forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Burza Stripova
 Aukcije
 BIT ĆE VESELO!
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 23

supermark
stripovi.com suradnik

Croatia
29623 Posts

Member since 06/02/2007

Posted - 07/08/2012 : 12:36:17  Show Profile Show Extended Profile  Visit supermark's Homepage  Send supermark a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by jaki

quote:
Originally posted by Markos
- međutim, kad sam vidio da je cijeli Ken Parker skeniran i dostupan svima sa svega par klikova, "zaslugom" stripzone, zaključio sam da to nema smisla. Ista stvar kao i gore: onaj kome je 1 euro za strip preskupo, taj ne želi jeftino izdanje - on želi besplatno izdanje. Konkretan rezultat je da su autori, Berardi i Milazzo, ostali bez minimalno 20.000 Eura honorara za autorska prava kojeg bi dobili da sam se odlučio na taj projekt. Tih 20.000 eura ste im vi UKRALI. Vi, koji se vjerojatno u te iste autore kunete, od kojih ćete ići tražiti crtež i potpis. I onda VI meni idete govoriti o dostojanstvu?! Naravno, osim autora, tu je cijeli niz oštećenih - prevoditelji, prelamači, urednici, izdavači, tiskare, striparnice itd itd, ali nemam vremena ulaziti i u to. Obrni-okreni, htjeli-nehtjeli: to je krađa.

Ovdje si kontradiktoran.
Prvo kažeš da bi oni sa strip zone mukte pa ih zatim optužuješ da su ukrali novac svima zato šta nema reprinta zbog njihovih skenova a oni nisu uopće ni potencijalni kupci tih "jeftinih" Parkera jer bi oni kako si rekao mukte.

Nisu oni potencijalni kupci, ali jesu oni koji su mislili kupiti taj strip, pa na kraju odustali kad im je pod nos gurnuta prilika da ga procitaju besplatno
Go to Top of Page

supermark
stripovi.com suradnik

Croatia
29623 Posts

Member since 06/02/2007

Posted - 07/08/2012 : 12:41:04  Show Profile Show Extended Profile  Visit supermark's Homepage  Send supermark a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by brko17

Odusevljavaju me ovi koji piratstvo opravdavaju manjkom love. Imali mi love ili ne, to je opet krađa, jer netko ima autorska prava na to.

Daleko od toga da osobno nisam nikada skinuo neku video igru ili film, ali barem sutim ko zaliven niti ne pokusavam opravdati svoju krađu činjenicom da nisam imao 500 kn za neki naslov.

tocno to
fascinantno je to (ne)razmisljanje pojedinaca
bas me zanima kako bi razmisljali da je u pitanju njihov obrt/poduzeće
Go to Top of Page

scanturion
Junior Member

Croatia
465 Posts

Member since 11/01/2002

Posted - 07/08/2012 : 13:07:07  Show Profile Show Extended Profile  Send scanturion a Private Message  Reply with Quote
Koja gomila boraca za pravdu i poštenje da je to nevjerovatno. Kladim se da računalo sa kojeg pišete imate sve legalne programe. Da je muzika koju slušate isključivo iz originalnih izvora. Da su filmovi koje ste gledali i koje imate želju gledati isključivo iz originalne produkcije. I naravno da za svaki izvanredni prihod, osim plaće, uredno prijavljujete poreznoj. Skenirati, isprintati i uvesti strip koji je izašao prije 40-tak godina za svoje potrebe je krađa, pronevjera, smrtna kazna. Koma
Da se odmah razumijemo, protiv sam toga da se takvi stripovi prodaju na aukcijama, pa i mimo njih. Ali sam isto tako protiv da se osuđuju ljudi od onih istih koji takođe krše pravila bez obzira da li se radi o stripu, programu, filmu ili muzici.
Ekipa, prvo pomesti pred svojim vratima i onda kritizirati.

Nada je bogatstvo onih koji ništa nemaju.
Go to Top of Page

Obi-wan
Advanced Member

Croatia
13782 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 07/08/2012 : 13:19:38  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by scanturion

Koja gomila boraca za pravdu i poštenje da je to nevjerovatno. Kladim se da računalo sa kojeg pišete imate sve legalne programe. Da je muzika koju slušate isključivo iz originalnih izvora. Da su filmovi koje ste gledali i koje imate želju gledati isključivo iz originalne produkcije. I naravno da za svaki izvanredni prihod, osim plaće, uredno prijavljujete poreznoj. Skenirati, isprintati i uvesti strip koji je izašao prije 40-tak godina za svoje potrebe je krađa, pronevjera, smrtna kazna. Koma
Da se odmah razumijemo, protiv sam toga da se takvi stripovi prodaju na aukcijama, pa i mimo njih. Ali sam isto tako protiv da se osuđuju ljudi od onih istih koji takođe krše pravila bez obzira da li se radi o stripu, programu, filmu ili muzici.

Mene da pretreseš, ispada bi piraterija na sve strane (doduše, nemam piratskih stripova, trenutno ni jedan). Tako da se slažem da ne bi bilo u redu previše dramatizirati.
S druge strane Marko ima izdavačku kuću pa njemu baš nije svejedno da se na njegovom sajtu valja piraterija. Tako da mi je i njegov stav savršeno logičan. Svatko ima svoju realnost, svoje probleme, svoje stajalište i svoj budžet. Ništa od svega toga nam nije zajedničko. No, možemo poštivati tuđe mišljenje.

What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine.
Go to Top of Page

Tutta
Advanced Member

Germany
32443 Posts

Member since 19/02/2010

Posted - 07/08/2012 : 13:27:47  Show Profile Show Extended Profile  Send Tutta a Private Message  Reply with Quote
gledam film na racunalu,svidi mi se,odem u ducan i kupim ga(orginal). svidja mi se npr. zs il lms, u kojem ducanu ih mogu kupiti? priko interneta.postoji mogucnost da mi se "corci" uvale. zavisi kako kom,al ljudi sto zele imati orginale i koji su spremni mnogo novaca da potrose,nisu zasluzili da reprinti preplave cijeli internet i da uvjek sa dvoumicom kupuju stripove. hoce li svi napisati da prodaju reprinte?

+IN HOC SIGNO VINCES+

Go to Top of Page

supermark
stripovi.com suradnik

Croatia
29623 Posts

Member since 06/02/2007

Posted - 07/08/2012 : 13:43:40  Show Profile Show Extended Profile  Visit supermark's Homepage  Send supermark a Private Message  Reply with Quote
quote:

"Daleko od toga da osobno nisam nikada skinuo neku video igru ili film, ali barem sutim ko zaliven niti ne pokusavam opravdati svoju krađu činjenicom da nisam imao 500 kn za neki naslov."

da se nadovežem, imam doma hrpetine originalnih filmova, igrica i dresova, pa čak i većinu programa na kompjutoru, no potrefi se tu i tamo koji film sa interneta, ali barem imam koliko-toliko obraza pa ne pametujem kako je ta krađa opravdana
Go to Top of Page

scanturion
Junior Member

Croatia
465 Posts

Member since 11/01/2002

Posted - 07/08/2012 : 13:46:55  Show Profile Show Extended Profile  Send scanturion a Private Message  Reply with Quote
[/quote]
Mene da pretreseš, ispada bi piraterija na sve strane (doduše, nemam piratskih stripova, trenutno ni jedan). Tako da se slažem da ne bi bilo u redu previše dramatizirati.
S druge strane Marko ima izdavačku kuću pa njemu baš nije svejedno da se na njegovom sajtu valja piraterija. Tako da mi je i njegov stav savršeno logičan. Svatko ima svoju realnost, svoje probleme, svoje stajalište i svoj budžet. Ništa od svega toga nam nije zajedničko. No, možemo poštivati tuđe mišljenje.
[/quote]

Ma, Marko radi jedino što može, a to je izbacivanje pirata sa svojih stranica i na tome mu čestitam. Spriječiti piratstvo ne može niti jedan izdavač stripa,knjige,filma itd. Primjer: propast ACTA-e.
BTW. naravno treba izbaciti i iz sitea piratsku naslovnicu Zagora
Edit: na ovom istom siteu u sekciji rečunala i internet uredno se priča o piratiziranju video igara, ali to nije strip pa nema veze, zar ne?

