Author |
Topic  |
Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts
Member since 21/03/2010 |
Posted - 25/06/2012 : 20:13:03
|
ej ljudovi! ovih dana sam bio (da se prisjetim) pročitao Doyleovog "Baskervilskog psa" i pogledao nekoliko adaptacija toga djela (isto radi prisjećanja), i to me potaklo da otvorim ovaj topic. znači: koji bi, po vašem mišljenju, bili najgori, a koji najbolji filmski/televizijski Sherlock Holmesi i zašto? da čujemo prijedloge!
ja iskreno imam dilemu u oba područja pa mislim da ću ih navest sve:
najbolji bi za mene bili Jeremy Brett i Basil Rathbone. a najgori Matt Frewer i Richard Roxburgh.
|
"Nothing lasts forever." |
|
Jasko
Advanced Member

(2).gif)
Nicaragua
6227 Posts
Member since 29/02/2012 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13458 Posts
Member since 29/12/2001 |
|
sandyboy
Average Member

628 Posts
Member since 09/09/2010 |
Posted - 25/06/2012 : 20:25:18
|
Jeremy Brett mi je najbolji "klasični" Holmes. THE DEFINITIVE, što bi Englezi rekli :) Em on, em sama serija (veliki plus je način na koji prikazuju lik Watsona, mrzim kad Watsona predstavljaju kao kretena).
Osim Bretta, volim i Cumberbatcha, samo šteta što su tolike pauze između sezona (kad smo kod 'modernih' verzija, Downey Jr. mi je fora u prvom filmu bio, drugi je naporan). |
 |
|
Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts
Posted - 25/06/2012 : 20:30:33
|
quote: Originally posted by sandyboy
Jeremy Brett mi je najbolji "klasični" Holmes. THE DEFINITIVE, što bi Englezi rekli :) Em on, em sama serija (veliki plus je način na koji prikazuju lik Watsona, mrzim kad Watsona predstavljaju kao kretena).
premda je Brett u kasnijim epizodama zbog bolesti postupno gubio onu svoju energiju i šarm koji je davao liku. što se Watsona tiče, meni je bolji Watson bio David Burke. Hardwicke mi je nekako djelovao prestar za tu ulogu. kad veliš "mrzim kad Watsona predstavljaju ko kretena" imam osjećaj da ciljaš na Nigela Brucea  |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13458 Posts
Member since 29/12/2001 |
Posted - 25/06/2012 : 20:31:37
|
pardon, zaboravio sam Billyja Wildera i Privatni život Sherlocka Holmesa (koji je, usput rečeno, 'podloga' za prvu epizodu dragog nam stripa DDoga) |
 |
|
sandyboy
Average Member

628 Posts
Member since 09/09/2010 |
Posted - 25/06/2012 : 20:37:01
|
quote:
premda je Brett u kasnijim epizodama zbog bolesti postupno gubio onu svoju energiju i šarm koji je davao liku.
Uh, pred kraj posljednje sezone je iznimno vidljivo fizički propadao, tužno je to vidjeti :/
quote:
što se Watsona tiče, meni je bolji Watson bio David Burke. Hardwicke mi je nekako djelovao prestar za tu ulogu.
Istina, Hardwicke je bio malo čičica, dobro je što kad je on došao nisu od Watsona išli raditi šarmera kakav je bio u knjigama, bilo bi malo komično
quote:
kad veliš "mrzim kad Watsona predstavljaju ko kretena" imam osjećaj da ciljaš na Nigela Brucea 
Ajmo reći da pred njegova vrata stavljam krivnju za stereotip blentavog Watsona |
 |
|
Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts
Posted - 25/06/2012 : 20:44:12
|
quote: Originally posted by sandyboy
Ajmo reći da pred njegova vrata stavljam krivnju za stereotip blentavog Watsona
kad gledaš, cijela ta njegova karakterizacija je imala poantu u tome da se dobiju dva suprotna pola: Rathbone kao inteligentan, lukav, spretan Holmes, Bruce kao smotan, nespretan i blentav Watson, ali opet istovremeno i hrabar. osim toga, ja sam čini mi se negdje pročitao da je cijeli taj Watsonov lik zamišljen u skladu sa samim Bruceom - navodno je on imao komičarskog talenta, pa... |
 |
|
rommel
stripovi.com suradnik

