forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Film & TV
 Prometheus
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 14

Otto Kraus
Average Member

Sweden
609 Posts

Member since 12/08/2010

Posted - 11/09/2012 : 01:01:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Otto Kraus a Private Message  Reply with Quote
Ja ga upravo pogledao,pa da napišem nešto dok su dojmovi još svježi.Definitivno bolje od bilo čega što je trenutno bilo na tv-u.
Sve to izgleda fino,krasno,skupo itd...Nasmijao sam se na dvije scene:prvo kad je naša junakinja uzela sjekiru za konačni obračun za zloćkom(old school),a drugi put kad je istoga pojela hobotnica malo kasnije,a ja ju danas imao za ručak.Operacija i vadjenje male hobotnice bez komentara.
Neki dijelovi toliko iritananto nemogući da sam ih morao zapamtiti ,a to ne valja baš(znam ,to je samo film ,ali eto...)
Sve u svemu,zadovoljan,nisam ništa previše ni očekivao pa nisam ni razočaran.
Nastavak može biti,ali ne mora,biće sigurno...lova je to.
toliko
Go to Top of Page

Billy_the_Kid
Senior Member

1518 Posts

Member since 02/06/2005

Posted - 11/09/2012 : 22:41:04  Show Profile Show Extended Profile  Visit Billy_the_Kid's Homepage  Send Billy_the_Kid a Private Message  Reply with Quote
lorda je napisao sve odlicno, svaka cast na trudu
ako nista sad kad neko krene pljuvati po bilo kojem filmu sto se meni svidja, bar mu mogu nabit u facu to sto mu je prometej remek dijelo... licna satisfakcija i nist drugo

Seeing things differently can open new paths.
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 13/09/2012 : 16:29:43  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
Konačno pogledao Prometeja, uff, nakon što se ga svi već elaborirali naveliko, pa evo malo promišljanja na temu, onako više za sebe. Sa spoilerima dakako...

Povezanost naslova Prometej, analogija s filmom, je jasna u svojem primarnom, pojednostavljenom obliku; titan Prometej je poznat po tome što je stvorio i oblikovao ljude iz gline, dao im vatru i mogućnost da prežive; za što je bio prognan s Olimpa. Ta figura bila bi onaj Inženjer s početka filma kad rasprši svoj genetski materijal u primordijalne vode. Samo fali onaj drugi dio gdje je osuđen na vječitu muku. Alieni su kreirani kao biološko oružje za Zemljane (barem je tako natuknuto), a možda i druge "neuspjele" eksperimente koji su Inženjeri/Stvaratelji poduzeli. Tko zna iz kojeg razloga je odlučeno da ljudska rasa mora biti uništena, previše smo se razmnožili, svijet je krenuo u dekadenciju, prevelika uporaba tehnologije prijeti uništenju svijeta/galaksije/svemira,??? Možda je postojao neki nepoznati uvjet koji je civilizacija mora zadovoljiti ili biti uništena. Možda su Zemljani bili njihova djeca kojoj je omogućeno razmnožavanje, s obzirom da Inženjeri svi izgledaju isti, ko da su aseksualni klonovi. Prvobitna mutacija aliena i nije bila tako opasna; no ona posljednja su tek oni pravi alieni. Svi kao da u biti dolazimo iz istog sjemena, ono može stvoriti, ali i uništiti život.

Religiozni kontekst primijeti se u više navrata, a to je samo aluzija odnosno potvrda da su Inženjeri stvoritelji ljudske rase, Bogovi koje je mala Shaw oduvijek htjela spoznati.

Specijalni efekti standardno izvanredni; izvedba ekipe je na visini, no karakterizaciji i osobnom upoznavanju/pribižavanju likova se i nije baš pristupilo. Namjere i zagonetne misli androida Davida namjerno su ostavljene dvosmislene i nelogične zbog što efektnijeg vrhunca (mislim na uvođenje novog lika), dok je uloga i karakter poručnice Vicker baš promašen (i malo uzaludno potrošen na kvalitetnu glumicu poput Charlize Theron). E sad baš pogledao da je namjerno Theronica uzela manju ulogu zbog angažmana na Mad Maxu, šteta! Naomi nema ni 40% karizme kakvu je ostavila u Muškarcima koji mrze žene, a kao lik nije naročito zanimljiv.

