forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 ZAGOR
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 1214

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 25/03/2012 : 20:51:35  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
Objektivno, moja prva epizoda je bila "Lovac na vestice", pa su mi starije epizode daleko jace i kavlitetnije...Pre svega mislim na scenaristicki kvalitet. Klasik je klasik, tu ne igra niti nostalgija ili nesto trece, nego jednostavno...Osveta Vudua je odlicna epizoda, kao i Kraken, Hellingen je ziv, Skiptar Tin Hinana itd. ali Hagotova moc, Nepoznati svet, Srebrni vodopad, Demoni ludila i sve ostale su vanvremenske i traju vecno i pamte se vecno. Objektivno da ne moze biti objektivnije.

DNEVNIK CITANJA:
Etika junaštva i deklišeizirani koreni u “Zagor prica...”
Go to Top of Page

Elderane84
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3250 Posts

Member since 30/10/2008

Posted - 25/03/2012 : 21:08:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Elderane84 a Private Message  Reply with Quote
Ja pratim Zagora od pocetka devedesetih. Sa SD Zagorom sam se upoznao tek pojavom VC-a, jer me to vratilo stripovima, i tada sam poceo nabavljati hrvatska izdanja. Tokom devedesetih sam, naravno, procitao gomilu epizoda iz ZS, a kasnije i sve na skenovima. Ne moze se opisati koliko sam tada volio sve legendarne Ferri/Nolita epizode. Pa i Toninelija, Sclavija i sve scenariste, ni ne znajuci ko je ko. Djelili smo stripove na one koje crta "pravi crtac" (Ferri) i "onaj drugi" (Donatelli). Ali, danas, kad sam sve to nanovo nabavio, uz SD epizode, jednostavno uvidjam da je razlika u kvalitetu neuporediva. Sve to sto si ti Patce nabrojao, je jednostavno naiva. Bolna naiva, bez trunke logike i scenaristicke briljantnosti(osim Demona ludila). Sumnjam da je Nolita shvatao ista od ovih prica preozbiljno, da ne pricam o epizodistima Sclaviju i Kaponeu, ili Tonineliju koji je isao od sjaja do ocaja. A crtez... Pa nije moguce bilo da Ferri i Donateli ikakav kvalitet daju onakvim tempom. Danas, kad citam te epizode, strasno mi taj crtez upada u oci, prosto ne mogu da se pomirim s time da citam epizodu "bratic Simon" i da jedva razlikujem Zagora od 2 rodjaka, protagonista price. Koliko god ta prica bila dobra, klasik, ne moze da se mjeri sa Boselijevim epopejama poput Nestalog istrazivaca, ili epizoda sa Sivim Vukom, ili Sedam gradova Cibole, ili cijelim africkim ciklusom, pa cak je i Mortimer 20 puta zajebaniji neprijatelj od cjelokupne bulumente starih neprijatelja. Prosto, radi se o evoluciji Zagora, i nema povratka nazad, na pricice sa saljivim uvodom, razradom od 150 strana i nategnutim krajem. Zato svi povratci dobijaju minimalne ocjene, i kod nas i na UBC-u.
Pa, da je ona Mignacova glupost (Na ivici vulkana) ili ovaj povratak Hagota izdat osamdesetih, sad bi se pricalo o "klasicima", o vanvremenskim stripovima i slicno. Ali, oni to nisu, jer ih niko od nas nije citao sa 6-10 godina, i nikad nisu uspjeli da nam se urezu u pamcenje. Sve lezi u tome, a objektivnosti nigdje.
Go to Top of Page

Leonid
Senior Member

Croatia
2448 Posts

Member since 24/12/2010

Posted - 25/03/2012 : 21:10:30  Show Profile Show Extended Profile  Send Leonid a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by PijaniPatak

Objektivno, moja prva epizoda je bila "Lovac na vestice", pa su mi starije epizode daleko jace i kavlitetnije...Pre svega mislim na scenaristicki kvalitet. Klasik je klasik, tu ne igra niti nostalgija ili nesto trece, nego jednostavno...Osveta Vudua je odlicna epizoda, kao i Kraken, Hellingen je ziv, Skiptar Tin Hinana itd. ali Hagotova moc, Nepoznati svet, Srebrni vodopad, Demoni ludila i sve ostale su vanvremenske i traju vecno i pamte se vecno. Objektivno da ne moze biti objektivnije.