.jpg)
Croatia
7436 Posts
Member since 26/11/2001 |
Posted - 25/06/2012 : 21:29:05
|
Christopher Plummer na prvom mjestu, što je veliko postignuće uz Jeremy Bretta koji jeste Sherlock Holmes (a dušu bi dao dao da sam bio u prilici vidjeti ga u roli drakule na daskama koje život znače) Christopher Lee odmah je do... uz to je odradio oba brata Holmes...neizostavan dio kanona Robert Stephens je sjajan - mada genij Wildera (ne Genea, Billyja) ima nemalu zaslugu za to - vjerojatno jedan od meni najneprežaljenijih filmova koji nikad čitav vidjeti neću.... John Neville - jako dobar mada mi je bio daleko veći raritet vidjeti Peter Carstena van konteksta o nacistima Nicol Williamson je apsolutno fenomenalan mada je imao nesreću imati gotovo najgoreg Watsona ikad, koliko god volio Roberta Duvalla čovjek je bio totalno promašen, u svejedno sjajnom filmu Arthur Wontner je isto više nego dobar međutim filmovi su tako loše očuvani - makar verzije koje ja imam - tako da je zapravo napor to pratiti , loš zvuk blijeda slika - uz bolju verziju rado bih ga reevaluirao Douglas Wilmer - čovjek koji mene neobično podsječa na Basila Rathbonea izgledom je dobar kao Holmes Heston - nije ostavio jači dojam na mene ali još jedna stvar koju bih bio volio vidjeti - nastup uz Bretta kao Watsona e to bi bio prizor |
Edited by - rommel on 25/06/2012 21:33:25 |
 |
|
Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts
Posted - 25/06/2012 : 21:38:59
|
a najgori Sherlock ti je Peter Cushing, jel tako?    
čudno kako se po pitanju najgoreg Sherlocka nitko nije izjasnio... |
 |
|
rommel
stripovi.com suradnik

.jpg)
Croatia
7436 Posts
Posted - 25/06/2012 : 21:43:53
|
quote: Originally posted by Darth Ivan
a najgori Sherlock ti je Peter Cushing, jel tako?    
čudno kako se po pitanju najgoreg Sherlocka nitko nije izjasnio...
gledaj ja zapravo nemam najogreg - volim sherlocka - i mogu ga pogledati u svemu ali Murder By Decree sam gledao apsolutno najviše puta i svojedobno nešto drobio o tome: http://popcorn.hr/kolumne/view/26/ |
 |
|
Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts
Posted - 25/06/2012 : 21:52:14
|
onda ću baš taj film morat pogledat pa da vidim   
inače, vidim da u sporednoj ulozi glume Donald Sutherland i Frank Finlay. |
 |
|
rommel
stripovi.com suradnik

.jpg)
Croatia
7436 Posts
Posted - 25/06/2012 : 22:06:23
|
inače, vidim da u sporednoj ulozi glume Donald Sutherland i Frank Finlay.
Frank Finlay glumi u obe verzije...a ne zaboravi Johna Gielguda, Anthony Quaylea, Genevieve Bujold, David Hammings i na prvom mjestu uz Plummera, nenadomjestivi James Mason, zapravo teško da se ikad jača ekipa okupila na Šerlok filmu - i to ne u cameo ulogama več u punokrvnim rolama |
 |
|
Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts
Posted - 25/06/2012 : 22:08:47
|
quote: Originally posted by rommel
Frank Finlay glumi u obe verzije...a ne zaboravi Johna Gielguda, Anthony Quaylea, Genevieve Bujold, David Hammings i na prvom mjestu uz Plummera, nenadomjestivi James Mason, zapravo teško da se ikad jača ekipa okupila na Šerlok filmu - i to ne u cameo ulogama več u punokrvnim rolama
nisu ovi likovi baš kod nas poznati... |
 |
|
rommel
stripovi.com suradnik

.jpg)
Croatia
7436 Posts
Posted - 25/06/2012 : 22:13:37
|
Frank Finlay glumi u obe verzije...a ne zaboravi Johna Gielguda, Anthony Quaylea, Genevieve Bujold, David Hammings i na prvom mjestu uz Plummera, nenadomjestivi James Mason, zapravo teško da se ikad jača ekipa okupila na Šerlok filmu - i to ne u cameo ulogama več u punokrvnim rolama
nisu ovi likovi baš kod nas poznati...
misliš TEBI nisu poznati - zapravo si me iznenadio izvukavši Frank Finlaya :) |
 |
|
Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts
Posted - 25/06/2012 : 22:19:24
|
osim Plummera i Sutherlanda, svi ti ostali glumci su većinom nepoznati što se našeg okružja tiče.
Finlay isto nije baš poznat - ja sam ga jedino gledao u "Tri mušketira" (i nastavku) s Michaelom Yorkom. po toj ulozi ga jedino i pamtim. |
 |
|
rommel
stripovi.com suradnik