Edited by - scanturion on 07/08/2012 13:55:03
Go to Top of Page

maddox031
Senior Member

Croatia
1941 Posts

Member since 23/09/2011

Posted - 07/08/2012 : 14:07:40  Show Profile Show Extended Profile  Visit maddox031's Homepage  Send maddox031 a Private Message  Reply with Quote
hm, nije isto kopirati knjigu/strip ili kopirati igru/skinuti glazbu film

jednostavno nije isto

posebno glazba - gdje gramzive agencije/producenti/izdavaci uzmu 95% novca i ostali lihvari poput zampa i slicno

zasto male izdavacke kuce opstaju zato sto ljudi to vole, i hrpu cdeova sam kupio od malih glazbenih izdavaca s ovih prostora i dao i vise novaca nego sto album dodje jer znam da ce vecina otici glazbeniku

kopiranje knjiga je izgleda legalno u hr jer sve kopiraonice to rade - u principu mali je lobi i to je to

film je namijenjen kinu, glazba je naminjena live izvedbama, a knjige da ih citamo kuci/knjiznici to je to :)

There can be only one, me!
Go to Top of Page

djukak
Senior Member

2948 Posts

Member since 28/04/2005

Posted - 07/08/2012 : 14:26:34  Show Profile Show Extended Profile  Send djukak a Private Message  Reply with Quote
quote:
Brojevi 1-40 su rasprodani i dugo sam razmišljao da li da se upustim u neki projekt jeftinog izdanja, dvije ili tri epizode u jednom broju, meki uvez, vrlo pristupačna cijena. Ken Parker je moj životni strip-projekt, htio sam da bude stalno dostupan i jeftin - međutim, kad sam vidio da je cijeli Ken Parker skeniran i dostupan svima sa svega par klikova, "zaslugom" stripzone, zaključio sam da to nema smisla.

Nadam se da će se ovo razmišljanje jednom ipak ostvariti... Jer ja ne mogu kupiti HC izdanja, ali bih uzimao nešto ovako....

They have money for wars, but can't feed the poor!

Allow me to introduce first, Makaveli the Don.
Go to Top of Page

scanturion
Junior Member

Croatia
465 Posts

Member since 11/01/2002

Posted - 07/08/2012 : 14:33:25  Show Profile Show Extended Profile  Send scanturion a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Tutta

gledam film na racunalu,svidi mi se,odem u ducan i kupim ga(orginal). svidja mi se npr. zs il lms, u kojem ducanu ih mogu kupiti? priko interneta.postoji mogucnost da mi se "corci" uvale. zavisi kako kom,al ljudi sto zele imati orginale i koji su spremni mnogo novaca da potrose,nisu zasluzili da reprinti preplave cijeli internet i da uvjek sa dvoumicom kupuju stripove. hoce li svi napisati da prodaju reprinte?

A ako ti se film ne svidi?? Onda si ga pogledao na računalu i nisi ga kupio. Bravo
ZS ili LMS možeš kupiti kod Lastana u dućanu. Koliko Lastan tvrdi sve su originali, a nema razloga ne vjerovati mu. Osim toga ima i nekoliko priznatih prodavača na aukcijama kojima možeš vjerovati.
Budi siguran za original LMS4 nećeš kupiti kod npr. Lastana za 350 kuna, ali ako ti novac nije problem čemu frka .

Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29478 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 07/08/2012 : 15:10:17  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
quote:

Optuživati StripZonu za rušenje i omalovažavanje strip publike na ovim prostorima, a istovremeno izdavati i prodavati luksuzna strip izdanja za isključivo one dubljih džepova je smiješno.
Ako želim pročitati strip kojeg nema na kiosku već ga moraš naručiti i platiti 200 kuna, radije ću skinuti sa interneta skeniranu verziju.
Stavite taj isti strip na kioske, meki uvez i naplatite ga 50 kuna, neću niti pomisliti na digitalnu verziju.
I ako mi u kolekciji fali npr. Tex ZS 18 kojeg mogu kupiti na ovom sajtu za 400 kuna, ne hvala. Skenirani, odštampani i uvezeni isti strip me savršeno zadovoljava.
Pridružujem se srdjanu i isto tako nudim kolekciju Zagora, Kita i Texa sa ocjenama od 3-5 za piratske glancere istih.

Koja gomila gluposti.

Smiješno je kad netko tko je do prije nekoliko godina prodavao CD-ove sa skeniranim stripovima ide govoriti o doprinosu strip sceni. Nije ti smetalo naručivanje kad si ljudima slao CD-ove, je li? Neviđeni bezobrazluk, nevjerojatno.

Osim toga, čak i da maknemo fibru sa strane (eto, fibra je kriva jer ima skupe stripove koji nisu na kioscima) - vi i dalje skenirate i piratizirate Ludens i Veseli četvrtak - jeftine stripove koje možete kupiti na svakom kiosku. A da ne spominjem kako jedan klasični francusko-belgijski strip album u Fibrinom izdanju u prosjeku košta 50 kuna.

Trouble will find me
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29478 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 07/08/2012 : 15:20:59  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Obi-wan

quote:

Prijatelju, za objaviti album tipa "Trgovina" ti treba cca 9.000 - 10.000 Eura. I kad si nakon godinu dana u minusu za pola tog iznosa, i tako redom na xy naslova, pitao bih te ja kako bi ti bilo smiješno i zabavno gledati ekipu kako "doprinosi" strip sceni tako što skenira tvoje albume i daje ih svima na download. I još ti se dolaze smijati u lice i dijeliti lekcije o moralu, dostojanstvu, pričati kako ne treba dramatizirati cijelu stvar, te usput pitati kad će nastavak.

Trouble will find me
Go to Top of Page

scanturion
Junior Member

Croatia
465 Posts

Member since 11/01/2002

Posted - 07/08/2012 : 15:32:33  Show Profile Show Extended Profile  Send scanturion a Private Message  Reply with Quote
Marko.
Ja priznajem da sam skenirao Zagora iz ZS i LMS i isto tako prodavao te stripove. Budi siguran da sam dobio hrpu e-mailova gdje su ljudi javili da su se nakon mojih skeniranih Zagora navukli ponovo na stripove, pa nakraju i da su počeli kupovati nanovo stripove. Bez obzira na skenirane stripove ja i dalje kupujem stripove redovno na kiosku i to ne da bi ih skenirao, već da ih imam i u papiru.
Ako ti misliš da bi se prodaja stripova naglo upeterostručila nakon ukidanja/prestanka skeniranja stripova onda se osvrni malo oko sebe i spusti se iz visina i shvati da ljudi žive sa 3000 kuna i da nemaju novaca niti za jeftine kiosk stripove. Ostaje im samo skenirani strip. I nije Strip Zona kriva za pad prodaje stripova već stanje u državi kao u Hrvatskoj tako vjerovatno i u svim državama bivše juge. Nemaju svi primanja 10000-15000 kuna.

Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29478 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 07/08/2012 : 15:49:46  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
quote:

Marko.
Ja priznajem da sam skenirao Zagora iz ZS i LMS i isto tako prodavao te stripove. Budi siguran da sam dobio hrpu e-mailova gdje su ljudi javili da su se nakon mojih skeniranih Zagora navukli ponovo na stripove, pa nakraju i da su počeli kupovati nanovo stripove. Bez obzira na skenirane stripove ja i dalje kupujem stripove redovno na kiosku i to ne da bi ih skenirao, već da ih imam i u papiru.