Lindelhof kao da malo vuče tu tehniku postavljanja pitanja i odgađanja odgovora iz serijala "Lost", kao i postizanje neke atmosfere i aure tajanstvenosti na koju se često fokusira umjesto da se stavi naglasak na jačanje priče i pripovijedanja. Malo da je još uloženo u likove da nam bude stalo do njih, a ne da se njihovom eliminacijom ništa ne postiže. U Alienu npr. se Ripleyica odmah isticala kao glavni lik. Ovdje se u prvu postavu provukao sasvim nezanimljiv i neatraktivan lik arheologinje Shawice; koju teško mogu zamisliti u goloj borbi za opstanak.

S obzirom da je ideja o novom alienu sazrijevala već više od 15-tak godina, mislim da je ovo moglo i moralo biti još i bolje. No i ovo je solidniji uradak, za prvi dio recimo ovoljno. Ne bih uopće ovo išao uspoređivati s Alienom ili bilo kojim drugim dijelom franšize, makar je prequel, jer se bavi drugim idejama, drugi je scenarist, a Alieni su ubačeni radi povezanosti s ostatkom "serijala". Oni su dio pitanja, no njihovo vrijeme tek dolazi. Odmah je uočljivo na samom kraju da film ovdje ne završava, jednostavno ne može biti zaključen nakon toliko pitanja na samom kraju koje Shawica konkretno postavlja. Sequel obavezan, a možda i trilogija (brojke govore tome u prilog)!

“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."

Edited by - DeeCay on 13/09/2012 16:30:41
Go to Top of Page

Billy_the_Kid
Senior Member

1518 Posts

Member since 02/06/2005

Posted - 13/09/2012 : 18:22:58  Show Profile Show Extended Profile  Visit Billy_the_Kid's Homepage  Send Billy_the_Kid a Private Message  Reply with Quote
Jel se u prvom Alienu Ripley stvarno isticala kao glavni lik? Meni se cini da je polako dolazila do izražaja kako se broj živih smanjivao, kao i Shaw u Prometeju

Seeing things differently can open new paths.
Go to Top of Page

Lorda
Average Member

Croatia
655 Posts

Member since 07/11/2002

Posted - 14/09/2012 : 10:04:48  Show Profile Show Extended Profile  Send Lorda a Private Message  Reply with Quote
Samo sačekajte da se pojavi dvojka, nema sumnje da će se njen lik razmahati, uostalom Scott je uzeo Noomi nakon što ga je oduševila u Millenium trilogiji... U jedinici su samo naznake onoga što je Shaw u stanju napraviti (porod i klanje sa velikom lignjom)

Edited by - Lorda on 14/09/2012 10:05:25
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 14/09/2012 : 10:42:43  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Lorda

Samo sačekajte da se pojavi dvojka, nema sumnje da će se njen lik razmahati, uostalom Scott je uzeo Noomi nakon što ga je oduševila u Millenium trilogiji...

Pa, i ja velim da je oduševila u Milleniumu, i njezina gluma ovdje je odlična, samo je mršava kao filmski lik. A Scottu je primarni izbor za Shawicu bila Charlize. Koje se opet pojavila u sasvim beznačajnoj i skoro nefunkcionalnoj ulozi. Mislio sam da će barem sabotirati istraživanje, ali nije ni to...

“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22317 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 14/09/2012 : 11:12:52  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
Mislim da bi film bio mnogo bolji da nema ama bas nikakve veze sa Alienom, ovako su neka poredjenja neizbjezna.
Go to Top of Page

brko17
Junior Member

Croatia
387 Posts

Member since 30/08/2011

Posted - 15/09/2012 : 08:40:28  Show Profile Show Extended Profile  Send brko17 a Private Message  Reply with Quote
Sinoc napokon ulovio vremena da pogledam ovaj film.

Imam osjecaj da filmu nedostaje jedno pola sata, sve mi se cini zbrzano i nedovrseno, nedoreceno. Sam film onako onako, nista velicanstveno, ali za pogledati 1-2 puta svakako. Prica i atmosfera osrednja, efekti ko efekti(fuckas formu bez sadrzaja). Za ljubitelje SF-a preporuka, ostali gledajte nesto drugo.

