  Show Profile Show Extended Profile  Send solar a Private Message  Reply with Quote
quote:

Sklavi je postavio Zagrovu teološku stranu, Boseli poreklo.

Što se tiče ove dvojice, posebno mi se sviđa jedan momentat u "Specijalnom agentu" (SD, str. 41-42), gdje Boselli na suptilan način odaje priznanje Sclavijevom Hellingenu, također nama daje do znanja da "taj Hellingen" odnosno njegov duhovni dio još postoji.

Edited by - solar on 22/03/2012 00:51:34
Go to Top of Page

Solid Snake
Senior Member

Djibouti
2360 Posts

Member since 30/12/2003

Posted - 22/03/2012 : 00:30:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Solid Snake a Private Message  Reply with Quote
Buratini je nesto najgore sto se desilo Zagoru.
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 22/03/2012 : 00:30:47  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by solar

Što se tiče "Puta povratka", meni je bio odličan. Nakon što sam ga pročitao bio sam pozitivno šokiran. Nisam mislio da Burattini može napisati ovakvu priču, da nisam vidio potpis scenarista, rekao bih da je autor Boselli.
Nažalost, mnogi ljudi koji su komentiralu nisu ulazili dublje u priču tako da je "Put povratka" dobio lošije ocjene od zasluženog.

Istina je ono što je PP rekao. Burattini je s tom pričom položio temelje budućnoj JA odiseji. Na moje veliko iznenađenje uhvatio se u koštac s nekim metafizičkim temama koje mu nisu jača strana. Mene također zanima je li to samo "pucanj u prazno" ili idejna vodilja cijele sage.

Sumnjam da ce biti pucanj u prazno. Miks Unkteha i Atlantide ne moze da ne valja, cak i ako Burattini da najmanje od onoga sto to nudi, a on zelen svakako nije. U poslednje vreme servira jako dobre price te se uzdam u njega i u njegov hunch. Meni je vise pitanje da li ce se u JA staviti tacka na tu pricu ili ce ona ostaviti prostora za sagu epskih razmera, za sta ima materijala i previse. Tu se svasta moze napraviti.
Ali nadam se i da ce SBE po pitanju toga i dalje da odrzava ravnotezu fantasticnog i realnog, i ne pretvoriti Zagora iskljucivo u mitskog borca protiv zla i time obrisati sarolikost darkwoodskih zanrova

DNEVNIK CITANJA:
Go to Top of Page

solar
Moderator

Croatia
21432 Posts

Member since 16/03/2004

Posted - 22/03/2012 : 00:30:48  Show Profile Show Extended Profile  Send solar a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by PijaniPatak

Te dve nespojive strane se naglo miksaju u "Putu povratka" (SR 549/550 "A volte ritornano", "Le progenie del male"). Tu Shyer priprema Zagora za susret sa vestackom verzijom Unkteha unutar tehnoloske tvrdjave drevne civilizacije (ne mogu da se setim da li je u pitanju Atlantida ili Mu). Naucila ga je drevnom jeziku (jezik prirode, dakle Manitua, a opet jezik koji su drevne civilizacije koristile) koji po svojoj prirodi veze tehnolosko sa teoloskim, a Zagor se nalazi tu u sredini. Tako i sami njegov simbol, ptica Groma unutar kruga zivota, je na neki nacin savrseno uklopljena u sve to, jer ptica gromovnik je opozitna Unktehima koje smo sreli kao suprotnost prirodi i Dobru, koji se opet javljaju i kao proizvod drevne civilizacije.

Ima tu materijala za odlicnu pricu (i za odlican clanak...rezervisem!).

Nadam se da ćeš ostaviti i komentar ispod recenzije, jer upravo ovakva pojašnjenja ljudima daju priliku da vide priču iz neke druge perspektive.
Go to Top of Page

Tonka24
Advanced Member

15030 Posts

Member since 09/11/2010

Posted - 22/03/2012 : 00:33:14  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonka24 a Private Message  Reply with Quote
Da zagor u doba SD je poprimio dosta ozbiljnije teme, dosta se promjenio. Meni je to razdoblje vrhunsko.
Go to Top of Page
Page: of 1214 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 2.05 seconds. Snitz Forums 2000