Zašto je Srebrni vodopad bolji od Krakena,svi imaju pravo na svoje mišljenje no meni nije bolji.
Samo se za Demone slažem da su bolji.
Primjetio bih da ljudi većinom daju prednost epizodi koju su čitali kao djeca.
Stariji čitatelji ZS/LMS epizodama,mi mlađi SD iako ja osobno obožavam dosta starih epizoda.

"Liston even smells like a bear. I'm gonna give him to the local zoo after I whup him"
Go to Top of Page

velka031
Advanced Member

Croatia
17121 Posts

Member since 18/03/2010

Posted - 25/03/2012 : 21:20:49  Show Profile Show Extended Profile  Send velka031 a Private Message  Reply with Quote
quote:

Bravo Patče, sve nabrojane stare epizode bolje su od ovih novijih koje si nabrojao, i subjektivno i objektivno...
Ja posebno čekam epizodu Brodolom na Misuriju/Žrtva Ki Noah - još jedna od fenomenalnih priča iz toga vremena, Toninelli i Donatelli na vrhuncu, imam je u ZS i čitao sam je zadnji put prije nekoliko godina i "žulja" me da je ponovo pročitam ali zarekao sam se da neću dok ne izađe kao extra kod Ludensa ili u sklopu VČ OP
Go to Top of Page

guderian
Junior Member

303 Posts

Member since 10/07/2009

Posted - 25/03/2012 : 21:39:48  Show Profile Show Extended Profile  Send guderian a Private Message  Reply with Quote
Gledajte,nikako mi nije jasno da nekome npr Tron bogova može biti bolji od bilo čega iz osamdesetih!
U tronu bogova nas ubjeđuju da je neki smješno nacrtani topić u nekoj pečini strašno oružje koje bi se koristilo neznam kako i protiv koga.
Kada u ranijim pričama nađu,ne znam bazu Atlantide i tamo maltene ustanove da je Zagor reinkarnacija nekoga mitskog junaka,svi oni aparati su masu puta prožvakani od Martija M.
U postu ranije sam mislio na drugo pojavljivanje Rakona i zaista mi je nevjerojatno da je laguna mrtvaca nekome bolja od Prokletog blaga pogotovu u efektu koji je Blago tada imao kod čitatelja.
Laguna je "voda"naspram toga.
A što se tiće Chica nedavno je poprilično bio uplašen pri spomenu na nekog nemesisa bez obzira na svoja iskustva.

Ukratko ja jesam za napredak i "evoluiranje" ali u smislu da evoluiraju priče a ne da Zagor postane superheroj i da ga se crta poput kapetana amerike!
Go to Top of Page

guderian
Junior Member

303 Posts

Member since 10/07/2009

Posted - 25/03/2012 : 21:43:11  Show Profile Show Extended Profile  Send guderian a Private Message  Reply with Quote
Neki kažu da u nekim starim pričama ne razlikuju Zagora od drugih likova???

Ma baš naprotiv!
Danas kada neki od crtača nacrta Zagora ne može ga se razlikovati od granja u šumi!
Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12974 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 25/03/2012 : 21:44:22  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by guderian

Ukratko ja jesam za napredak i "evoluiranje" ali u smislu da evoluiraju priče a ne da Zagor postane superheroj i da ga se crta poput kapetana amerike!

Prekasno, jer on to već jest, još od svojih početaka.

Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins
Go to Top of Page

Elderane84
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3250 Posts

Member since 30/10/2008

Posted - 25/03/2012 : 21:56:20  Show Profile Show Extended Profile  Send Elderane84 a Private Message  Reply with Quote
To da ne pricam. Jasta je nego superheroj, ali tu smo pricu vec vrtili.
Go to Top of Page

Elderane84
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3250 Posts

Member since 30/10/2008

Posted - 25/03/2012 : 21:59:48  Show Profile Show Extended Profile  Send Elderane84 a Private Message  Reply with Quote
quote:

Gledajte,nikako mi nije jasno da nekome npr Tron bogova može biti bolji od bilo čega iz osamdesetih!
U tronu bogova nas ubjeđuju da je neki smješno nacrtani topić u nekoj pečini strašno oružje koje bi se koristilo neznam kako i protiv koga.
Kada u ranijim pričama nađu,ne znam bazu Atlantide i tamo maltene ustanove da je Zagor reinkarnacija nekoga mitskog junaka,svi oni aparati su masu puta prožvakani od Martija M.
U postu ranije sam mislio na drugo pojavljivanje Rakona i zaista mi je nevjerojatno da je laguna mrtvaca nekome bolja od Prokletog blaga pogotovu u efektu koji je Blago tada imao kod čitatelja.
A što se tiće Chica nedavno je poprilično bio uplašen pri spomenu na nekog nemesisa bez obzira na svoja iskustva.

Jebi ga, ukusi... Tron bogova je prica ipo za prokleto blago, koliko god i ona bila klimava u svim pogledima. Ali opet, Della Monica i Boselli su to "otaljali" da lici na nesto. Ionako je jos tad bilo jasno da je to uvertira za sledeci susret sa Kainom.
Ovo za slicnosti medju likovima vidjeces i sam, samo otvori stripove. Samo ce ti se reci.
Go to Top of Page

Leonid
Senior Member

Croatia
2448 Posts

Member since 24/12/2010

Posted - 25/03/2012 : 22:02:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Leonid a Private Message  Reply with Quote
quote:

Tko je spominjao Tron Bogova,ali Kraken i Nestali Istraživač su bolji od dobrog dijela epizoda iz osamdesetih.
Jednostavno mi je draži Boselli od Tonninelija.

"Liston even smells like a bear. I'm gonna give him to the local zoo after I whup him"
Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12974 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 25/03/2012 : 22:04:33  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Elderane84

To da ne pricam. Jasta je nego superheroj, ali tu smo pricu vec vrtili.

Uh, puno puta. I iskreno, ne da mi se opet raspravljati o tome, ali morao sam ovo istaknuti.

Također, kako netko može raspravljati o Zagoru kao ne-superheroju i onda reći da nije poput Kapetana Amerike? Pa potpuno su isti!

Go to Top of Page

Elderane84
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3250 Posts

Member since 30/10/2008

Posted - 25/03/2012 : 22:32:10  Show Profile Show Extended Profile  Send Elderane84 a Private Message  Reply with Quote
quote:

Jebi ga, ukusi... Tron bogova je prica ipo za prokleto blago, koliko god i ona bila klimava u svim pogledima. Ali opet, Della Monica i Boselli su to "otaljali" da lici na nesto. Ionako je jos tad bilo jasno da je to uvertira za sledeci susret sa Kainom.
Ovo za slicnosti medju likovima vidjeces i sam, samo otvori stripove. Samo ce ti se reci.
Go to Top of Page

kandraks
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3925 Posts

Member since 16/03/2009

Posted - 25/03/2012 : 22:42:58  Show Profile Show Extended Profile  Send kandraks a Private Message  Reply with Quote
Kada se ne raspravlja o crtacima onda se vodi bitka koje je razdoblje bolje: Nolittino i Toninelijevo ili Bosellijevo i Burattinijevo, odakle vam snaga ljudi...
Ja licno djelim price na dobre i lose a ne kada su nastale tako da su mi "Osveta Vudu", "Morska Strava" i "Nestali Istrazivac" jednako dobre tj. odlicne kao i "Ukleta Zemlja", "Sveti Breg" i "Zimska Zmija"! Neko rece da je ova Mignacova prica izasla u osamdesetim godinama da bi bila kultna a ja cisto sumnjam u to jer je glupa prica uvjek glupa prica (ovdje mislim na kraj), a odlicna je odlicna...

Dagda, Gospodaru Noci, obasjaj svoga slugu jer on ce zlatnim srpom Druida ubrati Svetu Imelu koja otvara Vrata Nadnaravnog Svijeta...Vrata koja vode do Bogova!!!
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 25/03/2012 : 23:28:33  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
quote:

Neki kažu da u nekim starim pričama ne razlikuju Zagora od drugih likova???