Ja ne mogu vjerovati da ovo čitam, zaista.

quote:
Ako ti misliš da bi se prodaja stripova naglo upeterostručila nakon ukidanja/prestanka skeniranja stripova onda se osvrni malo oko sebe i spusti se iz visina i shvati da ljudi žive sa 3000 kuna i da nemaju novaca niti za jeftine kiosk stripove. Ostaje im samo skenirani strip. I nije Strip Zona kriva za pad prodaje stripova već stanje u državi kao u Hrvatskoj tako vjerovatno i u svim državama bivše juge. Nemaju svi primanja 10000-15000 kuna.

Sve to i dalje ne mijenja činjenicu da kradete od autora i izdavača. Što se mene tiče, Fibra može sutra propasti, ja od toga ne živim, imam svoj posao i što se toga tiče, Fibra mi je samo teret. Bilo bi mi žao jer nisam objavio sve što bi htio, ali dobro. Međutim, ostali izdavači od toga žive. I Bookglobe i Strip-Agent i Ludens, i Veseli četvrtak i Marketprint i System... Tamo rade ljudi koji su članovi ovog foruma, s mnogima sam prijatelj i svi se slažu u jednom - skenovi i pirati ih ozbiljno ugrožavaju. Što se mene osobno tiče, briga me hoće li se prodaja stripova poboljšati ili smanjiti ukidanjem stripzone i skenova, ali bar se neću osjećati kao zadnja budala. A ne ovako, moram trpjeti da me netko bezobrazno krade, nabija mi to na nos i još mi ide dijeliti lekcije kako je to ok jer stripovi su skupi, a oni nemaju novca i da je to ustvari popularizacija stripa.

Trouble will find me
Go to Top of Page

scanturion
Junior Member

Croatia
465 Posts

Member since 11/01/2002

Posted - 07/08/2012 : 16:04:29  Show Profile Show Extended Profile  Send scanturion a Private Message  Reply with Quote
Vjerovao ti meni ili ne, ali nisam član Strip Zone i nisam skenirao niti jedan jedini strip koji nije bio Dnevnikov. Isto tako nemam skenirani, a niti na papiru niti jedan jedini Fibrin strip. Ja priznajem da sam ljubitelj Bonellija i ostali stripovi me ne interesiraju.

Go to Top of Page

stripofil
Senior Member

Croatia
1687 Posts

Member since 15/10/2010

Posted - 07/08/2012 : 17:30:50  Show Profile Show Extended Profile  Send stripofil a Private Message  Reply with Quote
Kod nas nažalost većina ljudi još uvijek misli da sve što pronađu na internetu je besplatno, uostalom "skupo" plaćaju internet vezu i promet :)
Puno puta mi se već desilo da mi netko "pokupi" fotku i postavi je na svoj site. Čovjek je pronašao preko google-a pa automatski misli da je to free google fotka, a ne kuži da google indexira fotke sa drugih site-ova. Naravno upozorenje koje piše pored svake fotke nitko ne čita.

Ali da se vratimo na temu, ljudi trebaju shvatiti da je download filma ili muzike = krađi filma na DVD-u ili muzike na CD-u u dućanu. Znači kad downloadate zaštičeni sadržaj sa interneta, to vam je jednako kao da ste upali u prodavaonicu i ukrali nešto.

Isto tako vlada zabluda da velike firme ne mogu kontrolirati pirateriju, e tu se mnogi varaju. Naime radi se o vrlo kontroliranoj distribuciji. Instalirajte si nekakav torrent tracker, npr. peerblock pa si stavite downloadati neki od blockbustera. U roku od par minuta stići će vam upiti od velikih kompanija koje su zadužene za zaštitu autorskih prava, vi te upite ne vidite, ali oni postoje :)
Znači u par minuta će npr. Sony ili MGM imati u svojoj bazi vaš IP i sve ostale podatke koji su im potrebni da podignu optužnicu, ali oni to neće napraviti. Zašto? Zato što su zaključili da kontrolirana piraterija podiže popularnost "maznutog" djela, i to drastično podiže popularnost. Pa su zaključili da im je ok dopustiti određeni stupanj piraterija, ali sve u granicama.

http://www.chiphazard.com/2012/01/31/piracy-can-help-in-promoting-games-angry-birds-ceo-at-a-music-conference-in-cannes/
http://news.softpedia.com/news/Internet-Piracy-Is-What-Makes-Artists-Popular-111639.shtml
http://www.justpressplay.net/articles/6156-filmmakers-thank-movie-piracy-for-popularity.html

Naravno usporediti svijet stripa je isto kao i usporediti nogomet i atletiku. Prvi mogu žrtvovati dio zarade na račun popularnosti, a drugi nažalost nemaju previše toga za žrtvovati. S tog gledišta u potpunosti razumijem Markosa i njegov stav.

Zanimljivo je i kako se država postavlja prema pirateriji. Knjigu možete uredno fotokopirati u bilo kojoj fotokopirnici, i to je ok, a radi se o čistom kršenju autorskih prava.
Istu tu knjigu možete iznajmiti u Knjižnici, ma ne samo knjigu, možete iznajmiti CD, DVD, Blue-ray... glazbu, film, knjigu, strip... Bilo bi zanimljivo vidjeti kako su oni to rješili, sa strane autorskih prava.
Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
27175 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 07/08/2012 : 17:40:18  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ali zbog tog skena ni xy potencijalnih kupaca neće kupiti papirnato izdanje.

Ne bih se složio s tim.
Ljudi koji čitaju skenove ili uopće nemaju namjeru kupiti papirnato izdanje ili im sken služi da bi odvojili žito od kukolja pa će kupiti ono šta im se sviđa i šta im je cjenovno pristupačno.U oba slučaja sken neće utjecati na prodaju papirnatog izdanja tj.može samo pomoći.Barem kod mene je tako(žito i kukolj).Npr.Djinn sam pročiatao skenirani scanlation i nisam kupio tvoj papirnati zato jer mi je onako a i cijena mu nije mala kad daješ odjednom.Da ga nisam pročitao prije isto tako ga ne bi kupio jer je davno prošlo vrijeme kad sam kupovao na nepoznato i rizikarao veću sumu novaca tako da od mene nisi imao gubitak zbog skena.
Dok npr. kod Tvrđe mi je sken pomogao tj. odlučio da ih kupim jer sam znao da je dobro kad su izašli.

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

mamlaz
Advanced Member

Croatia
9940 Posts

Member since 28/02/2004

Posted - 07/08/2012 : 17:47:24  Show Profile Show Extended Profile  Visit mamlaz's Homepage  Send mamlaz a Private Message  Reply with Quote
zijeeev

Mrzim mrznju!
Go to Top of Page

scouser
Starting Member

12 Posts

Member since 01/05/2012

Posted - 07/08/2012 : 18:41:18  Show Profile Show Extended Profile  Send scouser a Private Message  Reply with Quote
Dosli smo do zakljucka da postoji legalna i nelegalna piraterija.Ako maznete film ili muziku to je ok jer velike kompanije vole "kontroliranu pirateriju"jer podize popularnost ali ako imate skeniran strip e to je vec neoprostiv greh valjda to "rusi popularnost stripa".Medjutim , po meni stvari stoje drugacije ako skinete mp3 muziku ili HD film ne postoji razlog da kupite original jer vam ne moze ponuditi nista vise od onga sto imate ista stvar je i sa softverom.Ali ako skinete skenirani strip to nije isto kao da u ruci imate stampano izdanje.Stampani strip je jedno , skenirani drugo i vecini ljudi sken ne moze zameniti stampani strip.Ko zeli i ima sredstava da kupi stampano izdanje on ce ga i kupiti bez obzira na sken.
Jedno pitanje ,u vecini biblioteka su dostupni stripovi ako npr. u 100 biblioteka po 10 ljudi uzme jedan isti strip i procita ga da li to takodje steti izdavacima jer zasto bi neko kupovao strip koji je vec procitao(slicna opaska je bila za skenirani strip)?I koja je razlika izmedju tog besplatnog citanja i citanja skeniranog stripa?