Ono sto mi se osobno nije svidjelo jest kako su odradjeni Inzenjeri. Rijec je o rasi superiornije inteligencije od ljudske. Koja stvara nove zivotne oblike, eksperimentira.

U prvom holografskom prikazu u tunelu kad bjeze, niti jedan od njih nema neko oruzje da se brani. Niti kasnije kad biolog i geolog pronadju hrpu mrtvih inzenjera, niti jedan nema oruzje. Pa kvragu i neandertalac je imao primitivno oruzje, kako nece toliko nadmocna rasa, koja zna da se na tom planetu igra s necim vrlo opasnim. Pa cak i Predatori u onom prvom AVP kad su porazeni imaju kill switch u obliku one naprave/bombe(na vrhu piramide) koja unisti sve.

Zatim kad David probudi jedinog prezivjelog iz komore/staze, on automatski podivlja, postane nasilan ruseci sve pred sobom. Tako primitivni instinkti za jednu tako inteligentnu rasu, mogao je jednostavno ignorirati ljude. Kao sto je vec i netko spomenuo, koji vrag na kraju ganja Shaw kad na planetu ima i drugih svemirskih brodova!?

Kad smo vec kod toga, zasto je uopce isao u komoru/stazu. Brod je funkcionalan, materijal je utovaren na brod(osobno mi se ovaj planet cinio kao poligon za testiranje , pa opet se pitam gdje je osiguranje), zasto jednostavno nije odmah odletio?

Ne, ne on provodi koliko ono 2000 godina u stazi, odmah nakon sto se probudi poludi i krece ispunjavati svoj zadatak, let prema Zemlji(pa to je mogao i odmah prije 2000 godina, brod je funkcionalan). Meni bi bilo logicnije da se nakon 2000 godina zapita sta je s njegovim home planetom i rasom.

A i prikaz oruzja kod ljudi mi je bezze, nekakvi pif pif pistolji i jadan bacac plamena u 2093/4 godini, kao i Wayland u starinskim kolicima wtf?

Film pun rupa kao ementaler.

Edited by - brko17 on 15/09/2012 08:42:02
Go to Top of Page

mr murdoc
Advanced Member

Switzerland
14557 Posts

Member since 02/01/2006

Posted - 15/09/2012 : 09:44:59  Show Profile Show Extended Profile  Send mr murdoc a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by brko17

Sinoc napokon ulovio vremena da pogledam ovaj film.

Imam osjecaj da filmu nedostaje jedno pola sata, sve mi se cini zbrzano i nedovrseno, nedoreceno. Sam film onako onako, nista velicanstveno, ali za pogledati 1-2 puta svakako. Prica i atmosfera osrednja, efekti ko efekti(fuckas formu bez sadrzaja). Za ljubitelje SF-a preporuka, ostali gledajte nesto drugo.

Ono sto mi se osobno nije svidjelo jest kako su odradjeni Inzenjeri. Rijec je o rasi superiornije inteligencije od ljudske. Koja stvara nove zivotne oblike, eksperimentira.

U prvom holografskom prikazu u tunelu kad bjeze, niti jedan od njih nema neko oruzje da se brani. Niti kasnije kad biolog i geolog pronadju hrpu mrtvih inzenjera, niti jedan nema oruzje. Pa kvragu i neandertalac je imao primitivno oruzje, kako nece toliko nadmocna rasa, koja zna da se na tom planetu igra s necim vrlo opasnim. Pa cak i Predatori u onom prvom AVP kad su porazeni imaju kill switch u obliku one naprave/bombe(na vrhu piramide) koja unisti sve.

Zatim kad David probudi jedinog prezivjelog iz komore/staze, on automatski podivlja, postane nasilan ruseci sve pred sobom. Tako primitivni instinkti za jednu tako inteligentnu rasu, mogao je jednostavno ignorirati ljude. Kao sto je vec i netko spomenuo, koji vrag na kraju ganja Shaw kad na planetu ima i drugih svemirskih brodova!?