Ma baš naprotiv!
Danas kada neki od crtača nacrta Zagora ne može ga se razlikovati od granja u šumi!

potpuno se slažen

You stared at the abyss, you'll never rest in peace
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 26/03/2012 : 00:06:32  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
I ja procjenjujem prvenstveno kvalitete svake priče zasebno, bez obzira iz kojeg perioda bile i tko su crtači i scenaristi, pa mi je pored Demona ludila možda najbolji Zagi ikad četverodijelni Hellingen je živ, dok u Nestalom istraživaču i Morskoj stravi uživam više nego u Crnom gospodaru, Velikoj zaveri i Odbrojavanju. Prve dvije priče su jednostavno suvremenije i svježije, dok su ostale današnjem meni spore, razvučene i u slučaju Crnog gospodara izrazito epigonske.
Međutim, mislim da najveća slabost današnjeg Zagora prevelik broj slabih, bezličnih pa i loših epizoda, što u Nolittino i rano Bosellijevo vrijeme ipak nije bio slučaj. Danas mjesecima pa i godinama čekamo na priču vrijednu pamćenja, umjesto čega dobijamo bezvezne povratke i neuvjerljive nove neprijatelje, a nekad su se kultne epizode nizale kao na tekućoj vrpci. Dobro, i mi smo bili klinci pa je svašta prolazilo, ali ipak...

Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 26/03/2012 : 08:39:13  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
@Leonid
Druze, kao sto rekoh, Kraken mi je jedna od prvih prica, a Srebrni vodopad sam prvi put procitao pre par meseci. Nostalgija nula bodova, ali subjektivnost je svakako u igri. Draze su mi price gde je Zagi ziva osoba a ne junak bez i jedne fele i vecito hladne face. Lako je napraviti epizodu krcatu akcionim sekvencama i WOW elementima.

@Bushido
De, nemoj prcati ljude
Zagor ce biti superheroj samo:
1.kada bude imao deblju bradu od cela
2.Duplo sira prsa nego kuk
3.Sekiru duzu i krupniju od svoje ruke (zna se kakva su superherojska oruzja)
4.Savrsenu kovrdzu
5.Helanke umesto hlaca
7.Kada Sergio Benelli Editore kaze da je Zagor suprheroj

DNEVNIK CITANJA:
Etika junaštva i deklišeizirani koreni u “Zagor prica...”
Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12974 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 26/03/2012 : 11:23:45  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
quote:

@Bushido
De, nemoj prcati ljude
Zagor ce biti superheroj samo:
1.kada bude imao deblju bradu od cela
2.Duplo sira prsa nego kuk
3.Sekiru duzu i krupniju od svoje ruke (zna se kakva su superherojska oruzja)
4.Savrsenu kovrdzu
5.Helanke umesto hlaca
7.Kada Sergio Benelli Editore kaze da je Zagor suprheroj

Fali ti 6.

Možeš ti njega zvati kako god hoćeš, ali Zagor je to što jest.

Go to Top of Page

bjelolasica
stripovi.com suradnik

Croatia
5106 Posts

Member since 30/08/2009

Posted - 26/03/2012 : 11:54:21  Show Profile Show Extended Profile  Send bjelolasica a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mr. Bushido
Također, kako netko može raspravljati o Zagoru kao ne-superheroju i onda reći da nije poput Kapetana Amerike? Pa potpuno su isti!

Tko to kaže tko to laže da Zagor nije super heroj.

Don’t beat me massa!Please don’t beat me massa!Don’t beat this tired old body! No, no!
http://www.youtube.com/watch?v=H8D93Awa434
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 26/03/2012 : 12:00:38  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Johnny Difool