Edited by - scouser on 07/08/2012 18:43:36
Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
27175 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 07/08/2012 : 19:23:50  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
Razlika je u tome šta su knjižnice kupile par primjeraka stripa.

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

scouser
Starting Member

12 Posts

Member since 01/05/2012

Posted - 07/08/2012 : 19:40:29  Show Profile Show Extended Profile  Send scouser a Private Message  Reply with Quote
Jesi siguran da su kupile?
Go to Top of Page

supermark
stripovi.com suradnik

Croatia
29623 Posts

Member since 06/02/2007

Posted - 07/08/2012 : 19:48:27  Show Profile Show Extended Profile  Visit supermark's Homepage  Send supermark a Private Message  Reply with Quote
ne, isprintale su primjerke sa stripzone
Go to Top of Page

Ozymandias
Starting Member

Serbia
16 Posts

Member since 13/04/2009

Posted - 07/08/2012 : 19:52:35  Show Profile Show Extended Profile  Send Ozymandias a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by Ozymandias
Daj bre covece malo dostojanstva.Ne moralisem ti ja,ali bas kako ti rece,lako je,nabaciti malo dostojanstva.Pa ne razgovaras sa nekim ko nema svoj stav i razmisljanje pa da prodajes tako jeftine fazone.To sto si ti rekao ni jedan titov pionir ne bi poverovao.Da te citiram:"Onaj tko se želi baviti piraterijom samo treba uzeti vaše fajlove i odštampati ih."E dragi moj,onnog tko zeli da se bavi piraterijom ne interesuje SZ nego piraterija sama po sebi.I taj ce naci nacina.Najlaksi,ali ubedljivo najlaksi deo je naci strip i skenirati ga ili ga samo vec takvog skinuti.Ali dalje treba umece,da nadjes stampac/stampariju,da sve odradis,i da negde okacis strip da se proda.Jer SZ finasnira to stampanje,jer SZ postavlja njihove oglase za prodaju,jer SZ zaradjuje od te prodaje?Daj nemoj da ispadas smesan sa tim "lakim" odgovorima.Pa piraterija je postojala i pre SZ,i to se prodavala po svim zivim sajtovima(mislim i po tvom ali nisam siguran pa necu da lupam)...oni zagor hc specijali,nik rajder,ken parker,razni strip albumi,PSDZ i cuda druga(ako se bilo kad i makar jedan pirat prodao preko tvog sajta ti imas vecu zaradu od SZ na pirateriji).I to je sve radjeno kad je tehnologija bila slabija a skuplja!!!!Tako da molim te ako imas neki bolji argument das,da bar imamo konstruktivnu raspravu a ne na ovom nivou.
Ima dodatni razlog zasto sam odmah potegnuo rec dostojanstvo.Nisam upucen pa me prosvetli,i budi iskren,da li si bio zagovornik da se SZ ugasi i dok stripovi nisu bili u velikoj rezoluciji?Dok su bili manji i manjeg kvaliteta,da li je SZ i onda smetala,i ako jeste a zasto je onda?
Dalje,ja cu ti prvi dici spomenik usred Beograda ako rusenjem SZ stripovi pojeftine,deca pocnu da kupuju stripove a ne mi somovi od 30god pa na gore,ako tirazi porastu i ako se podigne kupovna moc onih koji i sad kupuju strip.
I nesto bih voleo da mi se objasni.Posto ovde nije rec o stampanju Libellusa,Ludensa,VC,Belog Puta itd. nego o stampanju zs 13,zs 248 i slicno,jesu izdavaci ti koji imaju pravo na dnevnikova izdanja? Da se razumemo jasnije,ja nikako nisam za pirateriju i jednako kao i vi ovde smatram da te "pametnjakovice" treba sj*bati,jer jednako stete i SZ kao i stripovi.com(mada se ti pozivas na izdavace i njihov gnev, a falsifikuju se stripovi izasli pre par decenija i niko nema prava na njih).Ali "pametnjakovici" nece nestati unistavanjem SZ niti komics-live niti stripovi.com niti bilo kojeg sajat vezanog za strip.Zato ako imas neki pravi,ali bas pravi, nefalcifikovan,kolekcionarsko vredan argument,daj odmah taj,a ne svoju samozivost i frustraciju da propovedas kroz "laka" objasnjenja.

Reci, da nisi možda političar po profesiji? Količina demagogije, relativizacije, nekompetencije i patetike u tvojim postovima je nevjerojatna.

Kao prvo, ja sam rekao da je prodaja piratskih izdanja "još jedan doprinos stripzone strip sceni", dakle samo jedna od stvari koju joj zamjeram. A piratska izdanja koja potječu sa stripzone nisu od jučer, takvih slučajeva je bilo i prije i stalno se pojavljuju i to što se vi pravite nevini "nemamo mi ništa s tim" ne znači da piratima upravo vi svojim skenovima niste omogućili da postanu pirati. Ne kaže se uzalud da "prilika čini lopova", je li?

Kao drugo, relativizacije tipa "mi skeniramo stripove zato jer ih ne možemo kupiti, stripovi su skupi" pričaj nekom drugom. To što nešto možeš lako ukrasti ne znači da to nije krađa. I BMW je skup auto, pa ga nećeš ukrasti ako stoji na ulici s ključevima u bravi i nigdje nikoga oko tebe. Osim toga - vi skenirate recentne stripove, npr. Veseli Četvrtak, strip koji košta 130 dinara (ako se ne varam, s popustom)! 130 dinara! Sto trideset dinara! Jedva malo više od 1 Eura! To je skupo? Koliko vama onda nije skupo? Koliko bi kiosk strip trebao koštati? Ljudi ne odustaju od kupovine tih stripova (gle čuda, Veseli četvrtak je jako usporio nekoliko serijala, pitam se zašto?) zato što su im skupi, jedan euro sigurno nikome nije problem, nego zato što znaju da će ga moći pročitati džabe na skenu. A argument o "popularizaciji stripa kod djece" je posebno smiješan - od 11 tisuća članova stripzone, koliko ih je mlađih od 20 godina? Ne laje pas zbog sela, nego zbog sebe.

Kao treće, to što vi radite je KRAĐA. I kod ZS/LMS i ostalih starih edicija, jer bez obzira što te izdavačke kuće više ne postoje, postoje vlasnici autorskih prava i izdavači koji objavljuju te iste stripove danas, i kod skeniranja novih, aktualnih izdanja. Konkretan primjer: Fibra je objavila komplet Ken Parkera u tvrdokoričenom izdanju. Brojevi 1-40 su rasprodani i dugo sam razmišljao da li da se upustim u neki projekt jeftinog izdanja, dvije ili tri epizode u jednom broju, meki uvez, vrlo pristupačna cijena. Ken Parker je moj životni strip-projekt, htio sam da bude stalno dostupan i jeftin - međutim, kad sam vidio da je cijeli Ken Parker skeniran i dostupan svima sa svega par klikova, "zaslugom" stripzone, zaključio sam da to nema smisla. Ista stvar kao i gore: onaj kome je 1 euro za strip preskupo, taj ne želi jeftino izdanje - on želi besplatno izdanje. Konkretan rezultat je da su autori, Berardi i Milazzo, ostali bez minimalno 20.000 Eura honorara za autorska prava kojeg bi dobili da sam se odlučio na taj projekt. Tih 20.000 eura ste im vi UKRALI. Vi, koji se vjerojatno u te iste autore kunete, od kojih ćete ići tražiti crtež i potpis. I onda VI meni idete govoriti o dostojanstvu?! Naravno, osim autora, tu je cijeli niz oštećenih - prevoditelji, prelamači, urednici, izdavači, tiskare, striparnice itd itd, ali nemam vremena ulaziti i u to. Obrni-okreni, htjeli-nehtjeli: to je krađa.