Kad smo vec kod toga, zasto je uopce isao u komoru/stazu. Brod je funkcionalan, materijal je utovaren na brod(osobno mi se ovaj planet cinio kao poligon za testiranje , pa opet se pitam gdje je osiguranje), zasto jednostavno nije odmah odletio?

Ne, ne on provodi koliko ono 2000 godina u stazi, odmah nakon sto se probudi poludi i krece ispunjavati svoj zadatak, let prema Zemlji(pa to je mogao i odmah prije 2000 godina, brod je funkcionalan). Meni bi bilo logicnije da se nakon 2000 godina zapita sta je s njegovim home planetom i rasom.

A i prikaz oruzja kod ljudi mi je bezze, nekakvi pif pif pistolji i jadan bacac plamena u 2093/4 godini, kao i Wayland u starinskim kolicima wtf?

Film pun rupa kao ementaler.

aaah da, fali ona vojna logika i logistika iz James Cameronovog univerzuma..naravno ..no ovo je Ridley Scott..on pricu drugacije zamislja..hebiga.

“To live is the rarest thing in the world. Most people exist, that is all.”? Oscar Wilde
Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 15/09/2012 : 10:37:22  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
murdoc, teško jedan srednjoškolac je to u stanju povezati na taj nacin ;)

razmjena filmova za stripove!
http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=45640

Go to Top of Page

mr murdoc
Advanced Member

Switzerland
14557 Posts

Member since 02/01/2006

Posted - 15/09/2012 : 11:00:10  Show Profile Show Extended Profile  Send mr murdoc a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by dosada

murdoc, teško jedan srednjoškolac je to u stanju povezati na taj nacin ;)

Sorry..nisam pratio..
Ajde onda da priblizim sa vec napisanim..ako nije vec kasno.

quote:
Prometheus

Stilski vizualno gotovo savrseno odraden film sa pricom koja vristi za nastavkom i glumackom ekipom koja skoro ne moze biti bolja nego sto je (izuzetak stvarno nepotrebnog pojavljivanja lika Peter Weylanda pred kraj filma)
3D efekti odlicno i nenapadno uklopljeni u story koja logicki u nekim momentima bas i ne drzi vodu , ali dozvoljava nam da "zazmirimo na jedno oko"
Film je atmosferican i na trenutke vas cak i "uvuce u svoj hermeticki univerzum" gdje se fikcija stapa sa javom.
Gotovo da nemam zamjerke na filigranski odraden posao velikog Ridley Scotta..gotovo
Gdje je onda problem i zasto poslje projekcije ovog filma ostaje neki cudni osjecaj da nesto nedostaje?
Kada sam kao klinac prvi put pogledao Alien ili kako je vec kod nas bio preveden Osmi Putnik , primarni osjecaj koji je on u meni izazvao je strah..blago receno..usrao sam se od straha, ali me znatizelja tjerala da pogledam do kraja.
Srz price u Alienu za razliku od Prometheusa je bio vrlo jednostavan , hermeticna sredina , relativno nepoznata glumacka ekipa, i jednostavna borba za opstanak uhvacena izmedu karakternih osobina protagonista i price koja lezi negdje iza dogadanja ..negdje prije..kao sto smo sada vidjeli u Prometheusu.
Dakle da ne duzim , meni u ovom filmu bolno nedostaje onaj strah koji je Alien tako dobro servirao i tako dobro iskoristio da postane kultom SF-a.
Prometheus je podgrijavanje starog lonca koji bi nadam se jos uvijek mogao da prokljuca.

“To live is the rarest thing in the world. Most people exist, that is all.”? Oscar Wilde
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25304 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 15/09/2012 : 11:02:06  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
Ovo u vezi Inženjera nema veze nikakve...
Meni se svidja kako su uradjeni. Nemaju oružje/primitivne instinkte samoodbrane? Pa o tome se i radi, oni su stvorili nas (i spomenute neandertalce), trebalo bi da su malo "uzdignutija" rasa, zar ne?

Kad se onaj jedan probudi, ne "podivlja" on samo tako, već se ponaša kako se mi ponašamo prema dosadnom nižem biću, komarcu, na primer.

A drago mi je što nema previše military proseravanja, ipak je to vuše Cameronov stil i tu me Ridley nije razočarao.