I ja procjenjujem prvenstveno kvalitete svake priče zasebno, bez obzira iz kojeg perioda bile i tko su crtači i scenaristi, pa mi je pored Demona ludila možda najbolji Zagi ikad četverodijelni Hellingen je živ, dok u Nestalom istraživaču i Morskoj stravi uživam više nego u Crnom gospodaru, Velikoj zaveri i Odbrojavanju. Prve dvije priče su jednostavno suvremenije i svježije, dok su ostale današnjem meni spore, razvučene i u slučaju Crnog gospodara izrazito epigonske.
Međutim, mislim da najveća slabost današnjeg Zagora prevelik broj slabih, bezličnih pa i loših epizoda, što u Nolittino i rano Bosellijevo vrijeme ipak nije bio slučaj. Danas mjesecima pa i godinama čekamo na priču vrijednu pamćenja, umjesto čega dobijamo bezvezne povratke i neuvjerljive nove neprijatelje, a nekad su se kultne epizode nizale kao na tekućoj vrpci. Dobro, i mi smo bili klinci pa je svašta prolazilo, ali ipak...

točno.prosjek epizoda je rapidno pa.toliko da ih i tih nekoliko dobrih ne može izvuč.

Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 26/03/2012 : 12:04:57  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
po mojem vlastitom ocjenjivanju to ide ovako.
epizode od:

1-100 ocjena 2,8
101-200 ocjena 3,8
201-300 ocjena 4,3
301-400 ocjena 2,9
401-476 ocjena 2,5

Edited by - lwood on 26/03/2012 12:05:44
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 26/03/2012 : 12:16:16  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Potpisujem navedene ocjene, zapravo kvalitativni raspored po nekakvoj Gaussovoj krivulji, s tom razlikom što su šarm infantilne naivnosti iz prvog razdoblja u posljednjem zamijenile nemaštovitost i zamorna prežvakavanja starih i odavno klišeiziranih koncepata.

Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12974 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 26/03/2012 : 12:20:44  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
quote:

Potpisujem navedene ocjene, zapravo kvalitativni raspored po nekakvoj Gaussovoj krivulji, s tom razlikom što su šarm infantilne naivnosti iz prvog razdoblja u posljednjem zamijenile nemaštovitost i zamorna prežvakavanja starih i odavno klišeiziranih koncepata.

E, baš to. Zagoru se loše piše ako ne budu dovedeni neki autori sa svježim idejama.

Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 26/03/2012 : 12:23:02  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
ma da,recimo onako ispucat npr. Tkača je baš to. nemaštovitost.
u stilu "izvucimo nekog iz naftalina kad nemamo ideju " pa od toga naprave sranje.

Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 26/03/2012 : 12:29:46  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Da, no tu smo opet u problemu sukoba koncepcija samog lika.
Kad se Zagor osvježava to se uvijek rad tako da ga se negdje šalje, na nekakvu odiseju tijekom koje se dodaju manje ili veće doze fantastike i horora, plus se uvode novi likovi pozitivaca i negativaca, da bi ga po povratku u Darkwood dočekali uskrsnuli Hellingen ili Kandrax. I onda opet upada u letargiju do novog "osvježavanja" po istoj špranci.

Bilo je odlično kad se pojavio Boselli koji je Zagora uistinu obogatio (Burattini je predstavljaodobrodošlu novost ali ne ozbiljniju promjenu), no drugi to očito ili ne znaju ili se ne usude. A tu je i onaj sukob koncepcija, jer se makar i neznatnim promjenama lika čitateljska sljedba smjesta raspolućuje na one koji to odobravaju i one koji žestoko osporavaju. Pa se sve promjene naposljetku i rade tako da se u suštini ništa ne promijeni, jer prijeti daljnji pad tiraže.

Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12974 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 26/03/2012 : 12:37:09  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
quote:

Bilo je odlično kad se pojavio Boselli koji je Zagora uistinu obogatio (Burattini je predstavljaodobrodošlu novost ali ne ozbiljniju promjenu), no drugi to očito ili ne znaju ili se ne usude. A tu je i onaj sukob koncepcija, jer se makar i neznatnim promjenama lika čitateljska sljedba smjesta raspolućuje na one koji to odobravaju i one koji žestoko osporavaju. Pa se sve promjene naposljetku i rade tako da se u suštini ništa ne promijeni, jer prijeti daljnji pad tiraže.

Naklada pada u svakom slučaju. Mislim da je sada krajnje vrijeme za riskantne poteze.

Go to Top of Page
Page: of 1214 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 2.03 seconds. Snitz Forums 2000