Reci, kad se ugase jedan po jedan izdavač, što nije tako nemoguće, koja ćete onda izdanja skenirati?

Zaista nisam mislio sa "dostojanstvom" da moralisem,to sam vec napomenuo.

Sto se tice cene od 130din ili nesto malo vise od 1e,to svako ima.Nemoj te isprazne i bas,bas pateticne spike.Ali 1e bi bio ok kada bi svako kupovao ono sto mu ti naredis,ali ljudi obicno zele vise nego jedan strip i jednog junaka.A ako uzmes taj cinioc u obzir onda to svakako nije 1e,jer 1e po 1e ,ako znas da brojis mozes da dodjes i do milijarde.Inace mesecna potrosacka korpa u Srbiji je veca nego prosecna plata,a gde su struja i ostalo,moj razumni pripadnice ljudskog roda, pa i ovo dodaj na tvoje kontra pitanje.Pa eto tvog pateticnog odgovora o 1e,sta da radi sa "jednim" stripim,da brise dupe a kupuje iz samilosti prema nekome a da dok cita ne vidi scenario nego da u oblacicima prividja resenja kako da obezbedi novac za telefon,struju,hranu itd.Ajde ti uzmi i zivi jedan mesec kao obican covek iz radnicke klase i onda dodji i drzi pridike o 1e.Nego nadam se samo da neces reci da je SZ kriva sto je takav standard.Na zalost kad neko i ima viska tih 1e,radije ih trosi na alkohol,cigare,drogu ili izlaske da bude vidjen i da bude u trendu.To sto kod ljudi manjka osecaj za estetiku,kulture,iskrene ljubavi prema nekom hobiju,a tebe ili nekog to na zalost kosta,ja tu frustraciju savrseno razumem.Ipak to nije razlog da se leci tako sto ces ti na drugu stranu da se svetis i projektujes tu fustraciju.Nece se ni nivo kulture,niti ljubavi ka stripu a ni visak od tih 1e kod ljudi podici na visi nivo nego sto jeste ako se SZ ugasi.

A sto se tice usporavanja nekih edicija kod VC,slozicu se sa tobom eto da SZ tu ima odgovornost,ali pre nego to ikako i dokazemo moracemo da se vratimo na onaj deo o kulturi.jesi li namerno,jer ovo moras znati,izostavio deo o stripovskoj kulturi na ovim prostorima.Pa ovde jedino cvetaju sinovi naroda i narodnosti,Zagor,Blek,Mark,Kit Teler itd,a i sem onog prvog manituovog sina i ovi slabo.E sad kazi ti meni koliko njih voli Bred Berona,koliko njih voli NN i MV koji su ubedljivo najbolji serijali iz Bonellia?Koliko njih voli Dampyra?Koliko su ljudi ovde otvoreni za stripove to ti meni kazi?Ne racunajuci nekolicinu koja ima i sto im treba i sto im ne treba?Kako taj faktor ne ukljucujes.Daj Zagora na 1001 nacin i prodaje se iznova i iznova,daj bilo sta novo i ide u kur*ac.Kako nisi rekao da ti casni izdavaci ne bi trebalo da jedni druge sahranjuju sa milion verzija Zagora,jer tako malo ostaje u budzetu za druge stvari.Ne to nema sanse da je cinioc koji utice na prodaju Breda Berona.Svi izdavaci solidarni medju sobom.Samo SZ i SZ je jedini krivac sto se svemir siri.Tako da molim te ne pricaj o recentnim stripovima i nemanju novca za iste.

Jednostavno ovde nikad nista nije cvetalo kao zagor i kod ogromne vecine on nema pandan.A evo na primer i faktor nekulture i stripovske neobrazovanosti kod ljudi.Na ovim prostorima je objavljen strip,tacnije novela koja je usla u Times-ovu listu 100 najboljih novela ikada,i dan danas po knjizarama stoje primerci te novele.Pa ljudi,neko vam donese jednu od najboljih novela ikada stvorenih,i to u formi stripa i nema dovoljno kulture da se oduzi izdavacu kupovinom toga.Sad reci jer SZ kriva sto neko svr*ava na rec zagor,a nema pojma da u knjizari stoji svetsko delo.SZ je kriva i za to garantujem.Inace te novele nema skenirane na SZ,ali uskoro ce biti kupljen jos jedan primerak i bice skeniran,jer to cudo od novele ljudi moraju upoznati,a kad upoznaju neko ce pozeleti i da je ima u papiru,jer nekoga ce kao i mene ocarati.Toliko da imam HC izdanje i znam broj napamet jer je numerisan.I ispravka jedna,da ne budem suvise kategorican i neko ko je "iznad",ono o neobrazovanosti bih preveo u "srce zeli sto mu drago a ne sto mu se namece i uci ga da je to ono pravo".Znaci mozes ti da stampas strip koji i vanzemaljci hvale,dzabe kad ne lezi srcu i mentalitetu ljudi kojima ga plasiras,nece da se primi,nema pogodno tlo.I tako nesto moze biti faktor.Ali tvoj jedini parametar neuspeha je SZ.Pa je li Slobodna Dalmacija pukla zbog SZ,horus i ostali nesretnici odavde na primer,isto kriva SZ?NE!Nije bilo pogodno "tlo" ili negi drugi faktor ih je zezno,nije bila tu SZ da je pljuju,jer da je bila mozda bi vise ljudi otvorilo srce da kupi i papir.i ja ti kazem da ni danas tlo nije dobro i ja ti kazem kad ljudi biraju izmedju dzabe i nista,biraju dzabe,a kad biraju izmedju mogu imati i dzabe biraju mogu imati ili cak oba,kao ja.

Drugo stripovi nisu ukradeni,nego su kupljeni i mnogi i ovde na aukcijama(samo sto vise ljudi skupi pare za pojedina izdanja,koja mogu da kupe samo povlascena gospoda,a ta gospoda sigurno nisu buducnost stripa jer uglavnom imaju preko 4 banke.ovo kazem jer si decu izvukao iz konteksta,ja nigde nisam rekao da se SZ bavi popularizacijom stripa kod mladih,vec popularizacijom stripa uopsteno.ni tebe ni mene niko nije terao na strip,vec je bilo dostupno i nas su omadjijali.sem ovih novih jeftinih izdanja,koja se nazalost lose prodaju,kako se to ovde kod tebe popularizuje strip.Tako sto se par "teshkasha",ali ne ovi ko iz Gee, pobiju i naguraju strip na 2000kn.e to ce dete da natera da pozeli strip sigurno.toliko o deci koju si ti od nekud izvukao,ja sam samo spominjao da se bavis misionarskim radom spasavanja stripa na ovim prostorima a da ako uspes da ga popularizujes kod dece ja cu ti dici spomenik u Beogradu.deca imaju preca posla...igrice i to nelegalno skinute i narezane.a kad vec spomenuh tih 2000kn za strip,ko nama garantuje da ti uz pomoc manipulacija ne pumpas te cene do tih sumanutih cifara,imajuci dostupnost u ponude,jer ko nadzire nadzirce?-to je iz gore pomenute novele watchmen, verujem da znas,a mozda si i film skidao sa net-a.To nije zamena teza,to je cinjenicno stanje.Uostalom ti si taj koji u svom repertoaru ima moto "prilika cini lopova",ja takav moto nemam,sad sam ga od tebe cuo.A ti fala bogu imas ne prilku,nego prilika i prilika).