I am legion. I do not forget. I do not forgive.

Edited by - manhunter on 15/09/2012 11:02:56
Go to Top of Page

brko17
Junior Member

Croatia
387 Posts

Member since 30/08/2011

Posted - 15/09/2012 : 11:22:16  Show Profile Show Extended Profile  Send brko17 a Private Message  Reply with Quote
Uzdignutija?!? Mislis glupa do zla boga. Stvaraju bica koja ubijaju i unistavaju, eh pa onda smo i mi uzdignuta bica stvorili smo naprave koje ubijaju i unistavaju :).

Stvaraju takve stvari/bica, a nemaju sustav samoobrane, izuzetno uzdignuto i napredno. Vec kad se igraju vatrom, bilo bi korisno da imaju kantu vode kraj sebe.

Nisam ni ja za previse military presravanja, macho buddy buddy sranja iz 80-tih, ali opet i ovo je jednako glupo kao i to.

I cuj ja kad se probudim ne idem okolo i odmah ubijam mrave, insekte, macke i pse. Pogotovo ne svoje kreacije na primjer.
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22317 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 15/09/2012 : 11:26:57  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
Ne bih se slozio da smo za njih kao komarci, prije bih rekao da je kao odnos izmedju covjeka i majmuna.
E sada, pitanje je o kakvom se covjeku radi. Neki ubijaju majmune iz zabave, drugi daju sve od sebe da ih zastite.
Otprilike bi i ovi polubogovi trebali takvi biti. Bilo bi glupo da su svi poptpuno isti po ponasanju i karakteru, zar ne?!
Mada, gledajuci samo film, zaista je pomalo iritantno ponasanje ovog superiornog bica.
Cemu izliv nasilja?
Na momente se moze shvatiti da je iz straha tako reagovao, jer se boji da mu ljudi ne naude.
Zar za njega, kao superiorno bice, nije fascinatno to sto je ugledao, pa bi bolje bilo da ta stvorenja prouci umjesto da ih poubija?!
Sa nase tacke gledista ovo bice se ponasa isto kao i neka jaka zivotinja, gorila na primjer.

Sto se tice oruzja, ljudi ga imaju jer im je bilo potrebno kao nuzno sredstvo za prezivljavanje.
Da su u svoje doba ljudi bili fizicki dominatni na nasem svijetu, mozda oruzje ne bi nikad ni postojalo.

Edited by - King Warrior on 15/09/2012 11:28:36
Go to Top of Page

mr murdoc
Advanced Member

Switzerland
14557 Posts

Member since 02/01/2006

Posted - 15/09/2012 : 12:19:30  Show Profile Show Extended Profile  Send mr murdoc a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by King Warrior

Ne bih se slozio da smo za njih kao komarci, prije bih rekao da je kao odnos izmedju covjeka i majmuna.
E sada, pitanje je o kakvom se covjeku radi. Neki ubijaju majmune iz zabave, drugi daju sve od sebe da ih zastite.
Otprilike bi i ovi polubogovi trebali takvi biti. Bilo bi glupo da su svi poptpuno isti po ponasanju i karakteru, zar ne?!
Mada, gledajuci samo film, zaista je pomalo iritantno ponasanje ovog superiornog bica.
Cemu izliv nasilja?
Na momente se moze shvatiti da je iz straha tako reagovao, jer se boji da mu ljudi ne naude.
Zar za njega, kao superiorno bice, nije fascinatno to sto je ugledao, pa bi bolje bilo da ta stvorenja prouci umjesto da ih poubija?!
Sa nase tacke gledista ovo bice se ponasa isto kao i neka jaka zivotinja, gorila na primjer.

Sto se tice oruzja, ljudi ga imaju jer im je bilo potrebno kao nuzno sredstvo za prezivljavanje.
Da su u svoje doba ljudi bili fizicki dominatni na nasem svijetu, mozda oruzje ne bi nikad ni postojalo.