.jpg)
Croatia
7436 Posts
Posted - 25/06/2012 : 22:23:32
|
osim Plummera i Sutherlanda, svi ti ostali glumci su većinom nepoznati što se našeg okružja tiče.
Finlay isto nije baš poznat - ja sam ga jedino gledao u "Tri mušketira" (i nastavku) s Michaelom Yorkom. po toj ulozi ga jedino i pamtim.
nije istina proguglaj bolje, i nemaj ružan običaj svoje neznanje pripisivati širem okruženju jer to ne opravdava ništa a siguran sam da večina posjetitelja ovdje znaju sve navedene likove...stojim pri oonm što sam rekao - šerlokovih filmova je bilo more ali ovo je vjerojatno najjači cast među njima |
Edited by - rommel on 25/06/2012 22:24:34 |
 |
|
Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts
Posted - 25/06/2012 : 22:27:05
|
nije istina proguglaj bolje, i nemaj ružan običaj svoje neznanje pripisivati širem okruženju jer to ne opravdava ništa a siguran sam da večina posjetitelja ovdje znaju sve navedene likove...stojim pri oonm što sam rekao - šerlokovih filmova je bilo more ali ovo je vjerojatno najjači cast među njima
većina forumaša da su čuli da ove glumce? vjerujem da jesu. ja sam samo naveo koliko su poznati na našim prostorima općenito. |
 |
|
rommel
stripovi.com suradnik

.jpg)
Croatia
7436 Posts
Posted - 25/06/2012 : 22:42:31
|
nije istina proguglaj bolje, i nemaj ružan običaj svoje neznanje pripisivati širem okruženju jer to ne opravdava ništa a siguran sam da večina posjetitelja ovdje znaju sve navedene likove...stojim pri oonm što sam rekao - šerlokovih filmova je bilo more ali ovo je vjerojatno najjači cast među njima
većina forumaša da su čuli da ove glumce? vjerujem da jesu. ja sam samo naveo koliko su poznati na našim prostorima općenito.
a od kud ti podatak baš me zanima - u stvari mi laskaš jer time ja ispadam ne znam kakav autoritet...mada i ja i ti znamo da sad lupetaš  |
 |
|
Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts
Posted - 25/06/2012 : 22:55:17
|
pa vrlo jednostavno - kad si vidio da se na telki emitirao neki film u kojem su oni glumili, po kojem filmu bi oni uopće (osim ovog što smo spominjali) bili poznati, ili kad si čuo da je uopće na telki ikad bilo spomena o njima kad se govorilo o američkim/britanskim glumcima? a pored svega, prošeći se malo po Zagrebu i probaj provest anketu o tome koliko je ljudi uopće čulo za njih   |
 |
|
dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts
Member since 13/05/2009 |
|
rommel
stripovi.com suradnik

.jpg)
Croatia
7436 Posts
Posted - 25/06/2012 : 23:05:52
|
pa vrlo jednostavno - kad si vidio da se na telki emitirao neki film u kojem su oni glumili, po kojem filmu bi oni uopće (osim ovog što smo spominjali) bili poznati, ili kad si čuo da je uopće na telki ikad bilo spomena o njima kad se govorilo o američkim/britanskim glumcima? a pored svega, prošeći se malo po Zagrebu i probaj rovest anketu o tome koliko je ljudi uopće čulo za njih  
ajde ti to učini pa mi se javi s rezultatima - možda nešto i naučiš |
 |
|
Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts
Posted - 25/06/2012 : 23:08:22
|
filmska umjetnost nije moja struka - povijest i sociologija jesu. buduće, tj   
vidim da tebi filmovi puno bolje idu pa onda ti preuzmi taj zadatak    |
Edited by - Darth Ivan on 25/06/2012 23:10:59 |
 |
|
rommel
stripovi.com suradnik

.jpg)
Croatia
7436 Posts
Posted - 25/06/2012 : 23:15:31
|
filmska umjetnost nije moja struka - povijest i sociologija jesu. buduće, tj   
vidim da tebi filmovi puno bolje idu pa onda ti preuzmi taj zadatak   
samo si ti daj truda možda ti i filmovi krenu onda |
 |
|
Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts
|
King Warrior
stripovi.com suradnik

.jpg)
22358 Posts
Member since 10/11/2007 |
Posted - 26/06/2012 : 14:01:18
|
čudno kako se po pitanju najgoreg Sherlocka nitko nije izjasnio...
nije tezak izbor:
 |
 |
|
Topic  |
|