Ovaj tvoj odgvor je konacno malo potpuniji i razumniji,ali uopste nije istina,vec je samo lepo upakovano da lici na istinu.Jer i sam znas da je istina prestavljena kao jing i jang,pozitivno i negativno su svugde i preplicu se.Ti mene kategorises kao politicara ali sve odgovore dajes okolo-naokolo nista precizno,a ja pitanja postavljam sasvim nedvosmisleno.Da li je piraterije bilo pre SZ kada je tehnika bila skuplja i nerazvijenija,da li si bio protiv SZ i kad su stripovi bili manje rezolucije,ko nadzire nadzirace...i procitaj ponovo postove pa vidi koja su pitanja bila sustinska i na njih odgovori(mada si meni vec odgovorio)konkretno.

Pitam te sad jos konkretnih pitanja:da se SZ srusi,a ti objavis Ken Parkera i opet prodaja bude nedovoljna,koga ces onda da krivis?Ili se pojavi Fibrini falcifikati a SZ-e nema?To sa piraterijom je nemoguce bez SZ, jer to poenta tvoje apoliticne poruke?Ako dokazes da je SZ uzrok nemastine i nezainteresovanosti za stripove(kod vecine,ne ultra male manjine),i uzrok piraterije ja cu da napustim stripove u svim oblicima i da se tako pokajem za sva nedela.A potom cemo oboje zajedno da idemo pred EU parlament da se borimo za SOPA i ACTA zakon i budemo politicari(jer obojici ide dobro,tebi malo bolje jer bolje siris pricu bez konkretnih odgovora).Necemo ni ti ni ja da skidamo filmove,vec samo original BR diskovi ili bioskop,samo original igrice,i samo original muzicke CD-ove.Jer ako se boris za prava strip crtaca,kojom logikom se sluzis kada su u pitanju filmovi,muzika i drugo?Bilo bi licemerno da njihva prava zanemaris ili prosto receno da ih ne je*es 5%(mozda ako daju neke ustupke i plate "posteno" stanes na njihovu stranu?ovako nisi obavezan prema njima).

Meni,gledano sa funkcionisanja ljudske psihe,onoliko koliko ja to kapiram, a ne znaci da sam u pravu,zakljucujem da tebe u glavi ustvari "svrbe" neke cifre koje tebi nedostaju,praveci neku fiktivnu i hipoteticku matematiku na ustrb SZ-e.Pa u pomoc zoves Berardia i Milazza i izdavace sve misleci da ce gasenjem SZ da vratis priliv novca.Ako sam u pravu(a ne vidim sta je drugo motiv da ti spasavas strip scenu od takozvane kradje),to je takva iluzija da je jednaka teskoj halucinaciji.SZ ukrala 20.000 evra,ako ti se ljudi nisu smejali za ovu izjavu vec poverovali,e onda bas ne znam ko je politicar-demagog?Bice da tebe svrbi(a moguce i dosta tvojih bliskih saradnika,ja ovo "saradnika" nisam hteo pominjati, ali oko za oko.Ti si optuzio celu SZ.To je isto dostojanstveno kao kada bih ja rekao da ceo stripovi.com interusuje najpre novac pa tek onda stripovi a ne samo nekolicinu.Nikad tako nesto ne bih mogao,ali da mislim da "kolovodje" to rade-mislim.Jos jedna stvar gde generalizujes a meni dajes epitet politicara.)neka cifra koju mislis da bi dosla na stripovi.com da nema SZ.

Pa jos malo,posto si ti prosvetlio ljude sa SZ da su lopovi(najgluplji moguci lopovi koji nemaju nikakvu zaradu,nego bas izdavaci imaju jednog ogromnog potrosaca i plus reklamu za dzabe,ALO NEPATETICNI I KOMPETENTNI DRUSKANE ZA DZABE REKLAMU,nadji mi to u ovom belom svetu pa u dupe da te ljubim.jer kao sto su ti neki rekli prvo su videli digitalan strip pa odlucili da kupuju.isto je sa mnom bilo u slucaju Gee i Lilit.drugo takve lopove koji uzimaju a dele nazivali su romanticima i Robin Hudovima a ne sotonama opasnim po zivot.sramota druskane,sramota!da ne bi sad opet neka pamet dosla i rekla:super kradete a jos se nazivate Robin Hudovima,to sam u sali dao banalizaciju.Ono sto je poruka prava je da se sa SZ niko ne oseca kao RH i da svakog odatle boli ku*ac za istog glupog Engleza,stvar je da clanovi SZ sve sto rade rade zbog sebe.kao ti Markose sto radis na stripu prvo zbog sebe,ali ti moralises da spasavas Berardia i Milazza,Bonelli editore umire zbog SZ a SZ se ne kune ni u sta.SZ samo sluzi i samo hoce da sluzi ljudima(vise od njih 500-600 srecnika),dok tvoj obrazac zeli da gospodari i samo da gospodari(na ustrb vecine a korist manjine.lepo si izucio tajne zapadnih vrednosti).tu si se zaje*ao.kao i svaki gazda kad se zalepi za kintu...nikad dosta,i od gladnog hleba valja uzeti.)

Da ja tebi nesto kazem o stripovi.com i njegovom delovanju.Ako se na TVOM sajtu pojavljuju stripovi sa cenama da se nekome zeludac prevrne nisu uzrok piraterije e onda ne znam sta je!Odakle ti hrabrost da kazes da je SZ inspirator piraterije,da li pirateriju inspirise dostupnost necega ili CENA necega i isplativost laziranja.I da ne postoji SZ sitne duse koje hoce da se obogate za noc inspirisu cene sa TVOG sajta a ne digitalni primerci sa SZ.I da nema SZ sitne duse bi napravile matematiku da im je bolje za cenu jednog glancera kupiti lose ocuvan,kupiti skener,opaliti malo obradu na kompu,trknuti do stamparije i dogovoriti 10-15kom. i potom ih kaciti na net i traziti 1/3 od cene sa TVOJIH aukcuja i covek opet dobija neverovatno dobru racunicu(samo sto je glup pa u jednacinu ne ukljuci lakocu prepoznatljivosti kopije,posledice svog postupka i drugo).Sve to zbog CENA sa TVOG sajta a ne zbog toga sto je na SZ strip dostupan.Halavom coveku ne pada na pamet da falcifikuje kad vidi strip na SZ pa kaze sebi:e sto je ovo super strip,ne znam koji mi je ali odjednom zelim da ga stampam i prodajem.Ne nego prvo vidi CENE na stripovi.com a onda,ako je dovoljno glup dobije potrebu da falcifikuje.I kad ti i "teskasi" regulisete te bolesne cene(lepo si dao poredjenje stripa i bmw-a,cist luksuz postali i jedno i drugo.bmw od nastanka a strip ste mutirali u luksuz i jos vicete kako treba da vam se zahvalimo sto vas 500 uzivate u stripu.jadno i bedno.pogotovo sto gde je luksuz,tu je i prestiz,gde je prestiz tu je i zavist,gde je zavist tu je i nesreca.jos jednom: jadno moje mesije.)tada cete ukloniti i bolesti koje "ugrozavaju" vas deficit u budzetu.U sebi trazi krivca i resenja a nemoj projektovati svoje zelje i nemoc da ih ispunis na bilo koga drugog.

Znaci cene sa TVOG sajta su uzrok da se nekome u glavi rodi ideja falcifikovanja,ali ja nisam lazni moralista kao ti pa da kazem da si za to kriv ti i stripovi.com i "teskasi",nego OPSTE STANJE U DRUSTVU U KOM SVAKO SE SNALAZI KAKO ZNA I IMA STA IMA I KAKO IMA.Tako da ako mene pitas, za sve dobro i za svo zlo krivi su SVI,a ne obama,markus,ozymandias,stripovi.com ili SZ.Ali ti imas sitnu dusu pa krivicu i deo odgvornosti(jer kako smo videli da se raspravljati da li covek treba da vas postuje sto izdajete stripove za njih 500 ili da vas otera u,daleko negde,sto ste ga mutirali u luksus...uz dotanu krivicu opsteg drustvenog stanja).E to je markuse dostojanstvo,ne bezati od istine i ne kriviti druge,jer pacenici koji misle da SZ sebe na bilo koji nacin opravdava su glupi,i ako nema sta pametnije da kazu bolje da cute.Jer ako ne znaju da je zivot kao more,i da moras plivati kako znas bez obzira na stil,nego misle da je zivot,med i mleko,crno i belo,dobro i zlo,pitam se u kom svetu zive takvi umovi.