Dobar post..vecinom opravdava moje stajaliste ka filmu..Allii , sto ako je ta kreatura nazvana space jockey uistinu pripadnik rase koja je stvorila covjecanstvo (genetskim experimentalnim putem)?
Sto ako ta ista nova vrsta { mi ljudi} nije opravdala ocekivanja kreatora i dala jasne naznake da je samodestruktivna i neuracunjljiva te vrijedna terminacije?
Biolosko oruzje "bogova" je unistilo same bogove ..a zemlja je izbjegla njegovu primjenu bas iz istoga razloga..
hmm

Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 15/09/2012 : 12:32:45  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Mislim da se ovdje u jedan gadno nedomišljen i zapravo trivijalan film nasilno pokušavaju upisati neka značenja, simbolika i koješta čega zapravo uopće nema.

Svi smo gorljivi pa čak i sektaški ljubitelji izvornog Aliena, i htjeli bi da ovo bude kao ono, ali za vraga jer tu ničega nema, ili ga ima tek u tragovima nedovoljnima za iščitavanja i nagađanja.

I sve te priče o kreatorima i njihovim kreacijama, o značenjima ovog i onog, o biblijskoj i ostaloj simbolici, o biološkom oružju i koječemu nemaju nikakve osnove.

Možda je Scott htio ovo ili ono, možda će u nastavku biti ono ili ovo - sve su to trice i kučine, odnosno ono što bismo mi kao fanovi željeli a čega suštinski nema, odnosno ostavljeno je na razinama ovlaš nabačenih i nerazrađenih motiva, a sve skupa k tome ozbiljno škripi u realizaciji.

Bojim se da bi Scott najprije razjapio usta kad bi mu se pokušalo pričati o svemu ovome, a odmah potom bi se počeo grohotom smijati.

Kakva semantika, kakva simbolika, kakva religijska tumačenja - kakvi bakrači.

Trivijalna, šuplja i nepotrebna eksploatacija nekad genijalne priče.

Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...

Edited by - Johnny Difool on 15/09/2012 12:34:32
Go to Top of Page

mr murdoc
Advanced Member

Switzerland
14557 Posts

Member since 02/01/2006

Posted - 15/09/2012 : 12:40:08  Show Profile Show Extended Profile  Send mr murdoc a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Johnny Difool

Mislim da se ovdje u jedan gadno nedomišljen i zapravo trivijalan film nasilno pokušavaju upisati neka značenja, simbolika i koješta čega zapravo uopće nema.

Svi smo gorljivi pa čak i sektaški ljubitelji izvornog Aliena, i htjeli bi da ovo bude kao ono, ali za vraga jer tu ničega nema, ili ga ima tek u tragovima nedovoljnima za iščitavanja i nagađanja.

I sve te priče o kreatorima i njihovim kreacijama, o značenjima ovog i onog, o biblijskoj i ostaloj simbolici, o biološkom oružju i koječemu nemaju nikakve osnove.

Možda je Scott htio ovo ili ono, možda će u nastavku biti ono ili ovo - sve su to trice i kučine, odnosno ono što bismo mi kao fanovi željeli a čega suštinski nema, odnosno ostavljeno je na razinama ovlaš nabačenih i nerazrađenih motiva, a sve skupa k tome ozbiljno škripi u realizaciji.

Bojim se da bi Scott najprije razjapio usta kad bi mu se pokušalo pričati o svemu ovome, a odmah potom bi se počeo grohotom smijati.

Kakva semantika, kakva simbolika, kakva religijska tumačenja - kakvi bakrači.

Ako tako plasticno i povrsno prilazis jednom filmskom kultu onda si zacijelo promasio profesiju.
Nitko od nas "istinski" ne vjeruje u plot filma , ali svako od nas voli o njemu razglabati i filozofirati jer nam to cini zadovoljstvo i zelimo cuti oprecne teorije te se nasmijati onim totalno ludim.
Fikcija je jedna poslastica za filmofile a Ridley Scott je jedna nezaobilazna karika u tom lancu.
Tvoje su rijeci dakle neprikladne i nesuvisle..jebiga.

Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22317 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 15/09/2012 : 12:53:03  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mr murdoc

quote:
Originally posted by King Warrior

Cemu izliv nasilja?

Dobar post..vecinom opravdava moje stajaliste ka filmu..Allii , sto ako je ta kreatura nazvana space jockey uistinu pripadnik rase koja je stvorila covjecanstvo (genetskim experimentalnim putem)?
Sto ako ta ista nova vrsta { mi ljudi} nije opravdala ocekivanja kreatora i dala jasne naznake da je samodestruktivna i neuracunjljiva te vrijedna terminacije?
Biolosko oruzje "bogova" je unistilo same bogove ..a zemlja je izbjegla njegovu primjenu bas iz istoga razloga..
hmm

Naravno, mada se onda otvara jos nekoliko pitanja.
Ovaj "bog" se probudio, ugledao je neka bica oko sebe i reagovao, ocigledno da se radilo o instinktu.
Covjek je prosao evoluciju, od ribice, majmuna pa sve do sada.
Odakle je on uopste mogao da zna da su to ta bica koje su oni stvorili.
Jos nesto, kada vec spominjem evoluciju.
Covjek nije prestao danas da evoluira, i dalje se mijenja, za 10.000 godina ce drugacije izgledati nego danas.
Ukoliko su imali neka ocekivanja, ne mogu covjeka prekinuti u sred evolucije i razocarati se.
Sta bi tek bilo da su naisli na agresivne neandertalce ili jos gore, na covjeka dok je bio majmun.
Valjda bi oni to trebalo najbolje da znaju.
Ukoliko su htjeli iste sekunde perfektna bica, trebali su sami sebe da klonirjau.
U onom momentu kada su pustili zivot u vodu, valjda im je bilo jasno da ce to biti dug proces do momenta kada se mogu ocekivati neki rezultati.
Ne samo to, razvitak nikada ne prestaje, ziva bice ne prestaju nikada da evoluiraju.
Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 15/09/2012 : 12:57:58  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mr murdoc
Ako tako plasticno i povrsno prilazis jednom filmskom kultu onda si zacijelo promasio profesiju.

nije, večina kritičara ionak nema previše veze ljubavlju i shvaćanjem filma. Važno je da ima ide od ruke pismenost i pisanje sastavaka. Ako pročitaš samo par recenzija o istom filmu vidiš i sam da je to sve manje više isto (prepisuju jedan od drugih, ma koliko oni tvrdil da ne...neke stvari se ne mogu toliko podudarati). Filmove ionak gledaju po službenoj dužnosti (nameću im se naslovi koje moraju pogledati), a ne prema osobnom afinitetu!

Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 15/09/2012 : 13:00:48  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Ma sve OK, neka svatko razglaba i filozofira do mile volje o čemu god hoće, ali ovaj film toga nije vrijedan. Razglabati se može ali za filozofiju nema osnove. Stinky bi me ovdje mogao demantirati i nanizati hrpu filozofskih razmišljanja i interpretacija, sve fundirano i na svom mjestu, ali po meni bi to bilo cijeđenje kapi vode iz suhe drenovine.

Alien je stotinu svjetlosnih godina ispred u svakom smislu, a ovo nikad neće postati kultni film jer nije čak ni dobar.

Govorim iz pozicije nekog tko obožava Aliena i na koga je taj film, pretenciozno zvuči ali ipak, vrlo bitno utjecao u formativnim godinama kad sam ponovnim i ponovnim gledanjima (samo u kinu 5-6 puta) upijao svaki kadar i napamet učio svaku repliku.

I tim me više Prometej razočarao.

quote:

Ti međutim iz sektaške pozicije i Prometeja proglašavaš filmskim kultom, a to je potpuno promašeno i nesuvislo. Ovaj i ovakav Prometej ima samo asocijativne veze s Alienom, nažalost ništa više.

Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 15/09/2012 : 13:12:58  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Eh da, na to se odmah zakače određene spodobe lišene bilo kakvog umjetničkog senzibiliteta koje ništa ne razumiju, ali se baš time ponose.

K tome i ne egoisti, nego egomanijaci kojima se život svodi na kačenje s baš svima i nedotupavno dokazivanje vlastite superiornosti u apsolutno svemu. A pritom nisu svjesni vlastite obrazovne insuficijentnosti i intelektualne podkapacitiranosti.

No dobro, valjda je neizbježno da se subinteligentne kreature mučene kompleksom manje vrijednosti iživljavaju na drugima.