A najbolje od svega je sto SZ nikome ne krade,SZ nikom ne ide i uzima pare koje je poneo u striparnicu ili trafiku,SZ nigde po net-u ne ide i ne lobira da se batale papirna izdanja i dodje kod nas,vec naprotiv govori kao i svi koji vole strip:ljudi ako mozete i sto mozete kupite stripove,podrzimo idavace,bez njih nema ni nas,ALI i obrnuto.

I da sumiram jos nesto odavde:ovde smo imali 2 vrste izjava
1.nasao sam digitalnu verziju stripa,procitao,upoznao strip i poceo da sakupljam
2.nemam para za sve sto zelim i sva izdanja,pa nesto kupim a sto ne mogu prihvatam u digitalnom obliku iako bih voleo jednog dana da ih kupim
3.hteo sam da skupljam texa libellus i ZS glancere i taman sam spremio kombi pun para kad vidim SZ i kazem sebi ma to
cu sve ja na monitor da drzim a police ce ostati prazne,kupicu akvarijume i ribice da ih popunim

Ovo pod 3 je tvoja verzija price koju ovde pokusavas ljudima da ubacis u glavu ALI TAKAV SE NIJE JAVIO NI JEDAN NITI CE!
Da li se stidis makar malo sto uporno tvrdis jedno a onda vidis da se ni jedan takav lik nije javio, jer ne postoji?

Kako smo videli iz tacke 1, SZ,a vec je receno,daje reklamu za stripove i to BESPLATNO.Ljudi su kupovali stripove jer su ih
prepoznali kao dobre a da SZ te stripove nije dobila nego ih je kupila.Sad kad su neki to skapirali uveli kao neke preview da ti napari oci(ono sto SZ radi godinama) i kao SZ ko te je*e,ti krades.Ne kraduckas nego ste bre lopovi svi do jednog.Samo hocete dzabe!E ili cete da udjete u trku za ovih 500 brojeva,pa kad mi dostampamo jos koji broj posle 1-2 godine da prve brojeve kupujete po "extra povoljnim" cenama od samo 60-70e.Prvo da se kolekcija popuni pa onda kola da se registruju.Ili to,ili vas nece biti.Jos jedan vrhunac ljudskog samoponizenja i sluzenja niskim i licnim pobudama.Da se vratim na watchmene-e da vidimo da cika ozymandias ne prica i ne truca a da ne zna sta prica.Opet pitanje:ko nadzire nadzirace?Zasto se brojevi ne numerisu ako su to kolekcionarska izdanja upravo kao namerno pomenuti Watchmen belog puta.Koji je razlog da nema na primerku:vas primerak je taj i taj broj.Moj Watchmen ima to na sebi,ima li moj Mr.no libellus,nema!Mozete vi sad meni politizirati da su izdavani reprinti i da je na njima pisalo reprint,ali ko nam garantuje da ste to uradili tek kada ste prodali 600-700 stripova pa shvatili da igrate opasnu igru jer ima jos potraznje,ali ako ne objavite da su ipak reprinti moze se desiti da se otkrije da "pravih" ima malo vise od 500.Ovo su sve moje paushalne optuzbe,odnosno sputsio sam se na tvoju razinu komunikacije i optuzbi.Ti si prvi poceo da iznosis tvrdnje bez osnova i argumenata a mene nazvao uz to politicarem.Mene bi iskreno bilo stid bar 5min da sam ti,mada kad bolje razmilsim da sam ko ti,verovatno ne bih.I ne zameram.Ljudi smo,ljudi grese i donose odluke sami i kako veruju da je najbolje i postujm to.Ne bih ti nikad naturao svoje misljnje niti zeleo da nestanes sa mape sveta jer si drugacijih shvatanja od mene,dokle god ta shvatanja na mene ne uticu u egzistecijalnom smislu.Odnosno ti pozelis mene da uklonis sa mape sveta jer nemas dovoljno snage,postovanja ni pameti da me "svaris".

Eto malog elaborata i "lakog" objasnjenja u cast stripa uopsteno,ne na ustrb ni izdavaca ni potrosaca.U cast svih koji vole strip i zele da se sa istim druze.

A sta cu ako kojim slucajem nestanu izdavaci?
E pa to bih odgovorio isto vrlo "lako",a reci ce ti tvoj covek,da bolje razumes:

Zasto sve sto je lepo ima kraj
Zasto je samo sunca vecan sjaj
Zasto sam odavno sam
Ruke niko da mi da
Zasto nemam sve sto zelim ja

Nekom sigurno srecna zvezda sja
Nekom, taj neko nikad nisam ja
Rodjen sam i zivim sam
Moj je zivot samo sam
A tako puno puno zelim da dam

Zasto, o zasto?

Da mi opet ne bi prisio patetiku i kako ovom pesmom udaram na emocije,to nije poenta pesme.Najbitnija poenta je da cu raditi
sve sto i do sada,kupovati stripove koje nisam stigao ili mogao jer nece biti novih,i svaki dan vise voditi racuna koje su to vjecne vrednosti(ako postoje uopste,jer kad vidim neke primerke ljudi poljulja mi se vera u tako nesto) i pitati se zasto je samo sunca vjecan sjaj a necu se nervirati sto Berardi i Milazzo nemaju svoj honorar.Isto kao sto se ni ti ne nerviras i ne izjedas iznutra sto je Van Gog umro siromasan kao dzukela i sto ga ni jedna akademija umetnosti nije priznala za zivota.Inace ako vec nisi uspeo da spases njih 2 umetnika preko izdavastva,ako su ljudi u nevolji napravi anketu o donaciji i da vidimo koliko mozemo da skupimo...ja cu pitati u obliznjem rudniku da isto doniraju koji dinar.Jbg ipak nas umetnost drzi zivim,a ne struja.Bez struje se moze ali bez nacrtanih slika,i to samo onih "pravih" od 500kn pa na gore,se nikako ne moze.Sigurn sam da ni ti neces da pocnes da se drogiras i da se propijes ako(a ja verujem da nece i nadam se da nece)nestanu strip izdavaci.Da bi ostala ogromna rupa,ostala bi.I zene koje jos vise od stripa volim su ostavile jos gore rupe,ali nisam se ubio zbog toga,bar ne jos.Ostacemo i pitati se bas to sto peva Oliver,sta drugo?Da idem po forumima i kukam i "placem" kako je strasna nesreca zadesila ove prostore,Berardi i Milazzo ostali bez 20.000e,to je jos opcija,ali ja jbg nisam tog senzibiliteta pa ne bih to radio.