Go to Top of Page

brko17
Junior Member

Croatia
387 Posts

Member since 30/08/2011

Posted - 15/09/2012 : 13:20:06  Show Profile Show Extended Profile  Send brko17 a Private Message  Reply with Quote
Ok, mogu progutati da je reagirao po instinktu. Ali Davida prvo potapsa po glavi(ovaj sav sretan uvjeren da je upoznao Boga), zatim mu glavu odvoji od ramena :).

Znaci prvi instinkt je ubij/obrani se, zvuci mi kao da su i oni trebali oruzje!

Prvi instinkt nije bila znatizelja, radoznalost, cudjenje, vec samoobrana, instinkt prezivljavanja , ispunjavanja misije! Jbm al bi im oruzje dobro doslo, zato ja na hranidebenom lancu/ljestvici Predatore stavljam iznad Space jockey-a.

Kada dolazi oluja, prvi put kada napustaju one kupole/piramide, jasno se na vrhu vidi nesto kao kosturska glava. Jasno upozorenje, ne ulazi, najeb***** ces. Zato si opet postavljam pitanje samoobrane, ako vec znas s cime imas posla, a vidi se da jasno znaju.

I jos jedna stvar, u prvom holografskom prikazu, u tunelu, David ga aktivira. Vidimo tri space jockey-a, kako sumanuto bjeze. Zadnji pada i ostaje bez glave. Od cega su bjezali? Da li su u kontaktu s crnom materijom izgubili razum? Bjeze pred jednom oslobodjenom kreacijom, ukoliko je tako sto se desilo s njom, ne vidimo joj traga? I dovraga zato bas bjeze u sobu punu spremnika crne tvari/bioloskog agensa? U samoj sobi posada nalazi samo jedno tijelo, gdje su ostala dva, postali su domacini, opet sta je sa nastalim kreacijama?

Na muralu u sobi iznad kipa one ljudske glave, jasno se vidi prikaz aliena, meni cak lici i na kraljicu/maticu, opet dokaz da znaju o cemu je rijec. Koji vrag onda onaj prezivjeli ide u stazu u blizini svih tih mogucih nakaza, umjesto da bjezi glavom bez obzira u sigurnom i ispravnom brodu?

Osobno ne smatram da su isli na Zemlju kazniti nas, vec jednostavno da su stvorili nas kao stoku za pokuse, nesto kao sto mi imamo stakore i kunice.

Meni osobno uzasno nelogican film.

Citam ovdje da razmisljaju o sequelu ili prequelu ili remakeu Blade Runnera, ne daj boze, stoko ne diraj vise klasike, vidio sam sto ste ucinili s Total Recallom :).
Go to Top of Page

swamp thing
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4078 Posts

Member since 05/08/2009

Posted - 15/09/2012 : 13:27:26  Show Profile Show Extended Profile  Send swamp thing a Private Message  Reply with Quote
Ma, klasici će uvijek biti klasici, jebe mi se šta urade sa sikvelom, prikvelom, rimejkom i ostalim om. Mene je film razočarao ne zato što nije na tragu Aliena, već zato što je, što si rekao, pun rupa k'o ementaler + bezveze. Već su na prethodnim stranicama navedeni propusti, al' jbg, uvijek će biti onih kojima se film svidio i koji će uvijek naći opravdanje (slabo) za nelogičnosti.
Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 15/09/2012 : 13:27:33  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by brko17
....vidio sam sto ste ucinili s Total Recallom :).

...kojim??? Verhoevenov je i dalje ono kaj je bil, nitko ga nije menjal!

Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 15/09/2012 : 13:28:51  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by swamp thing

Ma, klasici će uvijek biti klasici, jebe mi se šta urade sa sikvelom, prikvelom, rimejkom i ostalim om. Mene je film razočarao ne zato što nije na tragu Aliena, već zato što je, što si rekao, pun rupa k'o ementaler + bezveze. Već su na prethodnim stranicama navedeni propusti, al' jbg, uvijek će biti onih kojima se film svidio i koji će uvijek naći opravdanje (slabo) za nelogičnosti.

pa naravno, njih nitko ni ne dira...

a i ja se isto stalno kačim na dječja posla

Go to Top of Page
Page: of 14 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.25 seconds. Snitz Forums 2000