Da bi nastavili daljnu raspravu "moras" da ispunis neke "uslove",to je da pregledas moje postove,das a i konkretizujes odgovore na pitanja u njima(i tako dokazes svoju apoliticnost i pripadnost nestripovskim organizacijama) a druga i vaznija to je da obrazlozis u detalje optuzbu da SZ-a ukrala Berardu i Milazzu 20.000 a tu da ugradis i das precizno koliko je plus tvoja zarada i plus porez drzavi i sve sve troskove?Potom ja na SZ napravim anketu sa naslovom:koliko vas bi u protekle 4 godine potrosilo vise novca nego sto do sada jeste(jer na SZ ima onih koji kupuju stripove i to redovno!!!To NIKAD nemoj da zaboravis i ignorises da zaista ne bi izgubio dostojanstvo!!!) da nema SZ.DA NAGLASIM,NE ANKETA KOLIKO VAS BI KUPOVALO KEN PARKERA U PROTEKLE 4 GOD. NEGO KOLIKO VAS BI I KOJE STRIPOVE KUPOVALI DA NEMA SZ A KOJE DO SAD NISTE SAKUPLJALI ILI KUPOVALI.I ako u anketi bude vise od te svote koju ti kazes ili makar priblizno ja cu ti svaki mesec davati 20% moje zarade mesecne do kraja zivota(a ti ces verujem da ih posaljes Berardiju i Milazzu,jer sta bi oni bez tebe,propasce jadni ako ih ti ne spases,a sirotinju odavde ko je*e ionako je glupa).

Znaci napustam svaku raspravu jer ne zelim da se spustam na tvoj nivo koji trenutno ispoljavas.Od mene si konkretno dobio opasku na tvoje pod pitanje o 130din ili nesto manje od 1e i slozenosti situacije u placanju istog(ti daj odgovore konkretne na pitanja iz mojih postova bez okolisanja i pripremi elaborat o nedostatku 20.000e Berarda i Milazza plus sve ono sto sam vec rekao i plus tvoju tarifu koju uzimas kao advokat Beradiu i Milazzu,nadam se da su te ovlastili da ih advokatises i da vidimo i predstavimo ljudima ko koga ovde nepodnosi i zasto.Ali dogovor oko ankete na SZ i utvrdjivanja nedostatka 20.000e mora da ima posledice i po tebe.Moju ponudu imas,20% moje zarade mesecne do kraja zivota a od tebe trazim ako izgubis u svojim tvrdnjama i ispadne da si pricao gadne neistine(da ne kazemo gnusne lazi i licemerne optuzbe) da 3 aukcije sa tvog sajta,bilo kad da odlucim,bilo koliko da kostaju(sem kompleta zs i lms i drugog,mislim na pojedinacne stripove)ja ih osvojim a ti ih platis,i ako se moderatori SZ sloze(jer ne mogu u njihovo ime bilo sta reci a da ne pitam,to bi im bio moj poklon i predlog)moras da stavis baner SZ na prvu stranu svog sajta.Do tada mi ostaj zdravo i da neki stripovi doguraju i do 4000kn,rekordi se valjaju obarati kao i na olimpijadi.

Budimo moralni!(rece Harvey Dent poznatiji kao Two Face i ode na premijeru filma Betmen, u panciru,sa novcicem i pistoljem).

PS.samo da za kraj dodam,da sve "optuzbe" koje sam izneo ovde na racun stripovi.com su jednako pausalne kao i tvoje da je SZ kriva za malte ne sve na svetu.I sto su Berardi i Milazzo siromasni,sto je u toku svetska ekonomska kriza,sto indijanci nisu priznani kao manjina na svom kontinentu koji im je otet,i sve druge stvari koje tebe tiste i muce i danju i u snu i ne daju ti da normalno zivis i lagano te izjedaju.kako ti mozes da dokazes da je za sve to kriva SZ tako i ja mogu da dokazem sve malverzacije i skrivene motive tvoje spasilacke misije.drugo,ako si slucajno pomislio da je nesto na licnom nivou,i to zaboravi.tvoja licnost me ne zanima,a sve ono sto si doprineo stripu HVALA!e sad,je li to bilo lose ili dobro,svi cemo shvatiti vremenom...mora malo da prodje.kako je i receno u jednom delu da jos uvek ne znam da li reci iskreno hvala ili licemerno hvala,zato ostaje samo obicno i jednostavno HVALA,a u sta ce mutirati...cekamo...

poz svima i odoh da gledam jedan film sa simbolicnim nazivom The Hunger Games

sory nije kraj.uporavo pre klika na Post New Replay,kako volim da stvari gledam iz milion ugolva a ne samo mog jednog jedinog i mracnog,pade mi na pamet:da nestankom SZ nece biti dezurnog krivca za pirate,i samim time vrlo brzo ce se omoguciti "atmosfera" o nemogucnosti postojanja pirata(jer kako Markos rece,kad SZ nestane nece vise biti tih ideja)i kome moze takva atmosfera da odgovara sem nekome ko,mozda na cudan nacin plasira tone i tone glancera(jer i to smo videli,da se neki iscudjuju od kud odjednom tolika navala istih).a da sve bude jasnije sta mi se to po glavi vrpolji je sledece,u svakoj cuvenoj opasci "prilika stvara lopova" moze doci onda i "profesionalni lopov stvara sebi prilku sam"(cist zen,ako moze prilika da te necim ucini onda i ti mozes da ucinis da takva prilika nastane bez da cekas).u svakoj sferi imamo laike i profesionalce.ako niste culi za super dolar to je dolar koji je stamplala severna koreja(koja je zakleti neprijatelj USA,kao niko ne zna kako kupila identicnu stampariju i tehnologiju koju ima samo nacionalna banka USA i na kojoj se stampaju dolari.potom su s.korejanci stampali sumanute kolicine novca i prali preko I.R.A.e i prevara je otkrivena tek kada su dolari stizali u nacionalnu banku.samo oni su imali sredstvo da do najmanjeg detalja razlikuju pravi od super dolara.posto su to bile sumanute cifre,jer u nacionalnu banku ne ulaze svote od 1dolar(nesto manje od jednog stripa)nego malko vise,donesena je odluka da se super dolar vraca u promet.ionako niko sem njih ne moze da zna razliku.i tako dobijate suficit umesto deficit dolara na svetskom trzistu a da niste sami krivi.super dolar bez pokrica.a danas kako mozemo videti iz filmova sasvim lepo se falcifikuju dolari i u meksiku i kolumbiji.dolara ko pleve.ako se to da stampati samo neko ko se pravi naivan moze da kaze da se na pro razini ne moze uraditi verna kopija obicnog stripa(bez ziga,bar koda ,serijskog broja,itd),naglasavam: samo neko ko se pravi naivan.eto jos jedne pausalne optuzbe,samo za razliku od onih koje su odapete na SZ ova ima utemeljnje i objasnjenje koje i nije suludo.a optuzbe na racun SZ su u stilu,krivi ste jer ja tako kazem,ni rec vise ni rec manje o obrazlozenju.cak ni koliko je po racunici dragog mi kolege SZ uzela njegovih potencijalnih kupaca od 11.000 clanova.ja tvrdim nijednog.SZ i papirni stripovi su 2 galaksije udaljene svetlosnim godinama.pogledajte ponovo ono sa stavkama 1.2. i 3. da se podsetite.

the end...?
Go to Top of Page

Tutta
Advanced Member

Germany
32443 Posts

Member since 19/02/2010

Posted - 07/08/2012 : 20:54:10  Show Profile Show Extended Profile  Send Tutta a Private Message  Reply with Quote
ovo je cijelu noc i citavo jutro sastavljao. procita 1/3 i umori se. a necu ni dalje citati.

+IN HOC SIGNO VINCES+

Go to Top of Page

Ozymandias
Starting Member

Serbia
16 Posts

Member since 13/04/2009

Posted - 07/08/2012 : 21:27:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Ozymandias a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Tutta

ovo je cijelu noc i citavo jutro sastavljao. procita 1/3 i umori se. a necu ni dalje citati.

Bravo! Odmori malo pa sutra 2/3nu a preksutra 3/3nu procitaj.Ne naprezi se mnogo na ovu vrucinu.
Kad neko iz samozivosti i nijednog valjanog razloga,osim onog da se svet ne okrece oko njega ima ambiciju da gasi nesto,onda cu pisati i 3 toma ako treba.
Inace propustas mnogo.
Go to Top of Page
Page: of 23 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.27 seconds. Snitz Forums 2000